По Конституция понятието "пол" трябва да се разбира само в биологичния му смисъл

Решението на Конституционния съд е взето с 11 гласа "за" и 1 с особено мнение.

© Цветелина Белутова, Капитал

Решението на Конституционния съд е взето с 11 гласа "за" и 1 с особено мнение.Понятието "пол" по Конституция трябва да се разбира само в биологичния му смисъл, а държавата няма задължението да зачита правно самоопределяне на хората към различен от биологичния пол. Това се посочва в решение на Конституционния съд, взето с 11 гласа "за" и едно особено мнение.


"Принципите и разпоредбите на действащата Конституция не позволяват да се изведе позитивно задължение на държавата да зачете правно самоопределянето на лицата към пол, различен от биологичния, тъй като това би било несъвместимо със съдържанието на конституционното понятие "пол" като основополагащо за конституционната и законова уредба на брака и семейството", пише в решението си съдът.


Магистратите анализират вложеното традиционно разбиране за понятието "пол" в Конституцията - само биологичното, основаващо се на половата бинарност, семейните отношения, конституционната закрила на майчинството и българските традиционни ценности и по-конкретно с основната религия, изповядвана от преобладаващата част от българите - Източноправославното вероизповедание.
Конституционният съд приема, че при разглеждането на понятието "пол" в контекста на историческата и духовна традиция и ценностните разбирания на българското общество, законодателят е вложил в понятието, съответно и в Конституцията, разбирането единствено за биологичния смисъл, при който полът се определя от генетични фактори, наследени от родителите, и обуславя репродуктивното поведение на индивидите.


За да стигнат до решението, конституционните съдии посочват, че, ако се приеме обратното, това би означавало Конституционният съд по тълкувателен път да промени съдържанието на конституционния термин "пол", който биологически се определя към момента на зачеването, с "полова ориентация" - понятие, което по своята същност е социално конструирано и е свързано с вътрешното усещане на човека за полова принадлежност, независимо от биологичните му белези.


Конституционните съдии обобщават, че начинът, по който държавните органи в системите на различните власти ще приложат това решение при осъществяване на функциите си, ангажира тяхната конституционна и законова компетентност, но при зачитане на даденото от КС задължително тълкуване, според което в българската конституция (а следователно и в българското право) понятието "пол" като обуславящо личния и семейния статус на гражданите има само биологично съдържание.


За транссексуалните да се произнасят съдилищата


В решението на няколко пъти се цитира и произнасяне на съда за Истанбулската конвенция, както и решение на КС от 1992 г., в което е прието, че полът е признак, който не се изменя във времето.


"Дори и да се приеме, че решаването на проблема за правния статус на транссексуалните лица може да се постигне само чрез тълкуване на Конституцията (по отношение на което Съдът изразява несъгласие, мотивирано по-долу), по въпроса за значението на конституционното понятие "пол" и възприемането му единствено в неговото биологично съдържание не е налице такава фундаментална промяна в обществените отношения, която да е основание Съдът да отстъпи от разбирането си, обективирано в Решение № 14 от 1992 г. по к.д. № 14/1992 г. и потвърдено впоследствие в Решение № 13 от 2018 г. по к.д. № 3/2018 г., според което Конституцията и цялото българско законодателство е изградено върху разбирането за бинарното съществуване на човешкия вид".


Според Конституционния съд половото самоопределяне може да бъде основание за промяна на вписания в актовете за гражданско състояние пол единствено в граничната хипотеза, при която поради отклонения от типичните комбинации на половите хромозоми (ХХ при жените и ХУ при мъжете) лицето притежава отличителни полови белези и на двата пола, следователно половата принадлежност не е биологично детерминирана. Състоянието се определя като интерсексуално. Такава промяна не би била в противоречие с разбирането за "пол", заложено в Конституцията и основаващо се на половата бинарност, обясняват съдиите.


Дали обаче действащото българско законодателство разполага с необходимата регламентация, не е в компетентността на КС, а на съдилищата в системата на съдебната власт. С други думи - те ще решават как да се произнасят по такива дела. При отсъствие на законова уредба по въпроса единствено законодателят в лицето на Народното събрание е компетентен да вземе решение дали да има такава и да заложи в нея включително критериите, въз основа на които се вписва пола на интерсексуалните лица в актовете им за раждане, посочват още съдиите.


Решението е подписано с особено мнение на съдия Георги Ангелов, а Филип Димитров е с различно становище по част от мотивите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (287)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  Третия пол се отлага другари гербери. Както и следващите!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Разбира се че по биологичен смисъл, какъв друг. То ако е въпрос на самоопределяне всеки ще почне да се самоопределя за мечка, гнида, извънземно, безполово и всякаква друга глупост.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Слава Богу, поне в Конституционния съд са останали нормални и читави хора!
  УВАЖЕНИЕ!!!

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За теретия пол не се ли бореха Да България!?

 5. 5 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  А конституцията учебник по анатомия ли е?

 6. 6 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Съгласен съм с аргументацията на съидиите.

  You don't know what you don't know.
 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Хелоу мистър обвиъс 😂

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1665 Весело

  Чакам несъгласието на шестия и седмия пол.

 9. 9 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Разбира се че по биологичен смисъл, какъв друг. То ако е въпрос на самоопределяне всеки ще почне да се самоопределя за мечка, гнида, извънземно, безполово и всякаква друга глупост.
  —цитат от коментар 2 на Billy Pilgrim


  Абсолютно. Природата е определила само 2 пола. Всичко друго е извращение.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Скоро ЕС ще ни задължи да правим джендър неутрални тоалетни. Там ще е кОпона

 13. 13 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Любопитно

  Значчи за ваксините всеки сам да си преценя, за пола не може?

 14. 14 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":За теретия пол не се ли бореха Да България!?
  —цитат от коментар 4 на svoboden


  Те се борят за всяка либерална глупост, спусната отгоре. Като папагали могат само да повтарят от сутрин до вечер.

  Наскоро четах, че има вече и дискриминирани левичари - смятат се за дискриминирани , понеже преобладващата част от хората са десничари.
  Те се борят срещу т.н. Right-Handed Privilege, конференции си правят, грамтове чакат.

  Не знам какво чакат глупи и другите истанбулци. Хората пари правят и нови дискриминации измислят, те са се захванали с третия пол. Боооооринг.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 15. 15 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1841 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете какво общо има ГЕРБ с третия пол? Не е ли по редно да се насочите към Хелзинският комитет и към кандидат вицето на г-н Лозан Панов по този въпрос.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 16. 16 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нека либералният плач започне сега.

 17. 17 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Адекватно и умело аргументирано решение на КС. Нека обаче имат готовност за атаки от НПО-та, ще ги активират по бързата процедура.

 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Третия пол се отлага другари гербери. Както и следващите!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  Дрогарьо Кмет, дрогарката Цонева и дрогаря Радан ще ти се разсърдят яко.

 19. 19 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Слава Богу, поне в Конституционния съд са останали нормални и читави хора!УВАЖЕНИЕ!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  То баш шефа на КС е от третия пол,ма той винги си е бил лицемер и сега предава братята си/сестрите си.😁😁

 20. 20 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Чакам да видя решението на ВКС по другия интересен въпрос, за който това решение на КС се явява до някъде обуславящо, а именно - възможно ли е в България да има юридическа промяна на пола.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 21. 21 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":За теретия пол не се ли бореха Да България!?
  —цитат от коментар 4 на svoboden


  според член3,т.В на ИК "„пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики,
  които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;"

  тоест - НЯМА ограничение на броя на половете /джендърите

  в пилотния проект в Ню Йорк , примерни, джендърите са 31
  могат да са и 33 331 ;)

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#4] от "svoboden":

  Много забравяш. Така ви е по-удобно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 927 Неутрално

  За пол няма спор, мисля. Може би при желание може компромисно да се въведе допълнителна графа в документите за самоличност, социален пол. Обеча ползването й трябва да бъде много добре обосновано, защото те като си издават първите документи кой знае колко на майтап може да се направят на интересни.
  Наскоро ми направи впечатление графата пъстри в нашите документи за очите, която е май доста употребявана у нас, се превежда на агнлийски с графа други, а там доколкото разбрах се очаква да са най-вече албиноси и други драстични изключения, напримар различен цвят на двете очи. Тъй ние си пътуваме с пъстри очи масово и сигурно из чужбината ни се смеят за това.

 24. 24 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1460 Весело

  Третия пол се отлага другари гербери. Както и следващите!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Хитруша!
  Това е каузата на умнопрекрасните,недей се прави на ощипана .

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#11] от "poitoucharante":

  Помниш ли лельо кой подписа и после се отрече?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#15] от "kvasimodo":

  Питай бойко и биков.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Тук Конституцията влиза в директен сблъсък с природата...

 28. 28 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 600 Весело

  Мммм да. Няма никакъв смисъл да включваме в Конституцията си англо-саксонски имена като Пол, Джордж или Ринго...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#18] от "4ort":

  Ще го понеса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#19] от "makemydayy":

  Не е вярно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Много правилно, естествено, че полът се разбира само в биологичния му смисъл. Хромозомите не се променят според последната хрумка и мода на западните пубери.
  Иначе нямам против всеки да се определя, както иска, също да сключва брак с когото пожелае, да се облича както му е кеф. Но мъже да се пускат с жени на олимпиади по щанги - не, мерси. Или да се сменя пол в официлани документи произволно и да се пишем я мъж, я жена според това как се чувстваме. Ми що не ми дават да се "определя" за двайсетгодишна или за висока 175 см, или да си определя сините очи за кафяви? Същото и с пола.

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#20] от "bludniq_sin":

  Вече има такива случаи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  Тра-ля-ля-ля-ля-лялаааа!
  Празник днеска настанА!

 36. 36 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Респект за това решение! Няма как да заболяванията да бъдат определяни като идентификационни параметри!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 37. 37 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 705 Неутрално
 38. 38 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Този съд, за това мъдро решение, колко време е мислил ?
  И колко пари е получил досега като заплати и премии ?
  Съд, който се произнася, че небето по принцип е синьо, но може да бъде и оранжево, не е нужен никому и следва логично да бъде закрит поради една основна вина - прахосване на пари от бюджета за нищоправене.

  кратък
 39. 39 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#2] от "Billy Pilgrim":

  "Разбира се че по биологичен смисъл, какъв друг. То ако е въпрос на самоопределяне всеки ще почне да се самоопределя за мечка, гнида, извънземно, безполово и всякаква друга глупост."
  ++++++++
  И тъпите приказки за социалната роля. Значи, преди малко, докато вреше фасулът, бях жената-готвачка, но това е лесно поправимо. Като си сипя една ракия и вляза в омразната роля на мъжа-търтей, всичко ще си дойде на мястото!

  Добре че са останали нормални в съдебната власт!

  Еретик
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#5] от "makemydayy":

  Въпросът с пола не е анатомичен, а хромозомен! И е изключително прост - дотолкова, че не е нужно ВКС да събира екип от 4000 льольовци с престилки да умуват как да оправдаят заявката за 45 пол, както правят по държавите, в които явно липсват истински проблеми за решаване.
  Учи се в 8 клас, все им стига на съдиите образованието да го осмислят: ХХ е жена, ХУ е мъж.

 42. 42 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1008 Весело

  Айде утре и за Кирето подобни добри новини!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 43. 43 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Браво. Много правилно решение. Чак не мога да повярвам. Бях с впечатление, че тези съдии работят само по поръчка.

 44. 44 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  За радост има още здрав смисъл! Не че от мен нещо звиси, но приветствам това решение.

 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  Абсолютно. Природата е определила само 2 пола. Всичко друго е извращение.
  —цитат от коментар 9 на Alex Ivanov


  За съжаление не е определила само два пола, защото в редки случаи се раждат интерсексуални хора, които имат смесени хромозоми (мъжки и женски) и смесени полови органи (мъжки и женски). Това нашият КС е отчел и цитирам статията:

  "Според Конституционния съд половото самоопределяне може да бъде основание за промяна на вписания в актовете за гражданско състояние пол единствено в граничната хипотеза, при която поради отклонения от типичните комбинации на половите хромозоми (ХХ при жените и ХУ при мъжете) лицето притежава отличителни полови белези и на двата пола, следователно половата принадлежност не е биологично детерминирана. Състоянието се определя като интерсексуално."

  И в тези случаи съдът ще решава дали интерсексуалното лице може да смени пола си и цитирам пак статията: "Дали обаче действащото българско законодателство разполага с необходимата регламентация, не е в компетентността на КС, а на съдилищата в системата на съдебната власт. С други думи - те ще решават как да се произнасят по такива дела."

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Весело

  Особеното мнение ми е много интересно.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 47. 47 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#23] от "znaya":

  Например може да се изисква съдебно решение, или издадено удостоверение от някакъв регулиращ орган, който разполага с възможности за експартиза, медицинска, психилогическа и т.н. и съотвметно претеглая аргументите, за да можеш да се преопределиш социално в друг пол.

 48. 48 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 613 Неутрално

  [quote#9:"Alex Ivanov"][/quote]

  Природата е определила множество полове при различни видове организми, вкл. хермафродизъм.
  ===
  Съдът е взел единственото възможно решение.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 49. 49 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Виц,още от 90те :
  "-Защо мадамите в Сан Франциско не носят минижуп?
  -Защото ще им се видят топките"
  Въпросния Сан Франциско се намира баш в т.н.
  Силиконова долина.
  Как не ви е гнус да държите в ръцете си смарт телефони създадени от педали?

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#17] от "itwasalladream":

  По скоро ще има атаки от страна на ЕС (ЕК), а не толкова на НПО-та. Точно това се случи преди няколко месеца с Унгария при промяна на законодателството касаещо правата на транссексуалните хора.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Да не смесваме пол (sex) с gender ("социален пол"). Полът навсякъде, не само в България, се определя според биологичните особености.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#27] от "makemydayy":

  Що?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 54. 54 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":

  въпросът е, че вече ще има тълкувателно решение, с което всички ще трябва да се съобразяват. А какви случаи имаш предвид? Някой е решил че е жена или става въпрос за хермафродитизъм или друг вид аномалия?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 55. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Сега очаквам да почне рев че конституционния съд е корумпиран и трябва да се смени :)

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  Учи се в 8 клас, все им стига на съдиите образованието да го осмислят: ХХ е жена, ХУ е мъж.
  —цитат от коментар 41 на Green Day


  Освен ХХ и ХY, има още Х0 и ХХY и още много други комбинации, ето повече по тази тема:

  https://www.nhs.uk/conditions/differences-in-sex-development/
  https://www.healthdirect.gov.au/intersex-variation

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Абсолютно правилно решение. Аман от разни нагли хора с ментални отклонения опитващи се да си налагат прищевките. Помислил се за сърна и хоп трябвало да има пол - сърна, аре не.... че стигнаха до 50+ пола във фейсбук и като се оказа недостатъчно им дадоха да си го пишат в свободен текст :D.

  -voxy
 61. 61 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Една добра новина и спазване на Конституцията!

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#54] от "bludniq_sin":

  За промяна на пола по съдебен ред.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1768 Весело

  До коментар [#45] от "Иво":

  Това, обаче, са редки аномалии! И доскоро бяха описвани като заболявания и в западната медицина.

  Очаквам новото решение на КС:

  ''По Конституция, ''петел'' и ''кокошка'' трябва да се разбират само в биологичния им смисъл.

 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#56] от "razor":

  Баш майстор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Поздравявам КС за взетото решение. Но едно ме гложди. Значи, виждаме една патка. Тя езгрежда като патка, кряка като патка, ходи като патка, съска като патка. Очевидно е, че е патка. Обаче се налага да подлагаме на публично обсъждане дали е патка, дали има съмнения че е патка и защо е патка. Чак КС намесихме в тоя абсурден спор.

  Който се роди с пенис, е мъж. Която се роди с вагина, е жена. какво не е ясно? Какво има да обсъждаме въобще? Първичните ни полови белези ги получаваме още с раждането. Вторичните се променят с хормоналното развитие. При мъжете това е адамовата ябълка, сериозно окосмяване по лицето, мутация на гласа и по-стабилна мускулна маса. При жените е наедряването на млечните жлези, началото на менструацията, развиването на репродукционните органи в тялото. Ако един мъж си сложи женски гърди и започне да пие женски хормони, това не го прави жена. Нито пък жена която се облича като мъж и пие мъжкия хормон. Колкото по-рано го разберат онези от ЛГТБ обществото, толкова по-добре. Колкото до сексуалните приключения в спалнята - там всеки има право сам да избира партньорите си и техния пол. Никой не ги ограничава.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 67. 67 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иво":

  Тези аномалии са изключения, не ми ги цитирай. То има и родени с 2 глави деца, това не е норма.

 68. 68 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Как така бе господа съдии? Другарят Сорос каза, че има 72 пола! И за всеки пол трябвда се построи отделна тоалетна! Събарят се театри, кина, галерии и се строят правилните тоалетни! Всеки град с безброй тоалетни! Да живее другаря Сорос-царят на тоалетните!...аааа, и другаря Рашков!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 69. 69 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  [quote#9:"Alex Ivanov"]
  —цитат от коментар 48 на Kephy
  Природата е определила множество полове при различни видове организми, вкл. хермафродизъм. ===Съдът е взел единственото възможно решение. [/quote]

  Не ми цитирай изключително редки аномалии. Това не е норма.

 70. 70 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1327 Гневно

  До коментар [#5] от "makemydayy":

  Да, програма за социална анатомия и физиология!

  Малинчо
 71. 71 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1327 Гневно

  До коментар [#56] от "razor":

  Това си ти, бре Мунчо!

  Малинчо
 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#67] от "Alex Ivanov":

  Слава Богу хора с подобни аномалии се раждат рядко. Но ги има, и като всеки гражданин те също имат права. Точно затова и КС на България е отчел, че тези хора имат право да изберат пола си по съдебен път.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  Айде утре и за Кирето подобни добри новини!
  —цитат от коментар 42 на proventuss


  It's a boy?

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#64] от "imaligoogle_hr":

  За това спор няма, и в западните държави смятат тези случаи за редки генни и генетични заболявания. Но в същото време дават право на тези хора да изберат кой пол да бъдат. Ето, че сега и българския КС дава право и на българските интерсексуални хора това право.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иво":

  "За съжаление не е определила само два пола, защото в редки случаи се раждат интерсексуални хора, които имат смесени хромозоми (мъжки и женски) и смесени полови органи (мъжки и женски). Това нашият КС е отчел и цитирам статията"
  =============
  Ако те бях питал дали има хора, които се раждат болни, нямаше да се затрудниш с отговора. Раждат се слепи, глухи, с диабет...... Някой обаче ти е набил в главата, че колкото и объркани сексуално да се родят, това си е нормално.
  Та... ако една жена си има здрав мъж и не може да роди деца... значи е болна.
  Ама ако се топли с друга жена и не може да има деца, значи е нормална.... ?
  Пък накрая... все едно.

  Еретик
 78. 78 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1327 Гневно

  До коментар [#27] от "makemydayy":

  Още една тъпотия! КС изхожда в решението си от биологичния смисъл на понятието "пол", а не от това какъв се усеща индивида!

  Малинчо
 79. 79 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#67] от "Alex Ivanov":Слава Богу хора с подобни аномалии се раждат рядко. Но ги има, и като всеки гражданин те също имат права. Точно затова и КС на България е отчел, че тези хора имат право да изберат пола си по съдебен път.
  —цитат от коментар 72 на Иво


  Само че тук не иде реч за тези нищожен процент хора, а за завладелите запада извращения със смяната на полове, джендър роли и т.н. Точно за това е напънът.

 80. 80 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Неграмотски екстремизъм...
  Екстремен икономизъм на мислене.
  Не може така.

  Така неграмотен "разбирач" на Конституция
  се пъне да изфърли от Велик закон:

  Хилядолетно Граматично Национално Патриахално Богатство Българско ;

  Реч Нюнсирана Членски:
  с мъжки или женски или среден ;
  както и с определителен, пълен, ценен (или по-малък).

  С една дума:
  пишманска атака срещу действаща Конституция,
  почиваща на хилядолетен местен (и световен) опит,
  внимателно разписана на Български книжовен език
  от Народа говорен, повелен като официален и иначе,
  в самата Конституция.

  НАРОДЕ, повели строги защитни мерки!

  "По Конституция понятието "пол" трябва да се разбира
  само в биологичния му смисъл"

 81. 81 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  а Филип Димитров е с различно становище по част от мотивите."

  "Филип Димитров е роден на 31 март 1955 г. в София. Учи в Английската езикова гимназия. Завършва право в Софийския държавен университет през 1977 г., след което работи като адвокат във Втора адвокатска колегия (1987 – 1989)"
  "Филип Димитров е народен представител в 36-ото (1991 – 1994), 37-ото (1994 – 1997) и 40-ото (2005 – 2008) Обикновено народно събрание. В началото на юни 2008 г. обявява, че се отказва от депутатското си място и ще се занимава с преподавателска дейност.[1] Преподава в Американския университет в България (2002 – 2008 и 2010), в Университета в Торонто (2007) в Кристофър Нюпорт Юнивърсити – Вирджиния (2008 – 2009) и в Нов български университет (2015). Почетен професор в НБУ.

  През октомври 2015 г. е назначен за съдия в Конституционния съд"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 82. 82 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#49] от "makemydayy":

  "Виц,още от 90те :
  "-Защо мадамите в Сан Франциско не носят минижуп?
  -Защото ще им се видят топките"
  Въпросния Сан Франциско се намира баш в т.н.
  Силиконова долина.
  Как не ви е гнус да държите в ръцете си смарт телефони създадени от педали"
  ================
  Моят е китайски. Хуавей. Даже някак мъжествено звучи.

  Еретик
 83. 83 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Лично за мен, това да се определиш в пол различен от биологичния е някаква форма на екстремен порив за свобода. И затова ми се струва сбъркано и съвсем не разбирам, защо искат да ограничат тъкмо свободата си, като настояват за законово и административно регулиране, тоест убиване на свободния порив. Ами ако искат да се лишат от свободата си просто да се впишат в социалните очаквания и норми, и готово, не са свободни. Ако искат свобода, тъкмо законови регулации не им трябват изобщо. Но те искат да са несвободни под отделен етикет, искат в клетка ама отделна. Значи те са тези, които се самоизолират от едно потенциално приемащо ги в тяхната уникалност общество.
  Мисля, че се бърка тук легтимация и регулация. Изглежда им, че признаването от обществото зависи от вкарването им в тесни законови рамки. "Ела, завържи ме" и тяхната.

 84. 84 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 766 Весело

  Другарят Дайнов беснее у фейса. Ще падна от смях!

  Every cradle is a grave.
 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#79] от "Alex Ivanov":

  Да, става въпрос за два различни случая, в единия за интерсексуалните хора, а в другия за трансексиалните хора. Но не смятам, че транссексуалните хора са превзели западните държави (както ти смяташ). Все още те са едно малко малцинство от група хора, които съществуват във всяка една държава. Мнозинството хора сме хетеросексуални, така е било винаги и така ще бъде винаги.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#27] от "makemydayy":Още една тъпотия! КС изхожда в решението си от биологичния смисъл на понятието "пол", а не от това какъв се усеща индивида!
  —цитат от коментар 78 на Малинчо Паков


  Понятието "пол" има само и единствено биологичен смисъл - от там се извежда и правният му такъв.

  Тия извращения на д-р Мъни за "усещането" и "социалната роля" отдавна трябваше да са заклеймени като престъпления!

 87. 87 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  Добра новина!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 88. 88 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  ДБ кога излиза на протест в защита на жендърите ?

 89. 89 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1853 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":За теретия пол не се ли бореха Да България!?
  —цитат от коментар 4 на svoboden


  Ма той кметът е от БКП... Не че малкото БКП е нещо по-различно...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 90. 90 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Съдиите не отричат смяната на пола, а само казват, че според сегашната конституция такава не е възможна. Когато после някой ви запее песни юнашки бунтовни за нова конституция, хубавичко си помислете какво искате, преди да заблеете в хор с него.

 91. 91 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1334 Разстроено

  Я, КаЦе-то нещо се поразбуди?
  Имитира дейност или се опитва да отложи произнасянето по "канадския"въпрос?

  И за капак: "не е налице такава фундаментална промяна в обществените отношения, която да е основание Съдът да отстъпи от разбирането си,..."
  Е, тя и Светата инквизизиция, дълго време не отстъпвала от "разбирането" си...
  ...
  Ама, ще мине време , и ако не това КаЦе, следващия КС, ще дойде на Моят / вариант за разбиране на ИКонвенция/.

 92. 92 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иво":

  "По скоро ще има атаки от страна на ЕС (ЕК), а не толкова на НПО-та. Точно това се случи преди няколко месеца с Унгария при промяна на законодателството касаещо правата на транссексуалните хора."
  ============
  Иво, обясни ми какво друго транс, освен сексуален мога да бъда?
  Иначе излиза, че този тип транс е привилегирован по странни причини.

  Еретик
 93. 93 Профил на Benedikt Fahnenträger
  Benedikt Fahnenträger
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Дано и Лозан Панов го чете това, че не му беше много ясно и пита КС очевидни неща!

 94. 94 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2385 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":За теретия пол не се ли бореха Да България!?
  —цитат от коментар 4 на svoboden


  За 3я не знам, ама май се бореха за 33я :)))))))))))))))))

 95. 95 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1196 Весело

  Учи се в 8 клас, все им стига на съдиите образованието да го осмислят: ХХ е жена, ХУ е мъж.
  —цитат от коментар 41 на Green Day


  Освен ХХ и ХY, има още Х0 и ХХY и още много други комбинации
  —цитат от коментар 59 на Иво


  Муааааааааа хаааааа хааааааа 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 96. 96 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 613 Неутрално

  [quote#79:"Alex Ivanov"][/quote]

  Джендър роли има и винаги е имало и не само "на Запад". Очевидно е , че през цялата история, различните общества са натоварвали биологичните полове с различни социални функции. Достатъчно е очвек да прочете (или да гледа, ако го мързи) Аристофан или да си спомни за нашенската баба Неделя.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 97. 97 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 532 Неутрално
 98. 98 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Весело

  [quote#56:"razor"][/quote]

  .... ХХ е жена, ХУ е мъж.
  —цитат от коментар 41 на Green Day


  А XXL какво е?
  =====================
  Размер дрехи. Аз нося такива.

  Еретик
 99. 99 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2385 Любопитно

  ДБ кога излиза на протест в защита на жендърите ?
  —цитат от коментар 88 на rdb41527334


  ДБ се правят на умряла лисица, докато не набарат достатъчно мнозинство и коалиции.
  На тях им е пределно ясно, че ако тръгнат с открити карти от самото начало, нормалният българин ще им тегли шута (който си заслужават).

 100. 100 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 642 Любопитно

  Адмирирам решението на КС!
  Надявам се веднъж завинаги да сложи точка по тези спорове, крайно време беше.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK