Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство

Въпреки решение на общинския съвет в града Варна все пак се оказа акционер в "Международен панаир Пловдив" с 29% от капитала.

© Красимир Юскеселиев

Въпреки решение на общинския съвет в града Варна все пак се оказа акционер в "Международен панаир Пловдив" с 29% от капитала.Апортирането на акциите, които община Варна притежава в "Международен панаир Пловдив" АД в дружеството "Пълдин туринвест", ще представлява нарушение на установения ред за извършване на приватизационни сделки и ще създаде предпоставки за скрита приватизация. Това съобщиха от Министерството на икономиката в отговор на въпроси, зададени от "Дневник". Те бяха изпратени по повод докладна записка на варненския кмет Иван Портних до общинските съветници. С нея той им предлага да разгледат на утрешното си заседание идеята, предложена му от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, за разпореждане с общинския дял от 29% в "Международен панаир Пловдив".


В момента "Пълдин туринвест" притежава малко над 49.4% от Пловдивския панаир. Ако апортът на варненските дялове от компанията, поискан от Гергов, се случи, той на практика ще увеличи влиянието си в панаира от 50.3% на 79.3%. А това ще му даде възможност дори и при изискуемо квалифицирано мнозинство


да взема всички решения в компанията
Варна получи 29% от държавния дял в Пловдивския панаир през 2016 г. Със същото "дарение" от страна на държавата 20% от панаира трябваше да получи и община Пловдив, която обаче отказа да ги приеме. Внезапно на 27 април 2017 г. обаче Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на Иван Портних да върне на държавата акциите от панаира. Варна изпълни това нареждане мигновено. На 2 май Доминираният от ГЕРБ Общински съвет със свое решение възложи на Портних да върне дяловете - нещо, което той явно не е изпълнил.


Как изпълнителната комисия на ГЕРБ нареди на Варна да върне акциите си - тук.
Как общинския съвет във Варна безпрекословно изпълни нареждането на Борисов - тук.


В отговор на въпросите, изпратени от "Дневник" до Министерството на икономиката, от там днес съобщиха, че в деловодната му система няма


никаква следа от кореспонденция с община Варна


в която администрацията й да е предлагала акциите, които притежава в "Международен панаир Пловдив", да бъдат прехвърлени безвъзмездно на ведомството, управлявано по това време от Емил Караниколов. (Пълният текст на отговорите, получени от "Дневник" - в края на текста.)


В същото време миналия петък общинският съветник Николай Капитанов ("Демократична България") цитира пред "Дневник" свой разговор с Петко Буйновски, директор на дирекция. Според казаното от него по време на този разговор, след като е било изпратено до икономическото министерство, предложението на община Варна е било оставено без отговор, поради което не влязло в сила.


Това очевидно не е вярно


тъй като днес в писмените отговори от пресцентъра на министерството се твърди следното:
"Министерството на икономиката не е уведомявано нито за решението на Общински съвет - Варна, нито за проект на договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху 16 314 400 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД."


Това означава, че местната администрация във Варна е запазила собствеността си от 29% в "Международен панаир Пловдив"


зад гърба на общинския съвет


а през 2017 г. това едва ли би било възможно, без да е съгласувано с Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично с Бойко Борисов. По-сериозен обаче е друг въпрос: какво се е случвало през последните пет години с въпросните 16 314 400 акции от Пловдивския панаир?


Проверка на "Дневник" показа, че след май 2017 г. Варненският общински съвет не е гласувал избирането на свой представител в общото събрание на акционерите на дружеството "Международен панаир Пловдив". А това означава, че на практика в продължение на


повече от четири години никой не е представлявал и управлявал общинския дял


от компанията, възлизащ на 29% от капитала й.


Въпросите, изпратени по този повод от "Дневник" до администрацията на Иван Портних още миналия петък, останаха без отговор до приключване на работата по този текст.


Следващото общо събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" - компанията, в която Георги Гергов иска да бъде апортиран варненският дял в "Международен панаир Пловдив", е свикано за 16 ноември т.г. При липса на кворум то ще се състои на 2 декември. На него


капиталът на дружеството трябва да бъде вдигнат


от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв., като за това очевидно се разчита на акциите, които Варна трябва да апортира. Сега Пловдив държи 25% от акциите на "Пълдин туринвест", но ако Варна приеме предложението на Гергов, делът на Пловдив ще падне до 22,9 %.


Как Варна плати 43 млн. лв. на Георги Гергов за 3 дка "дупка" в центъра на града - тук, тук и тук.


Точката за разглеждане на докладната записка на Портних, която почти дословно повтаря съдържанието на заявлението, което му е изпратил Георги Гергов, е втора в дневния ред за утрешното заседание на Общинския съвет във Варна. Междувременно от Министерството на икономиката са изпратили както до Портних, така и до председателя на съвета Тодор Балабанов писмо, с което ги информират за становището си по темата.


За 8.30 утре пред сградата, в която се помещава Варненският общински съвет, е насрочен и протест, организиран във фейсбук от противници на идеята за апорт на варненския дял от "Международен панаир Пловдив" в "Пълдин туринвест".


Отговори на Министерството на икономиката на въпроси, поставени от "Дневник":


Във връзка с поставените от Вас въпроси Ви информираме, че Министерството на икономиката не е уведомявано нито за решението на Общинския съвет на град Варна, нито за проект на договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху 16 314 400 броя безналични акции, всяка от които с номинална стойност 1 /един/ лев, представляващи 29 на сто от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД.


По повод обявения дневен ред на XXI- тото заседание на варненския Общински съвет (27.10.2021), в който е включена точка за вземане на решение за апортиране в "Пълдин Туринвест" АД, гр. Пловдив на притежаваните от Община Варна обикновени, поименни, безналични акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, обръщаме внимание на следното: Прехвърлянето на акции, които са собственост на общината към физически или юридически лица е дефинирано като приватизация в чл.1, ал. 2, т. 1 от ЗПСК.


Вземането на решение от Общинския съвет-Варна за разпореждане, чрез апортна вноска, с притежаваните от общината акции от капитала на "Международен панаир Пловдив"АД има прехвърлителен ефект по отношение на акциите и то се възприема като приватизация.


Съобразно изложеното, при гласуване на текста на съответната точка от дневния ред на съвета се създават предпоставки за заобикаляне на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол и се допуска нарушение на установения ред за извършване на приватизационната сделка.
Варна да не
Министерството на икономиката изпрати писмо до Общинския съвет на Варна и до кмета на града Иван Портних, с което ги информира за становището си по темата.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1352 Любопитно

  говорете си на свинаря не пречите D:D:D:D:схемата ще е факт и ще има ПЛАЩАНЕЕЕЕD::DD:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 186 Неутрално

  Гергов е от червените гербераци.

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  Гергов е от червените гербераци.
  —цитат от коментар 2 на helemong


  На Гергов не му стигат 40-те милиона, платени от правителството на ГЕРБ за дупката в центъра на Варна! И иска да завземе и Пловдивски панаир. Ако и сега бе ГЕДРБ на власт, нямаше как да се откаже това на почетния консул на Путин!

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Гербавите стрелят от паднало положение

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Варненския кмет е с лоша репутация, майните са му вдигнали мерника!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  [quote#3:"vassilun"][/quote]

  Плащането на 44 милиона беше гориво за подводницата, с която да разцепи БСП. Разхвърля ги насам-натам и нищо не свърши общо взето.

  Сега Гергов буквално им напомня "тези пари ми ги платихте да цепя БСП, не за да ми купувате активтите. Купихте ги, колкото да има какво да пише в полето "основание за плащане" на фактурата към вас. Но, после трябваше да ги върнете.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 7. 7 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ти сещаш ли се за герберски кмет с добра репутация... :)

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1278 Разстроено

  Благодарение на "компетентното управление" на мутрата, панаир в Пловдив вече НЯМА. Една палата лов и риболов и аграта, повече от скромно. Явно е решил да го продаде за жилищен квартал. СОРИ от мутри толкова.

 9. 9 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Пловдивският панаир от години е бутафория. Феодалите на прехода не създават, те само консумират. Но българина е много по-възмутен, че е нарушена Конституцията. За другото е сляп и глух.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Веднъж му помогнаха като му платиха дупката. Сега имат намерение да помагат и с панаира. Тия си живеят в симбиоза.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Корупционни практики,сър.
  Варненци да гласуват или да поемат още от същото.

 13. 13 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Варна ще участвува със сигурност.
  Крадем за последно.

 14. 14 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Е, СИК-ГЕРБ и свинаря са си едно и също нещо.

  ... с двеста...
 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Тази статия явно е писана на принципа “нещо да се плюе там”! Според анализа на журналиста е лошо, че община Варна не е прехвърлила акциите си безвъзмездно на държавата и трябва да го направи! И за община Варна това било много по хубаво, отколкото да апортира акциите си и да получи участие в по-голяма компания!?

 16. 16 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Гергов е от червените гербераци.
  —цитат от коментар 2 на helemong


  Това и в БСП го разбраха.

 17. 17 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 590 Неутрално

  ДебеЛойко Мутрисов грабеж пореден .
  Господин за Европейско Разграбване на България-ГЕРБ.

 18. 18 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Гергов свин@ря, явочник на Лойко , Архара и дпсаря.

 19. 19 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  Според анализа на журналиста е лошо, че община Варна не е прехвърлила акциите си безвъзмездно на държавата и трябва да го направи!

  И за община Варна това било много по хубаво, отколкото да апортира акциите си и да получи участие в по-голяма компания!?
  —цитат от коментар 15 на svoboden


  Община Варна да си прехвърли акциите безплатно на държавата?

  Нали в Дневник постоянно тръбят, че държавата е лош стопанин?

  ДБ: Време е да спечелим България
 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#2] от "helemong":

  Затова Корнелия го изрита.

 21. 21 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 597 Весело

  Любимият на Гоце свинар беше топлата връзка на БСП с Д(П)С. Ненапразно в неговия кабинет ставаха срещите на Цацата с неудобните на коалицията ГЕРБидж - ДПС. Там са се срещали Корнелия Нинова и Слави Трифонов. Кой е бил от страната на Д(П)С оставам на вас да решите...

 22. 22 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Гергов напомня нещо на Баце.... Баце знае

 23. 23 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#15] от "svoboden":

  Ти да си чул за по-голяма компания в държава от самата нея?

 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Ако варненския общински съвет доминиран от ГЕРБ гласува тези акции да отидат в червения свинар ,това ще е пирон в ковчега на ГЕРБ преди изборите ,много от хората ,готови да гласуват за тях ,ще се оттеглят и няма да си дадат гласа за мафиотски методи на приватизация и източване ,Варна отдавна е пример за масово разграбване на данъците на хората , а в случая отново имаме пример ,как над 16 милиона участие в панаира ,даже не са си направили труда да си потърсят някакъв дивидент за 4 години ,което показва ,че всички чиновници в общината , общинския съвет ,съветници ,кмета и цялата администрация НЕ защитават нито общинския интерес ,нито парите на данъкоплатците ,с които им осигуряваме охолство и сносен живот и трябва да бъдат отстранени от тези места ,защото най откровено крадат.Във Варна се източват над 460 милиона бюджет в годината , нищо от това ,което беше обещано като оправяне на основната инфраструктура на основни булеварди ,преасфалтиране и т н не е направено изключая няколко улици и паркинги в по централни квартали на града ,периферията , Виница ,квартали над пътя за Златните ,в които живеят стотици хиляди хора и плащат най високите данъци във Варна , няма нито една асфалтирана улици , без сметоизвозване ,централните булеварди са коптори ,дупка до дупка ,колони от сутрин до вечер ,запушено движение ,смрад ,мизерия , неасфалтирани улички ,липса на каквато и да е инфраструктура , по зле от най долното циганско село гето ,където и да си изберете ,всичко това е поради крадливото управление на мафиотите в община Варна ,които са от целия политически спектър , те са разбира се приказно богати мафиоти , за тях всичко е разрешено и те имат всичко ,благодарение на липсата на каквато и да е държава .

 25. 25 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 685 Неутрално

  За това ДБ е неудобна. Защото осветлява схемите навсякъде! За това никой не иска да си играе с ДБ... Но населението не схваща.

 26. 26 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#8] от "442":

  Пловдивския панаир беше подарен на Гергов от правителството на Станишев с активното действие на почтената приватизаторка др. Нинова, зам министър тогава, която Станишко уволни за корупция. Нека да не смесваме нещата. На мен лично почти нищо не ми стана ясно от нескопосно написаното тук. Нали уж град Пловдив се беше отказал от акциите, които министерството искаше да им подари тогава, а сега все пак са собственици на 25%. Как е възможно и общината да е собственик на тези 22% и никой да не ги уведоми цели 5 години?

 27. 27 Профил на Bojidar Kanev
  Bojidar Kanev
  Рейтинг: 8 Гневно

  Една стара песен, някой иска да бъде запята на НОВ ГЛАС.Кои ще бъдат изпълнителите, Кои ще бъдат слушателите и ще дадат оценка на новото изпълнение ще зависи от участниците в тържеството,което предстои да се проведе през месеца в който Ден първи е отреден за честване на БУДИТЕЛИТЕ!Къде са нашите Будители днес и коя НАЦИОНАЛНА КАУЗА ОТСТОЯВАТ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK