На живо

Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Лили ТоушекПравителството отпусна нужните пари, за да се купят тестове, с които да се проверяват за наличие на коронавирус учениците от 1 до 4 клас в следващия месец. В Пловдив и Русе училищата също преминават в онлайн обучение.


Още 70 интензивни легла ще бъдат разкрити в болници в София. Обмисля се и командироването на лекари от страната, които да помогнат в лечението на пациенти с коронавирус. Последното денонощие пък е второ поред с най-висок брой новозаразени през четвъртата вълна.


Междувременно министърът на туризма Стела Балтова съобщи, че вероятно и лифтовете в зимните курорти ще се ползват с COVID сертификат, което предизвика недоволството на туристическия бранш.
Подробности вижте в хрониката.

Сертификати се издават и на заразени, но са невалидни

Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Юлия Лазарова


Проверка с приложението COVID CHECK BG на сертификатите на боледуващи, установени с антигенен тест, би спирала използването им докато хората би трябвало да са в уж задължителна изолация.


Това обяснение получи "Дневник" от "Информационно обслужване" на въпроси повод публикация на "Сега", че човек, който все още е заразен, може да си извади сертификат от националната здравно-информационна система. Става дума за удостоверенията, въведени само в България, когато боледуването е установено с антигенен тест.


"При въвеждане на данните на положителния антигенен тест, системата на Националната здравно-информационна система (НЗИС) автоматично генерира удостоверението за преболедуване на COVID-19, но то е невалидно до изтичане на срока от 11 дни", твърди "Информационно обслужване". Следва да се заключи, че се разчита на съвестта на хората с активна инфекция да не излизат, въпреки че имат сертификат.


Продължава да е неизвестно защо Министерството на здравеопазването заложи сертификатът за преболедуване с антигенен тест да е валиден от единайстия ден, при положение че периодът на задължителна изолация е 14 дни.


Проверката на валидността на сертификатите с приложението е по избор и повечето места се ограничават до поглеждането на документите.

Здравното министерство увеличи с още 15 лечебните заведения и лабораториите, които ще извършват безплатни антигенни тестове. Пределната цена, която те могат да определят за пробовземането и административната работа, свързана с отчитането на резултатите и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лв., уточняват от ведомството.


Пълният списък с лечебните заведения и лаборатории, които ще правят безплатни антигенни тестове може да видите в прикачения файл.


Учениците в Пловдив и Русе също минават на дистанционно обучение

Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Присъствените учебни занятия в училищата в Пловдив се преустановяват, съобщи Регионалното управление на образованието. Мярката влиза в сила от утре - 28.10.2021 г. и се налага във връзка с достигнатата 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 души население в общините на област Пловдив.


Всички ученици ще са в този режим до намаляване на 14-дневната заболеваемост в съответната община или отмяна на въведените със заповедта на министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки.


Община Русе обяви, че присъственото обучение в общината ще бъде при 50% от паралелките заради достигната 14-дневна заболеваемост между 500 и 750 души на 100 000 население.


Всички училища на територията на общината следва да организират ротационно обучение от разстояние в електронна среда за 50% от паралелките си.


Ротацията на учениците се извършва по предварително изготвен от съответното училище график за период от една календарна седмица по график, утвърден от Министерството на образованието. Първата седмица е от 27 октомври до 2 ноември. Своевременно ще бъдат уведомени родителите и учениците кои паралелки ще учат присъствено и кои – дистанционно.


Детските градини и яслите остават отворени и в двете общини.

В София се разкриват още легла в интензивните отделения за коронавирус

Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Още 70 интензивни легла ще бъдат разкрити в болници в София, обяви заместник здравният министър Димитър Петров, цитиран от БНР. Обмисля се командироването на лекари от страната, които да помогнат в лечението на пациенти с коронавирус.


Те ще са от области в страната, където има по-малка заболеваемост, както и от болници, където натоварването не е толкова голямо. Към този момент в София има недостиг само на интензивни легла, с останалите все още няма проблем, увери Петров.

"Въпросът е има ли някакъв вариант болници, които нямат ковид легла да командироват в болници, които имат, тъй като в някои по-малки болници безмислено се отварят по две-три легла. Всички лекари вече имат опит с лечение на коронавирус, които са работили, има навсякъде такива. Въпросът е с реаниматорите. Има още легла, но очакваме следващите дни те да свършат. Затова целта е да се увеличат още повече", обяви той.


Даде пример с легла за ковид болни в акушеро-гинекологичните болници в София, но те не могат да се използват за всички нуждаещи се.

Предстои унищожението на ваксини с изтекъл срок

Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Велко Ангелов

Ваксините, които се прилагат в България са в срок на годност, тези, на които е изтекъл, са бракувани и ще бъдат унищожени, заяви пред журналисти председателят на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Обясни, че вероятно объркване се създава от това, че през септември Европейската агенция по лекарствата препоръча да се удължи срокът на годност на ваксината на "Пфайзер" от 6 на 9 месеца като това е валидно за всички партиди, произведени след първи юни.


Допълни, че няма как произведените ваксини да бъдат преопаковани, за да може одобреният срок на годност да съответства на описания в кратката характеристика. Каза, че е обичайна практика за всеки медицински препарат в резултата на изпитванията във времето да се променят сроковете на годност и в момента не се случва нищо необичайно. Затова в следващите месеци той очаква да има промяна в срока на годност и в условията на съхранение и на другите ваксини срещу COVID-19.


Обяви, че към момента са поставен

1.7 млн. дози от препарата на "Пфайзер"
480 хил. с този на "Астра Зенека"
320 хил. на "Модерна"
над 240 хил. на "Янсен".

Вериги магазини искат влизане със сертификат и в малките обекти

Няколко големи вериги за нехранителни стоки призовават министрите на икономиката, на труда и на здравеопазването да не делят магазините на такива под и над 300 кв. м при изискването за зелен сертификат. В писмо до тях магазините посочват, че независимо, че кризата поставя бизнеса в трудно положение, тя преди всичко излага на риск хората, които пазаруват. Според тях разпоредбата няма да ограничи разпространението на вируса, а давайки значителна свобода на по-малките и тесни обекти, способства концентрирането на хора в обекти, където е по-трудно да се организират противоепидемични мерки и е почти невъзможно да се контролират мерките. Още повече, че в големите търговски обекти не се наблюдава и трудно може да стане струпване на хора, посочват в писмото си веригите.
Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Според тях в условията на развиваща се пандемия би следвало всички бизнеси да бъдат равнопоставени, а в настоящата ситуация се изкривява конкурентната среда в най-активния период на пазаруване преди Коледа. Смятат, че така някои са облагодетелствани за сметка на други, като възможна последица от това ще е и засилен стимул за некоректно ценообразуване от страна на привилегированите обекти, което също не е в интерес на потребителите. Сред подписалите писмото са "Практикер", "Джъмбо", "Техномаркет", "Домко" и др.

Служебните правителства запазили над 180 хил. работни места

Работните места на над 180 000 служители са запазени чрез изпълнението на антикризисните мерки за заетост по време на мандата на служебните правителства до момента, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. По мярката 60/40 на 6559 работодатели са изплатени над 343.366 млн лв за запазване на заетостта на над 175 000 работници в периода от 12 май до 22 септември.


В същия период по мярката "Запази ме" са били изплатени компенсации за запазване на заетостта на 5709 служители, които са излезли в неплатен отпуск заради ограничения на дейността им, въведени с противоепидемичните мерки. За тази цел са изразходвани повече от 6.217 млн. лв.

Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Георги Кожухаров


По схемата "Заетост за теб" по време на мандата на служебния кабинет държавата е подкрепила разкриването на 16 087 работни места, на които са наети хора, останали без работа в кризата. В изпълнение на Националния план за действие по заетостта в периода май-септември 15 722 безработни от уязвимите групи на пазара на труда са започнали работа или обучения. За целта са изразходвани над 35.790 млн. лв.

Тежката епидемиологична обстановка отмени протест срещу Гешев

Заради тежката епидемиологична обстановка поредният протест срешу главния прокурор Иван Гешев и нереформираната прокуратура, протичащо под мотото "Правосъдие без Каскет" се отменя, съобщиха организаторите от "Правосъдие за всеки". Това се прави, въпреки събитието трябваше да е открито.


Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Георги Кожухаров

Кабинетът отпусна парите за тестовете за учениците

Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Велко Ангелов

Правителството отпусна 13 млн. на Министерството на здравеопазването, с които да бъдат купени 1.6 млн. тестове за проверка на учениците за COVID-19. Това е условието за връщане на децата от 1 до 4 клас в класните стаи. За да се пристъпи към него е нужно и съгласието на най-малко на 90% от родителите в конкретното училище. Тестовете ще стигнат за един месец, при тестване два пъти седмично на децата от 1 до 4 клас.


Здравното министерство получава също 12.5 млн лв. за поддържане на резерв от лекарствени продукти в лечебните заведения, нужни за лечение на COVID-19. Още 38.6 млн. лв се дават, за да продължи изплащането на допълнителните 1000 лева към заплатите на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Оказва се, че и болен може да си извади сертификат

Човек, който още е заразен с COVID-19 може да си извади т.нар. "зелен сертификат" от Националната информационна система и с него да влиза в молове, заведения, театри и всичко останали публични места с такъв пропускателен режим, съобщи "Сега". По принцип след положителният тест трябва да минат 11 дни преди да се издаде валиден сертификат, но се оказва, че документ, макар и невалиден, може да се вземе веднага.
Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Юлия Лазарова


Дори човек в болница може да си извади зелен сертификат, въпреки че по правило подлежи на 14-дневна карантина след изписването си. При проверка измамата ще се разбере, но такъв контрол се извършва на малко места. В повечето обекти се влиза само с показване на сертификата.


В същото време хората, преболедували повторно COVID-19 нямат право на втори сертификат.

Заповедта за сертификатите е дискриминационна, смята адвокат Кашъмов

Заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров от 21 октомври, въвеждаща т.нар. "зелени сертификати", като условия за достъп до редица обществени места е дискриминационна и само за два дни срещу нея има постъпилите 57 жалби в Административен съд-София, съобщи пред "Нова телевизия" адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация". Подобни жалби имало и в други районни съдилища и той прогнозира, че техният брой ще се увеличава.
Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Велко Ангелов


По думите на адвокат Кашъмов, при евентуална отмяна на заповедта на здравния министър, всеки случай, по който е поискана отмяната, ще бъде разрешаван индивидуално.

В НДК отваря постоянен пункт за тестване

Постоянен мобилен лабораторен пункт за тестване за коронавирус започна работа от днес в НДК. Той се организира съвместно с "Цибалаб". Намира се вътре в сградата, а входът е през Билетен център. Пунктът ще работи всеки ден от 16 до 19:30 часа.


Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© НДК


Антигенните тестовете са безплатни, но се плащат 10 лв. за самата процедура. Приоритетно ще се обслужва публиката на събитията и пространствата в НДК, като зрителите трябва да показват билетите си при тестване. Призивите са те да идват за събитията по-рано, ако ще се тестват преди тях. Съгласно Заповед на министъра на здравеопазването достъпът до всички зали и събития в НДК се осъществява чрез представянето на входа на зелен сертификат, получен чрез ваксина за COVID-19, преболедуване, отрицателен PCR или отрицателен антигенен тест.

Родители за тестовете на децата: Отново въпросите са повече от отговорите

За пореден път министерство на образованието иска родителите да вземат решение, без да имат нужната информация, около тази теза се обединиха днес пред Би Ти Ви Лилия Божкова от сдружение "Обединени родители" и Антонина Кенова от "Инициатива за качествено и иновативно образование". Няма никаква разяснителна кампания и отново въпросите са повече от отговорите, подчертаха те.


Божкова се обяви срещу тестовете, защото те можело да бъдат фалшиво положителни или фалшиво отрицателни. Освен това нямало яснота къде, кога и от кого ще се правят те. За нея важен въпрос без отговор е кой и как ще събира биологичният отпадък, оставащ след тестовете. И не на последно място не било ясно дали родителите трябва да изкачат теста на децата си преди да ги оставят в училище в дните, в които има проверки.

Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Велко Ангелов


Антонина Кенова принципно е за тестването, но иска отговори на въпроса какво ще се случва, ако дете даде положителен тест. Тя подчерта, че въпреки обещания, че децата ще бъдат последни засегнати от мерките, те винаги са сред първите. От "Министерство на образованието" не дават информация, а се сърдят, че питаме", възмути се Кенова. Тя призова и да се измисли лесна процедура, която ще позволи родителите да оставят децата си вкъщи, ако имат подозрения, че са болни.

Шефът на здравната каса чака с готовност проверка от прокуратурата

Управителят на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев очаква с готовност проверката на прокуратурата, която бе сезирана от Българския лекарски съюз, и възнамерява пред нея да осветли начина, по който са взимани решенията при преговорите между касата и съюза. В интервю за Би Ти Ви Салчев намекна, че те са взимани "на чаша уиски" като от управителя се очаквало "като секретарка" да ги оформи. "Преговорният процес не представлява разговори на чаша уиски, а управителят като секретарка да оформя решенията", каза той, а в отговор на въпрос каква е била ролята на уискито, поясни: "Може би да вървят разговорите по-добре".
Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Велко Ангелов


Увери, че ще каже всичко на проверяващите. Лекарският съюз преди дни заяви, че отказва да преговаря с управителя, а само с членовете на надзора. Салчев днес отговори, че такова е положението и по закон и управителят не участва в преговорния процес. Добави, че в сградата на институцията има зала, оборудвана с техника, така че заседанията да могат да се излъчват онлайн, както иска съсловната организация. Според него обаче преговорите трябва да се водят чрез размяна на документи, а не на маса. Обяви, че не е готов да подаде оставка, каквато му се иска от лекарската организация.

Вирусолог: Не е правилно решението сертификат да се дава след първа доза

От вирусологична гледна точка не е добре издържано решението "зелен сертификат", макар и временен, да се дава при поставяне на първа доза ваксина, но от практична гледна точка решението е правилно, каза днес пред Би Ти Ви ръководителят на отдел "Вирусология" в Националния център за заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб. Той позволява достъп до повечето публични обществени места - кина, театри, заведения, молове и т.н.
Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Юлия Лазарова


В отговор на въпрос тя подчерта, че има основания тестовете за антитела да не се признават за издаване на т.нар. зелен сертификат, защото наличието им не означавало непременно, че техният носител е защитен от COVID-19.
Доц. Гломб посочи, че към момента всички заразени са с т.нар. Делта вариант, на който има 41 подварианта, но не всички циркулират в България.

Не се наблюдава ръст на безработицата заради зеления сертификат

Не се забелязва ръст на безработицата след въвеждането на изискването на т.нар. зелен сертификат за работещите в определени сфери и влизането в редица обществени места, каза днес пред БНТ министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев. Това стана в четвъртък (21 октомври), а министърът уточни, че следи числата ежедневно. На 25 октомври от 1287 регистрирани нови безработни, само 63-ма са казали, че са освободени заради кризата с коронавируса.
Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Георги Кожухаров


Според Донев при това решение няма нарушени трудови права, защото на работниците се дават редица опции, които да им позволят да продължат да работят.

Обмисля се и ползването на лифтовете да става със зелен сертификат

Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Лили Тоушек


До няколко дни ще се вземе решение дали ползването на лифтовете през предстоящия зимен сезон да става със т.нар. зелен сертификат, каза днес пред БНТ министърът на туризма Стела Балтова. Според нея такова изискване трябва да се приеме. Представители на зимните курорти обявиха, че са против идеята, която не била обсъждана и съгласувана с тях.


Министърът счита, че е добре в туризма зеленият сертификат да действа постоянно. Друго важно решение, което ще се вземе следващата седмица е и дали да има предвидени места за настаняването на хора под карантина в курортите. За момента такива не са предвидени.


Балтова уточни, че за подпомагане на работещите в туризма има заделени допълнителни 70 млн. лв. от последния парламент. Чака се одобрение от Европейската комисия за разпределянето на 30 млн. от тях, защото това се счита за държавна помощ. За още 40 млн. вървят финални съгласувания по какви критерии да се дават.


30 млн. от тази сума са за безвъзмездна помощ да туристическия сектор, а 6 млн. са за туроператорите, за възстановяване на плащания на крайни клиенти.

Големият проблем е липсата на персонал, смятат от болничната асоциация

Свободните легла са на изчерпване, но по-големият проблем е, че в здравната система не стигат кадрите, няма достатъчно специалисти, а тези, които работят, са преуморени, каза днес пред БНТ зам.-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров.
Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Нов пик на заразените за четвъртата вълна

Новите случаи на заразени с коронавирус за последното денонощие са 6816, което е най-високият брой от началото на четвъртата вълна. Това е с 953 повече от вторник, в който обичайно се включват и случаи от уикенда. Починалите са 124. Поставените ваксини са над 30 хил.


Подробности вижте тук


Коронавирусът в България: Пловдив и Русе преминават в онлайн обучение, отново висок брой заразени (хронология)

© Велко Ангелов


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (236)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Дано поне тази вълна и мерките на служебното правителство да подтикнат хората в България да размислят и да се ваксинират.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  Броят новооткрити заразени е функция на направените тестове-50 356.
  Голяма част от тях нямат симптоми или няма да се разболеят.
  Това се вижда и като се видят активните случаи и хоспитализираните, които са под 10 %.
  Паниката и насаждането на страх са във вреда на обществото, икономиката и държавата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 607 Неутрално

  В момента се води безжалостна "битка" между обиграни в машинации бутафори и нещастни, бледи реалисти.
  От моя гледна точка, крайният резултат ще бъде тясно свързан с това кой ще надделее.
  Успеят ли бутафорите, туземоподобните ще се стопят за няколко десетилетия. Прогресивната мисъл ще изтече някъде далеч.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Дано поне тази вълна и мерките на служебното правителство да подтикнат хората в България да размислят и да се ваксинират.
  —цитат от коментар 1 на vankata1


  Служебното правителство закъсня фатално! Тези мерки трябваше да се вземат още юни-юли! Ама за служебните по-важно беше да се отстранят евентуалните конкуренти на Радев а не здравето на хората! Сега ще става лошо и още по-лошо!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Гневно

  Големият проблем е пълната безпомощност е некомпетентност на така нареченият "министър4 на здравеопазването!!!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  87 279 активни случая (без карантинираните членове на домакинствата)- 7 325 хоспитализирани.
  Който може да осмисли ФАКТИТЕ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  ХА ЧЕСТИТО! НОВ РЕКОРД НА СРЕДНОДНЕВНИЯ БРОЙ НА ЗАРАЗЕНИТЕ - 4244!
  Бихме пролетния рекорд /3669 от 24-30 март/ с 23%, а ланския /3387 от 13-19 ноември/ с 33%.
  В началото на септември бяхме на плато /около 1500 заразени дневно/, което свърши към 15-ти септември и започна бавно изкачване нагоре, което последните дни се ускорява.
  24-30.6 - 70
  ...
  7-13.7 - 54 /минимум/
  ...
  25-31.7 - 204

  25-31.8 - 1521
  26.8 - 1.9 - 1541

  9-15.9 - 1499

  24-30.9 - 1820
  25.9-1.10 - 1847

  9-15.10 - 2680
  10-16.10 - 2768
  11-17.10 - 2822
  12-18.10 - 3038
  13-19.10 - 3250
  14-20.10 - 3421
  15-21.10 - 3654
  16-22.10 - 3852
  17-23.10 - 4065
  18-24.10 - 4118
  19-25.10 - 4244
  20-26.10 - 4510

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Предлагам българите да се стегнем, да покажем смелост и безстрашие пред смъртта и да влезем безапелационно в Гинес по брой починали от ковидвируса на глава от населението. Нека западните джендъри и женички да гледат що е храброст и мъжество! Напред!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  Броят на регистрираните починали от ковид е 118 души дневно. Понеже движението му изостава със седмица-две от двежението на броя на заразените, но стабилно от юли насам се държи на ниво 5% от регистрираните заразени преди две седмици.Така че в скоро време можем да очакваме надхвърляне на ланския рекорд от 140 дневно /29.11-5.12.2020/ и тазпролетния от 125 дневно /30.3-5.4.2021/ и достигане стойности от над 200 починали среднодневно.
  24-30.6 - 7

  25-31.7 - 3

  25-31.8 - 47

  9-15.9 - 68


  24-30.9 - 76
  25.9-1.10 - 78

  9-15.10 - 86
  10-16.10 - 88
  11-17.10 - 88
  12-18.10 - 96
  13-19.10 - 101
  14-20.10 - 102
  15-21.10 - 105
  16-22.10 - 112
  17-23.10 - 115
  18-24.10 - 114
  19-25.10 - 118
  20-26.10 - 118

 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса последните дни пълзи нагоре . То все пак остава по-ниско, отколкото лани есенес, защото голямата част от населението вече е преболедувала или се е ваксинирала.
  30.9-10.10 - 1,08 /30.9-10.10.2020 - 1,34/
  1-11.10 - 1,10 /1-11.10.2020 - 1,36/
  2-12.10 - 1,11 /2-12.2020 - 1,44/
  3-13.10 - 1,14 /3-13.2020 - 1,51/
  4-14.10 - 1,15 /4-14.2020 - 1,59/
  5-15.10 - 1,17 /5-15.2020 - 1,63/
  6-16.10 - 1,17 /6-16.2020 - 1,62/
  7-17.10 - 1,17 /7-17.2020 - 1,58/
  8-18.10 - 1,20 / 8-18.2020 - 1,54/
  9-19.10 - 1,24 /9-19.2020 - 1,48/
  10-20.10 - 1,27 /10-20.2020 - 1,47/
  11-21.10 - 1,28 /11-21.2020 - 1,55/
  12-22.10 - 1,29 /12-22.2020 - 1,54/
  13-23.10 - 1,30 /13-23.10.2020 - 1,52/
  14-24.10 - 1,27 /14-24.10.2020 - 1,48/
  15-25.10 - 1,26 /15-25.10.2020 - 1,41/
  16-26.10 - 1,28 /16-26.10.2020 - 1,44/

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  Съобщени са вече предварителните, т.е. още непълни данни на НСИ за общия брой на смъртните случаи през 41-та седмица на годината /11-17 октомври/ . Те са по-лоши отколкото през предишната.
  Общият брой на починалите е 3302 - с 1218 повече отколкото през аналогичната седмица лани или с 1442 души повече отколкото през аналогичната седмица на предковидната 2019 година, когато са починали 1860 души. Увеличението е от 78%.
  Отново, както и през миналата есен и пролет, регистрираната свръхсмъртност надвишава над два пъти броя на официалните жертви на коронавируса /618 през тази седмица/. Тъй като през следващата седмица броят на регистрираните смъртни случаи от ковид нарасна до 799 души можем да очакваме и ново увеличение на свръхсмъртността.
  За 66 седмици с повишена смъртност през 2020-2021 година са починали с 46742 души повече отколкото за аналогичните седмици на 2019-2020 година. Един областен град като Кърджали или Кюстендил.

  Бог да пази България от глупостта на антиваксъри и антиковидисти и от алчността и глупостта на нейните управници!
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W41.png

 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  Досега са регистрирани за 41 седмици от 2021 година 107 515 починали в България. Ако общата смъртност през останалите 78 дни намалее до нивото на 2019 година от 2024 седмично /което изглежда невероятно/, 2021 година ще имаме над 130 000 починали и ще бием рекорда от 2020 година. Ако приемем по-реалните 2622 умирания седмично,като през изминалите седмици ще имаме към 136 700 починали. Ако ли смъртността се задържи на средното ниво за 41-ва седмица ще имаме към 144 300 починали. Тази година ще бъде втората по абсолютна обща смъртност в България след 1918 година.
  Починали в България:
  1918 - 151 525 /испански грип, трудности с прехраната в разорена от войната страна/
  2020 - 124 735 /коронавирус/
  1997 - 121 861 /Виденовата зима, имаше починали от недояждане в квартала, макар официално да не се съобщаваха/
  1913 - 121 500 /холера, трудности с прехраната заради мобилизацията/
  Други години с над 120 000 починали сред гражданското население в България не е имало. https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W41.png

 14. 14 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Ми те заразените се удвояват за дни. Как да се увеличи персонал, който се обучава с години. Българинът е готов да послуша съмнителна знахарка пред лекар с образование. Но затова си има и причини, и причини

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Пълно невежество е да не се прави разлика между антиваксър по-принцип и хора противници само и единствено на ковид ваксините.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Проблеми два - служебното правителство замота мерките и активната антиваксърска кампания на ГЕРБ, за да влошат положението и да прокарат линията как без тях всичко се разпадало. Освен троловете е пълно и с десетки сайтове, в които очевидно има много платени пишещи, създаващи фалшиви новини. Дори по БНТ имаше разследване снощи, в което показваха медици, чиито лица и данни се използват за тези фалшиви новини, някои доста дълги публикации, с много детайли, показващи много доброто финансиране.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 19. 19 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Служебното правителство закъсня фатално! Тези мерки трябваше да се вземат още юни-юли! Ама за служебните по-важно беше да се отстранят евентуалните конкуренти на Радев а не здравето на хората! Сега ще става лошо и още по-лошо!
  —цитат от коментар 5 на lz2


  Може би си прав, но и редовното правителство закъсня фатално. Още през април България си беше последна, а ББ в края на април се изказа твърде оптимистично, казвайки че до края на май "с тези два милиона ваксини дето ще ги получим скоро и със преболедувалите" ще се изгради колективния имунитет. Което, сравнено с дневните темпове на ваксинацията си беше една голяма лъжа.

 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Дано поне тази вълна и мерките на служебното правителство да подтикнат хората в България да размислят и да се ваксинират.
  —цитат от коментар 1 на vankata1


  Това е само началото ! Слушам Петко Салчев , който щяял да дигне заплати с по 600 лв. ?
  Ако не се вземем в ъце и не се имунизираме днес , при което чакаме резултат след 45 дни , случаите ще растат , болниците ще се задъхват , ще се пръснат по шевовете и всеки ще трябва да се справя поединично !
  При Борисов , ако не бяха локдауните , можеше да се стигне до там , но тогава нямаше ваксини и то безплатни !

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  С насаждане на страх, паника и локдауни просто не става. Много по-евтино ще е да има една нормална разяснителна кампания, без пропаганда. Да се обясни механизма на ваксините, да се обяснят възможните рискове и реакции и да се махне този малоумен сертификат, който въобще не предотвратява разпространението на вируса.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Дано поне тази вълна и мерките на служебното правителство да подтикнат хората в България да размислят и да се ваксинират.
  —цитат от коментар 1 на vankata1


  "липсата на персонал " звучи много първобитно ! Липсват високоспециализирани медици , а тези , които са "на линия " изнемогват !

 24. 24 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1498 Любопитно

  Колко "вълни" трябва да минат, за да се забележи, че това не е вълна, а сезон? И че няма общо с праведност и дисциплина, а с природните условия, в които всяка година до 2019 е имало вируси наесен.

  Защото как така децата играха заедно и си споделяха храна цяло лято, а чак наесен станаха основни причинители на "вълната"? И как хората цяло лято се смесваха и не се пазеха, а пак трябваше да застудее, за да има "вълна"...

 25. 25 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  за пик да говорят като мине... иначе всеки вторник ще има пик поне още месец

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Че ние вече сме първи по този показател!
  На второ място по този показател, веднага след България, се нарежда Северна Македония (590 до 650 допълнителни смъртни случаи на 100 хил. население). най-доброто доказателство, че там живеят "българи-дебелоглави"!
  Следват Перу, Сърбия, Русия, Литва, Босна и т.н. Цялата "класация" можете да намерите тук: https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-estimates

 27. 27 Профил на clw21688650
  clw21688650
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Направете Patsis главен статистик на медията и му плащайте редовно. Толкова числа не съм виждал от 7ми клас като кандидатствах.
  Освен това борави с изрази като "лани есенес", което показва високо народно творчество и култ към възрожденската литература.

 28. 28 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#16] от "Разобличител":

  дали си по един принцип или по друг принцип - все в гъз

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 29. 29 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2105 Любопитно

  Каква безработица да се забележи, като обслужващият персонал в баровете и ресторантите масово не е на трудови договори? Само бакшишите са по-нередовни и заобикалят повече законите.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 30. 30 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 954 Неутрално

  С насаждане на страх, паника и локдауни просто не става. Много по-евтино ще е да има една нормална разяснителна кампания, без пропаганда. Да се обясни механизма на ваксините, да се обяснят възможните рискове и реакции и да се махне този малоумен сертификат, който въобще не предотвратява разпространението на вируса.
  —цитат от коментар 22 на Darkman


  Ами те ПРОСТО НЕ МОГАТ, защото са пълни некадърници с големи претенции.
  Да управляваш процеси във времена на всякакви кризи "изненадващо" се оказа малко по-различно от това да критикарстваш отстрани и да се биеш в гърдите "ако АЗ имах власт, ехееее...."

  Знанието е сила, информацията - власт
 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  " Големият проблем е липсата на персонал, смятат от болничната асоциация"

  Навсякъде е така - липсва квалифицирана работна ръка ! Но в здравната система работата е особено тежка, много и неблагодарна, а заплащането........

 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Няма кадри защото са ниски заплатите. Сестрите даже протестираха. Но без файда..

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Ти вярваш ли на тези статистики?
  Къде са умрелите от инфаркти, инсулти, диабет, онкологични заболявания, ПТП?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Някой съмнява ли се, че ако правим 100 000 теста дневно, ще имаме поне 12 000 заразени? Проблемът не е в броя заразени, а в броя хоспитализирани. Да не забравяме, че 80% и нагоре от заразените са безсимптомни и въобще не разбират, че са се срещнали с вируса, а 10-15% го карат като средно тежък грип. Много избързахме със сертификата. В други европейски държави прилагането му започна при над 70% ваксинирани. Ние пак отчитаме дейност с комсомолски плам в очите (дъртите ще ме разберат) и без разум в главата. Видяла жабата...

 35. 35 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 756 Неутрално

  С насаждане на страх, паника и локдауни просто не става. Много по-евтино ще е да има една нормална разяснителна кампания, без пропаганда. Да се обясни механизма на ваксините, да се обяснят възможните рискове и реакции и да се махне този малоумен сертификат, който въобще не предотвратява разпространението на вируса.
  —цитат от коментар 22 на Darkman


  Разяснителни кампании вършат работа в цивилизовани общества, а не в ориенталски държави пълни с безхаберници егоисти, които не спазват нищо и вярват във всякакви конспирации. При 21% ваксинирани си прав, че сертификата няма да спре нищо. Единствения начин временно да се забави епидемията тук е локдауна и нищо друго. Ако няма ударно увеличаване на имунизацията ние ще сме една от последните държави в света, която ще се справи с вируса. Евентуално след година - две.

 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Весело

  " Обмисля се и ползването на лифтовете да става със зелен сертификат"

  Зимните курорти нямат посещаемост, в разгара на поредната ковид вълна сме, но ако искат, да поставят необходимост от сертификат за ползване на лифт ! И да не се оплакват от последиците..........

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":Че ние вече сме първи по този показател! На второ място по този показател, веднага след България, се нарежда Северна Македония (590 до 650 допълнителни смъртни случаи на 100 хил. население). най-доброто доказателство, че там живеят "българи-дебелоглави"! Следват Перу, Сърбия, Русия, Литва, Босна и т.н. Цялата "класация" можете да намерите тук: https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-estimates
  —цитат от коментар 26 на Patsis


  Слава на нашия храбър народ! Вовеки слава! Не се уплашихме и не хукнахме да се ваксинираме като женички и джендъри!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 39. 39 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2858 Весело

  До коментар [#5] от "lz2":

  Има национален и логичен план (за разлика от ГЕРБ) >Планът не наппправен съгласно европейски стандарти , Там се казва какво следва и кога , съгласно заболеваемост .Разбирам ,è в главата на гербав все система ЛАСТИК е в главата Още на 5.09.2021..бе казано че следващата стъпка е зелен сертификат..Които иска се прави на УЛАВ :)

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#20] от "doroteus":

  Ластиците на твоя любимец и зелените му коридори съсипаха и ваксинирането и икономиката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2858 Любопитно

  До коментар [#34] от "Petio Petkov":

  Беше ми на езика ....при 50 000 теста, май е логично да са повече заразените . Инаè процента е 15% ...

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#22] от "Darkman":

  Сертификата е остен за доброЗОРНО ваксиниране.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Предложение:
  “Да се отменят всички мерки, всеки е отговорен да се пази сам”

  -Целият финансов ресурс използван за съставяне и прилагане на мерките, да се пренасочи директно към заплащането на нашите медици и санитари както и към привличането на още такива. Всичките човекочасове на държавни служители, отделени за съставяне и прилагане на мерки да бъдат пренасочени към следващ по значение проблем. Пример: МВР - първи сме в ЕС по трафик на хора; РЗИ - в България се внася, а и произвежда храна, дето в нормални държави биха определи като “боклук”. Ако държавен служители няма други задължения освен създаване и/или прилагане на мерки да бъде съкратен, а възнаграждението му да бъде пренасочено към медиците. Медицинският персонал, дето клати крака по спирките на метрото, моловете и парковете - обратно в болниците.

  -МЗ дава брифинг два пъти седмично в следния формат:
  1. Капацитет на болниците по области.
  2. Заетост - какъв процент от капацитетър е зает.
  3. (Най-важната точка) - С колко се е увеличил капацитета на болниците спрямо предния брифинг. Предлогът, под който се съгласихме да приложим мерки, бе да подготвим лечебните заведения за предстоящата вълна. Един от малкото смислени “анализи” на Дневник показа, че в последните 2 години лекарите на глава от населението са намалели:
  https://m.dnevnik.bg/analizi/2021/10/23/4268939_dostuput_do_lekari_se_vloshava_prez_2020_g/

  В този ред на мисли, мерките прилагани до сега, само са задълбочили проблема.

  4. Министъра на здравеопазването лично информира колко медици са назначени и напуснали спрямо предния брифинг, както и какво е направил за да увеличи броя им. Дали е привлякъл някой от съкратените неваксинирани от съседни държави, издействал е разрешително за работа на мигранти или подобрил е условията и е върнал някой от напусналите си е негова работа. Това е най-важния показател за здравеопазването ни в момента.
  5. Обявяват се области (ако има такива), които са достигнали капацитета си и нови ковид пациенти биха застрашили плановото лечение. В тези болници няма да се приемат заразени от ковид до следващо нареждане.

  -Гражданите носят сами отговорността да пазят себе си и близките си. Няма по-голям СТИМУЛ от това да знаеш, че ако ти се случи нещо няма кой да ти помогне. Ако усещаш, че се разболяваш, вземи болничен - работата няма да избяга. Ако си работодател и имаш възможност да предложиш дистанционна работа - направи го. Ако те е страх за детето не го пускай на училище, докато не отмине вълната - на фона на последните две години няма да изпусне толкова.
  Ако те страх за баба и дядо, прави си тест преди да ги видиш. Ако живееш с тях, намали социалните си контакти.

  Ако сам не се пазиш, няма как и аз да ти помогна. Ако искаш спортувай и се храни с качествени продукти. Ако искаш се ваксинирай и ходи с две маски навсякъде. Ако искаш се затвори у дома/на село за няколко седмици и си поръчвай храна, ако искаш не излизай от дискотеките - отговорността си е твоя и на никой друг.

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#27] от "clw21688650":

  Това е един вредител с НЕпроверени и непроверяеми ПОВТАРЯЩИ се опорки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Погледнах статистиката за вчера на ваксинирането в България.
  26000 ваксини - добре, но гледам че Янсен са почти колкото Пфайзер. даже в някои градове и особено в София, Янсен е повече.
  Това още веднъж показва какво ни е мисленето.
  Пак отбиваме номера.
  Така и така си взел решение да се ваксинираш, дай поне с по-сигурната ваксина, сложена няколко милиарда пъти... пък ще изчакаш 3 седмици повече...ееех, мозъци сме

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 756 Неутрално

  На мен друго ми е интересено. Колко точно смърт от Ковид може да понесе българското общество? Оказва се, че 100 - 150 човека на ден не са особен проблем. Да видим при 200 - 250 (около 6-7 000 на месец) как ще бъде. Между другото преди време се бъзиках са за това, че може в един момент да се окажем на първо место в света по смъртност от Ковид, но вече сериозно се замислям за тази опция. Според мен след епидемията ще има масово посещение в България на анализатори, медицински специалисти, които да проучат как точно се е стигнало до тук ри нас. Света ще се учи от нас българите при бъдещи епидемии КАКВО ДА НЕ ПРАВИ.

 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#46] от "hifi_hifi":

  Ти май си фен на определена марка?
  Както бойко беше фен на Астрата!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  “Големият проблем е липсата на персонал, смятат от болничната асоциация“

  Това е проблем в повечето бизнеси.
  След като над 20 години министри и всякакви големци рекламират страната ни като инвестиционна дестинация с ниски разходи за персонал, резултатът е налице. Който иска и може да работи е в чужбина и изкарва пет пъти повече отколкото тук.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#48] от "ausbilder":

  Зависи кой и как брои.
  Самия статистик на бойко се изпусна, че за 2020 година ЛИПСВАТ 20 000 починали от статистиките на КОВИД.
  Кой ли ги е укрил и защо???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на fmf441046451
  fmf441046451
  Рейтинг: 16 Неутрално

  "Свободните легла са на изчерпване, но по-големият проблем, е че в здравната система не стигат кадрите, няма достатъчно специалисти, а тези, които работят са преуморени"

  Именно. Легла винаги могат да се намерят. Но идеята да лежиш на легло в болница е да може да те наблюдава специалист със съответния опит и да реагира бързо ако състоянието ти се влошава. Когато няма достатъчно специалисти за съответната бройка лежащи болни, и да се добавят още легла, и да не се добавят, е все тая.

  Смъртността ще започва да лети оттук нататък и ще умират не само хора в болница с ковид, а и пациенти с други напълно лечими в нормални условия заболявания - както в болница, така и още преди да дочакат да ги вземе линейка или да ги приемат в болница.

 53. 53 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Ми те заразените се удвояват за дни. Как да се увеличи персонал, който се обучава с години. Българинът е готов да послуша съмнителна знахарка пред лекар с образование. Но затова си има и причини, и причини
  —цитат от коментар 14 на Хи-хи


  Ами да си викат личната знахарка при здравен проблем,а не бърза помощ или джипито. Хем ще си спести здравните осигуровки. Хем ще си има персонален виновен ,ако замине на акациите.

 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#52] от "fmf441046451":

  Още един плашител.
  Първо - насаждането на паника е подсъдно!
  Второ- пикът може би е преминат- миналата седмица заразените бяха 22+% от тестовете а днес са 13,5%!!!
  Изводите може всеки сам да си ги направи ако е поне малко грамотен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 761 Неутрално


  Нещата не вървят към добро. Помните ли времето, когато хора умираха по стълбищата и входовете на болниците.
  Вървиме към локдаун!

 56. 56 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Броят на регистрираните починали от ковид е 118 души дневно. Понеже движението му изостава със седмица-две от двежението на броя на заразените, но стабилно от юли насам се държи на ниво 5% от регистрираните заразени преди две седмици.Така че в скоро време можем да очакваме надхвърляне на ланския рекорд от 140 дневно /29.11-5.12.2020/ и тазпролетния от 125 дневно /30.3-5.4.2021/ и достигане стойности от над 200 починали среднодневно.24-30.6 - 725-31.7 - 325-31.8 - 479-15.9 - 6824-30.9 - 7625.9-1.10 - 789-15.10 - 8610-16.10 - 8811-17.10 - 8812-18.10 - 9613-19.10 - 10114-20.10 - 10215-21.10 - 10516-22.10 - 11217-23.10 - 11518-24.10 - 11419-25.10 - 11820-26.10 - 118
  —цитат от коментар 10 на Patsis


  Прав си ! Ланският рекорд обаче , беше "поставен " , когато ваксини още нямяше !

 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#55] от "plynii":

  Времето на ластиците? Помним го.
  И все пак има спасение и изход- ЕС.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 307 Неутрално

  "Ум царува ум робува ум патки пасе" - ние най-вече последното. Всички им казват - ваксинирайте се иначе риска да измрете е голям - те "всеки сам си преценя" - живееш в общество - нищо не можеш да прецениш що се отнася да убиеш комшията заради твоето високомерие, всички изведнъж станахте специалисти...

 59. 59 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Пълно невежество е да не се прави разлика между антиваксър по-принцип и хора противници само и единствено на ковид ваксините.
  —цитат от коментар 16 на Разобличител


  Пълното невежество е това да нямаш вяра в науката. И да не си разбрал, че тя е толкова напреднала, колкото комуникациите например.

 60. 60 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  За антителата съм съгласен, че ако сега имаме няма как да знаем от кога ги имаме, а дали всеки месец или по-често ще даваме кръв, за да ни броят антитела или ще си правим просто антигенни тестове е все тая. Е, аз лично предпочитам да ме бодат отколкото да ми бъркат в носа. Обаче да ми обесняват, че антителата от ваксините пазят, а антителата от заболяване не пазят е смехотворно.

 61. 61 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Получава се така, защото 80% вярват на плоскоземните идиоти. Не на учените.

 62. 62 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#48] от "ausbilder":Зависи кой и как брои.Самия статистик на бойко се изпусна, че за 2020 година ЛИПСВАТ 20 000 починали от статистиките на КОВИД.Кой ли ги е укрил и защо???
  —цитат от коментар 51 на КМЕТ В СЯНКА


  Никой не ги е укрил.
  "Изтървала" ги е ковид статиситката. Тя отчита за оздравял всеки, прекарал жив болестта след 14 дни.
  Практиката показва, че следковидните състояния са тежки, могат да влошат съществуващи хронични заболявания. Тоест, след прекаран ковид, вероятността да получиш инфаркт когато за ковид статистиката вече не си с ковид е голяма.
  Казвам го от лично наблюдение при близък.

 63. 63 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Както един колега написа по-горе, все тая е дали ще насилят 20-годишни сервитьори чрез заплахи за уволнения да се ваксинират като рисковите групи продължават да имат ниско ваксинационно покритие. Проблемът за западните институции и компании е, че ваксините им не се пласират успешно, а не че българите умират - на никого не му пука осообено за нас.

 64. 64 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Дано поне тази вълна и мерките на служебното правителство да подтикнат хората в България да размислят и да се ваксинират.
  —цитат от коментар 1 на vankata1


  Мен ме накараха да се откажа от ваксинация. След като новата медицина, че преболедуването не ти осигурява защита или най-много е некачествена и временна ако с си извадил документ, а единствено ваксината ти дава вечна и сигурна защита, значи тук има нещо повече от опазване на здравето. И то вони.

 65. 65 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 693 Неутрално

  " Обмисля се и ползването на лифтовете да става със зелен сертификат" Зимните курорти нямат посещаемост, в разгара на поредната ковид вълна сме, но ако искат, да поставят необходимост от сертификат за ползване на лифт ! И да не се оплакват от последиците..........
  —цитат от коментар 36 на samoedin


  Каква посещаемост на зимни корорти през Октовмри и Ноември? Това е най-мървия сезон. Ски сезона в Българрия почва средата на декември при достатъчно застудяване за да могат да работят машините за сняг. За ествствен сняг шансовете са минимални.

 66. 66 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Весело

  До коментар [#38] от "cinik":

  И като умрат всички ваксинирани ще създадем една велика българо-румънско-украинско-руска империя с император неваксинирания Лукашенко! България ще бъде на три океана!

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Една депуткатка от Демократична България скоро написа, че се ваксинирала, не защото я било страх, че ще умре, а за да не се разболява - че щяло да попречи да си върши работата. Някои хора наистина се взеха много насериозно, действително - малко вероятно е да умре, но да се разболее от Ковид отново е твърде възможно, много познати имам в това положение, и си го карат по седмица вкъщи - с доста намалена трудоспособност бих казал, така че не знам въпросната работарка от ДБ защо се мисли за бесмъртна/всесилна.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#62] от "taratanki":

  Вервай си. С патсито ставате двама ама той сеизпусна. Веднага го попитах но вече два месеца не ми отговаря.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Весело

  До коментар [#39] от "dejmos":

  В този национален план бе казано, че при достигане 500 заразени за 14 дни на 100 000 следва локдаун.
  Днес показателят е 787 заразени на 100 000 /ако населението на България е 6,9 млн, в което не вярва никой/. Спрямо вчера е нараснал с 6,6%.
  Сега се отмятат от този план и заместник здравният министър Златанов заговори вчера, че ще чакаме 1000 заразени на 100 000.
  Само дето този показател, както е тръгнало, ще го стигнем след четири дни!

 74. 74 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2858 Любопитно

  До коментар [#73] от "Patsis":

  Вземи и го прочети ... има ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ , а после локдаун . Това бе ясно обявено на 05.09.2021 ...освен това !

 75. 75 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#65] от "Климент Горанов":

  "Каква посещаемост на зимни корорти през Октовмри и Ноември? Това е най-мървия сезон. Ски сезона в Българрия почва средата на декември при достатъчно застудяване за да могат да работят машините за сняг. За ествствен сняг шансовете са минимални."

  Подготвят ни, че насилственото ваксиниране ще продължи и през зимата.

 76. 76 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#73] от "Patsis":Вземи и го прочети ... има ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ , а после локдаун . Това бе ясно обявено на 05.09.2021 ...освен това !
  —цитат от коментар 74 на dejmos


  А имаше ли: Училищата ще ги затворим последни? Или нещо съм объркала?

 77. 77 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#39] от "dejmos":В този национален план бе казано, че при достигане 500 заразени за 14 дни на 100 000 следва локдаун. Днес показателят е 787 заразени на 100 000 /ако населението на България е 6,9 млн, в което не вярва никой/. Спрямо вчера е нараснал с 6,6%.Сега се отмятат от този план и заместник здравният министър Златанов заговори вчера, че ще чакаме 1000 заразени на 100 000. Само дето този показател, както е тръгнало, ще го стигнем след четири дни!
  —цитат от коментар 73 на Patsis


  Важно е да избутаме до изборите и да преизберем Радев, а след нас и потоп.

 78. 78 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Къде са ген. Годжи , бай Шиле и Кунчев да ни пазят? Щото миналата година ни опазиха, та знае ли се! Пейките от парка изкъртиха, Витоша затвориха и ред други простотии. Добра мярка бяха зелените коридори. Пазеха старците. Сега не я въвеждат и се питам защо? Кацаров, въведи я бе, какво чакаш!?

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 79. 79 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#59] от "taratanki":

  "Пълното невежество е това да нямаш вяра в науката. И да не си разбрал, че тя е толкова напреднала, колкото комуникациите например."

  Поредната подмяна, характерна за "ваксърството".
  Не че нямаме вяра в силата на съвременната наука. Напротив. Но се страхуваме от злонамерена употреба на въпросната сила. Усещаш ли разликата?

 80. 80 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#38] от "cinik":И като умрат всички ваксинирани ще създадем една велика българо-румънско-украинско-руска империя с император неваксинирания Лукашенко! България ще бъде на три океана!
  —цитат от коментар 66 на Patsis


  Радев също не е ваксиниран. Журналисти го приканиха да покаже зеления си сертификат, а той ги отмина.

 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До колкото се спазва правилото за дистанция при опашките, не виждам нужда да се изисква зелен сертификат при седалковите лифтове.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#59] от "taratanki":"Пълното невежество е това да нямаш вяра в науката. И да не си разбрал, че тя е толкова напреднала, колкото комуникациите например."Поредната подмяна, характерна за "ваксърството".Не че нямаме вяра в силата на съвременната наука. Напротив. Но се страхуваме от злонамерена употреба на въпросната сила. Усещаш ли разликата?
  —цитат от коментар 79 на George Svinarov


  Би ли цитирал случаи от миналото, когато световната наука е употребявана злонамерено?

 83. 83 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Направете Patsis главен статистик на медията и му плащайте редовно. Толкова числа не съм виждал от 7ми клас като кандидатствах. Освен това борави с изрази като "лани есенес", което показва високо народно творчество и култ към възрожденската литература.
  —цитат от коментар 27 на clw21688650


  Очевидно образованието не е от силните ти страни. Поне не го демонстрирай.

 84. 84 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#82] от "galapagas":

  На първо четене - Утъргейт.

 85. 85 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#82] от "galapagas":На първо четене - Утъргейт.
  —цитат от коментар 84 на George Svinarov


  Какво е това?

 86. 86 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#84] от "George Svinarov":

  Уотъргейт*

 87. 87 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#46] от "hifi_hifi":

  Значи сега е проблем коя марка си сложил така ли?
  Ти сериозен ли си или си пласьор на ваксини?

 88. 88 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Г-н Радев, ако продължавате с т.нар. мерки от президент на първи тур има опасност да не стигнете до балотаж. За какво ще давате пари на Цеко? За това че плаща 300 000 на година коцесия? Като му е толкова трудно дайте ми Шилигарника на мен.

  Бембен сертификат за лифтове....??? А миналата зима защо нямаше проблеми и без сертификат? Няма да се вкасаме с недотестван "препарат". Цяла зима карам и то половината на кабинкови лифтове, имам хронични заболявания и на белите дробове и на почти всички важни органи. Как пък не се разболях, бе?! Или сигурно съм от безсимптомните?!

  Един Българин
 89. 89 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#85] от "galapagas":

  Не знаеш за уотъргейт или не разбра, че е печатна грешка и че става дума за уотъргейт?

 90. 90 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Може би си прав, но и редовното правителство закъсня фатално. Още през април България си беше последна, а ББ в края на април се изказа твърде оптимистично, казвайки че до края на май "с тези два милиона ваксини дето ще ги получим скоро и със преболедувалите" ще се изгради колективния имунитет. Което, сравнено с дневните темпове на ваксинацията си беше една голяма лъжа.
  —цитат от коментар 19 на vankata1


  Не беше голяма лъжа, а обичайното преувеличение от Борисов. При сдаването на властта в началото на май се ваксинираха по 35,000 души на ден. Радев се разпореди това да приключи и скоро след това ваксинациите бяха под 5,00 на ден.

 91. 91 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2858 Любопитно

  До коментар [#76] от "galapagas":

  Ще ги пуснат ...Просто тези детски тестове се доставят ! Пет дена не е голям проблем ,но ако има висока заразяемост минават в друг режим . Ако мен питат ..... , и ако родителите на възразяват ! Може да се направи една ваксинация на децата за 5-6 дена , дори и по малко . Това са 800 000 души ! Аз сън убеден че до това ще се стигне , и на това ще се гледа като ваксинация за едра шарка , мобили и тн , но ще дойде насила ОТВЪН !

 92. 92 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#85] от "galapagas":Не знаеш за уотъргейт или не разбра, че е печатна грешка и че става дума за уотъргейт?
  —цитат от коментар 89 на George Svinarov


  Как точно науката е използвана злонамерено в Уотъргейт?

 93. 93 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#18] от "fpyyh":

  Кой е единствения политик който призовава за ваксиниране на всяка своя среща с избиратели? Кой е един от малкото и най-високопоставения, който публично се показа как се ваксинира и с първа и със втора доза? И за да го противопоставим - кой е политика дето с половин уста си призна че бил ваксиниран, кой е политика дето втори път хваща ковид (първия път лежа в болница) но не се е ваксинирал? Пък да не говорим за един професор от БАН дето обясняваше как няма нужда да се ваксинира щото го бил прекарал пък едвам оживя в болницата. И той е политик, депутат.

 94. 94 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#80] от "galapagas":

  Уж каза че е ваксиниран с половин уста.

 95. 95 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#92] от "galapagas":

  Фррррррр..... Да ти приличам на канарче? Що не вземеш да прочетеш вместо да ми задаваш тъпи въпроси?

 96. 96 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Може да имаме избори в условията на локдаун!

  Големият проблем е капацитетът на интензивните отделения и липсата на сестри и лекари.

 97. 97 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До колкото се спазва правилото за дистанция при опашките, не виждам нужда да се изисква зелен сертификат при седалковите лифтове.
  —цитат от коментар 81 на Храбър


  Ходил ли си някога на ски-лифт да видиш как се спазва дистанция? А вътре в кабинката? 8 души в затворена кабинка с площ 3-4 кв.м.

 98. 98 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Може да имаме избори в условията на локдаун!Големият проблем е капацитетът на интензивните отделения и липсата на сестри и лекари.
  —цитат от коментар 96 на plynii


  Големият проблем е липсата на капацитет на Радев и Кацаров.

 99. 99 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#72] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз вече съм отговорил на въпроса Ви през февруари. Няма защо да се повтарям, но ще го направя - за глухите баби.
  За 2020 имаме увеличение на смъртните случаи с 16,6 хиляди спрямо 2019. Всъщност увеличена смъртност има само второто полугодие и действително е около 20 хиляди души. Обясних и причината при 7,6 хиляди регистрирани починали от ковид, 7,4 хиляди от тях през второто полугодие да имаме 20 хиляди увеличение на смъртността - огромния брой хора, които са починали от ковид и последствията му без да бъдат регистрирани като починали от ковид. Същото явление се наблюдава почти навсякъде, вкл. в САЩ и Великобритания. Добре изразено е в Сърбия, Македония, Русия, Беларус и прочие братски страни. Днес съм постнал и линк към статия от Икономист, която разглежда реалния брой починали от пандемията.
  Съмнявам се Бойко да е бъркал в статистиката на САЩ, Великобритания, Русия и т.н. Не е чак толкова могъщ!

 100. 100 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#92] от "galapagas":Фррррррр..... Да ти приличам на канарче? Що не вземеш да прочетеш вместо да ми задаваш тъпи въпроси?
  —цитат от коментар 95 на George Svinarov


  Не чета плоскоземни сайтове, където очевидно ги пише тези неща. Знам прекрасно какво е Уотъргейт и не виждам там злоупотреба с наука. Злоупотреба с власт - да, и затова си отиде Никсън.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK