Конституционният съд отмени указа, с който Кирил Петков е назначен за министър

Конституционният съд отмени указа, с който Кирил Петков е назначен за министър

© Цветелина Белутова, КапиталУказът, в частта, с която президентът Румен Радев е назначил за служебен министър на икономиката Кирил Петков, е издаден в разрез с конституцията и на практика Петков никога не е бил министър, тъй като е имал двойно гражданство. Според основния закон министър може да бъде единствено български гражданин, а към момента на назначаването му Кирил Петков има и канадско гражданство. Това обяви днес с 11 гласа "за" Конституционният съд, а решението е подписано с особено мнение относно допустимостта от съдия Георги Ангелов.


При назначаването си за министър Кирил Петков не е декларирал обстоятелството, че има двойно гражданство, което е непреодолима конституционна пречка да заеме поста в служебното правителство, подчертава съдът. Въпреки решението на КС актовете, които Кирил Петков е издал като министър, не се обезсилват и не са нищожни.


"Днес България загуби частица от своя суверенитет!", коментира в позиция Кирил Петков. ВМРО обяви, че ще атакува актовете на Петков като министър, кандидат-президентът проф. Анастас Герджиков поиска обяснение от Радев, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще търси конституционно мнозинство по тази тема в следващия парламент.
Още реакции след решението на съда - четете тук


Мотивите: Отказът от гражданство не е достатъчен за отмяната му


Конституционният съд приема категорично, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство - в случая от канадско, е настъпило след назначаването му за служебен министър.


"Към момента, в който е бил назначен за служебен министър с Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн., ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България, Кирил Петков е притежавал не само българско, но и канадско гражданство и по тази причина не е отговарял на изискванията изрично и ясно предвидени в чл. 110, във вр. с чл. 65, ал. 1 от Конституцията, поради което е била налице, без да е била декларирана от него, непреодолима конституционна пречка да бъде назначен за министър в служебното правителство", посочва КС в решението си.


"Освен политическо и правно измерение гражданството съдържа и морални императиви, доколкото лоялността на индивида към държавата е ценност, чието отсъствие може да лиши от съдържание разглеждания институт. Правната му уредба е концентриран израз на историческите и държавни традиции", коментират в мотивите към решението си съдиите.


В него се посочва, че обединението на гражданите в съвременните демокрации е в контекста на споделените идеали и легитимира правилата, съгласно които ще бъдат излъчени управляващите, и съгласно които общността ще бъде управлявана.

"Въпросът е тясно свързан с личното и общественото самосъзнание на българската общност и на всеки отделен българин и мисията на държавата да се самосъхрани срещу влиянието на вътрешни и външни сили, които противоречат (противостоят) на нейните интереси и единство. Омаловажаването на тази връзка между гражданина и държавата, като неотделим елемент на отношението на гражданството, обезценява миналото и обезсмисля бъдещето на общността като такава", посочва КС.

Съдиите уточняват, че ако българският основен закон имаше друго разбиране за отсъствие на чуждо гражданство, включително и за случаите на започнала, но незавършила процедура по освобождаване, то би било изрично и ясно посочено, което в релевантните за заемането на висши държавни длъжности разпоредби на действащата Конституцията не е налице. С този мотив се отхвърля и твърдението на Кирил Петков, че към момента на встъпването в длъжност той се е отказал от канадското си гражданство. Към същия този момент обаче това все още не е факт. В тази връзка КС посочва, че не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство.


"Ирелевантни са произнасянията на Европейския съд по правата на човека по повод спорове във връзка с практиката на някои държави, поставящи непреодолими пречки за ефективен отказ от гражданство. Законодателството на Канада, отнасящо се до отказа от канадско гражданство, не поставя такива пречки, както се вижда от приетите като доказателство представени документи и процедурата за отказ от гражданство е съвместима с разумните очаквания, гарантирани и от българската Конституция", допълват съдиите.


Приключването на процедурата по фактическия състав за отказ от гражданство е продължителен във времето процес. Уточнява се и че срокът, предвиден за обработване на исканията за отказ от гражданство на Канада, е сходен с предвидения в България - 6 месеца, като процедурата по заявлението за отказ от канадско гражданство на Кирил Петков Петков е приключила в рамките на 4 месеца (21 април 2021 г. - 10 август 2021г.).


Какво ще се случи с актовете на Петков като министър?


В днешното решение КС посочва, че в периода, през който Кирил Петков е действал като служебен министър на икономиката, е участвал в работата на Министерския съвет, както и е постановявал министерски актове в периода 12.05.2021 г. - 16.09.2021 г. Той е издавал редица актове с правно значение - правилници, наредби, инструкции и заповеди, предвид разпоредбата на чл. 115 от Конституцията.


С тълкувателно решение от миналата година КС придаде обратно действие на актовете си по отношение на указите. На практика това означава, че актовете на Кирил Петков, издадени в качеството му на министър, не отпадат автоматично и не са нищожни. Всеки един от тях обаче може да бъде атакуван пред административен съд.


Конституционни съдии обясниха за "Дневник", че дори и след като КС обяви указа на президента за противоконституционен относно назначаването на Кирил Петков за министър, неговите актове са стабилни и не могат да се обжалват само въз основа на това решение. Основание за това е Решение №3 на съда от 2020 г. Трябва да се отбележи, че въпросното решение е подписано с четири особени мнения. Което означава, че отново има казус, по който е възможно да последва противоречива практика.


Кирил Петков: Съдът каза на 2 млн. граждани извън страната с двойно гражданство, че не са пълноправни граждани на България


"Конституционният съд каза на два милиона граждани извън страната с двойно гражданство, че не са пълноправни граждани на България". Това гласи част от позицията на Кирил Петков във връзка с решението на Конституционния съд.


"Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави. Въпреки, че нито Конституцията, нито друг закон в България определят кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, днес най-висшият съд на Родината подчини България и нейната Конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави", посочва Петков в позиция.


"Днес България загуби частица от своя суверенитет!", се казва още в позицията. Кирил Петков заявява, че застава зад всички свои действия и ще продължи да работи в политическия си проект.


Повече за реакцията на Петков четете тук.


Бойко Борисов използва случая, за да атакува Радев


Бившият премиер Бойко Борисов се включи с коментар по темата пред симпатизанти на ГЕРБ в русенско по време на предизборната обиколка на ГЕРБ като използва случая, за да атакува президентът Румен Радев.


"Ако не бяха толкова надменни, да бяха поискали промяна на Конституцията в тази част. Наглостта на Радев да изпрати писмо до Конституционния съд, да прекратят делото, това е за коментар", добави Борисов, нападайки президента.


"Така излиза, че все едно някой му прави нещо. Сега излиза, че някой му е направил нещо на момчето, той е можел да не знае, но Радев, с неговите съветници и юристи е знаел. В следващия парламент сме готови да търсим конституционно мнозинство за промени по тази тема, за да няма повече подобни казуси в държавата", коментира още Борисов по повод решението на съда.


От своя страна Радев обяви, че "ако България имаше повече министри като Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин". Президентът отрече да е знаел, че към момента на назначаването му Петков е имал и българско, и канадско гражданство.


Какво още каза Румен Радев четете тук.


Как се стигна до казуса с гражданството


До казуса се стигна през август, след като Конституционният съд образува дело по искането на 55 депутати от ГЕРБ да обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Аргументът, с който народните представители от бившата управляваща партия атакуваха кабинета, е, че министърът на икономиката Кирил Петков има и канадско гражданство. С това според тях се нарушава конституционното изискване министрите да са само български граждани.


Решението оставя и голяма въпросителна за това как то ще се отрази на кампанията и на бъдещия изборен резултат на най-новия политически проект, както и на президента Румен Радев, който също е атакуван от противниците си по темата. Според последните данни на агенция "Галъп" (проведено в периода 10 - 17 октомври сред твърдо решилите да гласуват) "Продължаваме промяната" е трета политическа сила след БСП с 13.4%.


Междувременно и прокуратурата обяви, че проверява Петков заради подписаната от него декларация преди встъпването в длъжност, като ще изчака решението на Конституционния съд за по-нататъшна работа.


Всичко по казуса с гражданството на Кирил Петков - четете тук


Кирил Петков многократно обясни, че за него волеизявлението му за отказ е краят на неговото канадско гражданство. Той се е отказал през април, близо месец преди да стане част от първото служебно правителство. Преди назначаването му като всички министри той попълва и декларация, в която едно от декларираните обстоятелства е, че е български гражданин. Според официалните документи, получени от канадските власти през лятото, Кирил Петков е бил гражданин на Канада до 20 август.


Петков на два пъти поиска да бъде изслушан от Конституционния съд, последния път - в деня преди заседанието на съда - във вторник, 26 октомври, но му бе отказано.


Позицията на президента до Конституционния съд е, че делото трябва да бъде прекратено, защото това служебно правителство е приключило мандата си, т.е. вече няма правен интерес, а ако бъде разгледано, искането да бъде отхвърлено като неоснователно.


Защо Решението за гражданството на Кирил Петков може да е "черен лебед" в кампанията - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (654)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Документираното остава, думите са важни донякъде, но по делата се разпознава кое е истинско, справедливо и полезно.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!
  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!
  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!
  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

  Радев ЧАО, Радев, ЧАО, РАДЕВ ЧАО, ЧАО, ЧАО!

 4. 4 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нaпълно очаквано за всеки запознат с материята и доказателствата. А наглостта на Петков по казуса достигна космически висини. Като типичен политик все съдът му пречи на това момче – от ден едно с вписванията на кадруването в държавни дружества, бордове и прочие, та до днес, когато вече му пречи и конституционно уредения ред в държавата.

 5. 5 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Пореден звучен шамар за фигуранта и адептите му!

 6. 6 Профил на Yana Derevyanchenko
  Yana Derevyanchenko
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Киро Канадеца замина... Това е огромен гаф на президента и на правната му ложа , няма как да изпуснат такова нещо , а ако са знаели и са го направили , са пълни идиоти.

 7. 7 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  "- Ние престъпници ли се родихме, Иво? - Престъпник не се раждаш, Росене. Престъпник умираш."

  Машини прости, народ неук.
 8. 8 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Кофти Кире, кофти Радев. Сега 3 дни ДПС и ГЕРБ само това ще дрънкат.

 9. 9 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 772 Разстроено

  Честита победа на ГЕРБ/ДПС

  You don't know what you don't know.
 10. 10 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Очаквано и логично решение. Хайде сега Гешев да подхваща канадеца за извършеното от него закононарушение - подписване на декларация с невярно съдържание.

 11. 11 Профил на Светла Венинска
  Светла Венинска
  Рейтинг: 8 Неутрално
 12. 12 Профил на evgenikus
  evgenikus
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Докъде е стигнала заразата! Чак до КС!
  Ще трябва тотален рестарт!
  Но когато им видя физиономиите на КС ми става ясно!

 13. 13 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Скандал! Гешев бързо да се задейства и да повдигне обвинение на този закононарушител!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Да видим и дали всички борци за "върховенство на закона" ще застанат на страната на закона този път.

 16. 16 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Почтено" ми е... "Харвардско" ми е... "Западноевропейско" ми е... "Морално и нравстено" ми е...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Леле-мале! Щом не е бил министър, значи нищо подписано от него не важи! За пенсионираният военен, обитател на Дондуков 2, става много весело! Насам, народе! Пази се от падащи президенти, служебни министри и прочее хрантутници!

 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Хроника на едно предизвестено дело.
  Въпросът е, дали сега трябва всички заповеди подписани от Кирил Петков, да се обявят за недействителни?

 20. 20 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Много очакваха нещо различно, но уви не се сбъдна.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 21. 21 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Предлагам да върнем смъртното наказание и Джон Траволта да бъде обесен пред Народния театър.

 22. 22 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 772 Весело

  Добре, сега поне проблем №1 на държавата е разрешен.

  You don't know what you don't know.
 23. 23 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Хроника на едно предизвестено дело. Въпросът е, дали сега трябва всички заповеди подписани от Кирил Петков, да се обявят за недействителни?
  —цитат от коментар 19 на atmanpg


  ТРЯБВА!

 24. 24 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Остава въпросът КОЙ подаде Петков на Радев...

 25. 25 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  Вече официално е обявено, че президентът Радев е нарушил Конституцията. Може ли такъв човек да има очи и да се кандидатира за нов мандат?👎👎👎

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#17] от "гарата":

  ще дадат всичко от себе си

 27. 27 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Сега руменчо ще си умие юмручето със съветниците си.

 28. 27 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Съвсем очаквано! Казуса е ясен дори и средно грамотен! На ред е прокуратурата!

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  Язък за пламенните защитници, както от форумните среди, така и от знайни и незнайни дописници, супер, гима и хипер експерти в "Дневник", изсмукващи невероятни неща, наистина невероятни, само за да оправдаят политкоректната политика.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 29 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Още една основателна причина да ударя шамар на мафията, гласувайки за Кирил Петков. Конституционният съд се опозори за пореден път!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 31. 31 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Указът, с който президентът Румен Радев е назначил за служебен министър на икономиката Кирил Петков, е издаден в разрез с Конституцията.


  Документирано и доказано неоспоримо нарушение на КРБ от г-н Радев. Следва импийчмънт !!!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  досега се чудех, ако подам документи да стана гражданин на Канада, дали автоматично ставам такъв (щото това е волеизявлението ми), или трябва да чакам да ме одобрят?
  след днешното решение на съда, вече не се чудя

 34. 34 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Ами сега !!!????Фатмако ????
  —цитат от коментар 1 на lig35561597


  Ти пък какво се притесни! Нали Петков е подписал декларация. Радев не е длъжен да проверява всички декларации.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2858 Весело

  Сега ще се демонстрира ГЕРБЕРСКИ ШАБАШ :))

 37. 37 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Импийчмънт за Фърчилко Бръмчилков!

 38. 38 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1577 Весело

  Вярата на зеления комунист е бронирана

  здраво в гърдите

  и бронебойни патрони

  за нея

  няма открити!

  Няма открити!

  Какво тук значи някаква си конституция, след като човекът в сърцето си вярвал, че не е канадски гражданин.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#34:"3biri"][/quote]
  Е как ще е длъжен, нито една бабичка пред блока не мисли така.

 41. 41 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Ще има шербет и шоколадови бонбони ,като във Велико Търново

  харпун
 42. 42 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хроника на едно предизвестено дело. Въпросът е, дали сега трябва всички заповеди подписани от Кирил Петков, да се обявят за недействителни?
  —цитат от коментар 19 на atmanpg


  Не става автоматично, но всеки заинтересован може да оспори пред съда всяко решение и подпис на г-н Петков пред съда.. и ще спечели.
  Вярвам, уволнението от канадският гражданин ще са първите завели дела.

 43. 43 Профил на uko42701044
  uko42701044
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Четейки първите мнения под статията, изглежда троловете да са били активизирани предварително по тази тема. Изглежда е доста важно за Пеевски и другата част от мафията да намерят начин да продължат да ограбват държатава.

  Подкрепям с две ръце човека, чийто най-голям “грях” е канадското му гражданство!!!

 44. 44 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Кирил Петков смята, че датата на волеизяването е дата и на отказ от канадско гражданство.
  Аз пък правя волеизявление от днес, че съм гражданин на САЩ, щат Калифорния, град Лос Анжелис. Ха да видим кой ще ми попречи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  А най-обидното, трагикомичното и антидържавното е, че президента каза КС да не се занимава с подобно дело! Това направо бе абсурдно!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 46. 46 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Весело

  Е сега като останат да ни управляват Кристално Чисти Българи.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 47. 47 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#14] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Да 300 лева е глобата

  харпун
 48. 48 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Весело

  Още една основателна причина да ударя шамар на мафията, гласувайки за Кирил Петков. Конституционният съд се опозори за пореден път!
  —цитат от коментар 29 на Viva la Evolution


  @Viva la Evolution – Ернесто Че Гобара, ти си нашето знаме!

 49. 49 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#34:"3biri"][/quote]

  КС обяви указът на г-н Радев за противоконституционен.
  Отделно прокуратурата чака на нисък старт за решението на КС за да последват обвинения към г-н петков за декларации и документи с невярно съдържание.

 50. 50 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Какво може да очакваме от едни добре нахранени пауни в клетка.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Това беше ясно. Въпросът е "Какво правим сега?".

 54. 54 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "Промяната продължава"... ама НАНАЙ!

 55. 55 Профил на Hank Moody
  Hank Moody
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Гешев вече държи за топките Киро Харварда

 56. 56 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Хубаво е и Кирото да знае, че тази държава дето иска да " оправя" , както и в Канада има закони.
  Същото се отнася и за резидентчето с юмручето и военната "смела" препоръка към Кунституциония съд.

 57. 57 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1573 Весело

  А най-обидното, трагикомичното и антидържавното е, че президента каза КС да не се занимава с подобно дело! Това направо бе абсурдно!
  —цитат от коментар 45 на hamiltonf

  А пък канадския кирчо дори поиска да бъде изслушан от Съда.
  Много филми е гледало това момче...

 58. 58 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Остава въпросът КОЙ подаде Петков на Радев...
  —цитат от коментар 24 на ygo11542256


  Този който заложи на Христо Иванов реши за повече сила да заложи на Кирил Петков. Станаха два куци коня.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 59. 59 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Нека герберски тролове заработят надницата си СЕГА!
  —цитат от коментар 17 на гарата


  Настана радост голяма и щастие рядко! Само дето и това няма да спре оттичането на герб в канала.

 60. 60 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това беше ясно. Въпросът е "Какво правим сега?".
  —цитат от коментар 53 на 4okuto


  Импийчмънт правим. Решенията на КС са неоспорими и изрично се указва, че указът на г-н Радев е сгазил Конституцията - едно от основанията за да бъде поискано предстрочно отстраняване на г-н Радев от президентството.

  г-жа Радева може съвсем авансово да си пуска песнята "Вятърът на промяната".

 61. 61 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Е сега като останат да ни управляват Кристално Чисти Българи.
  —цитат от коментар 46 на dedoliben


  Те и до сега ни управляваха едни "българи"... Ама Петков не бел. Щото царо или Станишев сигурно са чисти българи, без двойно гражданство и родословие до княз Аспарух. Няма такава помиярщина!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 62. 62 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  До коментар [#57] от "Toshko Afrikanski":

  Сега ще разпространява негово становище до всички медии...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 63. 63 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1240 Весело

  Днес е дин хубав ден за българската демокрация!

  Машини прости, народ неук.
 64. 64 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Гешев?!

  И двамата дедо попе, и двамата.

  Киро е бил двоен гражданин до септември.
  Радев е знаел.. Проф. Янаки Стоилов до КС: Кирил Петков е бил канадски гражданин и към 14. 09. 2021 г - В българските регистри.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 65. 65 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Е сега като останат да ни управляват Кристално Чисти Българи.
  —цитат от коментар 46 на dedoliben

  Да, дори и това е възможно, при положение че двама мошеници вече са в джаза.

 66. 66 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Още една основателна причина да ударя шамар на мафията, гласувайки за Кирил Петков. Конституционният съд се опозори за пореден път!
  —цитат от коментар 29 на Viva la Evolution


  Няма да може да се кандидатира, отива си.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 67. 67 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 512 Весело

  Буря в чаша вода. Най-големия проблем на мафията, която си има държава е решен. Спете спокойно.

 68. 68 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2858 Любопитно

  А, какви съдиии има само в КС :)) Братиньо ....що за независим съдия е ?? А, Пенчев със парите в чужбина , а още 5 за които се смята че имат пари в чужди сметки ( недекларирани) ? Ня КОЙ не ги ли държи ?:)

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Дойде време и за наказателната отговорност.Единият е съставил документ с невярно съдържание а фуражката го е използвал като е знаел че е неверен.Айде и двамата герои при Бай Ставри в южното крило.

 71. 71 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Сега прокуратурата е наред.

 72. 72 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2105 Разстроено

  Същите, които вчера обясняваха за пола какво значел. Истински капацитети, каймакът на съдебната система, в която има доверие от едноцифрен процент граждани.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 73. 73 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Доста е умилително как се пропагандира "почтеност", "нулева корупция", "ние сме умни и можещи", а в същото време се влиза в политиката с нарушаване на конституцията...

 74. 74 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Любопитно

  От тук следват още много интересни неща.
  ДБ дали ще иска коалиция или съвместно управление с партия, чийто лидер е сгазил Конституцията и многократно лъгал народа ?
  Ако да, то просто не искам да им гледам съдебната реформа :)

  Всъщност, коя партия би могла да си представи коалиция с нарушил лидер, който доказано и неоспоримо е сгазил Конституцията?

 75. 75 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  А, какви съдиии има само в КС :)) Братиньо ....що за независим съдия е ?? А, Пенчев със парите в чужбина , а още 5 за които се смята че имат пари в чужди сметки ( недекларирани) ? Ня КОЙ не ги ли държи ?:)
  —цитат от коментар 68 на dejmos

  Куца опорка.
  Пробвай друга.

 76. 76 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 765 Весело

  Феерия по български! ... :-)

 77. 77 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  А най-обидното, трагикомичното и антидържавното е, че президента каза КС да не се занимава с подобно дело! Това направо бе абсурдно!
  —цитат от коментар 45 на hamiltonf


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 78. 78 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  [quote#42:"Хай Буй"][/quote]

  Ти това остави, така е, ама Кирчо трябва да върне всички заплати и командировки, премии и ДМС получени като министър! А те хич не са малко! С лихвите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 79. 79 Профил на lemans
  lemans
  Рейтинг: 515 Неутрално
 80. 80 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2544 Любопитно

  Ку-ку!
  Продължавате ли промяната? Продължавате ли я? Предвождани от патологичен лъжец ли я продължавате?

  Мараба, С-ДС доносници!
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#51] от "mbs":

  20 дена радост им остана. Ако си мислят, че с това ще си вдигнат гласовете, ще останат разочаровани.
  Толкова са отчаяни, че вече инсталираните им в администрацията функционери абсолютно неприкрито заплашват с уволнения като след изборите вземат властта е доста показателно.

 83. 83 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Киро Канадеца замина... Това е огромен гаф на президента и на правната му ложа , няма как да изпуснат такова нещо , а ако са знаели и са го направили , са пълни идиоти.
  —цитат от коментар 6 на Yana Derevyanchenko


  +++++++++++++++++
  Кото няма да попречи на други идиоти да гласуват за тях.

  Еретик
 84. 84 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Любопитно

  Съпругата на загиналия алпинист Боян Петров разкри в лъжа Кирил Петков. Причината е, че от дълго време той си приписва заслуги за издирването на Петров в Хималаите.
  https://tribune.bg/bg/obshtestvo/saprugata-na-boyan-petrov-razoblichi-kiril-petkov-v-lazha-az-platih-tsyalata-spasitelna-aktsiya/

  [email protected]
 85. 85 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Любопитно

  Припомняме, че Петков не веднъж в свои интервюта е споменавал своята близост до Боян Петров и не пропуска да каже, че благодарение на него се е организирала спасителна акция и той без да се замисли е оставил бизнеса си, за да спасява Петров.

  [email protected]
 86. 86 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1577 Весело

  Като оставим настрана всички лъжливи декларации и схеми, самият факт, че Кирил и резидента са знаели, че е противоконстуционно назначаването, и могат всичките му подписи да се обявят за невалидни, пресметнете колко вреди, объркване и хаос са създали съвсем съзнателно и преднамерено тия 2 индивида.

  Не е само 300та лева глоба. Тук има увреждане за много повече.
  Колко платени човекочасове калинки и чиновници ще чистят бакиите, които са създадени.

 87. 87 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1084 Неутрално
 88. 88 Профил на hik131059121
  hik131059121
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Ако мутротурата започне наказателно производство срещу Петков, ще му вдигне процентите на изборите така, че на мазния каскет и толупа свят ще им се завие. Да заповядат!

 89. 89 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Сега наред е прокуратурата.
  Да видим как се взема и отнема гражданство чрез “волеизлеяние”.

 90. 90 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Я кажете, демократи, почтено ли е да подписваш декларация с невярно съдържание? Почтено ли е да нарушаваш законите и конституцията? Почтено ли е да ЛЪЖЕШ месеци наред цялата държава?

 91. 91 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Голем push за Киро Харварда и Радев преди изборите!!

 92. 92 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  КРБ

  Чл. 103.
  (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

  Самият КС вече обяви нарушение на Конституцията от президента.
  При следващото НС, абсолютно наложително е т.1 от дневния ред на 1вия работен ден на депуатите е да гласуват за отстраняване на президент Радев. Нужни са две трети депутати.
  При документирано от КС нарушение на КРБ, не би трябвало да има дори един депутат против отстраняването на г-н Радев.

 93. 93 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Този факт не би изменил съществено резултата от двата избора. Народът си ги харесва и двамата:Радев и Петков.

 94. 94 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "Продължаваме промяната"? НЕ МИСЛЯ!

 95. 95 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 812 Неутрално  Сега ми е интересно няма ли да заведат дело срещу въпросния мошеник , който не само е излъгал , но и е подвел с лъжите си и Президента да го назначи на Министерския пост ?

  Законът ще бъде ли еднакъв и отношението на съда към престъпника ще бъде ли равнопоставено , както към другите мошеници и измамници ? Или към спуснатите от Канада мошеници ще има смегчаване на закона ?

  Интересна ще и реакцията на професионалните борци за съдебната реформа . Ще бъде ли канадския мошеник над закона ? Нали никой не трябваше да бъде над закона . 96. 96 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Това че си подал молба за развод не значи че на другия ден може да се ожениш за любовницара си. Въпреки, че се "чувстваш" разведен

 97. 97 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#88] от "hik131059121":

  То делото ще е след изборите, не се притеснявай.

 98. 98 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2292 Весело

  "Друга голяма въпросителна е как то ще се отрази на кампанията и на бъдещия изборен резултат на най-новия политически проект, както и на президента Румен Радев, който също е атакуван от противниците си по темата."
  *
  Ха, че това беше ясно още от началото, че има нарушение на Конституцията.
  И защо трябва да ни пука как щяло това да се отрази на Радев и ПП? Да са спазили Конституцията за да нямат проблеми.

 99. 99 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Буря в чаша вода. Най-големия проблем на мафията, която си има държава е решен. Спете спокойно.
  —цитат от коментар 67 на Светослав

  В момента - да, това е големият проблем на държавата!
  Някакъв самозванец, инсталиран да чегърта и да овладява държавата, се оказа доказан лъжец.
  А оня, който го лансира, се оказа че е нарушил Конституцията на Република България.
  Същият, който с навирено юмруче грачеше за законност!

 100. 100 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Напълно логично решение. Не мога да разбера на Петков защо му беше да разиграва този цирк, при условие, че той въобще не е страна по това дело.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK