Конституционният съд отмени указа, с който Кирил Петков е назначен за министър

Конституционният съд отмени указа, с който Кирил Петков е назначен за министър

© Цветелина Белутова, КапиталУказът, в частта, с която президентът Румен Радев е назначил за служебен министър на икономиката Кирил Петков, е издаден в разрез с конституцията и на практика Петков никога не е бил министър, тъй като е имал двойно гражданство. Според основния закон министър може да бъде единствено български гражданин, а към момента на назначаването му Кирил Петков има и канадско гражданство. Това обяви днес с 11 гласа "за" Конституционният съд, а решението е подписано с особено мнение относно допустимостта от съдия Георги Ангелов.


При назначаването си за министър Кирил Петков не е декларирал обстоятелството, че има двойно гражданство, което е непреодолима конституционна пречка да заеме поста в служебното правителство, подчертава съдът. Въпреки решението на КС актовете, които Кирил Петков е издал като министър, не се обезсилват и не са нищожни.


"Днес България загуби частица от своя суверенитет!", коментира в позиция Кирил Петков. ВМРО обяви, че ще атакува актовете на Петков като министър, кандидат-президентът проф. Анастас Герджиков поиска обяснение от Радев, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще търси конституционно мнозинство по тази тема в следващия парламент.
Още реакции след решението на съда - четете тук


Мотивите: Отказът от гражданство не е достатъчен за отмяната му


Конституционният съд приема категорично, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство - в случая от канадско, е настъпило след назначаването му за служебен министър.


"Към момента, в който е бил назначен за служебен министър с Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн., ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България, Кирил Петков е притежавал не само българско, но и канадско гражданство и по тази причина не е отговарял на изискванията изрично и ясно предвидени в чл. 110, във вр. с чл. 65, ал. 1 от Конституцията, поради което е била налице, без да е била декларирана от него, непреодолима конституционна пречка да бъде назначен за министър в служебното правителство", посочва КС в решението си.


"Освен политическо и правно измерение гражданството съдържа и морални императиви, доколкото лоялността на индивида към държавата е ценност, чието отсъствие може да лиши от съдържание разглеждания институт. Правната му уредба е концентриран израз на историческите и държавни традиции", коментират в мотивите към решението си съдиите.


В него се посочва, че обединението на гражданите в съвременните демокрации е в контекста на споделените идеали и легитимира правилата, съгласно които ще бъдат излъчени управляващите, и съгласно които общността ще бъде управлявана.

"Въпросът е тясно свързан с личното и общественото самосъзнание на българската общност и на всеки отделен българин и мисията на държавата да се самосъхрани срещу влиянието на вътрешни и външни сили, които противоречат (противостоят) на нейните интереси и единство. Омаловажаването на тази връзка между гражданина и държавата, като неотделим елемент на отношението на гражданството, обезценява миналото и обезсмисля бъдещето на общността като такава", посочва КС.

Съдиите уточняват, че ако българският основен закон имаше друго разбиране за отсъствие на чуждо гражданство, включително и за случаите на започнала, но незавършила процедура по освобождаване, то би било изрично и ясно посочено, което в релевантните за заемането на висши държавни длъжности разпоредби на действащата Конституцията не е налице. С този мотив се отхвърля и твърдението на Кирил Петков, че към момента на встъпването в длъжност той се е отказал от канадското си гражданство. Към същия този момент обаче това все още не е факт. В тази връзка КС посочва, че не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство.


"Ирелевантни са произнасянията на Европейския съд по правата на човека по повод спорове във връзка с практиката на някои държави, поставящи непреодолими пречки за ефективен отказ от гражданство. Законодателството на Канада, отнасящо се до отказа от канадско гражданство, не поставя такива пречки, както се вижда от приетите като доказателство представени документи и процедурата за отказ от гражданство е съвместима с разумните очаквания, гарантирани и от българската Конституция", допълват съдиите.


Приключването на процедурата по фактическия състав за отказ от гражданство е продължителен във времето процес. Уточнява се и че срокът, предвиден за обработване на исканията за отказ от гражданство на Канада, е сходен с предвидения в България - 6 месеца, като процедурата по заявлението за отказ от канадско гражданство на Кирил Петков Петков е приключила в рамките на 4 месеца (21 април 2021 г. - 10 август 2021г.).


Какво ще се случи с актовете на Петков като министър?


В днешното решение КС посочва, че в периода, през който Кирил Петков е действал като служебен министър на икономиката, е участвал в работата на Министерския съвет, както и е постановявал министерски актове в периода 12.05.2021 г. - 16.09.2021 г. Той е издавал редица актове с правно значение - правилници, наредби, инструкции и заповеди, предвид разпоредбата на чл. 115 от Конституцията.


С тълкувателно решение от миналата година КС придаде обратно действие на актовете си по отношение на указите. На практика това означава, че актовете на Кирил Петков, издадени в качеството му на министър, не отпадат автоматично и не са нищожни. Всеки един от тях обаче може да бъде атакуван пред административен съд.


Конституционни съдии обясниха за "Дневник", че дори и след като КС обяви указа на президента за противоконституционен относно назначаването на Кирил Петков за министър, неговите актове са стабилни и не могат да се обжалват само въз основа на това решение. Основание за това е Решение №3 на съда от 2020 г. Трябва да се отбележи, че въпросното решение е подписано с четири особени мнения. Което означава, че отново има казус, по който е възможно да последва противоречива практика.


Кирил Петков: Съдът каза на 2 млн. граждани извън страната с двойно гражданство, че не са пълноправни граждани на България


"Конституционният съд каза на два милиона граждани извън страната с двойно гражданство, че не са пълноправни граждани на България". Това гласи част от позицията на Кирил Петков във връзка с решението на Конституционния съд.


"Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави. Въпреки, че нито Конституцията, нито друг закон в България определят кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, днес най-висшият съд на Родината подчини България и нейната Конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави", посочва Петков в позиция.


"Днес България загуби частица от своя суверенитет!", се казва още в позицията. Кирил Петков заявява, че застава зад всички свои действия и ще продължи да работи в политическия си проект.


Повече за реакцията на Петков четете тук.


Бойко Борисов използва случая, за да атакува Радев


Бившият премиер Бойко Борисов се включи с коментар по темата пред симпатизанти на ГЕРБ в русенско по време на предизборната обиколка на ГЕРБ като използва случая, за да атакува президентът Румен Радев.


"Ако не бяха толкова надменни, да бяха поискали промяна на Конституцията в тази част. Наглостта на Радев да изпрати писмо до Конституционния съд, да прекратят делото, това е за коментар", добави Борисов, нападайки президента.


"Така излиза, че все едно някой му прави нещо. Сега излиза, че някой му е направил нещо на момчето, той е можел да не знае, но Радев, с неговите съветници и юристи е знаел. В следващия парламент сме готови да търсим конституционно мнозинство за промени по тази тема, за да няма повече подобни казуси в държавата", коментира още Борисов по повод решението на съда.


От своя страна Радев обяви, че "ако България имаше повече министри като Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин". Президентът отрече да е знаел, че към момента на назначаването му Петков е имал и българско, и канадско гражданство.


Какво още каза Румен Радев четете тук.


Как се стигна до казуса с гражданството


До казуса се стигна през август, след като Конституционният съд образува дело по искането на 55 депутати от ГЕРБ да обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Аргументът, с който народните представители от бившата управляваща партия атакуваха кабинета, е, че министърът на икономиката Кирил Петков има и канадско гражданство. С това според тях се нарушава конституционното изискване министрите да са само български граждани.


Решението оставя и голяма въпросителна за това как то ще се отрази на кампанията и на бъдещия изборен резултат на най-новия политически проект, както и на президента Румен Радев, който също е атакуван от противниците си по темата. Според последните данни на агенция "Галъп" (проведено в периода 10 - 17 октомври сред твърдо решилите да гласуват) "Продължаваме промяната" е трета политическа сила след БСП с 13.4%.


Междувременно и прокуратурата обяви, че проверява Петков заради подписаната от него декларация преди встъпването в длъжност, като ще изчака решението на Конституционния съд за по-нататъшна работа.


Всичко по казуса с гражданството на Кирил Петков - четете тук


Кирил Петков многократно обясни, че за него волеизявлението му за отказ е краят на неговото канадско гражданство. Той се е отказал през април, близо месец преди да стане част от първото служебно правителство. Преди назначаването му като всички министри той попълва и декларация, в която едно от декларираните обстоятелства е, че е български гражданин. Според официалните документи, получени от канадските власти през лятото, Кирил Петков е бил гражданин на Канада до 20 август.


Петков на два пъти поиска да бъде изслушан от Конституционния съд, последния път - в деня преди заседанието на съда - във вторник, 26 октомври, но му бе отказано.


Позицията на президента до Конституционния съд е, че делото трябва да бъде прекратено, защото това служебно правителство е приключило мандата си, т.е. вече няма правен интерес, а ако бъде разгледано, искането да бъде отхвърлено като неоснователно.


Защо Решението за гражданството на Кирил Петков може да е "черен лебед" в кампанията - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK