Избори 2021: новините накратко

Избори 2021: новините накратко

© Лили Тоушек"Избори 2021: новините накратко" е рубриката за новини около изборите, за които "Дневник" няма да напише статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Обявени са адресите на избирателните секции в чужбина

Българските граждани, които ще гласуват в чужбина на изборите на 14 ноември 2021 г., вече могат да проверят адресите на избирателните секции от официалния интернет сайт на Министерството на външните работи и интернет-страниците на дипломатическите и консулските ни представителства.


Избори 2021: новините накратко

© Асен Терзиев

Заповедите за образуване задграничните секции са публикувани вижте тук: https://mfa.bg/bg/3715


Според решенията на Централната избирателна комисия за изборите на 14 ноември ще бъдат образувани 753 избирателни секции в 68 държави. Някои от секциите към момента са под условие, тъй като се чака съгласие на съответната приемаща страна. Междувременно съгласия за организиране на изборите тази седмица бяха получени и от Италия, Аржентина и Канада. Към момента се очаква потвърждение от Германия, както и от Сърбия за разкриването на секцията в град Зренянин.

Избирателната комисия получи допълнители над 24 млн. лв. за машинното гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще получи допълнителни 24.6 млн. лв. за финансовото обезпечаване на сключените договори за доставка на 1600 устройства за електронно машинно гласуване и за изпълнението на дейностите по техническото обслужване и логистичното им осигуряване. С тях ще се гласува на изборите за президент и парламент на 14 ноември.


Избори 2021: новините накратко

© Лили Тоушек


За предишните избори бяха осигурени 11 237 машини, но се налажа купуване на допълнителни, защото по две машини вече ще има в секциите с над 320 избиратели, вместо над 420 както беше досега. Аргументът, че при изборите две в едно гласуването ще става по-бавно.

Електронно могат да бъдат заявени 7 услуги за изборите

На Портала за достъп до електронни административни услуги на Държавна агенция "Електронно управление" – egov.bg могат да бъдат заявени електронно 7 услуги, предоставяни от общински администрации. Те са свързани с предстоящите на 14 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент, и за народни представители. Услугите са публикувани в раздел "Граждански права и правен ред", секция "Достъпност, публичност и прозрачност".
Избори 2021: новините накратко

© Георги Пауновски


Услугите са:


Подаване на заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес
Подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия


Подаване на заявление за вписване в избирателния списък в изборите


Подаване на заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък


Подаване на заявление за изключване от списъка на заличените лица преди предаване на избирателния списък на СИК


Подаване на заявление за издаване на удостоверение за гласуване на друго място в изборите


Подаване на Заявление-декларация за изключване от Списъка на заличените лица от избирател, заявил, че ще гласува извън страната и заличен от избирателния списък по постоянния му адрес


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на svoboden
    svoboden
    Рейтинг: 1710 Неутрално

    Тези вече се оляха! Няма такава кражба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK