Конституционният съд допусна искането на Гешев за имуществото на бюрото за защита

Иван Гешев.

© Юлия Лазарова

Иван Гешев.Конституционният съд (КС) допусна и ще разгледа искането на главния прокурор Иван Гешев за част от закона, с който Бюрото за защита на свидетелите премина от прокуратурата към Министерството на правосъдието. Това се разбира от съобщение на сайта на институцията.


Гешев атакува разпоредбата, която предвижда дълготрайните материални активи - автомобили и друга техника, ползвани от бюрото, да се предоставят на Министерството на правосъдието. С определението за допускане, Конституционният съд отправя покана за становища до 15 преподаватели, които в 30-дневен срок да представят мнение по темата. Изпратена е и покана до Съюза на юристите.


В искането до КС Гешев посочва, че атакуваната разпоредба е в противоречие с конституцията (в частта, според която Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество), както и с принципа за разделението на властите. Гешев твърди, че с приемането й се нарушава балансът във взаимоотношенията между висшите държавни органи.

Главният прокурор се позовава на редица решения на Конституционния съд, според които Министерският съвет, като най-висш орган на изпълнителната власт, единствен има оперативни управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с държавно имущество. Тези правомощия не могат да бъдат изземвани от законодателната власт, която по конституция има други функции.
В мотивите на искането се посочва и че с атакуваната разпоредба Народното събрание на практика е задължило Министерския съвет да отнеме имоти - публична и частна държавна собственост (част от дълготрайните материални активи), дадени за безвъзмездно управление на прокуратурата и ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, и да ги предостави на Министерството на правосъдието.


Малко след като 46-ият парламент гласува прехвърлянето на бюрото, стана известно, че в рамките на около две седмици, докато парламентът е обсъждал темата, са издадени 3 заповеди, с които общо 20 автомобила (два от тях специализирани и бронирани на стойност общо около 1 млн. лв.), компютри, металдетектор и друга техника са били прехвърлени за ползване от прокуратурата. Прехвърлянето на имуществото е станало със заповеди, подписани от заместници на Гешев, а само месец и половина след като най-скъпите автомобили отиват за ползване от прокуратурата, Гешев твърди, че тя вече няма нужда от тях. Повече какво твърди Гешев в искането си - тук.


На 7 октомври Конституционният съд (КС) прекрати друго дело, свързано с Бюрото по защита на свидетелите. То бе образувано по искане на президента Румен Радев да обяви структурата и мястото на Бюрото по защита на свидетелите на подчинението на главния прокурор за противоконституционни. Причината делото да бъде прекратено и да няма произнасяне по него по същество е, че в последния работен ден на 46-ото Народно събрание бяха приети законодателни промени, с които бюрото премина към Министерството на правосъдието и на практика въпросът вече е решен и няма смисъл от произнасяне по него.


След гласуването на законопроекта Гешев предупреди, че ще се обърне към Конституционния съд заради прехвърлянето и на всички материални активи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK