Кратки новини

null

© Юлия Лазарова

nullКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Полицията проверява строежа на магистрала "Хемус" с дрон

Кратки новини

© МВР


МВР предприе акция с дрон по трасето на все още непостроените участъци от магистрала "Хемус", за които авансово са дадени стотици милиони левове. Тези инхаус възлагания бяха оповестени с идването на власт на служебното правителство.


Преди два дни вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че има данни за "престъпления, които миришат на асфалт". Той каза още, че "един български пътен строител", без да посочи кой, е превеждал милиони в Обединените арабски емирства.


Днес полицията започна проверки на строежа на "Хемус", като са направени снимки с дрон на терените, обхващащи 4 и 5 лот, като ще бъдат направени снимки и на останалите участници. Проверката се извърша от Главна дирекция "Национална полиция". Директорът на ГДНП главен комисар Станимир Станев поясни, че според регионалното министерство средствата, отпуснати за лот 4, са 75 милиона лева, от които 72 млн. са преведени на пловдивска фирма. Още 91 милиона лева, от които 74 милиона са преведени на фирма подизпълнител на следващия лот 5.


Областната дирекция на МВР в Ловеч проверява договорите, собствеността на терените, отчужденията, разрешението за строеж, наличието на наеми за техника и доставка на материали. Целта е да се проследи цялостното движение на отпуснатите, преведени и усвоени до момента средства.

Жената, предизвикала катастрофа с автобус с 6 жертви, е осъдена на 4 години затвор

Кратки новини

© Stoyan Nenov, Reuters


Жената, предизвикала катастрофа с автобус през 2018 г. на магистрала "Тракия", беше осъдена на 4 години затвор. Решението е на Върховния касационен съд и е окончателно. Тя е призната за виновна за това, че е нарушила правилата за движение, като по време на изпреварване не е осигурила достатъчно странично разстояние между управлявания от нея автомобил и изпреварвания автобус, вследствие на което е настъпил страничен удар и по непредпазливост е причинила смъртта на 6 души. Други 17 пострадаха, а случаят е определен като особено тежък.


На подсъдимата е опредено наказание "лишаване от свобода" за срок от 6 години, което заради проведеното съкратено съдебно следствие и признаването на вината е намалено с една трета, с което става 4 години.

България спечели арбитраж в Кипър по казуса с "Олимпик"

Кратки новини

© Велко Ангелов

Кипърският гаранционен фонд е отговорен по отношение на застрахователните договори, сключени чрез българския клон на "Олимпик". Това следва от приключилото арбитражно дело, образувано по иск на българския Гаранционен фонд срещу Гаранционния фонд на Кипър, съобщава Асоциацията на българските застрахователи. Това е първа стъпка в процеса по осигуряване на възможност имащите право на вземания по сключени застрахователни договори да получат обезщетения.


След потвърждение, че кипърският Гаранционен фонд ще се съобрази с решението на арбитъра, предстои провеждането на преговори за изработване и сключване на техническо споразумение, с което да се уредят процедурите и механизмите по разплащанията. Те ще бъдат извършвани от българския Гаранционен фонд, а изплатените от него суми ще бъдат възстановявани от страна на кипърския Гаранционен фонд.


До арбитражното дело се стигна след като кипърският Гаранционен фонд отказа да признае приложимостта на Конвенцията за правото на регрес между гаранционните фондове от 1995 година и да поеме отговорност по отношение на застрахователните договори, сключени със застрахователна компания "Олимпик" - клон България.

Под 15% от фишовете за скорост за последното тримесечие са платени

Пътна полиция е връчила 18.5% от издадените електронни фишове за превишена скорост в периода 18 юни 28 септември тази година, а платените са под 15%, това се разбира от отговор от МВР на въпроси на "Института за пътна безопасност". Общият брой фишове е 349 251, като връчените са 64 652, а платените 51 760.
От института твърдят, че има 40% спад на плащанията по електронните фишове спрямо същия период на миналата година.
Кратки новини

© Главна дирекция Национална полиция


Въпреки че със своя заповед от 18.06.2021 г. министърът на вътрешните работи Бойко Рашков нарежда контрол на скоростта да се извършва на места с концентрация на катастрофи, от МВР не отговарят на въпроса колко от нарушенията са заснети в такива участъци. По данни на МВР от началото на годината до 27 октомври загиналите при катастрофи в страната са 405 при 373 за същия период на миналата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK