Кирил Петков за решението за гражданството му: България загуби част от суверенитета си

Кирил Петков

© Георги Кожухаров

Кирил Петков"Конституционният съд каза на два милиона граждани извън страната с двойно гражданство, че не са пълноправни граждани на България."


Това гласи част от позицията на Кирил Петков във връзка с решението на Конституционния съд, с което указът на президента Румен Радев за назначаването на Петков за служебен министър на икономиката беше обявен за противоконституционен. Повече за решението - тук.


Позицията на Петков беше разпратена от пресцентъра на политическата му формация "Продължаваме промяната". В нея той повтаря тезата, че през април, когато е подписал пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство и е предал канадския си паспорт, е бил сигурен, "че съм изпълнил своето задължение към конституцията на България".
"Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред родината", пише още Петков.


Всичко по казуса с гражданството на Кирил Петков - четете тук


Според него с решението на Конституционния съд България е загубила част от суверенитета си, защото
"страната и нейната конституция, както и волята на нейните граждани" са били подчинени на административните актове на чуждите държави.


"Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави. Въпреки че нито конституцията, нито друг закон в България определят кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, днес най-висшият съд на родината подчини България и нейната конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави. Днес България загуби частица от своя суверенитет", се казва още в позицията.


Кирил Петков заявява, че застава зад всички свои действия и ще продължи да работи в политическия си проект

Кирил Петков многократно обясни, че за него волеизявлението му за отказ е краят на неговото канадско гражданство. Той се е отказал през април, близо месец преди да стане част от първото служебно правителство. Преди назначаването му като всички министри той попълва и декларация, в която едно от декларираните обстоятелства е, че е български гражданин. Според официалните документи, получени от канадските власти през лятото, Кирил Петков е бил гражданин на Канада до 20 август.


Петков на два пъти поиска да бъде изслушан от Конституционния съд, последния път - в деня преди заседанието на съда - във вторник, 26 октомври, но му бе отказано.


Позицията на президента до Конституционния съд е, че делото трябва да бъде прекратено, защото това служебно правителство е приключило мандата си, т.е. вече няма правен интерес, а ако бъде разгледано, искането да бъде отхвърлено като неоснователно.

Пълният текст на позицията на Кирил Петков:


Аз, Кирил Петков, приемам решението на Конституционния съд. Заставам с високо вдигната глава пред Вас и заявявам:


Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!


Моят дълг беше да не стоя безучастно, когато виждам как шепа хора ограбват моята Родина. Не можех да продължа да гледам как данъците на моите сънародници отиват вместо за училища, болници, пътища и пенсии,в недекларирани офшорни компании. Не можех да гледам как едни милиарди изтичат през Българската банка за развитие към приближените на властта, а малкият бизнес е затиснат от данъчни проверки. Не можех да гледам как едни директори на болници правят по 90 000 лева на месец, а за много от младите ни лекари Терминал 2 е единственият път.


Не можех да гледам как почти половината от нашите баби и дядовци са оставени да живеят под линията на бедност, а феодални дерибеи ограбват всяка област на България през обществени поръчки. Не можех да понасям как вече няколко десетилетия няма един тунел под Шипка, който да свърже Южна и Северна България, а магистрала "Хемус" я няма въпреки милиардите левове, вече платени от държавата.


Не можех да гледам как българската правосъдна система е поставена на колене за най-важната позиция в държавата - главния прокурор. Та за тази позиция дори нямаше избор между двама - един избраник на задкулисието бе спуснат и приет.Просто нямах избор!


Позицията на Конституционния съд беше, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, но същият този съд се произнесе с почти пълно единодушие днес. Произнесе се три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на Президента на Републиката, и го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита.


Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство: Вие не сте пълноправни граждани на България, Вашата воля, дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави. Въпреки че нито конституцията, нито друг закон в България определят кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, днес най-висшият съд на Родината подчини България и нейната Конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави. Днес България загуби частица от своя суверенитет!


Аз, Кирил Петков, поемам пълна отговорност пред Вас за стореното от мен. Няма да спра да работя за Родината и да рискувам всичко в името на едно по-добро бъдеще за нашите деца! Мен не ме е страх!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK