Остро предупреждение от министъра на икономиката осуети скрита приватизация на 30% от Пловдивския панаир

Георги Гергов

© Анелия Николова

Георги ГерговОбщинският съвет във Варна няма да разглежда докладната записка на кмета на града Иван Портних (ГЕРБ) за апортиране на 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, които местната администрация притежава, в компанията "Пълдин туринвест". Това стана ясно още при обсъждането на дневния ред на сесията на съвета, която се провежда днес.


Аргументът, с който председателят му Тодор Балабанов (ГЕРБ) предложи точката да отпадне беше


остро писмо от Министерството на икономиката
изпратено вчера до кмета на Варна и общинския съвет.


С него те бяха предупредени, че готвеното прехвърляне на акции, които са собственост на общината, към физически или юридически лица е дефинирано като приватизация в текстовете на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.


"Прехвърлянето на акции, собственост на община Варна, на физически или юридически лица с под 50% държавно или общинско участие в капитала им, каквото е "Пълдин туринвест" АД, законодателят е дефинирал в текстовете на Закона за приватизация и следприватизационен контрол като приватизация, пише в писмото, подписано от министъра на икономиката Даниела Везиева. Редът и условията за извършване на приватизация са изчерпателно регистрирани в закона. Вземането на решение от Общинския съвет във Варна за разпореждане чрез апортна вноска с притежаваните от общината акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" ще има прехвърлителен ефект по отношение на акциите и би могло да се приеме по своята правна характеристика като


дисимулирано приватизиране на акции от капитала на "Международен панаир Пловдив"


гласи още текстът на писмото.


(Пълно копие от писмото вижте в прикачените файлове)
Според становището на министъра на икономиката, евентуално приемане на предложението за апорт на дружествените дялове на община Варна в "Пълдин туринвест" би създало


предпоставки за заобикаляне на Закона за приватизацията


което ще представлява и нарушение на установения ред за извършване на приватизационната сделка.


В писмото на министъра на икономиката е обърнато внимание и на факта, че с евентуалното гласуване на решение за прехвърлянето на акциите, притежавани от община Варна чрез апортна вноска в "Пълдин туринвест" на практика щеше да бъде допуснато придобиването от страна на компанията на мажоритарно участие в "Международен панаир Пловдив" АД. Така компанията, върху която Георги Гергов ще има пълен контрол, би получила възможност за еднолично вземане на всякакви решения от компетентността на Общото събрание. При това положение


щяха да бъдат загубени и всички възможности да се защити публичният интерес


при гласуване - както от страна на държавата, така и на община Варна. Следващото общо събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" - компанията, в която Георги Гергов искаше да бъде апортиран варненският дял в "Международен панаир Пловдив", е свикано за 16 ноември т.г. На него


капиталът на дружеството трябваше да бъде вдигнат от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв., като за това очевидно се разчиташе на акциите, които Варна трябваше да апортира. Сега Пловдив държи 25% от акциите на "Пълдин туринвест", но ако Варна беше приела предложението на Гергов, този дял щеше падне до 22.9 %.


Как Георги Гергов поиска помощ от Варна, за да установи пълен контрол над Пловдивския панаир - тук


В писмото на икономическия министър до варненския кмет Иван Портних и до общинския съвет е припомнен и фактът, че на 2 май 2017 г. съветът е взел решение за безвъзмездно прехвърляне от община Варна на държавата чрез министъра на икономиката на 16 314 400 безналични акции, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив". Въз основа на това решение на Иван Портних е било възложено да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите и да извърши всички последващи правни и физически дейности.


"Горепосоченото решение на общинския съвет не е изпълнено от кмета на община Варна и за него Министерството на икономиката не е уведомено", гласи текстът на писмото.


Днес, въпреки че участва в онлайн сесията на варненският общински съвет,


кметът на Варна не отговори на питанията


защо докладната му записка до съветниците повтаря дословно заявление на бизнесмена Георги Гергов, изпратено до него? Именно с това заявление той е предложил Варна да апортира окциите си в "Пълдин туринвест". Портних не отговори и на въпроса защо не е изпълнил решението на общинския съвет от 2 май 2017 г. за безвъзмездно прехвърляне на общинските акции от Пловдивския панаир на Министерството на икономиката.


Въпроси със сходно съдържание "Дневник" изпрати до общинския пресцентър още миналия петък, но до днес отговори по тях не са получени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Тая свинкя се не налапа, а?!
  Ама то ояждането не води до нищо хубаво...

 2. 2 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Тоя е готов за Коледа.Със зеле ще върви много..

 3. 3 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Браво на министерството.

  You don't know what you don't know.
 4. 4 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 626 Любопитно

  Каскета няма ли да вземе да си причини нещо?

 5. 5 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Това ви чака, гербери. Пълно отрязване на всички пътечки до копанята. Гешефф ви пази от разследване на вече окраденото, но и сакмо да ви се спрат добре смазаните механизми за нови кражби - пак ще сме на печалба.

 6. 6 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  А Караниколов щеше да се прави на ни чул,ни видял ,ни лук ял,ни мирисал...
  Можело значи да се удрят играчите през пръстите...

 7. 7 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Тая свинкя се не налапа, а?!Ама то ояждането не води до нищо хубаво...
  —цитат от коментар 1 на julius


  Пловдивският панаир на практика е унищожен. Откакто той е в управлението му международните експота са нищожен брой, цените са неконкурентни а условията - мизерни.

  You don't know what you don't know.
 8. 8 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#4] от "sow29372525":

  Най-много да си прични някоя чаша добре темперирано вино за разтуха, че пак ще го карат да пие становища за "липсва състав на престъпление".

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Любопитно

  "Горепосоченото решение на общинския съвет не е изпълнено от кмета на община Варна и за него Министерството на икономиката не е уведомено"

  Защо Портних не е изпълнил решението на общинския съвет на Варна? Няма ли да има санкции за това?

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  гЕРГОВ Е НЕЩО ОТВРАТИТЕЛНО.

 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Нито прокуратура , нито КНОПИ, нито КС ще каже нещо за тези бандити !!

 12. 12 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Отново корупционна схема през Варна

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Не искам да съм лош пророк, но 44 милиона за варненската дупка бяха харизани от трети или четвърти опит. Първият беше за нова пловдивска опера на територията на панаира, вторият - за филиал на Пловдивския панаир върху Варненската дупка.... И накрая го измислиха.

  Нека да сме наясно с деликатността на ситуацията - липсват едни 44 милиона, профукани бадева за разцепването на БСП. Това създава напрежение по веригата. Хем не са на власт и няма откъде да ги краднат, хем Гергов иска да раздели бойната задача от обичайния си бизнес.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  И както винаги, Борисов нищо не знае и няма нищо общо с тази схема. А Портних е действал като физическо лице, което няма нищо общо с ГЕРБ. М-да-а-а-а...!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Ех, ако Онуй още беше министЕрпредЦедател как щеше да е услужлив. Значи за ПИБ може държавата да помогне, а за Гошето няма "мазнинка". Т'ва сега хубу ли е?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 17. 17 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Ще повторя пак това, което споделих преди време: Ако крилото в БСП, в което влизат Гергов и Кирил Добрев, бяха успели да отнемат управлението от Корнелия Нинова, сега щяхме да търпим последиците от едно коалиционно управление и правителство, съставено от ГЕРБ и БСП. Гергов, Добрев и компания, през 2020 г., се бяха приготвили да сключат съглашение с Борисов – за да продължи съвместното крадене. Добре, че Нинова тогава успя да ги пребори. По-малкото зло...

 18. 18 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Ако беше Баце и ДПС още на линия, щяха да заминат тихомълком 30% при Гергов.
  Сега обаче ако пак ГЕРБ се насядят, ще си го вземат този дял. С одобрението на народа, както изглежда.

 19. 19 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Весело

  Мутрата се опита да лови риба в мънти води, ама явно го е досвидяло за нЕкой рушвет и за сега не му става далаверата.

 20. 20 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Каскета няма ли да вземе да си причини нещо?
  —цитат от коментар 4 на sow29372525


  Сега е зает с "КирЕ Канадецо"

 21. 21 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 893 Неутрално

  На тоя дори физиономията му е противна...

 22. 22 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Защо не протестирате срещу тоя шопар дето ви граби от години, ами срещу зелените сертификати се разбунтувахте - прост нареоде!

 23. 23 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  На тоя дори физиономията му е противна...
  —цитат от коментар 21 на papunqk


  Пръв приятел на Слави-бунтаря срещу статуквото...Даже му уреди промоция в предаването си..
  С такива приятели ставаш келеш автоматично.

 24. 24 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 867 Весело

  Шаат през крадливите герберяшки ръчички у варненска община ☺

  Мома, връщай 12 и 12А!
 25. 25 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Ехаа, ама и тук др. Корнелия Нинова яко се е вихрила:

  "Същата седмица заседава и съвета на директорите на "Международен панаир Пловдив“ с председател Корнелия Нинова (зам.-министър),
  в който се взимат три важни решения: Изменя се уставът на дружеството, като всички решения, изискващи квалифицирано мнозинство от 2/3 се заменят с обикновено мнозинство от 1/2;
  увеличава се капитала на дружеството на 126 150 000 лв., въпреки че има три оценки на активите на панаира, от които най-голямата е над 400 000 000 лв.;
  приема се апорт от 64 810 400 лв., които са точно 49% от новия капитал."
  https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kak-Plovdivskiyat-panair-se-ozova-v-rucete-na-Georgi-Gergov-783041

  Как др. Корнелия Нинова строи социализъма чрез приватизация на общонародна собственост е чудна, ама много чудна работа ...

 26. 26 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Е как ще отговори завалийката, като е на каишка и му е затворена устата. Толкова е лесно да се видят зависимите. Портних е такова мекотело, че явно го държат с нещо доста сериозно.

 27. 27 Профил на Ом
  Ом
  Рейтинг: 24 Неутрално
 28. 28 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1957 Весело

  Това ви чака, гербери. Пълно отрязване на всички пътечки до копанята. Гешефф ви пази от разследване на вече окраденото, но и сакмо да ви се спрат добре смазаните механизми за нови кражби - пак ще сме на печалба.
  —цитат от коментар 5 на Green Day


  Я да видим на тази снимка:
  https://tribune.bg/bg/politika/rumen-radev-v-masonskata-lozha-na-georgi-gergov-dokument/

  Айдее и тази опорка утече у канала...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 29. 29 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1957 Весело

  И още по темата:
  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-svetlinata-na-lozhata-slantse-orient-li-ogrya-proekt-harvard

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 30. 30 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Както се казва "сечено" за шайката.

 31. 31 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Ще повторя пак това, което споделих преди време: Ако крилото в БСП, в което влизат Гергов и Кирил Добрев, бяха успели да отнемат управлението от Корнелия Нинова, сега щяхме да търпим последиците от едно коалиционно управление и правителство, съставено от ГЕРБ и БСП. Гергов, Добрев и компания, през 2020 г., се бяха приготвили да сключат съглашение с Борисов – за да продължи съвместното крадене. Добре, че Нинова тогава успя да ги пребори. По-малкото зло...
  —цитат от коментар 17 на murry


  Много точно, но тия коалиция от бандити щеше да хвърли страната в такава криза при кято днешната щеше да бледнее. Резултат - край на БСП и ГЕРБ , но отваряне пистата за други ДС проекти.

 32. 32 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1235 Весело

  Хм, много интересно, няма дори един минус в коментарите против ГЕРБ в тази статия. А в други е пълно с фенове на "единствената дясна партия". Що така, избирателно ли четат?

  Не ме търсете преди обяд
 33. 33 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Не е ли крайно време прокуратурата да се огледа за Портних?

 34. 34 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Пак някой се е опитал да гушне едни пари. Няма ли да се самосезират институциите най-накрая !?

  danitoledov
 35. 35 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Не е ли крайно време прокуратурата да се огледа за Портних?
  —цитат от коментар 33 на parallelepiped


  Портних е такава мъгла,че прокуратурата ще се чуди къде е.
  Не се появява публично,не говори публично,на работнот му място го няма......
  Тихо и мълчаливо прави каквото му заповядат местните мафиози...

 36. 36 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#33] от "parallelepiped":

  Крайно време е. Както е крайно време да имаме истинска прокуратура, а не овластена ОПГ

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Весело

  " "Прехвърлянето на акции, собственост на община Варна, на физически или юридически лица с под 50% държавно или общинско участие в капитала им, каквото е "Пълдин туринвест" АД, законодателят е дефинирал в текстовете на Закона за приватизация и следприватизационен контрол като приватизация, пише в писмото, подписано от министъра на икономиката Даниела Везиева. Редът и условията за извършване на приватизация са изчерпателно регистрирани в закона. Вземането на решение от Общинския съвет във Варна за разпореждане чрез апортна вноска с притежаваните от общината акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" ще има прехвърлителен ефект по отношение на акциите и би могло да се приеме по своята правна характеристика като


  дисимулирано приватизиране на акции от капитала на "Международен панаир Пловдив"


  гласи още текстът на писмото."

  Пловдивските и варненските масони се бяха засили да лъжат обществото ни за пореден път, за стотици милиони, но този път излязоха на светло и , както всяка хлебарка или плъх, които бъдат осветени ненадейно, предпочетоха да се скрият по дупките си !

 38. 38 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А в Бургас кога, общината прехвърли едни имоти в морската градина и в присанището в частни ръце, някой няма ли да се самосезира?

 39. 39 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#7] от "meteowrite":

  Ще стане чудесен нов квартал за застрояване от терена. Гергов ще направи поне 1 МЛРД отгоре накрая.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 40. 40 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Кое свързва Варна и Пловдив? Един голям панаир.

 41. 41 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#7] от "meteowrite":Ще стане чудесен нов квартал за застрояване от терена. Гергов ще направи поне 1 МЛРД отгоре накрая.
  —цитат от коментар 39 на mastikata


  Като нищо. И без това панаирът върви на зле, хайде да се фалира съвсем и да се разпродадат терените. Пък после статутът ще се смени от нашите хора в кметството и общината, и готово :)
  Подобно на терените на захарния завод.

  You don't know what you don't know.
 42. 42 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  Сегашншшя руски гражданин Гергов се договаря с бившия руски гражданин Поргних за приватизация на Пловдивския панаир , създаден със закон по времето на Стамболов като "Пловдивско изложение" и в който закон пише че то е само и единствено държавно собственост.

 43. 43 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  До коментар [#1] от "julius":


  Тая свинкя се не налапа, а?!Ама то ояждането не води до нищо хубаво...
  —цитат от коментар 1 на julius


  Всъщност, Гергов произвежда ли нещо, даващо принадена стойност, или неговото забогатяване е на базата на обедняване на други?

  Fu*k Your Opinion
 44. 44 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1355 Весело

  До коментар [#28] от "Синовете на лейтенант Шмид и Решетников":

  Абе, умнико! Кой ще ти се върже на този фалшификат? Ха-ха-ха-ха!

 45. 45 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Крайно време е тази любеница да бъде подгонена с всички средства на закона

 46. 46 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Интересно. Опитът ми с варненци е, че масово са доста нагли и самоуверени. А в същото време ги е...ат чрез общинската им администрация публично от десетилетия. И най-превзетите от мутрите общини в България успяха след години да се освободят, но варненци - не...

 47. 47 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#40] от "razor":

  "Кое свързва Варна и Пловдив? Един голям панаир."

  И един масонски клуб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK