Закриване чрез оползотворяване: Сметище продължава да расте на километри от София

Коли на РИОСВ-София и инициативния комитет на Челопечене и Долни Богров на проверка в сметището.

© Николай Ангелов

Коли на РИОСВ-София и инициативния комитет на Челопечене и Долни Богров на проверка в сметището.На 8 км източно от София се разраства сметище, на което се изхвърля битов отпадък и фракции от завода за боклук в село Яна. Камиони постоянно изсипват товара си. Част от масива с боклук, който е видим от централния вход, е засипан отгоре с пръст, видя и екип на "Дневник". Навътре в сметището гледката е различна - тонове найлонови торбички и пластмасови опаковки са струпани на открито.


Засипаните с пръст участъци показват докъде е разрешената височина за трупане на отпадъците. Където не е - означава, че там ще се изсипва още. На 28 септември Столичната община е внесла инвестиционно предложение в РИОСВ - София, с искане да се разреши корекция на определената кота било на сметището. Това се прави, когато разрешената височина е достигната и целта е да се позволи да се трупа още.


Институциите и местните са в спор запълнено ли е сметището, а според последните кметът Йорданка Фандъкова им е обещала да даде график за поетапното му изваждане от експлоатация в рамките на мандата й т.е. до 2023 г.
Искането на общината предизвика жителите на Долни Богров и Челопечене на протест на 8 октомври, като за кратко бе затворен и бул. "Ботевградско шосе". Те настояват Столичната община да изпълни обещанието, дадено през 2013 г., когато започна да извозва част от боклука на София там. "Казаха ни, че ще се използва, докато се построи завода за отпадъци в с. Яна. Заводът заработи, а отпадъците продължиха да ги изсипват при нас", обясни Слави Костадинов от инициативния комитет на село Челопечене, което е на 800 м. от съоръжението, а на 50-тина метра е река Лесновска, която се влива в Искър. "Реално сметището е запълнено, защото вече е високо 20-30 м и трябва да бъде запечатано", твърди друг представител Николай Ангелов.


След протестите от Столичната община отговориха, че "инвестиционното предложение за корекция в проекта за закриване и рекултивация на депото ще се реализира на действащата площадка без промяна на капацитета и на общата площ на депото". Тяхното искане засега не получава одобрение от РИОСВ - София. С писмо от 8 октомври (в деня на протеста) регионалната екоинспекция уведоми кмета Йорданка Фандъкова, че се изискват допълнителни данни за получаване на разрешението.Общината: Вече 47 дка са напълно рекултивирани


"Столичната община изпълнява проект за закриване и рекултивация на сметоразтоварище с. Долни Богров. Напълно рекултивирани с техническа и биологична рекултивация до момента са 47 дка, като са засадени множество дървета", обясниха от общината за "Дневник". Общата площ на сметището е близо 300 дка и къде е извършена тази дейност ясно се вижда - част от билото е покрито със слой пръст.


От общината не отговориха обаче кога планират да закрият сметището, нито какво количество може още да поеме. Според местните хора сметището вече е запълнено, но това по документи не можело да се установи. Според официалните отговори е зает само около 1/3 от капацитета.


Утъпкване на слой пръст за рекултивация на участъци от сметището.

© Николай Ангелов

Утъпкване на слой пръст за рекултивация на участъци от сметището.


Проектът по т.нар. "закриване и рекултивация" е започнал през 2013 г. и трябва да приключи, когато се запълни определения капацитет от 1.19 млн.тона, уточниха от РИОСВ-София. Според жителите на Челопечене и Долни Богров това вече е станало, но по отчетни документи в края на 2020 г. вътре има 378 хил.тона, казват от екоинспекцията.


"Двете видеокамери на входа не работят и колко камиона реално влизат няма как да се провери, защото броят им се записва само в отчетната книга на пропуска", твърди Николай Ангелов. Според него отчетите показват по-малки количества, за да може депото да се ползва още дълго време.


Общ изглед на сметище "Долни Богров". Част от билото е засипано с пръст (в кафяво).

© Георги Кожухаров

Общ изглед на сметище "Долни Богров". Част от билото е засипано с пръст (в кафяво).


Старото сметище се отваря през 2013 г. с проект за... закриване


Сметището е било действащо от 1972 г. до 1997 г. През 2005 г. при поройни дъждове близката река Лесновска излиза от коритото и отнася голяма част от натрупаните стари отпадъци. През 2013 г. Столичната община получава комплексно разрешително за експлоатация, издадено от Изпълнителна агенция "Околна среда" към МОСВ. В него не се посочва срок за действието му, а докато се запълни капацитетът от 1.195 млн.тона.


За ползването общината изготвя проект, наречен "За закриване и рекултивация на сметоразтоварище - с. Долни Богров, чрез обезвреждане и оползотворяване". Идеята е то да поема боклук от София, докато се построи завода за отпадъци в с. Яна, а паралелно да се засипва с пръст и да се засаждат дървета и храсти.


Входът на сметището. Камион с отпадъци се качва към билото, за да разтовари.

© Георги Кожухаров

Входът на сметището. Камион с отпадъци се качва към билото, за да разтовари.


На входа не пускат


На централния вход на сметището пристигащите камиони спират първо на кантара и след това поемат нагоре към билото на планината от боклук, видя екип на "Дневник". Дежурният служител потвърждава, че сметището приема нови количества. "Сега се докарва само отпадък от завода в Яна. Друг отпадък не се изсипва. То са найлони, парцали... Машините ги зариват и отгоре постилат мушама и полагат пръст", разясни технологията служителят.


Сметището се управлява от "Софекострой" ЕАД, както е новото име на общинската фирма "Чистота Искър". От там отказаха коментар на исканията на жителите на околните селища.


От страната на централния вход масивът е засипан с пръст, както е по действащия проект. Навътре обаче следи от рекултивация не се виждат, а най-далечната, северната, страна на сметището хълмът с отпадъци е надвиснал на 30-ина м от коритото на река Лесновска.


На 15 октомври при съвместна проверка с Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ)-София активисти от инициативния комитет попаднали в сметището на медицински отпадъци - спринцовки, банки, ръкавици, които задължително трябва да се изгарят в инсинератор. "От РИОСВ ни казаха, че спринцовките вероятно не са за медицински цели и затова са попаднали тук", обясни Костадинов. Според него в сметището преди влизали и камиони с румънска регистрация.


Има ли кой реално да прецени запълнено ли е сметището


Да се оцени точно и безпристрастно реалният обем на изсипаните количества, защото няма как да е запълнен само 1/3 от капацитета, а сметището вече да е видимо препълнено, настояват от инициативния комитет.


След протеста на бул. "Ботевградско шосе" на 8 октомври кметът Йорданка Фандъкова се е срещнала с техни представители. По думите им "г-жа Фандъкова обеща, че ще ни даде график за поетапното изваждане на сметището в рамките на нейния мандат и пренасочване на отпадъците към депото в местността "Садината", обясни Костадинов. Това означава до октомври 2023 г., когато са следващите кметски избори.


Хората са склонни да приемат този срок, защото иначе по отчетните документи се очертава депото да работи още поне десетилетие.


Насипаната пръст по билото може ли да "рекултивира" планините от пластмаса и найлони?

© Николай Ангелов

Насипаната пръст по билото може ли да "рекултивира" планините от пластмаса и найлони?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  мутри и боклук=бизнес

 2. 2 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 562 Разстроено
 3. 3 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Тая X5-ца на кого е? РИОСВ, инициативния комитет на Долни Богров или инициативния комитет на Челопечене?

 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 791 Неутрално

  В 21 век ,продължаваме да не сортираме и рециклираме отпадъците.
  А бедните шведи даже са се изхитрили даже да се отопляват и да произвеждат ток от боклука.
  https://www.lifebites.bg/reciklirane-bokluci-shvecia/

 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  много боклуци, в цялата страна.

 6. 6 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 317 Неутрално


  Тая X5-ца на кого е? РИОСВ, инициативния комитет на Долни Богров или инициативния комитет на Челопечене?
  —цитат от коментар 3 на Ядосан Октопод


  На фъндъчените "експерти"

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Весело
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3137 Весело

  Преди години ГЕРБ излъгаха Пловдив и си изхвърлиха боклука там, но оттогава няма къде да излъжат пак и гледат да си спестят разходите от отпадъците, нали трябва да са по-богати от провинциАлните селинджъри.

 10. 10 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 641 Неутрално
 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2498 Любопитно

  " Заводът "..........ако, някога се заеме някой да се занимава с извършените престъпления срещу народонаселението......ами, надали....

 12. 12 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Боклуците на Фандъкова...

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Превърнаха държавата в огромно сметище. Навсякъде боклуци.

 14. 14 Профил на Boyko Popov
  Boyko Popov
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Тая X5-ца на кого е? РИОСВ, инициативния комитет на Долни Богров или инициативния комитет на Челопечене?
  —цитат от коментар 3 на Ядосан Октопод

  На джурналиста от Дневник

 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  В 21 век ,продължаваме да не сортираме и рециклираме отпадъците.А бедните шведи даже са се изхитрили даже да се отопляват и да произвеждат ток от боклука.https://www.lifebites.bg/reciklirane-bokluci-shvecia/
  —цитат от коментар 4 на lout66


  Не знам дали знаеш, но боклука който те самите имат е недостатъчен, за да поддържа това производство и затова дори внасят такъв от други страни. Шотландия например има договореност с тях за близо 800 хиляди тона годишно.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  Тези ако още вярват на Фандъка…

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 17. 17 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Сметище продължава да расте на километри от София

  Гарантирано от Радев!

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 18. 18 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  За какво беше построе заводът на баце по-най-скъпата технология след като пак се използват сметища? И тук всичко е било за "усвояване"?

 19. 19 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Хора, да вярвате на Юрдечка Фандупкова си е чиста загуба - протести за незабавни действия, иначе добро няма да видите!

 20. 20 Профил на
  Рейтинг: 410 Неутрално

  "До София", ли? Ало, разходете се в самата София - На всеки перваз, във всяка кашпа има боклук. Кофите за смет дори в елитния Лозенец са преливащи бунища.
  Това може би най-мърлявия град в България и на никой не му пука.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  А между другото, Бългapия се оказа нa тpeтo мяcтo в Eвpoпeйcĸия cъюз пo peциĸлиpaни oтпaдъци oт плacтмacoви oпaĸoвĸи, според пpoyчвaнe нa Eвpocтaт:

  https://money.bg/economics/balgariya-e-treta-v-es-po-retsiklirane-na-plastmasa-1.html

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Весело

  "На 8 км източно от София се разраства сметище, на което се изхвърля .... и фракции от завода за боклук в село Яна."
  На снимката: Боклука, произведен от завода за боклук!!!😄

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 23. 23 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  работа, работа, работа
  ред в хаоса
  по-силни от хаоса

  После поглеждаш видеото и ти става ясно веднага кой е причината за хаоса.

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#4] от "lout66":

  От боклук да се генерира електричество и топла вода за домакинствата от години е стандартна практика в чужбина. Хитачи е водещата фирма за производство на такива заводи.
  Франкфуртската ел. централа гори годишно 500 хил тона, отделящи 50 мегавата електрическа и 100 мегвата топлинна мощност.
  Няколко пъти в годината може да бъде разгледан от посетители. Боклукчийските камиони изсипват контейнерите си директно в силоза на завода.

  https://www.mhkw-frankfurt.de/betrieb/anlagentechnik

 25. 25 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1426 Гневно

  Мафията винаги е държала бизнеса с боклук. И е извличала огромни печалби от него. Примери – американската мафия в Чикаго; италианската такава. Така че нашата мафия – ГЕРБ, не "открива топлата вода". Просто взема ноу-хау от мафията по света.
  УЧИТЕЛКАТА ПО РУСКИ ЕЗИК – по ирония на съдбата кмет на столицата!!!

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  За какво беше построе заводът на баце по-най-скъпата технология след като пак се използват сметища? И тук всичко е било за "усвояване"?
  —цитат от коментар 18 на telqk


  Това е важният въпрос, който журналистите не задават. Заводът е построен, парите са усвоени. Той работи ли или не, защото въпросните сметища се намират непосредствено до него.
  Освен това що за "рекултивация" на терена се извършва като се зариват с пръст планините от пластмаса и найлони? Не трябва ли натрупаните боклуци в сметището да отидат в завода за преработка на отпадъци, вместо за се зариват с пръст?

 27. 27 Профил на Слави Костадинов
  Слави Костадинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ядосан Октопод":

  X3 е моя, член на ИК, ако това е акцента ела да ти покажа данъчната си декларация как съм я купил. Нали не мислиш, че ИК е създаден от местни безработни, но не това е жалкото. Жалкото е как тролове и платени профили изместват фокуса на един огромен проблем, касаещ цяла София, само за да се защитят някой хора, фирми и интереси!

 28. 28 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 797 Весело

  Расте,но не старее.
  —цитат от коментар 7 на chicago514


  Ама ферментира, яко ферментира!

  Ами... глупав човек съм, да.
 29. 29 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1369 Весело

  Има ли смисъл да обяснявам, че всичките тия смешници са гласували за Фандъка на изборите 2019 или сами се сещате. МАЛКО ВИ Е! заслужавате върху къщите ви да стоварят отпадъци!
  Аман от паляци със стокхолмски синдром, които все са изненадани и все се чудят кой им е с*ал в гащите!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 30. 30 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2308 Гневно

  Престъпно поведение! А ние си търпим.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK