На живо

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Юлия ЛазароваПо-малко от седмица след въвеждането на COVID сертификатите представители на няколко бранша излязоха на протести в различни градове на страната този следобед. В София бяха блокирани няколко ключови кръстовища.


И днес откритите нови заразени продължават да растат като за последното денонощие те са 5643, което ръст от една трета за седмица. Починалите отново са трицифрен брой – 154. Заради ръста на случаите, поради които от днес в Русе и Пловдив бе въведено дистанционно обучение, в Министерството на образованието са скептични, че ще бъде възможно от идната седмица учениците от 1 до 4 клас в най-засегнатите от COVID-19 общини да се върнат в клас от следващата седмица.


Болниците в цялата страна изпитват огромни затруднения, в редица от тях има недостиг на легла. Българският лекарски съюз осъди поведението на свои колеги, които говорят против ваксинирането, а президентът Румен Радев обяви, че затварянето не е решение.
Здравният министър Стойчо Кацаров сезира прокуратурата за изказване на бившия премиер Бойко Борисов, че хора се ваксинират с препарати с изтекъл срок на годност.


Повече вижте в хронологията.

Столичната болница "Лозенец" става център за интензивно лечение на пациенти с COVID-19, а болницата "Св. Иван Рилски" - резервна база, в която ще бъдат разкрити нови легла за интензивно лечение. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров, цитиран от БТА.


Той уточни, че болница "Лозенец" ще работи така, докато има нужда, а след това ще си възстанови функциите. По думите му, в нея ще се пращат екипи от други болници.


"Ще ни трябват около 24 екипа, състоящи се от лекар, две медицински сестри, санитар. В "Лозенец" поетапно ще се открият 40 легла. В "Св. Иван Рилски" също се планират нови 40-60 легла, разкривани поетапно, които ще бъдат оборудвани с монитори и респиратори. Най-голям резерв болнични легла има в частните и в общинските болници", посочи обясни Петров.

Бившият директор на "Пирогов" и настоящ кандидат за депутат от ГЕРБ Асен Балтов заяви пред "Нова телевизия", че е редно да има COVID сертификат и за депутатите. По думите му той не е задължителен, но е препоръчителен.


Според него в момента цари хаос при управлението на здравната криза. Като пример той даде, че личните лекари все още не могат да изписват безплатните медикаменти за COVID-19, а COVID зоните създават повече хаос, отколкото да помагат.

За президента пълното затваряне не е решение

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Associated Press


"Ако сега затворим с локдаун и така решим проблема с увеличаващия се брой случаи на COVID-19 у нас, след няколко месеца пак ще влезем в локдаун. Има напрежение след въвеждането на зеления сертификат, но другата алтернатива е затваряне", каза днес на среща със студенти по медицина в Пловдив президентът Румен Радев, цитиран от БНТ. По думите му трябва да се търси баланс между опазването на здравето, лечението на болните и функционирането на държавата.


Радев подчерта, че решенията на здравната криза трябва да се взимат на базата на медицинската експертиза.

Сакскобургготски очаква здравият разум да надделее и повече хора да се ваксинират

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


"Искам да вярвам, че и в България ще надделеят здравият разум и гражданският пример, както в другите държави". Това заявява бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за испанското списание "Ванитатис" по повод ниския брой ваксинирани българи. Той призовава хората да не се доверяват на измамни интерпретации за ваксините. Сакскобургготски посочва още, че в България образованието и респектът пред науката са на почит, но сме и първата страна по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз.


"Това което ме озадачава, е изключително ниският брой ваксинирани хора в страна, в която образованието и културата са високо ценени. Изглежда обаче, че се разпространяват измами за последствията от ваксинацията. Тъжно ми е да виждам такава разлика между Португалия и България, две държави, намиращи се в двата края на Европа - в Португалия над 80% от населението са ваксинирани, срещу едва 22% в България. Искам да вярвам, че и тук ще надделеят здравият разум и гражданският пример, както в другите държави", казва още той.

Няколко бранша плашат с ежедневни протести

Протестиращи срещу последните ограничителни мерки, обвързващи посещението на редица публични места с притежанието на COVID сертификат, блокираха движението на Орлов мост в София и организираха шествие до здравното министерство. Протести има и в други градове на страната. Те са организирани от асоциации на собствениците на заведения, фитнеси, работещи в туризма, детски клубове и други.
Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Георги Пауновски


Протестите ще продължат в София и цялата страна всеки ден до отмяната на заповедта от миналия четвъртък, обявиха протестиращите. Те искат и оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.


Подробности вижте тук

Огнище на коронавирус има в център за деца в Русе

Огнище на коронавирус е регистрирано в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Дете и пространство" в Русе, съобщава областната управа в града, цитирана от БТА.


В социалната институция са заразени девет от общо десетте потребители. 22-годишна жена е приета на болнично лечение.


Незаразеният потребител е преболедувал преди време. Двама от общо шестимата служители в центъра също са диагностицирани с коронавирусна инфекция.


От областната управа информират, че никой от заболелите не е имунизиран срещу коронавирус.


Епидемичното проучване продължава, предприети са всички мерки от страна на компетентните институции, уверява управата.


Данните за заразените в областта поставят Русе в тъмночервената зона с 14-дневна заболеваемост от 655 на 100 000 души.

Връщането на учениците в клас може и да се отложи

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Велко Ангелов

Шансовете учениците от 1 до 4 клас в най-засегнатите от COVID-19 общини в страната да се върнат в клас от следващата седмица изглежда все по-малък, се разбра днес от изявление на зам.-министъра на образованието Мария Гайдарова.


В понеделник служебните министри на здравеопазването и образованието обявиха план, според който от следващата седмица - "най-вероятно около вторник-сряда" да започне поетапното връщане към присъствено обучение, съпроводено от редовно изследване на децата и учителите без COVID сертификати два пъти седмично.


Днес зам.-министър Гайдарова увери, че се работи по алгоритми за тестване и се обсъждат всички детайли около плана.


Подробности четете тук.

Кацаров сезира прокуратурата за изказване на Борисов за ваксините

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Юлия Лазарова

Министърът на здравеопазването е сезирал прокуратурата за разпространяването на фалшива новина от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Ведомството пише в съобщение до медиите, че повод за това е изказване на Борисов от 24 октомври, в което той заявява, че българите са ваксинирани с препарати с изтекъл срок. Той визира конкретно препарата на "Пфайзер", годността на който бе официално удължена с 3 месеца от Европейската агенция по лекарствата. Така тя е 9, а не 6 месеца по документи. Това означава, че препаратите, на чиито етикет пише, че се най-добри до края на септември, могат да се ползват до края на годината.


В неделя бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предизборно включване от Асеновград във "Фейсбук" обяви, че населението се ваксинира с препарати с изтекъл срок на годност. "Това е престъпление. Защо продадоха хубавите, в срок ваксини, а ваксинирате хората с такива с изтекъл срок на годност. Тя може да е безвредна, но ефикасна ли е", попита тогава Борисов.


В съобщението се посочва, че в България се прилагат препарати и ваксини само в срок на годност и че няма лекар по света, който би направил друго.


Допуска се, че фалшивата новина е разпространена от Борисов за предизборни цели. Подчертава се, че това е обществено опасно деяние, "предвид факта, че лицето е бивш министър-председател на България" и поради това, че е лидер на партия, а мнението му може да повлияе на много хора, се казва в мотивите за сигнала до прокуратурата.


Кацаров заключава и че предвид това, че изказването е направено в разгара на заразата, то може да се смята за заплаха за националната сигурност.


По-късно от ГЕРБ обявиха, че всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна. Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойчо Кацаров, се посочва в съобщение до медиите.

В Чехия вече не може да се влиза с бърз тест

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Неваксинираните граждани, пристигащи в Чехия от България, следва да представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването, като отпада възможността за влизане в страната с бърз антигенен тест. Те ще трябва да си направят и втори PCR тест между 5-ия и 7-ия ден след пристигането си. Това съобщава министерството на външните работи във връзка с влезлите от вчера в сила нови мерки за влизане в Чехия от високорискови страни, каквато е България.


Не се прилагат каквито и да е ограничителни мерки за деца под 12 години, както и за ваксинирани граждани, притежаващи сертификат за ваксинация.


Всички пристигащи от България следва да попълнят предварително електронен формуляр на пътуващия (Passenger Locator Form - PLF) и да го представят при поискване на граничния пункт. Формулярът може да бъде открит на следния интернет адрес: https://plf.uzis.cz/


При транзитно преминаване до 12 часа няма изискване за предварителна регистрация преди пътуването, нито за представяне PCR тест преди или след влизане в страната.


Гражданите могат подробно да се запознаят с актуалните изисквания за влизане в Чешката република и изключенията от тях тук.


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Прага на следните телефонни номера: 420 222 212 011; 420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: 420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Pragu[email protected].

Учен: Вълната на Запад показа, че ваксините свалят броя на починалите и тежко боледуващите

скрийншот

скрийншот

Голямата разлика между ситуацията в България и в страните в Западна Европа е степента на ваксинация, която позволи там броят на заразените да се разкачи от тежкото протичане и смъртността. Дори и на места, където има отново вълна на коронавируса, не умират хора и това е ключовото, коментира пред "Нова телевизия" Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон. Той уточни, че страните, за които говори, имат ваксинирани над 70% от възрастното население.
Анализира, че ако се гледа развитието на вълната в България през миналата есен, то от началото й до Коледа броят на заразените и починалите се е повишил 7 пъти. Но тогава данните тръгват от "ниска база" - 200 заразени и 17 починали средно на ден. Сега началната база - отпреди около месец, е над 2000 заразени и повече от 100 смъртни случая на ден. "Ако те станат 7 пъти повече на ден до Коледа, разбирате какво се случва", коментира д-р Марков.


Уточни, че това е най-лошият сценарий и сбъдването му е функция на това дали ще се вземат и какви мерки от здравните власти за ограничаване на заразата. Напомни, че до пик в заразата се стига известно време след въвеждането на мерки. Допусна, че степента на заразата в момента в България е такава, че въпреки въвеждането на зелен сертификат може да се стигне до ограничение за всички в даден момент.


Според него може да се въведе зелен сертификат и при преболедуване, след като в рамките на България такъв се издава и за първа поставена доза ваксина, но само краткосрочно.

Пулмолог: Най-важен е прегледът от лекар в първите 7 дни на заразата

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Най-важното за да не се стига до усложнения, е пациентът да бъде правилно лекуван в първите 7 дни след появата на симптоми на коронавирус. Това обясни пред "Нова телевизия" пулмологът Петър Чипев.


"Тази болест протича с много типични симптоми. Изключително важни са първите 7 дни. В тях се развиват усложненията", допълни той.


Даде пример с това, че ако заразен пациент си направи снимка на белия дроб през първите 2-3 дни тя най-вероятно ще изглежда нормална, но след това се получават пораженията и при изхода от заразата снимката ще показва нещо много различно.


Именно от първата седмица от появата на симптоми е важен прегледът от лекар.


"Според мен това е отговорът на въпроса защо са препълнени болниците. Очевидно не водим войната правилно", заяви д-р Чипев.

Работодатели: Можем да плащаме тестовете, но не е редно

Скрийншот

Скрийншот

Собственикът на веригата за детски играчки "Хиполенд" Мариан Колев и Ивайло Пенчев, създател на компанията за катерачни стени "Уолтопия" коментираха пред "Нова телевизия", че мога да плащат тестовете на служителите си, които не са ваксинирани, но смятат, че това не е редно. И двамата казаха, че ще платят по няколко теста, за да има дадат малко повече време отколкото държавата да вземат решение.


Пенчев отбеляза, че има фундаментален проблем с това, че хората не ценят нещата, които получават безплатно, а също и съзират нещо съмнително, когато биват притискани да правят нещо безплатно.


Мариан Колев посочи, че от 12% на над 30% е скочил процентът на ваксинирани сред служителите му след въвеждането на зелените сертификати.( Какво коментира пред "Дневник" четете тук. )


Работодателите трябва да мрънкат по-малко, те не са слабите хора в обществото, коментира Пенчев и посочи, че ако трябва държавата да помага на някого, то трябва да е на слабите в обществото - например на останалите без работа, а не на бизнеса. Посочи, че държавата никога на никого не е помогнала, а е задължила едни данъкоплатци да си дадат парите на други.


Кротките и работливите помагат на буйните тарикати. Когато работодатели започнат да искат пари от държавата, те искат някой да работи безплатно за тях.


Ивайло Пенчев,

"Уолтопия"


Зелените сертификати са обяснявани като ограничение и наказание, а те са точно обратното на това. Те дават свобода. Ако няма зелени сертификати, ще има затвор за всички, което е по-лошо, коментираха и двамата.


Според Колев здравният министър е взел "малко меко" решение, за да не ядоса много хора. Оценката му е, че зеленият сертификат е трябвало да важи за всички служители, а клиентите да си решават сами.


Всяка принуда води до протести, но във всяко общество има форма на принуда, коментира Пенчев по повод насрочените за днес протести на браншови организации срещу зелените сертификати.

"Това е една от най-разумните принуди – принудата хората да бъдат ваксинирани, срещу която протестите са най-необосновани. Същите хора, които протестират срещу тази принуда, живеят в много други принуди – вземат им парите под формата на данъци и ги раздават на мошеници и тази принуда са я поели и не протестират срещу нея, забраняват им да карат пили и т. н.", посочи той.

Браншови организации излизат на протест заради зеления сертификат

Кадърът е от протеста на заведенията в края на януари.

© Юлия Лазарова

Кадърът е от протеста на заведенията в края на януари.

Браншови организации са обявили за днес национален протест срещу въвеждането на зеления сертификат. Очаква се в различни градове да има демонстрации под мотото "Всички заедно! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!", съобщава БНТ.


Според недоволните организации въведените мерки са неадекватни и дискриминационни.


Недоволството на браншовите организации започва в 15 ч. в няколко града в страната. Към момента е известно, че в него ще се включат Алиансът на туристическата индустрия в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията "Здраве и фитнес", представители на ритейл центрове и на детски центрове.


В София протестът ще бъде на Орлов мост.

Работодатели обвиниха управляващи, че са проспали лятото за подкрепа на бизнеса

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Велко Ангелов

Бизнесът от година настоява да има мярка, която да подкрепя постоянните разходи на компаниите при рязък спад на продажбите заради мерките за ограничаване на коронавируса, коментира по БНТ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.
Ние сме в такова положение, тъй като бизнесите не са напълно затворени, но са с ограничение в дейността, в същото време постоянните разходи си вървят, обясни той

Вместо през лятото да се изработи такава мярка, това време беше проспано. Имаше хора, които правеха пиар, вместо да правят такива разработки и сега стигаме до тази ситуация, че редица сектори са изправени пред затваряне и фалити, обобщи Велев.

Кантарджиев: Въпросът със сертификатите трябваше да се постави през лятото

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Юлия Лазарова

Въпросът за сертификатите трябваше да се постави лятото. Изгубихме златни месеци, когато нямаше разпространение на вируса, обяви пред БНТ Тодор Кантарджиев, бивш член на Националния оперативен щаб, който в момента е консултант на Столичната община по ваксинационния процес.


В поредната си критика към настоящите управляващи той заключи, че следващите две седмици ще са много трудни за българския народ, защото нищо не се е правило за подготовка за тази вълна през последните 6 месеца.


Посъветва медиите да съобщават само данните от PCR тестовете, тъй като бързите се правели на практически здрави хора и не били показателни за заразата.


В отговор на въпрос обяви, че ваксинираните могат да бъдат кръводарители 15 дни след имунизацията.

Лекарският съюз осъжда говоренето срещу ваксините от медици

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Българският лекарски съюз осъжда поведението на свои колеги, които са против ваксинирането, обяви пред БНТ председателят на организацията Иван Маджаров. " Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса защо пък аз трябва да го правя", посочи той.


Какво трябваше да се случи, за да разберат колегите по болниците, че това ще е изискване и у нас, попита риторично той в отговор на въпрос за въвеждането на зелените сертификати. " Цяла Европа го въведе, цяло лято, и сега изведнъж - министър Кацаров го въвел внезапно, ами не е внезапно. Беше ясно, че ще преминем към зелен сертификат", подчерта той.

"Щом един след друг в телевизионните студия участват само лекари, вместо да се занимават с основната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме дтам отново да виждаме мъже и жени, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат прегледни и приети в болница", анализира той.

Оценката му е, че през лятото е изгубено времето, тъй като от май до август практически не се е говорело за коронавируса.

С една трета за седмица расте броят на заразените

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Лили Тоушек

Броят на заразените расте с 36% на седмична база, показват данните от Единния информационен портал. За последното денонощие установените нови случаи е 5643. Процентът положителни проби е 13.56% като направените тестове са 41 613, което е 91% ръст за седмица.


Остава трицифрен броят на починалите в резултат на заразата, като за последното денонощие те са 154, което е ръст от 22% за седмица. Общо 93% от тях не са ваксинирани.


Общо 902 души са постъпили в болници за последното денонощие.


За денонощието са поставени общо 25 424 дози ваксина.


Данните в графики можете да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (353)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Разстроено

  Хаос !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 562 Неутрално

  ЧАКАМ ДА МЕ ПОПИТАТЕ КАКВО ЗНАМ КОЕТО ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ , ГОВОРЯ СЕРИОЗНО

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  днес малко намаляват.

 4. 4 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Борят на положителните тестове не е толкова от значение, колкото броят на свободните легла и персонал. Те са важни.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  "Остава трицифрен броят на починалите в резултат на заразата като за последното денонощие те са 154, което е ръст от 22% за седмица. Общо 93% от тях не са ваксинирани."

  А от къде да знаем, че т.н. "ваксинирани" са наистина ваксинирани а не с фалшиви сертификати? Защото аз съм сигурен, че те не са ваксинирани, защото познавах двама такива починали с фалшиви сертификати! Купили си ги бяха обаче от Германия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#2] от "reply":

  Какво знаеш което ние не знаем ?

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 783 Разстроено

  Нищо няма да се прави докато не минат изборите ,а после да му мислят новите управляващи .Най важното е Радев да бъде избран отново ,а хората нямат никакво значение.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Хаос !!
  —цитат от коментар 1 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Когато управляват комунисти е винаги ХАОС"! вСЯКАКЪВ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#2] от "reply":

  Звездите ли ти говорят? Питай ги кога ще приберат Владко и Бочко на топло!

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#4] от "5149mich":

  > колкото броят на свободните легла и персонал

  С леглата няма проблем - викаме Русенската секция на ВМРО-то и веднага опъват по 3000 легла във всяка Арена в границите на територията.

  С персонала е малко по-сложно, щото май се обиждат на 'персонал'. Все пак са воеводи.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Нищо няма да се прави докато не минат изборите ,а после да му мислят новите управляващи .Най важното е Радев да бъде избран отново ,а хората нямат никакво значение.
  —цитат от коментар 7 на lout66


  То затова е целият тоя Хаос! Ама въпреки това Радев няма да го изберат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ан Он":

  Знае кога отново ще зададе същото въпросче

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  > А от къде да знаем, че т.н. "ваксинирани" са наистина ваксинирани а не с фалшиви сертификати?

  И с какво ще ти помогне тази информация ?

  Вместо да се решава здравословен проблем се вкара тонове безсмислена бюрокрация. И понеже - както се очаква - не сработи, тепърва ще вкарват още.

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  " Остава трицифрен броят на починалите в резултат на заразата като за последното денонощие те са 154, което е ръст от 22% за седмица."


  154 починали от ковид са много на фона на обезлюдената ни държава под седем милиона вече..........

 15. 15 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#7] от "lout66":

  Любопитен съм, какво смяташ, че трябва да бъде направено? Насилствена ваксинация? Пълен локдаун и изолация от света? Или никакви мерки и който оцелее? Знам, че е има доста специалисти във форума.

 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  > Когато управляват комунисти е винаги ХАОС"! вСЯКАКЪВ!

  Верно е. Вече над 75 години не можем да се измъкнем от хватката на Народната Власт.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  > Знае кога отново ще зададе същото въпросче

  Недей така, човекът говори сериозно.

  Може да разполага с някаква вътрешна информация.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#15] от "gogo2011":

  > Любопитен съм, какво смяташ, че трябва да бъде направено?

  Аз лично, на моите близки и приятели, им препоръчвам бункер.

  Даже можеш и да си купиш готов, скоро писаха че в Чехия имало и по под 10 хиляди евро.

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":> А от къде да знаем, че т.н. "ваксинирани" са наистина ваксинирани а не с фалшиви сертификати?И с какво ще ти помогне тази информация ? Вместо да се решава здравословен проблем се вкара тонове безсмислена бюрокрация. И понеже - както се очаква - не сработи, тепърва ще вкарват още.
  —цитат от коментар 13 на Ан Он


  Помага защото сега плоскоземните викат оглушително, че и ваксинираните умират по много!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#15] от "gogo2011":

  Последното, защото с мерки или не, ще мине през всички.

 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  > че и ваксинираните умират по много!

  Към момента (28 октомври 20210-ва, 8:40 българско време) кои точно се броят за 'ваксинирани' ?

  કટાક્ષ
 22. 22 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  персоналът на Пирогов дали се ваксинираха вече.

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  Питам, щото според Израелските критерии отпреди два месеца, броя на 'ваксинираните' у нашенско е практически 0%

  31.08.2021
  In Israel, Being Fully Vaccinated Now Means Three Shots
  https://www.wsj.com/articles/in-israel-being-fully-vaccinated-now-means-three-shots-11630426257

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на redlight
  redlight
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#4] от "5149mich":

  Миналата седмица се наложи да карам до спешното роднина. След тестовете и прегледа трябваше да я приемат и от няма кой ме извикаха да я избутам с количка до отделението където ще я приемат. Минахме през Ковид отделението, където хората си висяха по прозорците и си цъкаха по телефоните все едно са на кафе.
  Предната седмица позната, която я приеха с ковид, но в друг град разправяше как след третия ден вече се е чувствала добре и след като питала защо не я изпишат за домашно лечение, за остатъка от карантината, отговорили й, че предпочитат да държат по-леки случаи, защото ако я освободят ще дойде някой тежък.
  За това няма легла.
  Не веднъж са пускали репортажи от ковид отделения, където вземат интервюта от лежащо болни - здрави, прави, на крака - ДАВАЩИ ИНТЕРВЮТА.
  Приех мнението на познатата с едно наум, но след всичко това...

 25. 25 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 783 Любопитно

  До коментар [#15] от "gogo2011":
  Проблемът не е във ваксинацията ,все пак е въпрос на личен избор дали искаш да живееш .
  Проблемът е в че не се проследяват всички контакти на заразените , не се изолират и никой не следи дали изолацията се спазва. Другият голям проблем са тестовете , доскоро бяха платени , а и сега да вземеш направление за безплатен тест трябва да имаш поне няколко от симптомите .В момента нямам представа дали се плащат болнични при изолация на контактните , но миналият декември в работата при заболял колега ни беше заявено че или излизаме неплатена или ще кажат че колегата не е бил на работа и естествено никой не искаше половин месец да е без заплата.

 26. 26 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Вече сме трети в света! Изпреварихме македонците.
  Починали на 1 милион жители от началото на пандемията:

  1. Перу 5961
  2. Босна и Херцоговина 3519
  3. България 3430
  4. Северна Македония 3402
  5. Черна гора 3314
  6. Унгария 3183
  7. Гибралтар 2910
  8. Чехия 2857
  9. Бразилия 2828
  10. Сан Марино 2704

 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":> че и ваксинираните умират по много!Към момента (28 октомври 20210-ва, 8:40 българско време) кои точно се броят за 'ваксинирани' ?
  —цитат от коментар 21 на Ан Он


  У нашенско се броят тия с 2 дози след 14 дена на последната доза. За Янсен- 14 дена след едната доза. за нас не важат израелските закони а европейските.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 783 Гневно

  До коментар [#26] от "plynii":
  Те управляващите откъде да знаят че това не е повод за гордост.
  Виж по доходи може и да сме на 133 място , но поне по нещо сме на 3 място.

 29. 29
  Разобличител
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 30. 30 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#20] от "sfl32583434":

  Ахъм, един иска пълна свобода, друг - бункери. Едните били ваксъри, другите - плоскоземци. Не можеш да угодиш на всички. А вирус вече никой не отрича, че има. Нека се държим като човешки същества и да преминем заедно през тази трудност - с достатъчно информация и възможност за свободен избор.

 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  Никой не умира по много. Всички умират само веднъж.

 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":> че и ваксинираните умират по много!Към момента (28 октомври 20210-ва, 8:40 българско време) кои точно се броят за 'ваксинирани' ?
  —цитат от коментар 21 на Ан Он


  У нас дават и временен сертификат с валидност 1 месец след първа доза, ама той е за вътрешно ползване и носителят не се брои за ваксиниран!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Нищо няма да се прави докато не минат изборите ,а после да му мислят новите управляващи ..
  —цитат от коментар 7 на lout66

  Половин България реве, че не може да ходи на работа, кръчма или ресторант (чакат другите да се ваксинират), но все ще се намерят и гербави, за които нищо не се прави.
  Друго си беше когато Борисов отвори ресторантите март месец, в разгара на предната вълна.

 34. 34 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#27] от "lz2":

  > за нас не важат израелските закони а европейските.

  Значи пак някакви еврогейски истории - вместо да се грижим за населението си, ние ще спасяваме Африка.

  > Неимунизираните с трета доза възрастни граждани са изложени на смъртна опасност.

  https://twitter.com/naftalibennett/status/1426900579121500163

  કટાક્ષ
 35. 35 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 955 Весело

  "като знам какъв инженер съм ме е страх да отида на лекар". такова е нивото в бг :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 36. 36 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2960 Любопитно

  До коментар [#29] от "Разобличител":

  Това съм го писал нееднократно, за това ги определям като "нековидисти", а не антиваксъри, последните са тотално изгубени за този свят.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 37. 37 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Защо лекарите да не говорят? Нарушават партийната повеля и линия? Издават военна тайна? Или е защото казват неудобни истини?

 38. 38 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#27] от "lz2":

  > У нашенско се броят тия с 2 дози след 14 дена на последната доза

  > У нас дават и временен сертификат с валидност

  Човек не се ли усещаш че са ви вкарали в някакъв филм, дето вместо да се третира здравословен проблем се занимавате с бюрократични процедури.

  Според Израел (меката на Ваксинирането) текущата версия на елексира изфирясва наполовина след 5 месеца. Отделно от самото начало има ефективност под 40% към модерните версии на Заразата.

  Ние се занимаваме с това дали сертификата важи 25 дни след първата игла или 14 дни след втората.

  કટાક્ષ
 39. 39 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 783 Любопитно

  До коментар [#33] от "Virgin":
  Ако икономиката на България се крепи на кръчмите , егати икономиката .
  А иначе ресторантьорите са прави в едно ,ограниченията трябва да важат за всички .
  Защо в общините или министерствата може да се ходи без сертификат , а на кръчма да не може.

 40. 40 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#25] от "lout66":

  > Проблемът е в че не се проследяват всички контакти на заразените

  Истински Ужас нали.

  Трябва да се наемат още милиционери. Или 50% от населението да следи за контактите на другата половина. И да се сменят.

  Чувал съм че в Германия действат така.

  કટાક્ષ
 41. 41 Профил на Sensei NANAI
  Sensei NANAI
  Рейтинг: 10 Неутрално

  "Българският лекарски съюз осъжда поведението на свои колеги, които са против ваксинирането, обяви пред БНТ председателят на организацията Иван Маджаров."

  Нека назоват поименно оня пишман-лекар от Пирогов, който стана знаме на анти-ваксърията.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 673 Весело

  Ама нали беше конспиративна теория допреди неколко месеца, това с зелените паспорти и прочие? Сега пък било ясно, че не било конспиративна теория, ами спойлер алерт.... И не, не цяла Европа ги е въвела!

  А за чакащите по таксита и линейки болни не са виноивни лекарите, а вие и вашето безхаберие и откровени лъжи. Защо болниците работят на четвърт капацитет?

  Време е търговците вън от болниците.... и храма...

 44. 44 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  154 починали от ковид са много на фона на обезлюдената ни държава под седем милиона вече..........
  —цитат от коментар 14 на samoedin


  "Много" и "малко" са относителни понятия.
  Реалностите не се интересуват от нашето мнение за тях.

 45. 45 Профил на Sensei NANAI
  Sensei NANAI
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#24] от "redlight":

  Нека позная: и 150+ жертви на ден докторите сами ги удушават в някакъв момент, нали?

 46. 46 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#42] от "Sensei NANAI":

  > Някакви по-добри предложения имаш ли, чукундур?

  бункери

  કટાક્ષ
 47. 47 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#39] от "lout66":

  Защото ходенето на кръчма не е наложително.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 48. 48 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 673 Разстроено

  До коментар [#26] от "plynii":

  При най-заболялата нация в ЕС, не им трябва много от здравното министерство, че да ни докарат до тук - за нуждите на ваксинацията. А лекарите, лекарите повечето "следват процедури"!

 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  ХА ЧЕСТИТО! НОВ РЕКОРД НА СРЕДНОДНЕВНИЯ БРОЙ НА ЗАРАЗЕНИТЕ - 4670!
  Бихме пролетния рекорд /3669 от 24-30 март/ с 27%, а ланския /3387 от 13-19 ноември/ с 38%.
  В началото на септември бяхме на плато /около 1500 заразени дневно/, което свърши към 15-ти септември и започна бавно изкачване нагоре, което последните дни се ускорява.
  24-30.6 - 70
  ...
  7-13.7 - 54 /минимум/
  ...
  25-31.7 - 204

  25-31.8 - 1521
  26.8 - 1.9 - 1541

  9-15.9 - 1499

  24-30.9 - 1820
  25.9-1.10 - 1847

  9-15.10 - 2680
  10-16.10 - 2768
  11-17.10 - 2822
  12-18.10 - 3038
  13-19.10 - 3250
  14-20.10 - 3421
  15-21.10 - 3654
  16-22.10 - 3852
  17-23.10 - 4065
  18-24.10 - 4118
  19-25.10 - 4244
  20-26.10 - 4510
  21-27.10 - 4670

 50. 50 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Малько ин'гие!

  Перлите свършиха, остават само ковчезите - тази прекрасна 'прабългарска' дума

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour
 51. 51 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Беше ясно, че ще преминем към зелен сертификат", подчерта той

  Ммммда
  От самото начало, всичко е ясно.
  Нямаше да има Ковид паспорти, нямаше да има задължително ваксане !!!????

 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  ЦИТАТ : " заразените се увеличават с една трета за седмица"

  Гледайте положително > ще се увеличи броят на серифицираните с естествен имунитет = това е начинът който не желае да се ваксинира да го придобие. Не е зле и да се отворят центрове за заразяване , заедно с центровете за ваксиниране, когато здравната система не е толкова натоварена извън пика на заболяемост. Така или иначе всеки ще премине или през иглата с ваксина или през заболяването.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Българският Лекарски Съюз е далеч от функциите на нормално функциониращите лекарски съсловни организации по света:
  1) БЛС е съсловна организация с идеална, не търговска цел. Трябва да се грижи за перманентната след дипломна квалификация и обучение на лекарите с цел поддържане на висок професионализъм. - Не го прави! Вместо това сключва договори с една осигурителна агенция, каквато е Здравната Каса от името на лекарите (като индивидуална практика) и управителите на болници и медицински центрове. Изключително унизително явление за самите лекари; срещу техните интереси. Подобно договаряне зад гърба на лекарите е все едно да влезеш в магазин за телевизори и се споразумееш да продават всички телевизори за 5 лв (примерно). Унизително е да принуждаваш лекарите да подписват "рамкови" договори, да купуват програмни продукти и т.н.. Изправени до стената лекарите го правят, но и много бързо се корумпират принудително, защото онова, което получават очевидно не съответства на количеството и качеството на труда им. Здравната каса може да поема единствено ангажимента каква част от направените разходи за медицински услуги от осигурените срещу представяне на касова бележка и фактура от лицензирания лекар (лечебно заведение). От друга страна е абсолютно необходимо да има и държавни (или общински) болници на бюджетно финансиране, където обслужването да не е на пазарен, осигурителен (от здравна каса) или кешов принцип!
  2) БЛС трябва да защитава интересите но българския лекар при всички обстоятелства и всички възможни начини!
  3) БЛС трябва следи да етичните взаимоотношения между лекарите. Нито един лекар няма право да коментира, да обсъжда и осъжда поведението на свои дипломирани и лицензирани колеги пред пациентите. Ако има някакъв проблем, да го отнася за разглеждане към съсловната организация. .........и т.н. , и т.н.

 55. 55 Профил на Sensei NANAI
  Sensei NANAI
  Рейтинг: 10 Неутрално

  "Браншови организации излизат на протест заради зеления сертификат"

  Тия бе как не им дойде на акъла веднъж да почнат да агитират хората си да се ваксинират, да наемат само ваксинирани служители, ами само мрънкане, мрънкане, мрънкане.

 56. 56 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 272 Неутрално

  А от къде да знаем, че т.н. "ваксинирани" са наистина ваксинирани а не с фалшиви сертификати? Защото аз съм сигурен, че те не са ваксинирани, [/quote]

  Може би имате предвид Кунчев и Фандъкова?

 57. 57 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  ЧЕСТИТО! ДОСТИГНАХМЕ ПРОЛЕТНИЯ ВРЪХ НА ПОЧИНАЛИТЕ ОТ КОВИД! Броят на регистрираните починали от ковид е 125 души дневно. Понеже движението му изостава със седмица-две от двежението на броя на заразените, но стабилно от юли насам се държи на ниво 5% от регистрираните заразени преди две седмици.Така че в скоро време можем да очакваме надхвърляне на ланския рекорд от 140 дневно /29.11-5.12.2020/ и пролетния от 125 дневно /30.3-5.4.2021/ и достигане стойности от над 200 починали среднодневно.
  24-30.6 - 7

  25-31.7 - 3

  25-31.8 - 47

  9-15.9 - 68


  24-30.9 - 76
  25.9-1.10 - 78

  9-15.10 - 86
  10-16.10 - 88
  11-17.10 - 88
  12-18.10 - 96
  13-19.10 - 101
  14-20.10 - 102
  15-21.10 - 105
  16-22.10 - 112
  17-23.10 - 115
  18-24.10 - 114
  19-25.10 - 118
  20-26.10 - 118
  21-25.10 - 125

 58. 58 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса последните дни пълзи нагоре . То все пак остава по-ниско, отколкото лани есенес, защото голямата част от населението вече е преболедувала или се е ваксинирала.
  30.9-10.10 - 1,08 /30.9-10.10.2020 - 1,34/
  1-11.10 - 1,10 /1-11.10.2020 - 1,36/
  2-12.10 - 1,11 /2-12.2020 - 1,44/
  3-13.10 - 1,14 /3-13.2020 - 1,51/
  4-14.10 - 1,15 /4-14.2020 - 1,59/
  5-15.10 - 1,17 /5-15.2020 - 1,63/
  6-16.10 - 1,17 /6-16.2020 - 1,62/
  7-17.10 - 1,17 /7-17.2020 - 1,58/
  8-18.10 - 1,20 / 8-18.2020 - 1,54/
  9-19.10 - 1,24 /9-19.2020 - 1,48/
  10-20.10 - 1,27 /10-20.2020 - 1,47/
  11-21.10 - 1,28 /11-21.2020 - 1,55/
  12-22.10 - 1,29 /12-22.2020 - 1,54/
  13-23.10 - 1,30 /13-23.10.2020 - 1,52/
  14-24.10 - 1,27 /14-24.10.2020 - 1,48/
  15-25.10 - 1,26 /15-25.10.2020 - 1,41/
  16-26.10 - 1,28 /16-26.10.2020 - 1,44/
  17-27.10 - 1,29 /17-27.10.2020 - 1,50/

 59. 59 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  Съобщени са вече предварителните, т.е. още непълни данни на НСИ за общия брой на смъртните случаи през 41-та седмица на годината /11-17 октомври/ . Те са по-лоши отколкото през предишната.
  Общият брой на починалите е 3302 - с 1218 повече отколкото през аналогичната седмица лани или с 1442 души повече отколкото през аналогичната седмица на предковидната 2019 година, когато са починали 1860 души. Увеличението е от 78%.
  Отново, както и през миналата есен и пролет, регистрираната свръхсмъртност надвишава над два пъти броя на официалните жертви на коронавируса /618 през тази седмица/. Тъй като през следващата седмица броят на регистрираните смъртни случаи от ковид нарасна до 799 души можем да очакваме и ново увеличение на свръхсмъртността.
  За 66 седмици с повишена смъртност през 2020-2021 година са починали с 46742 души повече отколкото за аналогичните седмици на 2019-2020 година. Един областен град като Кърджали или Кюстендил.

  Бог да пази България от глупостта на антиваксъри и антиковидисти и от алчността и глупостта на нейните управници!
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W41.png

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  Досега са регистрирани за 41 седмици от 2021 година 107 515 починали в България. Ако общата смъртност през останалите 78 дни намалее до нивото на 2019 година от 2024 седмично /което изглежда невероятно/, 2021 година ще имаме над 130 000 починали и ще бием рекорда от 2020 година. Ако приемем по-реалните 2622 умирания седмично,като през изминалите седмици ще имаме към 136 700 починали. Ако ли смъртността се задържи на средното ниво за 41-ва седмица ще имаме към 144 300 починали. Тази година ще бъде втората по абсолютна обща смъртност в България след 1918 година.
  Починали в България:
  1918 - 151 525 /испански грип, трудности с прехраната в разорена от войната страна/
  2020 - 124 735 /коронавирус/
  1997 - 121 861 /Виденовата зима, имаше починали от недояждане в квартала, макар официално да не се съобщаваха/
  1913 - 121 500 /холера, трудности с прехраната заради мобилизацията/
  Други години с над 120 000 починали сред гражданското население в България не е имало. https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W41.png

 62. 62 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#36] от "Consumer":

  Ти в качеството си на какъв решаваш кой е част от света и кой бил "загубен" за него. С подобно мислене си готов за промотор на един вид явно незабравени лагери.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Весело

  До коментар [#60] от "dark'star":

  Мииииииииии да !! Това искат гербята ... Връщане на НОЩ, Мутафчйски , чувалите , хладилниците ...

 65. 65 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Трябва да имаме два лекарски съюза. Едниният консервативен, който се придържа към строгите академични традиции на западната медицина и един прогресивен, който приема и други модерни теории като хомеопатия, народно лечение, източни медицини и т.н.
  Тогава всеки лекар ще си избере съюз и ние пациентите ще можем да избираме лекар.

  подпис
 66. 66 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  До коментар [#24] от "redlight":

  Знаем ги такива леки случаи. Преди две седмици, минавайки по селската улица - три некролога на починали през септември. А на гарата чакащите обсъждаха четвъртия починал. Изкарали с жена си карантината 14 дни, свършила в сряда, в четвъртък излязъл да си напазарува, похвалил се на съселяните, че нищо му няма. В петък вечер внезапно вдигнал температура, а в събота сутрин бил мъртъв.
  Ей затова хоспитализираните не ги пускат вкъщи след първото подобрение.

 67. 67 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#33] от "Virgin":Ако икономиката на България се крепи на кръчмите , егати икономиката .А иначе ресторантьорите са прави в едно ,ограниченията трябва да важат за всички .Защо в общините или министерствата може да се ходи без сертификат , а на кръчма да не може.
  —цитат от коментар 39 на lout66


  Да подадат оплакване в Конституционния съд.
  В някои европейски страни го направиха, но бяха попарени.
  А за администрацията - нека затвори и тя.
  Тогава пък ще ревете, че не се извършват административни услуги. Че не се превеждат социални плащания, пенсии....че не можеш да извадиш необходими документи.....
  Пак ще хейтвате.
  И пак няма да се ваксинирате

 68. 68 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  Лекарският съюз осъжда говоренето срещу ваксините от лекари
  ______________________________________________________________

  Щом лекарите не искат да се ваксинират какво говори това?

  Че тези "ваксини" не са ваксини, че очакваните след години странични явления могат да се окажат страшни?

  Запушете им устите, г-н Маджаров!

  ДБ: Време е да спечелим България
 69. 69 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Весело

  До коментар [#28] от "lout66":

  Вече сме на първо място по жертви на пандемията! https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker

 70. 70 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Напълно нормално, здрав човек тръгнал за работа след незаконния сондаж в носа разбира че бил "болен"!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Весело

  До коментар [#31] от "Vlado Nikolov":

  Някой умира в люлката, друг - на сто години.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Работодателят не е основната ни грижа, защото животодателят е затруднен да ни помогне.

  подпис
 74. 74 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Кантарджиев да ходи да бае на Магнолията от уроки!!

 75. 75 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Заразените растат. Много ми е интересно кой е виновен за това. Преди бяха управниците. Какво е в момента мнението по този въпрос на лилавите, хората на г-н Трифонов и хвърлячите на яйца. Нали сега те управляват? Нека това да им е за урок, че не трябва да се използва за политически цели вирусна епидемия.
  Всяка вирусна епидемия от подобен тип си има естествен ход и даже дядо Боже да управлява нищо не може да промени. Човекът е много малък пред природата.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 76. 76 Профил на dechagny2
  dechagny2
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Браншовите организации могат да са спокойни… скоро всичко ще затворят и “дискриминация” няма да има. Тогава ще се молят да се върнат тия със сертификатите. Не разбират ли тези дебили, че вариантите са два - ограничения за непреболедували/неваксинирани или ограничения за всички. Няма как при този ръст на заразените никакви ограничения да няма. Като аз нямам против да ни затворят ако това ще помогне да се облекчи здравната система. Но много малки бизнеси издъхват вече, трябва и за тях да се мисли

 77. 77 Профил на Sensei NANAI
  Sensei NANAI
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Заразените растат. Много ми е интересно кой е виновен за това.
  —цитат от коментар 75 на kvasimodo


  Най-вече пишман-лекарите. Следват пишман-учителите.

 78. 78 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Нищо няма да се прави докато не минат изборите ,а после да му мислят новите управляващи .Най важното е Радев да бъде избран отново ,а хората нямат никакво значение.
  —цитат от коментар 7 на lout66


  Това си го знаехме.

  Еретик
 79. 79 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Служебното правителство се издъни вече няколко пъти - последно с подпомагането на бизнеса.
  Лесно е когато не управляваш да критикуваш. Плямпането е в пъти по-лесно от вземането на конкретни решения. В момента Герберите много приказват - връщат си на протестърите със същата монета .

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 80. 80 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Не знам кой точно проспа лятото, ама нито един работодател (моят включително) не използва времето да преструктурира нещо в бизнеса си, че да се подготви за нова карантия.

 81. 81 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Когато управляват комунисти е винаги ХАОС"! вСЯКАКЪВ!
  —цитат от коментар 8 на lz2


  Че кога в близките 20-30 години, България е била управлявана от комунисти?! Те истинските комунисти и от БСП ги изхвърлиха отдавна и дори и да е останал някой, няма и да подуши власт в партията. Няма вече политика на идеи, има политика за/от офшорни зони.

 82. 82 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Какъв изрод трябва да си да ходиш да протестираш в момент, в който толкова много хора умират?
  —цитат от коментар 72 на Sensei NANAI


  протестираш заради ТОРМОЗА над ЗДРАВИТЕ !
  :-) ... а кто няма протести да не би да няма болести и да сме безсмътни ?

  Грип има ВИНАГИ и ВСЯКА ГОДИНА ... и си отнася по няколко хиляди души.
  СЕГА обаче е ИСТЕРИЯ да се ваксинираме ... и някой да ПЕЧЕЛИ от това.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Ами да махат зеления сертификат и браншовите организации да почнат да плащат за лечението и погребенията.

 84. 84 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1183 Неутрално


  Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от департамента по генетика в университета в Станфорд:

  "Има алгоритъм за решаване на проблема и ако той се следва, проблемът ще бъде решен. Ето както се случва всеки път, когато се появи огнище в Китай. Стъпките на местно ниво са следните: Разделяне на региони, пътуването между които се спира; Налагане на максимално сериозен локдаун, т.е. всичко без абсолютно жизненонеобходимите дейности се спира и се прекратява всякакъв контакт между отделните домакинства; Тества се масово цялото население (има трикове, които позволяват това да се направи и без да се пуска отделна PCR реакция за всеки човек); Инфектираните се изолират (в хотели, болници, специално изградени карантинни центрове и пр.); Масовото тестване се повтаря, докато не се стигне до нула случаи в продължение на няколко седмици и липса на вируса в отходните води. Така вирусът се елиминира район по район и постепенно "зелените" райони се сливат един с друг като се позволява пътуването между тях; Същевременно се налага сериозен контрол върху границите. Което означава твърда триседмична карантина в изолационни центрове (не по домовете) и ограничаване на броя хора, влизащи в страната, за да не се внесе пак вирусът.

  Слабото място в тази стратегия е, че се иска едно минимално ниво на съгласие с нея от населението. То беше налице миналата пролет при първите локдауни, но се изпари в резултат на мащабната дезинформационна кампания. И на нещо друго много важно - липсата на икономическа подкрепа.

  Абсолютен мит е, че светът ще се свърши, ако трябва да се наложи пауза в икономиката за няколко месеца. Има си жизненонеобходими сектори, които трябва да продължат да работят, и хората, работещи в тях, следва да го правят с нужните предпазни облекла, докато се ограничава заразата. Но повечето хора не са заети в тези сектори. Както впрочем се видя и миналата пролет. А и в момента вече не говорим за спешна криза - нещата могат да се подготвят логистично предварително, да съвпаднат с период на ниско разпространение на вируса между две вълни (когато елиминацията ще е много по-лесна), хората да са снабдени с провизии предварително, да е организирано раздаване на продукти от първа необходимост по домовете и т.н.

  Фундаменталният проблем и причината вирусът да не беше елиминиран глобално миналата пролет, както трябваше да бъде направено, е, че трябва да се плаща на хората, за да не работят в продължение на няколко месеца. Тези пари трябва да се вземат отнякъде, а тъй като повечето хора нямат нищо, това "отнякъде" са богатите в обществото. Плащането, за да не се работи, заплашва да срине основите на икономическата система като много опасен прецедент. Поради тази причина миналата пролет беше наложено вето върху елиминацията на вируса от слоевете в обществото, които щяха да загубят от едно такова преразпределение. От тях тръгна и дезинформационната пропагандна кампания, за да се пресекат всякакви такива идеи в зародиш. Политиката, която се следва оттогава насам, е на масово заразяване и смърт.

  Вирусът може да бъде елиминиран и без нито една ваксинация, а със сегашните ваксини и сто процента от населението да се ваксинира, пак ще има големи вълни на заразяване. Ваксината може да помогне обаче много, понеже все пак редуцира съществено трансмисията. Но далеч не достатъчно, за да е решение на проблема сама по себе си."

 85. 85 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 431 Неутрално

  [quote#8:"lz2"][/quote]Когато управляват комунисти е винаги ХАОС"! вСЯКАКЪВ!

  Прав си! Когато управляваше комуниста и руска подлога Борисов , беше хаос. Имаше обаче голям ред в КРАДЕНЕТО!

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 783 Весело

  До коментар [#47] от "Хриси":
  То не е сигурно кое е по добре за българският народ да затворят министерствата или да затворят кръчмите.

 88. 88 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Хора ваксинирайте се !
  Не залагайте на смъртта, а на на живота !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 89. 89 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#39] от "lout66":

  "Защо в общините или министерствата може да се ходи без сертификат , а на кръчма да не може."
  =============
  Защото на едното място се ходи от зор, а на другото - за кеф.
  Сега питай защо в болница може, а в МОЛ не може.

  Еретик
 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  "Лекарският съюз осъжда говоренето срещу ваксините от лекари"
  Това трябваше лекарският съюз да го направи преди половин година, не да си мълчи.

 91. 91 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1916 Весело

  До коментар [#77] от "Sensei NANAI":

  Оооо , добре дошъл. Отдавне не бах чел Ваш коментар.
  Разбира се ние сме най-виновните- алчнните и нехуманни доктори.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 92. 92 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#68] от "Полковник Паликъщов":

  Когато се отрича мнението на част от лекари, за сметка на други и когато един математик от БАН, Кунчев вчера с един направо просташки изказ "погреба" половина от настанените в интензивното ( вече били с единия крак в... Абе айде да не го казвам.... беше изказа му), цялата тази истерия вони до небесата.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 93. 93 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Ами той, бизнесът, си работеше на пълни обороти през лятото и не се нуждаеше от подкрепа.

 94. 94 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Радев смело върви към загуба на изборите. ГЕРБ няма да е управляваща партия, но по всяка вероятност ще си имат президент. Със това недоразумение Стойчо, който нито ваксъри го харесват, нито антиваксъри и с този невероятно малоумен зелен сертификат, който нито предпазва от разпространение на вируса, нито дава каквато и да е защита на някого Радев и сие си вкараха страхотен автогол. Настъпиха мотиката като Славчо и сие.
  Аз като върл противник на всякакво затваряне бих се примирил с 2 седмици пълен локдаун с обезщетение за всички, които не могат да работят и това ще даде много по-голям резутат от всякакви тъпотии, които се натвориха. Колкото до ваксините - срокът им на действие на имунизираните започва да изтича и докато някои ще са на 5-та и 6-та бустерна доза, други тепърва ще се сещат да си слагат първата. Това няма да има никакъв ефект. Просто пазене и изолиране на рискови групи колкото е възможно. И оставете здравите да работят, защото скоро и тока и интернета няма кой да има да ви оправи, че да си пишете простотиите в сайтовете и ФБ.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 95. 95 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Много добър текст на Нойзи за антиваксърите:

  https://www.vesti.bg/fragmenti/fragmenti-16-ganiolend-6133089

 96. 96 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#77] от "Sensei NANAI":

  "Най-вече пишман-лекарите. Следват пишман-учителите."
  ================
  Аз съм ваксиниран учител. В карантина съм, защото съм преподавал на клас, в който има болно дете. Аз самият съм с нещо, подобно на грип, но лекарят ми каза, че няма смисъл да си правя тест.
  Давам ви фактите, вие мерете и отсъждайте кой крив, кой прав.

  Еретик
 97. 97 Профил на Sensei
  Sensei
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#77] от "Sensei NANAI":"Най-вече пишман-лекарите. Следват пишман-учителите."================ Аз съм ваксиниран учител. В карантина съм, защото съм преподавал на клас, в който има болно дете. Аз самият съм с нещо, подобно на грип, но лекарят ми каза, че няма смисъл да си правя тест. Давам ви фактите, вие мерете и отсъждайте кой крив, кой прав.
  —цитат от коментар 96 на Костадин Иванов


  И какви факти ми даваш? За един човек. Нали ги виждам какви ги пишат пишман-учителите из ФБ.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#95] от "galapagas":

  Ма като не ви харесва народа от ганьовци - намерете си друг. Никой насила не ви държи тук. Както сами казвате - границите са отворени. Ваксинирани сте, сертифцирани сте, маскирани сте - напълно сте готови за прекрасния нов свят, който ви чака навън. Между другото някой да знае Нойзи какво точно работи? Или какъв бизнес има? Просто ми е интересно от какво се издържа, щото само с преписани цитати от Киркегор едва ли храни семейство.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 100. 100 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Ами да махат зеления сертификат и браншовите организации да почнат да плащат за лечението и погребенията.
  —цитат от коментар 83 на Роси


  Ваксиниран, не означава не заразен!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK