На живо

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Юлия ЛазароваПо-малко от седмица след въвеждането на COVID сертификатите представители на няколко бранша излязоха на протести в различни градове на страната този следобед. В София бяха блокирани няколко ключови кръстовища.


И днес откритите нови заразени продължават да растат като за последното денонощие те са 5643, което ръст от една трета за седмица. Починалите отново са трицифрен брой – 154. Заради ръста на случаите, поради които от днес в Русе и Пловдив бе въведено дистанционно обучение, в Министерството на образованието са скептични, че ще бъде възможно от идната седмица учениците от 1 до 4 клас в най-засегнатите от COVID-19 общини да се върнат в клас от следващата седмица.


Болниците в цялата страна изпитват огромни затруднения, в редица от тях има недостиг на легла. Българският лекарски съюз осъди поведението на свои колеги, които говорят против ваксинирането, а президентът Румен Радев обяви, че затварянето не е решение.
Здравният министър Стойчо Кацаров сезира прокуратурата за изказване на бившия премиер Бойко Борисов, че хора се ваксинират с препарати с изтекъл срок на годност.


Повече вижте в хронологията.

Столичната болница "Лозенец" става център за интензивно лечение на пациенти с COVID-19, а болницата "Св. Иван Рилски" - резервна база, в която ще бъдат разкрити нови легла за интензивно лечение. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров, цитиран от БТА.


Той уточни, че болница "Лозенец" ще работи така, докато има нужда, а след това ще си възстанови функциите. По думите му, в нея ще се пращат екипи от други болници.


"Ще ни трябват около 24 екипа, състоящи се от лекар, две медицински сестри, санитар. В "Лозенец" поетапно ще се открият 40 легла. В "Св. Иван Рилски" също се планират нови 40-60 легла, разкривани поетапно, които ще бъдат оборудвани с монитори и респиратори. Най-голям резерв болнични легла има в частните и в общинските болници", посочи обясни Петров.

Бившият директор на "Пирогов" и настоящ кандидат за депутат от ГЕРБ Асен Балтов заяви пред "Нова телевизия", че е редно да има COVID сертификат и за депутатите. По думите му той не е задължителен, но е препоръчителен.


Според него в момента цари хаос при управлението на здравната криза. Като пример той даде, че личните лекари все още не могат да изписват безплатните медикаменти за COVID-19, а COVID зоните създават повече хаос, отколкото да помагат.

За президента пълното затваряне не е решение

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Associated Press


"Ако сега затворим с локдаун и така решим проблема с увеличаващия се брой случаи на COVID-19 у нас, след няколко месеца пак ще влезем в локдаун. Има напрежение след въвеждането на зеления сертификат, но другата алтернатива е затваряне", каза днес на среща със студенти по медицина в Пловдив президентът Румен Радев, цитиран от БНТ. По думите му трябва да се търси баланс между опазването на здравето, лечението на болните и функционирането на държавата.


Радев подчерта, че решенията на здравната криза трябва да се взимат на базата на медицинската експертиза.

Сакскобургготски очаква здравият разум да надделее и повече хора да се ваксинират

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


"Искам да вярвам, че и в България ще надделеят здравият разум и гражданският пример, както в другите държави". Това заявява бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за испанското списание "Ванитатис" по повод ниския брой ваксинирани българи. Той призовава хората да не се доверяват на измамни интерпретации за ваксините. Сакскобургготски посочва още, че в България образованието и респектът пред науката са на почит, но сме и първата страна по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз.


"Това което ме озадачава, е изключително ниският брой ваксинирани хора в страна, в която образованието и културата са високо ценени. Изглежда обаче, че се разпространяват измами за последствията от ваксинацията. Тъжно ми е да виждам такава разлика между Португалия и България, две държави, намиращи се в двата края на Европа - в Португалия над 80% от населението са ваксинирани, срещу едва 22% в България. Искам да вярвам, че и тук ще надделеят здравият разум и гражданският пример, както в другите държави", казва още той.

Няколко бранша плашат с ежедневни протести

Протестиращи срещу последните ограничителни мерки, обвързващи посещението на редица публични места с притежанието на COVID сертификат, блокираха движението на Орлов мост в София и организираха шествие до здравното министерство. Протести има и в други градове на страната. Те са организирани от асоциации на собствениците на заведения, фитнеси, работещи в туризма, детски клубове и други.
Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Георги Пауновски


Протестите ще продължат в София и цялата страна всеки ден до отмяната на заповедта от миналия четвъртък, обявиха протестиращите. Те искат и оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.


Подробности вижте тук

Огнище на коронавирус има в център за деца в Русе

Огнище на коронавирус е регистрирано в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Дете и пространство" в Русе, съобщава областната управа в града, цитирана от БТА.


В социалната институция са заразени девет от общо десетте потребители. 22-годишна жена е приета на болнично лечение.


Незаразеният потребител е преболедувал преди време. Двама от общо шестимата служители в центъра също са диагностицирани с коронавирусна инфекция.


От областната управа информират, че никой от заболелите не е имунизиран срещу коронавирус.


Епидемичното проучване продължава, предприети са всички мерки от страна на компетентните институции, уверява управата.


Данните за заразените в областта поставят Русе в тъмночервената зона с 14-дневна заболеваемост от 655 на 100 000 души.

Връщането на учениците в клас може и да се отложи

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Велко Ангелов

Шансовете учениците от 1 до 4 клас в най-засегнатите от COVID-19 общини в страната да се върнат в клас от следващата седмица изглежда все по-малък, се разбра днес от изявление на зам.-министъра на образованието Мария Гайдарова.


В понеделник служебните министри на здравеопазването и образованието обявиха план, според който от следващата седмица - "най-вероятно около вторник-сряда" да започне поетапното връщане към присъствено обучение, съпроводено от редовно изследване на децата и учителите без COVID сертификати два пъти седмично.


Днес зам.-министър Гайдарова увери, че се работи по алгоритми за тестване и се обсъждат всички детайли около плана.


Подробности четете тук.

Кацаров сезира прокуратурата за изказване на Борисов за ваксините

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Юлия Лазарова

Министърът на здравеопазването е сезирал прокуратурата за разпространяването на фалшива новина от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Ведомството пише в съобщение до медиите, че повод за това е изказване на Борисов от 24 октомври, в което той заявява, че българите са ваксинирани с препарати с изтекъл срок. Той визира конкретно препарата на "Пфайзер", годността на който бе официално удължена с 3 месеца от Европейската агенция по лекарствата. Така тя е 9, а не 6 месеца по документи. Това означава, че препаратите, на чиито етикет пише, че се най-добри до края на септември, могат да се ползват до края на годината.


В неделя бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предизборно включване от Асеновград във "Фейсбук" обяви, че населението се ваксинира с препарати с изтекъл срок на годност. "Това е престъпление. Защо продадоха хубавите, в срок ваксини, а ваксинирате хората с такива с изтекъл срок на годност. Тя може да е безвредна, но ефикасна ли е", попита тогава Борисов.


В съобщението се посочва, че в България се прилагат препарати и ваксини само в срок на годност и че няма лекар по света, който би направил друго.


Допуска се, че фалшивата новина е разпространена от Борисов за предизборни цели. Подчертава се, че това е обществено опасно деяние, "предвид факта, че лицето е бивш министър-председател на България" и поради това, че е лидер на партия, а мнението му може да повлияе на много хора, се казва в мотивите за сигнала до прокуратурата.


Кацаров заключава и че предвид това, че изказването е направено в разгара на заразата, то може да се смята за заплаха за националната сигурност.


По-късно от ГЕРБ обявиха, че всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна. Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойчо Кацаров, се посочва в съобщение до медиите.

В Чехия вече не може да се влиза с бърз тест

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Неваксинираните граждани, пристигащи в Чехия от България, следва да представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването, като отпада възможността за влизане в страната с бърз антигенен тест. Те ще трябва да си направят и втори PCR тест между 5-ия и 7-ия ден след пристигането си. Това съобщава министерството на външните работи във връзка с влезлите от вчера в сила нови мерки за влизане в Чехия от високорискови страни, каквато е България.


Не се прилагат каквито и да е ограничителни мерки за деца под 12 години, както и за ваксинирани граждани, притежаващи сертификат за ваксинация.


Всички пристигащи от България следва да попълнят предварително електронен формуляр на пътуващия (Passenger Locator Form - PLF) и да го представят при поискване на граничния пункт. Формулярът може да бъде открит на следния интернет адрес: https://plf.uzis.cz/


При транзитно преминаване до 12 часа няма изискване за предварителна регистрация преди пътуването, нито за представяне PCR тест преди или след влизане в страната.


Гражданите могат подробно да се запознаят с актуалните изисквания за влизане в Чешката република и изключенията от тях тук.


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Прага на следните телефонни номера: 420 222 212 011; 420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: 420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].

Учен: Вълната на Запад показа, че ваксините свалят броя на починалите и тежко боледуващите

скрийншот

скрийншот

Голямата разлика между ситуацията в България и в страните в Западна Европа е степента на ваксинация, която позволи там броят на заразените да се разкачи от тежкото протичане и смъртността. Дори и на места, където има отново вълна на коронавируса, не умират хора и това е ключовото, коментира пред "Нова телевизия" Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон. Той уточни, че страните, за които говори, имат ваксинирани над 70% от възрастното население.
Анализира, че ако се гледа развитието на вълната в България през миналата есен, то от началото й до Коледа броят на заразените и починалите се е повишил 7 пъти. Но тогава данните тръгват от "ниска база" - 200 заразени и 17 починали средно на ден. Сега началната база - отпреди около месец, е над 2000 заразени и повече от 100 смъртни случая на ден. "Ако те станат 7 пъти повече на ден до Коледа, разбирате какво се случва", коментира д-р Марков.


Уточни, че това е най-лошият сценарий и сбъдването му е функция на това дали ще се вземат и какви мерки от здравните власти за ограничаване на заразата. Напомни, че до пик в заразата се стига известно време след въвеждането на мерки. Допусна, че степента на заразата в момента в България е такава, че въпреки въвеждането на зелен сертификат може да се стигне до ограничение за всички в даден момент.


Според него може да се въведе зелен сертификат и при преболедуване, след като в рамките на България такъв се издава и за първа поставена доза ваксина, но само краткосрочно.

Пулмолог: Най-важен е прегледът от лекар в първите 7 дни на заразата

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Най-важното за да не се стига до усложнения, е пациентът да бъде правилно лекуван в първите 7 дни след появата на симптоми на коронавирус. Това обясни пред "Нова телевизия" пулмологът Петър Чипев.


"Тази болест протича с много типични симптоми. Изключително важни са първите 7 дни. В тях се развиват усложненията", допълни той.


Даде пример с това, че ако заразен пациент си направи снимка на белия дроб през първите 2-3 дни тя най-вероятно ще изглежда нормална, но след това се получават пораженията и при изхода от заразата снимката ще показва нещо много различно.


Именно от първата седмица от появата на симптоми е важен прегледът от лекар.


"Според мен това е отговорът на въпроса защо са препълнени болниците. Очевидно не водим войната правилно", заяви д-р Чипев.

Работодатели: Можем да плащаме тестовете, но не е редно

Скрийншот

Скрийншот

Собственикът на веригата за детски играчки "Хиполенд" Мариан Колев и Ивайло Пенчев, създател на компанията за катерачни стени "Уолтопия" коментираха пред "Нова телевизия", че мога да плащат тестовете на служителите си, които не са ваксинирани, но смятат, че това не е редно. И двамата казаха, че ще платят по няколко теста, за да има дадат малко повече време отколкото държавата да вземат решение.


Пенчев отбеляза, че има фундаментален проблем с това, че хората не ценят нещата, които получават безплатно, а също и съзират нещо съмнително, когато биват притискани да правят нещо безплатно.


Мариан Колев посочи, че от 12% на над 30% е скочил процентът на ваксинирани сред служителите му след въвеждането на зелените сертификати.( Какво коментира пред "Дневник" четете тук. )


Работодателите трябва да мрънкат по-малко, те не са слабите хора в обществото, коментира Пенчев и посочи, че ако трябва държавата да помага на някого, то трябва да е на слабите в обществото - например на останалите без работа, а не на бизнеса. Посочи, че държавата никога на никого не е помогнала, а е задължила едни данъкоплатци да си дадат парите на други.


Кротките и работливите помагат на буйните тарикати. Когато работодатели започнат да искат пари от държавата, те искат някой да работи безплатно за тях.


Ивайло Пенчев,

"Уолтопия"


Зелените сертификати са обяснявани като ограничение и наказание, а те са точно обратното на това. Те дават свобода. Ако няма зелени сертификати, ще има затвор за всички, което е по-лошо, коментираха и двамата.


Според Колев здравният министър е взел "малко меко" решение, за да не ядоса много хора. Оценката му е, че зеленият сертификат е трябвало да важи за всички служители, а клиентите да си решават сами.


Всяка принуда води до протести, но във всяко общество има форма на принуда, коментира Пенчев по повод насрочените за днес протести на браншови организации срещу зелените сертификати.

"Това е една от най-разумните принуди – принудата хората да бъдат ваксинирани, срещу която протестите са най-необосновани. Същите хора, които протестират срещу тази принуда, живеят в много други принуди – вземат им парите под формата на данъци и ги раздават на мошеници и тази принуда са я поели и не протестират срещу нея, забраняват им да карат пили и т. н.", посочи той.

Браншови организации излизат на протест заради зеления сертификат

Кадърът е от протеста на заведенията в края на януари.

© Юлия Лазарова

Кадърът е от протеста на заведенията в края на януари.

Браншови организации са обявили за днес национален протест срещу въвеждането на зеления сертификат. Очаква се в различни градове да има демонстрации под мотото "Всички заедно! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!", съобщава БНТ.


Според недоволните организации въведените мерки са неадекватни и дискриминационни.


Недоволството на браншовите организации започва в 15 ч. в няколко града в страната. Към момента е известно, че в него ще се включат Алиансът на туристическата индустрия в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията "Здраве и фитнес", представители на ритейл центрове и на детски центрове.


В София протестът ще бъде на Орлов мост.

Работодатели обвиниха управляващи, че са проспали лятото за подкрепа на бизнеса

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Велко Ангелов

Бизнесът от година настоява да има мярка, която да подкрепя постоянните разходи на компаниите при рязък спад на продажбите заради мерките за ограничаване на коронавируса, коментира по БНТ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.
Ние сме в такова положение, тъй като бизнесите не са напълно затворени, но са с ограничение в дейността, в същото време постоянните разходи си вървят, обясни той

Вместо през лятото да се изработи такава мярка, това време беше проспано. Имаше хора, които правеха пиар, вместо да правят такива разработки и сега стигаме до тази ситуация, че редица сектори са изправени пред затваряне и фалити, обобщи Велев.

Кантарджиев: Въпросът със сертификатите трябваше да се постави през лятото

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Юлия Лазарова

Въпросът за сертификатите трябваше да се постави лятото. Изгубихме златни месеци, когато нямаше разпространение на вируса, обяви пред БНТ Тодор Кантарджиев, бивш член на Националния оперативен щаб, който в момента е консултант на Столичната община по ваксинационния процес.


В поредната си критика към настоящите управляващи той заключи, че следващите две седмици ще са много трудни за българския народ, защото нищо не се е правило за подготовка за тази вълна през последните 6 месеца.


Посъветва медиите да съобщават само данните от PCR тестовете, тъй като бързите се правели на практически здрави хора и не били показателни за заразата.


В отговор на въпрос обяви, че ваксинираните могат да бъдат кръводарители 15 дни след имунизацията.

Лекарският съюз осъжда говоренето срещу ваксините от медици

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Българският лекарски съюз осъжда поведението на свои колеги, които са против ваксинирането, обяви пред БНТ председателят на организацията Иван Маджаров. " Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса защо пък аз трябва да го правя", посочи той.


Какво трябваше да се случи, за да разберат колегите по болниците, че това ще е изискване и у нас, попита риторично той в отговор на въпрос за въвеждането на зелените сертификати. " Цяла Европа го въведе, цяло лято, и сега изведнъж - министър Кацаров го въвел внезапно, ами не е внезапно. Беше ясно, че ще преминем към зелен сертификат", подчерта той.

"Щом един след друг в телевизионните студия участват само лекари, вместо да се занимават с основната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме дтам отново да виждаме мъже и жени, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат прегледни и приети в болница", анализира той.

Оценката му е, че през лятото е изгубено времето, тъй като от май до август практически не се е говорело за коронавируса.

С една трета за седмица расте броят на заразените

Коронавирусът в България: протести срещу сертификата и малък шанс за връщане на учениците в клас (хронология)

© Лили Тоушек

Броят на заразените расте с 36% на седмична база, показват данните от Единния информационен портал. За последното денонощие установените нови случаи е 5643. Процентът положителни проби е 13.56% като направените тестове са 41 613, което е 91% ръст за седмица.


Остава трицифрен броят на починалите в резултат на заразата, като за последното денонощие те са 154, което е ръст от 22% за седмица. Общо 93% от тях не са ваксинирани.


Общо 902 души са постъпили в болници за последното денонощие.


За денонощието са поставени общо 25 424 дози ваксина.


Данните в графики можете да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK