Галина Захарова остава единственият кандидат за наследник на Лозан Панов

Днес изтече последния срок за номинации за нов председател на Върховния касационен съд и съдия Галина Захарова е единствената кандидатура.

© Юлия Лазарова

Днес изтече последния срок за номинации за нов председател на Върховния касационен съд и съдия Галина Захарова е единствената кандидатура.Днес изтече срокът, в който имаше възможност да бъдат предлагани кандидати за нов председател на Върховния касационен съд и единствената номинация е обявената миналата седмица - на съдия Галина Захарова. Право да номинират кандидати имат поне трима от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. В момента колегията се състои от 10 съдии, като мнозинството (6 от тях) са избрани от квотата на Народното събрание, а четирима са избрани от съдии. Колегията може да излъчи общо трима кандидати за поста.


Предложения за номинации може да направят пленумът на Върховния касационен съд, който вече предложи Захарова, и пленумът на Върховния административен съд. Право да издигне кандидат има и министърът на правосъдието Янаки Стоилов.


С изтичането на срока кандидатурата остава само една, а процедурата по избор продължава според предвидения и предварително одобрен от Висшия съдебен съвет (ВСС) график. Предвидено е ВСС да я изслуша и да проведе гласуване на 14 януари 2022 г.


Междувременно председателят на ВКС Лозан Панов бе издигнат от инициативен комитет за кандидат за държавен глава. В момента Панов е в неплатен отпуск до изборите, а мандатът му начело на ВКС изтича на 10 февруари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK