Янаки Стоилов: Актовете на Кирил Петков може да се атакуват по политически причини

Министърът на правосъдието коментира, че органът, който назначава министри, няма как за кратък период от време да прави справки по документи.

© Юлия Лазарова

Министърът на правосъдието коментира, че органът, който назначава министри, няма как за кратък период от време да прави справки по документи.Правосъдният министър Янаки Стоилов смята, че подписаните от Кирил Петков актове могат да бъдат атакувани по-скоро по политически причини. Той коментира вчерашното решение на Конституционния съд пред журналисти преди заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, като уточни, че това може да се случи по-скоро при някои от най-чувствителните решения на Петков, съобщава БТА.


Тази сряда, 27 октомври, Конституционният съд обяви за противоконституционен указа на президента в частта, с която Петков беше назначен за служебен министър на икономиката. (Какво следва от решението на Конституционния съд за Кирил Петков четете тук.)


"Решението на КС е ясно, то засяга актовете на Кирил Петков", коментира Стоилов. Според него ще се наложи в спорни ситуации действащият министър да издава актове. Министърът на правосъдието обясни, че съмнения за актовете на Министерски съвет няма, защото те са взети с мнозинство гласове.
"Органът, който назначава министри, няма как за кратък период от време да прави справки по документи. Но ако едно лице действа добросъвестно, е добре да съобщи, че има обстоятелства, които органът по назначение да вземе предвид", коментира Стоилов казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.


"Актовете на министър Петков не стават автоматично нищожни", заяви от своя страна на пресконференция служебният министър на икономиката Даниела Везиева, цитирана от БТА. Те са стабилни и са свързани с други специфични закони и това решение не ги прави нищожни, коментира Везиева решението на Конституционния съд.


Тя заяви, че е възложила на екипа на министерство да направи анализ кои актове на министър Петков биха били евентуално засегнати от бъдещи съдебни спорове. В отговор на въпрос министърът обясни, че би подкрепила всички решения на предшественика си, ако те попаднат в съда. В рамките на установените законови норми на страната всичко, което е правилно, ще го подкрепя, подчерта министър Везиева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK