Столичната община скри американски анализ на "Топлофикация София"

"Топлофикация София" продава електроенергия, произведена в нейната ТЕЦ "София".

© Анелия Николова

"Топлофикация София" продава електроенергия, произведена в нейната ТЕЦ "София".Анализ на причините за трупането на дългове от "Топлофикация София" бе скрит от Столичния общински съвет (СОС). В началото на днешната сесия Грети Стефанова, председател на групата на "Демократична България", предложи докладът с анализа да бъде раздаден на всички общински съветници. Той бе възложен през април на американската консултантска компания Black&Veatch срещу сумата от 921 хил.долара. Финансирането е от Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) и вече е готов и предаден на ръководството на СОС.


Предложението на Стефанова бе гласувано и отхвърлено от ГЕРБ-СДС, като ВМРО гласува "въздържал се". Мотивът за отрицателния вот бе, че анализът на американците бил твърде "технически" и нямало да е от полза за повечето съветници.


"Още се превежда", опита да приключи дискусията Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС, председател на енергийната комисия.
"Напротив, преведен е и ми беше даден и в двата варианта - на български и на английски", обясни Стефанова за "Дневник" след сесията. Тя е член на малобройна общинска работна група, в която преди дни докладът е бил показан. Присъствали са, по думите й, ръководството на СОС, зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов и изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров.


"Накараха ни да подпишем декларация, че няма да го разпространяваме под претекст, че американците много държели на авторското право", каза тя. Затова поискала да се раздаде на всички на сесията, за да бъде обсъдено критичното състояние на задлъжнялото дружество.


ГЕРБ не искат да се вижда този анализ до изборите, смята Симеон Ставрев от "Демократична България". Той е член на анергийната комисия поискал от председателя й Прошков да му го покаже, но получил отказ. Дълговете на "Топлофикация София" вече са 830 млн.лева и може да се разбере схемата, по която са натрупвани, затова всячески бавят, докато минат изборите, предполага той.


Днес държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) пое поредния дълг от 121 млн.лева на общинската топлофикация, с което общите й задължения достигнаха 830 млн.лева. От БЕХ обмислят да одържавят дружеството, но от Столична община не са съгласни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK