Връщането в клас в COVID епидемия: добро намерение и множество (не)очаквани спънки

Връщането в клас в COVID епидемия: добро намерение и множество (не)очаквани спънки

© Associated PressОбявеният в началото на седмицата от властите амбициозен план за връщане на учениците в най-засегнатите от COVID-19 области към присъствена форма на обучение и редовно тестване цели да облекчи родителите и да осигури нормален учебен процес за децата. Опитът за въвеждането ѝ по спешност и в условията на бързо ескалираща заболеваемост обаче се сблъска с поредица от очаквани и неочаквани трудности, които поставят под въпрос ефекта от нея.


За начало беше отложен срокът за влизане в сила и вече се говори не за следващата, а за началото на по́ следващата седмица - 8 ноември. Дори и в този времеви хоризонт не е известно как институциите ще успеят да преодолеят множеството логистични спънки, скептицизма към тестовете на родителите и съпротивата на учителите да правят едновременно изследвания и да преподават хибридно. А без това няма как да се осъществи планът за бързо връщане в училище на най-малките (от 1 до 4 клас), а след това - без протакане, и на по-големите ученици.


Да намериш близо половин милион тестове за дни


Първата предпоставка за връщането на учениците в начален етап в клас е осигуряването на достатъчен брой неинвазивни тестове - базирани на слюнката на децата, а не на проба от носоглътката, които да се използват при предвиденото тестване всеки понеделник и четвъртък сутрин. За учителите, които нямат сертификати за ваксиниране или преболедуване, ще се осигуряват от стандартните бързи антигенни тестове.
В понеделник здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че правителството ще отпусне 13 млн. лв. и още същия ден ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на 400 хил. щадящи теста, които да се ползват на първо време. Те би трябвало да стигнат поне за месец, доколкото за момента нужда от тях се очертава в столицата и най-големите градове (Пловдив, Варна, Русе, Благоевград), където заболеваемостта надхвърля 750 на 100 хил. души за последните две седмици и училищата напълно затвориха врати.


Поръчката обаче беше обявена с два дни закъснение, а крайният срок фирмите да подават оферти е до 17.30 ч. в петък (29 октомври). След това трябва да бъде избран победител, който пък ще разполага с три дни, за да достави тестовете. Така стартът на новата мярка се отдалечи от първоначалните планове по логистични причини.


Според обясненията на образователния министър проф. Николай Денков исканите от доставчиците варианти на тестове са два:

 • При едните тестове се плюе в хартиено пликче. Част от материала се изтегля с пипета, изстисква се в контейнер, в който има друга течност. От него се посипват няколко капки върху тестова плочка.
 • При другите децата взимат сами проба, като движат малка четчица по бузите и езика си и след това я поставят върху тестова плочка.


Правенето на тестовете: учители не искат, вкъщи не може


Основната разлика между между тестовете е в това кой взима пробата, коментира вчера Николай Денков. По думите му и в двата случая изследванията не изискват непременно медицинско лице и дори децата да не се справят сами, биха могли да получават помощ от учителите или родители със зелен сертификат например.


Още след обявяването на идеята на властите учители коментираха остро срещу това да им бъде вменен ангажимент по тестването на учениците. Според някои това ще отнема много време, тъй като за получаване на всеки резултат ще са нужни 10 - 12 минути, а изследванията ще трябва да се правят два пъти седмично. "Кой ще прави тези тестове, тъй като аз не се чувствам подготвена", пита Катюша Чимева, начален учител от 5-о основно училище в Благоевград, в репортаж на БНТ. Колегата ѝ Росица Арнаудова пък не смята, че е разумно "в една класна стая 28 или 29 деца да плюят в едни книжни пликчета, защото вирусът така се разпространява".


Въпреки скептицизма на учителите директори на училища от София и от други градове коментираха, че могат да се справят с организацията на процеса. От Министерството на образованието пък съобщиха в отговор на въпроси на "Дневник", че

в близо 82% от училищата в страната (в 1924 от 2359 училища) има медицински специалисти
"Там, където няма назначено медицинско лице на постоянен договор, също е осигурена здравна грижа за деца и ученици. Училищата с помощта на общините осигуряват посещения на медицински специалисти в рамките на два или три дни от седмицата", посочват от ведомството. Оттам допълват се, че директорите могат да сключват и договори с медицински специалисти, които да се отзовават при необходимост.


В министерството е обсъждана и отхвърлена възможността тестовете на децата да се правят вкъщи, защото контролът е невъзможен: "Трябва да убедим родителите, че нещата се случват както трябва. Как ще ги убедим, ако всеки го прави вкъщи и те нямат доверие помежду си", каза министърът на образованието пред БНТ.


Логистичен въпрос, на който все още се търси отговор, е как да бъде организирано събирането и изхвърлянето на използваните тестове, коментира пред Би Ти Ви зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. Тъй като представляват медицински отпадъци, се изисква те да се съхраняват и унищожават по строг ред.


Скептицизмът на родителите


За да започнат да приемат ученици в класните стаи въпреки високите нива на заболеваемост от COVID-19, училищата трябва да са създали организация с поне три предварителни стъпки:

 • да установят кои родители са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти седмично
 • да са осигурили тестове за учениците (безплатни, взети от регионалните здравни инспекции)
 • да са осигурили тестове за учителите, които нямат сертификат за ваксиниране или преболедуване (също безплатни).
Кои са валидните сертификати в България четете тук


До началото на тази учебна година Министерството на образованието изискваше поне 90% от родителите да са съгласни на изследвания, за да може да се осигурят тестове за дадено училище. Аргументът беше, че при малък процент тествани деца не се установява дали средата е чиста от зараза. Сега подходът на властите е друг - в училище ще ходят само децата, чиито родители са взели решение да ги изпратят, и те ще бъдат изследвани без изключение. Останалите ще продължават обучението си в електронна среда.


Анкета на министерството сред родителите миналата година показа критично ниско одобрение към използването на бързи антигенни тестове при учениците. Въпреки че беше основателно критикувано за зле поставени въпроси и кратко време за отговори, допитването демонстрира и високото ниво на скептицизъм у родителите.


Очакванията са сега съпротивата да е по-слаба заради различния вид взимане на проба. Министърът даде заявка, че ще се опита да обори страховете с информационна кампания, която да убеди родителите:

"Ще се опитаме да има запис по обществените телевизии, където да се вижда ясно как става (взимането на проба - бел. ред.). Всеки родител да има възможност да види и да прочете"

За "агресивна кампания за използването на тестове за ученици по всички национални медии" се обяви и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета. Въпреки краткото време обаче кампанията засега е невъзможна, защото още не е известно от кой тип ще са тестовете.

Не можем да предприемем каквито и да било стъпки без съгласието на родителите


Васил Чолаков,

зам.-директор на 3-то основно училище в Благоевград


При положителен резултат детето ще бъде отделяно от останалите ученици, докато бъде взето от член на семейството. След това в официална лаборатория трябва да бъде направен антигенен или PCR тест с проба от носа и гърлото и при положителен резултат да остане в домашна изолация за 14 дни.


Новото предизвикателство: хибридно обучение


Спешно трябва да бъде уточнена и изпробвана и нова схема на обучение, съчетаваща преподаването и изпитването едновременно на децата в клас и на тези, които са останали по домовете си.


Според министъра и тук се обсъждат два възможни подхода. При синхронното (хибридно) обучение ще се поставя подходяща техника в класната стая и учениците от дистанция наблюдават какво се случва. В тези случаи рискът е малките ученици да остават пасивни зад екрана и да имат нужда от помощ от възрастен. Другата възможност е учителите след учебните часове да "се срещат" виртуално с онлайн учениците, за да изясняват възникналите въпроси. Учители вече възразиха, че това ще им отнема от времето за проверки на домашни и тестове, както и за подготовката на уроците за следващия ден.


Трудното взимане на решения без информация


Уверенията на властите са, че учители и родители ще бъдат уведомени най-малко два дни предварително за предстоящото връщане на желаещите в училище. След това директорите ще са и хората, върху които ще пада взимането на решения и организацията.


Опитът за децентрализиране на управлението на COVID кризата в образованието досега обаче не дава особени резултати. Директорите, на които беше възложено сами да решават кога и как да разпускат учениците, твърдят, че не могат да си го позволят заради натиск от родителите. Опитът от миналата седмица решенията да бъдат базирани на данни за заболеваемостта в общините, а не в големите области, също засега няма успех заради липсата на информация. В зависимост от нивото на заразени директорите трябва да решават дали да продължават присъственото обучение, да редуват випуските в клас и онлайн (при над 500 болни на 100 хил. души), или напълно да затворят. От образователното министерство обаче обясниха за "Дневник", че не разполагат с данните за заболеваемостта и единствен източник за тях е здравното ведомство. Така директорите са отново в ситуация да действат "на пожар" при нужда.


Жана Димитрова, директор на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Бутан, разказва за "Дневник", че според официалните данни в област Враца болните са над 800 на 100 хил. население. В община Козлодуй, част от която е селото, обаче са четири пъти по-малко - под 200 на 100 хил. По тази причина не е необходимо да предприема нищо засега. Проблемът е, че източник на информация са служебни срещи във Враца, които не са всекидневни.


Теменужка Христова, директор на Основно училище "Антон Страшимиров" в село Бохот, община Плевен, знае, че средната заболеваемост в областта е близо 500, но тази в общината не ѝ е известна. "Не получаваме такава информация. Единствено от медиите научаваме", казва директорката пред "Дневник".


Може би и сега ще се случи от днес за вчера.


Теменужка Христова,

директор на ОУ "Антон Страшимиров“


Васил Чолаков, зам.-директор на Трето основно училище "Димитър Талев" в Благоевград, пък обяснява, че в понеделник вечерта научил, че от вторник трябва да се премине към онлайн обучение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2956 Любопитно

  Абе какво училище, какви пет лева, в болниците няма никакви места, а хора мрат като мухи. Много неприятно е за децата и родителите да стоят вкъщи, но няма цена за запазените човешки животи. И не искам да съм някакъв лош пророк, но без принудително намаляване на контактите, т.е. някаква форма на локдаун, разпространението на заразените няма да се ограничи. Като не сме достатъчно ваксинирани, ще търпим, това е положението.

 2. 2 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Абе какво училище, какви пет лева, в болниците няма никакви места, а хора мрат като мухи. Много неприятно е за децата и родителите да стоят вкъщи, но няма цена за запазените човешки животи. И не искам да съм някакъв лош пророк, но без принудително намаляване на контактите, т.е. някаква форма на локдаун, разпространението на заразените няма да се ограничи. Като не сме достатъчно ваксинирани, ще търпим, това е положението.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Вас спокойно могат да Ви назначат за министър !
  Предлагате същото добре аргументирано клиширано нищо , но пък със сигурност сте честен и некорумпиран човек !

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Къде се скри Стефан Янев?

 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  > Много неприятно е за децата и родителите да стоят вкъщи,
  > но няма цена за запазените човешки животи.

  Да затваряме всички в единични килии ?

  И структурите на Народната Власт ще се грижат да доставят на всички минималните нужни ресурси за оцеляване (калории + тоалетна хартия) ?

  Срещу доброволното полагане на съответното количество труд разбира се ... пък който не ще да е доброволец ...

  Усещате ли се в какъв филм сте се вкарали ?

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  При 4-5% смъртност от заразените и при повече от 5000 новозаразени ежедневно смятайте какъв мор ни очаква само след 2 седмици. Припряността в случая е напълно излишна.

 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  > в болниците няма никакви места, а хора мрат като мухи

  Болниците са парично стимулирани да запълват легловата база с максимално леки случаи (или даже не-болни). Тежки случаи никой не се интересува да приема и лекува - труд, материали, занимавка, зараза - и нищо не можеш да изкараш повече.

  Да ви имам организацията на здравеопазването.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  При 4-5% смъртност от заразените и при повече от 5000 новозаразени ежедневно смятайте какъв мор ни очаква само след 2 седмици. Припряността в случая е напълно излишна.
  —цитат от коментар 5 на faraon


  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Отказваме да смятаме - няма нужда.
  Дежурни сметала съществуват в този форум , в БАН , в РЗИ и т.н .......

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#5] от "faraon":

  > смятайте какъв мор ни очаква само след 2 седми

  Хайде дай едно конкретно число за очаквана според теб бройка за брой 'мор-нати' на 15 ноември 2021-ва.

  И ще си говорим пак тогава.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Разрушаването на и без това калпавото ни образование е престъпление. Нали училищата щяха да затварят последни, а станаха първи.

 10. 10 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Странно е, че никой не мисли за учителите. Всички са загрижени за децата и родителите. Обществото няма представа колко претоварен и изтощен е българският учител, след като вече трета учебна година се налага да преподава дистанционно. Върху тях пада основната тежест. Но освен пряката работа с децата, присъствено и онлайн, подготовка и проверка на уроци и домашни работи, обучения за използване на безброй приложения и ресурси, е необходимо да се занимава и с безброй справки, анкети, несъществени обучения, педагогически съвети, изработвани на безсмислени в този момент порт фолиа, само атестиране и прочие. Налага се и да замества болни колеги. Работният ден продължава по 13-14 часа, бключително и в събота и неделя. Учителите се справят прекрасно, но не получават нужното признание.

 11. 11 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Как в Германия правят тестове без съгласие на родител? Ако не искат в училище, са длъжни да го правят в лаборатория 2 пъти седмично - срещу заплащане. Ако не - отсъствие. И си ходят на училище от мината година. Едва ли законодателството им е толкова различно.

 12. 12 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Децата се смесват и контактуват цяло лято - сега се сетиха да ги обвинят за преносители. Що не тестват принудително пенсиите пред Кауфланд? И да, животът има цена, а вече трета учебна година я плащат децата, съответно младите активни родители. Икономически се задава цяло погубено десетилетие. И като погледна как в статистиката има хора на 92, 97, 100 години дори - тия хора са минали през болница, заели са легло, а е явно, че са били неспасяеми. После няма легла за човек на 50 с пневмония, а и са му казали да се натиска у дома и така докато посинее...

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Неутрално

  При тези данни ?
  При тези цифри?
  При толкова хора в болници и интензивни отделения?
  ПЪЛНА НЕАДЕКВАТНОСТ!!!

 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#13] от "selqnin":

  > ПЪЛНА НЕАДЕКВАТНОСТ!!!

  Нали ?

  Я кажи как се опитаме да стабилизираме здравната система дето ГЕРБ десет години съсипва и точи. (Справка: Кирил Ананиев).

  За да не стане объркване - пРезидентът е от същото котило. Бай Бой си го избра.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 375 Неутрално

  "Локдаунот ке почне от ненаваксинирените", баба Ванга, 1967 г.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 16. 16 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 375 Неутрално

  "Локдаунот ке се свърши га са наваксинирят и хуйвейбинстващите неотръцкисти биля", Ванга, 1968 г.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 17. 17 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Детето има много по малък шанс да "заболее" от ваксинирания!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 18. 18 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  ще изчакат докато масовата ваксинация завърши.

 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Къде се скри Стефан Янев?
  —цитат от коментар 3 на 4ort


  В зайчарника?

  Еретик
 20. 20 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 211 Неутрално

  Ако пишещите тук хипохондрици излезнат от вкъщи и се разходят по улиците, ще установят с учудване, че пандемия няма. Да не говорим за по-малките населени места, където никой никъде не носи маски и в момента и не се спазват никакви "мерки".

 21. 21 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 211 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван":

  До коментар [#17] от "Иван":

  Почти всички деца го карат "безсимптомно" или на крак.

 22. 22 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  След 5 години дистанционно обучение, ще се разбере, че първите класове учениците ще учат на частни уроци и след това онлайн

 23. 23 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Връщане на учениците към присъствена форма на обучение, в условията на бързо ескалираща заболеваемост и смъртност.
  Това е невероятна глупост. Нека да изчакат да се успокоят нещата.

 24. 24 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Стойчо Кацаров: трябва да има възмездие за тези, които раздухват пандемията, "защото се самозабравят и последиците влекат всички". Маските са безполезни.

  Компилация от предишни и сегашни изказвания на здравния министър във видеото:

  https://bit.not3blUHGj

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 25. 25 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван":До коментар [#17] от "Иван":Почти всички деца го карат "безсимптомно" или на крак.
  —цитат от коментар 21 на probba


  Което пък обезсмисля тестването, но на тираните им трябват бройки. Лош пример сме за набодените нации, регистриращи толкова болни колкото и ние!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 26. 26 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3122 Любопитно

  Тъкмо влизам в офиса, минах по Симеоновско, околовръстен път, после ми се наложи да се върна по Малинов, не се усеща трафик, моля ви, не отваряйте училищата и без това образователната система е колабирала.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 27. 27 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чубрица":

  Видеото е тук.

  https://thebulgariantimes.com/Тодор-Станчев-Стойчо-Кацаров-е-за-затв/?fbclid=IwAR1qPsY9H2PPCGsBxfG0AzfVqOsJ0PlHCKZhCU_CtmUykF_jLJxcSdymXWI

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 28. 28 Профил на kxm38695246
  kxm38695246
  Рейтинг: 80 Неутрално

  До коментар [#26] от "Consumer":
  Тоя пък офисник за трафика загрижен! Фалирвай, мършляк! Пенсиите да си стоят вкъщи! Децата на училище. По-важно е децата да учат, ше си гледат бабите и дядките когато свърши. Родителите им да работят. Единствените, които не са отнесли нищо пряко от цялата работа са офисниците като оня и пенсиите. Часове за пазаруване да пазим възрастните, ама възрастните по цял ден в магазина, не щът да се пазят, по цял ден безплатно в транспорта, умират, затваряме другите… Путин много хубаво си ги нагласи. Не иска да се вкасинира-да седи затворен, не да тъ̀рча като изоглавен по цял ден, а младите и децата им затворени, че да ги пазят.

 29. 29 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Много искам, ама немам желание 😄!

  agent
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иван":

  Вие пак повтаряте същото. Ваксината ви пази от тежко протичане, никой не ви е казал, че няма да се заразите.

 31. 31 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Връщането в клас в COVID епидемия: добро намерение
  ***********************************************

  Така е, връщането на децата в Ковид-училищата е едно от най-добрите намерения на президента Радев! Всички трябва да го подкрепим на следващите избори, този човек носи България в сърцето си! В малкия джоб до сърцето си.

  Мараба, С-ДС доносници!
 32. 32 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Любопитно

  Ако пишещите тук хипохондрици излезнат от вкъщи и се разходят по улиците, ще установят с учудване, че пандемия няма.
  —цитат от коментар 20 на probba


  По улиците е така.
  Как е в болниците и моргите?

  Мараба, С-ДС доносници!
 33. 33 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3122 Любопитно

  До коментар [#21] от "probba":

  Репортажите за разкрити детски ковид легла друго казват за "всички". Хайде без генерализации.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 34. 34 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иван":Вие пак повтаряте същото. Ваксината ви пази от тежко протичане, никой не ви е казал, че няма да се заразите.
  —цитат от коментар 30 на Роси


  Е да де, затова и ваксинираните имат повече права, НО децата са още по "защитени", защото те НАИСТИНА много рядко се разболяват. По каква извратена логика ваксинираните не се тестват , а за децата искат?

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 35. 35 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Любопитно

  По каква извратена логика ваксинираните не се тестват , а за децата искат?
  —цитат от коментар 34 на Иван  Как решихте, че логиката на това решение е "извратена" ?

  Мараба, С-ДС доносници!
 36. 36 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Оцелелите, след пандемията, ще бъдат изхранвани с парите на деца, учещи дистанционно и надзиравани от родители, които изпълняват служебните си задължения.
  В общи линии и двете страни нищо не правят!
  Здраве да е, после ще се чудим, защо нацията ни е на това интелектуално ниво и вярва на Ванга, вместо на издания с импакт рейт...

 37. 37 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#35:"Манчо"][/quote]

  Децата :
  -разпространяват
  -много рядко влизат в болница
  -изключително рядко почиват
  Ваксинирани:
  -разпространяват
  -влизат в болница толкова чест колкото и не ваксинираните и много повече от децата
  -често почиват(в сравнение с децата)
  Ако не виждате извращение в това!?!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 38. 38 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Някой правил ли е тест със слюнка на детето или внука си? Или поне прочел ли е инструкцията?
  Тестът трябва да се направи в помещение с температура 15-30 градуса.
  Тестваният трябва да изкара 2 милилитра храчка или слюнка, но не каква да е слюнка, а от глътката си, не от устата.
  Плюе в пликче, разбърква се.
  След това се капва на тестовата плочка, която трябва да бъде поставена на хоризонтална повърхност.
  После се чака не 10-12, ами 15 минути.
  Не си представям как с това ще се справят самите малки ученици или учителите. Колко време ще отнеме за един клас?
  Колко достоверни ще бъдат резултатите?

 39. 39 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Трябва да се помисли за реформа в образованието, щом толко много ученици и учители не искат да учат и работят при тези условия, вместо през 2 седмици да се променя формата на обучение. Учителите могат да работят на свободна практика и има достатъчно кадри. Министерство трябва да даде възможност и да финансира индивидуалното обучение на малки групи ученици. Така или иначе директорите не се справят с взимането на решения и овладяването на епидемията

 40. 40 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#38] от "Patsis":

  Да не говорим за съхранението на биологичните отпадъци в класната стая

 41. 41 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Някой правил ли е тест със слюнка на детето или внука си? Или поне прочел ли е инструкцията?Тестът трябва да се направи в помещение с температура 15-30 градуса. Тестваният трябва да изкара 2 милилитра храчка или слюнка, но не каква да е слюнка, а от глътката си, не от устата.Плюе в пликче, разбърква се.След това се капва на тестовата плочка, която трябва да бъде поставена на хоризонтална повърхност.После се чака не 10-12, ами 15 минути. Не си представям как с това ще се справят самите малки ученици или учителите. Колко време ще отнеме за един клас? Колко достоверни ще бъдат резултатите?
  —цитат от коментар 38 на Patsis


  Спокойно , в нашето училище още не са ни питали но една позната каза че техния клас са ги питали -от 26 , 2 съгласни да им се тестват децата! Разбира се това е моментна снимка , ама ми се струва че 13 мил. отидоха на вятъра!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 42. 42 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Пълна идиотия е да се връщат учениците в училище сега. Сигурно е пълна случайност, че всички големи вълни тръгнаха около месец след връщането на децата в училище. Май дори и животните са по-умни и не се спъват два пъти на едно и също място.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 43. 43 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  [quote#41:"Иван"][/quote]

  Доколкото виждам наоколо, и аз очаквам идеята за тестове на децата да катастрофира скоропостижно.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 44. 44 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Децата трябва да ходят на училище.
  По две причини:
  1. С това дистанционно обучение нищо не научават - и то по техни думи, сами го признават. Вкъщи не могат да се концентрират, всичко ги разсейва.
  2. Психически се сриват затворени вкъщи. И това може да доведе до сериозни заболявания в по-късен етап. Психическото им здраве трябва да се запази.

  Ще кажете: Пандемия е хора умират. Да, това е положението. Но поне децата не трябва да се побъркват като нас от стрес. Длъжни сме да се опитаме да им го спестим! Длъжни сме и заради тях, и заради себе си.
  Един ден ние ще сме шантавите дъртаци, които имат нужда от тях. От тяхната компетентност, от тяхната подкрепа. И те ще трябва да са образовани, компетентни и силни.

 45. 45 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Децата трябва да ходят на училище. По две причини: 1. С това дистанционно обучение нищо не научават - и то по техни думи, сами го признават. Вкъщи не могат да се концентрират, всичко ги разсейва. 2. Психически се сриват затворени вкъщи. И това може да доведе до сериозни заболявания в по-късен етап. Психическото им здраве трябва да се запази.Ще кажете: Пандемия е хора умират. Да, това е положението. Но поне децата не трябва да се побъркват като нас от стрес. Длъжни сме да се опитаме да им го спестим! Длъжни сме и заради тях, и заради себе си.Един ден ние ще сме шантавите дъртаци, които имат нужда от тях. От тяхната компетентност, от тяхната подкрепа. И те ще трябва да са образовани, компетентни и силни.
  —цитат от коментар 44 на Cheshire Cat


  1. Децата които си учеха присъствено си учат и онлайн, за останалите е все тая. Резултатите от матурите тази пролет са същите като резултатите от предходни години с присъствено обучение. Така, че опорката за незаменимото училище издиша. Още повече, че с най-добри резултати са децата, чиито учители могат да си позволят допълнително обучение в частни школи или частни уроци.

  2. Не виждам кой и как е затворил децата в къщи, че психически да се сриват. Никой не им пречи и забранява да излизат, да играят навън, да се срещат с приятелчета, да си ходят на гости и т.н. Живота на децата не е ограничен до тесните и задушливи класни стаи или пътуването в претъпкания градски транспорт.

  3. Най-големия рев всъщност не идва от децата, а от родителите им. За които се оказва голям проблем, че трябва да се занимават с отрочетата си. Къде-къде е по-лесно да ги метнеш на училището и да идеш да дремеш в кафенето...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 46. 46 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иван":

  Извращение е от самото начало. Откакто тръгна пандемията някакви изроди използваха момента да тъпчат децата и да ги наричат убийци на баби. Като се появиха ваксините им казвах, че сега ваксинираните ще са в същото положение като децата, но те категорично отричат. Факт е, че ваксинираните са дори по-опасни от децата. Децата много по бързо унищожават вируса, лигавицата им е невъзприемчива към вируса и съответно не го разпространяват. Докато ваксинираните си го разпространяват на воля. За сметка на това ваксинираните никой не ги тества, а децата ги напъват да ги тестват. Логика разбира се няма, освен да зарадваме групата идиоти, на които винаги децата са им виновни за всичко, включително и че възрастните не се справят с пандемията. И пак група лумпени обясняват как есента има повече заразени заради началото на учебната година. Не, не е заради началото на учебната година. Заради времето и прекарването на повече време на закрито, климатиците, които разнасят вирусите и т.н. е. Традиционно в този сезон е така много преди 2019г. Миналата година като пуснаха децата май месец на училище, защо нямаше рязко увеличаване на случаите. Юни също си учиха децата и пак нищо трагично не се случи. Дори да не бяха почнали присъствено на 15 септември децата, сега пак щеше да има ръст на заболелите. Не зависи от децата този ръст, макар да разбирам колко е удобно изкушението да обвиним децата за него.

 47. 47 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  [quote#35:"Манчо"]
  —цитат от коментар 37 на Иван
  Децата :-разпространяват-много рядко влизат в болница-изключително рядко почиватВаксинирани:-разпространяват-влизат в болница толкова чест колкото и не ваксинираните и много повече от децата-често почиват(в сравнение с децата)Ако не виждате извращение в това!?![/quote]

  От "това" се вижда единствено фактът, че Вие не сте в състояние да направите разлика между това как деца и ваксинирани разпространяват инфекцията. Камо ли да предположите какъв е интензитетът в контактите между деца-деца, деца-възрастни и възрастни-възрастни, фактор, който много силно влияне на разпространението.
  И не, това не е извращение в мисленето Ви. А най-тривиален интелектуален недостиг.

  Мараба, С-ДС доносници!
 48. 48 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Любопитно

  Пандемия е хора умират. Да, това е положението. Но поне децата не трябва да се побъркват като нас от стрес.
  —цитат от коментар 44 на Cheshire Cat


  Бихте ли го обяснили на децата, загубили родители в тази пандемия? Които губят родители, агонизиращи в интензивните отделения в момента? Които ще загубят родители в следващите месеца? Които знаят, че родителите им страдат от тежки хронически заболявания и са потенциални жертви на вируса?

  Мараба, С-ДС доносници!
 49. 49 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#44] от "Cheshire Cat":

  ++++++++++++++++++++

 50. 50 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#48] от "Манчо":

  Със сигурност не бих тръгнала да обвинявам децата, че те са убили родителите си, ходейки на училище, както гледам много изроди тук ги влече. Лични драми има навсякъде. И те се решават индивидуално - с изолация, индивидуално обучение и т.н. Не може да заклеймиш всички деца като убийци и да ги затвориш, пък възрастните да си щъкат свободно навсякъде и в същото време да твърдиш, че пазиш възрастните и болните. Ами затвори възрастните и болните, не децата.

 51. 51 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Любопитно

  Не може да заклеймиш всички деца като убийци
  —цитат от коментар 50 на Smile


  Кой, къде, как е зкалеймил децата като "убийци"?


  Мараба, С-ДС доносници!
 52. 52 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#51] от "Манчо":

  Началото на пандемията разкри истинската същност на много дребни душички и тук много пъти съм чела именно, че децата са убийци на баби. Ти само тъничко намекваш, че може да убият хронично болните си родители, но съвсем тъничко, без нищо конкретно да кажеш, та за теб не мога да кажа, че си писал подобно нещо. Други обаче не са толкова съобразителни като теб.

 53. 53 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1257 Весело

  От "това" се вижда единствено фактът, че Вие не сте в състояние да направите разлика между това как деца и ваксинирани разпространяват инфекцията ...
  —цитат от коментар 47 на Манчо

  Едните дишат през устата, а другите... с други части!

  Камо ли да предположите какъв е интензитетът в контактите между деца-деца, деца-възрастни и възрастни-възрастни, фактор, който много силно влияне на разпространението.
  —цитат от коментар 47 на Манчо

  Не въобще не знам , само над 10 години съм бил даскал, а вие?

  Личните нападки въобще не ми се коментират, но се сетете кой прибягва към тях!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 54. 54 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#45] от "rumen_s":

  Коментара ти е типичен за човек, който не вижда по-далече от собствения си нос.

  "1. Децата които си учеха присъствено си учат и онлайн, за останалите е все тая.
  Резултатите от матурите тази пролет са същите като резултатите от предходни години с присъствено обучение."
  Това са спекулации, дай официални данни. Статистика, линк?
  Отделно от това не говорим само за завършващите а и за по-малките ученици.
  За резултатите там няма статистика, но положението е ясно.

  "2. Не виждам кой и как е затворил децата в къщи, че психически да се сриват.
  Никой не им пречи и забранява да излизат, да играят навън, да се срещат с приятелчета, да си ходят на гости и т.н."
  Чакай малко, нали онлайн обучението се въвежда с цел децата да се изолират едно от друго, за да не разнасят вируса?
  Ако вместо на училище обикалят градинките - пак ще го разнасят.
  Или той вируса само в училищната сграда ходи?

  "3. Най-големия рев всъщност не идва от децата, а от родителите им.
  За които се оказва голям проблем, че трябва да се занимават с отрочетата си.
  Къде-къде е по-лесно да ги метнеш на училището и да идеш да дремеш в кафенето..."
  Тук нанасяш ДИРЕКТНА ОБИДА КЪМ ВСЕКИ РАБОТЕЩ БЪЛГАРСКИ РОДИТЕЛ. Ти сигурно висиш по кафенетата... но хората не са като теб.
  Не всички работят от вкъщи. Много професии все още работят на място.
  Къде предлагаш да си остави детето лекарката, която ходи всеки ден в болницата да лекува такива като теб? Или шофьора от градския транспорт, който те кара до работа? Или работниците в цеховете за хляб?

 55. 55 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#48] от "Манчо":

  Съжалявам за загубата на тези деца. И за всички, които имат починали близки в тази пандемия.
  Доколкото разбирам, твоята теза е, че децата ходейки на училище разнасят вируса, заразявят възрастни и те умират. Тоест едно дете може да убие родителите на друго.
  И без ходене на училище, ако децата излизат и се събират да играят заедно - пак ще разнасят вируса. А ако ги изолираме - ще се появят психически проблеми. Няма как да направим децата затворници.

 56. 56 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#45] от "rumen_s":Коментара ти е типичен за човек, който не вижда по-далече от собствения си нос."1. Децата които си учеха присъствено си учат и онлайн, за останалите е все тая. Резултатите от матурите тази пролет са същите като резултатите от предходни години с присъствено обучение."Това са спекулации, дай официални данни. Статистика, линк?Отделно от това не говорим само за завършващите а и за по-малките ученици.За резултатите там няма статистика, но положението е ясно."2. Не виждам кой и как е затворил децата в къщи, че психически да се сриват. Никой не им пречи и забранява да излизат, да играят навън, да се срещат с приятелчета, да си ходят на гости и т.н."Чакай малко, нали онлайн обучението се въвежда с цел децата да се изолират едно от друго, за да не разнасят вируса?Ако вместо на училище обикалят градинките - пак ще го разнасят.Или той вируса само в училищната сграда ходи?"3. Най-големия рев всъщност не идва от децата, а от родителите им. За които се оказва голям проблем, че трябва да се занимават с отрочетата си. Къде-къде е по-лесно да ги метнеш на училището и да идеш да дремеш в кафенето..."Тук нанасяш ДИРЕКТНА ОБИДА КЪМ ВСЕКИ РАБОТЕЩ БЪЛГАРСКИ РОДИТЕЛ. Ти сигурно висиш по кафенетата... но хората не са като теб.Не всички работят от вкъщи. Много професии все още работят на място.Къде предлагаш да си остави детето лекарката, която ходи всеки ден в болницата да лекува такива като теб? Или шофьора от градския транспорт, който те кара до работа? Или работниците в цеховете за хляб?
  —цитат от коментар 54 на Cheshire Cat


  Не мисля, че има изобщо какво да коментирам с някой, не виждащ елементарната разлика по отношение разпространение на вируса между това децата да са натъпкани в тясните и задушливи училищни стаи или градски транспорт, и това да са навън по градинките. В това отношение дори в МОЛ-овете е с пъти по-добре спрямо училищата - имат вентилация, големи отворени пространства, високи тавани и т.н.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 57. 57 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#56] от "rumen_s":

  Нормално е да се оттеглите от спора, след като нямате убедителни аргументи.


 58. 58 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  До коментар [#42] от "rumen_s":

  Разбира се, че животните са по-умни!
  Както беше писал някой във Фейсбуук:" Разликата между човека и животните е, че животните никога не избират най-тъпия за водач на стадото."

 59. 59 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Весело

  До коментар [#51] от "Манчо":Началото на пандемията разкри истинската същност на много дребни душички и тук много пъти съм чела именно, че децата са убийци на баби. Ти само тъничко намекваш, че може да убият хронично болните си родители, но съвсем тъничко, без нищо конкретно да кажеш, та за теб не мога да кажа, че си писал подобно нещо. Други обаче не са толкова съобразителни като теб.
  —цитат от коментар 52 на Smile


  Скъпа, ухаеш на подлост. Предполагам - и останалите ти ухания са сходни....
  Не се притеснявай, има кой да оцени позитивно този тип ухания. Поровете.

  Мараба, С-ДС доносници!
 60. 60 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Весело

  Тоест едно дете може да убие родителите на друго. И без ходене на училище, ако децата излизат и се събират да играят заедно - пак ще разнасят вируса. А ако ги изолираме - ще се появят психически проблеми. Няма как да направим децата затворници.
  —цитат от коментар 55 на Cheshire Cat


  Първо: децата никого не убиват, ставайки неволни преносители на вируса. Убийството е съзнателен акт. А неосъзнаването на този правен принцип е пример за ниво на интелигентност у пишещия.
  Второ: да се слага знак на равенство между "игра заедно" и "учене в класна стая" е все такъв признак за специфична интелигентност. Игрите са в тесния кръг на приятелите / кое дете играе в група от 28+ деца? / и обичайно са на открито. Учебните занимания са в класни стаи, където 28+ деца са затворени на около 50 кв м барабар с учителите. В междучасията по тесните коридори се изливат стотици деца. Всичко това увеличава вирусния товар в училищата ДЕСЕТКИ пъти над този при игри на открито. А броят на заразяванията и тяхната тежест е нелинейна функция на вирусния товар от средата, в която се случват. Тази нелинейност обичайно се нарича "геометрична прогресия". Отново непосилна истина за осъзнаване от хората със скромен интелект....

  Изходът: дистанционно обучение във фазата на пикови стойности на кризата. Съчетано с много по-интензивни занимания на открито с децата, за компенсация на психофизическите увреди от дистанционното. Да, това изисква повече усилия от родителите и хората в образователната система! Но в тези съчетани мерки е разковничето!

  Мараба, С-ДС доносници!
 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  бабите и дядовците, ако не им се мре по-бързичко, да се примолят на децата си да не пускат внуците на даскало, а ако ги пускат, да не ги пращат после при тях

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 62. 62 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ан Он":

  малко ли са ти умрелите досега?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 63. 63 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lazarus":

  дистанционно или присъствено - едно и също като резултат
  така че проблемът не е в затваряне/отваряне на училища

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 64. 64 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#10] от "Vesselin Velkov":

  момент
  а като физически ходят в училище да преподават, не са ли пак толкова претоварени?
  ако твърдиш, че при дистанционното обучение даскалите се уморяват повече и са ангажирани повече време, това значи само, че зле е организирана работата им

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 65. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ан Он":

  съсипва я, ама до март месец успя да се справи що-годе

  а сега?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 66. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#20] от "probba":

  то и смърт като явление няма
  всеки живее вечно

  (ох, леле)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#45] от "rumen_s":

  +

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 68. 68 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#57] от "Cheshire Cat":

  ами оттеглете се де

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 69. 69 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#60] от "Манчо":

  Изобщо не си разбрал какво искам да кажа.
  Сигурно, защото си с много развит интелект...

 70. 70 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Весело

  Не въобще не знам , само над 10 години съм бил даскал, а вие?
  —цитат от коментар 53 на Иван


  Е, аз не съм бил учител. Но съм бил ученик и прекрасно знам, че наред с достойните учители, в българското училище се подвизават и доста тотални некадърници. Които, когато не успеят да отговорят по същество на аргументите на опонента си, играят сценката "обиден мъдрец"......

  Мараба, С-ДС доносници!
 71. 71 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Любопитно

  До коментар [#60] от "Манчо":Изобщо не си разбрал какво искам да кажа. Сигурно, защото си с много развит интелект...
  —цитат от коментар 69 на Cheshire Cat


  Би ли помогнал на недоравития ми интелект, като приведеш примери за моето неразбиране?

  Мараба, С-ДС доносници!
 72. 72 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Любопитно

  дистанционно или присъствено - едно и също като резулт
  —цитат от коментар 63 на Николай Теллалов


  Хммммм, хмммммм......никак не ми се вярва, че е баш така......

  Мараба, С-ДС доносници!
 73. 73 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Връщането в клас зависи от родителите.
  Мнозинството от родителите в България искат пандемията да свърши след придобиване на естествен имунитет от преболедуване.
  Което означава вълни, пълни болници, смърт, ограничения.
  И затворени училища!!

 74. 74 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#23] от "plynii":

  "Връщане на учениците към присъствена форма на обучение, в условията на бързо ескалираща заболеваемост и смъртност.
  Това е невероятна глупост. Нека да изчакат да се успокоят нещата."
  ==============
  За изборите нещата трябва да изглеждат успокоени. После.... гуеа...

  Еретик
 75. 75 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3122 Любопитно

  Изчакайте за София поне до Коледа, след това до лятото ще издържим на задръстванията някак си.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK