Инфлацията в България е съизмерима с тази в Европа, смята премиерът (обновена)

Инфлацията в България е съизмерима с тази в Европа, смята премиерът (обновена)

© Цветелина Белутова, КапиталИнфлацията в България е съизмерима с тази в цяла Европа. Тя се дължи както на тръгването на икономиката, така и на цените на енергоносителите. Този процес е глобален и не трябва да ни учудва, каза днес премиерът Стефан Янев в започната от служебното правителство инициатива във Фейсбук "Властта говори!".


Той посочи, че според Националния статистически институт инфлацията е 3-4%, а до края на годината прогнозите са да бъде 4.5%. Според Янев това ще е съотносимо към данните на Европа. Към този момент това се приема за нормално.


Инфлацията в България е съизмерима с тази в Европа, смята премиерът (обновена)

© Скийншот от
Янев подчерта, че служебният кабинет от май месец насам съзнателно е работил за повишаване на доходите на населението и в частност социалните плащания. Факт е, че добавката от 50 лева беше запазена за цялото лято, като за последните три месеца нарасна до 120 лева. От декември влиза новото правило за изчисляване на пенсиите. Всички пенсионери получават увеличение на доходите си", обобщи Янев.


Попитан дали държавата прави всичко възможно да намали цената на тока за бизнеса, премиерът посочи, че правителството има механизми да влияе върху цените на тока и част от тях се използват, но трябва да има баланс, за да не наруши принципа на свободния пазар. "По всички теми работим, но казваме какво сме постигнали, когато имаме резултат. Останалите теми ще обявим, когато сме наясно какъв ще е ефектът от тях", каза Стефан Янев.


Той подчерта, че се работи и върху цената на тока за битовите потребители, решението за която предстои в началото на следващата година. Янев припомни, че над 630 хиляди бизнес потребители в България ще получат 110 лева субсидия за всеки купен киловатчас. За 256 хиляди фирми от тях помощта ще е 140 лева.


Това е помощ за октомври и ноември, като за изплащането на сумите ще са нужни около 450 млн. лв. Парите се взимат от АЕЦ "Козлодуй".


Идеите, по които работим за намаляване на цената на тока, ще бъдат представени на парламента, така че където е необходимо да се предприемат законодателни промени, уточни премиерът. Попитан какво е мнението му за строежа на АЕЦ "Белене", Янев каза, че това е стратегическо решение, което не е от компетенцията на служебния кабинет. Той все пак изрази мнение, че след като има реактори, е добре да се търси вариант за реализацията на проекта.


Янев посочи, че до момента всички решения в сферата на енергетиката са били с краткосрочен хоризонт. Премиерът уточни, че в Министерство на енергетиката се разработва вариант на енергийна стратегия с мисъл 10 години напред.
Какво е мнението на премиера за ситуацията с COVID-19 четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK