На живо

Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Георги Кожухаров"Дневник" следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите на властите и коментарите на здравните експерти.
Здравното министерство обяви тази вечер обществената поръчка за покупката на тестове за учениците от 1 до 4 клас. Те трябва да са 400 хил. и ще са тип близалка, съобщава "24 часа". Обявена крайна цена за спешната доставка на тестовете обаче няма. По-рано през седмицата правителството отпусна 13 млн. лв., с които да бъдат купени 1.6 млн. тестове за проверка на учениците за COVID-19.


Поръчката ще бъде спечелена от фирмата с най-ниската оферта. Важно условие е и времето за доставка на тестовете, което трябва да е до 3 дни след сключването на договора.


Тестовете трябва да са с над 90% чувствителност и да са придружени с документ от агенцията по лекарствата, че за тях няма регистрирани данни за инциденти или потенциални инциденти през последните 18 месеца, както и да няма блокирани или изтеглени от пазара партиди заради безопасността на изделието.

За вицепремиер в момента не е нужно да се отпускат помощи за бизнеса

Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Юлия Лазарова


Служебният вицепремиер Атанас Пеканов заяви пред Би Ти Ви, че в момента не е нужно да бъдат отпускани компенсации за бизнеса, тъй като COVID сертификати са били въведени като мярка, с която да се избегне пълно затваряне.


"Мерките в помощ за бизнеса може да ги има само при реално затваряне. В момента сме дали мярката, която избягва пълно затваряне. През лятото имахме най-щадящи мерки в цяла Европа, именно за да насърчим бизнеса. Подпомагането от държавата не може да е безкрайно. Бизнесът също трябва да насърчава ваксинацията", каза още той.


Според него благодарение на въвеждането на т.нар. зелени сертификати са били насърчени точно тези, които са се колебаели да се ваксинират и изтъкна, че се наблюдава повишен темп на ваксинацията.


"Може би наистина се случи прекалено бързо, може би трябваше гратисен период. Надявам се, че тези мерки ще дадат резултат, а това е възможно, ако хората бъдат отговорни", добави той.

Антигенен тест в "Пирогов" вече струва 20 лв.

Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Велко Ангелов


"Пирогов" променя цената на бързите антигенни тестове от утре, съобщиха от болницата. За всички бързи тестове за наличие на коронавирус, които се правят пред централния вход на лечебното заведение, вече ще се заплаща цена от 10 лв. за издаване на документ, както и 10 лв. за взимане на самата проба. Така всеки, решил да си направи антигенен тест в "Пирогов", ще трябва да плати 20 лв.


Досега се заплащаше само таксата за вземането на пробата, която беше в размер на 10 лв.


Работното време с граждани, желаещи да си направят изследването, остава непроменено: всеки ден от 08:00 часа до 18:00 часа.

Кацаров увери, че има достатъчно лекарства и кислород

Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Велко Ангелов

За разлика от предишните COVID вълни този път ние проведохме предварителна подготовка. Имаме план, осигурихме предварително достатъчно лекарства, разкриваме поетапно легла за болни с COVID, поддържаме непрекъсната връзка с производителите на кислород. Засега имаме достатъчно лекарства, осигурено е и достатъчно количество кислород. Това заявява здравният министър Стойчо Кацаров, цитиран от пресцентъра си, на среща с посланиците на Европейския съюз в България по инициатива на словенското председателство.


По-рано през деня пред БНР Марин Димитров, изпълнителен директор на един от най-големите производители на медицински кислород в България и най-големият доставчик за болниците в страната обяви, че ако тенденцията сега върви нагоре и продължат да се увеличават пациентите в болниците у нас, следващата седмица няма да има медицински кислород.


"Стремим се всячески да го избегнем, да приложим максимално строго противоепидемичните мерки. Надявам се те да дадат резултат и да избегнем пълно затваряне на страната, за да можем да проведем изборите, макар и в условия на пандемия", е обявил още министърът. Обяснил, че някои от политическите партии "са готови да яхнат всяка популистка вълна, всеки популистки призив в стремежа си да спечелят някой глас в повече на изборите и изобщо не се интересуват от нищо друго, включително и от живота и здравето на хората".


Обяснил е ниският процент ваксинирани с тоталитарното наследство и вярата в конспиративни теории. Посочил е, че партиите, които са заложили в предизборната си кампания на идеята, че 80% от българското население са антиваксъри, ще загубят.

Прокуратурата проверява хакерската атака срещу сайта за сертификатите

Софийската градска прокуратура се е семосезирала и е разпоредила проверка по повод информации в медиите за хакерска атака срещу Националната здравно-информационна система, съобщиха от прокуратурата. Проверката е възложена на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", а след приключването й материалите ще бъдат докладвани в прокуратурата за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.
Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Юлия Лазарова


Атаките от типа "отказ от услуга" (DdoS) започнаха в първия ден, когато бяха обявени новите мерки, обвързващи посещението на редица публични места с наличие на т.нар. "зелен сертификат". От "Информационно обслужване" обявиха, че това е била една от най-сериозните атаки от този тип в България изобщо. Заради атаките в системата не можеха да се регистрират ваксини, което забави ваксинирането, имаше и проблеми с издаване на европейският COVID-19 сертификат.

Медици канят недоволните от мерките да помагат в COVID отделенията

От националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ поканиха всички недоволни от противоепидемичните мерки да работят като доброволци в COVID зоните и отделенията на болниците.
Впечатлени сме от вашата загриженост за физическото и психическото здраве на народа ни. Заповядайте при заразените с КОВИД 19 българи, те се нуждаят от вашите грижи! Можете да ги носите, защото ние изнемогваме, да ги храните, защото не могат да го правят сами, да ги раздвижвате, за да профилактирате усложненията, да ги подкрепяте, защото са сами в кошмара си, да ги мотивирате, пишат медиците. Те обещават безплатно защитно облекло.

Медицинският кислород е на изчерпване, предупреждават производители

"Ако тенденцията сега върви нагоре и продължат да се увеличават пациентите в болниците у нас, следващата седмица няма да има медицински кислород. При 11 хиляди души, нуждаещи се от кислород в болниците при предишната Covid вълна, производството на кислород не стигаше и купувахме от Румъния, Турция и Унгария, но те са сега са забранили износа и няма откъде да се купува", каза пред БНР Марин Димитров, изпълнителен директор на един от най-големите производители на медицински кислород в България и най-големият доставчик за болниците в страната.
Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Reuters


Той подчерта, че в момента успяват да изпълнят всички доставки и работят на пълен капацитет за производство на медицински кислород. "Вече поръчките и производството се изравняват. България има капацитет да задоволи нуждите от медицински кислород, но трябва да се забрани износът и да се приоритизират доставките към болниците. Това може държавата да го направи", посочи той.


По-рано днес министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев каза пред "Нова телевизия", че се следи наличието на кислород в болниците. Правителството и здравният министър са в готовност при нарушаване на доставките да се спре износът и да се направи баланс между доставките за болниците и бизнеса.

Болница "Лозенец" става интензивен център за лечение на Covid-19

Болница "Лозенец" ще стане интензивен център за лечение на пациенти с Covid-19. Десет легла за лечение на пациенти с болестта, нуждаещи се от интензивна грижа, се откриват още утре в болницата, обяви заместник здравният министър Димитър Петров пред БНР. До понеделник леглата там трябва да станат поне 40.
Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Надежда Чипева, Капитал


Днес премиерът обяви, че се планира разширяване на броя на леглата за интензивно лечение с между 60 и 100. Сега има 930 легла за COVID-19 в интензивни отделения. Отделно има 10 хил. легла за болни, които карат болестта по-леко. Допълнителни легла ще се разкрият и в Многопрофилна белодробна болница "Св. София".


От утре или от понеделник ще бъде спряна плановата дейност на болниците в София, каза Петров.

Още няма данни колко от държавните служители са ваксинирани

Още няма пълна статистика каква част от работещите в министерствата са ваксинирани, каза днес премиерът Стефан Янев. Част от ведомството вече били обобщили данните, които би трябвало да се появят на техните сайтове. "За Министерския съвет тази момента картина не е готова, като данни може би ще има следващата седмица", каза Янев.


Пред Нова телевизия вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев увери, че в ръководеното от него ведомство 65% от работещите са ваксинирани или преболедували.

Утре ще се отворят офертите за тестовете за учениците

Утре предстои отварянето на офертите за доставка на щадящи тестове за проверка на децата дали не са болни от COVID-19, каза премиерът Стефан Янев.


След като се види какви са възможностите за бърза доставка и се прецени в какви срокове може да стане тя. Предполагам, че следващите десетина дни децата могат да се върнат в класните стаи", уточни премиерът. Той подчерта, че всяко семейство може да избере детето му да си остане вкъщи и да се обучава онлайн.


Още по темата тук


Какво е ясно до момента за връщането на децата в училище вижте тук

Премиерът: Няма натиск отвън за въвеждане на зеления сертификат

Стефан Янев

© Юлия Лазарова

Стефан Янев


Няма натиск отвън за въвеждането на зеления сертификат в България, каза днес премиерът Стефан Янев в започната от служебното правителство инициатива във Фейсбук "Властта говори! Открито". В отговор на въпрос той подчерта, че се зачитат мненията на всички хора и затова никой не бива каран насила да си сложи ваксина. Стефан Янев отново призна, че въвеждането на зелените серигификати е станало много бързо и хората не са били подготвени.


Следващата седмица ще бъде решено дали ще се признават тестовете за антитела. "Надявам се до средата на следващата седмица да има яснота дали може, или не може да се признават тестове за наличие на антитела, за получаване на зелен сертификат", каза премиерът. Той поясни, че и днес експерти се събират на дискусия по темата. Янев повтори тезата на здравните власти, че в световен мащаб тези тестове не са признати, а решението в България не е политически въпрос.


Подробности тук

Премиерът увери, че се полагат всички усилия да се избегне пълно затваряне

Стефан Янев

© Цветелина Белутова, Капитал

Стефан Янев


"Всички усилия на служебния кабинет са да не се стигне до пълно затваряне.. Това е крайна мярка, която искаме да избегнем. Да не се стигне до нея работим още от първия служебен кабинет, когато се промени цялата методика за противодействие на COVID-19" Това заяви служебният премиер Стефан Янев в разговор с гражданите чрез "Фейсбук" в рамките на инициативата "Властта говори! Открито".


Изглежда стигаме платото на инфекцията, каза премиерът. Напомни, че след въвеждането на последните мерки повече хора се тестват всекидневно - 50-60 хиляди. Те дават възможност да се следи по-добре ситуацията и да се взимат адекватни мерки. Наблюдаваме достигане на плато на инфекцията, дано през следващите дни се потвърди това, каза Янев. Той обяви, че изборите ще се проведат както е планирано на 14 ноември.


Той отчете, че през лятото набелязаните мерки са били постигнати, а в момента се прилагат нов тип мерки. Попитан какъв е критериите за въвеждането им и не са ли те противоречиви, той отговори, че така изглежда заради предизборната кампания.Подробности тук

Чиновниците по гишетата са длъжни да имат здравен сертификат

Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Георги Кожухаров


Всички с служители от държавната и общинската администрация, които работят на гише, също са задължени да работят със сертификат. Това разясни пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.


" Няма как служителят, който контактува с граждани, да няма зелен сертификат. Това е въведено по същия начин, както е за фитнесите, театрите, заведенията" каза Донев в коментар на настояването на асоциацията на заведенията изискването, което важи за техния персонал, да се прилага и към чиновниците.


Донев уточни, че изискването към държаните служители е започнало да се прилага със същата заповед, с която е въведено за ресторантите, театрите, фитнесите. В отговор на въпрос потвърди, че това се отнася за служителите на Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите КАТ, социалните служби, бюрата по труда


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (218)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Мазното Ричи какво ще измисли сега?

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  И каква е ползата от здравният сертификат, при положение че са заразоносители?

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Държавните служители трябваше да се ваксинират първи и да дадат пример за държавната политика И в тази област!!!

 4. 4 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Весело

  Мазното Ричи какво ще измисли сега?
  —цитат от коментар 1 на Virgin


  Да беше прочел статията и щеше да разбереш 😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  > Няма как служителят, който контактува с граждани, да няма зелен сертификат.

  Изключително интересно ми е да видя как това ще го вкарат в трудовата характеристика. Която ако се променя трябва лицето да подпише.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  И каква е ползата от здравният сертификат, при положение че са заразоносители?
  —цитат от коментар 2 на atmanpg


  Ами да ти обясня; ако си ваксиниран и се заразиш имаш огромен шанс да прекараш леко.
  Сега разбра ли?

 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  > Държавните служители трябваше да се ваксинират първи

  И Първи и Втори и Трети. Не забравяй Бустера.

  През декември - и Четвърти.

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  [quote#4:"padrino"][/quote]
  Прочел съм я.
  Какъв е отговора ти?

 9. 8 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  > Няма как служителят, който контактува с граждани, да няма зелен сертификат. Изключително интересно ми е да видя как това ще го вкарат в трудовата характеристика. Която ако се променя трябва лицето да подпише.
  —цитат от коментар 5 на Ан Он


  Да вкарат! Аз съм "ЗА".

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#6] от "Инженер Раул Викторов":

  > Ами да ти обясня; ако си ваксиниран и се заразиш
  > имаш огромен шанс да прекараш леко.

  В конкретния случай - понеже работиш на гише - имаш огромен шанс да заразиш още повече посетители на гишето. Не ли ?

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Държавните служители трябваше да се ваксинират първи и да дадат пример за държавната политика И в тази област!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Прав си ! Държавни служители имаа и във всички министерства и агенции ! Те кога ?

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#8] от "Инженер Раул Викторов":

  > Да вкарат! Аз съм "ЗА".

  Верно ли ?

  Като си толкова напорист, що не пишеш едно послание до съответните структури от Народната Власт да вкарат текущо модерните елексири в официалния Имунизационен Календар.

  Даже можеш да събереш съмишленици, да направите подписка.

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#8] от "Инженер Раул Викторов":

  За тоя говоря:

  https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/

  Задължителни имунизации и реимунизации

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#11:"doroteus"][/quote]

  Какво "Кога?" .
  Тях ги ваксинираха отдавна, дори трета доза им слагат в момента.

  Ти КОГА?

 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  > Те кога ?

  Нали ?

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#14] от "Инженер Раул Викторов":

  > дори трета доза им слагат в момента.

  Кой им Слага трета доза?

  Не беше ли Доброволно и Безплатно ? (след подписване на съответната документация)

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Предизборно, така е. Сега всички са скочили на служебния кабинет и се пробват да помпат рейтинг със страха на хората.
  Както се очертават нещата, за изборите вълната ще е преминала и ситуацията овладяна.
  Някои ще останат с пръст в уста.

 18. 18 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Броят на приетите и изписаните е един и същ. И се въртят едни пари... Има проблем, но не е за такава истерия.

 19. 19 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  Прочети пак глупостта, която си написал и се замисли.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Той отчете, че през лятото набелязаните мерки са били постигнати,
  -----------------
  Ми да, в резултат на активността на правителството като цяло и на успешните информационни кампании ваксинирените до края на септември станаха 60 % - само малко по-малко от Гърция.
  Изкарах тази седмица 3 дни във ВМА.
  Споменаването на Кацаров ( по телевизора) предизвикваше единодушни реакции от всички -от санитарките до лекарите.
  Едва ли е нужно да казвам какви.

 22. 22 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално


  " Няма натиск отвън за въвеждането на зеления сертификат в България, каза днес премиерът Стефан Янев в започната от служебното правителство инициатива във Фейсбук "Властта говори! "
  Защо ни е НАТИСК ОТВЪН ? Ние сме си се затворили плътно ОТВЪТРЕ !

 23. 23 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3167 Весело

  До коментар [#7] от "Ан Он":

  Не се притеснявай за бустера, вече резервирах нова година и ски в Алпите, нямам проблем, свободен човек съм. Петък е, прави профилактика на бункера.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 24. 24 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Стойчо Кацаров: трябва да има възмездие за тези, които раздухват пандемията, "защото се самозабравят и последиците влекат всички". Маските са безполезни.

  Компилация от предишни и сегашни изказвания на здравния министър във видеото:

  https://thebulgariantimes.com/Тодор-Станчев-Стойчо-Кацаров-е-за-затв/?fbclid=IwAR1qPsY9H2PPCGsBxfG0AzfVqOsJ0PlHCKZhCU_CtmUykF_jLJxcSdymXWI

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#19] от "bludniq_sin":

  > Прочети пак глупостта, която си написал и се замисли.

  Глей кво са открили вчера:

  People who are fully vaccinated against Covid yet catch the virus are just as infectious to others in their household as infected unvaccinated people, research suggests.

  https://www.theguardian.com/world/2021/oct/28/covid-vaccinated-likely-unjabbed-infect-cohabiters-study-suggests

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  а защо президентът каза, че така правят навсякъде.

 27. 27 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чубрица":

  БМБ

  "В момента ваксинират със стари ваксини с изтекъл срок на годност!"

 28. 28 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Аз предлагам какво да се направи моментално и ще видиш как всеки ще се юрне.
  1) Стъпка едно - държавата спира безплатното поголовно ваксиниране моментално;
  2) Безплатно ваксиниране ще има, но ще има ред и ще е по групи - Първо здравните работници, след това учители, след това полиция, след това администрация с пряк контакт с граждани и тн; НЯМА да се ваксинира следващата група докато предходната не достигне 70% ваксинационно покритие или преболедували.
  3) Ваксини ще има за всеки друг който желае да се ваксинира, но това ще е платено - цената ще е фиксирана според стойността на която е закупена ваксината + 30% марж отгоре.

  При въвеждане на горните стъпки ще видиш как ще се отрази това на желанието на хората да се ваксинират. Ама така трябваше още отначало да се направи.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 29. 29 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  До коментар [#1] от "Virgin":

  кой е този?

 30. 30 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#28] от "bludniq_sin":

  Аз имам по-гениална, да се дава по шише ракия на всяко боцкане. ще видиш как любителите на напитката ще се боцнат и ще домъкнат и родата.

 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Ами да ти обясня; ако си ваксиниран и се заразиш имаш огромен шанс да прекараш леко. Сега разбра ли?
  —цитат от коментар 6 на Инженер Раул Викторов


  Не съм сигурен, че съм разбрал.
  Излиза, че здравният сертифакт се издава за да защити държавният служител, независимо дали е съгласен с тази грижа на държавата за неговото здраве.
  Това ли е смисъла?

 32. 32 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 491 Неутрално
 33. 33 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ан Он":

  Открили го вчера ли??? Аз що го знам поне от година и половина тогава? Може би имам някакви ясновидски способности. Аз не мога да разбера кой си мисли, че: ваксината дава 100% шанс да НЕ СЕ разболееш - невярно, ваксината дава 100% шанс ДА НЕ умреш ако се разболееш - невярно, преболедувал 100% НЕ МОЖЕ да се зарази повторно - невярно, преболедувал 100% НЕ МОЖЕ да заразява - невярно.

  Да обаче - ваксината дава висок шанс - 90-96% да не се заразиш, ваксината дава висок шанс (същите проценти примерно) да не умреш, преболедувал има по-малка вероятност да се зарази отново - следствие от горното е и по-малка вероятността преболедували да разнасят зараза просто защото е по-малка вероятността да се заразят.

  Объкал ли съм се?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 34. 35 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 179 Весело

  До коментар [#18] от "Tod":

  Броят на приетите и изписаните е един и същ. И се въртят едни пари... Има проблем, но не е за такава истерия.
  -----------------------------------
  ЪХъм.
  Никаква нужда от истерия.
  Във ВМА работят кретени- истерици.
  Всички влизат в клиниките след отрицателен тест.
  Въпреки това няколко цъфнали отделения.
  Забраниха на пациентите да излизат извън клиниките , а охраната овикваше всеки нарушител промъкнал се до кафето.

 35. 36 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  Премиерът: Няма натиск отвън за въвеждане на зеления сертификат.

  Разбира се, че има, това е прието в повечето европейски страни, и ние не можем да сме по-различни.
  Да почакаме все пак, дали истината ще излезе? (за ебола така и не излезе)

 36. 37 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ан Он":


  До коментар [#10] от "Ан Он":

  Ми не.Заразяването става най-вече в периода на дълбоката"белодробна" кашлица.Тогава човек се напъва наистина яко и пълни всичко наоколо с вируси.Инстинктивно си маха маската/дори да я има/,защото изпитва чуство на задушаване.Ваксинираните като цяло въобще не стигат до този етап.Да,биха могли теоретично да те заразят,ама "ръсенето на вируси"-мантра някаква, е несравнимо в по- ниска концентрация и само за около ден-два.Тук трябва наистина близък/интимен/контакт-вирусът не е куршум,че да пробие и маската/2 броя/и преградата на гишето,и да някакво разстояние все пак.Бъди здрав!

 37. 38 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  До коментар [#32] от "space35":

  на кого?

 38. 39 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#19] от "bludniq_sin":

  Пробвай и ти да постъпиш по начина, който си ми препоръчал.

 39. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Премиерът: Няма натиск отвън за въвеждане на зеления сертификат
  То остана и за това да има натиск!
  Има натиск отвъпре. Например сертификатът е недолюбван от Алибайгънбегов.

 40. 41 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  ЧЕСТИТО! Нов рекорд на среднодневния брой на заразените - 4721!
  Бихме пролетния рекорд /3669 от 24-30 март/ с 29%, а ланския /3387 от 13-19 ноември/ с 39%.
  В началото на септември бяхме на плато /около 1500 заразени дневно/, което свърши към 15-ти септември и започна бавно изкачване нагоре, което последните дни се ускорява.
  24-30.6 - 70
  ...
  7-13.7 - 54 /минимум/
  ...
  25-31.7 - 204

  25-31.8 - 1521
  26.8 - 1.9 - 1541

  9-15.9 - 1499

  24-30.9 - 1820
  25.9-1.10 - 1847

  9-15.10 - 2680
  10-16.10 - 2768
  11-17.10 - 2822
  12-18.10 - 3038
  13-19.10 - 3250
  14-20.10 - 3421
  15-21.10 - 3654
  16-22.10 - 3852
  17-23.10 - 4065
  18-24.10 - 4118
  19-25.10 - 4244
  20-26.10 - 4510
  21-27.10 - 4670
  22-28.10 - 4721

 41. 42 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  ЧЕСТИТО! От урва на урва и от връх на връх! НАДМИНАХМЕ ПРОЛЕТНИЯ ВРЪХ НА ПОЧИНАЛИТЕ ОТ КОВИД! Броят на регистрираните починали от ковид е 126 души среднодневно. Понеже движението му изостава със седмица-две от двежението на броя на заразените, но стабилно от юли насам се държи на ниво 5% от регистрираните заразени преди две седмици.Така че в скоро време можем да очакваме надхвърляне на ланския рекорд от 140 дневно /29.11-5.12.2020/ и пролетния от 125 дневно /30.3-5.4.2021/ и достигане стойности от над 200 починали среднодневно.
  24-30.6 - 7

  25-31.7 - 3

  25-31.8 - 47

  9-15.9 - 68


  24-30.9 - 76
  25.9-1.10 - 78

  9-15.10 - 86
  10-16.10 - 88
  11-17.10 - 88
  12-18.10 - 96
  13-19.10 - 101
  14-20.10 - 102
  15-21.10 - 105
  16-22.10 - 112
  17-23.10 - 115
  18-24.10 - 114
  19-25.10 - 118
  20-26.10 - 118
  21-27.10 - 125
  22-28.10 - 126

 42. 43 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса последните дни остава на нивото от върха на пролетната вълна . То остава по-ниско, отколкото лани есенес, защото голямата част от населението вече е преболедувала или се е ваксинирала.
  30.9-10.10 - 1,08 /30.9-10.10.2020 - 1,34/
  1-11.10 - 1,10 /1-11.10.2020 - 1,36/
  2-12.10 - 1,11 /2-12.2020 - 1,44/
  3-13.10 - 1,14 /3-13.2020 - 1,51/
  4-14.10 - 1,15 /4-14.2020 - 1,59/
  5-15.10 - 1,17 /5-15.2020 - 1,63/
  6-16.10 - 1,17 /6-16.2020 - 1,62/
  7-17.10 - 1,17 /7-17.2020 - 1,58/
  8-18.10 - 1,20 / 8-18.2020 - 1,54/
  9-19.10 - 1,24 /9-19.2020 - 1,48/
  10-20.10 - 1,27 /10-20.2020 - 1,47/
  11-21.10 - 1,28 /11-21.2020 - 1,55/
  12-22.10 - 1,29 /12-22.2020 - 1,54/
  13-23.10 - 1,30 /13-23.10.2020 - 1,52/
  14-24.10 - 1,27 /14-24.10.2020 - 1,48/
  15-25.10 - 1,26 /15-25.10.2020 - 1,41/
  16-26.10 - 1,28 /16-26.10.2020 - 1,44/
  17-27.10 - 1,29 /17-27.10.2020 - 1,50/
  18-28.10 - 1,25 /18-28.10.2020 - 1,54/

 43. 44 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  Съобщени са вече предварителните, т.е. още непълни данни на НСИ за общия брой на смъртните случаи през 41-та седмица на годината /11-17 октомври/ . Те са по-лоши отколкото през предишната.
  Общият брой на починалите е 3302 - с 1218 повече отколкото през аналогичната седмица лани или с 1442 души повече отколкото през аналогичната седмица на предковидната 2019 година, когато са починали 1860 души. Увеличението е от 78%.
  Отново, както и през миналата есен и пролет, регистрираната свръхсмъртност надвишава над два пъти броя на официалните жертви на коронавируса /618 през тази седмица/. Тъй като през следващата седмица броят на регистрираните смъртни случаи от ковид нарасна до 799 души можем да очакваме и ново увеличение на свръхсмъртността.
  За 66 седмици с повишена смъртност през 2020-2021 година са починали с 46742 души повече отколкото за аналогичните седмици на 2019-2020 година. Един областен град като Кърджали или Кюстендил.

  Бог да пази България от глупостта на антиваксъри и антиковидисти и от алчността и глупостта на нейните управници!
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W41.png

 44. 45 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  а ваксинираха ли се вече в Пирогов?

 45. 46 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  а ваксинираха ли се вече в Пирогов?

 46. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  Досега са регистрирани за 41 седмици от 2021 година 107 515 починали в България. Ако общата смъртност през останалите 78 дни намалее до нивото на 2019 година от 2024 седмично /което изглежда невероятно/, 2021 година ще имаме над 130 000 починали и ще бием рекорда от 2020 година. Ако приемем по-реалните 2622 умирания седмично,като през изминалите седмици ще имаме към 136 700 починали. Ако ли смъртността се задържи на средното ниво за 41-ва седмица ще имаме към 144 300 починали. Тази година ще бъде втората по абсолютна обща смъртност в България след 1918 година.
  Починали в България:
  1918 - 151 525 /испански грип, трудности с прехраната в разорена от войната страна/
  2020 - 124 735 /коронавирус/
  1997 - 121 861 /Виденовата зима, имаше починали от недояждане в квартала, макар официално да не се съобщаваха/
  1913 - 121 500 /холера, трудности с прехраната заради мобилизацията/
  Други години с над 120 000 починали сред гражданското население в България не е имало. https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W41.png

 47. 48 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  "Утре ще се отворят офертите за тестовете за учениците .."

  Е там е далаверата, "мазното" Ричи ряпа да яде. Лаборатории, тестове, всеки ученик всеки ден, така се правят пачки, а не с кафенца и салатка.

 48. 49 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 927 Неутрално

  ... Стъпка едно - държавата спира безплатното поголовно ваксиниране моментално...
  —цитат от коментар 28 на bludniq_sin

  И се препъваш и падаш по нос още на първата стъпка, защото тези ваксини не са дадени на "държавата" даром. Платил ги е всеки един от нас.

 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Всички, които работят с граждани, трябва да са ваксинирани!

 51. 52 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Премиерът увери, че се полагат всички усилия да се избегне пълно затваряне, т.е. полагат всички усилия да починат повече хора.

 52. 53 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  ....Глей кво са открили вчера:People who are fully vaccinated against Covid yet catch the virus are just as infectious to others in their household as infected unvaccinated people, research suggests.https://www.theguardian.com/world/2021/oct/28/covid-vaccinated-likely-unjabbed-infect-cohabiters-study-suggests
  —цитат от коментар 25 на Ан Он


  Добре де, идеята за ваксиниране нали бе да можеш да се предпазиш от заразяване (т.е. организмът ти да се справи сам!)

 53. 54 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Това служебно правителство можеше да си го спестим.Защо си го причинихме изобщо,не мога да разбера?Още на следващия ден след парламентарните избори,Слави Трифонов предложи кабинет,който далеч по-добре би се справил със ситуацията.Изпуснахме питомното,сега гоним дивото.Несериозни хора сме.Жалко!Ще патим доста.

 54. 55 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#30] от "doctor.no":

  Може и да стане ама няма да проработи - българите сме прост и завистлив народ. Ако още в самото начало държавата го беше изиграла все едно ваксината е дефицит, който като по тоталитарно време се дава първо на "елита" на нацията сега щяхме да се бием за ваксини. Те като някакви баламурници го пуснаха свободно, че и безплатно на всичкото отгоре, което беше и голямата им грешка. Да видиш ганя как щеше да търси какви ли не връзки само и само да напипа ваксината ако го бяха поднесли по описания от мен начин .. че и подкупи щеше да дава. Ама на .. като не си познаваш матряла така става.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 55. 56 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Да, всичко свързано с Ковид е временно, докато не стане постоянно. Лъжци! Измитаме ви на изборите! Какъвто и ПР да си правите - късно е либе за китка. Със зелените сертификати се простреляхте фатално в главата!

 56. 57 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 918 Неутрално

  “Премиерът: Няма натиск отвън за въвеждане на зеления сертификат”

  -Ем, то и отвътре няма натиск. Под една четвърт от населението е ваксинирано, а голяма част от тези хора са против зеУения сертификат. #Кой натиска тогава?

  Редно е да има референдум по въпроса и да приключим с тая бюрократична гимнастика…

 57. 58 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2440 Разстроено

  До коментар [#34] от "Пацко Пацков":

  Ако станем като Сингапур- да се увеличат смъртните случаи до 15 на ден след премахването на ограниченията- бихме били супер... А съжаление, нашите смъртни случаи са на порядък повече, при това с ограничения, при това след е две вълни на пандемията преди сегашната трета! А в Сингапур вече се учат да "живеят с вируса"!

 58. 59 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#23] от "Consumer":

  > Не се притеснявай за бустера

  Че аз изобщо не се притеснявам. Ако някой го е пропуснал - той да се притеснява.

  > свободен човек съм

  И аз. Макар че в сравнение с Алипите тук е малко по-самотно.

  > Петък е, прави профилактика на бункера.

  Прав си, заприказвах се. Санитарен полуден е днес, отивам да действам.

  કટાક્ષ
 59. 60 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#54] от "Вячеслав Атанасов":

  това е толкова нелепо твърдение, че няма повече на къде.
  - първият кабинет на НВ изобщо не беше съгласуван с хората в партията на Дългия и предложената и станала ни известна поне частично програма от Малкия Мук се различаваше от всичко, което експертите в партията бяха заложили. Спокойно можеше да се каже, че нямаше да има подкрепата дори на собствената си парламентарна група.
  Крахът щеше да е бърз и пълен
  - Вторият кабинет няма какво да се коментира,

 60. 61 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#34] от "Пацко Пацков":Ако станем като Сингапур- да се увеличат смъртните случаи до 15 на ден след премахването на ограниченията- бихме били супер... А съжаление, нашите смъртни случаи са на порядък повече, при това с ограничения, при това след е две вълни на пандемията преди сегашната трета! А в Сингапур вече се учат да "живеят с вируса"!
  —цитат от коментар 58 на plamen_b


  Ние вече сме се научили. От година и половина си живеен почти нормално, докато някоя правителствена откачалка не превърти играта. Последният превъртял е дикатора Радев и неговия пророк Кацаров. Ко станА с ангела на апокалипсиса Кунчев? Многократно набоден.

 61. 62 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2440 Весело

  "това се отнася за служителите на Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите КАТ"

  Катаджиите по шосетата броят ли се за държавни служители на гише? К'во пра'им сега?

 62. 63 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#50] от "Пацко Пацков":

  Беше ясно казано, че ефективността срещу делта е по-ниска така, че и това не е ново. 84% малко ли са? Виж умрелите - колко от тях са напълно ваксинирани и колко са без ваксини - кои са повече? и 100% ваксинационно покритие да се стигне пак ще има умрели - няма начин, въпросът е колко ще са те в сравнение с периода от преди ваксинациите? Толкова ли не ви увира главата?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 63. 64 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#33] от "bludniq_sin":

  > Аз не мога да разбера кой си мисли, че: ваксината дава 100% шанс да НЕ СЕ разболееш -

  Бившия калинков министър разправяше просълзен ... за един прегръдки с баща си ...

  > ... Да обаче - ваксината дава висок шанс ...

  И какво общо има това с 'посетителите на гише' ?

  કટાક્ષ
 64. 65 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ан Он":

  Нали идеята първоначално беше да можем да прегърнем родители, баба, дядо... Имаше и доста лекари, които пропагандираха точно това с леееека вметка, че още не е на 100% доказано, когато ги поставиш на тясно. Как да им вярваме?

 65. 66 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#57] от "dwr30648311":

  редно е според мен да има референдум и да махнем абсолютно всички мерки и тия дето ще мрат на стълбите на болниците и в линейките докато са чакали 10-12 часа да се докопа до кислород (безрезултатно) да ги заравяме направо в задния двор на градинките на същите болници - белким да наторяват овошките. То е ясно, че сме тръгнали да бием рекорда по умрели от времето на испанския грип, та поне да го бием как си требе - мъжката, по български.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 66. 67 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Всички, които работят с граждани, трябва да са ваксинирани!
  —цитат от коментар 51 на Роси


  И защо ?

 67. 68 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#53] от "pontius_glarus":

  > Добре де, идеята за ваксиниране нали бе да можеш
  > да се предпазиш от заразяване

  Оригинално беше за да можеш да прегърнеш възрастния си баща без да се притесняваш че ще го заразиш.

  Последната версия е да предпазиш себе си. Та по тоя повод въпросът беше - какво общо има това със:

  > Чиновниците по гишетата са длъжни да имат здравен сертификат

  За да не измрат и да няма кой да работи по гишетата ?

  કટાક્ષ
 68. 69 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#64] от "Ан Он":

  тва с прегръдките за кой път го превърташ. Калинковият просто искаше да каже, че се чувства по-спокоен, че няма да се зарази и респ. да зарази баща си и така да стимулира и хората да се ваксинират. И нормално да се чувства по-спокоен, когато ваксината му дава над 90% защита.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 69. 70 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#67] от "atmanpg":

  Шофьорите на автобуси що се тестват с дрегер преди да седнат зад волана?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 70. 71 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#63] от "bludniq_sin":

  > въпросът е колко ще са те в сравнение с периода от преди ваксинациите?

  Не че нещо ама тия дето са умрели от първата вълна, няма как да умрат пак за да ти е чиста сметката.

  Иначе нищо лошо няма всеки да си боцне по няколко дози имунно стимулиращ препарат (изглежда да работят краткосрочно), ама ако вместо да да ги маркетират като ваксини ги обявят за хранителни добавки, може и да има по-сериозен интерес.

  કટાક્ષ
 71. 72 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#66] от "bludniq_sin":

  Аз съм "за".

 72. 73 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#67] от "atmanpg":Шофьорите на автобуси що се тестват с дрегер преди да седнат зад волана?
  —цитат от коментар 70 на bludniq_sin


  Защото са опасни за останалите шофьори.
  А скакво неваксинираните са опасни за ваксинираните?

 73. 74 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Истината е, че ефективността на някои ваксини стига до около 80%, а има такива и с около 50-60%. На този фон трябва да сложим на кантар рисковете в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, като част от тях още не са установени, защото "ваксината" все още е в тестови период и трябва да мине още време в изследване. Гледаме и процента смъртност в различните възрастови групи + заболяванията. Анализирайки всичко това, индивидуално взимаме решение дали да се ваксинираме, или не.

 74. 75 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#72] от "atmanpg":

  принципно и аз. да мине тая с косата, да вземе каквото има да взема и да се свършва за 1-2 години. Ще стопим сигурно едни 300 хил. ма то ще олекне и пенсионната система, близките ще ги оплачат, здравната каса и тя ще поеме въздух, ще се освободят свободни жилища за продажба и цените може да паднат, въглеродния отпечатък сигурно и той ше се повлияе, абе като при пожар - таковаме мамата на гората и от пепелищата излиза една чисто нова българия .. идилия направо.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 75. 76 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Коронавирусът в България: Премиерът увери, че се полагат всички усилия да се избегне пълно затваряне

  По смешен премеир не сме имали.

  слуга на повикване на Радев

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 76. 77 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#69] от "bludniq_sin":

  > Калинковият просто искаше да каже

  Да - Калинковият прост

  Като постоянно затрупваш населението с откровени нелепици и/или лъжи се стига до тоя хал на който сме сега. Приказката за лъжливото овчарче нали я знаеш ?

  ----


  Първият имунизиран срещу коронавируса е здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Имунизацията се извършва в столичната болница "Св. Анна".

  "Вярвам, че учените са си свършили работата. И ако трябва да бъда честен, нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща без да се притеснявам, че мога да го заразя с COVID-19", това бяха първите думи на министър Ангелов след ваксинацията

  https://bntnews.bg/news/zdravniyat-ministar-prof-angelov-e-parviyat-vaksiniran-sreshtu-covid-19-v-balgariya-1088843news.html
  ----

  Ходи сега обяснявай на населението че 'ваксината' не те пази да не се заразиш, не те пази да не се разболееш, не те пази да си разпространител и няма как да предотврати да спасиш баща си.

  કટાક્ષ
 77. 78 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#71] от "Ан Он":

  интерес ще има ако станат дефицит. Тия хора нашите управляващи така и не се допитаха до някой маркетинг специалист - да знаят как се създава търсене, за да им се получи плана. Ся вече конят е изтърван. Българинът на безплатното не вярва. Трябва да му кажеш, че му е забранено на него, че има ама само за държавната администрация първо, да се пуснат слухове как тайно боци и другите управляващи се ваксинират ама не казват, и после уреждат братчедите си, и работата щеше да е опечена.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 78. 79 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#74] от "4okuto":

  > Истината е, че ефективността на някои ваксини стига до около 80%

  И кои са тия ?

  HEALTH AND SCIENCE
  Israel says Pfizer Covid vaccine is just 39% effective as delta spreads, but still prevents severe illness

  https://www.cnbc.com/2021/07/23/delta-variant-pfizer-covid-vaccine-39percent-effective-in-israel-prevents-severe-illness.html

  Не че съм против употребата им, ама аре стига с това бухане на произволни пропагандни числа.

  કટાક્ષ
 79. 80 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Истината е проста - никъде по света нямат контрол върху вируса. Идва и си отива на вълни (в Западна ЕВвропа е ход) и както става ясно не го интерсуват ваксинирани или не, сертифицирани ли не. Само перболедувалите са най-добре защитени. А иначе нека всеки който иска да се ваксинира, да се буства и да се ендура. Останалите или ще го изкарат и ще се възстановят по-защитени или няма да се възстановят. Това е простата истина, която политиците и медиите не искат да ви кажат.

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 80. 81 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#74] от "4okuto":

  > Гледаме и процента смъртност в различните възрастови групи + заболяванията.

  По тоя повод - айде да разгледаме статистиката от Швеция - пълния лузър дето не искаше да вкара никакви мерки:

  https://www.statista.com/statistics/1107913/number-of-coronavirus-deaths-in-sweden-by-age-groups/

  Колко деца на възраст между 7 месеца и 12 години са си заминали от Коварната Зараза ? Говоря за тази възрастова група за която една фарма компания много се опитва да си докара разрешение да ги набоцква и тях...

  કટાક્ષ
 81. 82 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#78] от "bludniq_sin":

  > интерес ще има ако станат дефицит.

  Ми кат няма Доброволци, тия препарати вместо Доброволни и Безплатни да ги правят Задължителни и Платени и да преследваме всички според буквата на закона.

  Не ли ?

  કટાક્ષ
 82. 83 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#79] от "Ан Он":

  Имам в предвид ефективност срещу летален край...

 83. 84 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3167 Любопитно

  До коментар [#75] от "bludniq_sin":

  Глобално така смятаха, в.т.ч и нашите от НОЩ, - да, ама не, маса народ в порядъка 40 - 50 години си замина.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 84. 85 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#66] от "bludniq_sin":

  След тази прекрасна доза #medporno рано сутрин, нека избягаме от хиперболата в друга посока и да се върнем на темата - зелен сертификат ;)

  “да махнем абсолютно всички мерки и тия дето ще мрат на стълбите на болниците и в линейките докато са чакали 10-12 часа да се докопа до кислород (безрезултатно) да ги заравяме направо в задния двор на градинките на същите болници”

 85. 86 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#83] от "4okuto":

  > Имам в предвид ефективност срещу летален край...

  Ваксината не те прави безсмъртен. До 100 години всички пишещи в този форум ще сме измрели.

  Израел са меката на ваксинирането, при засечка на терен са сметнали 39% 'ефективност'. Каквото и да значи 'ефективност'.

  Файзер с производителя на елексира, то могат да си обявяват и 99.83% 'ефективност'.

  Известни са с това:

  Justice Department Announces Largest Health Care Fraud Settlement in Its History
  Pfizer to Pay $2.3 Billion for Fraudulent Marketing
  https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-announces-largest-health-care-fraud-settlement-its-history

  કટાક્ષ
 86. 87 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2440 Любопитно

  До коментар [#50] от "Пацко Пацков":

  Не знам дали го осъзнавате, но един от изводите от изследването, което цитирате е, че неваксинираните имат на порядък по-висок риск да умрат от ковид в сравнение с ваксинираните:

  "persons not fully vaccinated having >10 times higher COVID-19 mortality risk"

  https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7037e1.htm

  Ваксините работят! Не дават 100% гаранция, но без всякакво съмнение работят!

 87. 88 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#84] от "Consumer":

  > да, ама не, маса народ в порядъка 40 - 50 години си замина.

  Апа в Швеция тия под 50 години не щат много да мрат от Заразата. Хем не спазваха много Мерките.

  https://www.statista.com/statistics/1107913/number-of-coronavirus-deaths-in-sweden-by-age-groups/

  Дали проблема не е някъде другаде ?

  Примерно пусни едно търсене за Кирил Ананиев и здравна каса.

  કટાક્ષ
 88. 89 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#87] от "plamen_b":

  >Ваксините работят! Не дават 100% гаранция, но без всякакво съмнение работят!

  Като спрете да ги маркетирате като 'ваксини', може и интереса да се засили. 'Имунно стимулиращ препарат' бих предложил аз.

  Боцкаш си го на 3 месеца за да си подпомогнеш имунната система. Няма лошо.

  કટાક્ષ
 89. 90 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#87] от "plamen_b":

  >Ваксините работят! Не дават 100% гаранция, но без всякакво съмнение работят!

  Като спрете да ги маркетирате като 'ваксини', може и интереса да се засили. 'Имунно стимулиращ препарат' бих предложил аз.

  Боцкаш си го на 3 месеца за да си подпомогнеш имунната система. Няма лошо.

  કટાક્ષ
 90. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  С цената на какво? Затворете поне кръчмите, които не спазват правилата, вместо само да ги глобявате.

 91. 92 Профил на constantinn
  constantinn
  Рейтинг: 66 Любопитно

  Ясно се усеща, как нашенеца се е снишил като хитър лалугер-тарикат и чака и тези мерки да бъдат отменени. Това направи Боко при 15% ваксинирани-отмени локдауна преждевременно и народа го удари на живот - кафенца и моренца.. Надявам се правителството на Радев да не се огъне, както и следващото, а да продължат така поне до юли догодина. Резултатите ще са видими съвсем скоро...

 92. 93 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#54] от "Вячеслав Атанасов":това е толкова нелепо твърдение, че няма повече на къде.- първият кабинет на НВ изобщо не беше съгласуван с хората в партията на Дългия и предложената и станала ни известна поне частично програма от Малкия Мук се различаваше от всичко, което експертите в партията бяха заложили. Спокойно можеше да се каже, че нямаше да има подкрепата дори на собствената си парламентарна група.Крахът щеше да е бърз и пълен- Вторият кабинет няма какво да се коментира,
  —цитат от коментар 60 на doctor.no


  Когато казвам "ние",не изключвам и редовите членове на партията на Слави Трифонов.Ние,всечки,изтървахме питомното и сега гоним дивото.Нелепо е това,което предстои.

 93. 94 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Ясно се усеща, как нашенеца се е снишил като хитър лалугер-тарикат и чака и тези мерки да бъдат отменени. Това направи Боко при 15% ваксинирани-отмени локдауна преждевременно и народа го удари на живот - кафенца и моренца.. Надявам се правителството на Радев да не се огъне, както и следващото, а да продължат така поне до юли догодина. Резултатите ще са видими съвсем скоро...
  —цитат от коментар 92 на constantinn


  Мерките трябва да бъдат отменени, защото са противоконституционни.

 94. 95 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Дневник, няма ли да споделите новината, че човек е умрял още в болница, докато го изписват?
  Вярно, че няма да предизвика вълна от коментари, как Бойко ни убива, но все пак е знак за претоварената здравна система, което е от обществен интерес.

 95. 96 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Чиновниците по гишетата са длъжни да имат зелен сертификат. Още пролетта всички служители в банки, обслужващи клиенти, доброволно-доброзорно се ваксинираха — тогава, когато нямаше избор на ваксини, а само Астра Зенека. Но да сте чули недоволства, да сте видели протести? Никой не протестира срещу частния работодател, а само срещу държавата. Сега и чиновниците (калинки и търтеи) ще нададат вой срещу сертификата.

 96. 97 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ан Он":

  Не трябва да са задължителни - трябва да са дефицит и платени. Българите не обичаме задължителни неща. Обичаме дефицитни неща - да сА усещам привилегирован, че имам бананЕ например ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 99 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2140 Любопитно

  До коментар [#6] от "Инженер Раул Викторов":

  Грубият тон не прави отговора смислен. Да, ваксинираният е по-защитен от тежко протичане, това се повтори толкова пъти, че всички разбраха. Въпросът е по какъв начин ваксинираният пази околните, след като разпространява вируса. Представете си конференция, в която участват 1000 човека, 900 ваксинирани през последната година и възможни преносители и 100 неваксинирани, но с негативен тест. Кои са по-опасни?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 99. 100 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ан Он":

  Аха ако нямаш сертификат има по-голям шанс да умреш по-бързо и да заразиш по-малко хора работейки на гишето. Как не са се сетили досега в Европа...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK