На живо

Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Георги Кожухаров"Дневник" следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите на властите и коментарите на здравните експерти.
Здравното министерство обяви тази вечер обществената поръчка за покупката на тестове за учениците от 1 до 4 клас. Те трябва да са 400 хил. и ще са тип близалка, съобщава "24 часа". Обявена крайна цена за спешната доставка на тестовете обаче няма. По-рано през седмицата правителството отпусна 13 млн. лв., с които да бъдат купени 1.6 млн. тестове за проверка на учениците за COVID-19.


Поръчката ще бъде спечелена от фирмата с най-ниската оферта. Важно условие е и времето за доставка на тестовете, което трябва да е до 3 дни след сключването на договора.


Тестовете трябва да са с над 90% чувствителност и да са придружени с документ от агенцията по лекарствата, че за тях няма регистрирани данни за инциденти или потенциални инциденти през последните 18 месеца, както и да няма блокирани или изтеглени от пазара партиди заради безопасността на изделието.

За вицепремиер в момента не е нужно да се отпускат помощи за бизнеса

Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Юлия Лазарова


Служебният вицепремиер Атанас Пеканов заяви пред Би Ти Ви, че в момента не е нужно да бъдат отпускани компенсации за бизнеса, тъй като COVID сертификати са били въведени като мярка, с която да се избегне пълно затваряне.


"Мерките в помощ за бизнеса може да ги има само при реално затваряне. В момента сме дали мярката, която избягва пълно затваряне. През лятото имахме най-щадящи мерки в цяла Европа, именно за да насърчим бизнеса. Подпомагането от държавата не може да е безкрайно. Бизнесът също трябва да насърчава ваксинацията", каза още той.


Според него благодарение на въвеждането на т.нар. зелени сертификати са били насърчени точно тези, които са се колебаели да се ваксинират и изтъкна, че се наблюдава повишен темп на ваксинацията.


"Може би наистина се случи прекалено бързо, може би трябваше гратисен период. Надявам се, че тези мерки ще дадат резултат, а това е възможно, ако хората бъдат отговорни", добави той.

Антигенен тест в "Пирогов" вече струва 20 лв.

Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Велко Ангелов


"Пирогов" променя цената на бързите антигенни тестове от утре, съобщиха от болницата. За всички бързи тестове за наличие на коронавирус, които се правят пред централния вход на лечебното заведение, вече ще се заплаща цена от 10 лв. за издаване на документ, както и 10 лв. за взимане на самата проба. Така всеки, решил да си направи антигенен тест в "Пирогов", ще трябва да плати 20 лв.


Досега се заплащаше само таксата за вземането на пробата, която беше в размер на 10 лв.


Работното време с граждани, желаещи да си направят изследването, остава непроменено: всеки ден от 08:00 часа до 18:00 часа.

Кацаров увери, че има достатъчно лекарства и кислород

Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Велко Ангелов

За разлика от предишните COVID вълни този път ние проведохме предварителна подготовка. Имаме план, осигурихме предварително достатъчно лекарства, разкриваме поетапно легла за болни с COVID, поддържаме непрекъсната връзка с производителите на кислород. Засега имаме достатъчно лекарства, осигурено е и достатъчно количество кислород. Това заявява здравният министър Стойчо Кацаров, цитиран от пресцентъра си, на среща с посланиците на Европейския съюз в България по инициатива на словенското председателство.


По-рано през деня пред БНР Марин Димитров, изпълнителен директор на един от най-големите производители на медицински кислород в България и най-големият доставчик за болниците в страната обяви, че ако тенденцията сега върви нагоре и продължат да се увеличават пациентите в болниците у нас, следващата седмица няма да има медицински кислород.


"Стремим се всячески да го избегнем, да приложим максимално строго противоепидемичните мерки. Надявам се те да дадат резултат и да избегнем пълно затваряне на страната, за да можем да проведем изборите, макар и в условия на пандемия", е обявил още министърът. Обяснил, че някои от политическите партии "са готови да яхнат всяка популистка вълна, всеки популистки призив в стремежа си да спечелят някой глас в повече на изборите и изобщо не се интересуват от нищо друго, включително и от живота и здравето на хората".


Обяснил е ниският процент ваксинирани с тоталитарното наследство и вярата в конспиративни теории. Посочил е, че партиите, които са заложили в предизборната си кампания на идеята, че 80% от българското население са антиваксъри, ще загубят.

Прокуратурата проверява хакерската атака срещу сайта за сертификатите

Софийската градска прокуратура се е семосезирала и е разпоредила проверка по повод информации в медиите за хакерска атака срещу Националната здравно-информационна система, съобщиха от прокуратурата. Проверката е възложена на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", а след приключването й материалите ще бъдат докладвани в прокуратурата за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.
Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Юлия Лазарова


Атаките от типа "отказ от услуга" (DdoS) започнаха в първия ден, когато бяха обявени новите мерки, обвързващи посещението на редица публични места с наличие на т.нар. "зелен сертификат". От "Информационно обслужване" обявиха, че това е била една от най-сериозните атаки от този тип в България изобщо. Заради атаките в системата не можеха да се регистрират ваксини, което забави ваксинирането, имаше и проблеми с издаване на европейският COVID-19 сертификат.

Медици канят недоволните от мерките да помагат в COVID отделенията

От националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ поканиха всички недоволни от противоепидемичните мерки да работят като доброволци в COVID зоните и отделенията на болниците.
Впечатлени сме от вашата загриженост за физическото и психическото здраве на народа ни. Заповядайте при заразените с КОВИД 19 българи, те се нуждаят от вашите грижи! Можете да ги носите, защото ние изнемогваме, да ги храните, защото не могат да го правят сами, да ги раздвижвате, за да профилактирате усложненията, да ги подкрепяте, защото са сами в кошмара си, да ги мотивирате, пишат медиците. Те обещават безплатно защитно облекло.

Медицинският кислород е на изчерпване, предупреждават производители

"Ако тенденцията сега върви нагоре и продължат да се увеличават пациентите в болниците у нас, следващата седмица няма да има медицински кислород. При 11 хиляди души, нуждаещи се от кислород в болниците при предишната Covid вълна, производството на кислород не стигаше и купувахме от Румъния, Турция и Унгария, но те са сега са забранили износа и няма откъде да се купува", каза пред БНР Марин Димитров, изпълнителен директор на един от най-големите производители на медицински кислород в България и най-големият доставчик за болниците в страната.
Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Reuters


Той подчерта, че в момента успяват да изпълнят всички доставки и работят на пълен капацитет за производство на медицински кислород. "Вече поръчките и производството се изравняват. България има капацитет да задоволи нуждите от медицински кислород, но трябва да се забрани износът и да се приоритизират доставките към болниците. Това може държавата да го направи", посочи той.


По-рано днес министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев каза пред "Нова телевизия", че се следи наличието на кислород в болниците. Правителството и здравният министър са в готовност при нарушаване на доставките да се спре износът и да се направи баланс между доставките за болниците и бизнеса.

Болница "Лозенец" става интензивен център за лечение на Covid-19

Болница "Лозенец" ще стане интензивен център за лечение на пациенти с Covid-19. Десет легла за лечение на пациенти с болестта, нуждаещи се от интензивна грижа, се откриват още утре в болницата, обяви заместник здравният министър Димитър Петров пред БНР. До понеделник леглата там трябва да станат поне 40.
Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Надежда Чипева, Капитал


Днес премиерът обяви, че се планира разширяване на броя на леглата за интензивно лечение с между 60 и 100. Сега има 930 легла за COVID-19 в интензивни отделения. Отделно има 10 хил. легла за болни, които карат болестта по-леко. Допълнителни легла ще се разкрият и в Многопрофилна белодробна болница "Св. София".


От утре или от понеделник ще бъде спряна плановата дейност на болниците в София, каза Петров.

Още няма данни колко от държавните служители са ваксинирани

Още няма пълна статистика каква част от работещите в министерствата са ваксинирани, каза днес премиерът Стефан Янев. Част от ведомството вече били обобщили данните, които би трябвало да се появят на техните сайтове. "За Министерския съвет тази момента картина не е готова, като данни може би ще има следващата седмица", каза Янев.


Пред Нова телевизия вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев увери, че в ръководеното от него ведомство 65% от работещите са ваксинирани или преболедували.

Утре ще се отворят офертите за тестовете за учениците

Утре предстои отварянето на офертите за доставка на щадящи тестове за проверка на децата дали не са болни от COVID-19, каза премиерът Стефан Янев.


След като се види какви са възможностите за бърза доставка и се прецени в какви срокове може да стане тя. Предполагам, че следващите десетина дни децата могат да се върнат в класните стаи", уточни премиерът. Той подчерта, че всяко семейство може да избере детето му да си остане вкъщи и да се обучава онлайн.


Още по темата тук


Какво е ясно до момента за връщането на децата в училище вижте тук

Премиерът: Няма натиск отвън за въвеждане на зеления сертификат

Стефан Янев

© Юлия Лазарова

Стефан Янев


Няма натиск отвън за въвеждането на зеления сертификат в България, каза днес премиерът Стефан Янев в започната от служебното правителство инициатива във Фейсбук "Властта говори! Открито". В отговор на въпрос той подчерта, че се зачитат мненията на всички хора и затова никой не бива каран насила да си сложи ваксина. Стефан Янев отново призна, че въвеждането на зелените серигификати е станало много бързо и хората не са били подготвени.


Следващата седмица ще бъде решено дали ще се признават тестовете за антитела. "Надявам се до средата на следващата седмица да има яснота дали може, или не може да се признават тестове за наличие на антитела, за получаване на зелен сертификат", каза премиерът. Той поясни, че и днес експерти се събират на дискусия по темата. Янев повтори тезата на здравните власти, че в световен мащаб тези тестове не са признати, а решението в България не е политически въпрос.


Подробности тук

Премиерът увери, че се полагат всички усилия да се избегне пълно затваряне

Стефан Янев

© Цветелина Белутова, Капитал

Стефан Янев


"Всички усилия на служебния кабинет са да не се стигне до пълно затваряне.. Това е крайна мярка, която искаме да избегнем. Да не се стигне до нея работим още от първия служебен кабинет, когато се промени цялата методика за противодействие на COVID-19" Това заяви служебният премиер Стефан Янев в разговор с гражданите чрез "Фейсбук" в рамките на инициативата "Властта говори! Открито".


Изглежда стигаме платото на инфекцията, каза премиерът. Напомни, че след въвеждането на последните мерки повече хора се тестват всекидневно - 50-60 хиляди. Те дават възможност да се следи по-добре ситуацията и да се взимат адекватни мерки. Наблюдаваме достигане на плато на инфекцията, дано през следващите дни се потвърди това, каза Янев. Той обяви, че изборите ще се проведат както е планирано на 14 ноември.


Той отчете, че през лятото набелязаните мерки са били постигнати, а в момента се прилагат нов тип мерки. Попитан какъв е критериите за въвеждането им и не са ли те противоречиви, той отговори, че така изглежда заради предизборната кампания.Подробности тук

Чиновниците по гишетата са длъжни да имат здравен сертификат

Коронавирусът в България: тестовете за учениците ще са 400 хил. и ще са тип близалка

© Георги Кожухаров


Всички с служители от държавната и общинската администрация, които работят на гише, също са задължени да работят със сертификат. Това разясни пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.


" Няма как служителят, който контактува с граждани, да няма зелен сертификат. Това е въведено по същия начин, както е за фитнесите, театрите, заведенията" каза Донев в коментар на настояването на асоциацията на заведенията изискването, което важи за техния персонал, да се прилага и към чиновниците.


Донев уточни, че изискването към държаните служители е започнало да се прилага със същата заповед, с която е въведено за ресторантите, театрите, фитнесите. В отговор на въпрос потвърди, че това се отнася за служителите на Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите КАТ, социалните служби, бюрата по труда


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK