Не е имало натиск върху България отвън за въвеждане на зеления сертификат

Не е имало натиск върху България отвън за въвеждане на зеления сертификат

© Велко АнгеловНе имало натиск отвън за въвеждането на зеления сертификат в България, каза днес премиерът Стефан Янев в започната от служебното правителство инициатива във Фейсбук "Властта говори! Открито". В продължение на час и десет минути той отговаря на въпроси на граждани и журналисти, като около половината от времето отиде за въпроси, свързани с мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.


В отговор на въпрос премиерът подчерта, че се зачитат мненията на всички хора и затова никой не е каран насила да си сложи ваксина.


"Ако някой работодател си е позволил да постави изискване за задължителна ваксинация, това не влиза в никакви норми, които държавата е дала, и отношение може да вземе инспекцията по труда", каза Янев.
Стефан Янев отново призна, че въвеждането на зелените сертификати е станало много бързо и хората не са били подготвени. Той каза още, че стремежът на кабинета е да подпомогне и да запази доброто развитие на икономиката, което е започнало през лятото.


Инфекцията може би е стигнала плато


Янев за пореден път подчерта, че всички усилия на служебния кабинет са да не се стигне до пълно затваряне. "Това е крайна мярка, която искаме да избегнем. Да не се стигне до нея работим още от първия служебен кабинет, когато се промени цялата методика за противодействие на COVID-19. През лятото мерките постигнаха целта си, в момента се прилагат нов тип мерки", каза Янев.


Той посочи, че след приемането на последните мерки има по-голям обем от хора, които се тестват на дневна база - около 50 - 60 хиляди. Това давало възможност да се следи по-добре ситуацията и да се взимат адекватни мерки. "Наблюдаваме достигане на плато на инфекцията, дано през следващите дни се потвърди това", каза още Стефан Янев. Той обяви, че изборите ще се проведат както е планирано на 14 ноември.


Попитан какви са критериите за въвеждането на пълно затваряне и не са ли те противоречиви, премиерът коментира, че така изглежда заради предизборната кампания, но не влезе в конкретика при какви условия може да се стигне до такава стъпка.


Решението за тестовете за антитела ще се вземе следващата седмица


"Надявам се до средата на следващата седмица да има яснота дали може, или не може да се признават тестове за наличие на антитела за получаване на зелен сертификат, каза още премиерът Стефан Янев. Той поясни, че и днес експерти се събират на дискусия по темата.


Янев повтори тезата на здравните власти, че в световен мащаб тези тестове не са признати, а решението в България не е политически въпрос.


Офертите за тестовете за учениците се отварят утре


Утре предстои отварянето на офертите за доставка на щадящи тестове за проверка на децата дали не са болни от COVID-19, каза премиерът Стефан Янев. "След като се види какви са възможностите за бърза доставка и се прецени в какви срокове може да стане тя. Предполагам, че следващите десетина дни децата могат да се върнат в класните стаи", уточни премиерът. Той подчерта, че всяко семейство може да избере детето му да си остане вкъщи и да се обучава онлайн.


Още няма данни колко от държавните служители са ваксинирани


Още няма пълна статистика каква част от работещите в министерствата са ваксинирани, призна Стефан Янев. Част от ведомствата вече били обобщили данните, които би трябвало да се появят на техните сайтове. "За Министерския съвет тази моментна картина не е готова, като данни може би ще има следващата седмица", поясни Янев.


Ще се осигурят до 100 нови легла за интензивно лечение


Всичките ни усилия са в посока да се създадат условия здравната система да не изпадне в колапс, отбеляза премиерът. Той припомни, че в страната има открити над 10 хил. ковид легла. Отделно има 930 легла за интензивно лечение.


Стефан Янев посочи, че не е нужно увеличаване на общите легла, но се търсят възможности за осигуряване на нови за интензивно лечение. Очаква се те да са между 60 и 100. Системата работи в предсказуеми граници, но проблемът е човешкият потенциал, каза премиерът.


Каква е икономическата ситуация в страната според Стефан Янев вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK