Проверяващите магистрала "Хемус" се оказали изправени пред пирамида

Снимката е илюстративна.

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е илюстративна.Последните участъци от автомагистрала "Хемус" трябва да бъдат преначертани, защото настоящият чертеж преминава през свлачищни терени, през слаби терени и през защитена територия. Но за тези участъци са преведени авансово пари.


Това обяви служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова по време на съвместен брифинг с представители на МВР във връзка с проверката на строителството на автомагистрала "Хемус". Според служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков при проверката органите са се сблъскали с "пирамида, която строи магистрала на зелено", като за някои участъци не може да се открият фирмите, с които е сключен договор.


Повече за данните на МВР и проверката - тук
Каква беше реакцията на бившия премиер Бойко Борисов - тук
Сред другите нарушения, на които са са натъкнали при проверката, че няма проведени отчуждителни процедури, липсва подробен устройствен план, проблеми с документацията.


Преди няколко дни МВР предприе акция с дрон по трасето на все още непостроените участъци от магистрала "Хемус". Още в началото на работата на служебния кабинет беше съобщено, че през инхаус договори са били отпуснати авансово близо милиард лева. Преди два дни вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че има данни за "престъпления, които миришат на асфалт". Той каза още, че "един български пътен строител", без да посочи кой, е превеждал милиони в Обединените арабски емирства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK