Анализ на американски експерти: Има риск от технически срив на "Топлофикация София" (обновена)

Анализ на американски експерти: Има риск от технически срив на "Топлофикация София" (обновена)

© Надежда ЧипеваАнализът за състоянието на "Топлофикация София", изготвен от американската консултантска компания "Black & Veatch" Management Consulting бе качен днес на сайта на Столичната община. На вчерашната сесия на Столичния общински съвет (СОС) бе поискано от "Демократична България" той да бъде предоставен на съветниците. Мнозинството от ГЕРБ-СДС отказа с мотива, че докладът е "технически", а и още не е преведен от английски. Той бе поръчан от СОС на 27 април т.г. като финансирането е от Агенцията за търговия и развитие на САЩ в размер на 921 хил.долара и е предоставен на общината на 29 септември.


Наред с доклада, преведен на български, е представена и презентация "Проект за модернизация на "Топлофикация София". Тя съдържа изводите и препоръките на експертите. В нея се посочва, че основното оборудване на дружеството е на над 70 години, а гаранционните срокове са изтекли преди повече от 40 години и осигуряването на поддръжка и резервни части е почти невъзможно. Американците оценяват високо старанието на техническия персонал на "Топлофикация София" да поддържа остарялото съоръжение. "Работниците са герои, че успяват да оперират с това оборудване", отбелязват американските експерти.


Тази програма ще изисква капиталови разходи, оценени на около 860 000 000 евро. Преди година на поредно обсъждане в СОС на проблема беше посочено, че за технологичното обновление ще са нужни 500 млн.лева. Тогава СОС одобри решение да се търси чуждестранен инвеститор за модернизацията на "Топлофикация София", но досега - безрезултатно.
Сега в анализа се посочва, че финансирането на модернизацията на мощностите ще бъде осигурено от водеща международна финансова институция, която ще бъде избрана чрез търг. В анализа се посочва, че дружеството трябва да остане собственост на Столичната община.
"Финансовата структура на проекта предвижда реализацията му да бъде съчетана с минимизиране на цените на услугата за софиянци", се посочва в презентацията. На няколко места се подчертава, че сметките за абонатите ще бъдат намалени.
Първите парогенератори на ТЕЦ "София" са пуснати в експлоатация от 1957 г. до 1964 г., тези на ТЕЦ "Изток" са включени през 1964 г., като последният е от 1989 г., се посочва в доклада.


Оборудването на ТЕЦ "София център" и ТЕЦ "Земляне" са постоянен екологичен риск за големите жилищни квартали в близост до тях. "Съществуващите инсталации не могат да покрият нормите за емисии на азотни оксиди, а дерогация (изключение от прилагането) повече не е възможна.


"Топлофикация София" осигурява топла вода и отопление, но произвежда и електроенергия. Нейният дял обаче е прекалено нисък и това е причина за слабата ефективност и нарастващите финансови загуби - 245 млн.лева за последните пет години. Това води и до натрупване на огромни дългове - над 700 млн.лева към Българския енергиен холдинг. Общо задълженията са за над 1 млрд.лева и се увеличават, защото всеки месец "Топлофикация София" плаща нарастващи глоби за превишени емисии азотен окис.


"Евентуален фалит на дружеството ще бъде платен от данъкоплатците", се посочва в презентацията на доклада на "Black & Veatch" Management Consulting.


Това състояние на отоплителното дружество крие сериозен риск всеки момент да се стигне до финансов или технически срив, който би оставил мнозинството от живеещите в София без парно. Това би довело до пренатоварване на електропреносната мрежа на града, поради преминаване на отопление на ток или до екологична катастрофа, ако масово се премине на твърди горива, се посочва в презентацията.


Сега активите на софийската топлофикация са следните: капацитетът за производство на електроенергия е едва 238 мегавата, а за топлинна мощност - 4186 мегавата.


Американските консултанти предлагат първи стъпки за оздравяване на дружеството. Изграждане на когенерация за производство на електроенергия в ТЕЦ "Люлин" и ТЕЦ "Изток", всяка с мощност 240 мегавата, както и инсталация за изгаряне на RDF отпадъци.


Друга стъпка е подобряване на топлопреносната мрежа, с което ще се търси вкключване на още 15% от домакинствата, което ще доведе до ръст на приходите. Трябва да се осигури свързване между ТЕЦ-овете и при възможност в бъдеще да се извърши "безпроблемен преход към водород".


Като очаквани резултати от модернизацията на "Топлофикация София" са повишени приходи от продажба на електроенергия, по-чиста околна среда в София и възможност за обслужване на задълженията в дългосрочен план.


Според анализа на "Black & Veatch" Management Consulting предложеният план за действие може да бъде изпълнен "приблизително за четири години", ако бъде одобрен от Столичния общински съвет.


Сесил Лорънс: "Топлофикация София" ще може да работи и с водород


Днес зам.-кметът по финансите на Столичната община Дончо Барбалов, председателят на енергийната комисия на СОС Прошко Прошков и изпълнителният директор на "Топлофикация София" дадоха разяснения за медиите по доклада. От САЩ в представянето се включи г-н Сесил Лорънс, ръководител на техническия екип, изготвил анализа.


"Технологията, която ще изберем за "Топлофикация София" ще може в бъдеще да работи и с водород, тя ще бъде приспособима за работа с водород", обясни Лорънс. Преди това трябва да се замени старото оборудване, което отдавна е приключило своя технически живот. Ние предлагаме план с комбинирани варианти за енергийната ефективност, за обновяване на разпределителната мрежа... Нашият план залага на 20-годишна цел напред, за да се подобри състоянието на "Топлофикация София".


Предложеният план от американците е дългосрочното решение на проблема, докато краткосрочното е да се запази поносимата цена за потребителите на услугата в София тази зима, посочи Прошко Прошков. Той отново подчерта, че Столичната община очаква компенсации от държавата зар "Топлофикация София" заради рязкото покачване на цените на електроенергията и природния газ.


Досега никога не е бил изготвян цялостен план на отоплителното дружество, който да включва развитието му. В случая се предлага визия и проект за бъдещата му работа до 2050 г., отбеляза Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация София".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  То не става само да доиш и стрижеш. Трябва и да се храни (инвестира).

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Влагаме приориетно 350 милиона за крематориум за боклук и всичко ще е пушка

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Б@си и доклада - 1 млн. долара.
  Не само у нас се краде явно.
  А иначе ние тези неща си ги знаем и без този доклад.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Дневник,
  вероятно имате грешка при пренасяне на информацията - ТЕЦ София Изток (бивш Трайчо Костов) има когенерация - така е проектиран. А Отплителните централи Земляне и Люлин нямат.

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Ма кви са тия предлагачи и докладчици? Ей на БЕХ пое едни милиони, дето цял народ ще ги плаща, после още и така до края на фандъците. Гербавият принцип - крадни колко може, па след мен и потоп!

 7. 7 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Нова инсталация за горене на боклук. Чудесна инвестиция в София. хахах :-)
  Всъщност, този доклад всеки второкурсник от УНСС можеше да го напише. Не че съм го чел, но предложенията са "уникални". Вземане на кредит, нови инвестиции и търсене на нови клиенти. Преминаването на водород пък е особено забавно!

 8. 8 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1576 Любопитно

  Хъх, само си представете каква веселба ще настане, ако вземе, че гръмне някой ТЕЦ...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 9. 9 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 652 Неутрално

  ....Анализ на американски експерти: Има риск от технически срив на "Топлофикация София"...
  Ами то има риск и да ни падне някоя саксия върху главата докато се разхождаме.
  Въпросът е колко е вероятен.
  Това не се разбира от писаниците на дневникарчето.

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Това не го разбрах - цената на газа нараства поради търсенето му в световен план заради отказване от въглиша заради зеления преход, цената на емисиите нараства заради зеления преход, ще трябват много стотин милиони за изграждане на ко-генерация. И за капак цената на парното ще падне?!?

 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  да не хванали някой преводач с крематориум?

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Днес зам.-кметът по финансите на Столичната община Дончо Барбалов, председателят на енергийната комисия на СОС Прошко Прошков и изпълнителният директор на "Топлофикация София" дават пресконференция по въпросния доклад.
  _______________
  Аз си мисля,че каквото предлагат американците не е добре! Да си направят техните олигарси ТЕЦ за горене на боклуци в Манхатан в парка или до 2км от него па да се хвалят колко е хубаво!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":

  Говори се за подобряване на ефективността и подготовка за преминаване към водород. Освен това, ако се обнови и оптимизира системата, ще паднат глобите за азотен-нещо-си, което се отделя в момента в големи количества, и ще се намалят въглеродните емисии, които, както знаем, са доста скъпи и ще стават все по-скъпи.
  Има логика.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Ох леле.....защо се криеше доклада.......

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Те американските "експерти" показаха класата си в Афганистан. Както преди във Виетнам, Сомалия, Никарагуа, а най-вече в обезлюдено и фалирало заради НАТО/ЕС Българско.
  —цитат от коментар 4 на Dimitar Kunev


  Източили са едни пари за да напишат предварително заложен сценарии!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 18 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 652 Неутрално

  А дали има разлика между българската и английската версия? Познайте от три пъти, без да налучквате.
  —цитат от коментар 12 на cvh501084513


  И каква е според теб разликата между българската и английската версия? Ако допуснем че има такава?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 391 Любопитно

  Не допрочетох, затуй се чудя - какво ли са открили американските "експерти" срещу заплата 1 000 000 долара, което да не е известно на всеки пълнолетен софиянец без съдебно запрещение, и съответно - гласоподавател?

 21. 21 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  За мнозинството българи понятието риск не съществува. Има само гордост как никой не може да ги излъже, след това следва тюхкане, плащане като поп и преминаване към нова фаза на маршируване с гордо вдигната глава към следващата мотика.

 22. 22 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Ох леле.....защо се криеше доклада.......
  —цитат от коментар 15 на samoedin


  Вчера дневник пишеше как доклада уж се криеше, ама видя ли как за една вечер го намериха, прочетоха и даже намериха рисковете.
  Енергетици от класа са общинарите на Бойкики.
  Хвала!

 23. 23 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 584 Неутрално

  ...... "да бъде съчетана с минимизиране на цените на услугата за софиянци"...... "

  🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  Няма да питам защо е било нужно да се дават пари и то на американска компания за одит при все, че фактите за техническото и финансово състояние е очиизвсдно и за потребители и за ОПГ то от Столична.

  Обичам нещата да са прости а не хората да са такива!
 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Весело

  До коментар [#23] от "mario_m35":

  Защото американците искат да финансират американска компания, не е ли ясно.

 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хриси":

  Ефективността на горене на газ вече е 99%, няма как да се подобри, евентуално когенерацията ще подобри "цялостната ефективност" ама за това трябват масивни инвестиции, които ще трябва да се изплашат от тия спестявания. Глобите за "нещо си" може да паднат ама при положение че 70% от разхода на топлофикация е за гориво, едва ли ще допринесе много. А "подготовка за преминаване на водород" е някаква грандиозна простотия - от къде ще дойде тоя водород и ако дойде, на каква цена ще бъде ?!?

 26. 26 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  До коментар [#13] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  А къде предлагаш да се направят тези инсталацйи за горене на боклук?
  Щото така на Ангро лесно се дава Акъл'

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хриси":

  Няма да "да гръмне" в с мисъл да се взриви някои тец и да се разхвърчат железа в околните квартали. Технически срив значи че просто ще престане да може да работи, примерно нещо масивно ще се счупи в теца и ще трябва да се ремонтира цяла година.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#23] от "mario_m35":

  Щото ако го направи български експерт, умните и красивите веднага ще ревнат - "калинка", "човек на Доган/Борисов". И затова са наели американски експерти на които им плашат с подарен американски пари. Т/е на практика безплатно едни експерти ни казват тяхното мнение по проблема.

 29. 29 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  "..както и инсталация за изгаряне на RDF отпадъци." Зелените ще позеленеят от това разумно предложение.

 30. 30 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Много софиянци се надяват, че г-н Бойко Борисов, като потомствен комунист и г-жа Йорданка Фандъкова, също потомствена комунистка и от семейство на „Активни борци срещу фашизма и капитализма“, водени от високият морален критерий на ГЕРБ, ще се засрамят от загубите на „Топлофикация София“ ЕАД и ще ги погасят с личните си спестявания.

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Весело

  До коментар [#10] от "m17":

  "Това не го разбрах"

  Да беше само това, здраве му кажи! Ипо-елементарни неща остават неразбрани! :-)

 32. 32 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Помня че при Вальо Топлото Топлофикация взе едни 150 милиона долара за ремонтиране на мощностите и преноса ....и се оказа че парите ги нЕма а са подменени 40 километра тръби.....!!!Виновни няма, освен Валчо ама и той отдавна е на свобода и си харчи на Баба Цеца 20 -те милиона!!!

 33. 33 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  е що им трябваше да го крият? няма нищо страшно в тоя доклад.

 34. 34 Профил на qmi01642051
  qmi01642051
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Анализът на американците ще доведе до загуби на милиарди левове. Никъде в презентацията не видях да има финансови разчети, а само общи приказки.

  Таксите за използване на природен газ само след 10 години ще са 38,5 евро/MW. А това означава, че цената на природния газ ще е по-висока от сегашната.

  Да не говорим за квотите – сега се плащат над 127 000 000 лв. наказания годишно, а като се увеличи потреблението на газ, тази сума ще се увеличи още. Отделно от това, квотите ще поскъпнат значително над сегашните си нива.

  Отделно от това, в момента „Топлофикация София” ЕАД губи над 40% от енергията на газа, а модернизацията и ко-генерацията ще струват над 2,5 млрд. лева.

  Могат да се направят прости сметки и да се види следното:
  Очаквани задължения на „Топлофикация София” ЕАД към края на 2021 г. – 1,2 млрд. лева; Ако има чиста печалба от 25 млн. лв/год, ще трябват 48 години, за да се изплатят сегашните задължения. Ако „Топлофикация София” ЕАД започне да печели по 50 млн. лв./год, ще трябват 24 години.

  А като добавим и тези нови 2,5 млрд. лева, ще трябват още 50 години и повече, за да се изплатят вложенията. Без да се реализира печалба!

  Толкова нелепо и абсурдно е това предложение на американците, че няма накъде повече.

  Отделно от това, се доказа че изгарянето на RDF ще донесе загуби от милиарди левове.

  Какво ни предлагат американците всъщност? Финансова катастрофа и екологична бомба!

  Алтернативата – ВЕИ. За цитираните суми, „Топлофикация София” ЕАД ще може да произвежда в пъти повече електрическа енергия, а софиянци да има парно, което е няколко пъти по-евтино.

  Отделно от това, понеже няма да се гори нищо, въздухът ще е много по чист!

  Американските виждания за „Топлофикация София” ЕАД са страшни!

 35. 35 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 659 Неутрално

  А кога Топлофикация ще започне да си плаща газа?
  И докога топлоенергията ще бъде социална услуга за столичани, за сметка на цялата държава?

 36. 36 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#23] от "mario_m35":Защото американците искат да финансират американска компания, не е ли ясно.
  —цитат от коментар 24 на НеКой


  По-скоро логиката на нещата е следната:
  1. Екип от гербер-общинари иска да гепи едни кинти.
  2. Екипът не умее нищо и затова наема едни "експерти" енергетици и правят нов екип
  3. Новият екип търси кинтите и ги "намира" в/чрез американското посолство
  4. Посолството казва Окей, ама кинтите ще ги дадем на наши си експерти, с които трябва да направите екип
  5. Водещата американска компания взема лъвския пай и дава трохите (по около 20-30 хил лева) на член от българския екип с обещанието, че ще има повече, ако изпълнението на препоръките от доклада се възложи на фирми, посочени от американските "партньори"...

 37. 37 Профил на qmi01642051
  qmi01642051
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Анализът на американците ще доведе до загуби на милиарди левове. Никъде в презентацията не видях да има финансови разчети, а само общи приказки.

  Таксите за използване на природен газ само след 10 години ще са 38,5 евро/MW. А това означава, че цената на природния газ ще е по-висока от сегашната.

  Да не говорим за квотите – сега се плащат над 127 000 000 лв. наказания годишно, а като се увеличи потреблението на газ, тази сума ще се увеличи още. Отделно от това, квотите ще поскъпнат значително над сегашните си нива.

  Отделно от това, в момента „Топлофикация София” ЕАД губи над 40% от енергията на газа, а модернизацията и ко-генерацията ще струват над 2,5 млрд. лева.

  Могат да се направят прости сметки и да се види следното:
  Очаквани задължения на „Топлофикация София” ЕАД към края на 2021 г. – 1,2 млрд. лева; Ако има чиста печалба от 25 млн. лв/год, ще трябват 48 години, за да се изплатят сегашните задължения. Ако „Топлофикация София” ЕАД започне да печели по 50 млн. лв./год, ще трябват 24 години.

  А като добавим и тези нови 2,5 млрд. лева, ще трябват още 50 години и повече, за да се изплатят вложенията. Без да се реализира печалба!

  Толкова нелепо и абсурдно е това предложение на американците, че няма накъде повече.

  Отделно от това, се доказа че изгарянето на RDF ще донесе загуби от милиарди левове.

  Какво ни предлагат американците всъщност? Финансова катастрофа и екологична бомба!

  Алтернативата – ВЕИ. За цитираните суми, „Топлофикация София” ЕАД ще може да произвежда в пъти повече електрическа енергия, а софиянци да има парно, което е няколко пъти по-евтино.

  Отделно от това, понеже няма да се гори нищо, въздухът ще е много по чист!

  Американските виждания за „Топлофикация София” ЕАД са страшни!


  Забележете още един факт: никога досега, Столична община не е обсъждала публично с граждани и експерти (които не са партийни послушковци) какво и как да се прави.

  Как така в България не се намери нито един читав специалист, който да може да реши проблемите на „Топлофикация София” ЕАД?

  Има толкова много експерти, които доказват същите неща, които написах по-рано и че проектите на „Топлофикация София” ЕАД са екологична и финансова катастрофа, че няма накъде повече. Просто ГЕРБ не искат да чуят никого за нищо. Защото ще спре безкрайното крадене от „Топлофикация София” ЕАД.

  А ето и един въпрос бонус: колко трябва да струва 1 MW топлинна енергия, за да генерира „Топлофикация София” ЕАД печалба от 50 000 000 годишно?

  А ето и още един въпрос бонус: колко трябва да струва 1 MW електрическа енергия, за да генерира „Топлофикация София” ЕАД печалба от 50 000 000 годишно?

  Всички сметки са без кръчмар. Цената на електрическата енергия от фотоволтаиците е няколко цента за киловат. Буквално е без пари. А термо помпи + фотоволтаици = супер евтино отопление и топла вода.

  ЕС тича към термо помпите. Но ГЕРБ тичат на обратно – към горенето (по възможност – отпадъци). Дори и днес по БНР казаха ясно, че след 2030-2035 година горенето на нещо в ЕС ще е като утопия. Климатът се променя драстично. Толкова, че дори и САЩ вече са много загрижени. Иска се незабавно спиране на горенето и използването на ВЕИ.

  И ние имаме отличния шанс, да приключим с „Топлофикация София” ЕАД веднъж и завинаги и да имаме супер евтино и чисто отопление и ел. енергия.

  Изгарянето на водород е много скъпо и след около 100 години може и да излезем на нулата с него, ако СО направи инвестиции в него.

  Кога най-после ще фалира тази черна дупка, застрашаваща икономиката на цялата страна? Булгаргаз го каза отново съвсем ясно това! Кога най-после ще имаме нещо съвременно, без обръчи от фирми, които пият кръв всеки ден?

  Да гледаме напред, а не към 1948 г.! Толкова много нови технологии се появиха и навлязоха в живота ни, а някой иска ние да горим, да се тровим и да плащаме със злато, за да стоим на студено през зимата.

  „Топлофикация София” ЕАД изпълнява анти социални функции – хората не пускат парно или го пускат слабо или само в една стая и плащат за това, че не се топлят!

  Кога най-после ГЕРБ ще си заминат от Столична община? 38. 38 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 661 Весело

  Най-екологично ще бъде тецовете да се спрат и "парното"да мине на солари. Според прогнозите температурите драматично се повишават и проблем не би трябвало да има. Ел.енергията за циркулацията ще се осигури от ветрогенератори по билото на Витоша. За всеки случай може да се построи и един терминал за "втечнен" водород на някоя плавателна река близо до София........просто за всеки случай

  Не отговарям на хейтъри.
 39. 39 Профил на qmi01642051
  qmi01642051
  Рейтинг: 441 Неутрално

  е що им трябваше да го крият? няма нищо страшно в тоя доклад.
  —цитат от коментар 33 на karatista


  Ясно е написано, че техническото състояние е критично! Как така, след като ни управляват толкова големи специалисти от ГЕРБ? Явно Божков е платил на американците, да констатират анти-ГЕРБ моментно състояние! Ха-ха-ха!

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Хем не могат, хем не знаят, хем и акъл не вземат.Българска работа.

 41. 41 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Нова инсталация за горене на боклук. Чудесна инвестиция в София. хахах :-)Всъщност, този доклад всеки второкурсник от УНСС можеше да го напише. Не че съм го чел, но предложенията са "уникални". Вземане на кредит, нови инвестиции и търсене на нови клиенти. Преминаването на водород пък е особено забавно!
  —цитат от коментар 7 на stargate


  това за водорода го чух наскоро, че Русия може да започне да доставя водород по СП2, ако Европа се откаже от природния газ.

 42. 43 Профил на BAte Venci
  BAte Venci
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Оставям тази презентация за това изглежда ТЕЦ Торино, не знам дали си давате сметка колко сме назад.

  Също така е интересно защо не са потърсили италианци за тази работа, все пак са от ЕС.

  https://www.irenenergia.it/ChiSiamo/Media/brochure/files/en/Iren_Energia_Teleriscaldamento_Torino_UK.pdf

 43. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  г-н Сесил Лорънс, ръководител на техническия екип, изобщо не ми вдъхва доверие

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":

  това никой не го разбира

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 45. 46 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 957 Любопитно

  И преди, и сега, особено след като прочитам за състоянието на софийската Топлофикация се радвам, че съм приключил веднъж завинаги с тях. Минах на климатици от висок клас (с тях се родих във всеки смисъл), мисля и за термопомпа (живея в къща) и ми е жал за всичките тези хора, заврени по апартамените и завинаги закрепостени към това умиращо дружество, наречено Топлофикация (а реално трябва да се казва Студено към хладно-фикация), на което плащат луди пари, без да получават необходимата услуга с подходящото качество за нея...

 46. 47 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 873 Неутрално

  1 Ситуацията е много тежка
  2 Вземи малко затоплизъм и ще се оправиш.

 47. 48 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#46] от "geordgeo":

  Който може да приключи е супер. Изобщо не съм съгласен че електроенергийната система ще падне ако се отопляваме на климатици и ТП , а не на ел. печки. Топлофикация е един комунистически мастодонт, който само държавата държи на крака. Какво като фалира и ще платим дълговете и? Сега 700 милиона, догодина 1 милиард!!! Защо ако ще се топлят хората на газ трябва да има Топлофикация? С въглищата мръсно, но на газ се топлят приятели и изобщо няма топлинни загуби по трасето.

  "Оборудването на ТЕЦ "София център" и ТЕЦ "Земляне" са постоянен екологичен риск за големите жилищни квартали в близост до тях. "Съществуващите инсталации не могат да покрият нормите за емисии на азотни оксиди" --->>> ААА ЧУДЕСНО, сложете инсталция за горене на найлони (пардон РДФ) и ще се "намалят" глобите и замърсяването! " Да не забравяме, че ТЕЦ София е на няма 2км въздушно от идеалния център на града - пл. св. Неделя. При положение, че 50% от апартаментите не са абонати на Топлофикация всички ползи от центрланото парно се губят.

  Един Българин
 48. 49 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#39] от "qmi01642051":

  е все едно че не знаят и не могат да проверят сами. и те имат айфони да направят снимките. не омаловажам доклада, ама защо се е чакало досега?

 49. 50 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Американските консултанти предлагат първи стъпки за оздравяване на дружеството. Изграждане на ......, както и инсталация за изгаряне на RDF отпадъци.
  ........
  Разбира се, разбира се, непременно с изгаряне на отпадъци ще вдигнем дружеството на крака. То и без това гробищата на Орландовци са наблизо, направо и крематориум да го направим ТЕЦ-а.
  И са ви дали 900 хиляди долара за доклада, така ли?

  Смърт за световния ковидизъм!
 50. 51 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Има опасност от техническинсрив не само в Топлофикация София, а ВЪВ ВСИЧКИ обекти ит национално значение. Причината за това е, че парите отпускани за тяхната поддръжка се крадат над 90% и повече. Държавните органи, които трябва да контролират процесите са напълно подконтролни на крадящите и само прикриват реалното положение. Самият факт че могат да се отпускат авансово милиарди за строителство, без проекти, без отчуждаване, реално без нищо и никой не може да установи кой е строил, какво и как е построил е достатъчно показателен.

 51. 52 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Един милиард, а?
  Който вероятно ще нарастне на 2-3?
  Какво ако всеки абонат си сложи бойлер и парно?

 52. 53 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Oщe в учeбникa пo физикa нa Caвeльeв e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa само aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкoтo к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция.

 53. 54 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  ЛЕЛЕ, на гербиджа не е леко. 660 000 софиянци. Такъв електорат не са си мислили да бъде срещу тях.

 54. 55 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Сега активите на софийската топлофикация са следните: капацитетът за производство на електроенергия е едва 238 мегавата, а за топлинна мощност - 4186 мегавата." За сведение реакторите на АЕЦ "Козлодуй" са с електрическа мощност по 1050МВт и с топлинна мощност 3000МВт всеки. Чистата топлинна мощност на двата реактора е 4000МВт, т.е. колкото Топлофикация София, но при само 238МВт елмощност. Казано с други думи топлофикацията трябва да произвежда над 2100МВт елмощност за да отоплява с отпадъчната топлина.

 55. 56 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#9] от "nhh18551388":

  Ти си напиши името като хората, после раздавай акъл. Седнал он ми ти анонимко да ми разправя кое какво, ааайде.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 56. 57 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  [quote#16:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  И а това се запитах. Нкъде не видяхме, какъв конкурс е имало за избора на тези консултанти?
  Дори да не са взели стотинка, ще вземат %, както от нас, така и от ''препоръчаните'' фирми, които ще ''подобрават.
  Ха на бас, че няма да бъдат допуснати руски доставчици! :)

  То и а АЕЦ Белене щеше да е вече построен и да го плащаме 4 до 7 пъти по-скъпо, само ако Уестинхауз можеше да го доизгради, поддържа и зарежда..

 57. 58 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Значи беше нужно да дойдат американци да кажат на "Топлофикация", че има проблем. Да се докара до това състояние дружеството е било стопанисвано нерагламентирано с години. Не знам какво трябва да се направи, за да се стабилизира, но започва да става трагично цялото това нещо.

 58. 59 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Общо задълженията са за над 1 млрд.лева и се увеличават, защото всеки месец "Топлофикация София" плаща нарастващи глоби за превишени емисии азотен окис.

  "Евентуален фалит на дружеството ще бъде платен от данъкоплатците", се посочва в презентацията на доклада на "Black & Veatch" Management Consulting.

  Решението е фалит на топлофикацията. Недопустимо е теца да е общински или държавен. Това значи дългове и корупция. Фалит и газификация на София е решението. Чиновкик бизнес да върти. Ужас!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 59. 60 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Мрън мрън американци мрън ... за тази работа трябват експерти, в България са кът или не щат да им дадат пари или не са независими или не им се занимава щото нашите ще ги притискат да влязат в схема

  То е ясно какво трябва да се направи, смяна на котли с по-модерни и по възможност работещи с няколко вида гориво, и с възможност за когенерация, смяна на тръби

  А видяхте ли какво пише, търси се инвеститор да се изръси със стотици милиони ама общината да си остане собственик хахахаха

 60. 61 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2151 Неутрално


  Генерираното при повечето топлофикации по земните кълбета електричество е "отпадъчния продукт", а не обратното.
  Тоест парата / топлата вода е целта на упражнеието, съответно с пикова консумация през зимата.

  Ако софийската топлофикация имаше 2 гигавата ел.мощност за да създаде необходимите 4 гигавата топлинна мощност, през лятото няма къде да денат топлината.... макар, че от нея също биха могли да бъдат задвижвани климатици в големи сгради.
  Например л-ще Франкфурт е най-големият консуматор в региона на топлинна енергия както през зимата (за отопление), така и през лятото (за климатици).

 61. 62 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#23] от "mario_m35":Защото американците искат да финансират американска компания, не е ли ясно.
  —цитат от коментар 24 на НеКой


  Е ти кой очакваш да я финансира - руснаците ли? Сега сме американска губерня с една малка разлика, че вече няма нищо даром. Руснаците ни даваха горива, руди, материали и въоръжение за без пари но тук господата каубои ще си искат всичко да им се плати в $$$ и пак ще си останем зле както я караме през последните 30 години.

  Обичам нещата да са прости а не хората да са такива!
 62. 63 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#62] от "mario_m35":

  Накрая самият СССР се сговняса от прахосване на ресурси за да поддържа хитреци като почнеш от бай Тошо до БонгоБонго от Африка и ТънМън в Азия.

 63. 64 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 762 Неутрално

  И от какъв зор трябва да се канят американски експерти? Сега идкам да чуя българските какво казват по въпроса. Да не би да е същото, дето го казват от години, без и един пробит долар?

 64. 65 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 652 Любопитно

  е що им трябваше да го крият? няма нищо страшно в тоя доклад.
  —цитат от коментар 33 на karatista


  Кой точно го е крил?

 65. 66 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4508 Весело

  Нали доклада беше "секретен" защото нарушавал "авторските права"? 😂😂😂

  Къде са специалистите от вчера където ми обясняваха, че говоря глупости когато написах, че това твърдение беше пълна глупост??? 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 66. 67 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  А вместно да се инвестира в един губещ гигант, чиято сметка плащаме все пак ние, защо просто не се газифицира София, както това е направено из цялата бяла Европа?! Защо в Германия дори селата са газифицирани, а в България дори столицата не е?!?!?!

 67. 68 Профил на qmi01642051
  qmi01642051
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#39] от "qmi01642051":е все едно че не знаят и не могат да проверят сами. и те имат айфони да направят снимките. не омаловажам доклада, ама защо се е чакало досега?
  —цитат от коментар 49 на karatista


  ЗВЕРСКА КОРУПЦИЯ, ПОТРЕСАВАЩА НЕКАДЪРНОСТ, И БРУТАЛНО БЕЗЗАКОНИЕ!

  Това е отговорът на твоят въпрос, защо се е чакало досега. ГЕРБерите се надяват да строят инсинератор и да потекат милиарди към джобовете им в следващите 29 години! Няма да ги огрее!

  Единствените двама души, заради които няма повдигнати обвинения на всякакви известни ГЕРБери, се казват Иван Гешев и Валентина Маджарова.

  Но и на това почва да му се вижда края. ЕК каза ясно следното - ще видите пари за възстановяване от ковид-а, само ако Гешев стане простосмъртен. След съставянето на новото народно събрания (47-мо) се надявам най-после да има ефективен механизъм за контрол и търсене на отговорност на главния прокурор.

  Тогава ще започне да става наистина интересно! Засега Гешев ни струва 12,9 млрд. лв. Доста златен каскет си имаме! Made in ГЕРБ!

 68. 69 Профил на BAte Venci
  BAte Venci
  Рейтинг: 381 Неутрално
  След като народа плати дълговете на тази каца без дъно, е редно да се платят и новите котли, за да стане този динозавър каца без двойно дъно, разбира се пак с народна пара.

 69. 70 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Руснаците ни даваха горива, руди, материали и въоръжение ..
  —цитат от коментар 62 на mario_m35


  Точно обратното! Материали, руди, оръжия и машини произведени тук заминаваха за Русия, срещу което получавахме глупавите им рубли и то в мизерни количества. Русия изсмукваше ресурсите на България. А България взимаше заеми в долари и нямаше как да ги върне. И 30 тона злато също заминаха за Русия и не ги видяхме повече. България фалира три пъти. В края на соца беше окончателният фалит.

 70. 71 Профил на qmi01642051
  qmi01642051
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Много софиянци се надяват, че г-н Бойко Борисов, като потомствен комунист и г-жа Йорданка Фандъкова, също потомствена комунистка и от семейство на „Активни борци срещу фашизма и капитализма“, водени от високият морален критерий на ГЕРБ, ще се засрамят от загубите на „Топлофикация София“ ЕАД и ще ги погасят с личните си спестявания.
  —цитат от коментар 30 на Боян Баянов


  Идеално предложение, само с една корекция - с малка част от личните си средства. За тях това са джобни пари....

 71. 72 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 305 Любопитно

  До коментар [#14] от "Хриси":

  А, водород откъде?!

 72. 73 Профил на qmi01642051
  qmi01642051
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#23] от "mario_m35":Щото ако го направи български експерт, умните и красивите веднага ще ревнат - "калинка", "човек на Доган/Борисов". И затова са наели американски експерти на които им плашат с подарен американски пари. Т/е на практика безплатно едни експерти ни казват тяхното мнение по проблема.
  —цитат от коментар 28 на m17


  На Фандъкова са предадени тонове документация, какви са проблемите и как да се решат. Преди години! НО ако се решат проблемите, как това племе ГЕРБ ще може да краде? И не са калинки българите!

  Калинка е изпълнителният директор на Топлофикация София - парашутиста, назначен от кмета без конкурс - Александър Александров! Доказало се ГЕРБерче! Човек, за който лъжата е начин на живот!

 73. 74 Профил на vsl341066829
  vsl341066829
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Така е. Топлофикация (теплофицация) е руското име на когенерация. Производство на електроенергия и топлина.
  До коментар [#5] от "telqk":

 74. 75 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#61] от "Нинов":

  Забравяш топлата вода която се ползва и през лятото. Другата топлина(може да) се използва от адсорбционни установки за получаване на хлад(вода с температура 6 градуса) за охлаждане на помещения и кондензора на парната турбина.

 75. 76 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  До коментар [#13] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":А къде предлагаш да се направят тези инсталацйи за горене на боклук?Щото така на Ангро лесно се дава Акъл'
  —цитат от коментар 26 на dedoliben


  Акъл безплатно давам само на приятели.
  За половината от парите на"Black & Veatch" Management Consulting ще намеря поне 10 елитни учени с 5-6 експертни решения които да не тровят децата и старците на София които и без това имат масови белодробни усложнения следствие на мръсния въздух от изгаряне боклуците и праха от строежите и пътищата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 76. 77 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Някой някога дали ще се сети за софийското отопление да използва геотермалните извори под София или това е извън възможностите на български, американски и всякакви други "експерти"!

 77. 78 Профил на qmi01642051
  qmi01642051
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Някой някога дали ще се сети за софийското отопление да използва геотермалните извори под София или това е извън възможностите на български, американски и всякакви други "експерти"!
  —цитат от коментар 77 на dun


  Геотермалната енергия изисква определени параметри на водата, които са трудно постижими. Друг проблем е много високата цена за изграждането на сондажите, което оскъпява доста инсталацията. Трети проблем е обслужването, поради честото запушване на филтрите, тъй като във водата има примеси. Дори не споменавам проблемите с връщането на водата обратно в земята и разрешителните от басейнова дирекция.

  Всичко това взето заедно, прави този вид отопление да не е пръв избор. Слънцето и вятърър са доста по-добре алтернатива.

 78. 79 Профил на qmi01642051
  qmi01642051
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":Говори се за подобряване на ефективността и подготовка за преминаване към водород. Освен това, ако се обнови и оптимизира системата, ще паднат глобите за азотен-нещо-си, което се отделя в момента в големи количества, и ще се намалят въглеродните емисии, които, както знаем, са доста скъпи и ще стават все по-скъпи.Има логика.
  —цитат от коментар 14 на Хриси


  Използването на водород от Топлофикациите е утопия! Изключително ниско КПД! За колите - това е друго нещо! Плановете за използване на водород вместо газ и Топлофикация София да продължи да работи по сегашният си начин, звучи като наливане на милиарди, без яснота кога и как ще се върнат. Само се сетете за мрежовите помпи, които консумират мегавати! А за ниското КПД на котлите на топлофикациите - какво да правим? А за топлинните загуби в топлопреносната мрежа? Отново ще се набият милиарди и накрая ще има скъпо парно и топла вода.

  Остава и съвсем открит въпросът - защо 8-9 месеца в годината да не се топлим само от слънцето, а трябва да горим нещо, пък било то и водород? Топлофикация София е напълно ненужна поне 8 месеца в годината. Енергията от слънцето е напълно достатъчна. Докога ще горим нещо централизирано, много скъпо и неефективно? Ами до когато мафията (ГЕРБ) управлява енергетиката!

 79. 80 Профил на gfo18483242
  gfo18483242
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Ти имаш ли ни най малка представа какво значи в буквалния смисъл инсталация за горене на боклук(РДФ)ти го спестих.В центъра на Виена се гори целия боклук на половин Австрия,но никой не се прави на всезнаещ,тук обаче е пълно с разбирачи по всички теми.Лапай хаповете и в кревата,сутринта е по мъдра от вечерта(отнася се за грамотни хора,ти не попадаш там защото си генетично увреден комунист)

 80. 81 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#26] от "dedoliben":

  Предлагаме да гориме боклука некъде към Врачанско/Монтанско. Там и без друго мамата си таковало :) :) А после шумкарите ще продават на шопите ток, и отделно вторично може да им нахендрят на софиянци и продажба на въглеродни емисии

 81. 82 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#52] от "Таралеж":

  Тук си прав. Най-ефективно е всеки абонат да си сложи бойлер и парно. Просто преди 70г. е било мизерия, и комуналките (тези красиви панелни комплекси) не са имали възможност за място и отръбяване за бойлер и парно. Пък и такива неща са били лукс миналия век. Днес има малки компактни газови бойлери и термопомпи.
  Проблем в БГ е че няма ритейл газова мрежа. Отръбяването по старите сгради е централизирано. В Европа е същата история, обаче поне имат газ навсякъде. От друга страна, евродирективите са бъдеще без фосилни горива, така че ЕС пари за газови тръби няма даде - демек пак ще трябва да бъде нещо централно и "зелено". мириканците точно това са написали. Това е прединвестиционен проучвателен доклад, какъвто американски корпоративни инвеститори обикновено правят. Изглежда вариантът е общината да остане собственик, изграждането да е американска компания, финансирана с американски мангизи. Общината просто експлоатира и погасява заем. Това е вероятно изгодно, особено американците искат да бъдат влиятелен глас на Балканите, Ексимбанк има за финансиране и т.н.
  Друг, може би по-изгоден вариант е бюджетно финансиране от ЕС по разни благоустройствени фондове, мам тогава ще трябва да са европейски компании по проекта. Гледам нито Топлофикация нито общината коментира в тая посока обаче :)

 82. 83 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":Говори се за подобряване на ефективността и подготовка за преминаване към водород. Освен това, ако се обнови и оптимизира системата, ще паднат глобите за азотен-нещо-си, което се отделя в момента в големи количества, и ще се намалят въглеродните емисии, които, както знаем, са доста скъпи и ще стават все по-скъпи.Има логика.
  —цитат от коментар 14 на Хриси


  Ако се мине на водород (който неясно от къде ще се вземе) - температурата на горене ще е към 2000 градуса..
  Тогава има повече азотни окиси!

  От процеса на горене се отделят три вида азотни оксиди – термични, горивни и моментални. Термичните се формират чрез реакция между молекули азот и кислород от въздуха, дисоциирани под действието на висока температура. Реакцията е необратима и протича при температура над и около 1300°C.

  По-висока температура , повече окиси.
  А цената на водородът в момента е 5 долара/килограм.. как точно ще стане евтино - за сега не съвсем ясно ..


  Иначе ИМА проект за когенерации , който няма да е с въглеродна квота а ще е за зелена енергия..

  Ей го - на страницата на Европейския съюз:
  ------------------
  https://ec.europa.eu/regional_policy/en/projects/Bulgaria/cogeneration-unit-in-sofia-to-produce-heat-and-electricity-from-refuse-derived-fuel

  .."Cogeneration unit in Sofia to produce heat and electricity from refuse-derived fuel..

  TECHNICAL INFORMATION

  Fund European Regional Development Fund

  Programme Environment - ERDF/CF

  Thematic Objective Environmental protection & resource efficiency

  Programming period 2014-2020

  Project duration 01/2021 - 11/2023

  Total Investment 189 045 613 EUR
  --------------------

  Явно американците, не са успели , сиромашките , да отворят сайта на Европейската комисия..

 83. 84 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  .Отделно от това, се доказа че изгарянето на RDF ще донесе загуби от милиарди левове. ..
  —цитат от коментар 34 на qmi01642051


  И няма да има природен газ от Матушката..

  Ей това най-много ги яде умно-красивистите ..

  ---------------------
  .." Цели:
  С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ постигаме следните резултати:

  Намаляваме под 10% отпадъците, които депонираме.
  Намаляваме емисиите въглеродни оксиди с 87,2 т/г (7%).
  Произвеждаме 58 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства.
  Произвеждаме 20 MW електро енергия за 30 000 домакинства.
  Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво
  Спестяваме между 15 и 18 млн. евро от природния газ, който заместваме с РДФ-гориво..."
  ------------------------------

  И ето ги значи целите - намаляване с 87.2 тона годишно на СО2 ..
  Което намаляване е ЕВРОПЕЙСКА ЦЕЛ! Намалява се и зависимостта от "Газпром"..

  Май някои хора, баш за това им е мъчно ... помните ли реакцията на ДеБъ?

 84. 85 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  А вместно да се инвестира в един губещ гигант, чиято сметка плащаме все пак ние, защо просто не се газифицира София ..
  —цитат от коментар 67 на Гражданин


  Хем и умнокрасивистите да се зарадват, а и нашите двойни освободители - братушките , да се видят с пари ??!?

  Що верно, не се помоли Путин, да ни дава газ за София?

  Иначе при изгаряне на газ имаме емисия СО2..

  -------------
  .."Pounds of CO2 emitted per million British thermal units (Btu) of energy for various fuels
  Coal (lignite) 216.24
  Coal (subbituminous) 214.13
  Propane 138.63
  Natural gas 116.65
  -----------------

  В момента въглеродната квота е над 60 евро..

 85. 86 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  А вместно да се инвестира в един губещ гигант, чиято сметка плащаме все пак ние, защо просто не се газифицира София ..
  —цитат от коментар 67 на Гражданин


  Хем и умнокрасивистите да се зарадват, а и нашите двойни освободители - братушките , да се видят с пари ??!?

  Що верно, не се помоли Путин, да ни дава газ за София?

  Иначе при изгаряне на газ имаме емисия СО2..

  -------------
  .."Pounds of CO2 emitted per million British thermal units (Btu) of energy for various fuels
  Coal (lignite) 216.24
  Coal (subbituminous) 214.13
  Propane 138.63
  Natural gas 116.65
  -----------------

  В момента въглеродната квота е над 60 евро..

 86. 87 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  е що им трябваше да го крият? няма нищо страшно в тоя доклад.
  —цитат от коментар 33 на karatista


  Щото са си потайни!

  Те крият кво ли не ..
  Явно се крие и че ИМА проект за "Топлофикация" - по Околна Среда ..

  https://sofiawastemanagement.eu/doc/

  Ей го - на страницата на Европейския съюз:
  ------------------
  https://ec.europa.eu/regional_policy/en/projects/Bulgaria/cogeneration-unit-in-sofia-to-produce-heat-and-electricity-from-refuse-derived-fuel

  .."Cogeneration unit in Sofia to produce heat and electricity from refuse-derived fuel..

  TECHNICAL INFORMATION

  Fund European Regional Development Fund

  Programme Environment - ERDF/CF

  Thematic Objective Environmental protection & resource efficiency

  Programming period 2014-2020

  Project duration 01/2021 - 11/2023

  Total Investment 189 045 613 EUR
  --------------------

 87. 88 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Кво казаха българските експерти за топлофикация Детройт?

 88. 89 Профил на qmi01642051
  qmi01642051
  Рейтинг: 441 Неутрално

  И няма да има природен газ от Матушката..

  Ей това най-много ги яде умно-красивистите ..

  ---------------------
  .." Цели:
  С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ постигаме следните резултати:

  Намаляваме под 10% отпадъците, които депонираме.
  Намаляваме емисиите въглеродни оксиди с 87,2 т/г (7%).
  Произвеждаме 58 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства.
  Произвеждаме 20 MW електро енергия за 30 000 домакинства.
  Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво
  Спестяваме между 15 и 18 млн. евро от природния газ, който заместваме с РДФ-гориво..."
  sim4o,

  Не спираш да пишеш лъжи за инсинератора! Няма форум, дето да не си лъгал за него! Опровергах те няколко пъти с решения на съда!

  Очевидно е, че си яко на хранилка от ГЕРБ и проекта за инсинератор и лъжеш на килограм!

  За каква зелена енергия говорим от горенето на пластмаси, с наличен ОВОС, в който съвсем ясно е записано , с колко ще се увеличат отровите и фините прахови частици във въздуха на София?

  Горенето на пластмаси е ултра мръсно и генерира повече от два пъти по-големи количества парникови газове! Защо продължаваш да лъжеш хората? Какво ти плащат ГЕРБ, за да печелиш от лъжите за чист въздух? Не ти ли пука поне една идея за живота на хората?

  Инсинераторите са фабрики за смърт! И няма сила на света, която да промени този факт!

  За пореден път ще ти цитирам и решение на ВАС, което те опровергава 100% - 7560/16.06.2020 г.

  Ясно ми е че ще печелиш пари от тровенето на софиянци! Затова и непрекъснати пишеш, как инсинераторът е зелена енергия!

  Освен това, от 2018 г., няколко години подред ЕИБ писа, че инсинераторите НЕ СА част от кръговата икономика! През 2020 г и ЕК го каза същото. В края на февруари, а през март взе и официалното решение за това.

  Загубата на милиарди левове от инсинераторът е доказана многократно, математически. Всичко това беше дадено на Фандъкова и Бойко Борисов. Но няма нито една насрочена работна среща, за да може далаверите да се придвижват с пълна сила!

  Всички лъжи в доклада на JASPER за устойчивост на „Топлофикация София” ЕАД лъснаха яко! „Топлофикация София” ЕАД загуби близо и над 400 000 000 от 2017 г. досега. За каква финансова устойчивост говорим? На приходите от далавери ли?


  Sim4o, ти си тъжна картинка! Жалък лъжец, който обслужва мафията! Дано получиш в живота точно това, което заслужаваш – нито повече, нито по-малко!

 89. 90 Профил на qmi01642051
  qmi01642051
  Рейтинг: 441 Неутрално

  е що им трябваше да го крият? няма нищо страшно в тоя доклад.
  —цитат от коментар 33 на karatista


  Щото са си потайни!

  Те крият кво ли не ..
  Явно се крие и че ИМА проект за "Топлофикация" - по Околна Среда ..

  https://sofiawastemanagement.eu/doc/

  Ей го - на страницата на Европейския съюз:
  ------------------
  https://ec.europa.eu/regional_policy/en/projects/Bulgaria/cogeneration-unit-in-sofia-to-produce-heat-and-electricity-from-refuse-derived-fuel

  .."Cogeneration unit in Sofia to produce heat and electricity from refuse-derived fuel..

  TECHNICAL INFORMATION

  Fund European Regional Development Fund

  Programme Environment - ERDF/CF

  Thematic Objective Environmental protection & resource efficiency

  Programming period 2014-2020

  Project duration 01/2021 - 11/2023

  Total Investment 189 045 613 EUR


  sim4o,

  Къде е линка, да видим скритата документация от над 300 страници на английски? Дай го!

  Цялата документация по проекта е скрита! Доказа се, че Фандъкова е изпозлвала документи с невярно съдържание, за да пробута доклада в СОС, ойто беше прие на 17.05.2018. с решение 283.

  Самата Фандъкова е записала в приложенията към доклада СО, че ще бъдат загубени най-малко 3,3 млрд. лева от проекта за инсинератор. И то при цени от 2016-2017 г.. Това са 1,8 млрд. лева за рехабилитация и обновяване на мощности + 1,505 млрд за квоти, при цена от 21,03 евро/тон. Но сега квотите са 3 пъти по-скъпи, цените на металите са 300% по-високи, а цената на оборудването повече от два пъти!

  Само от квотите, имаме гарантирана загуба на 4,5 млрд. лева! И то с данни, записани в доклада на Фандъкова!

  Освен това, Столична община открадна над 26 000 000 лева от републиканския бюджет, като ги поиска за инсинератора. Това е 100% загуба за данъкоплатеца. Това са пари, изхвърлени в кофата!

  Но и това не е всичко: Ръководството на Столична община, „Топлофикация София” ЕАД и КЕВР, ОТКРАДНАХА 20,7 млн. лв. от абонатите за миналия регулаторен период, от цената на газа! Чакаме Гешев най-после да повдигне обвинения на ГЕРБерите в КЕВР, на изп. директор на „Топлофикация София” ЕАД и на част от чиновниците в Столична община.

  Но и това не е всичко: КЕВР е записал в решение Ц-25/01.07.2021, че „Топлофикация София” ЕАД ще изхвърли в кофата над 127 094 000 лв. за квоти, поради ужасяващо управление на „Топлофикация София” ЕАД. И то, при цена 51 евро /тон!


  Sim4о

  Ще ти го кажа още веднъж: жалко е, че в името на парите, ти си готов на всичко, за да угодиш на ГЕРБ! Човешкият живот и мъка, нямат стойност за теб! Лъжеш на поразия, в името на мафията! Какво ще получиш от нея?

  Правиш се че не знаеш, че хората стоят на студено, защото цената на парното е непосилна за тях!

  Правиш се че не знаеш, че „Топлофикация София” ЕАД е противоконституционно дружество, което работи извън закона – без писмени договори, които са задължителни за продажба на топлинна енергия!

  Превзетата съдебна система прави възможно „Топлофикация София” ЕАД все още да съществува. Въпреки че трябваше отдавна да е фалирала и заминала в историята. Но е толкова сладко на обръчите от фирми да язточват и пият кръв чрез нея, че никой не иска това да спре.

  Sim4о– жалък лъжец си!


 90. 91 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  До коментар [#80] от "gfo18483242":

  Ми да цитираме ZDF
  https://www.youtube.com/watch?v=m-7xnYcgyH0

  Такива ниско бюджетни тролове като теб, знаеш ли колко са минали от тук???
  Едно трябва да е ясно, тези които прекарват такива проекти ще бъдат настанени в затвора като му дойде времето!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 91. 92 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Sim4о– жалък лъжец си!
  —цитат от коментар 90 на qmi01642051


  Верно ли бе? Ми нали съм дал и линкове..

  Сайта на ЕС например..
  И там ли има лъжи??

  Айде пак инфо - белким ви влезне в тъпите къртуни:

  ---------------------
  .." Стойността на системата .. (Фаза 1 и Фаза 2) е 345 997 368,34 лева, от които 84,2% са европейско безвъзмездно финансиране, което защитихме по оперативна програма “Околна среда”.
  ---------------------

  Ей и линк - та да се види кой идиотски лъже..

  https://sofiawastemanagement.eu/zavod/

  Повтарям - Фаза 1 и 2 - 345 997 368,34 лева

  Айде факти и за Фаза ц-3 ..

  ---------------
  .."Инвестиционна стойност на проекта е 157 538 011 евро без ДДС. От тях безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма “Околна среда” е 58,2% или 91,8 млн. евро. Собственият принос на София, в това число и заем от ЕИБ е 41,8% или 65,7 млн. евро.
  Параметрите на заема от ЕИБ е до 67 млн. евро, за 29 години. От тях 4 години са гратисен период, 15 години е срокът за изплащане, лихвата е фиксиран лихвен процент около 1,5%..."
  ------------------

  Колко стана общо бе?
  Можете ли въобще да смятате?

  Фаза 1 и 2 = 345 милиона.. фаза 3 - 307.2 милиона ..
  Общо 653 милиона ли са, или да???

  Ето и факти за ЕС:

  ----------------
  .."С решение на Европейската комисия от 20.12.2012 г., с което се одобрява изпълнението на завода за механично-биологично третиране на битовете отпадъци на София (т.нар. Фаза 2) е одобрено и производство на Refuse Derived Fuel (RDF). В решението е записано, че РДФ-горивото “може се използва като алтернативно гориво в съоръжение за когенерация на енергия в инсталациите на „Топлофикация София“
  ----------------------
  Ми ей го проектът, ей го финансирането!

  653 милиона!


  Ей още от сайтовете на европейските агенции:

  https://sofiawastemanagement.eu/wp-content/uploads/2018/05/CEWEP_Ella-Stengler.jpg


  Май лъжецът вика, "дръжте лъжеца"..

  Ловя ви на къс пас - напълно сте ясни, кой ви плаща та да отричате ясни факти!

 92. 93 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  е + 1,505 млрд за квоти, при цена от 21,03 евро/тон. Но сега квотите са 3 пъти по-скъпи
  ................
  Само от квотите, имаме гарантирана загуба на 4,5 млрд. лева! ..
  —цитат от коментар 90 на qmi01642051


  Ловим ви на къс пас..

  РДФ е нисковъглеродно гориво бе , лъжци - за него няма квота, тарикати ..

  Ей ви що е то ВЕИ източници:

  ------------------
  .."The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass. .."
  ------------------

  "Renewable sources.." .. виж какво ти дават хората - Municipal solid waste (MSW) ..

  Ей ти, тарикатче и американски сайт (и той ли е лъжа???)..

  https://www.eia.gov/energyexplained/biomass/

  "Biomass sources for energy include:
  Wood and wood processing wastes—firewood, wood pellets, and wood chips, lumber and furniture mill sawdust and waste, and black liquor from pulp and paper mills
  Agricultural crops and waste materials—corn, soybeans, sugar cane, switchgrass, woody plants, and algae, and crop and food processing residues
  Biogenic materials in municipal solid waste—paper, cotton, and wool products, and food, yard, and wood wastes
  Animal manure and human sewage.."
  -----------------

  И ??

  Кви въглеродни квоти щракат из малката ти главица ??

  ВЕИ!

  Зелената сделка!

  Чети сайта бе .. нима Европа лъже??


  -------------------

  .." Цели:
  С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ постигаме следните резултати:
  Намаляваме емисиите въглеродни оксиди с 87,2 т/г (7%).
  Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво
  Спестяваме между 15 и 18 млн. евро от природния газ, който заместваме с РДФ-гориво..."
  ------------------------------

  Намаляваме емисиите СО2 !

  Квоти, а ?? Не - зелената енергия!

  От къде са ви платили да дуднете тъпи лъжи?

 93. 94 Профил на qmi01642051
  qmi01642051
  Рейтинг: 441 Неутрално

  РДФ е нисковъглеродно гориво бе , лъжци - за него няма квота, тарикати ..

  Ей ви що е то ВЕИ източници:

  [quote#93:"sim4o"][/quote]

  Sim4o,

  Много жалка картинка си! Ама толкова жалка, че си за еталон в тази област!

  Очевидно е че не си чел писанията на другарката Фандъкова, внесени в СОС на 17.05.2018 г. и гласувани с Решение 283 от същата дата!

  Фандъкова е записала на първата страница в едното от приложенията, че загубите от квоти за 26 години ще бъдат 770 млн евро !!! Извинявай, ти може би не можеш да четеш!

  770 млн. евро са 1 505 000 000 лв. Какъв RDF, какви 5 лева? Ти дори си нямаш и най-малка престава, че рдф е под 33% от планирания, и енергиятя от инсинераторът ще е около и под 3% от произвежданата!

  Останалите 97% sim4o, искат заплащане на квоти. И ГЕРБ са го записали и приели в СОС.

  Толкова си зле Sim4o, че няма с какво да те сравня!

  В самия доклад внесен от Фандъкова, на страница 5 в средата е записано, че ще се спестяват 150 000 т. CO2 годишно. А това прави 21,03 евро на тон CO2 за следващите 26 години!

  Толкова си зле Sim4o, че няма с какво да те сравня!

  Отделно от това, няма нито един документ в правния мир, който да указва за намаляване на вредните емисии! НИТО ЕДИН! Но понеже ГЕРБ единствено лъжат, затова се надяват да приложат принципа, че една лъжа, повторена 100 пъти, става истина.


  За колко сребърника си продаде душата и достойнството на ГЕРБ, Sim4o? Очевидно е че нямаш нито съвест, нито знания, нито морал!

  Жалка, ГЕРБерска подлога!


 94. 95 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":

  За умните и красивите е важно да има "зелен" и "преход" в едно изречение и веднага са готови да клъвнат на всякаква простотия. Но на мен не ми е достатъчно.

 95. 96 Профил на qmi01642051
  qmi01642051
  Рейтинг: 441 Неутрално

  РДФ е нисковъглеродно гориво бе , лъжци - за него няма квота, тарикати ..

  Ей ви що е то ВЕИ източници:

  [quote#93:"sim4o"][/quote]


  Sim4o,

  RDF горивото генерира поне 2 пъти повече CO2 от природния газ. Зависи от неговият състав, който варира през сесоните.

  А токсичността на газовете е толкова голяма, че се налага 4 степенна система на пречистване, с всякакви химии. И въпреки това от комина излизат отрови, както е записано в ДОВОС! Извинявай, ама ти не можеше да четеш, затова не знаеш. Но поне знаеш, че на комините на тец-а няма никакви филтри. Понеже работи на газ.

  Sim4o,

  Очевидно че това ти е нивото – като на Бойко! Прост (както той сам си каза), зле образован, и машина за лъжи и компромати!

  Просто си един от многото тъпи тролове на ГЕРБ, които трябва да лъжат и да всяват смут у гражданите. То умен трол няма. Няма нормален човек, със съвест и морал, който да стане трол на ГЕРБ доброволно. И ти съвсем ясно ни го доказваш за хиляден път това.

  Ако искаш още информация за инсинератора, такава, каквато е в документите – пиши. Ще ти дам.

  Жалък ГЕРБерски трол!

 96. 97 Профил на qmi01642051
  qmi01642051
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Айде факти и за Фаза ц-3 ..

  ---------------
  .."Инвестиционна стойност на проекта е 157 538 011 евро без ДДС. От тях безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма “Околна среда” е 58,2% или 91,8 млн. евро. Собственият принос на София, в това число и заем от ЕИБ е 41,8% или 65,7 млн. евро.
  Параметрите на заема от ЕИБ е до 67 млн. евро, за 29 години. От тях 4 години са гратисен период, 15 години е срокът за изплащане, лихвата е фиксиран лихвен процент около 1,5%..."

  [quote#92:"sim4o"][/quote]  Sim4o,

  И тук си поизлъгал сериозно! Безвъзмездното финансиране е 77, 2 млн. евро, а не 91,8 млн. евро. Или ти не правиш разлика между двете числа! Има официални документи от различни институции, доказващи този факт!

  Останалите 26 млн. лева не са безвъзмездна помощ, а пари, извадени от джоба на българския данъкоплатец! Лъжец си ти Sim4o, лъжец! Срещу тях, данъкоплатецът не получава абсолютно нищо! НИЩО! Но за ГЕРБ, това са пари в джоба. Няма значение чии са.

  Ама като лъжем хората, много по-лесно крием кражбите и беззаконието. Нали така, Sim4o?

  Жалка ГЕРБерска подлога!

 97. 98 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  .. в средата е записано, че ще се спестяват 150 000 т. CO2 годишно. ..
  —цитат от коментар 94 на qmi01642051


  Абсолютно вярно - спестява се СО2 - чрез заместване на природен газ - и това е основният смисъл от проекта на ЕС..


  .. тъпи тролове на ГЕРБ, които трябва да лъжат и да всяват смут у гражданите.
  То умен трол няма.
  —цитат от коментар 96 на qmi01642051


  Няма ..
  Беснееше тъпата паплач за квотите и всява смут ..
  Некфи хора изпаднаха в паника, като у Пловдив - на "Металика"..

  Обяснихме и кротичко на сганта - РДФ не е добивано от Земята фосилно гориво.. кви квоти?

  ------------------
  .."The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass. .."
  ------------------

  "Renewable sources.." .. вижте какво казват хората от ЕС - Municipal solid waste (MSW) ..

  Теа тролове лъжат , та да ни плашат!


  И ей го проектът - на страницата на Европейския съюз:
  ------------------
  https://ec.europa.eu/regional_policy/en/projects/Bulgaria/cogeneration-unit-in-sofia-to-produce-heat-and-electricity-from-refuse-derived-fuel

  .."Cogeneration unit in Sofia to produce heat and electricity from refuse-derived fuel..

  TECHNICAL INFORMATION

  Fund European Regional Development Fund

  Programme Environment - ERDF/CF

  Thematic Objective Environmental protection & resource efficiency

  Programming period 2014-2020

  Project duration 01/2021 - 11/2023

  Total Investment 189 045 613 EUR
  ----------------

  Но с този проект, умнокрасивщината е ударена в сърцето - намалява се природният газ дето е използван до сега!

  "Та те ще обидят "Газпром" .. беснеят жълтопаветниците - "а това са нашите двойни освободители" - тръшкат се пияната атанасатанасовщина , недобитите костококи и Бойкикевчетата ..

 98. 99 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Sim4o, И тук си поизлъгал сериозно! Безвъзмездното финансиране е 77, 2 млн. евро, а не 91,8 млн. евро.
  —цитат от коментар 97 на qmi01642051


  Доклад на ЕС, путиноид.. и не съм го аз писал.

  Според тебе ЕС те лъже?
  Мизлиш и , че те те облъчват с 5G?

  Щот са лоши, а добър е Путин и неговият газ!

  Чети, какво пишат от ЕС..:

  -------------------
  .. "Both the first and second phases were co-financed through the European Regional Development Fund (ERDF), receiving almost EUR 43 million and EUR 84 million respectively.

  To be located at an existing heat and power installation, the cogeneration plant will be able to process 180 000 t/yr of RDF..."
  -------------------

  Те ти и линк, ако и да не вярваш на ЕС и да мислиш, че теа лъжци ще те следят с ваксинации и ще те пръскат с кемтрейлс - отвори, па попрочети..

  https://ec.europa.eu/regional_policy/en/projects/Bulgaria/cogeneration-unit-in-sofia-to-produce-heat-and-electricity-from-refuse-derived-fuel

  Първа и втора фаза .. receiving almost EUR 43 million and EUR 84 million respectively .. и не е ли 127 милиона евро?


  Ей ти и за Трета Фаза - пак в сайта на ЕС

  Ама вие и там не може да го манерите, та да четете - щото някой ви го бил криел..

  Да се опитам да позная - крие ви го ракията????

  Ето, написано в Брюксел:

  ---------------------
  EUR 189 045 613, with the EU’s European Regional Development Fund contributing EUR 77 202 130 through the “Environment” Operational Programme for the 2014-2020 programming period. The investment falls under the priority “Waste”...'
  ---------------

  И виж - то написано : .. "European Regional Development Fund contributing EUR 77 202 130 through the “Environment” Operational Programme.."

  EUR 77 202 130 по курс 1.96 = 150 932 628.06 лева, душко..

  Какво ти пречи пуста ракия на сметките ????

 99. 100 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  И тук си поизлъгал сериозно! Безвъзмездното финансиране е 77, 2 млн. евро, а не 91,8 млн. евро
  —цитат от коментар 97 на qmi01642051


  Цитирам ДОСЛОВНО документи ..

  Май тебе те лъже, малката ти куха главица..

  Ей ти и линк - кат изтрезнееш отваряй, чети ..

  https://sofiawastemanagement.eu/instalacia-toploenergia/

  ---------------
  Финансови параметри на инсталацията за производство на енергия
  Инвестиционна стойност на проекта е 157 538 011 евро без ДДС. От тях безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма “Околна среда” е 58,2% или 91,8 млн. евро. Собственият принос на София, в това число и заем от ЕИБ е 41,8% или 65,7 млн. евро.
  Параметрите на заема от ЕИБ е до 67 млн. евро, за 29 години. От тях 4 години са гратисен период, 15 години е срокът за изплащане, лихвата е фиксиран лихвен процент около 1,5%..."
  -------------------

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK