Прокуратурата е осъдена да плати 120 хиляди лева на бившата съпруга на Брендо

Евелин Банев-Брендо през 2016 г.

© Анелия Николова

Евелин Банев-Брендо през 2016 г.Софийският градски съд (СГС) е осъдил прокуратурата да плати обезщетение 120 хиляди лева на бившата съпруга на Евелина Банев-Брендо Моника Добринова заради воденото срещу нея разследване и дело за пране на пари, по което тя беше оправдана, а Банев - осъден на шест години затвор. Това съобщава сайтът news.lex.bg.


Искът на Добринова по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) е бил за 200 000 лева, но съдия Богдана Желявска й присъжда 120 хиляди лева, като приема, че вредите, които тя е понесла, не са само по вина на прокуратурата, но и на съда, където процесът е продължил също прекалено дълго. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


Делото срещу Банев, Добринова и още няколко души беше за организирана престъпна група за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик. По него Банев беше осъден окончателно през 2018 година, но не влезе в затвора, защото се укри. Осъден, но условно, беше доведеният брат на Банев - Симо Карайчев.
Тогава бяха окончателно оправдани Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев). Делото продължи 11 години, като първоначално градският осъди и четиримата, а Добринова получи условна присъда от три години затвор. След това Софийският апелативен съд я оправда, но ВКС върна делото за ново разглеждане. Тогава беше постановена втора оправдателна присъда, която вече беше потвърдена от върховните съдии.


В последното решение върховните съдии приеха, че е имало организирана престъпна група, която обаче само е имала за цел да пере пари, но не го е направила.


Софийският градски съд присъжда обезщетението, като в процеса свидетелстват бащата на Добринова и нейна приятелка. Според тях бившата съпруга на Брендо се тревожела най-много за децата си, плачела непрекъснато, получавала паник атаки и не можела да спи.


Държавното обвинение ще трябва да плати и 18 хиляди лева, които Добринова е дала за адвокати по време на процеса срещу нея.


Къде е Евелин Банев-Брендо?


Банев бе издирван с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол. За ареста му край Киев бе съобщено официално в петък (10 септември).


На 8 септември украински съд е постановил временно задържане за 20 дни, а няколко дни по-късно - на 14 септември, чрез Министерството на правосъдието прокуратурата е изпратила молба за екстрадицията на Банев. От съда в Киев са посочили до българските власти, че са изпратили информация за ареста на Банев и в Румъния, където също е обявен за издирване заради влязла в сила присъда. Срещу него има присъди в Румъния и Италия.


След задържането му в Украйна българските власти твърдяха, че са поискали екстрадирането му.
През 2015 година обаче Брендо е получил украинско гражданство. Според украинската конституция нейни граждани не могат да бъдат екстрадирани. Банев беше окончателно освободен от ареста.


Според българското Министерство на правосъдието обаче Брендо не се е отказвал от българското си гражданство. Украинският му паспорт е издаден, докато той е имал забрана да напуска България, писа преди време "24 часа".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK