"Да, България" иска намеса на прокуратурата заради думи на Бойко Борисов за машинния вот

"Да, България" иска намеса на прокуратурата заради думи на Бойко Борисов за машинния вот

© Велко АнгеловПартия "Да, България", част от обединението "Демократична България", призовава Държавната агенция "Национална сигурност" и прокуратурата да се заемат с проверка на изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано в петък (29 октомври), че софтуерът на машинното гласуване на предишните избори "се контролира от четири души от "Да, България".


Според "Да, България" ДАНС и държавното обвинение трябва да поискат от бившия министър-председател имената на визираните от него хора, "за да бъде предотвратено огромно изборно престъпление". "Ако няма такива "контрольори", призоваваме господин Борисов публично да оттегли думите си и да поиска извинение от гражданите на България, че за пореден път ги е излъгал", пише още в съобщение на "Да, България" до медиите.


Партията се аргументира, че с изказването си Борисов не само засяга името ѝ, но и поставя под въпрос националната сигурност, защото "ако някой може да контролира резултата от изборите, то той контролира и властта в страната".
В живо включване във "Фейсбук" лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов каза, че Бойко Борисов е сътворил "поредната "Божествена комедия" от тъпотии". "Сбъркал Данте с Шекспир", уточни той.


Според него обвиненията на Борисов са свързани с това, че обединението прави опити да проучи възможностите и да се направи независим одит на софтуера на машините и всички партии да получат достъп до сорскода. Той бе поискан от "Демократична България" още за изборите през април, но ЦИК отказа.


Съпредседателят на "Демократична България" и лидер на "Демократи са силна България" (ДСБ) Атанас Атанасов също коментира случая. Пред Би Ти Ви той каза, че е изумен от изказването на Борисов. По думите му твърденията на лидера на ГЕРБ са абсурдни и дори ги нарече "идиотщини".


По-рано в петък на брифинга Томислав Дончев (ГЕРБ) спомена, че едно от имената е "Шарков" (без да назовава първото име), и обяви, че е имал договор за конфигурирането на софтуера на машините. Дончев твърди, че с ИТ специалисти партията на Бойко Борисов е направила анализ на "слабите места" на изборния процес. "Аз не твърдя, че всяко слабо място в този алгоритъм обезателно е злоупотреба. Има обаче един деликатен момент и това е конфигурирането на софтуера на самите машини. Вярвам, че анализът на целия алгоритъм и слабите места в него е от обществена потребност да бъде научено от всички граждани и ще се случи малко по-нататък", закани се Томислав Дончев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK