На живо

Коронавирусът в България: натискът над болниците продължава да расте (хронология)

Продължава да е висок броят на новите случаи на зараза и на починалите от COVID-19. Броят на заразените продължава да расте - с една четвърт на седмична база, като за последното денонощие новите случаи са 5256, сочат данните в Единния информационен портал. Те са установени при направени 53 300 теста като близо 10% от тях са положителните. Остава висок броят на починалите - 154. Общо 939 души са били настанени в болница за последното денонощие като общият им брой достига 7680. От интензивни грижи се нуждаят 676 души.


При тези данни министърът на образованието обяви, че децата ще се върнат училище, когато това е безопасно. Днес бяха отворени офертите за доставка на щадящи тестове за деца.


В някои градове отново имаше протести против зелените сертификати, а група хора ес опитаха да нахлуят в мол без да показват документа.
"Дневник" проследи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите на властите и коментарите на здравните експерти.

Две отделения в психиатричната болница в Карлуково са под карантина

кадърът е архивен

© Надежда Чипева, Капитал

кадърът е архивен

Две отделения в Държавната психиатрична болница в Карлуково, община Луковит, са поставени под карантина заради заразени с коронавирус пациенти, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч.


Според заповед на директора на РЗИ в Ловеч лечебното заведение трябва да организира дейността си по начин за изолация и лечение на положителните пациенти, които да бъдат обслужвани от персонал с отрицателни тестове за COVID-19, при спазване на предписаните противоепидемични мерки.
За последното денонощие в област Ловеч с коронавирус са диагностицирани 73 души, сред които и лекар от Центъра за спешна медицинска помощ, учител и ученик. С новите случаи активните с коронавирус надхвърлят хиляда и в момента са 1063.


Регистрираната 14-дневна заболеваемост за областта е 769=9 на 100 хиляди население. Расте и броят на хоспитализираните, които вече са 199, а местата в ковид отделенията на болниците в региона са 219, десет от които за интензивно лечение.

Противници на зеления сертификат протестираха във Велико Търново

На протест срещу зеления сертификат във Велико Търново беше прието отворено писмо до Регионалната здравна инспекция с искане за проверка на дейността на дирекция "Надзор на заразните болести". Протестиращите настояха за отмяна на тестовете за децата в училище, съобщи БНР.


Пред паметника "Майка България" протестиращите граждани заявиха, че зеленият сертификат лишава 80% от населението от правото на свободен избор за ползване на обществени места:


На протеста, организиран от политическа партия, която радиото не посочва, гражданите подкрепиха с подписка отворено писмо до Регионалната здравна инспекция и настояха зеленият сертификат да бъде отменен. Във Велико Търново заболеваемостта е 930 на 100 000 население. Болниците разкриха нови Covid сектори.

Няколко души се опитали да нахлуят в мол без сертификат

Няколко души се опитаха да нахлуят в столичния мол "Парк център София" без зелени сертификати в знак на протест срещу мерките, съобщава Би Ти Ви като се позовава на видеа и снимки, които е получила. Участниците в акцията не харесват мерките и не искат да плащат за тестове. На място е отишла полиция.


От 21 октомври посещенията на молове, заведения и др.. става срещу представянето на зелен сертификат. По-рано днес бе обявено и че започват масови проверки на територията на големите магазини и търговските центрове в столицата, за да проверят дали новите противоепидемични мерки, свързани със задължителния зелен сертификат на посетителите в обектите, се спазват.

Коронавирусът в България: натискът над болниците продължава да расте (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Сърдечно-съдовите заболявания и хипертонията се утвърдиха като рисков фактор и при болните, които се заразяват с коронавирус, каза пред БНР Валери Гелев, началник на клиниката по кардиология в болница "Токуда" в София. Допълни, че при тези пациенти обичайно болестта протича по-тежко.


"По време на самото заболяване сме забелязали, че при доста пациенти, специално при хипертонията кръвното налягане въпреки стандартната терапия, която обичайно е била достатъчна за контрол, се наблюдават хипертонични реакции, нуждата от корекции на медикаменти и овладяване на хипертонични реакции", обясни лекарят.


Той е убеден, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания трябва да се ваксинират.

"Моите виждания и моя съвет са тези пациенти със сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират и да спазват всички необходими мерки".

Общо 28 оферти бяха подадени за бързи тестове за ученици

Коронавирусът в България: натискът над болниците продължава да расте (хронология)

© Министерство на здравеопазването

В Министерството на здравеопазването са получени 28 оферти за доставка на щадящи тестове за учениците, съобщи ведомството. Поръчката бе обявена във вторник, а крайният срок за офертите изтече снощи. Тестовете са предназначени за учениците от 1 до 4 клас.


Общото необходимо количество тестове, посочено в поканата, е до 400 хил. броя, като тестовете трябва да се изпълняват с проби от слюнка.

На всеки участник е дадена възможността да оферира различни количества тестове, в зависимост от възможността да извърши доставка в срок до три работни дни след сключване на договор. Критериите за избор на изпълнители са най-ниска предложена единична цена и най-кратък срок за доставка. Няма ограничение по отношение на броя изпълнители, с които ще бъдат сключени договори.

В началото на следващата седмица 9-членната комисия ще представи на министъра на здравеопазването в доклад с класирането на участниците, след което ще бъдат сключени договори.

Отново са отворени мобилни пунктове за ваксинация

И днес има пунктове на много места за хората, които желаят да се ваксинират. Те са разположени в различни градове - в молове, в метростанции, в болници.


"Дневник" публикува пунктове за ваксинация през настоящите почивни дни и работното им време както са представени от здравното ведомство. Първо са изброени мобилните центрове извън лечебни заведения, а след това са посочени работещите места за ваксинация в медицински звена в страната.


Списъкът можете да видите тук.

Българите са изтеглили 3.5 млн. сертификати, една трета от тях са на напълно ваксинирани

Коронавирусът в България: натискът над болниците продължава да расте (хронология)

© Юлия Лазарова

До момента системата за издаване на здравни сертификати е генерирала общо 3.563 млн. като от тях около 1.5 млн. документа са за завършен ваксинационен цикъл, а близо 17 хил. са документите за поставена бустерна доза. Близо 1.3 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 178 хил. са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат. Генерираните удостоверения преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест са над 60 хил.


Това показват данните на държавното дружество "Информационно обслужване", което разработи и поддържа системата, която на няколко пъти се срина през последните 10 дни заради засиленото генериране на сертификати след въведените изисквания за посещение на определени места само срещу тях.


От вчера българският валидатор COVID CHECK BG, отново разработен от "Информационно обслужване" АД, вече може да сканира и удостоверения за преболедували COVID-19, с положителен резултат от направен антигенен тест, след като Google одобри новата версия на приложението, съобщава Министерството на транспорта.


Приложението може да бъде използвано за проверка и сканиране на сертификати на посетители в заведения, зали, кина, театри, спортни събития и др. До този момент българският валидатор е свален над 100 хил. пъти от Google Play Store.


Коронавирусът в България: натискът над болниците продължава да расте (хронология)

© Министерство на транспорта

"Пирогов" запазва цената за бързите тестове

Коронавирусът в България: натискът над болниците продължава да расте (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Тази сутрин в спешната болница "Пирогов" сd получени безплатни бързи антигенни тестове и поради тази причина болницата ще успее да запази цената от 10 лв., съобщава от там след като вчера се разбра, че цената се вдига на 20 лв.


Всички граждани, които желаят да се тестват с бърз антигенен тест, могат да го направят в обособените за целта пунктове пред входа на мултипрофилното спешно отделение на лечебното заведение от 08:00 до 18:00 часа.


"Припомняме, че цената от 10 лв. е за взимане на проба. Гражданите няма да бъдат таксувани допълнително за издаване на документ, както бе обявено предварително", посочват от болницата.

Говорителят на Спешна помощ: Който не се ваксинира, да спазва мерките

Коронавирусът в България: натискът над болниците продължава да расте (хронология)

© Юлия Лазарова

Хората, които не искат да се ваксинират, трябва да спазват мерките. Това коментира пред БНТ Катя Сунгарска, говорител на Спешната помощ в София. "Ако ние като нация сме решили, че не искаме да се ваксинираме, това е наше право, само че отсреща седи задължението да спазваме мерките, допълни Сунгарска. Пандемията ни докара до извода, че за една съществена част от обществото здравето и живота не са приоритет номер 1", посочи тя.


Тежки са цифрите, катерим се към доста тежки и сериозни класации, може би е добре да кажем, че прекалено много сме се вторачили в правата си и забравяме, че срещу всяко право стои задължение.


Катя Сунгарска


Разказва, че за вчерашното 12-часово дежурство в Спешната помощ е имало 510 повиквания, от които 200 за случаи на коронавирус, сред тях и 8 деца. Катя Сунгарска обясни, че при огромния стрес и натиск имунитетът на лекарите пада и те също боледуват и са на предела на силите си.


За забавянето на линейките Сунгарска обясни, че когато постъпи сигнал, той се оценява по спешност и първо се стига до най-тежките случаи. "Координацията се осъществява за минути, но в София има над 90 болници и затова системата се претоварва", обясни Сунгарска и призова мерките да се спазват, за да не се стига до колапс на здравната система.

Денков: Децата ще се върнат на училище при безопасни условия

Коронавирусът в България: натискът над болниците продължава да расте (хронология)

© Юлия Лазарова

Децата ще се върнат в училище, когато осигурим максимално среда с безопасни учители и тестване на децата. Това обяви пред Би Ти Ви министърът на образованието Николай Денков. Той припомни, че при тази заболеваемост е опасно децата да са в клас, защото те също се разболяват и боледуват тежко понякога.
"В момента 100 деца са с коронавирус в болниците. Помислете каква отговорност е на следващия ден да оставим децата да учат и да вкараме още 100 в болница. Родителите не усещат тази отговорност, но върху нас тежи всеки ден", каза още Денков.

По-късно през деня предстои да бъдат отворени офертите за тестовете, с които ще тестват учениците. Министърът посочи, че докато не се види какво точно представляват самите тестове, няма да има точен алгоритъм кой ги прави и кога. "Разглеждаме вариантите да се правят и от родители, но след съответната гаранция, че тестовете са достоверни", каза Денков.


"Разбирам притесненията на учителите за тестването, но те са неоснователни. Тук говорим за тестове, които децата могат да си правят сами, както е в Германия, или като тези вкъщи, които си купуваме от аптеката. Това са обикновени тестове. Ние ще обучим учителите, ще покажем нагледно как се тества, ще покажем и на децата, за да видят, че могат и сами", каза още министърът.

"Ние нямаме избор при това ниво на заболеваемост. Или ще разболяваме децата в училище, или ще осигурим безопасна среда. Ако родителите искат да задържат децата в училище, може да не ги пускат", каза още Денков.

На въпрос дали предстои ново затваряне министърът посочи, че още не може да се каже. "Това, което виждаме от данните е, че тази седмица, въпреки покачването спрямо миналата, имаме едно известно задържане през последните дни. Ние отново сме на границата да видим дали ще тръгне нагоре или надолу кривата. Какво ще се случи в следващите две седмици е ключово за евентуален локдаун", каза още той.

Засега ползването на лифтовете се предвижда да е без сертификат

Коронавирусът в България: натискът над болниците продължава да расте (хронология)

© Министерството на туризма

На този етап се предвижда зимният сезон да започне без изискването за представяне на зелен сертификат за достъп на туристите до ски съоръженията. Това е обявила министърът на туризма Стела Балтова на онлайн среща с представители на зимните курорти след като през седмицата се разбра, че се обмисля и за тях да се изисква ползвателите да са тествани или ваксинирани. Все пак Балтова отбелязва, че правилата се определят от здравните власти е необходимо да се спазват заповедите на министъра на здравеопазването и предписанията на съответната здравна инспекция.


Пред бизнеса Балтова е представила подготвения Здравен протокол за зимния сезон, чието съгласуване с Министерството на здравеопазването предстои до няколко дни, съобщават от Министерството на туризма.


Какви са притесненията и очакванията в зимните курорти за предстоящия сезон четете тук.
Какви са нагласите на българите за зимна ваканция четете тук.

Остава висок броят на починалите

Коронавирусът в България: натискът над болниците продължава да расте (хронология)

© Лили Тоушек

Броят на заразените продължава да расте - с една четвърт на седмична база, като за последното денонощие новите случаи са 5256, сочат данните в Единния информационен портал. Те са установени при направени 53 300 теста като близо 10% от тях са положителните.


Остава висок броят на починалите - 154.


Общо 939 души са били настанени в болница за последното денонощие като общият им брой достига 7680. От интензивни грижи се нуждаят 676 души.


Поставените дози ваксини за последните 24 часа са 23 164.


Всички данни в графики можете да видите тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK