С банкова карта, вместо с билет ще се пътува и в метрото от 1 ноември

С банкова карта, вместо с билет ще се пътува и в метрото от 1 ноември

© Максим КараджовОт понеделник, 1 ноември, ще може да се влиза във всички станции на метрото с банкова карта. Няма значение дали е дебитна или кредитна, Mastercard или Visa, плащането ще става безконтактно, както в магазина. От няколко месеца 16 метростанции са оборудвани с устройства-четци на банкови карти.


Придобивката за пътуване с банкова карта освен спестеното търсене на билет, е, че след третото качване в градския транспорт за деня, останалите са безплатни. Тикет системата отчита до 4 лева за дневна карта за целия градски транспорт. Условието е гражданинът да плаща само с една и съща банкова карта всички пътувания, иначе бонусът се губи.


Първите оплаквания от този тип плащане, което действа от месец май в наземния градски транспорт на София, са за начислена такса от банката за самата транзакция. "То е стотинки и го правят само някои банки, които в края на деня връщат тези пари и цената на едно пътуване си остава 1.60 лева. Ако гражданите погледнат банковата си сметка, ще установят това", увериха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).
Устройството-четец крие риск за хората, които пътуват с обичайната карта за градски транспорт - ако я доближат заедно с портфейл или чанта, където е и банковата им карта - могат да се валидират и двете, предупредиха от ЦГМ.


Контрольорите ще са оборудвани със специални устройства-четци, с които ще проверяват дали е платено с банковата карта. Тези устройства виждат само дали има валидация в нея, но не и средствата и други данни, обясниха от ЦГМ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK