Кирил Петков: Сега българите ще поискат да се премахне забраната за двойно гражданство

Кирил Петков: Сега българите ще поискат да се премахне забраната за двойно гражданство

© Георги КожухаровВ първия се коментар след като Конституционният съд обяви, че Кирил Петков никога не е бил министър, той обяви, че ще си плати глобата и е уверен, че сега българите ще решат, че текстът в Конституцията, ограничаващ българите с двойно гражданство да заемат постове, ще бъде премахнат. "Така 2 млн. българи зад граница няма да се налага да минават през това", коментира Петков пред Би Ти Ви.


Обяви, че въпросът с гражданството му изобщо не е бил обсъждан с президента Румен Радев при назначението му, тъй като преди това той е подписал нотариално заявлението си за отказ от канадско гражданство и според него е направил всичко нужно.


Разказа как се е стигнало до предложението да заеме поста. То е било резултат от пътуване до Китай (в началото на юли 2019 г. - бел. ред.) с държавния глава, когато никой министър на ГЕРБ не е бил част от делегацията заради това, че тогавашният премиер Бойко Борисов е забранил. Тогава той е бил част от бизнесделегацията като представлявал иновационния си център и отчасти Софийския университет. Докато пътувахме 7 дни говорихме по абсолютно всички теми и имахме общи визии, разказа той. Двамата астигнали до извода, че редица основни неща липсват в България, защото се краде ужасно много. Когато Радев трябвало да състави служебен кабинет дошла и поканата за пост в него като е бил попитан дали е готов "да скочи срещу тази мафия, която е обхванала всяка част на България".
"И тук аз реших, че не мога да бъда Кирил Петков, който стои отстрани, на следващия ден отидох при нотариус и подписах всички документи за отказ от гражданство и ги изпратих", каза Петков.


Коментира, че съдът целенасочено е взел решението си преди изборите и с този мотив е отказал да получи писменото му становище, на което смята, че има право, защото то е щяло да препрати произнасянето след изборите.


Не искаха да приемат моето писмено становище, което означаваше, че решението отива 2 седмици след изборите. Дори да не ме изслушват, имах право поне на писмена защита.


Обяви, че не чувства морална вина и се гордее с някои от нещата, които е успял да постигне на поста министър.


В отговор на въпрос за оспорването на неговите актове, той коментира, че му е интересно кои са хората и защо искат тези актове за спиране на кражбите да бъдат оспорени. Допълни, че за него това е мотивиращо да се продължи в тази посока, за да не бъде оставена България "на едни крадци".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK