На живо

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров предупреди, че ако настоящите мерки срещу разпространението на коронавируса не сработят, следва затваряне. Той не се ангажира кога може да стане това. Допълни, че реанимационните легла е критична.


Идната седмица предстои да бъдат доставени първите щадящи тестове за учениците до 4 клас, а по-късон и за тези до 8 кла Министърът обяви, че учениците няма да се върнат в училище преди да се осигури безопасна среда.


За последното денонощие при направени 32 588 теста са открити 2836 новоразазени или процентът положителни проби е 8.7. Остава висок броят на починалите - 46, а поставените ваксини вчера са 7740. Постъпилите в болници през последното денонощие са 417. Общият брой настанени в болници достига 7 880 души като 685 от тях са в интензивни отделения.
Множество лекари напомниха за пореден път, че ваксинацията предполага по-леко преболедуване в случай на зараза като се позоваха на ситуацята в страните с висок процент ваксинирани.


"Дневник" проследи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите на властите и коментарите на здравните експерти.

Нежеланието за ваксиниране е заради ниското образование, обяви невролог

скрийншот

скрийншот

Основният фактор за ниското доверие и скептицизъм към ваксините в България е образованието, обяви пред БНТ неврологът проф. Пенко Шотеков.


Колкото по-ниско образование, толкова по-малко желаят да се ваксинират и елементарни конспиративни теории минават сред населението, обясни той. Според него за това и социалните мрежи са изиграли изключително вредна роля в агитирането срещу ваксините.


В допълнение нямаше и предварителна, добра агитация в полза на ваксините, смята неврологът.


Коронавирусът категорично се отразява на нервната система, подчерта той. "Загубата на мирис стига над 80% в някои групи - това означава засягане на нервната система. Входната врата за вирусните инфекции е точно носоглътката", обясни той.


Около 50-55% от преболедувалите инфекцията развиват постковид синдром, който е признат за заболяване от Световната здравна организация, поясни той.


"Симптомите за това са обща умора, продължаваща с месеци, липса на концентрация, загуба на краткосрочна памет, разстройство на съня. Има вече един термин, който е парамедицински - мозъчна мъгла. Това се забелязва например при хора, които не са спали достатъчно, работили са дълго или са преуморени, те са унесени, разсеяни. Тези хора са неработоспособни", обясни специалистът.

За това състояние няма специфично лечение, просто трябва укрепване на организма, допълни той.


Освен мозъчната мъгла обаче, се забелязва и продължителна липса на мирис или промяна в рецепторите, което показва увреждане на централната нервна система, обясни специалистът.

Здравната инспекция в София обяви, че изнемогва

скрийншот

скрийншот

Служителите на РЗИ – София изнемогват и имат нужда от доброволци, които да помагат в епидемиологичните проучвания. Това заяви пред "Нова телевизия" д-р Инна Балабанова, която е директор на дирекцията, отговаряща за противоепидемиологичните мерки. Тя сподели, че ситуацията в София е доста тежка. Постоянно служители на Здравната инспекция излизат в болничен. Когато един оздравява, се разболява друг, посочва д-р Балабанова.

"Целият ресурс на СРЗИ е мобилизиран в борбата с COVID-19. Категорично силите не ни стигат. Търсим доброволци, които да ни помагат в епидемиологичните проучвания. Те ще трябва да се обаждат на хората и да изясняват кога човек е получил положителна проба, има ли контактни и кои са те, за тях има 10 дни карантина", добави тя.

Директорът на дирекция "Обществено здраве" сподели, че около 30 души са откликнали на призива за помощ. Тя добави, че нейните служители, които са общо 25 души, работят непрестанно, дори и през уикенда. Те правят епидемиологични проучвания, освобождават от карантина, поставят под карантина, дават дежурства и ходят на проверки


Тя посочи още, че родителите се делят на две категории – такива, които искат децата да се върнат в клас, и такива, които предпочитат онлайн обучението. Нейното лично мнение е, че в момента не е целесъобразно децата да се върнат на училище.

Според д-р Аспарух Илиев адекватните мерки се избягват до изборите

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Личен архив Аспарух Илиев

В момента се прави опит да се забавят адекватните мерки до изборите, а след това ще се наложи да се въведат много строги, от което със сигурност ще пострада имиджа на следващия здравен министър. Това коментира пред Би Ти Ви Аспарух Илиев, експерт по ваксините и специалист по инфекции на мозъка към университета в Берн.

Колкото повече отлагаме прилагането на тези мерки толкова по-трудно ще избегнем затварянето. Здравната система в България е безнадеждно натоварена, подчерта той.

Допълни, че ако мерките не се контролират, няма полза от тях, разказвайки за свое участие в конференция в Пловдив, където сертификатът му бил формално прегледан.


Според него тезата на премиера, че изглежда заболеваемостта е близо до плато в България е по-скоро пожелателно.


В отговор на въпрос кой имунитет е по-надежден - от ваксина или от преболедуване, той каза, че в началото на пандемията не е имало данни по този въпрос, но сегашните показват, че най-уязвими са неваксинираните и непреболедувалите. Обяви, че препоръките на всички експертни дружества по света е да се хората да се ваксинират, защото все още не се знае докога естественият имунитет ще продължи, а ваксината дава известни възможности за прогнозиране.


Разказа, че в швейцарските университет в рамките на няколко месеца от пролетта преподавателите са получавали мейли, приканващи към ваксиниране до последния от септември, в който е било обявено, че няма да могат да преподават на студенти, ако нямат ваксина.

Обясни и високата степен на ваксинация в страната с мащабна информационна кампания, в която не са рисувани страшни сцени, но не са укривани и потенциалните опасности.

Проф. Николай Габровски: Чакат ни още вълни на COVID-19

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© "Пирогов"

Николай Габровски, бивш зам.-директор на "Пирогов" коментира пред "Нова телевизия", че се учудва от антиваксърската вълна, която заля българите. Според него това е провал за нас като общество. Сега отново ще преживеем нещо, което можехме да избегнем, ако се бяхме ваксинирали навреме", заяви той.


Според него предстоят още вълни на COVID-19. "Страхувам се, че може да стане по-лошо. Мерките трябва да се взимат, не когато вече имаме лош резултат, а преди това. Фактът, че мерките ще дадат резултат след 2-3 седмици е обезпокоителен", каза още Габровски.


Той определи България като объркана, разкъсана и разединена.

Фармацевтите подписаха договора си с касата за още 2 седмици

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Българският фармацевтичен съюз подписа анекса за удължаване на срока на договора на аптеките със Здравната каса . Това стана по време на пресконференция. Фармацевтичният съюз заведе съдебен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет заради дискриминация преди дни.


Съсловната организация настоява магистър-фармацевтите също да получат финансова подкрепа за работата си на първа линия. Те поискаха и подобрение на електронните системи, за да се намалят техническите грешки на лекари при изписване на електронни рецепти.


Анексът е само за две седмици, за да не останат хората без достъп до лекарства.


"За пореден път ще проявим разум, защото сме фармацевти и си уважаваме пациентите. Сега пред вас слагам подпис и през следващите две седмици пациентите ще могат да си получат лекарствата по каса. Договарянето в момента е спряло, на практика нямаме договор. Това, че в момента има процедурни хватки, не означава, че занапред ще има договор", каза Димитър Маринов, главен секретар на организацията.

Служители на МВР плашат с протести, ако им се иска зелен сертификат

архивен кадър

© Георги Кожухаров

архивен кадър

Служители на МВР са против евентуалнотото въвеждане на зелен сертификат.


"Притеснени сме от това, че се предвижда до месец да се въведе задължителен зелен сертификат и за полицаите. Около 30 % от органите на реда са ваксинирани. Настояваме да има разяснителна кампания и гратисен период, в който колегите да могат да се ваксинират", заяви пред "Нова телевизия" Милена Любенова, председател на Синдикален алианс "Сигурност".


Тя добави, че се надява да не се стига до протести.

Туроператори очакват да е пагубно следващо затваряне

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Юлия Лазарова

Евентуално затваряне, до което властите казват, че ще се стигне, ако сегашните мерки не дадат резултат, ще е пагубно за туризма. Това заяви пред БНР Димитрина Горанова, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).


По думите ѝ вече има записвания за зимния туристически сезон, но те не са гаранция, че тези резервации ще се осъществят, защото клиентите имат право да анулират пътуванията си без неустойки до много късен етап заради промените в рестрикциите в различни части на света.


"Зеленият сертификат ни предоставя възможност за предвидимост и да можем да управляваме по-лесно нашия бизнес в перспектива. Ние го подкрепяме, но въвеждането му без период за адаптация е доста шоково и подкрепяме исканията на колегите, които протестираха в четвъртък (28 октомври) заради това. Зеленият сертификат е необходимото условие в тази ситуация туризмът да съществува", заяви Горанова.


Посочи, че около 30% от колегите й са ваксинирани, а останалите предпочитали да се тестват.


Асоциацията настоява да бъдат отпуснати всички 70 млн. лв., заложени за помощ на бранша с актуализацията на бюджета. В момента одобрена процедура за отпускане има само за 30 млн. лв. от тях.

Мирослав Ненков: Идеален е вариантът служебният кабинет да въведе задължително ваксиниране

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Бившият здравен министър Мирослав Ненков смята, че е "идеален вариантът" със служебно правителство да се въведе задължителна ваксинация в страната.

"Тези, които са против мерките, зеления сертификат и ваксинацията, не дават никакво предложение за справяне с пандемията. Всички се сърдят, протестират, но не дават решение от своя страна. Аз бих дал решение - задължителна ваксинация. Доказа се, че ваксината е сигурна и няма странични ефекти. Тя е имуногенна", коментира той пред "Нова телевизия".

Лекарят отново напомни, че ваксината не предпазва от зараза, а помага боледуването да мине по-леко.И допълни, че недоумява защо хората все още вярват, че ще ги чипират.


Постоянно се чуват глупости, свързани с ваксините. Лошото е, че обществото вярва в това, че ще бъде чипирано. Хората са склонни да ходят на врачки, да се лекуват по интернет, но не и да слушат лекарите.

Мирослав Ненков


Според него ръководителите на държавата допринасят за недоверието към медицината.

Здравната каса не е подписала анекс към договора с аптеките

Българският фармацевтичен съюз не е подписал анекс за удължаване на договора на аптеките със здравната каса. Той изтича днес, а преподписването му беше отложено от Надзорния съвет на касата, въпреки обещания в началото на седмицата, съобщи БНР.


В началото на седмицата представители на Българския фармацевтичен съюз бяха поканени на среща в президентството. Там беше поет ангажимент, че ще се направят промени в здравно-информационната система, които да не допускат грешки при предписването на лекарства с електронна рецепта.


"Ние настояваме в националната здравно-информационна система да залегнат контроли. Ние сме принудени да се занимаваме с бумащина, защото ако лекарят - разбира се, неумишлено, е допуснал грешка, е основание тази рецепта въобще да не бъде заплатена", обясни главният секретар на съюза Димитър Маринов пред радиото.


На тази среща е било прието и на изпълнена такава рецепта аптеките да получават по 10 лв. като работещи на първа линия с COVID-19.

Противниците на сертификата могат да излязат в отпуск, напомни Гълъб Донев

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Георги Кожухаров

Социалният министър Гълъб Донев обясни пред БНР, че не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани, или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите.


"Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор (ваксиниране, тестване, преболедуване - б.р.) и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи 100%", обяви Донев.


Напомни, че нежелаещите да получат сертификат, които работят на места, където той се изисква, могат да ползват отпуск като и за тази година до 90 дни неплатен отпуск се зачитат за трудов стаж.


Допълни, че мярката 60/40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта като при затваряне не се предвиждат още мерки, защото опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта".

Критична е ситуацията с реанимационните легла

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

При сегашните обстоятелства с коронавируса планът предвижда пълно затваряне на държавата. Ние дадохме възможност да не се стига до там при условията на зелен сертификат - на осигурена безопасна среда, коментира пред Би Ти Ви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.


Допълни, че се обмисля пълно затваряне, ако насотящите мерки не дадат резултат.


Той заяви и че ситуацията с реанимационните легла и интензивните е критична и че ще се разкриват и в други болници такива освен в "Лозенец". Очаква се това да стане в белодробната болница и в "Св. Иван Рилски". Добави, че ще се командироват специалисти от по-малки лечебни заведения там, където ще има възможност за разкриване на реанимационни легла като не даде конкретни примери за това.


Увери, че няма липса на медицински кислород, а до производителите са изпратени писма с указания да вземат приоритетно доставка болниците, които имат нужда от него. Той не изключи възможността, ако се наложи, да се забрани износа на медицински кислород.

Според него мерките, които е взел, са правилни, но приема критиките, че не са били вероятно добре комуникирани с обществото.

На критиките, че за градския транспорт и изборите не се иска зелен сертификат, той обясни, че за транспорта е поет този риск, защото ако бъде спрян транспортът, служителите в редица стопански дейности няма да могат да стигнат до работното си място и ще се блокират тези дейности.


За изборите обясни, че е прието така, защото избори трябва да има, а освен това посочи, че неваксинираните членове на комисии ще бъдат тествани.


"Приемаме, че те представляват повишен риск за предаване на епидемията, но изборите трябва да бъдат проведени, насрочени са", заключи той.

Кацаров: Противните на ваксините не дават алтернатива

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Велко Ангелов

Броят на настанените в болница и на починалите е много по-нисък в страни, в които има масова ваксинация. Така министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров отговори пред БНР на аргументите на хора, че в страни с висока ваксинация заразата върви с пълна сила. Даде за пример Великобритания, която е с 10 пъти повече население от България, че смъртните случаи на денонощие са 5 до 20 като в това време футболните стадиони са пълни и хората са без маски.


"Да, има заразени, но вирусът е поставен под контрол, тежките случаи са много малко, за здравните им системи не е проблем да бъдат обслужени. Това потвърждава, че ваксинацията е единственият път да излезем от кризата", заключи Кацаров.


Попита коя е алтернативата и подчерта, че критиците на ваксинирането не дават такава.


"Кой е другият начин да избегнем препълването на болниците, опасността болни да останат без кислород? Няма такъв. Критикува се, но алтернатива не се посочва", каза той.


Обяви, че очаква


първите доставки на щадящи тестове за учениците


от 1 до 4 клас да са налице още идната седмица, когато ще бъдат обявени и резултатите от обявената поръчка, по която до петък бяха подадени 28 оферти.


Поясни, че ще се правят допълнителни поръчки за тестове, които да се ползват за учениците до 8 клас. Това не е направено сега, за да може по-бързо да се доставят тестовете като са по-малок количестови ипо-бързо да се осъществи поръчката.


Съобщи, че за безплатните бързи тестове са сключени договори със 180 лаборатории с условието да взимат най-много 10 лева за обработка на пробата и не му е известно да има някакви проблеми с тези тестове.

Още 46 загубиха живота си в резултат на COVID-19

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Обичайно за неделя данните в Единния информационен портал сочат по-малко направени тестове и по-нисък брой случаи на зараза. Неотразените сега случаи ще влязат в системата във вторник.


За последното денонощие при направени 32 588 теста са открити 2836 новоразазени или процентът положителни проби е 8.7.


Остава висок броят на починалите - 46, а поставените ваксини вчера са 7740. Постъпилите в болници през последното денонощие са 417. Общият брой настанени в болници достига 7 880 души като 685 от тях са в интензивни отделения.


Данните в графики можете да видите тук. Къде можете да се ваксинирате вижте тук.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK