На живо

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров предупреди, че ако настоящите мерки срещу разпространението на коронавируса не сработят, следва затваряне. Той не се ангажира кога може да стане това. Допълни, че реанимационните легла е критична.


Идната седмица предстои да бъдат доставени първите щадящи тестове за учениците до 4 клас, а по-късон и за тези до 8 кла Министърът обяви, че учениците няма да се върнат в училище преди да се осигури безопасна среда.


За последното денонощие при направени 32 588 теста са открити 2836 новоразазени или процентът положителни проби е 8.7. Остава висок броят на починалите - 46, а поставените ваксини вчера са 7740. Постъпилите в болници през последното денонощие са 417. Общият брой настанени в болници достига 7 880 души като 685 от тях са в интензивни отделения.
Множество лекари напомниха за пореден път, че ваксинацията предполага по-леко преболедуване в случай на зараза като се позоваха на ситуацята в страните с висок процент ваксинирани.


"Дневник" проследи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите на властите и коментарите на здравните експерти.

Нежеланието за ваксиниране е заради ниското образование, обяви невролог

скрийншот

скрийншот

Основният фактор за ниското доверие и скептицизъм към ваксините в България е образованието, обяви пред БНТ неврологът проф. Пенко Шотеков.


Колкото по-ниско образование, толкова по-малко желаят да се ваксинират и елементарни конспиративни теории минават сред населението, обясни той. Според него за това и социалните мрежи са изиграли изключително вредна роля в агитирането срещу ваксините.


В допълнение нямаше и предварителна, добра агитация в полза на ваксините, смята неврологът.


Коронавирусът категорично се отразява на нервната система, подчерта той. "Загубата на мирис стига над 80% в някои групи - това означава засягане на нервната система. Входната врата за вирусните инфекции е точно носоглътката", обясни той.


Около 50-55% от преболедувалите инфекцията развиват постковид синдром, който е признат за заболяване от Световната здравна организация, поясни той.


"Симптомите за това са обща умора, продължаваща с месеци, липса на концентрация, загуба на краткосрочна памет, разстройство на съня. Има вече един термин, който е парамедицински - мозъчна мъгла. Това се забелязва например при хора, които не са спали достатъчно, работили са дълго или са преуморени, те са унесени, разсеяни. Тези хора са неработоспособни", обясни специалистът.


За това състояние няма специфично лечение, просто трябва укрепване на организма, допълни той.


Освен мозъчната мъгла обаче, се забелязва и продължителна липса на мирис или промяна в рецепторите, което показва увреждане на централната нервна система, обясни специалистът.

Здравната инспекция в София обяви, че изнемогва

скрийншот

скрийншот

Служителите на РЗИ – София изнемогват и имат нужда от доброволци, които да помагат в епидемиологичните проучвания. Това заяви пред "Нова телевизия" д-р Инна Балабанова, която е директор на дирекцията, отговаряща за противоепидемиологичните мерки. Тя сподели, че ситуацията в София е доста тежка. Постоянно служители на Здравната инспекция излизат в болничен. Когато един оздравява, се разболява друг, посочва д-р Балабанова.
"Целият ресурс на СРЗИ е мобилизиран в борбата с COVID-19. Категорично силите не ни стигат. Търсим доброволци, които да ни помагат в епидемиологичните проучвания. Те ще трябва да се обаждат на хората и да изясняват кога човек е получил положителна проба, има ли контактни и кои са те, за тях има 10 дни карантина", добави тя.

Директорът на дирекция "Обществено здраве" сподели, че около 30 души са откликнали на призива за помощ. Тя добави, че нейните служители, които са общо 25 души, работят непрестанно, дори и през уикенда. Те правят епидемиологични проучвания, освобождават от карантина, поставят под карантина, дават дежурства и ходят на проверки


Тя посочи още, че родителите се делят на две категории – такива, които искат децата да се върнат в клас, и такива, които предпочитат онлайн обучението. Нейното лично мнение е, че в момента не е целесъобразно децата да се върнат на училище.

Според д-р Аспарух Илиев адекватните мерки се избягват до изборите

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Личен архив Аспарух Илиев

В момента се прави опит да се забавят адекватните мерки до изборите, а след това ще се наложи да се въведат много строги, от което със сигурност ще пострада имиджа на следващия здравен министър. Това коментира пред Би Ти Ви Аспарух Илиев, експерт по ваксините и специалист по инфекции на мозъка към университета в Берн.
Колкото повече отлагаме прилагането на тези мерки толкова по-трудно ще избегнем затварянето. Здравната система в България е безнадеждно натоварена, подчерта той.

Допълни, че ако мерките не се контролират, няма полза от тях, разказвайки за свое участие в конференция в Пловдив, където сертификатът му бил формално прегледан.


Според него тезата на премиера, че изглежда заболеваемостта е близо до плато в България е по-скоро пожелателно.


В отговор на въпрос кой имунитет е по-надежден - от ваксина или от преболедуване, той каза, че в началото на пандемията не е имало данни по този въпрос, но сегашните показват, че най-уязвими са неваксинираните и непреболедувалите. Обяви, че препоръките на всички експертни дружества по света е да се хората да се ваксинират, защото все още не се знае докога естественият имунитет ще продължи, а ваксината дава известни възможности за прогнозиране.


Разказа, че в швейцарските университет в рамките на няколко месеца от пролетта преподавателите са получавали мейли, приканващи към ваксиниране до последния от септември, в който е било обявено, че няма да могат да преподават на студенти, ако нямат ваксина.

Обясни и високата степен на ваксинация в страната с мащабна информационна кампания, в която не са рисувани страшни сцени, но не са укривани и потенциалните опасности.

Проф. Николай Габровски: Чакат ни още вълни на COVID-19

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© "Пирогов"

Николай Габровски, бивш зам.-директор на "Пирогов" коментира пред "Нова телевизия", че се учудва от антиваксърската вълна, която заля българите. Според него това е провал за нас като общество. Сега отново ще преживеем нещо, което можехме да избегнем, ако се бяхме ваксинирали навреме", заяви той.


Според него предстоят още вълни на COVID-19. "Страхувам се, че може да стане по-лошо. Мерките трябва да се взимат, не когато вече имаме лош резултат, а преди това. Фактът, че мерките ще дадат резултат след 2-3 седмици е обезпокоителен", каза още Габровски.


Той определи България като объркана, разкъсана и разединена.

Фармацевтите подписаха договора си с касата за още 2 седмици

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Българският фармацевтичен съюз подписа анекса за удължаване на срока на договора на аптеките със Здравната каса . Това стана по време на пресконференция. Фармацевтичният съюз заведе съдебен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет заради дискриминация преди дни.


Съсловната организация настоява магистър-фармацевтите също да получат финансова подкрепа за работата си на първа линия. Те поискаха и подобрение на електронните системи, за да се намалят техническите грешки на лекари при изписване на електронни рецепти.


Анексът е само за две седмици, за да не останат хората без достъп до лекарства.


"За пореден път ще проявим разум, защото сме фармацевти и си уважаваме пациентите. Сега пред вас слагам подпис и през следващите две седмици пациентите ще могат да си получат лекарствата по каса. Договарянето в момента е спряло, на практика нямаме договор. Това, че в момента има процедурни хватки, не означава, че занапред ще има договор", каза Димитър Маринов, главен секретар на организацията.

Служители на МВР плашат с протести, ако им се иска зелен сертификат

архивен кадър

© Георги Кожухаров

архивен кадър

Служители на МВР са против евентуалнотото въвеждане на зелен сертификат.


"Притеснени сме от това, че се предвижда до месец да се въведе задължителен зелен сертификат и за полицаите. Около 30 % от органите на реда са ваксинирани. Настояваме да има разяснителна кампания и гратисен период, в който колегите да могат да се ваксинират", заяви пред "Нова телевизия" Милена Любенова, председател на Синдикален алианс "Сигурност".


Тя добави, че се надява да не се стига до протести.

Туроператори очакват да е пагубно следващо затваряне

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Юлия Лазарова

Евентуално затваряне, до което властите казват, че ще се стигне, ако сегашните мерки не дадат резултат, ще е пагубно за туризма. Това заяви пред БНР Димитрина Горанова, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).


По думите ѝ вече има записвания за зимния туристически сезон, но те не са гаранция, че тези резервации ще се осъществят, защото клиентите имат право да анулират пътуванията си без неустойки до много късен етап заради промените в рестрикциите в различни части на света.


"Зеленият сертификат ни предоставя възможност за предвидимост и да можем да управляваме по-лесно нашия бизнес в перспектива. Ние го подкрепяме, но въвеждането му без период за адаптация е доста шоково и подкрепяме исканията на колегите, които протестираха в четвъртък (28 октомври) заради това. Зеленият сертификат е необходимото условие в тази ситуация туризмът да съществува", заяви Горанова.


Посочи, че около 30% от колегите й са ваксинирани, а останалите предпочитали да се тестват.


Асоциацията настоява да бъдат отпуснати всички 70 млн. лв., заложени за помощ на бранша с актуализацията на бюджета. В момента одобрена процедура за отпускане има само за 30 млн. лв. от тях.

Мирослав Ненков: Идеален е вариантът служебният кабинет да въведе задължително ваксиниране

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Бившият здравен министър Мирослав Ненков смята, че е "идеален вариантът" със служебно правителство да се въведе задължителна ваксинация в страната.
"Тези, които са против мерките, зеления сертификат и ваксинацията, не дават никакво предложение за справяне с пандемията. Всички се сърдят, протестират, но не дават решение от своя страна. Аз бих дал решение - задължителна ваксинация. Доказа се, че ваксината е сигурна и няма странични ефекти. Тя е имуногенна", коментира той пред "Нова телевизия".

Лекарят отново напомни, че ваксината не предпазва от зараза, а помага боледуването да мине по-леко.И допълни, че недоумява защо хората все още вярват, че ще ги чипират.


Постоянно се чуват глупости, свързани с ваксините. Лошото е, че обществото вярва в това, че ще бъде чипирано. Хората са склонни да ходят на врачки, да се лекуват по интернет, но не и да слушат лекарите.


Мирослав Ненков


Според него ръководителите на държавата допринасят за недоверието към медицината.

Здравната каса не е подписала анекс към договора с аптеките

Българският фармацевтичен съюз не е подписал анекс за удължаване на договора на аптеките със здравната каса. Той изтича днес, а преподписването му беше отложено от Надзорния съвет на касата, въпреки обещания в началото на седмицата, съобщи БНР.


В началото на седмицата представители на Българския фармацевтичен съюз бяха поканени на среща в президентството. Там беше поет ангажимент, че ще се направят промени в здравно-информационната система, които да не допускат грешки при предписването на лекарства с електронна рецепта.


"Ние настояваме в националната здравно-информационна система да залегнат контроли. Ние сме принудени да се занимаваме с бумащина, защото ако лекарят - разбира се, неумишлено, е допуснал грешка, е основание тази рецепта въобще да не бъде заплатена", обясни главният секретар на съюза Димитър Маринов пред радиото.


На тази среща е било прието и на изпълнена такава рецепта аптеките да получават по 10 лв. като работещи на първа линия с COVID-19.

Противниците на сертификата могат да излязат в отпуск, напомни Гълъб Донев

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Георги Кожухаров

Социалният министър Гълъб Донев обясни пред БНР, че не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани, или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите.


"Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор (ваксиниране, тестване, преболедуване - б.р.) и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи 100%", обяви Донев.


Напомни, че нежелаещите да получат сертификат, които работят на места, където той се изисква, могат да ползват отпуск като и за тази година до 90 дни неплатен отпуск се зачитат за трудов стаж.


Допълни, че мярката 60/40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта като при затваряне не се предвиждат още мерки, защото опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта".

Критична е ситуацията с реанимационните легла

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

При сегашните обстоятелства с коронавируса планът предвижда пълно затваряне на държавата. Ние дадохме възможност да не се стига до там при условията на зелен сертификат - на осигурена безопасна среда, коментира пред Би Ти Ви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.


Допълни, че се обмисля пълно затваряне, ако насотящите мерки не дадат резултат.


Той заяви и че ситуацията с реанимационните легла и интензивните е критична и че ще се разкриват и в други болници такива освен в "Лозенец". Очаква се това да стане в белодробната болница и в "Св. Иван Рилски". Добави, че ще се командироват специалисти от по-малки лечебни заведения там, където ще има възможност за разкриване на реанимационни легла като не даде конкретни примери за това.


Увери, че няма липса на медицински кислород, а до производителите са изпратени писма с указания да вземат приоритетно доставка болниците, които имат нужда от него. Той не изключи възможността, ако се наложи, да се забрани износа на медицински кислород.

Според него мерките, които е взел, са правилни, но приема критиките, че не са били вероятно добре комуникирани с обществото.


На критиките, че за градския транспорт и изборите не се иска зелен сертификат, той обясни, че за транспорта е поет този риск, защото ако бъде спрян транспортът, служителите в редица стопански дейности няма да могат да стигнат до работното си място и ще се блокират тези дейности.


За изборите обясни, че е прието така, защото избори трябва да има, а освен това посочи, че неваксинираните членове на комисии ще бъдат тествани.


"Приемаме, че те представляват повишен риск за предаване на епидемията, но изборите трябва да бъдат проведени, насрочени са", заключи той.

Кацаров: Противните на ваксините не дават алтернатива

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Велко Ангелов

Броят на настанените в болница и на починалите е много по-нисък в страни, в които има масова ваксинация. Така министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров отговори пред БНР на аргументите на хора, че в страни с висока ваксинация заразата върви с пълна сила. Даде за пример Великобритания, която е с 10 пъти повече население от България, че смъртните случаи на денонощие са 5 до 20 като в това време футболните стадиони са пълни и хората са без маски.


"Да, има заразени, но вирусът е поставен под контрол, тежките случаи са много малко, за здравните им системи не е проблем да бъдат обслужени. Това потвърждава, че ваксинацията е единственият път да излезем от кризата", заключи Кацаров.


Попита коя е алтернативата и подчерта, че критиците на ваксинирането не дават такава.


"Кой е другият начин да избегнем препълването на болниците, опасността болни да останат без кислород? Няма такъв. Критикува се, но алтернатива не се посочва", каза той.


Обяви, че очаква


първите доставки на щадящи тестове за учениците


от 1 до 4 клас да са налице още идната седмица, когато ще бъдат обявени и резултатите от обявената поръчка, по която до петък бяха подадени 28 оферти.


Поясни, че ще се правят допълнителни поръчки за тестове, които да се ползват за учениците до 8 клас. Това не е направено сега, за да може по-бързо да се доставят тестовете като са по-малок количестови ипо-бързо да се осъществи поръчката.


Съобщи, че за безплатните бързи тестове са сключени договори със 180 лаборатории с условието да взимат най-много 10 лева за обработка на пробата и не му е известно да има някакви проблеми с тези тестове.

Още 46 загубиха живота си в резултат на COVID-19

Коронавирусът в България: ако сегашните мерките не сработят, следва затваряне (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Обичайно за неделя данните в Единния информационен портал сочат по-малко направени тестове и по-нисък брой случаи на зараза. Неотразените сега случаи ще влязат в системата във вторник.


За последното денонощие при направени 32 588 теста са открити 2836 новоразазени или процентът положителни проби е 8.7.


Остава висок броят на починалите - 46, а поставените ваксини вчера са 7740. Постъпилите в болници през последното денонощие са 417. Общият брой настанени в болници достига 7 880 души като 685 от тях са в интензивни отделения.


Данните в графики можете да видите тук. Къде можете да се ваксинирате вижте тук.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (405)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 552 Весело
 2. 2 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 975 Неутрално

  От тях 19 човека са в интензивното. Само един от тя е ваксиниран.

 3. 3 Профил на Силвия Колева
  Силвия Колева
  Рейтинг: 252 Неутрално

  От умрелите у нас от ковид през изминалите 30 дни 94% са НЕВАКСИНИРАНИ.

  https://coronavirus.bg/bg/statistika/positive-dead

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  До коментар [#2] от "taratanki":

  И отново НИТО ЕДИН преболедувал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  До коментар [#3] от "Силвия Колева":

  И НИТО ЕДИН преболедувал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Jazz
  Jazz
  Рейтинг: 154 Неутрално

  Американската федерална агенция по храни и лекарства даде пълно одобрение на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer

  https://bnr.bg/post/101516771/fda-dade-palno-odobrenie-na-covid-vaksinata-na-pfizer

  https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-covid-19-vaccine

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jazz":

  Тогава защо България още не я е включила в календара?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Често се дава за пример успешния подход на Швеция, нека видим какво казва шведската агенция по лекарства Lakemedelsverket.

  Lakemedelsverket е държавната агенция в Швеция, отговорна за регулирането и наблюдението на разработването, производството и продажбата на лекарствени средства.

  Цитирам:

  "Погрешни схващания, митове и чиста дезинформация по темата COVID

  COVID-19 е сериозно и непредсказуемо заболяване и ползите от ваксинацията са много по-големи от риска от сериозен страничен ефект.

  Неверни са твърденията, че е по-добре да разчитаме на силна имунна система, отколкото да се ваксинираме срещу COVID-19.

  Неверни са твърденията, че ваксините срещу коронавирус не осигуряват адекватна защита срещу болестта. Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че Витамин Д, Хлорохинов фосфат и Ивермектин са ефективни като лечение за COVID-19. Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините могат да доведат до аутизъм.
  Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините са свързани със стерилитет.
  Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините могат да променят вашата ДНК.
  Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините съдържат микрочип за наблюдение. Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините срещу коронавирус съдържат опасни вещества, които се пазят в тайна. Това не е истина."

  https://www.lakemedelsverket.se/en/coronavirus/covid-19-vaccine/this-is-what-applies-to-corona-vaccine

  Швеция към момента е с 68% ваксинирано население, предимно с Файзер и Модерна.

 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#8] от "koz":

  Кой и как доказа погрешността на тези твърдения?

 10. 10 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#9] от "atmanpg":

  https://www.lakemedelsverket.se/sv/om-lakemedelsverket/kontakta-oss

  Изложѝ им твоите научни аргументи против.

 11. 11 Профил на rak281053136
  rak281053136
  Рейтинг: 143 Весело

  Много са ми любопитни тези, които твърдят , че 10 % починали "ваксинирани" са малка бройка. Първо-всяка ваксина минала тестове и влязла в ъв ваксинационния календар дава 100% защита от болестта за която е предназначена. Затова вече няма морбили, дифтерия и полиомелит, ....Но те са ВКЛЮЧЕНИ във календара и не изискват "информирано съгласие" , че ако хвърлите топа само вие сте си отговорни.. Нещото , което се опитват да ви набутат в телата не е 100% предпазващо.А тези 10 % починали са ОГРОМНО число. Да погледнем и от друга гледна точка. Приемаме , че са пренебрежимо малко. Но ако ВИЕ сте в този процент?

 12. 12 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#8] от "koz":

  О, да, как пък ли не биха написали публично, че каквото и да е от изброеното е истина, ха-ха.

  Аз пък се чудя как е възможно някой изобщо да твърди и на какво основание, че ваксините са безопасни и не водят до лоши последици, след като няма никакви изследвания в тази насока в дългосрочен план - примерно 5 години? Как някой може да каже, че ваксините нямат опасни съставки или че няма да доведат до аутизъм, стерилитет, автоимунни заболявания или въобще нещо друго, когато не е минало достатъчно време, през което те да бъдат проучени в този аспект?
  Другият вариант е тези ваксини да не са така нови, както се представят, но това предполага вирусът да няма чисто естествен произход.

  Би било доста интересно да се сравни за изминалия период колко преболедували са се разболели повторно (и в каква степен) и колко ваксинирани (неболедували преди ваксинирането) са се разболели след ваксината. Дотогава приказките как естественият имунитет бил по-слаб от имунитета след ваксиниране са ала-бала и не подобават на лекари. За справка - изказването на началника на ковид отделениетоо на Пирогов, а и мнението на много други медицински, подчертавам медицински специалисти с разум в главите, а не по темата да се изявяват политици, математици и прочее некомпетентна пасмина.

 13. 13 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Критична е ситуацията, ама неваксинираните лекари, не ги пускат на работа

 14. 14 Профил на Ivan Savov
  Ivan Savov
  Рейтинг: 101 Неутрално

  "При сегашните обстоятелства с коронавируса планът предвижда пълно затваряне на държавата. Ние дадохме възможност да не се стига до там при условията на зелен сертификат - на осигурена безопасна среда"

  каза пред Би Ти Ви министърът на здравеопазването Кацаров.

  За пореден път ще влезем в пълен локдаун заради антиваксерите.
  За пореден път ще обедняваме заради антиваксерите.
  Докога бе?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Кацата е най вредната алтернатива

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на knd081048908
  knd081048908
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Кацаров преди година беше противник на ваксинирането, а сега твърди, че без ваксиниране ситуацията ще се влоши изключително много. Радев го назначи като виден експерт в областта си, а ето, че сега се вижда, че Кацаров не е бил прав. Какво се оказа, че почтените и високо интелигентни и морални специалисти на президента Радев не съумяват да се справят със ситуацията, което не им пречи да твърдят, че са по-добри от предното правителство. както се казва - не стига, че не се справят, ами и са нагли да твърдят, че са по-добри. Скоро върху Кацаров и Радев ще се стоварят такива проблеми, че накрая може и с камъни да ги утрепят!!!!

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2414 Весело

  Кацаров: Противните на ваксините не дават алтернатива
  ...
  Аз давам: продължаваме си както преди. Преди ковида да не би да нямаше болести?
  На кой му пукаше за умрелите от грипни усложнения, рак, инсулти, инфаркти?
  Животът си вървеше! Това лято бях почти три месеца в Украйна и два в Полша - никой не еб@ва никакви мерки, особено в Украйна. Всичко си е по старому, независимо от ежедневния театър на политиците!

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2312 Весело

  "Попита коя е алтернативата и подчерта, че критиците на ваксинирането не дават такава."
  Ха-ха -ха. Нужно ли е да му припомним какви песнички пееше преди малко повече от половин година?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  https://www.lakemedelsverket.se/sv/om-lakemedelsverket/kontakta-oss Изложѝ им твоите научни аргументи против.
  —цитат от коментар 10 на koz


  Няма да си правя труда.
  За да имат такива изследвания някаква стойноист, те трябва да са се доказали в един много по-дълъг период от време.

 22. 22 Профил на Yanewa
  Yanewa
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Нещото , което се опитват да ви набутат в телата не е 100% предпазващо
  —цитат от коментар 11 на rak281053136

  Нищо не е 100% сигурно. Трябва да престанем с тия 100% това, 100% онова.
  Единственото 100% сигурно нещо на тоя свят е, че рано или късно ще умрем.
  На моя близка мъжът почина след ваксина притив обикновен грип. Има хора починали след аспирин. Това значи ли, че не трябва да се лекуваме?

 23. 23 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2312 Весело

  До коментар [#15] от "Мощ":

  Не му придиряйте на човека. той отдавна е скъсал с медицината.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2414 Весело

  До коментар [#8] от "koz":Кой и как доказа погрешността на тези твърдения?
  —цитат от коментар 9 на atmanpg


  Едни авторитети тъй рекли. Значи няма какво да се съмняваме! вЕрвай!

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на Yanewa
  Yanewa
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Аз пък се чудя как е възможно някой изобщо да твърди и на какво основание, че ваксините са безопасни
  —цитат от коментар 12 на serena

  Не ви харесват сегашните ваксини? Забъркайте си ваша в мазето.
  Вирусът се измени от началото на пандемията и все пак, благодарение на учените, имаме ваксини с доста широк спектър на защита от различните щамове. Можеше и да няма ваксини. Тогава щеше да е много зле.

 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2414 Весело

  Изложѝ им твоите научни аргументи против.
  —цитат от коментар 10 на koz


  Как се изследваха дълготрайните последствия на ваксините за година?
  С машина на времето?

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  "За пореден път ще влезем в пълен локдаун заради антиваксерите.За пореден път ще обедняваме заради антиваксерите.Докога бе?
  —цитат от коментар 14 на Ivan Savov


  Да си ги нямаме такива!
  Ако влезем в локдаун, това ще бъде в следствие на нарушаването на конституционните ни права от страна на Правителството.

 28. 28 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#3] от "Силвия Колева":И НИТО ЕДИН преболедувал.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Има ли статистика за преболедувалите? Те ако не са ваксинирани, не влизат ли в статистиката за неваксинирани?

 29. 29 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Тия въпроси трябваше да ги задаваш преди да ни правиш на маймуни! Сега ще почакаш за отговор до 14-ти.

 30. 30 Профил на Albena Georgieva
  Albena Georgieva
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Предложение за "пълно затваряне на държавата" може да дойде само от човек, който не осъзнава, че и след седмица, и след месец, и след година на обществото му е необходима храна, лекарства, топлина, машини, резервни части, семена, торове и т.н. и т.н.

 31. 31 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 737 Разстроено

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  От тези в интензивното Кмете, вервай ми и нито един няма и да го преболедува.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 32. 32 Профил на Ганьо шотландският боецъ
  Ганьо шотландският боецъ
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Патлогичният лъжец Кацаров пак лъже. Разбира се, че има алтернатива на ваксините и това са петте доказано работещи лекарства срещу ковид. С някой от тях като това, което беше лекуван Тръмп (REGN-COV2 на Regeneron) се вдигаш за няколко дни.
  —цитат от коментар 15 на Мощ


  Тръмп го лекуваха с белина и УВ лампи в хастара. По негово настояване.

 33. 33 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Ха-ха -ха. Нужно ли е да му припомним какви песнички пееше преди малко повече от половин година?
  —цитат от коментар 20 на kvasimodo


  Тази мода специалистите често да си сменят мнението,
  я въведе г-н Бойко Борисов

  До коментар [#18] от "knd081048908":


  До коментар [#20] от "kvasimodo":

 34. 34 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Не ви харесват сегашните ваксини? Забъркайте си ваша в мазето.
  Вирусът се измени от началото на пандемията и все пак, благодарение на учените, имаме ваксини с доста широк спектър на защита от различните щамове. Можеше и да няма ваксини. Тогава щеше да е много зле.
  —цитат от коментар 25 на Yanewa


  Нямя нужда.
  Организмът ми произвежда много по-добри антитела от онези, които ти боцкат "спасителите" от Пфайзър.

 35. 35 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#26] от "Веселин Дечев":

  "Как се изследваха дълготрайните последствия на ваксините за година?
  С машина на времето?"

  Ето това е въпросът за милиарди. И производителите на "ваксината" избягват директен отговор. Може би защото отговорните инстанции са мотивирани да не им задават директно въпроса.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 36. 36 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 603 Неутрално

  От умрелите у нас от ковид през изминалите 30 дни 94% са НЕВАКСИНИРАНИ.https://coronavirus.bg/bg/statistika/positive-dead
  —цитат от коментар 3 на Силвия Колева


  Сред умрелите у нас от Ковид през изминалите 30 дни няма НИТО ЕДИН ЧЕРНОКОЖ!!!

  Можем ли тогава да направим извода, че коронавирусът не разболява чернокожите?

  Нямаме чернокожи в интензивните отделения, защото почти нямаме чернокожи. Същото е и с ваксинираните: нали ни пробиха тъпанчетата с това, че много малко хора в България за ваксинирани?! Щом са малко, а 6% от болните в интензивните отделения са ваксинирани, значе ГОЛЯМ процент от ваксинираните стигат до интензивните отделения!

  Ето това се нарича манипулация, дезинформация, пропаганда.

  КЪДЕ Е СТАТИСТИКАТА за 94-те процента намиращи се в интензивните отделения? Каква част от тях са били вече преболедували Ковид? Изглежда крият този процент. Защо ли... най-вероятно, защото е МНОГО НИСЪК и изводът е, че преболедувалите няма никаква нужда/полза да се ваксинират.

 37. 37 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2414 Весело

  Противниците на сертификата могат да излязат в отпуск, напомни Гълъб Донев
  ...
  може и да спрат да ядат. Или само по една сламка на ден. Ма може, как да не може!

  В Русия съм! В Русия съм!
 38. 38 Профил на Hristo Blagoev
  Hristo Blagoev
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Напротив, противниците на ваксините (и на мерките) въобще, винаги са давали алтернатива:

  1. Вместо да се борим с Природата (вируси, бактерии, земетресения и с лошото време), да се погрижим за повече, по-достъпни и по-добре окомлектовани интензивни отделения в големите държавни болници. Това може да стане с малка част от милиардите (само за България) и трилионите (по света) вече раздадени (и взети обратно) от световния „елит“ уж за борба с „вятърни мелници“ (пардон с пандемиите). Дори само с малка част (около 2 %) от личните спестявания на няколко от собствениците на голените фармацевтични фирми.

  2. Що се отнася за „достоверността“ на митовете цитирани от форумеца „koz” мога с лекота да му цитирам по-достоверни източници (при това многобройни), които твърдят точно обратното. Тук влизат, включително, много от препоръките на уважаваните институции – „Европейски Център за Превенция и Контрол на заболяванията“ (например, сравнителното изследване за ефективността на „мерките“), или пък СЗО (например WHO, Clinical management of Covid-19; Interim guidance, 27 May 2020). Прилагам линк (за по-любознателните и по-обективни форумци) : https://apps.who.int/iris/handle/10665/332196

 39. 39 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Нека който иска да си сложи ваксина. По-важното обаче е профилактичното тестване на по-голяма група хора (поне 100000 дневно) и ефективна карантина. Това на практика пак щеше да доведе до затваряне, защото не всяка фирма може да работи с примерно 20% по-малко персонал, но сега по-добре ли е? Най-големия проблем дойде от тези дето ходеха с леки или умерени симптоми на работа понеже взимат едно а ги осигуряват на друга сума. Ако бяха приели 130% болнични спрямо осигурителния доход без оглед максимално осигурителния и реални проверки с глоби дали си стоим в къщи нещата щяха да изглеждат по друг начин. За по-рисковите или дори за всеки с трудности можеха да осигурят някои да пазарува, за да не се налага да излизат хората от домовете си.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Ами, 46 смъртни случая е 5-6 пъти по-ниска стойност, спрямо нивата от 200+ от средата на седмицата.

  В същото време, във ваксинирания Запад, тенденцията е възходяща...май се задава нова вълна.

 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Гневно

  Така нареченият "министър" на здравеопазването защо още е на работа???

 43. 43 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Държавните служители първи да дадат пример и да се ваксинира.

 44. 44 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Потретвам поста на д-р Михайлов, пуснат на 26 октомври, за локдауна и т.н.! Потретвам го, защото е прав и точно това ще се случи! С Кацаров или без!

  Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

  Епицентър
  "Мобилизацията за постигане на обща цел или простата солидарност в бедствие се преживява като унижение за индивидуалния български ум, веднъж завинаги решил, че в него е съсредоточена всичката гениалност на света. В тази епидемия хора, които едва сричат елементарните начала на културата, се оказаха всезнаещи - по-осведомени от световното научно съзнание. Не можаха да се смирят, някаква убийствена гордост. Това е наистина национално бедствие, защото така потъва българската нация, докато водим пунически войни срещу разума".

  Това коментира пред БНР д-р Николай Михайлов, психиатър и богослов и посочи, че след 89-а година това е най-дълбоката криза на националното ни съзнание.

  Той определи като провал челното място, което зае страната ни по смъртност от Covid-19 в света:

  "Това е системна българска неудача. Ние преживяваме провалите с някаква особена страст, с елемент на мазохизъм. Ние сме очаровани от нашия провал, имаме тяга към гражданското сбиване. Ние живеем в този казан на лоши чувства и уникална мнителност с производство на версии за нашия живот, които са смайващо глупави. ... В България няма солидарност, няма общностно чувство. Либералната демокрация не понесе на този народ, той се развали допълнително след 45-те години комунистическа дресировка - това, което се случи сега, е развързване на нагон, на безумството на един с нищо не ограничаван егоцентризъм, в условията на повсеместен мораториум на разума".

  По думите на д-р Михайлов хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с това дали не могат да заразят други хора и да застрашат живота им.

  "Ако политическите мъже имат отговорност за същинска вреда, която нанасят, то е неумението да управляват една криза, това е безспорно, но те не успяха да осъзнаят размера на заплахата, наречена пандемия, дълго време я подценяваха. Не можаха да я приспособят към българските условия. Имаха усещането си, че са задължени, през собствения си нарцисизъм, да изобразяват смелост, да удържат образ на независими от тази заплаха и системно да дискредитират данните, които идват отвън, защото идват от свят на богати, от тези, които искат да ни дисквалифицират като бедна, но горда нация. ... Ще платим всички с човешки животи".

  Богословът посочи, че политическият елит в страната е изобразявал безгрижие на всички етапи на епидемията.

  "Тръгнали сме към локдаун, който ще бъде трудно понесен от хора, които не могат да разпределят внимание към реалната същност на това, което става в момента. ... Трескаво ги вълнува единствено дали могат да нахлуят във фитнес клуб и да беснеят в заведения, наречени нощни клубове и дискотеки. Това се счита за някакво поругание на святото - да посегнеш на това, което кара либерализирания човек да се наслаждава на живота така, както го разбира. ... Това е масовизирано безумие, което не може да се управлява политически, освен с дисциплинарни мерки, които са непоносими", коментира той. "
  http://epicenter.bg/article/D-r-Mihaylov--Balgarskata-natsiya-potava--dokato-vodim-punicheski-voyni-sreshtu-razuma/263750/11/0

  цените си хвърчат и далеч не всички могат и ще могат да работят хоум офис!!

 45. 45 Профил на Hristo Blagoev
  Hristo Blagoev
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Не е необходимо човек да бъде специалист за да оцени достойнствата и „познанията“ на някои от родните „специалисти“ и „експерти“.

  Наскоро, по-националните медиа един професор „специалист“ твърдеше, че зловредните щамове (Британски, Африкански, китайски и так далее) били „нахлули“ в нашата стерилна страна и поболяли хората с тези чуждоземни зарази. Сигурен съм, че ако учителите на този самороден специалист са все ощ живи, те биха се срамували от него. Този „професор“ не е изключено и да преподава на студентите си тези глупости. Съмнявам, че той разбира, че вирусите съществуват от край време (от както съществуват хора и животни) под формата на облаци от постоянно изменящи се вирусни модификации, навсякъде по света. И ако все пак науката говори за „Британски“, „Африкански“ и .т.н. вирсуни шамове, това само означава, че сериозни учени от Британия, Южна Африка и т.д. са описали вирусна модификация, която е най-честата причина за ОРВИ-епидемиите в техните страни и то за точно определен период от време (автохтонен произход на причинителя).

  Родните туземци-„специалисти“, разбрали и недозрабрали, веднага заподозряха, че причината е в Айшето, която брала ягоди по Йоркширските полета и се заразила от тамошния вирус, след това се пробрала в Родината си и хукнала отначало по софийските барове и кафенета, изпозаразила всички софийски сътрапезници, след което продължила с „мисията“ си, из цялата страна. И така пламнала епидемията от алфа, бета, делта и так далее зловредници.

  Още по-наскоро пък (вчера), друг един „специалист“, директор на видна софийска болница, убедено, твърдеше, че ако всички хора се ваксинират това ще спре епидемията, защото ще се прекъсне връзката (The Link) между заразените и незаразените поданици. Този „специалист“ убедено вярваше, че ваксинираните не могат да бъдат заразявани (контаминирани) и като така не могат да предават заразата.

  Не мога да виня джурналистката, която невъзмутено и безвмълно разположена в креслото си (страхувайки се да мръдне, защото може да загуби подавания й текст на дисплея) въобще не се опита да опонира, защото, видите ли, тя не е специалист и не може да опонира на човек-„специалист“, вярващ в таласъми. Но, определено мога да я обвиня в това, че не кани и не дава думата на истински СПЕЦИАЛИСТИ, които не вярват в таласъми; и които си позволяват да имат мнение различно от гореспоменатите „арбитри“. И горката „джурналистка“ не посмя да реагира дори тогава, когато този „арбитър“ се разгневи на факта, че държавата (демек прокуратурата) не „запушва“ устата на тези опоненти. Това, по същество фашистко искане, бе подминато безучастно от интерюиращата госпожа.

  Трагедията ни не е в това, че има много заблудени хора (дори всред медицинските специалисти), а в това, че има много заблуждаващи хора (подлеци и кариеристи) дори и всред медицинските специалисти.

 46. 46 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Дайте безсрочен сертификат на преболедувалите. Измервайте преболедувалите освен с положителен тест и с наличие на антитела, както мерите с тях ефективността на ваксините. Няма никакъв смисъл преболедувалите да се ваксинират. Няма смисъл и децата и хората до 30 години да се ваксинират. При тях смъртни случаи няма или са на хора с много странични заболявания. Давайте по подробни статистики за болните и починалите. Водите ваксинирани всички с по 2 игли и минали 14 дни. Тогава поставете в статистиката отделна колона за всички ваксинирани с една игла или с 2 но преди изтичане на 14-те дни.

 47. 47 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 737 Разстроено

  До коментар [#11] от "rak281053136":

  Нито едно от написаните от вас изречения не е вярно, но най-тъпото е че някой мисли, че има ваксина, която предпазва на 100%. И най-добрите създадени до сега ваксини не могат да защитят повече от 98% от ваксинираните.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Кацаров, трябваше да се сетите за това много по-рано!
  Първо се съмнявахте дали ваксините помагат и го изразихте публично.
  Второ проспахте няколко месеца, които другите държави използваха за масова ваксинация и някои от тях въведоха сертификати за посещение на различни места още през лятото след като вече имаше доататъчно ваксини.
  А вие какво направихте? Подарихте и продадохте ваксините.

 49. 49 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ганьо шотландският боецъ":

  Тръмп го лекуваха с белина и УВ лампи в хастара. По негово настояване.
  —цитат от коментар 32 на Ганьо шотландският боецъ


  Тръмп си го излекуваха съвсем правилно, ама за вас умникрасивите, вярващи на идиотиите на мейнстриим медиите няма никакъв шанс!

 50. 50 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6214 Неутрално

  Бих се ваксинирал срещу Ковид след около 5 години, искам първо ЛИЧНО да се уверя, че ваксините работят и няма странични ефекти!

  Вчера си говорих с няколко души на един централен площад в голям български град.

  Никой няма намерение да се ваксинира! 20% е максималният процент на манипулираните да се ваксинират.

  ДБ: Време е да спечелим България
 51. 51 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#41] от "klecho":


  Ами, 46 смъртни случая е 5-6 пъти по-ниска стойност, спрямо нивата от 200+ от средата на седмицата.В същото време, във ваксинирания Запад, тенденцията е възходяща...май се задава нова вълна.
  —цитат от коментар 41 на klecho


  Толкова малко са, защото е неделя. Повечето ще бъдат утре или във вторник.

 52. 52 Профил на Ганьо шотландският боецъ
  Ганьо шотландският боецъ
  Рейтинг: 52 Весело

  До коментар [#32] от "Ганьо шотландският боецъ":
  —цитат от коментар 49 на stargate


  Аааа, той си ревеше за УВ лампите че почиствали вътрешно, недей тъй да го изкарваш лъжец.....

 53. 53 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  "Още 46 загубиха живота си в резултат на COVID-19"

  Кой ви каза, че са починали "в резултат от ковид"? От тия 46 не повече от 10 са в резултат от ковид.

 54. 54 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ганьо шотландският боецъ":

  Аааа, той си ревеше за УВ лампите че почиствали вътрешно, недей тъй да го изкарваш лъжец.....
  —цитат от коментар 52 на Ганьо шотландският боецъ


  Нищо не е ревал, а изказваше предположение и задаваше въпроси. Разбира се, пресата полудя, защото без такава храна, няма и продажби. А умнокрасивите нямате грам критично мислене. Повтаряте като папагали каквото напишат във вестника, защото там са "експертите". При това сте уверени, че е истината, всята и неопетнена. Дори да имате, не смеете да кажете нищо, за да не ви "канселират" приятелчетата и колегите. Пълна драма!

 55. 55 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#33] от "bib45647808":

  Единият е ЛЕКАР. Другият политик. Има съществена разлика.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 56. 56 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#2] от "taratanki":И отново НИТО ЕДИН преболедувал.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Какво означава това?
  Или просто ей така да си пишем?

 57. 57 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jazz":Тогава защо България още не я е включила в календара?
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА  В календара е. Но 75% не са рабрали.
  Както и да е, вече не е експериментална течност.

 58. 58 Профил на wxq241083778
  wxq241083778
  Рейтинг: 144 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jazz":

  Същата госпожа директор на същата организация даде разрешение за използването на Фентанил и Оксиконтин, които са причина за опиоидна епидемия с невиждани размери в Щатите.

 59. 59 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  "Броят на настанените в болница и на починалите е много по-нисък в страни, в които има масова ваксинация."

  Стойчо, Стойчо, пак ли хората са ти виновни щото здравната система заради теб и други като теб е в клинична смърт. Нали ти беше радетел на системата "парите следват пациента", която се превърна в "там където има пари винаги се намират подходящите пациенти". И вместо некомпетентното лекуване да се разследва, вместо да ви разследват защо в България има недостиг на 20 хиляди лекари и 60 хиляди медицински сестри, вие се опитвате да се измъкнете като обвинявате за пореден път хората, че били болни. А те са болни заради вашата система, с години не си правят изследвания и не си лекуват хроничните заболявания защото нямат пари за доплащането. Как пък другите държави с повече заразени нямат проблем с голям брой починали. Не се оправдавайте с ваксинацията защото положението беше същото и преди да се появят ваксините, ние бяхме първенци по смъртност и когато никой все още по света не се беше ваксинирал и то отново първенци без да сме с толкова много заразени колкото другите държави.

 60. 60 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#8] от "koz":Кой и как доказа погрешността на тези твърдения?
  —цитат от коментар 9 на atmanpg  Науката. А и самите твърдения са нелепи.

 61. 61 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#17] от "bib45647808":

  Е тия 5 човека що починаха след като ваксините ви правят безсмъртни?

 62. 62 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 975 Неутрално

  "Още 46 загубиха живота си в резултат на COVID-19"Кой ви каза, че са починали "в резултат от ковид"? От тия 46 не повече от 10 са в резултат от ковид.
  —цитат от коментар 53 на Billy Pilgrim


  Ти пък откъде знаеш?

 63. 63 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Държавните служители първи да дадат пример и да се ваксинира.
  —цитат от коментар 43 на papunqk  Да дадат примр на кого?

 64. 64 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2883 Любопитно

  Гълъб Донев предлага ефективен инструмент ! :) Няма насила , но....излизаш в неплатен отпуск 90 дена . Кой ще издържи до края на януари -вируса или глада ?? :)

 65. 65 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#50] от "Полковник Паликъщов":

  Бих се ваксинирал срещу Ковид след около 5 години, искам първо ЛИЧНО да се уверя, че ваксините работят и няма странични ефекти!Вчера си говорих с няколко души на един централен площад в голям български град. Никой няма намерение да се ваксинира! 20% е максималният процент на манипулираните да се ваксинират.
  —цитат от коментар 50 на Полковник Паликъщов


  Наистина не разбирам, защо хората над 50, които не са преболедували не искат да се ваксинират. Да кажем младите може да се страхуват от стерилитет примерно, но възрастните тепърва едва ли ще правят деца. Още повече, че са уязвима група, не като младите. Единственото ми обяснение е, че се притесняват от тромбози и инфаркт. Странно е. Като погледне човек статистиката за смъртните случаи ще види, че над 90 % са над 65 години. Защо тези хора не са се ваксинирали?!? Странно е наистина.

 66. 66 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Разстроено

  Стотици и стотици българи измряха заради безхаберието на червения президент РРадев и антиваксъра Кацаров!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 67. 67 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3020 Любопитно

  Да видим дали властите ще посмеят да обяват локдаун, макар че вече закъсняха, както обичайно.

 68. 68 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#65] от "stargate":

  Аргументът на майка ми по въпроса беше - "Няма да им разреша да си правят експерименти с мене".

 69. 69 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Направете приема в спешното платен и натам - всеки си преценя!

  Евроатлантида
 70. 70 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Пчелите са по-умни от хората


  Учени са открили, че медоносните пчели използват социално дистанциране, за да защитят кошера си, когато колонията е застрашена от паразити или болести. Проучването демонстрира как пчелите реагират на заразяване от вреден акар, като променят взаимодействията си, - точно както правят хората по време на пандемията COVID-19.

  Установено е, че пчелите увеличават разстоянието между младите пчели в най-вътрешната част на колонията и по-старите пчели, които заемат най-външното отделение. „Пчелите са социални животни, тъй като се възползват от разделянето на отговорностите и взаимодействията. Така пчелите изглежда са еволюирали, за да могат да предпазят по-младите семейства“, каза съавторът на изследването д-р Алесандро Чини, цитиран от БГНЕС.

  Основният автор на изследването - д-р Мишелина Пушеду от Университета в Сасари обяснява, че наблюдаваното увеличение на социалното дистанциране между двете групи пчели в рамките на една и съща колония, заплашена от паразити или болест, представлява нов и в известен смисъл изненадващ аспект на това как пчелите са еволюирали, за да се борят патогени и паразити.

 71. 71 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#59] от "Billy Pilgrim":

  Прав си. За жалост и в по напреднали страни е катастрофа, що касае конкретно здравеопазването. Питам се как една Австрия може да има САМО 1000 легла капацитет за интензивно лечение. И то при едни от най високите нива на здравни осигуровки.
  И като се запълнени 600,следват драконовски мерки. Неваксинираните тук се третират като "негрите" на света. Тотално враждебно.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 72. 72 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Просто да спрат да дразнят хората и да не приемат антителата като доказателство за прекарване, та дори това да важи само за България. Хората ще почнат да вярват повече ако кажат следното:

  Да, преболедуването дава защита. Ще получат зелен сертификат хората с антитела. Но цената често е висока, затова хората, които не са се срещали с вируса е много по-добре да се ваксинират. Вече милиарди дози са поставени. Това е особено важно за хората над 60 години, които са основно застрашени от лошо протичане.

 73. 73 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Патлогичният лъжец Кацаров пак лъже. Разбира се, че има алтернатива на ваксините и това са петте доказано работещи лекарства срещу ковид. С някой от тях като това, което беше лекуван Тръмп (REGN-COV2 на Regeneron) се вдигаш за няколко дни.
  —цитат от коментар 15 на Мощ


  Чудя се докога Дневник ще търпят лъжливите постове на неадекватен тип като теб. Няма нито една държава в света, в която в протокола за лекуване на Ковид има медикамент, който ДОКАЗАНО да спасява тежките случаи. НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА! Включително и в самите САЩ със 700 000 починали.

 74. 74 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Критична е ситуацията за фюрера. Хунтата му се показа на яве и вече всички, дори баламурниците разбраха що за олигофрен е обсебил управлението на България. От руски избраник, "червен боклук" и казармен император катастрофата беше неминуема. ...Жалко за онези, които още се държат като невменяеми и имат желанието да завлекат целия народ в пропастта.

 75. 75 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#11] от "rak281053136":

  Няма тези заболявания не щото ваксината дава 100% защита а защото ваканционното покритие е над 95%. По същата причина няма и морбили. Няма ваксина на света до колкото знам, която да дава 100% защита на всички които си я сложат.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 76. 76 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Като гледам какво става в България, все повече се радвам, че не живея там. Никой не ви е виновен освен менталитетът: подозрително, недоверчиво, изпростяло население.

 77. 77 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Неутрално

  Когато фактите говорят, и боговете мълчат, но не и Ганьо Балкански!!!
  На феновете на преболедуването ще напомня, че няма нужда да го рекламират, като най-добрия начин за придобиване на имунитет, защото тези, които биха били на друго мнение от личен опит, няма как вече да им опонират...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1387 Любопитно

  До коментар [#65] от "stargate":

  Ти си българин над 65. Преживял си прехода, ранната демокрация и имаш някакъв поглед върху живота. На някои сигурно просто не им пука.

  Ако съм на 90 и светът рязко полудее да ми "спасява живота", там пък няма да си мръдна задника, само ще ги троля. Имаше един на 100 години починал от или с ковид, кой знае. Е като си на сто, какви ваксини, какви пет лева, само шампанско ти остава и никой да не те закача вече за всякакви лудости, устави и правила...

 80. 80 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#17] от "bib45647808":Е тия 5 човека що починаха след като ваксините ви правят безсмъртни?
  —цитат от коментар 61 на Billy Pilgrim


  Защото са комунисти

  До коментар [#61] от "Billy Pilgrim":

 81. 81 Профил на pacinaldo10
  pacinaldo10
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#65] от "stargate":

  Щото, както се вижда от коментар 78, нещата май не са каквито ги представят, а още не е дошла лютата зима...

 82. 81 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#45] от "Hristo Blagoev":

  +++
  И аз гледах случайно интервю по нова с Дончев. Водещата от сутрешните новини съвсем сериозно го попита, защо не били забранили изказвания и то на специалисти, които излагат друго мнение, касаещо ваксината. След като той явно се ошашави от подобен въпрос, тя го преформулира на, ами защо им се давала трибуна в медиите.
  За жалост в световен мащаб основните, казионни медии доказаха че са не просто четвърта, поне втора власт.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 83. 83 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#73] от "ausbilder":

  Чудя се докога Дневник ще търпят лъжливите постове на неадекватен тип като теб. Няма нито една държава в света, в която в протокола за лекуване на Ковид има медикамент, който ДОКАЗАНО да спасява тежките случаи. НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА! Включително и в самите САЩ със 700 000 починали.
  —цитат от коментар 73 на ausbilder


  То проблемът е да има протокол за лечение с което да НЕ се стига до тежки случаи. Сега при положителен тест, ги карантинират в къщи без никакви лекарско наблюдение.

 84. 84 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Мирослав Ненков: Идеален е вариантът служебният кабинет да въведе задължително ваксиниране"

  Мирослав Ненков: Не смятам да се ваксинирам, защото преболедувах два пъти и имам много антитела.

  Фен съм на Доктора, ама и неговата не е лесна. Или да даде личен пример, или да се съсредоточи върху друга тема.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 85. 85 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#77] от "Незнайко в Слънчевия град":


  Когато фактите говорят, и боговете мълчат, но не и Ганьо Балкански!!!На феновете на преболедуването ще напомня, че няма нужда да го рекламират, като най-добрия начин за придобиване на имунитет, защото тези, които биха били на друго мнение от личен опит, няма как вече да им опонират...
  —цитат от коментар 77 на Незнайко в Слънчевия град


  Никой не е "фен" на преболедуването, но има много хора, които са преболедували и нямат сертификат. Какъв е смисъла да се ваксинират?!?

 86. 86 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2138 Любопитно

  Идеален е вариантът служебният кабинет да въведе задължително ваксиниране

  Нищо идеално няма в задължителните неща.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 87. 87 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#79] от "lil_alex":

  До коментар [#65] от "stargate":Ти си българин над 65. Преживял си прехода, ранната демокрация и имаш някакъв поглед върху живота. На някои сигурно просто не им пука. Ако съм на 90 и светът рязко полудее да ми "спасява живота", там пък няма да си мръдна задника, само ще ги троля. Имаше един на 100 години починал от или с ковид, кой знае. Е като си на сто, какви ваксини, какви пет лева, само шампанско ти остава и никой да не те закача вече за всякакви лудости, устави и правила...
  —цитат от коментар 79 на lil_alex


  Не знам, на моите родители им пука. Не са се отказали от живота нищо че са на по 75, даже напротив!

 88. 88 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1786 Весело

  Мирослав Ненков - политик и по съвместителство лекар:

  "Постоянно се чуват глупости, свързани с ваксините. Лошото е, че обществото вярва в това, че ще бъде чипирано. Хората са склонни да ходят на врачки, да се лекуват по интернет, но не и да слушат лекарите."

  Няма да получите доверие докато профанизирате. Толкова е просто.

 89. 89 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Разстроено

  Много разумно предложение на Д–р Ненков!
  За съжаление пРезидента има избори , за които вече пожертва няколко хиляди души и остатъците от здравната система!!!

 90. 90 Профил на Ганьо шотландският боецъ
  Ганьо шотландският боецъ
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ганьо шотландският боецъ":
  —цитат от коментар 54 на stargate


  Ми като е тъп, ще задава тъпи въпроси я....

 91. 91 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#85] от "stargate":

  За да не преболедуват втори път като Корни. Комбинацията преболедуване + ваксинация предизвиква най-силен имунен отговор и като цяло предполага липса на всякакви ядове с короната в обозримо бъдеще.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 92. 92 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  За да не преболедуват втори път като Корни. Комбинацията преболедуване + ваксинация предизвиква най-силен имунен отговор и като цяло предполага липса на всякакви ядове с короната в обозримо бъдеще.
  —цитат от коментар 91 на Darulio


  Това като вирусолог ли го твърдиш?
  Щото един друг вирусолог се изказа рязко отрицателно по отношение на прекалено голямото количество антитела в организма.

 93. 93 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Кажаров е тотална щета. Не мога да повярвам, че такива индивиди докопват властта!?

 94. 94 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#92] от "atmanpg":

  Точно така - като вирусолог се изказвам. В България всички сме такива. Изказал се е за ваксиниране скоро след преболедуване, не за ваксиниране след преболедуване по принцип.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 95. 95 Профил на rak281053136
  rak281053136
  Рейтинг: 143 Весело

  Тихо и кротко някой се изпуска. Започвате ли да разбирате защо нямаше съставено правителство и гледаха да добутат служебното до зимата? Никой не искаше да си цапа ръцете със сертификати, ваксинация, локдауни и т.н. Не ви ли "просветна" поне малко на боцнатите, че това не е здравна, а политическа пЛандемия? Какво трябва още да се случи , за да си размърдате закърнялото нещо в черепните кутии?

 96. 96 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Идеята, служебното правителство да въведе задължителна ваксинация, устройства повечето партии. Те упорито бягат от темата ваксини и с половин уста някои призовават хората да се ваксинират. Ако служебното направи това обаче, ще пострада Президентът Радев.

 97. 97 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1592 Весело

  Тихо и кротко някой се изпуска. Започвате ли да разбирате защо нямаше съставено правителство и гледаха да добутат служебното до зимата? Никой не искаше да си цапа ръцете със сертификати, ваксинация, локдауни и т.н. Не ви ли "просветна" поне малко на боцнатите, че това не е здравна, а политическа пЛандемия? Какво трябва още да се случи , за да си размърдате закърнялото нещо в черепните кутии?
  —цитат от коментар 95 на rak281053136

  И в останалия свят, където имаше и има локдауни, е същото, да?
  Политическа игричка?

 98. 98 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#78] от "ewy561085118":
  ++++++++
  Ако политиците и медиите бяха признали, че никога няма да се “освободим” от вируса и насочили усилията си сносно към ваксиниране на рисковите групи - над 60 годишните и тези с тежки хронични заболявания, а не към поголовна ваксинация, щяхме да имаме поне 90% по-малко летални изходи.

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 99. 99 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  КАРДИНАЛНОТО РЕШЕНИЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ!
  Ковичилищата са втори основен развъдник на заболяването! Плюс свободното щъкане на всичките тези "мили дечица" навсякъде и събирането им заедно и нагъсто.
  Първият основен развъдник но епидемията са станалите вече прословути нощни клубове, барове и ресторанти. Плюс пивниците...
  Плюс "тайните" купони, соарета, банкети и просто масови запои. Плюс букетът от дроги и търговия с плът масово практикуван там.
  А от там в семейството и училището и....вдругите семейства!
  Човек трябва да е с истински бетонирано съзнание, за да не разбира че тези вълни на инфекция не са съвсем естествени, а са плод на целенасочени и системни програмирани заразявание. Следователно ОРГАНИЗИРАНИ! Имат си организатори и ИЗПЪЛНИТЕЛИ. За изпълнителите е най-лесно да проникнат в тези масови събирания на хора и места.
  Така че сме жертва на терор. И съответно мерките за ограничение, дистанция, предпазване и ваксиниране са И АНТИТЕРОРИСТИЧНИ МЕРКИ!
  Тези, които ги саботират трябва решително да се неутрализират!
  !

 100. 100 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#85] от "stargate":

  Смисълът е, че следващият път ще постъпят правилно-ще спазят закона. Сега ще духат супата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK