На живо

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Георги Кожухаров
На фона на нарастващ брой заразени и засилващия се натиск към болниците здравни инспекции предлагат да се ограничи или спре плановият прием и операции. Самите болници пък ще трябва веднъж седмично да дават заявки за кислород, за да не се стигне до недостиг. Административният съд в София отхвърли десетки искове срещу заповедта за въвеждане на изискването за ковид-сертификат. Родители протестираха срещу подготвянето на тестване за учениците. Най-важните новини за коронавируса от деня можете да видите в хронологичен ред в статията.
Почти или изцяло са заети ковид леглата в редица болници в страната

Почти или изцяло е запълнен капацитетът на болниците в Попово, видинската "Св. Петка", МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, както и белодробната "Д-р Трейман", в болниците в Ардино, Бургас, Павликени, Разград, Троян и ковидреанимацията в областната болница "Св. Пантелеймон" в Ямбол. Почти запълнени са и интензивните легла във Варненския регион, предаде БТА..


Капацитетът в ковид отделението в УМБАЛ-Бургас е почти запълнен и свободните легла са малко, съобщи за БТА Юлия Андреева, говорител на лечебното заведение. От 120 легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, към момента свободните са пет.


Във видинската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" ковид отделението е със запълнен капацитет и към днешна дата няма свободни места, не достига и медицински персонал, съобщи за БТА директорът на здравното заведение д-р Ивета Найденова. Видинската болница разполага със свободна и оборудвана сграда за разкриване на допълнителни 27 легла за болни от COVID-19, но не и с персонал, който да ги лекува.


В МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново са разкрити 110 легла за пациенти с COVID-19, като те са запълнени почти 100 процента, каза за БТА директорът на болницата д-р Стефан Филев.


Изцяло запълнен е капацитетът на обособения сектор в Белодробната болница "Д-р Трейман", съобщи директорът д-р Стела Денчева.

Обмисля се спирането на плановите операции и прием в цялата страна

По време на разговор със Стойчо Кацаров директорите на регионалните здравни инспекции са съобщили, че наблюдават засилен интерес от страна на гражданите към ваксинацията срещу COVID-19. Очаква се в следващите седмици по-активно включване в процеса и на общопрактикуващите лекари.


Като основен проблем повечето директори на РЗИ посочват изчерпване на капацитета на болниците за интензивно лечение. Те са предложили спиране на плановите дейности и операции в страната, като възможност да се пренасочи допълнителен персонал за лечение на болни с COVID-19.


"Картината в страната е хомогенна - здравната система е под натиск и за да я облекчим, обмисляме временно да бъдат преустановени плановите операции и прием на национално ниво", коментира здравният министър. Той припомни, че на този етап към мярката са пристъпили отделни лечебни заведения, от една страна, за да преструктурират други свои отделения в COVID структури, а от друга - за да освободят допълнителен човешки ресурс, който да бъде пренасочен за обслужване на пациентите с коронавирусна инфекция.


Проверките на компетентните органи във връзка със спазването на противоепидемичните мерки показват, че изискването за притежание на COVID сертификат за участие в редица дейности се спазва и откакто е въведена тази мярка, не са установени тежки нарушения, съобщават още след срещата от здравното министерство.


От здравните инспекции са отчели и повишен интерес към антигенните тестове, предоставени от министерството, за които е определена пределна цена от 10 лв. Според зам.-министър Златанов следващата доставка на такива тестове до всички РЗИ в страната ще бъде реализирана до сряда, 3 ноември.


Нито една здравна инспекция не докладва за недостиг на ваксини срещу COVID-19, за липса на лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, прилагани при пациенти с коронавирусна инфекция на територията на съответната област, в т. ч. и за недостиг на Ремдесивир.

Всеки петък болниците ще информират за наличностите на кислород

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Всеки петък болниците в страната трябва да предоставят на Министерството на здравеопазването информация за наличностите от медицински кислород, с които разполагат, както и за прогнозните количества кислород, който ще им бъде необходим за последващата седмица. Това решение беше взето на среща между заместник-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и представители на фирмите производители и доставчици на кислород.


По време на срещата, която се е провела в Министерството на здравеопазването, те са обсъдили възможностите за намаляване загубите на кислород от страна на болниците и по-доброто планиране на необходимите количества. "Първо се задоволяват нуждите от кислород на лечебните заведения, а след това на икономическите субекти. В момента приоритетно кислород се осигурява за болниците, за да гарантираме достъпа на пациентите в интензивните отделения до кислород", посочи д-р Томов.


Представителите на фирмите производители и доставчици на кислород са категорични, че въпреки увеличеното потребление, те ще координират производствените мощности помежду си, така че да не се стига до недостиг на медицински кислород за лечебните заведения.

Въпреки предложените варианти родители протестираха срещу тестването на ученици

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Георги Кожухаров


Родители и техните деца протестираха пред Националния дворец на културата (НДК) срещу планираното от здравното министерство тестване на ученици като метод за връщането на присъственото обучение в училищата, намиращи се в общини с висока заболеваемост.


В събота (30 октомври) в Министерството на здравеопазването бяха отворени 28 оферти за доставка на щадящи тестове за учениците от 1 до 4 клас. Общото необходимо количество тестове, посочено в поканата, е до 400 хил. броя, като тестовете трябва да се изпълняват с проби от слюнка.


"Аз не разбирам за какво има да протестират. Ние сме дали свобода - който иска децата му да бъдат тествани и да влязат в училище, а който не иска - да бъдат извън училище и да продължат да бъдат обучавани в електронна среда. Това са двата варианта. Те са отворени за избор на родителите. Нищо повече не може да се направи", заяви по повод протеста по-рано днес образователният министър проф. Николай Денков.

Редица болници в страната са с почти или изцяло изчерпан капацитет на COVID отделенията, съобщава "Нова телевизия".


В Белодробната болница във Велико Търново вече няма свободни легла за лечение на пациенти с коронавируса, обяви в ефира на телевизията д-р Стела Денчева и призова за мерки с пълно затваряне в страната.


"Нямаме достатъчно персонал, който да обгрижва болните. Казах го хиляди пъти: креватите не са достатъчни, трябват и лекари. Здравните работници се измориха. Локдаунът ще намали за кратко заболеваемостта, за да може да си поемем глътка въздух", каза още лекарят. По думите й в последно време са нараснали и случаите на туберкулоза.


COVID отделението в УМБАЛ-Бургас също е почти запълнено, съобщава за БТА Юлия Андреева, говорител на лечебното заведение. От 120 легла за лечение на пациенти с коронавирус, към момента свободните са пет.


В болницата в Карнобат няма свободни сред разкритите 25 легла за COVID пациенти. По-тежките случаи се пренасочват за интензивно лечение в болници извън града, каза кметът Георги Димитров.


В МБАЛ "Св. Петка" във Видин COVID отделението е със запълнен капацитет и към днешна дата няма свободни места. Не достига и медицински персонал, съобщава за БТА директорът на здравното заведение д-р Ивета Найденова. Тя уточнява, че само за последните 24 часа в отделението са приети шестима души с COVID-19, колкото са и изписаните. "Броят на леглата, които са заети в COVID отделението, е 85. Има и две в коридора, които към момента са единствените свободни", допълва д-р Найденова.


В болницата в Белоградчик разполагат само с 10 легла в разкритото отделение за лечение на заразени с коронавируса, каза още тя.

Всички интензивни COVID легла в Александровска болница са заети

"Всички интензивни легла за пациенти с COVID-19 са заети - те са 35, като има един буфер от пет легла в Спешното отделение. От 207 легла извън тези сектори, има едно легло, свободно за жена", каза пред БНР д-р Атанас Атанасов, директор на Александровска болница. По думите му буферната зона е създадена за пациенти, които са в тежко състояние, имат нужда от спешна реанимация и след това се търси възможност да бъдат насочени към други лечебни заведения, които имат капацитет да ги поемат.


"Всички пациенти в интензивните ни структури са в тежко състояние, другите в средно тежко, с потенциал за влошaване... Не зная колко не са ваксинирани. От предишните дни имам информaция, че от починалите в интензивен сектор нито един не е бил с ваксина", съобщи Атанасов.


Болницата е преструктурирала други отделения и клиники за лечение на COVID-19.


"Отделението по хемодиализа работи със същия обем и капацитет, но останалите - първа и втора хирургична клиника, кардиологията, нефрология и трансплантация и пулмологията са закрити - там плановият прием е спрян, записваме пациентите в листи на чакащите", поясни Атанасов.


По думите му всеки ден пренасочват екипи от други отделения за битката с COVID-19.


"Медиците са на ръба на силите си, аз им благодаря, но все пак има граница на издръжливостта", заяви директорът на Александровска болница.


Той посочи, че за персонала има осигурени безплатни антигенни тестове. Близо 70 на сто от медиците и немедицинския персонал имат зелен сертификат.


"Нямаме критична ситуация, но сме на ръба", каза още той. По думите му разходът на кислород е скочил, но засега не са имали липса на кислород в системата на болницата.

Пунктовете за ваксинация в два столични мола ще работят и през седмицата

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Велко Ангелов


От днес ваксинационните пунктове в мол "Парадайс" и мол "България", функциониращи през уикендите, ще бъдат отворени и в делничните дни. Желаещите граждани ще могат да се ваксинират в тези два търговски центъра всеки работен ден от 15 ч. до 19 ч. Медицински екипи от Диагностично-консултативен център 11 ще обслужват двата пункта.


През изминалата събота и неделя в общинските "зелени коридори" в столицата са поставени общо 2167 ваксини срещу COVID-19. С това общо направените имунизации в изнесените кабинети само през уикендите от края на месец май до момента са общо 30 439.


В делничните дни по традиция ваксини могат да се правят на двете метростанции – на "НДК" и на връзката между "Орлов мост" и "СУ "Кл. Охридски". Работното време на пункта в метростанция "НДК" е от 8 до 14 ч. в понеделник, сряда и петък, и от 13 до 19 ч. - във вторник и четвъртък.


Пунктът в метростанцията при Софийски университет работното време е от 14 до 19 ч. всеки ден.


Ваксинационни кабинети през седмицата има и в седем ДКЦ-та – 8 ДКЦ, 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДКЦ, 18 ДКЦ, 20 ДКЦ, 24 ДКЦ. Повече информация за работното време и телефон за връзка - тук.


През тази седмица изнесен кабинет ще продължава да работи и в Нов български университет от 8.30 до 16.30 ч.


Продължава и инициативата на Столична община за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми.

Административният съд в София е отхвърлил над 30 жалби срещу заповедите на Кацаров

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Георги Кожухаров


Aдминиcтpaтивният съд в София е oтxвъpлил нaд 30 жaлби cpeщy зaпoвeдитe нa миниcтъpa нa здpaвeoпaзвaнeтo Стойчо Кацаров зa въвeждaнe нa пpoтивoeпидeмични мepĸи. Haд 20 oт тяx ca c иcĸaния зa cпиpaнe нa дeйcтвиeтo нa зaпoвeдтa нa Kaцapoв oт 19 oĸтoмвpи, c ĸoятo бe въвeдeн COVID сертификат за участие в редица дейности, съобщава сайтът "Де Факто".


Oбщoтo в жaлбитe cpeщy cepтифиĸaтa ca oплaĸвaния cpeщy пocлeдицитe, cвъpзaни c нeдoпycĸaнeтo дo paбoтa, липcaтa нa дocтъп дo oбщecтвeни мecтa и нeoбxoдимocттa oт финaнcoви cpeдcтвa зa тecтoвe. B нитo eднa oт тяx oбaчe нe ca пocoчeни дoĸaзaтeлcтвa зa peaлни вpeди, a caмo xипoтeтични пpeдпoлoжeния зa нacтъпвaнeтo им oт дeйcтвиeтo нa oбжaлвaния aдминиcтpaтивeн aĸт, ycтaнoвявaт cъдиитe и coчaт, чe зaĸoнът изиcĸвa жaлбoпoтдaтeлитe да дoĸaжат пocлeдицитe oт aтaĸyвaния aĸт.


B oпpeдeлeниятa нa cъдиитe зa oтxвъpлянe нa иcĸaниятa cpeщy дeйcтвиeтo нa зaпoвeдтa зa COVID cepтифиĸaта, e зaлoжeнa и пpeзyмпциятa, чe oбщecтвeният и дъpжaвният интepec нaддeлявaт нaд личния.


Oтxвъpлeни ca и жaлби зa cпиpaнe нa зaпoвeдтa нa Kaцapoв cpeщy зaбpaнaтa зa влизaнe нa тepитopиятa нa cтpaнaтa нa гpaждaни нa дpyги дъpжaви, c изĸлючeниe нa бългapcĸитe гpaждaни c пocтoяннo, дългocpoчнo или пpoдължитeлнo пpeбивaвaнe нa тepитopиятa нa Бългapия, ĸaĸтo и члeнoвeтe нa тexнитe ceмeйcтвa. B тяx cъщo нe ca пocoчeни дoĸaзaтeлcтвa, a caмo "oбщи (xипoтeтични) дoвoди, чe дoпycнaтитe изĸлючeния в зaбpaнaтa зa влизaнe щe дoвeдe дo бeзĸoнтpoлнo paзпpocтpaнeниe нa виpyca". Cpeд apгyмeнтитe нa cъдa зa oтxвъpлянe e тoзи, чe бългapcĸитe гpaждaни ce дoпycĸaт, нo пocтaвят пoд ĸapaнтинa, ĸoeтo e зaщитa зa здpaвeтo и живoтa нa нaceлeниeтo.


Cъдът нe e yвaжил и жaлби c иcĸaния зa oбeзщeтeния зa вpeди oт oтмeнeни зaпoвeди нa миниcтъpa c apгyмeнтa, чe твъpдeниятa в тяx ca блaнĸeтни, бeз дoĸaзвaнe нa вpeди.

Фалшиви PCR тестове са печатани в Харманли

От районната прокуратура в Хасково наблюдават досъдебно производство за престъпление по чл.308 ал.1 от Наказателния кодекс (съставяне на неистински официални документи) - PCR тестове с цел да бъдат използвани.


На 29 октомври служителите на районното полицейско управление в Харманли са извършилили проверка в дома на 33-годишен жител на града с инициали Д.П. Там открили голямо количество PCR тестове, като към някои от тях имало прикрепени касови бележки. Извършено било претърсване в жилището, където са намерени и иззети компютър, принтери и мастило. Към момента са събрани данни, че в дома му се изготвяли отрицателни PCR тестове на различни граждани, с цел да бъдат използвани за пътуване в Турция.


Д.П. е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Действията по разследването продължават.

Учителският синдикат поиска родителите да водят децата с направен тест

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Юлия Лазарова


"Тестването на децата е решение, но трябва да се прави от родителите, а не от учителите в училище, както иска сега някой да ни вмени това задължение. Родителите да идват с направения тест в училище, ако ние ги правим трябва да загубим един учебен час", заяви пред БНТ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Такева каза още, че се водят разговори учителите да получават допълнително заплащане на първа линия като лекарите.


Такева добави, че има решение на отрасловия съвет между 8 и 10 ноември в училище да се върнат децата от 1-ви до 4-ти клас дори в областите с по-висока заболеваемост от над 750 на 100 хил. души за двуседмичен период, в които понастоящем всички ученици учат онлайн.


В събота (30 октомври) в Министерството на здравеопазването бяха отворени 28 оферти за доставка на щадящи тестове за учениците. Поръчката бе обявена във вторник (26 октомври). Тестовете са предназначени за учениците от 1 до 4 клас. Общото необходимо количество тестове, посочено в поканата, е до 400 хил. броя, като тестовете трябва да се изпълняват с проби от слюнка.

Близо 5000 ваксини са поставени в неделя, нулев интерес към "Астра Зенека"

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Юлия Лазарова


4979 са поставените дози ваксина срещу COVID-19 за последното денонощие. Сходен е интересът към препаратите на "Пфайзер/Бионтех" и "Янсен", съответно поставени 2304 и 2162 дози. От "Модерна" са 513 и нито една от "Астра Зенека".


2 860 195 са общо направените имунизации от началото на кампанията. Със завършен имунизационен цикъл са
1 511 130 човека, а 18 231 имат и поставена бустерна доза.

Микробиолог от БАН препоръчва по-строги ограничения за възрастните хора

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Юлия Лазарова


"Трябва да се предприемат спешни мерки, за да може да издържи здравната система. За съжаление, в момента само 600 хил. души са преболедували доказано заразата, а 1.5 млн. са ваксинирани. Т.е. имаме две трети от населението, което не е защитено по никакъв начин", заяви пред Би Ти Ви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.


"Може би сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия. Най-незащитената част от населението трябва да се прибере по къщите вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието", добави тя.


По думите на проф. Петрова четвъртата COVID вълна е най-тежката такава в България. Тя е започнала много по-рано от тази през 2020 г. и за октомври имаме шест пъти повече починали от коронавирус спрямо миналата година.


"Нашите управляващи може би чакаха да се повиши процента на ваксинирано население, но след като се оказа, че това няма да се случи, бе въведен зелен сертификат, навременен или не, той е факт. Ако през юли бяха предупредени всички, нямаше да изпуснем тези благоприятни месеци за ваксиниране", поясни тя.


Добави, че политиците в момента правят всички усилия да се харесат на електората си и не смеят да проведат позитивна и активна кампания за ваксиниране.


Според проф. Петрова всички мерки действат – най-вече дезинфекцията, дистанцията и маските, но извън София трудно могат да бъдат видяни хора с маски в магазини и заведения.


"Традиционно сме много добри в производството на ваксини като държава, но не можем да се надяваме, че българска ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Тя все още е на ниво научен проект, доразработва се. Тепърва ще бъдат направени експериментите от фаза 1, 2 и 3 и то ако с нас се ангажира голяма международна компания. Нямаме срокове. В момента тече разработката на втория прототип", обясни тя.

Активните COVID случаи са близо 100 хиляди

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Георги Кожухаров


1457 са новите случаи на инфектирани с COVID-19, които са регистрирани в неделния ден. Положителните проби са 8.58% от направените 16 968 теста. Така активните случаи са вече близо 100 хил. - 99 724.


Излекуваните за последното денонощие са 600, а новопостъпилите в болница – 332, като 91.87% от тях не са ваксинирани.


Починалите за посочения период са 81, от тях 92.59% не са ваксинирани.


Данни с графики за развитието на епидемията - тук.

Съветник на здравния министър очаква пик на заболеваемостта през тази седмица

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Възможно е да се стигне до тотален локдаун, при който да отпаднат облекченията за хората с COVID сертификати. Всичко спира, когато болниците не могат да ни осигурят грижите, от които имаме нужда. Интервалът между 6000 и 8000 заети болнични легла заети за неинтензивно лечение е приемлив. Повече от тази граница вероятно нашата система не може да приеме, защото няма толкова персонал. Не става дума за легла, а за персонал", каза пред БНТ епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова. Към полунощ хоспитализираните с COVID-19 са 7973, от тях в интензивно отделение са 680 човека.


Кожухарова заяви, че четвъртата вълна на коронавируса е с най-високи стойности на заболеваемост, от тези с които България се сблъска. Очаква се пикът да бъде достигнат тази седмица.

По думите ѝ COVID сертификатът е въведен навреме.


"Той няма смисъл в страните с висок обхват на ваксинация. Цели ограничаване на циркулацията на вируса, тъй като много малко хора са ваксинирани. Зеленият сертификат доведе до тестване на много хора, увеличи се интересът към ваксините", допълни проф. Мира Кожухарова.


Тя подчерта, че проблемът може да бъде разрешен единствено на база на ваксинация, защото това не е последната вълна.


"Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинален обхват. Въвеждането на сертификат за антитела означава да престанат да се тестват хората за вируса", поясни проф. Мира Кожухарова. Според нея това би бил грешен подход.


"През тази седмица, която започна, децата не трябва да се връщат на училище, но те не могат да стоят месеци наред вкъщи, защото резултатите от тази пандемия ще ги виждат хората след 15-20 години и те ще бъдат страшни", каза още проф. Мира Кожухарова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 658 Неутрално

  "Грипчето" вече настани 8000 човека в болниците, а всички треднове са напред и нагоре. Притеснено е да не вземе накрая да се окаже, че всъщност не сме най-умната и най-свободната нация в ЕС

 2. 2 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тази женица с месеци наред бодро обясняваше по телевизиите как всъщност ковид не е чак толкова серизона болест, че не трябва да се пазим и че всички ще я изкарат. Когато Кацаров я назначи за свой съветник (очевидно точно заради горните й възгледи), се сблъска челно с мащаба на проблема и набързо смени плочата.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 3. 3 Профил на Силвия Колева
  Силвия Колева
  Рейтинг: 252 Неутрално

  От умрелите у нас от ковид през изминалите 30 дни 94% са НЕВАКСИНИРАНИ.

  https://coronavirus.bg/bg/statistika/positive-dead

 4. 4 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  ще очакваме нов пик и следващата седмица...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Починали от ковид в Израел и България за последните 10 дни:

  Израел: 65% ваксинирано население - 61

  България: 22% ваксинирано население - 1 280

  В България умират 21 пъти повече хора.

  Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 7. 7 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 1030 Гневно

  Дневник,спрете да събирате всички новини за вируса накуп ! Виждам и в други медии същата тактика. Това някакво разпореждане от определени хора ли е ? Защото е само за новините около вируса ! Накрая ще ме загубите като читател. А може би това е целта ? Да останат само правилно ориентираните читатели !

  Конкретно по мнението на съветника на министъра : Съжалявам ,господине но грешите ! Премина първоначалното тестване и повечето безсимтомно заразени неваксинирани са установени. Сега ще се откриват само тези които се заразят от нетестваните ваксинирани. Естествено още Сталин е казвал,че не са важни резултатите,а кой ги брои. Така че,можете да си стъкмите всякаква статистика.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 8. 8 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Всички професори мислят както управляващите. Неочаквам другомислещ специалист да го допуснат в ефир

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Неутрално

  На привържениците на преболедуването, като най-добрия начин за справяне с вируса, искрено завиждам, защото няма кой да им опонира, понеже тези, които имат друг, различен опит по тази тема, по очевидни причини, няма как да изкажат обратно мнение по въпроса.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Образованието в този си мащабен вид не може да продължи при пандемия

 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#8] от "ggot":

  на професорите другомислещите "шпециалисти" са предимно от световния "университет" Фейсбук, затова не ги канят много-много.

 12. 12 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 747 Весело

  Тъкмо потръгнаха нещата с ваксинирането и, хоп, вчера Кацаров, днес Кожухарова пеят за пълно затваряне. Тази женица и тя, но в коригиран вариант. Тези хора не си ли дават сметка, че това е прът в колелото на ваксинационния процес? Толкова ли са неумни? При тези техни приказки хората ще си кажат "Защо да се ваксинирам като ще ме затварят?" и ще спрат да се ваксинират. Вече имам чувството, че нарочно го правят ...

  Ваксинирането е ЕДИНСТВЕНАТА мярка, която има медицински ефект на този етап. Като пуснат хапчето, това ще бъде втората такава ...

 13. 13 Профил на boraguy
  boraguy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Явор":

  А можеш ли умнико да сравни

  Починали от ковид в Израел и България за последните 10 дни:Израел: 65% ваксинирано население - 61България: 22% ваксинирано население - 1 280 В България умират 21 пъти повече хора.Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  —цитат от коментар 6 на Явор


  А можеш ли да сравниш качеството на здравеопазването в Израел и България? Щото с тия статистики се по*рахте!!!

 14. 14 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2262 Весело

  До коментар [#6] от "Явор":А можеш ли умнико да сравни
  —цитат от коментар 13 на boraguy  :::::::::::::::::::::::::
  Кой Явчо ли ?
  Не !
  Но може да сравни здравеопазването на Уругвай с Кооперативния Пазар на Харманли !
  Явчо може това , което никой не може !

 15. 15 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  След достигане на рекорд от 4783 регистрирани заразени дневно на 23-29.10 броят им леко спадна, а после отново тръгна нагоре. Не я ясно дали това не е в следствие на усиленото тестване след въвеждането на зеления сертификат, просто статистически шум на фона на реално растяща заболеваемост.
  Регистрираните последните седем дни надвишават пролетния рекорд /3669 от 24-30 март/ с 29%, а ланския /3387 от 13-19 ноември/ с 39%.
  В началото на септември бяхме на плато /около 1500 заразени дневно/, което свърши към 15-ти септември и започна изкачването нагоре.
  24-30.6 - 70
  ...
  7-13.7 - 54 /минимум/
  ...
  25-31.7 - 204

  25-31.8 - 1521
  26.8 - 1.9 - 1541

  9-15.9 - 1499

  24-30.9 - 1820
  25.9-1.10 - 1847

  9-15.10 - 2680
  10-16.10 - 2768
  11-17.10 - 2822
  12-18.10 - 3038
  13-19.10 - 3250
  14-20.10 - 3421
  15-21.10 - 3654
  16-22.10 - 3852
  17-23.10 - 4065
  18-24.10 - 4118
  19-25.10 - 4244
  20-26.10 - 4510
  21-27.10 - 4670
  22-28.10 - 4721
  23-29.10 - 4783
  24-30.10 - 4709
  25-31.10. - 4721

 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  ЧЕСТИТО! От урва на урва и от връх на връх! НАДМИНАХМЕ ПРОЛЕТНИЯ ВРЪХ НА ПОЧИНАЛИТЕ ОТ КОВИД! Броят на регистрираните починали от ковид е 132 души среднодневно. Понеже движението му изостава със седмица-две от двежението на броя на заразените, но стабилно от юли насам се държи на ниво 5% от регистрираните заразени преди две седмици.Така че в скоро време можем да очакваме надхвърляне на ланския рекорд от 140 дневно /29.11-5.12.2020/ и достигане стойности от над 200 починали среднодневно.
  24-30.6 - 7

  25-31.7 - 3

  25-31.8 - 47

  9-15.9 - 68


  24-30.9 - 76
  25.9-1.10 - 78

  9-15.10 - 86
  10-16.10 - 88
  11-17.10 - 88
  12-18.10 - 96
  13-19.10 - 101
  14-20.10 - 102
  15-21.10 - 105
  16-22.10 - 112
  17-23.10 - 115
  18-24.10 - 114
  19-25.10 - 118
  20-26.10 - 118
  21-27.10 - 125
  22-28.10 - 126
  23-29.10 - 128
  24-30.10 - 126
  25-31.10 - 132

 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса последните дни остава на нивото от пролетната вълна . То остава по-ниско, отколкото лани есенес, защото голямата част от населението вече е преболедувала или се е ваксинирала.
  30.9-10.10 - 1,08 /30.9-10.10.2020 - 1,34/
  1-11.10 - 1,10 /1-11.10.2020 - 1,36/
  2-12.10 - 1,11 /2-12.2020 - 1,44/
  3-13.10 - 1,14 /3-13.2020 - 1,51/
  4-14.10 - 1,15 /4-14.2020 - 1,59/
  5-15.10 - 1,17 /5-15.2020 - 1,63/
  6-16.10 - 1,17 /6-16.2020 - 1,62/
  7-17.10 - 1,17 /7-17.2020 - 1,58/
  8-18.10 - 1,20 / 8-18.2020 - 1,54/
  9-19.10 - 1,24 /9-19.2020 - 1,48/
  10-20.10 - 1,27 /10-20.2020 - 1,47/
  11-21.10 - 1,28 /11-21.2020 - 1,55/
  12-22.10 - 1,29 /12-22.2020 - 1,54/
  13-23.10 - 1,30 /13-23.10.2020 - 1,52/
  14-24.10 - 1,27 /14-24.10.2020 - 1,48/
  15-25.10 - 1,26 /15-25.10.2020 - 1,41/
  16-26.10 - 1,28 /16-26.10.2020 - 1,44/
  17-27.10 - 1,29 /17-27.10.2020 - 1,50/
  18-28.10 - 1,25 /18-28.10.2020 - 1,54/
  19-29.10 - 1,21 /19-29.10.2020 - 1,55/
  20-30.10 - 1,17 /20-30.10.2020 - 1,54/
  21-31.10 - 1,14 /21-31.10.2020 - 1,51/

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  Съобщени са вече предварителните, т.е. още непълни данни на НСИ за общия брой на смъртните случаи през 41-та седмица на годината /11-17 октомври/ . Те са по-лоши отколкото през предишната.
  Общият брой на починалите е 3302 - с 1218 повече отколкото през аналогичната седмица лани или с 1442 души повече отколкото през аналогичната седмица на предковидната 2019 година, когато са починали 1860 души. Увеличението е от 78%.
  Отново, както и през миналата есен и пролет, регистрираната свръхсмъртност надвишава над два пъти броя на официалните жертви на коронавируса /618 през тази седмица/. Тъй като през следващата седмица броят на регистрираните смъртни случаи от ковид нарасна до 799 души можем да очакваме и ново увеличение на свръхсмъртността.
  За 66 седмици с повишена смъртност през 2020-2021 година са починали с 46742 души повече отколкото за аналогичните седмици на 2019-2020 година. Един областен град като Кърджали или Кюстендил.
  Към настоящия момент надвишената смъртност вероятно е 49-50 хиляди....

  Бог да пази България от глупостта на антиваксъри и антиковидисти и от алчността и глупостта на нейните управници!
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W41.png

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  Досега са регистрирани за 41 седмици от 2021 година 107 515 починали в България. Ако общата смъртност през останалите 78 дни намалее до нивото на 2019 година от 2024 седмично /което изглежда невероятно/, 2021 година ще имаме над 130 000 починали и ще бием рекорда от 2020 година. Ако приемем по-реалните 2622 умирания седмично,като през изминалите седмици ще имаме към 136 700 починали. Ако ли смъртността се задържи на средното ниво за 41-ва седмица ще имаме към 144 300 починали. Тази година ще бъде втората по абсолютна обща смъртност в България след 1918 година.
  Починали в България:
  1918 - 151 525 /испански грип, трудности с прехраната в разорена от войната страна/
  2020 - 124 735 /коронавирус/
  1997 - 121 861 /Виденовата зима, имаше починали от недояждане в квартала, макар официално да не се съобщаваха/
  1913 - 121 500 /холера, трудности с прехраната заради мобилизацията/
  Други години с над 120 000 починали сред гражданското население в България не е имало. https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W41.png

 20. 20 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Айде,заключвайте пенсиите и никво мърдане.

 21. 21 Профил на Боян Цветков
  Боян Цветков
  Рейтинг: 477 Неутрално

  От умрелите у нас от ковид през изминалите 30 дни 94% са НЕВАКСИНИРАНИ.https://coronavirus.bg/bg/statistika/positive-dead
  —цитат от коментар 3 на Силвия Колева


  А колко от тях са реално болни от Ковид някой гледал ли е?

  "You look into the sky and see His arms of love reaching out for you His arms of love and grace and you know you need Him" Kutless - Your Touch
 22. 22 Профил на sigma
  sigma
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Ваксинацията срещу ковид намалява предаването от домакинството до 97%

  Ново изследване в Швеция показва, че ваксините срещу COVID-19 играят ключова роля за намаляване на предаването на вируса в семействата, което вероятно има отражение върху стадния имунитет и контрола върху пандемията.
  В проучване на 1 789 728 души от 814 806 семейства в Швеция членовете на семейството без имунитет са имали от 45% до 97% по-нисък риск от заразяване с COVID-19 с увеличаването на броя на имунните членове на семейството.

  https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2785141

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Като пуснат хапчето, това ще бъде втората такава ...
  —цитат от коментар 12 на Холдън Колфийлд


  Хапчето струва $700 и вероятно изобщо няма да бъде внесено в България, защото няма да има кой да си го купи.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 25. 25 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 747 Весело

  Коронавирусът в България: съветник на здравния министър очаква пик на заболеваемостта през тази седмица

  Пикът беше миналата седмица. От тази седмица започва намаляване на заболеваемостта ...

 26. 26 Профил на ngx19649488
  ngx19649488
  Рейтинг: Неутрално

  България да започне да внася от ваксината на Новавакс при първа възможност, без да чака одобрение на ниво ЕС. Много българи просто не искат да се ваксинират с Астра/Джонсън и РНК-ваксините поради многото случаи на странични ефекти и лоша медийна репутация. Да се внесе и известно количество от Спутник, със сигурност и за нея ще се намерят желаещи.
  Поне за едно 20-30% от българите основният проблем да отказват ваксинация е в наличните типове ваксини.

 27. 27 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Към 30 октомври 2021 г., от ваксинация са починали 16 899 европейци.

  https://drive.google.com/file/d/12i2yVLBvHBwPi1hAQnEJsXwk63F3RSGR/view?fbclid=IwAR0JHL1nRtx1di8sYWY7NKhrSmeTy8sepS8lzxgZVn7UC1gIZi3nW2oQeOc

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 28. 28 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#26] от "ngx19649488":

  Не харесват интелски чипове просто.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  съветник на здравния министър очаква пик на заболеваемостта през тази седмица
  ▪️▪️▪️

  И този гениален човек все още ли е съветник? Това е готов министър. Може дори вече да е министър-председател. Всички те, както видяхме, не са от полза. Така че нищо лошо/извънредно няма да се случи:)

  "Чуждестранен агент"
 32. 32 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#30] от "ngx19649488":

  Явно от собствен опит съдиш, както ти харесва.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 33. 33 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Активните COVID случаи са близо 100 хиляди
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Похвално , Дневник , започвате да мислите и с главите си !
  Браво !

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  България да започне да внася от ваксината на Новавакс при първа възможност, без да чака одобрение на ниво ЕС. Много българи просто не искат да се ваксинират с Астра/Джонсън и РНК-ваксините поради многото случаи на странични ефекти и лоша медийна репутация. Да се внесе и известно количество от Спутник, със сигурност и за нея ще се намерят желаещи.Поне за едно 20-30% от българите основният проблем да отказват ваксинация е в наличните типове ваксини.
  —цитат от коментар 26 на ngx19649488

  Ако 1/3 от нашите хора чакат Спутник та да се ваксинират, мисля че е от полза за България да не се внесе тази ваксина - може социологическото изменение на тази основа да е най-доброто лекарство за страната въобще, а не само за Кобид-а.

 36. 36 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  съветник на здравния министър очаква пик на заболеваемостта през тази седмица▪️▪️▪️И този гениален човек все още ли е съветник? Това е готов министър. Може дори вече да е министър-председател. Всички те, както видяхме, не са от полза. Така че нищо лошо/извънредно няма да се случи:)
  —цитат от коментар 31 на putinxujlo


  :::::::::::::::::::::::::::::::::
  Аз предложих за Министър едно лице от този вери форум !
  ....но едва ли ще го сложат

 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Весело

  До коментар [#26] от "ngx19649488":

  Ганьо си знае "Джанка Зенека", 60° двоен препек, чесън и сок от кисело зеле!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3132 Любопитно

  До коментар [#35] от "tsvetko_51":

  И като се ваксинират със Спутник, като дойде момента да попълнят PLF или нещо подобно за Европа, какво ще изберат от списъка, средният?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Неутрално

  До коментар [#35] от "tsvetko_51":

  Ганьо гледа, че и братушките не хапват Спутник Пять, ами наблягат на спирт и целуване на православни икони...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#12] от "Холдън Колфийлд":

  Нарочно го правят!
  Привидно противодействат на епидемията.
  А целят обратното.
  !

 42. 42 Профил на sigma
  sigma
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Към 30 октомври 2021 г., от ваксинация са починали 16 899 европейци.
  —цитат от коментар 27 на Чубрица

  Fake news

 43. 43 Профил на ngx19649488
  ngx19649488
  Рейтинг: Неутрално

  Ганьо си знае "Джанка Зенека", 60° двоен препек, чесън и сок от кисело зеле!
  —цитат от коментар 37 на Незнайко в Слънчевия град

  Ами пробвай и нещо различно за разнообразие, г-н Ганьо.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#40] от "ngx19649488":

  Виждам, че се самоопределяш, с подаването.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 46. 46 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#6] от "Явор":

  Хората не умират от Ковид ,а от инфаркти , инсулти и тн Ковид ги прави по тежки
  Ние 10 пъти повече мрем от инфаркти , инсулти и дихателни заболявания в сравние с Израел преди кризата ковид...сравнявай на воля !

 47. 47 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  КАРДИНАЛНОТО РЕШЕНИЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНЕ НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ!
  МАСОВО И НАВЕДНЪЖ!
  !

 48. 48 Профил на ngx19649488
  ngx19649488
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#46] от "dejmos":

  А израелците умират ли изобщо и ако да, от какво?

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 324 Неутрално

  "локдаун за възрастното население, така както е в Русия"
  професор Пенке-е-е недей да гледаш на Русия. Там е както е казал Сталин - няма значение кой гласува, важното е кой брои.
  Ние сме много като Русия - неваксинирани, без маски, ама и малко по-към Европа когато дойдат избори. Гледай си работата в института и остави публичните изявления на други.

 51. 51 Профил на ngx19649488
  ngx19649488
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#47] от "AzDebil":

  И от какъв зор, след като са най-малко рисковата група? Какво ще постигнеш с това? Не е ли по-логично да се ваксинират пенсионерите и хронично-болните?

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#42] от "sigma":

  Да, фейк нюз - от Европейската агенция по лекарствата.
  А, в тази проекто резолюция на Европейския парламент се говори за 5 000 починали, но данните са към 29 юли 2021г.
  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0475_BG.pdf

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 55. 55 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#51] от "ngx19649488":

  Въпросът е как оценяваш риска и кой риск.
  Така наречените деца са перфектния транспорт за вируса. Като контейнери. Като ги ваксинираш, прекъсваш съществена верига за разпространение.
  !

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  От умрелите у нас от ковид през изминалите 30 дни 94% са НЕВАКСИНИРАНИ.https://coronavirus.bg/bg/statistika/positive-dead
  —цитат от коментар 3 на Силвия Колева


  А какво е съотношението при умрелите по причина различна от Ковид?

 59. 59 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#55] от "AzDebil":

  ТИ ЛИ ГО РЕШИ ТОВА ,ИЛИ ЗВЕЗДИТЕ ТИ ГО ГОВОРЯТ .ОТ 02.20 СЕ ОКАЗА ,ЧЕ НЯМА НИЩО ПО-ЗАРАЗНО ОТ ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ

 60. 60 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2883 Весело

  До коментар [#48] от "ngx19649488":

  Някой умират , други живеят от 300 нагоре ...Справка Мойсей, Ной и тн :)

 61. 61 Профил на ngx19649488
  ngx19649488
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#55] от "AzDebil":

  Риска от тежко боледуване и умиране, естествено. Хубаво ще ваксинираш учениците, но това нема да спре разпространението, тъй като ваксината най-малко предпазва от заразяване. Докато не бъдат ваксинирани рисковите групи нищо нема да се промени.
  Затова и следва да се направят три неща: 1. Да се внесат още видове ваксини (Новавакс и Спутник); 2. Да се осигури финансов стимул за рисковите групи от поне 100 лева, и 3. Да се проведе медийно-информационна кампания - професионално.

 62. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1892 Весело

  До коментар [#59] от "bnc59488372":

  Така е. Ти си перфектният пример за зарадността на човешката глупост.
  Адмирации!
  !

 63. 63 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#55] от "AzDebil":

  Не, точно! Ваксината предпазва конкретния ваксиниран човек, но не е изключено той да приеме количество вирус, което да развие у него леки симптоми и той да го разпространява през това време. Затова е важно да се ваксинират възрастните и уязвимите приоритетно за да не пострадат при попадане у тях на вируса, а да са защитени от тежко преболедуване.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 658 Любопитно

  Никога няма да се ваксинирам с експерименталната пумия на запада!!!
  —цитат от коментар 56 на Дончо


  Научният свят: "Наличните ковид ваксините спомагат за по-лекото протичане на болестта и намаляват драстично риска от хоспитализация и фатален изход"

  Дончо от Чепърлинци: "Ваксините са екпериментална пУмия"

 66. 66 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1892 Весело

  До коментар [#63] от "Холдън Колфийлд":

  Не отричам ваксинирането на възрастните. Ваксинирането на учениците, които по принцип искат да върнат отново на училище, а и вмомента нищо не им ограничава масовото събиране навсякъде, няма разбира се да доведе до 100% прекъсване на предаването. НО рязко ще го ограничи. От това полза ще имат всички останали възрастни. Първо в семейството.
  !

 67. 67 Профил на ngx19649488
  ngx19649488
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#60] от "dejmos":

  Ами и по 300 да е, все некога умират от нещо. Едва ли всичките се възнасят като св. Илия. А и колкото по-стар е един човек, толкова по-голем шанс има да умре от Ковид. Така че, дали умират от сърдечно-съдови, диабет или некакви техни си болести и старост, нема да има голема разлика за статистиката.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1892 Весело

  До коментар [#65] от "Тасков":

  Остави, нали виждаш че се майтапи...
  :)
  !

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Разстроено

  Че ще има нарастване на заболеваемоста и смъртноста е ясно. Стотици ще си отидат без време поради антиваксърство и некадърен здравен министър. Интересно хората които лятото се прехласваха радостно по юмручето на РРадев и ковчезите носени от бабикяни и хаджигеновци...... днес какво чувстват като носят ковчезите на починалите си близки?
  Ваксинирайте се!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Разстроено

  До коментар [#67] от "ngx19649488":

  Когато човек с примка на шията му ритнат столчето.... от какво умира, от столче, въже или задушаване?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 76. 76 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#62] от "AzDebil":

  ЩЕ ВИДИМ КОЙ ,ЗА КАКВО Е ПРИМЕР.

 77. 77 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#26] от "ngx19649488":

  Точно така! Както казах и преди, всеки българин да има възможност да се ваксинира...спрямо политическите си убеждения! Индийска ваксина също може да внесете..за братята..

 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Всички професори мислят както управляващите. Неочаквам другомислещ специалист да го допуснат в ефир
  —цитат от коментар 8 на ggot


  Особено когато управляващите са платили за "експертното" им мнение. Или са ги назначили на службица. БАН са класика в тази посока, помните колко пъти обръщаха палачинката за Белене. И винаги в синхрон с желаното от властта.

  Мислех си, че експертизите за Белене са дъното на моралното падение на науката. Макар че то пък една наука в БАН....

  Но тези от сегашната власт многократно го надминаха. Без абсолютно никакво чувство на срам говорят точно обратното на това което са казвали броени месеци преди да се докопат до властта! И не спират, където и да се обърнеш в някой вестник, радио или телевизия някой от тях.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 694 Любопитно

  Съветник на здравния министър очаква пик на заболеваемостта през тази седмица

  Мммммда
  Начи пак яко ще се мре.
  От пикове и вълни, не знам дали съм алпинист, или вече две години на море.
  Мдааа

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  ЧЕСТИТО! От урва на урва и от връх на връх! НАДМИНАХМЕ ПРОЛЕТНИЯ ВРЪХ НА ПОЧИНАЛИТЕ ОТ КОВИД! Броят на регистрираните починали от ковид е 132 души среднодневно.
  —цитат от коментар 16 на Patsis


  Репродуктивното число на вируса последните дни остава на нивото от пролетната вълна . То остава по-ниско, отколкото лани есенес, защото голямата част от населението вече е преболедувала или се е ваксинирала.
  —цитат от коментар 17 на Patsis


  Пацо, вземи да си синхронизираш Опорните Точки. Първо ни обясняваш как става все по-лошо защото сме безотговорни, не се имунизираме и т.н. И веднага след това пишеш, че той вирусънт не се размножавал толкова много както преди. Защото сме имунизирани, преболедували и т.н.

  Можеш ли да ни обясниш как хем вирусът не се размножава по-силно, хем епидемията е по-силна? МНОГО по-силна според толково любимият ти брой заразени.

  Или може би все пак обяснението е в броят на тесваните? И в това, че като вдигнеш броят тествани двойно то е логично и броят намерени да се увеличава почти двойно.

  Защото всички експерти, включително намиращите на власт са единодушни, че огромното число заразени /80-85%/ са безсиптомни и затова не се тестват. Ами тогава просто гледай процента положителни тествани, той по-точно описва положението с епидемията.

  Ама май не ти пасва на Опорните Точки да сееш паника и ужас. Защото положителните дори намаляват вместо да растат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#6] от "Явор":

  Евреите ги пази Господ.

 84. 84 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1687 Весело

  До коментар [#82] от "rak281053136":


  Ти сериозно ли се регистрира, само за да напишеш тази простотия?

 85. 85 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#82] от "rak281053136":

  Браво, поредния прогледнал за новия световен ред, който ще бъде наложен от юдомасони в комбинация със соросоиди и илюминати.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#6] от "Явор":Хората не умират от Ковид ,а от инфаркти , инсулти и тн Ковид ги прави по тежки Ние 10 пъти повече мрем от инфаркти , инсулти и дихателни заболявания в сравние с Израел преди кризата ковид...сравнявай на воля !
  —цитат от коментар 46 на dejmos


  Аха, значи ковид ти уврежда сърдечно-съдовата система, пък ти после си умираш от обикновен инфарк или инсулт, а?
  "Аз само ще те наръгам няколко пъти от нож, а ти ще си умреш от кръвозагуба" - същото нелепо твърдение.

 88. 88 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Има четири вида хора. 1. Усещат, че не са съвсем здрави и си стоят вкъщи 2. Усещат, че не са съвсем здрави и не си стоят 3. Мислят, че са здрави, но не са. 4. Здрави хора. 1 и 4 не са проблем. 2. Може просто да правят напук или да не могат да си позволят да си стоят в къщи. 3 Нямат информация, за да решат дали да се причислят към 1 или 2. Какво ще стане обаче ако кажем, че за периода на извънредната ситуацията болничните се плащат от държавата на 120 или 150% спрямо дохода на който сме се осигурявали? А какво ще стане в случай, че всички институции почнат да работят повече електронно или само със запазване на час?

 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Мерките били закъснели. Че те и тези, които бяха досега , колко хора ги спазваха. В събота, във Варна, в моловете пускаха без маски и без сертификат. Какво трябва да се случи на това българско племе, че да разбере, че правилата и законите трябва да се спазват и че твоите права свършват там , където започват правата на другите. Те излезли да ми протестират, защото този вирус тях щял да ги подмине. Дано ги подмине, ама ако не...

 90. 90 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#42] от "sigma":Да, фейк нюз - от Европейската агенция по лекарствата.А, в тази проекто резолюция на Европейския парламент се говори за 5 000 починали, но данните са към 29 юли 2021г.https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0475_BG.pdf
  —цитат от коментар 54 на Чубрица


  Това дрогарьо е предложение за проект на една антиваксърка от партията на Льо Пен. Същата обаче е много загрижена за непризнаването на руския Спутник. Тя беше и в списъка на ЕС за забрана за наблюдения за избори след луксозни пътешествия до Крим и Казахстан.

  Между другото в документа за починалите около 5 000 души след 330 милиона дози Пфайзер се казва:

  The fact that someone has had a medical issue or died after vaccination does not necessarily mean that this was caused by the vaccine.

  Със сигурност една част трагичните случаи са свързани с имунизацията,но не трябва да се смята, че човек става безсмъртен след нея. Да не говорим, че в Западна Европа хората над 80 години бяха сред първите имунизирани.

 91. 91 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  "нeoбxoдимocттa oт финaнcoви cpeдcтвa зa тecтoвe" - е това ако не е нарушаване на правата на работещите бедни здраве му кажи, но нали съдът ни е "независим"...

  Личният интерес е под този на държавата по време на война. При мерки, които за 2 години така и не доказаха никакъв ефект си е геноцид над собствения народ. Проблемът е че ако вземат такова решение после и те са "на мушка".

  Един Българин
 92. 92 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ето и няколко бизнес предложения, които предоставяме безплатно на бъдещите компании, преди свободната воля да ни бъде отнета и да не можем да ги напишем:

  Сам си си Wi-Fi

  "Писна ви непрекъснато да търсите мрежа? Лъжат ви, че в Заимов има безплатен Wi-Fi, но Фандъкова пак ви метна? Чипирайте се при нас и още утре ще се превърнете във високоскоростен рутер, който ще е с вас навсякъде и по всяко време", ще гласи рекламата на тази услуга на местния пазар.

  Това, което ще ви спестят в нея, е, че ще привличате много хора около себе си, което в началото ще ви харесва, докато не осъзнаете (ако има как, разбира се), че вниманието им не е насочено към вас. Също така ще се налага да плащате по 7,50 такса на месец, която ще сте хванали на оферта в комплект с чип (обикновен) за баба ви.

  И все пак има и други плюсове: на походи в планината няма как да се загубите, защото ще сте свързани с интернет непрекъснато. Уви, това ще се окаже съвсем излишно, ако ви хване буря, защото тогава буквално ще изгърмите.

  Инсталация на GPS в главата ви

  Не ви стига, че крещите "виде ли го тоя селянин прос'", докато сте на път, ами чувате в главата си и госпожицата от GPS-а, която през 10 секунди повтаря "MAKE A U-TURN" на участъка от магистрала "Хемус", който не е довършен и навигацията вярва, че цепите през полето с Вектрата на баща си.

  Проблемът тук е, че няма как да спорите с нея, както с жена си, но за разлика от втората, навигацията поне знае кое е ляво, Теодоро ма, как па не ги научи.

  Разбира се, тази услуга няма да е задължителна и ще се предлага с друга, по-основна - плащане за бензина директно на самата колонка, без да трябва да влизате вътре. На държавните бензиностанции тази услуга ще бъде достъпна след 20-ина години.

  Повелителят на вендинг машините

  Хапва ви се вафличка и ви се пие една енергийна напитчица? Само мисълта за това ще кара тези съкровища на развития свят да падат в краката ви, а вие просто да бръкнете и да си ги вземете.

  Тази услуга обаче ще е второстепенна част от пакета "Офис", в който ще влиза още и принтиране и сканиране на документи само с една мисловна команда, така че да не трябва да ходите до Верчето в съседната стая, защото само нейният компютър е вързан с принтера.

  По същия начин ще можете да пускате и климатика, което ще предизвиква спорове с колегите ви, но ако и те са чипирани, сте невинен до доказване на противното.

  Ще имате още и директна връзка със служебния си компютър, която уж ще е нещо като TeamViewer, за да си довършвате работата, но вие ще го използвате най-вече, за да проверите дали сте излезли от акаунта си във Facebook.

  Телепатичен Bluetooth

  За притежателите на чип Tinder ще е отзвук от миналото.

  Вместо досадното писане, Bluetooth услуга с широк обхват ще предлага да общувате телепатично с обекта на интереса ви и да разменяте файлове със спомени, музика и снимки от вашите персонални софтуери, разбира се, поддържани от "Майкрософт".https://webcafe.bg/onya-deto-ne-go-triyat/kato-shte-ni-chipirat-da-e-s-privilegii.html

 93. 93 Профил на diadomraz
  diadomraz
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#54] от "Чубрица":

  2 неща - първо това са случаи който са докладвани в EudraVigilance и се проверяват за потенциална връзка с ваксината, тоест не се знае дали наистина са причинени от ваксината. Второ за същия период са поставени 330 млн дози само от Пфайзер - тоест дори и всички обявени случай да са причинени от ваксината (малко вероятно) процентно това е 0,001%. Сравнете със смъртноста от Ковид в България (3.98% към момента по данни на WHO)

  Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
 94. 94 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#6] от "Явор":А можеш ли умнико да сравни
  —цитат от коментар 13 на boraguy


  Ясно, фактите ни докараха разстройство.
  Я кажи сега, земята плоска ли е? Трябва ли нормален човек да губи време и нерви да оборва всяка тъпотия дето всеки анти- човек може да роди докато е в запек? Не не трябва. Трябва естествения подбор да изчисти кочината. РИП.

 95. 95 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Направете ваксинирането задължително. Който иска да протестира.Иначе няма да се оправим.

 96. 96 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#13] от "boraguy":

  Ясно, фактите ни докараха разстройство.
  Я кажи сега, земята плоска ли е? Като не ти харесват докторите в БЪлгария, бегай в Израел. Ама там няма да те пуснат, щото не си ваксиниран. Трябва ли нормален човек да губи време и нерви да оборва всяка тъпотия дето всеки анти- човек може да роди докато е в запек?Не не трябва. Трябва естествения подбор да изчисти кочината. РИП.

 97. 97 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Малко по-строги мерки трябват за всички, не само за възрастните. Само с тези сертификати няма да стане.

 98. 98 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Има решение, ама на никой не му стиска да го приложи. Задължително ваксиниране на лекари, учители, държавни чиновници и възрастни над 65 години.

 99. 99 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 386 Весело

  До коментар [#75] от "chichka":

  От тежеста на тялото и рязкото падане се чупи врата

 100. 100 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  "Искам нормален живот без тестове и ваксини"

  Горкото момиче от семейство на идиоти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK