На живо

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Георги Кожухаров
На фона на нарастващ брой заразени и засилващия се натиск към болниците здравни инспекции предлагат да се ограничи или спре плановият прием и операции. Самите болници пък ще трябва веднъж седмично да дават заявки за кислород, за да не се стигне до недостиг. Административният съд в София отхвърли десетки искове срещу заповедта за въвеждане на изискването за ковид-сертификат. Родители протестираха срещу подготвянето на тестване за учениците. Най-важните новини за коронавируса от деня можете да видите в хронологичен ред в статията.
Почти или изцяло са заети ковид леглата в редица болници в страната

Почти или изцяло е запълнен капацитетът на болниците в Попово, видинската "Св. Петка", МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, както и белодробната "Д-р Трейман", в болниците в Ардино, Бургас, Павликени, Разград, Троян и ковидреанимацията в областната болница "Св. Пантелеймон" в Ямбол. Почти запълнени са и интензивните легла във Варненския регион, предаде БТА..


Капацитетът в ковид отделението в УМБАЛ-Бургас е почти запълнен и свободните легла са малко, съобщи за БТА Юлия Андреева, говорител на лечебното заведение. От 120 легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, към момента свободните са пет.


Във видинската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" ковид отделението е със запълнен капацитет и към днешна дата няма свободни места, не достига и медицински персонал, съобщи за БТА директорът на здравното заведение д-р Ивета Найденова. Видинската болница разполага със свободна и оборудвана сграда за разкриване на допълнителни 27 легла за болни от COVID-19, но не и с персонал, който да ги лекува.


В МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново са разкрити 110 легла за пациенти с COVID-19, като те са запълнени почти 100 процента, каза за БТА директорът на болницата д-р Стефан Филев.


Изцяло запълнен е капацитетът на обособения сектор в Белодробната болница "Д-р Трейман", съобщи директорът д-р Стела Денчева.

Обмисля се спирането на плановите операции и прием в цялата страна

По време на разговор със Стойчо Кацаров директорите на регионалните здравни инспекции са съобщили, че наблюдават засилен интерес от страна на гражданите към ваксинацията срещу COVID-19. Очаква се в следващите седмици по-активно включване в процеса и на общопрактикуващите лекари.


Като основен проблем повечето директори на РЗИ посочват изчерпване на капацитета на болниците за интензивно лечение. Те са предложили спиране на плановите дейности и операции в страната, като възможност да се пренасочи допълнителен персонал за лечение на болни с COVID-19.


"Картината в страната е хомогенна - здравната система е под натиск и за да я облекчим, обмисляме временно да бъдат преустановени плановите операции и прием на национално ниво", коментира здравният министър. Той припомни, че на този етап към мярката са пристъпили отделни лечебни заведения, от една страна, за да преструктурират други свои отделения в COVID структури, а от друга - за да освободят допълнителен човешки ресурс, който да бъде пренасочен за обслужване на пациентите с коронавирусна инфекция.


Проверките на компетентните органи във връзка със спазването на противоепидемичните мерки показват, че изискването за притежание на COVID сертификат за участие в редица дейности се спазва и откакто е въведена тази мярка, не са установени тежки нарушения, съобщават още след срещата от здравното министерство.


От здравните инспекции са отчели и повишен интерес към антигенните тестове, предоставени от министерството, за които е определена пределна цена от 10 лв. Според зам.-министър Златанов следващата доставка на такива тестове до всички РЗИ в страната ще бъде реализирана до сряда, 3 ноември.


Нито една здравна инспекция не докладва за недостиг на ваксини срещу COVID-19, за липса на лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, прилагани при пациенти с коронавирусна инфекция на територията на съответната област, в т. ч. и за недостиг на Ремдесивир.

Всеки петък болниците ще информират за наличностите на кислород

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Всеки петък болниците в страната трябва да предоставят на Министерството на здравеопазването информация за наличностите от медицински кислород, с които разполагат, както и за прогнозните количества кислород, който ще им бъде необходим за последващата седмица. Това решение беше взето на среща между заместник-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и представители на фирмите производители и доставчици на кислород.


По време на срещата, която се е провела в Министерството на здравеопазването, те са обсъдили възможностите за намаляване загубите на кислород от страна на болниците и по-доброто планиране на необходимите количества. "Първо се задоволяват нуждите от кислород на лечебните заведения, а след това на икономическите субекти. В момента приоритетно кислород се осигурява за болниците, за да гарантираме достъпа на пациентите в интензивните отделения до кислород", посочи д-р Томов.


Представителите на фирмите производители и доставчици на кислород са категорични, че въпреки увеличеното потребление, те ще координират производствените мощности помежду си, така че да не се стига до недостиг на медицински кислород за лечебните заведения.

Въпреки предложените варианти родители протестираха срещу тестването на ученици

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Георги Кожухаров


Родители и техните деца протестираха пред Националния дворец на културата (НДК) срещу планираното от здравното министерство тестване на ученици като метод за връщането на присъственото обучение в училищата, намиращи се в общини с висока заболеваемост.


В събота (30 октомври) в Министерството на здравеопазването бяха отворени 28 оферти за доставка на щадящи тестове за учениците от 1 до 4 клас. Общото необходимо количество тестове, посочено в поканата, е до 400 хил. броя, като тестовете трябва да се изпълняват с проби от слюнка.


"Аз не разбирам за какво има да протестират. Ние сме дали свобода - който иска децата му да бъдат тествани и да влязат в училище, а който не иска - да бъдат извън училище и да продължат да бъдат обучавани в електронна среда. Това са двата варианта. Те са отворени за избор на родителите. Нищо повече не може да се направи", заяви по повод протеста по-рано днес образователният министър проф. Николай Денков.

Редица болници в страната са с почти или изцяло изчерпан капацитет на COVID отделенията, съобщава "Нова телевизия".


В Белодробната болница във Велико Търново вече няма свободни легла за лечение на пациенти с коронавируса, обяви в ефира на телевизията д-р Стела Денчева и призова за мерки с пълно затваряне в страната.


"Нямаме достатъчно персонал, който да обгрижва болните. Казах го хиляди пъти: креватите не са достатъчни, трябват и лекари. Здравните работници се измориха. Локдаунът ще намали за кратко заболеваемостта, за да може да си поемем глътка въздух", каза още лекарят. По думите й в последно време са нараснали и случаите на туберкулоза.


COVID отделението в УМБАЛ-Бургас също е почти запълнено, съобщава за БТА Юлия Андреева, говорител на лечебното заведение. От 120 легла за лечение на пациенти с коронавирус, към момента свободните са пет.


В болницата в Карнобат няма свободни сред разкритите 25 легла за COVID пациенти. По-тежките случаи се пренасочват за интензивно лечение в болници извън града, каза кметът Георги Димитров.


В МБАЛ "Св. Петка" във Видин COVID отделението е със запълнен капацитет и към днешна дата няма свободни места. Не достига и медицински персонал, съобщава за БТА директорът на здравното заведение д-р Ивета Найденова. Тя уточнява, че само за последните 24 часа в отделението са приети шестима души с COVID-19, колкото са и изписаните. "Броят на леглата, които са заети в COVID отделението, е 85. Има и две в коридора, които към момента са единствените свободни", допълва д-р Найденова.


В болницата в Белоградчик разполагат само с 10 легла в разкритото отделение за лечение на заразени с коронавируса, каза още тя.

Всички интензивни COVID легла в Александровска болница са заети

"Всички интензивни легла за пациенти с COVID-19 са заети - те са 35, като има един буфер от пет легла в Спешното отделение. От 207 легла извън тези сектори, има едно легло, свободно за жена", каза пред БНР д-р Атанас Атанасов, директор на Александровска болница. По думите му буферната зона е създадена за пациенти, които са в тежко състояние, имат нужда от спешна реанимация и след това се търси възможност да бъдат насочени към други лечебни заведения, които имат капацитет да ги поемат.


"Всички пациенти в интензивните ни структури са в тежко състояние, другите в средно тежко, с потенциал за влошaване... Не зная колко не са ваксинирани. От предишните дни имам информaция, че от починалите в интензивен сектор нито един не е бил с ваксина", съобщи Атанасов.


Болницата е преструктурирала други отделения и клиники за лечение на COVID-19.


"Отделението по хемодиализа работи със същия обем и капацитет, но останалите - първа и втора хирургична клиника, кардиологията, нефрология и трансплантация и пулмологията са закрити - там плановият прием е спрян, записваме пациентите в листи на чакащите", поясни Атанасов.


По думите му всеки ден пренасочват екипи от други отделения за битката с COVID-19.


"Медиците са на ръба на силите си, аз им благодаря, но все пак има граница на издръжливостта", заяви директорът на Александровска болница.


Той посочи, че за персонала има осигурени безплатни антигенни тестове. Близо 70 на сто от медиците и немедицинския персонал имат зелен сертификат.


"Нямаме критична ситуация, но сме на ръба", каза още той. По думите му разходът на кислород е скочил, но засега не са имали липса на кислород в системата на болницата.

Пунктовете за ваксинация в два столични мола ще работят и през седмицата

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Велко Ангелов


От днес ваксинационните пунктове в мол "Парадайс" и мол "България", функциониращи през уикендите, ще бъдат отворени и в делничните дни. Желаещите граждани ще могат да се ваксинират в тези два търговски центъра всеки работен ден от 15 ч. до 19 ч. Медицински екипи от Диагностично-консултативен център 11 ще обслужват двата пункта.


През изминалата събота и неделя в общинските "зелени коридори" в столицата са поставени общо 2167 ваксини срещу COVID-19. С това общо направените имунизации в изнесените кабинети само през уикендите от края на месец май до момента са общо 30 439.


В делничните дни по традиция ваксини могат да се правят на двете метростанции – на "НДК" и на връзката между "Орлов мост" и "СУ "Кл. Охридски". Работното време на пункта в метростанция "НДК" е от 8 до 14 ч. в понеделник, сряда и петък, и от 13 до 19 ч. - във вторник и четвъртък.


Пунктът в метростанцията при Софийски университет работното време е от 14 до 19 ч. всеки ден.


Ваксинационни кабинети през седмицата има и в седем ДКЦ-та – 8 ДКЦ, 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДКЦ, 18 ДКЦ, 20 ДКЦ, 24 ДКЦ. Повече информация за работното време и телефон за връзка - тук.


През тази седмица изнесен кабинет ще продължава да работи и в Нов български университет от 8.30 до 16.30 ч.


Продължава и инициативата на Столична община за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми.

Административният съд в София е отхвърлил над 30 жалби срещу заповедите на Кацаров

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Георги Кожухаров


Aдминиcтpaтивният съд в София е oтxвъpлил нaд 30 жaлби cpeщy зaпoвeдитe нa миниcтъpa нa здpaвeoпaзвaнeтo Стойчо Кацаров зa въвeждaнe нa пpoтивoeпидeмични мepĸи. Haд 20 oт тяx ca c иcĸaния зa cпиpaнe нa дeйcтвиeтo нa зaпoвeдтa нa Kaцapoв oт 19 oĸтoмвpи, c ĸoятo бe въвeдeн COVID сертификат за участие в редица дейности, съобщава сайтът "Де Факто".


Oбщoтo в жaлбитe cpeщy cepтифиĸaтa ca oплaĸвaния cpeщy пocлeдицитe, cвъpзaни c нeдoпycĸaнeтo дo paбoтa, липcaтa нa дocтъп дo oбщecтвeни мecтa и нeoбxoдимocттa oт финaнcoви cpeдcтвa зa тecтoвe. B нитo eднa oт тяx oбaчe нe ca пocoчeни дoĸaзaтeлcтвa зa peaлни вpeди, a caмo xипoтeтични пpeдпoлoжeния зa нacтъпвaнeтo им oт дeйcтвиeтo нa oбжaлвaния aдминиcтpaтивeн aĸт, ycтaнoвявaт cъдиитe и coчaт, чe зaĸoнът изиcĸвa жaлбoпoтдaтeлитe да дoĸaжат пocлeдицитe oт aтaĸyвaния aĸт.


B oпpeдeлeниятa нa cъдиитe зa oтxвъpлянe нa иcĸaниятa cpeщy дeйcтвиeтo нa зaпoвeдтa зa COVID cepтифиĸaта, e зaлoжeнa и пpeзyмпциятa, чe oбщecтвeният и дъpжaвният интepec нaддeлявaт нaд личния.


Oтxвъpлeни ca и жaлби зa cпиpaнe нa зaпoвeдтa нa Kaцapoв cpeщy зaбpaнaтa зa влизaнe нa тepитopиятa нa cтpaнaтa нa гpaждaни нa дpyги дъpжaви, c изĸлючeниe нa бългapcĸитe гpaждaни c пocтoяннo, дългocpoчнo или пpoдължитeлнo пpeбивaвaнe нa тepитopиятa нa Бългapия, ĸaĸтo и члeнoвeтe нa тexнитe ceмeйcтвa. B тяx cъщo нe ca пocoчeни дoĸaзaтeлcтвa, a caмo "oбщи (xипoтeтични) дoвoди, чe дoпycнaтитe изĸлючeния в зaбpaнaтa зa влизaнe щe дoвeдe дo бeзĸoнтpoлнo paзпpocтpaнeниe нa виpyca". Cpeд apгyмeнтитe нa cъдa зa oтxвъpлянe e тoзи, чe бългapcĸитe гpaждaни ce дoпycĸaт, нo пocтaвят пoд ĸapaнтинa, ĸoeтo e зaщитa зa здpaвeтo и живoтa нa нaceлeниeтo.


Cъдът нe e yвaжил и жaлби c иcĸaния зa oбeзщeтeния зa вpeди oт oтмeнeни зaпoвeди нa миниcтъpa c apгyмeнтa, чe твъpдeниятa в тяx ca блaнĸeтни, бeз дoĸaзвaнe нa вpeди.

Фалшиви PCR тестове са печатани в Харманли

От районната прокуратура в Хасково наблюдават досъдебно производство за престъпление по чл.308 ал.1 от Наказателния кодекс (съставяне на неистински официални документи) - PCR тестове с цел да бъдат използвани.


На 29 октомври служителите на районното полицейско управление в Харманли са извършилили проверка в дома на 33-годишен жител на града с инициали Д.П. Там открили голямо количество PCR тестове, като към някои от тях имало прикрепени касови бележки. Извършено било претърсване в жилището, където са намерени и иззети компютър, принтери и мастило. Към момента са събрани данни, че в дома му се изготвяли отрицателни PCR тестове на различни граждани, с цел да бъдат използвани за пътуване в Турция.


Д.П. е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Действията по разследването продължават.

Учителският синдикат поиска родителите да водят децата с направен тест

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Юлия Лазарова


"Тестването на децата е решение, но трябва да се прави от родителите, а не от учителите в училище, както иска сега някой да ни вмени това задължение. Родителите да идват с направения тест в училище, ако ние ги правим трябва да загубим един учебен час", заяви пред БНТ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Такева каза още, че се водят разговори учителите да получават допълнително заплащане на първа линия като лекарите.


Такева добави, че има решение на отрасловия съвет между 8 и 10 ноември в училище да се върнат децата от 1-ви до 4-ти клас дори в областите с по-висока заболеваемост от над 750 на 100 хил. души за двуседмичен период, в които понастоящем всички ученици учат онлайн.


В събота (30 октомври) в Министерството на здравеопазването бяха отворени 28 оферти за доставка на щадящи тестове за учениците. Поръчката бе обявена във вторник (26 октомври). Тестовете са предназначени за учениците от 1 до 4 клас. Общото необходимо количество тестове, посочено в поканата, е до 400 хил. броя, като тестовете трябва да се изпълняват с проби от слюнка.

Близо 5000 ваксини са поставени в неделя, нулев интерес към "Астра Зенека"

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Юлия Лазарова


4979 са поставените дози ваксина срещу COVID-19 за последното денонощие. Сходен е интересът към препаратите на "Пфайзер/Бионтех" и "Янсен", съответно поставени 2304 и 2162 дози. От "Модерна" са 513 и нито една от "Астра Зенека".


2 860 195 са общо направените имунизации от началото на кампанията. Със завършен имунизационен цикъл са
1 511 130 човека, а 18 231 имат и поставена бустерна доза.

Микробиолог от БАН препоръчва по-строги ограничения за възрастните хора

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Юлия Лазарова


"Трябва да се предприемат спешни мерки, за да може да издържи здравната система. За съжаление, в момента само 600 хил. души са преболедували доказано заразата, а 1.5 млн. са ваксинирани. Т.е. имаме две трети от населението, което не е защитено по никакъв начин", заяви пред Би Ти Ви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.


"Може би сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия. Най-незащитената част от населението трябва да се прибере по къщите вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието", добави тя.


По думите на проф. Петрова четвъртата COVID вълна е най-тежката такава в България. Тя е започнала много по-рано от тази през 2020 г. и за октомври имаме шест пъти повече починали от коронавирус спрямо миналата година.


"Нашите управляващи може би чакаха да се повиши процента на ваксинирано население, но след като се оказа, че това няма да се случи, бе въведен зелен сертификат, навременен или не, той е факт. Ако през юли бяха предупредени всички, нямаше да изпуснем тези благоприятни месеци за ваксиниране", поясни тя.


Добави, че политиците в момента правят всички усилия да се харесат на електората си и не смеят да проведат позитивна и активна кампания за ваксиниране.


Според проф. Петрова всички мерки действат – най-вече дезинфекцията, дистанцията и маските, но извън София трудно могат да бъдат видяни хора с маски в магазини и заведения.


"Традиционно сме много добри в производството на ваксини като държава, но не можем да се надяваме, че българска ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Тя все още е на ниво научен проект, доразработва се. Тепърва ще бъдат направени експериментите от фаза 1, 2 и 3 и то ако с нас се ангажира голяма международна компания. Нямаме срокове. В момента тече разработката на втория прототип", обясни тя.

Активните COVID случаи са близо 100 хиляди

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Георги Кожухаров


1457 са новите случаи на инфектирани с COVID-19, които са регистрирани в неделния ден. Положителните проби са 8.58% от направените 16 968 теста. Така активните случаи са вече близо 100 хил. - 99 724.


Излекуваните за последното денонощие са 600, а новопостъпилите в болница – 332, като 91.87% от тях не са ваксинирани.


Починалите за посочения период са 81, от тях 92.59% не са ваксинирани.


Данни с графики за развитието на епидемията - тук.

Съветник на здравния министър очаква пик на заболеваемостта през тази седмица

Коронавирусът в България: Обмисля се спиране на плановите операции (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Възможно е да се стигне до тотален локдаун, при който да отпаднат облекченията за хората с COVID сертификати. Всичко спира, когато болниците не могат да ни осигурят грижите, от които имаме нужда. Интервалът между 6000 и 8000 заети болнични легла заети за неинтензивно лечение е приемлив. Повече от тази граница вероятно нашата система не може да приеме, защото няма толкова персонал. Не става дума за легла, а за персонал", каза пред БНТ епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова. Към полунощ хоспитализираните с COVID-19 са 7973, от тях в интензивно отделение са 680 човека.


Кожухарова заяви, че четвъртата вълна на коронавируса е с най-високи стойности на заболеваемост, от тези с които България се сблъска. Очаква се пикът да бъде достигнат тази седмица.

По думите ѝ COVID сертификатът е въведен навреме.


"Той няма смисъл в страните с висок обхват на ваксинация. Цели ограничаване на циркулацията на вируса, тъй като много малко хора са ваксинирани. Зеленият сертификат доведе до тестване на много хора, увеличи се интересът към ваксините", допълни проф. Мира Кожухарова.


Тя подчерта, че проблемът може да бъде разрешен единствено на база на ваксинация, защото това не е последната вълна.


"Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинален обхват. Въвеждането на сертификат за антитела означава да престанат да се тестват хората за вируса", поясни проф. Мира Кожухарова. Според нея това би бил грешен подход.


"През тази седмица, която започна, децата не трябва да се връщат на училище, но те не могат да стоят месеци наред вкъщи, защото резултатите от тази пандемия ще ги виждат хората след 15-20 години и те ще бъдат страшни", каза още проф. Мира Кожухарова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK