Спецпрокуратурата прекратила дело за злоупотреби срещу Иван Тотев

В момента Тотев е втори в пловдивската листа на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори след бившия премиер Бойко Борисов.

© Юлия Лазарова

В момента Тотев е втори в пловдивската листа на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори след бившия премиер Бойко Борисов.Наказателното производство срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев за злоупотреби със средствата за местния зоопарк тихомълком е било прекратено в началото на годината, съобщава в публикация по темата "Капитал". Прекратено е и делото срещу другите двама обвиняеми - бившия зам.-кмет Димитър Кацарски и бившия кмет на район "Западен" Димитър Колев. От прокуратурата обаче не съобщават мотиви за решението делото да бъде прекратено.


През 2017 г. Тотев бе обвинен за престъпление по служба при изграждането на зоопарка в града, като първоначално досъдебното производство се водеше от специализираното звено "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура (СГП), а обвинителният акт беше внесен в Пловдивския окръжен съд. После подсъдността на тези дела бе сменена с промяна в законодателството през ноември 2017 г., с което се разшири за пореден път подсъдността на специализирания съд и делото бе поето от спецправосъдието, припомня "Капитал".


Тотев бе обвинен, че е нарушил служебните си задължения при възлагането на обществените поръчки по проекта за зоопарка - между 30 април 2014 г. и 29 юли 2015 г., като изпълнителят "Запрянови 03" ООД е избран с пряко договаряне. Освен това процедурата е била проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ, без одобрена количествено-стойностна сметка и др.
Към момента на сключване на договора не е бил изготвен и комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания към строежите и не е било издадено разрешение за строеж, твърди прокуратурата. Според обвинението Тотев е извършил тези нарушения с цел да набави облага за дружеството изпълнител в размер на почти 700 хил. лв., което е и щетата за община Пловдив, припомня още изданието.


В момента Тотев е втори в пловдивската листа на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори след бившия премиер Бойко Борисов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK