След два дни размисъл Гешев поиска и получи имунитета на Расате

След два дни размисъл Гешев поиска и получи имунитета на Расате

© Надежда ЧипеваСлед два дни чудене, главният прокурор Иван Гешев внесе искане за сваляне на имунитета на кандидат-президента Боян Расате заради нападението на общностния ЛГБТИ център в София в събота,


Съобщението за внесеното до Централната избирателна комсиия (ЦИК) пристигна в късния следобед на 1 ноември. Дотогава единствената реакция от страна на държавното обвинение беше коментар на говорителя на Гешев - Сийка Милева, цитиран от в. "Сега", която обяви, че се изчаква какво ще реши компетентната Софийска градска прокуратура.


Малко по-късно членовете на ЦИК гласуваха единодушно имунитетът на кандидата за президент да бъде свален, съобщи БТА.
За инцидента от събота няма официална информация от МВР. По случая засега няма задържани, като според данните на пострадалите Расате е бил с 10-има души. По неофициална информация на "Дневник" е изяснена самоличността само на един от сподвижниците на Расате.


Според съобщението на държавното обвинение разследването, започнало в пето районно управление за хулиганство, като са събрани достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност и предявяване на обвинения спрямо Боян Расате.


"Досъдебното производство е образувано за това, че на 30 октомври 2021 г. Б.С. в съучастие като извършител с други неустановени лица е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост - престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК. Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение спрямо Б.С. Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. "Княз Ал. Дондуков" в гр. София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей", пише още в съобщението.


Какво се знае до момента?


В късния следобед в събота Расате, заедно с още 10-има души нахлуха и потрошиха общностния ЛГБТ център в София, докато вътре имаше събитие. Расате лично е ударил и едно момиче в лицето, а след това е спукал гумите на паркиран пред центъра скутер. Нито Расате, нито някои от участвалите в атаката са задържани. От снимките, разпространени от общностния център, се вижда погром.


МВР пристига бързо след подаването на сигнал на 112. Направени са огледи, снимки и са разпитани пострадалите и свидетелите.


Кой може да поиска имунитета на Расате


Расате се ползва с имунитет като кандидат за президент. Говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева, заяви, цитирана от в. "Сега" в понеделник, 1 ноември, че се изчаква какво ще реши компетентната прокуратура, която е Софийската районна прокуратура. Искането за снемане на имунитета може да бъде отправено само от главния прокурор Иван Гешев. Засега от него няма реакция.

Според Изборния кодекс от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми освен за извършено престъпление от общ характер и с разрешение на Централната избирателна комисия въз основа на мотивирано искане от главния прокурор.

Расате отказва да отговори пред медии дали е участвал в атаката, а в понеделник сутринта дори се наложи микрофонът му да бъде изключен, докато беше в "Нова телевизия". "Ще се позова на петата поправка на САЩ, че имам право да запазя мълчание, за да не си навредя. Не участвах в това нещо. Имам право да не давам изявления, които биха ме обвинили в извършване на престъпление. Какво е станало всъщност? Бутнати са две маси и три рафта. Не съм на разпит. Много добре знаете какво се случва в тези организации", отговори Расате.


Политическите реакции за инцидента също бяха по-скоро обрани, като само "Продължаваме промяната" и "Демократична България", "Зелено движение" имаха отделна позиция. Нападението беше осъдено и от лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов във фейсбук. Други отделни представители на партии осъдиха нападението също през социалните си мрежи. В неделя пред "Нова телевизия" лидерът на БСП Корнелия Нинова осъди нападението, но с добавката, че е против третият пол.


Междувременно в понеделник, 1 ноември, посланиците на 11 държави в България (Съединените американски щати, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция) осъдиха инцидента и застанаха зад ЛГБТИ общността. "ЛГБТИ правата са основни човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество", се казва в декларацията. Част от дипломатите са посетили и общностния център в знак на подкрепа.


За какво трябва да бъде разследван Расате


"Главният прокурор все пак ще отправи мотивирано искане до Централната избирателна комисия за сваляне на имунитета му, но това означава, че той трябва да бъде подведен под наказателна отговорност. Може би все пак им е необходимо някакво техническо време, за да се извършат определени действия по установяване на извършителите", смята Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).


Според него е положително, че е имало осъдителна реакция на тези действия от представители на всички водещи политически сили. "Мисля, че общественото мнение също осъжда това деяние. Очаквам и международните ни партньори да реагират. На този фон, ако прокуратурата продължава да бездейства, ще е странно. Още повече че прокуратурата по разпоредена от Гешев проверка поиска да се заличи регистрацията на "Български национален съюз - Еделвайс" миналата година, които са организаторите на Луков марш, като тогава се посочваше, че те са създали и военизирана структура", казва още Славев.


"Това е престъпление, извършено от омраза - очевидно е, че то е продиктувано от хомофобски подбуди, които цивилизацията, към която принадлежим, е осъдила и наказва. Темата е по-широка, но такива политици от типа на Боян Расате се хранят от такива скандали. За тях това е единственият възможен трамплин, единственото, с което може да ги забележим в публичното пространство. Когато един човек не може да си служи с идеи, си служи с юмруци и насилие. Още повече че има публична информация, че този човек е многократно задържан и осъждан", коментира Славев.


Той изрази надежда да има ефективно разследване, доколкото обикновено прокуратурата свежда тези деяния до хулиганство, вместо да ги разграничава специфично като престъпления, породени от омраза. "Това е въпрос на законодателство", смята Славев. Според Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) "водещо ще е повреждането на имуществото, което е престъпление от общ характер", докато ударът срещу момичето, което е с лека телесна повреда, най-вероятно да бъде квалифицирано от частен характер. Но дори ако бъде квалифицирана като хулиганство, все така ще се прикрие хомофобският мотив. Напомни обаче, че по делото за убийството на Михаил Стоянов през 2008 г. и районният, и окръжният съд намериха, че хомофобските подбуди не са тъждествени на хулиганските.


Славев постави въпроса и защо ЦИК въобще е допуснала да регистрира кандидати, които очевидно изповядват антидемократични принципи, а медиите през годините толерират появяването им на екран. "Докога ние като общество няма да си дадем ясна сметка, че нацистки и фашистки елементи не само съществуват сред нас, а дори са издигнати на трибуна, че да искат и упражняването на политическата власт? Възможно ли е през 2021 г. насилието да е политическо средство? Ефективното разследване и наказание е само едната страна", пита риторично Славев.


Според Стоянов властите трябва да направят внимателен анализ на дейността на Расате и на партиите и организациите, където членува и в чието управление участва. По думите му, ако дейността им е насочена против устоите на демокрацията и правата на човека, ако е в разрез със закона, прокуратурата трябва да предприеме необходимото да бъдат те прекратени. "Лично за Расате голяма промяна обаче надали ще има. В очите на симпатизантите си той е герой и получава похвали в социалните мрежи. Това е ясен знак, че е време българските власти да започнат да мислят за радикализацията не само през перспективата на ислямисткия тероризъм, но и на "домашните" крайни националистически организации. Мерките, предвидени в националните стратегии и други документи относно радикализма, трябва да бъдат прилагани в пълна сила и към тях", коментира още Стоянов.


Защо се стигна до нападението?


"Наблюдаваме в последната година, че в рамките на предизборните кампании на политически сили и кандидати, които откровено нямат шансове за влизане във властта, правят странни популистки прояви, с които да се спечелят гласовете на поне минимална част от населението, която вярва, че различните хора трябва да бъдат тормозени и изгонени", коментира адвокат Силвия Петкова. По думите й предходните избори са показали, че това няма как да стане. За съжаление такива акции няма да спрат, докато не бъде направена необходимата промяна в Наказателния кодекс, където изрично да се предвидят санкции за престъпленията, които се извършват по някакви дискриминационно подбуди - пол, сексуална ориентация, полова идентичност.


Според нея това не се случва, защото няма политическата воля за такива промени.


* заглавието е редактирано в 20:09 ч.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK