След два дни размисъл Гешев поиска и получи имунитета на Расате

След два дни размисъл Гешев поиска и получи имунитета на Расате

© Надежда ЧипеваСлед два дни чудене, главният прокурор Иван Гешев внесе искане за сваляне на имунитета на кандидат-президента Боян Расате заради нападението на общностния ЛГБТИ център в София в събота,


Съобщението за внесеното до Централната избирателна комсиия (ЦИК) пристигна в късния следобед на 1 ноември. Дотогава единствената реакция от страна на държавното обвинение беше коментар на говорителя на Гешев - Сийка Милева, цитиран от в. "Сега", която обяви, че се изчаква какво ще реши компетентната Софийска градска прокуратура.


Малко по-късно членовете на ЦИК гласуваха единодушно имунитетът на кандидата за президент да бъде свален, съобщи БТА.
За инцидента от събота няма официална информация от МВР. По случая засега няма задържани, като според данните на пострадалите Расате е бил с 10-има души. По неофициална информация на "Дневник" е изяснена самоличността само на един от сподвижниците на Расате.


Според съобщението на държавното обвинение разследването, започнало в пето районно управление за хулиганство, като са събрани достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност и предявяване на обвинения спрямо Боян Расате.


"Досъдебното производство е образувано за това, че на 30 октомври 2021 г. Б.С. в съучастие като извършител с други неустановени лица е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост - престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК. Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение спрямо Б.С. Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. "Княз Ал. Дондуков" в гр. София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей", пише още в съобщението.


Какво се знае до момента?


В късния следобед в събота Расате, заедно с още 10-има души нахлуха и потрошиха общностния ЛГБТ център в София, докато вътре имаше събитие. Расате лично е ударил и едно момиче в лицето, а след това е спукал гумите на паркиран пред центъра скутер. Нито Расате, нито някои от участвалите в атаката са задържани. От снимките, разпространени от общностния център, се вижда погром.


МВР пристига бързо след подаването на сигнал на 112. Направени са огледи, снимки и са разпитани пострадалите и свидетелите.


Кой може да поиска имунитета на Расате


Расате се ползва с имунитет като кандидат за президент. Говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева, заяви, цитирана от в. "Сега" в понеделник, 1 ноември, че се изчаква какво ще реши компетентната прокуратура, която е Софийската районна прокуратура. Искането за снемане на имунитета може да бъде отправено само от главния прокурор Иван Гешев. Засега от него няма реакция.

Според Изборния кодекс от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми освен за извършено престъпление от общ характер и с разрешение на Централната избирателна комисия въз основа на мотивирано искане от главния прокурор.

Расате отказва да отговори пред медии дали е участвал в атаката, а в понеделник сутринта дори се наложи микрофонът му да бъде изключен, докато беше в "Нова телевизия". "Ще се позова на петата поправка на САЩ, че имам право да запазя мълчание, за да не си навредя. Не участвах в това нещо. Имам право да не давам изявления, които биха ме обвинили в извършване на престъпление. Какво е станало всъщност? Бутнати са две маси и три рафта. Не съм на разпит. Много добре знаете какво се случва в тези организации", отговори Расате.


Политическите реакции за инцидента също бяха по-скоро обрани, като само "Продължаваме промяната" и "Демократична България", "Зелено движение" имаха отделна позиция. Нападението беше осъдено и от лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов във фейсбук. Други отделни представители на партии осъдиха нападението също през социалните си мрежи. В неделя пред "Нова телевизия" лидерът на БСП Корнелия Нинова осъди нападението, но с добавката, че е против третият пол.


Междувременно в понеделник, 1 ноември, посланиците на 11 държави в България (Съединените американски щати, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция) осъдиха инцидента и застанаха зад ЛГБТИ общността. "ЛГБТИ правата са основни човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество", се казва в декларацията. Част от дипломатите са посетили и общностния център в знак на подкрепа.


За какво трябва да бъде разследван Расате


"Главният прокурор все пак ще отправи мотивирано искане до Централната избирателна комисия за сваляне на имунитета му, но това означава, че той трябва да бъде подведен под наказателна отговорност. Може би все пак им е необходимо някакво техническо време, за да се извършат определени действия по установяване на извършителите", смята Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).


Според него е положително, че е имало осъдителна реакция на тези действия от представители на всички водещи политически сили. "Мисля, че общественото мнение също осъжда това деяние. Очаквам и международните ни партньори да реагират. На този фон, ако прокуратурата продължава да бездейства, ще е странно. Още повече че прокуратурата по разпоредена от Гешев проверка поиска да се заличи регистрацията на "Български национален съюз - Еделвайс" миналата година, които са организаторите на Луков марш, като тогава се посочваше, че те са създали и военизирана структура", казва още Славев.


"Това е престъпление, извършено от омраза - очевидно е, че то е продиктувано от хомофобски подбуди, които цивилизацията, към която принадлежим, е осъдила и наказва. Темата е по-широка, но такива политици от типа на Боян Расате се хранят от такива скандали. За тях това е единственият възможен трамплин, единственото, с което може да ги забележим в публичното пространство. Когато един човек не може да си служи с идеи, си служи с юмруци и насилие. Още повече че има публична информация, че този човек е многократно задържан и осъждан", коментира Славев.


Той изрази надежда да има ефективно разследване, доколкото обикновено прокуратурата свежда тези деяния до хулиганство, вместо да ги разграничава специфично като престъпления, породени от омраза. "Това е въпрос на законодателство", смята Славев. Според Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) "водещо ще е повреждането на имуществото, което е престъпление от общ характер", докато ударът срещу момичето, което е с лека телесна повреда, най-вероятно да бъде квалифицирано от частен характер. Но дори ако бъде квалифицирана като хулиганство, все така ще се прикрие хомофобският мотив. Напомни обаче, че по делото за убийството на Михаил Стоянов през 2008 г. и районният, и окръжният съд намериха, че хомофобските подбуди не са тъждествени на хулиганските.


Славев постави въпроса и защо ЦИК въобще е допуснала да регистрира кандидати, които очевидно изповядват антидемократични принципи, а медиите през годините толерират появяването им на екран. "Докога ние като общество няма да си дадем ясна сметка, че нацистки и фашистки елементи не само съществуват сред нас, а дори са издигнати на трибуна, че да искат и упражняването на политическата власт? Възможно ли е през 2021 г. насилието да е политическо средство? Ефективното разследване и наказание е само едната страна", пита риторично Славев.


Според Стоянов властите трябва да направят внимателен анализ на дейността на Расате и на партиите и организациите, където членува и в чието управление участва. По думите му, ако дейността им е насочена против устоите на демокрацията и правата на човека, ако е в разрез със закона, прокуратурата трябва да предприеме необходимото да бъдат те прекратени. "Лично за Расате голяма промяна обаче надали ще има. В очите на симпатизантите си той е герой и получава похвали в социалните мрежи. Това е ясен знак, че е време българските власти да започнат да мислят за радикализацията не само през перспективата на ислямисткия тероризъм, но и на "домашните" крайни националистически организации. Мерките, предвидени в националните стратегии и други документи относно радикализма, трябва да бъдат прилагани в пълна сила и към тях", коментира още Стоянов.


Защо се стигна до нападението?


"Наблюдаваме в последната година, че в рамките на предизборните кампании на политически сили и кандидати, които откровено нямат шансове за влизане във властта, правят странни популистки прояви, с които да се спечелят гласовете на поне минимална част от населението, която вярва, че различните хора трябва да бъдат тормозени и изгонени", коментира адвокат Силвия Петкова. По думите й предходните избори са показали, че това няма как да стане. За съжаление такива акции няма да спрат, докато не бъде направена необходимата промяна в Наказателния кодекс, където изрично да се предвидят санкции за престъпленията, които се извършват по някакви дискриминационно подбуди - пол, сексуална ориентация, полова идентичност.


Според нея това не се случва, защото няма политическата воля за такива промени.


* заглавието е редактирано в 20:09 ч.

Ключови думи към статията:

Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Расатето отдавна е под контрола на ДАНС респективно на Геши с който са като сиамски близнаци. След като самоубиха един от активистите му той е изпълнява поръчките им да представя националистите като полуидиоти.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Расате трябва да подлежи малко в затвора, сигурен съм че ще се върне много по - широко скроен от там.

 4. 4 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Боян Расате казва истината. Той е почтен българин, за разлика от тези, които го обвиняват. Той не получава пари от Запад, а работи честно за добруването на Българско.

 5. 5 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  в коя част точно ще е по-широко скроен :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 6. 6 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Расатето отдавна е под контрола на ДАНС респективно на Геши с който са като сиамски близнаци. След като самоубиха един от активистите му той е изпълнява поръчките им да представя националистите като полуидиоти.
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  Ха, как може един идиот да се представя като полу-такъв?

 7. 7 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#2] от "Свинчуга":

  Всъщност те са завършени идиоти. Полуидиоти би било напредък или поне показване в добра светлина.

 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  "В очите на симпатизантите си той е герой и получава похвали в социалните мрежи. Това е ясен знак, че е време българските власти да започнат да мислят за радикализацията не само през перспективата на ислямисткия тероризъм, но и на "домашните" крайни националистически организации. Мерките, предвидени в националните стратегии и други документи относно радикализма трябва да бъдат прилагани в пълна сила и към тях","

  Това даже не бях го прочел но напълно потвърждава първият ми коментар че е използван от турската служба ДАНС като Ван дер Любе за да приравнят националистите с ислямските терористи.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Много ясно, че за хулиганство трябва да се разследва. Не може всеки да влиза където си иска и да троши чужда собственост.

 11. 11 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 822 Неутрално
 12. 12 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Аайде ще се допълни бройката на невменяеми, зависими биячи и контрапротестиращи на разположение на мафията.

 13. 13 Профил на vip37649678
  vip37649678
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Получил е нареждания от господарите си в САЩ.

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2788 Весело

  Не е лошо :)) Съдейки по коментарите тук..., отиде един процент от ГЕРБ...:)

 15. 15 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Льош Гешеф льош

  Къде е г-н Иванов да ни обясни как Гешев е чакал пред Берлин три деня

  Пеевски да му разреши да сваля имунитети.

  Ах каква топка беше отървана тука...

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Весело

  Браво на Виктор Николаев а Гешев можеше още да се чуди.

 17. 17 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 159 Неутрално

  Ако бяхме страна със закони , тоя отдавна да търка нара в затвора, а ние "най-демократичните" в света ще го регистрираме за президентски избор. Абсурдистан!!!

 18. 18 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Расате е един маргинал търсещ шум около него та белким вземе някой друг глас.

 19. 19 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#14] от "dejmos":

  Отидоха поне 4% от подкрепата за ДеБъ и Продължаваме Измамата на боклука

 20. 20 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Не вярвам да има последствия, но все пак ще е хубаво един "истински мъж" като тоя да попадне за няколко годинки при едни други "истински мъже", където всъщност му е мястото.

 21. 21 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#15] от "diq55699032":

  Пич, съмнявам се, че и ти си разбираш глуп..о.стите, които пишеш.

 22. 22 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Получил е нареждания от господарите си в САЩ.
  —цитат от коментар 13 на vip37649678


  Хората му веят рукия байрак......

 23. 23 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dimitar Kunev":

  На Расате не могат нищо да му направят! Най-много безплатна реклама за геройство! А на тези, дето не само си го допират, ами си го и вкарват изотзадзе и го демонстрират с паради, 99,99% от народа с удоволствие ще им отпори по няколко шамара! Много съм любопитен те какво ще направят, освен да се жалват, да реват, да врещят, да се сополивят, да кършат китки и да пърдят заплашително като тромпети!

 24. 24 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Ей сега ще ревнат лумпените от Гвардия, че това е политическа поръчка. Така ще мобилизират избирателите си и в резултат гласувалите за този Боян ще бъдат с 50 повече от очакваното. Сигурно се познават по име. Краставите магарета се надушват отдалече.

 25. 25 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1661 Весело

  До коментар [#1] от "Julian Mall":

  Има ли днешни "националисти", които да не са на руска ясла? Като захванем от групата "възрожденци" - " Възраждане" /Копейкин/, "Русофили за възраждане на ... България" /Малинов/ , "Алтернатива за българско възраждане"/Румен Петков/ , та стигем до старите познати Атака , НФСБ и Воля . Миризма на руски партенки се носи даже и от ВМРО...

 26. 26 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 714 Весело

  Малее, три дни за такъв сложен казус. Дано гусин Гешев да не го е заболяла много главата от толкова размисли.

  Ами... глупав човек съм, да.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2919 Любопитно

  "Дотогава единствената реакция от страна на държавното обвинение беше коментар на говорителя на Гешев - Сийка Милева, която обяви, че се изчаква какво ще реши компетентната Софийска градска прокуратура."

  И какво трябваше да "обяви Сийка Милева" - че грабва пищова и търчи да арестува Расате?

  =====

  "Според съобщението на държавното обвинение разследването, започнало в пето районно управление за хулиганство, като са събрани достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност и предявяване на обвинения спрямо Боян Расате."

  Разследването със сигурност не е "три дни размисъл"!

  Съвсем през просото я подкарахте законността, която веете като знаме, уж.

 29. 29 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#10] от "stargate":

  Иначе хората няма да разберат, че все още съществува. Добре, че в България този типаж е крайно рядък и ще вземе около 300 гласа от родната и кварталните пианки.

 30. 30 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 820 Весело

  До коментар [#28] от "Галя Станчева":

  Дневник демонстрират изключително "плоска" медийна пропаганда, но като за тази таргет група върши работа.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 31. 31 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Много се съмнявам прокуратурата да сглоби свестно дело, макар на всички да е известно какво се е случило. Просто тяхната некомпетентност е чутовна, в състояние са да претаковат и най-ясното дело само поради негодността си да съберат и надпишат едни едни доказателства по кодекса. Къде го правят нарочно, къде щото толкова си могат. Пък и нали после корумпнираният български съд им е виновен или сключват някое бързо споразумение.
  Успех де. Хулиганството, особено пък такова нагло, трябва да се наказва строго.

 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  И все така по сценария.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Поредния очевиден нагласен цирк с познати актьори!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 34. 34 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  бравос, а дедо гуци кога... явно нема никакъв проблем през ден да обяснява на матряла как го тровели с ваксини, м... или се опасяват, че ще пледира невменяемост предизборно хахах

 35. 35 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 485 Неутрално
 36. 36 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 976 Неутрално

  .... Той не получава пари от Запад, а ....
  —цитат от коментар 4 на Dimitar Kunev


  ... получава пари от изток!!!

  : ))))))))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 37. 37 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Имунитетът на г-н Петков, кога ?

 38. 38 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  След три дни размисъл Гешев поиска и получи имунитета на Расате
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  След три дни размисъл Лора Филева измислила как да заработи хонорар за сметка на Главния прокурор.
  Е, не ѝ се е получило

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 39. 39 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 875 Неутрално

  явно нема никакъв проблем през ден да обяснява на матряла как го тровели с ваксини, м...
  —цитат от коментар 34 на extraCACA


  Ами няма никакъв проблем, да. Да говориш свободно все още не е престъпление. И възможността да слушаме как ВСЕКИ говори свободно е едно от най-ценните неща, които имаме, и ще е адски тъпо да му видим сметката заради някакъв грип.
  Престъпление е да нахлуеш в чужда частна собственост и да трошиш и да посягаш на хората.
  Схващаш разликата?
  Молим свидетелите на ковида да не си измисляте нов Наказателен кодекс, а да се съсредоточите върху статията, под която коментирате.

 40. 40 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  А вандалстващите миналото лято?

 41. 41 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Расате се позовава на 5-а поправка на САЩ, за да не си навреди???!!! Този човек добре ли е? Имах някакви съмнения, но след тези негови думи...

 42. 42 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 41 Неутрално

  да представя националистите като полуидиоти.
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall

  Което е грешка, защото те са цели идиоти.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#39] от "Green Day":

  Всяка хулиганска проява, вандалски акт, рушене на частна и публична собственост, насилие срещу други хора и т.н. трябва да се разследва, а виновните привлечени под съдебна отговорност и наказани.
  Без изключение.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1697 Любопитно

  Филева, чухте ли в редакцията другата "прокурорска" новина днес? Че президентинът Радев е на прокурор, подаден е сигнал срещу него.
  Не сте чули? Нищо, и утре е ден да го отбележите това нищожно събитийце в кратките вести.
  Лека нощ и приятни сънища! 😴 🛏️

 46. 46 Профил на Долу Винету
  Долу Винету
  Рейтинг: 18 Весело

  Три дена Геши е чакал разрешение от Pi Ar Sevi Boiko.

  КВИЧЕНЕ, ВРЪЩАНЕ на МАНДАТ, КВИЧЕНЕ! УСПЕХ ГЕРБИДЖИ!
 47. 47 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Пропагандна статия на джендър либерасткото братство.Сульо и Пульо дават мнение, имат изисквания, прокарват нео либерастките пропагандни тези..Една шепа грантаджии, на които доходите им зависят от това ни надуха главите..Нищо ново под слънцето и пак ще е с нулева успеваемост..Щом и българомразците от БХК са в списъка на трупата..

  Sic transit gloria mundi
 48. 48 Профил на Долу Винету
  Долу Винету
  Рейтинг: 18 Весело

  До коментар [#44] от "nxl27679751":

  Ма верно ли бе другарю? И от кога прокуратурата има почивен ден?

  КВИЧЕНЕ, ВРЪЩАНЕ на МАНДАТ, КВИЧЕНЕ! УСПЕХ ГЕРБИДЖИ!
 49. 49 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Боян Расате казва истината. Той е почтен българин, за разлика от тези, които го обвиняват. Той не получава пари от Запад, а работи честно за добруването на Българско.
  —цитат от коментар 4 на Dimitar Kunev

  Расатето ти е един долен боклук!
  Дори няма куража да си признае, че е ръководил погрома.
  Мъж, та дрънка, да влезе с десетина кретени като себе си и да ошамари едно момиче.
  Сигурно и ти си същият боклук като него.

 50. 50 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  А ето я и целта.Специално правосъдие за специалната джендър каста:


  От статията:

  "За съжаление такива акции няма да спрат, докато не бъде направена необходимата промяна в Наказателния кодекс, където изрично да се предвидят санкции за престъпленията, които се извършват по някакви дискриминационно подбуди - пол, сексуална ориентация, полова идентичност."

  Sic transit gloria mundi
 51. 51 Профил на Долу Винету
  Долу Винету
  Рейтинг: 18 Весело

  До коментар [#37] от "Хай Буй":

  На завръщането на Баш Главатаря от Банкя на бял слон!

  КВИЧЕНЕ, ВРЪЩАНЕ на МАНДАТ, КВИЧЕНЕ! УСПЕХ ГЕРБИДЖИ!
 52. 52 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Защо трябва да има разлика между хулигански подбуди и престъпление от омраза, ако резултатът е един и същ? Да не би под "хулигански подбуди" да се разбира любов към ближния?
  Значи, ако някй пребие или (не дай, Боже) убие възрастен човек за да го ограби трябва да се наказва по-леко от същото престъпление, извършено срещу представител на някое малцинство при един и същ резултат за потърпевшия?

 53. 53 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#52] от "pamela":

  Защото това е крайната цел на identity politics..Специални права ьа привилегированата джендър каста.

  Sic transit gloria mundi
 54. 54 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Прекаляването със свободата на личността , в ущърб на общоприети ценостти у нас , би следвало също да се санкционора като хулиганство.....иначе, нека всеки се мисли за какъвто иска, но не и да дразни останалите.

 55. 55 Профил на Долу Винету
  Долу Винету
  Рейтинг: 18 Весело

  До коментар [#52] от "pamela":

  Защото ИМА разлика. Ама от това да я схванеш те делят половин вагон книги....

  КВИЧЕНЕ, ВРЪЩАНЕ на МАНДАТ, КВИЧЕНЕ! УСПЕХ ГЕРБИДЖИ!
 56. 56 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Прочетете го внимателно, мисля че това е тревожно:
  "За съжаление такива акции няма да спрат, докато не бъде направена необходимата промяна в Наказателния кодекс, където изрично да се предвидят санкции за престъпленията, които се извършват по някакви дискриминационно подбуди - пол, сексуална ориентация, полова идентичност...."

  Да не стане така, че НК ще санкционира единствено агресиите по дискриминационни подбуди - пол, сексуална ориентация, полова идентичност?

 57. 57 Профил на Долу Винету
  Долу Винету
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#53] от "Hristov":

  Няма никакви "специални" права. Дискриминация може да има на всякакъв признак, вкл. и спрямо дъщеря ти, защото е жена.

  КВИЧЕНЕ, ВРЪЩАНЕ на МАНДАТ, КВИЧЕНЕ! УСПЕХ ГЕРБИДЖИ!
 58. 58 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#55] от "Долу Винету":

  Нали? Всички животни са разни, но някои са по-равни?
  Това ли е разликата?
  Нима страданието на пострадалия или на близките му е различно?
  Какво пише по въпроса във книгите, които съм пропуснала?

 59. 59 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Съжалявам, в бързината съм допуснала грешки.
  Да се чете "В книгите".

 60. 60 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  До коментар [#56] от "pontius_glarus":

  И това:
  "...докато ударът срещу момичето (от Боян Расате), което е с лека телесна повреда, най-вероятно да бъде квалифицирано от частен характер...."

  Т.е. да удариш някого не е кой знае какво.

 61. 61 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1236 Любопитно

  уж с еднакви права, ама ако не си хомосексуалист - хулиганство, ако си хомосексуалист, вестник Гейско знаме тръби, че е "тероризъм" ...

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  А ето я и целта.Специално правосъдие за специалната джендър каста:

  От статията:
  "За съжаление такива акции няма да спрат, докато не бъде направена необходимата промяна в Наказателния кодекс, където изрично да се предвидят санкции за престъпленията, които се извършват по някакви дискриминационно подбуди - пол, сексуална ориентация, полова идентичност."
  —цитат от коментар 50 на Hristov


  В [#56] акцентирах върху същото. Полицията отишла на място след половин час, а в Прокуратурата размишлявали още 3 дни - дали е престъпление да влезеш в някакъв център(офис) да биеш, да чупиш, да пукаш гуми? По нашия НК не е кой знае какво, и тъй като расатето е с имунитет, всички били крайно притеснени. Накрая 11 посланника реагирали, и наш Гешев се размърдал.

  Явно по НК не е престъпление да влезеш някъде и да биеш, и да чупиш! И може би ще стане престъпление, ако е по някакви дискриминационни подбуди. Е това е нашата бБлгария!

 64. 64 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#55] от "Долу Винету":

  Обясни, моля.

 65. 65 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#55] от "Долу Винету":

  Защото повече от вагон книги съм прочела и съм с юридическо образование. И пак не разбирам защо според някои новолеви западноправни течения определени групи хора са "привилегировани" жертви.
  Техните "доводи" съм ги чела и отхвърлила, но ти може да изцедиш нещо ново.

 66. 66 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Расатето отдавна е под контрола на ДАНС респективно на Геши с който са като сиамски близнаци. След като самоубиха един от активистите му той е изпълнява поръчките им да представя националистите като полуидиоти.
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  Елена Ваташка, кандидат за вицепрезидент на Р. България, посочена от расатето, е координатор на фенклубовете (момчетата за всякакви поръчки), е почти недосегаема. Мутреса-мръсница!

 67. 67 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Пропагандна статия на джендър либерасткото братство.
  —цитат от коментар 47 на Hristov


  Не "джендър либерасткото братство" си налага позицията с побой над жени, изпражнение такова.
  Искрено се надявам брат ти да ти изневери с мъж сега.

 68. 68 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Въпросът е защо още не е поискан имунитета на Киро

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 69. 69 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Весело

  До коментар [#62] от "Долу Винету":

  Избягване на конкретен отговор.
  Разбрах.

 70. 70 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  "Защото това е крайната цел на identity politics..Специални права ьа привилегированата джендър каста...."

  само архипримитив може да мисли, че е мъжкарско да биеш някого под претекст, че бил "джендър"

 71. 71 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Боян Расате казва истината. Той е почтен българин, за разлика от тези, които го обвиняват. Той не получава пари от Запад, а работи честно за добруването на Българско.
  —цитат от коментар 4 на Dimitar Kunev  А ти си глу**ндър от световна величина !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 72. 72 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Прекаляването със свободата на личността , в ущърб на общоприети ценостти у нас , би следвало също да се санкционора като хулиганство.....иначе, нека всеки се мисли за какъвто иска, но не и да дразни останалите.
  —цитат от коментар 54 на Николай Бучков

  Тези в АПАРТАМЕНТА с какво са подразнили расатето и шпицкомандата му?
  А, да, сигурно са отворили прозорците към Дондуков и са крещели мръсни гейщини на минувачите?

 73. 73 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#34] от "extraCACA":

  А Кирил Петков кога?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 74. 74 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#70] от "pontius_glarus":

  Изобщо не става въпрос, че е мъжкарско, само това оставаше! Да биеш когото и да е престъпление и всяко престъпление трябва да се наказва, а престъпленията против личността трябва да се наказват особено строго и безкомпромисно.
  Въпросът е с какво да биеш гей е по-различно от това да биеш когото и да е друг. По-лошо, по-добро, по-мъжкарско, по-немържкарско, по-опасно, по-приемливо, по... каквото и да е. Каква е разликата?

 75. 75 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Весело

  До коментар [#62] от "Долу Винету":

  Хе-хе! Всъщност зная дежурния отговор: "По-висока обществена опасност!?"
  Базирано на какво? Кой психопат е по-опасен за обществото?

 76. 76 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  "...А Кирил Петков кога?"

  Оплачи се до посолствата на 11-те страни. Те ще те разберат. За по-авторитетно добави, че не си джендър, а мАж!

 77. 77 Профил на Ганьо шотландският боецъ
  Ганьо шотландският боецъ
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dimitar Kunev":На Расате не могат нищо да му направят! Най-много безплатна реклама за геройство! А на тези, дето не само си го допират, ами си го и вкарват изотзадзе и го демонстрират с паради, 99,99% от народа с удоволствие ще им отпори по няколко шамара! Много съм любопитен те какво ще направят, освен да се жалват, да реват, да врещят, да се сополивят, да кършат китки и да пърдят заплашително като тромпети!
  —цитат от коментар 23 на Santos


  А какво искаш да направят? Да дойдат да ти изпотрошат апартамента ли?

  Ако за теб основното нещо в света е юмручната сила, то нямаше да излезеш от пещерата.

 78. 78 Профил на Долу Винету
  Долу Винету
  Рейтинг: 18 Весело

  До коментар [#65] от "Green Day":

  Язък ти за образованието начи. Най-елементарното нещо да кажем е, че мотивите в едно престъпление са също толкова важни, колкото и последиците от него. От гледна точка на това, как трябва да го третира закона.

  КВИЧЕНЕ, ВРЪЩАНЕ на МАНДАТ, КВИЧЕНЕ! УСПЕХ ГЕРБИДЖИ!
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  До коментар [#70] от "pontius_glarus":..... Да биеш когото и да е престъпление и всяко престъпление трябва да се наказва, а престъпленията против личността трябва да се наказват особено строго и безкомпромисно.
  Въпросът е с какво да биеш гей е по-различно от това да биеш когото и да е друг. По-лошо, по-добро, по-мъжкарско, по-немържкарско, по-опасно, по-приемливо, по... каквото и да е. Каква е разликата?
  —цитат от коментар 74 на Green Day


  +++
  Абсолютно съм съгласен с теб. Ако правозащитните органи и служби бяха реагирали адекватно, проблем нямаше да има, и посланиците нямаше да реагират. Но в случая те са се ослушвали, защото биячът бил "техен" човек (Расате), биячите също (от фен клубовете).

  И наистина има риск законът в един момент да защитава само ЛГБТ-тата, а останалите случаи да ги неглижира.

 81. 81 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Между другото, били са общо 11 човека! защо не са потърсени? Пак ли посланиците трябва да напомнят на нашите правозащитни органи да си свършат работата?

 82. 82 Профил на sturmgewehr
  sturmgewehr
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Лоро,ма!Някакъв проблем ли имаш с Гешев,ма?Ти какво искаш,45 минути след нападението вече да му поиска имунитета ли,ма?Защо не попиташ идола си Радев не му ли беше достатъчно цяло лято да поиска оставката на тарикатчето,което го подхлъзна ? А ? Защо,ма?

 83. 83 Профил на Долу Винету
  Долу Винету
  Рейтинг: 18 Весело

  До коментар [#65] от "Green Day":

  Не знам какво си "чела" ама като не можеш да различиш критерия от целта, начи не е било достатъчно. Законът не създава привилегии, когато квалифицира определен състав спрямо качеството на даден субект (било извършител или жертва), а защитава определени отношения като обект.

  КВИЧЕНЕ, ВРЪЩАНЕ на МАНДАТ, КВИЧЕНЕ! УСПЕХ ГЕРБИДЖИ!
 84. 84 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Между другото, били са общо 11 човека! защо не са потърсени? Пак ли посланиците трябва да напомнят на нашите правозащитни органи да си свършат работата?
  —цитат от коментар 81 на pontius_glarus

  Правозащитният орган от половин година е другарят Рашков.
  Питай него защо полицията си бърка в носа по тоя случай.

 85. 85 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Това парче Расате е рядко тъпо. Каква 5та поправка какви 5лева?!

 86. 86 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 404 Неутрално

  На 30.10.2021 г. в 17:30 ч. е извършено неприятно нападение. За щастие, няма сериозно пострадали. Образувано е досъдебно производство, което вероятно е докладвано на дежурен прокурор на 31.10.2021 г. (неделя). Установен е особен субект, затова папката е изпратена в друга прокуратура. Назначен е следовател, извършени са разпити, разпознавания и други. На 01.11.2021 г. прокурорът е стигнал извод, че са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. Същия ден е изпратено искане до Йорист на годината 2020 г., който същия ден е сезирал ЦИК.

  И въпросът тук е ОТ КОГА до кога "Дневник" ги брои тия три дни размисъл? :)

  ----
  Уточнение: Към 20:05 -20:15 ч. заглавието в "Дневник" беше сменено на "два дни", но въпросът с броенето остава. Както и в какъв срок се очаква да се проведе едно разследване по НПК...

 87. 87 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Защо трябва да има разлика между хулигански подбуди и престъпление от омраза, ако резултатът е един и същ? Да не би под "хулигански подбуди" да се разбира любов към ближния? Значи, ако някй пребие или (не дай, Боже) убие възрастен човек за да го ограби трябва да се наказва по-леко от същото престъпление, извършено срещу представител на някое малцинство при един и същ резултат за потърпевшия?
  —цитат от коментар 52 на pamela


  Ами предполагам защото повечето хора - вкл. и отговорните власти, като част от този народ - биха реагирали по един начин в случай на един циганин, убил възрастен човек за да го ограби, и по съвсем друг начин, ако "патриот" като Расате убие един "педал". Да не си и помислим какво ще бъде ако педалът е циганин.

  Надявам се схващаш разликата...

 88. 88 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  [quote#27:"SSS"][/quote]

  Ма няма ве, 600 х. българи кат го видят Баце как го е снимала курвата напреки на кревата пиен тотал щета и си викат е тва е моя човек той същио кат мен глей го мъжкар сигур я е шпорил яко тая

 89. 89 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#83] от "Долу Винету":

  И какви са отношенията, които законът следва да защитава, квалифицирайки хомофобията като нещо по-специално от "хулигански, расистки или ксенофобски подбуди", което си е квалифицирано в сега действащия НК?
  С какво нахлуването в ЛГБТ центъра е някакво по-специално, по-зловредно хулиганство, отколкото ако, да кажем, бяха потрошили фризьорски салон или магазин за алкохол, или цветарница?

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#34] от "extraCACA":А Кирил Петков кога?
  —цитат от коментар 73 на AModoMio


  Ай ся

 92. 92 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#70] от "pontius_glarus":Изобщо не става въпрос, че е мъжкарско, само това оставаше! Да биеш когото и да е престъпление и всяко престъпление трябва да се наказва, а престъпленията против личността трябва да се наказват особено строго и безкомпромисно. Въпросът е с какво да биеш гей е по-различно от това да биеш когото и да е друг. По-лошо, по-добро, по-мъжкарско, по-немържкарско, по-опасно, по-приемливо, по... каквото и да е. Каква е разликата?
  —цитат от коментар 74 на Green Day


  Наистина ли не схващаш каква е разликата? Да биеш някого защото бил с черна или жълта кожа? Или защото имал различна сексуална идентичност?

  Да ти го напиша в твоя контекст - представи си че си в една африканска държава, ходиш си мирно по пътя и някой си техен Расате те напада, защото си бял...

  Схващаш ли?

 93. 93 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 822 Неутрално
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#94] от "courage.tcd":

  Съжалявам те най-искрено, ако не си разбрал, че отговарям на несретния @Ганьо шотландският боецъ! Ако искаш, върни се на неговия коментар по мой адрес и може би ще разбереш! А сега чао, аз отивам да гледам Wolverhampton Wanderers срещу Everton!

 96. 96 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#87] от "xhi13317223":

  Затова има съд, който да се ръководи от законите, а не от емоциите.

 97. 97 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#87] от "xhi13317223":Затова има съд, който да се ръководи от законите, а не от емоциите.
  —цитат от коментар 96 на pamela


  Съдът съди според законите, а законите би трябвало да са съобразени със спецификата и разликите, нали? Дали един изнасилвач би трябвало да бъде съден по един аршин ако става дума за изнасилване на дете или на възрастен, например? Защото и в двата случая, "резултатът е един и същ", а?

 98. 98 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#97] от "xhi13317223":

  Естествено е престъпленията срещу деца да се наказват по-строго, отколкото престъпления срещу възрастни по много причини.
  Но в случая не става дума за деца, нали?

 99. 99 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#94] от "courage.tcd":Съжалявам те най-искрено, ако не си разбрал, че отговарям на несретния @Ганьо шотландският боецъ! Ако искаш, върни се на неговия коментар по мой адрес и може би ще разбереш! А сега чао, аз отивам да гледам Wolverhampton Wanderers срещу Everton!
  —цитат от коментар 95 на Santos


  Няма смисъл хикс е

 100. 100 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#39:"Green Day"][/quote]

  свободно ше си гугукате у хоремака в банки... щом ше си играете на политици, ше се съобразявате... викат му "приличие" на това

  айсиктир и селендурски номера... тейкото на сачева, дъртия комунист сигурно ей така я извърташе целата лудница от сутрин до вечер шеесе години, м... арееее, който не харесва - обратно у шумата, там нема кой да ви придиря

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK