Прокуратурата си запазила хладилници, косачка и малък трактор от Бюрото по защита

С промени в законодателството в последния работен ден на 46-ото Народно събрание Бюрото по защита на свидетелите бе преместено от прокуратурата в министерството на правосъдието.

© Юлия Лазарова

С промени в законодателството в последния работен ден на 46-ото Народно събрание Бюрото по защита на свидетелите бе преместено от прокуратурата в министерството на правосъдието.Прокуратурата не е предала на Министерството на правосъдието (МП) общо 60 вещи на Бюрото по защита, сред които 15 автомобила, косачка, хладилници и дори малък трактор. Това съобщи в интервю пред БНР новият правосъден министър Иван Демерджиев.


По думите на министъра Бюрото за защита, което отскоро премина на подчинение на министъра на правосъдието, работи без напрежение и трусове. Той коментира и делото за прехвърлянето на имуществото на бюрото към министерството, образувано в Конституционния съд по искане на главния прокурор.


"Ако наистина въпросът с прехвърляне на имущество от бюрото е толкова важен, че да се превръща в конституционен проблем, за мен възниква въпросът защо толкова вещи са извадени от това имущество и са разпределени в различни структури на прокуратурата. Става дума за над 15 автомобила и други вещи, включително косачка и малък трактор. Те са били зачислени на бюрото и сега не се предават на министерството. От една страна се поддържа тезата, че въпросът с имуществото е конституционен, от друга се твърди, че бюрото може да е в министерството, но без имуществото", обясни министър Демерджиев.
Той припомни, че до 2014 г., когато бюрото е било към правосъдното министерство и е разполагало с по-нисък клас автомобили и по-евтини вещи, са се охранявали два пъти повече лица от сега, когато има скъпи автомобили и техника.


"Тези вещи са за защита на свидетели, не за обслужване на този, който управлява бюрото. И никой в министерството няма да ги ползва не по предназначение", допълни министърът.


Той подчерта, че няма напрежение и трусове в Бюрото по защита след преминаването му в министерството. "Не знам защо се насажда напрежение, каквото липсва. Взаимодействието между служителите му и Главна дирекция "Охрана" ще повиши нивото на професионализъм и в двете структури и те строго и стриктно ще спазват закона", каза Демерджиев.


Министърът коментира и залегналите реформи в сферата на правосъдието в Плана за възстановяване и устойчивост. Той подчерта, че именно Европейската комисия е поставила темата за разрешаване на въпроса с отговорността на главния прокурор, както и за възможността за обжалване на отказите да се образуват досъдебни производства.


"Тези въпроси се намират в плана и са развити по инициатива на ЕК. Първият призив на комисията беше да бъдем по-решителни в мерките, които разписваме. Това е възможност да се постави началото на редица необратими процеси, които в крайна сметка да решат проблеми, натрупани в годините. Реакцията е положителна, работим интензивно", заяви министър Демерджиев.


Той допълни, че финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост идва с изискването България да вземе мерки за върховенството на правото.


"Европейската комисия поставя пред нас изискването върховенството на правото и неговото спазване да стане залог за получаването на милиарди. Реформите в сферата на правосъдието са цената за тези милиарди. ЕК повече не иска да чака реформи - иска да ги види приведени в действие", коментира министърът.


По негови думи българските депутати, които ще приведат разписаните мерки в действие, трябва да знаят, че тези реформи не са самоволно разписани, а са плод на очакванията и изискванията на европейските ни партньори. Той допълни, че кабинетът не е залагал реформи, които касаят конституционната рамка, защото подобна промяна изисква повече време, тежък дебат и по-големи мнозинства. Веднага след гласуването на законопроекта Гешев предупреди, че ще се обърне към Конституционния съд заради прехвърлянето и на всички материални активи на бюрото към правосъдното ведомство и на 13 октомври поиска от КС да се произнесе по въпроса, но решение на съда все още няма.


На 7 октомври Конституционният съд (КС) прекрати друго дело, свързано с Бюрото по защита на свидетелите. То бе образувано по искане на президента Румен Радев да обяви структурата и мястото на Бюрото по защита на свидетелите на подчинението на главния прокурор за противоконституционни.


Причината делото да бъде прекратено и да няма произнасяне по него по същество е, че в последния работен ден на 46-ото Народно събрание бяха приети законодателни промени, с които бюрото премина към Министерството на правосъдието и на практика въпросът вече е решен и няма смисъл от произнасяне по него.


В началото на октомври на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет бившият министър на правосъдието Янаки Стоилов изиска от представляващия ВСС Боян Магдалинчев да представи отчет за движимите активи на Бюрото по защита. По думите на Стоилов една значителна част от движимите активи на бюрото са били прехвърлени към прокуратурата, но са платени от общия бюджет на ВСС и би трябвало да останат за нуждите на бюрото.


На 30 септември Иван Демерджиев (по това време зам.-министър) съобщи, че са получени сигнали за това, че са разпродавани бронирани автомобили, собственост на бюрото. От доклад, представен във ВСС, се разбра, че в рамките на около две седмици, докато парламентът е обсъждал прехвърлянето на Бюрото по защита на свидетелите от прокуратурата към Министерството на правосъдието, са издадени 3 заповеди, с които общо 20 автомобила (два от тях специализирани и бронирани на стойност общо около 1 млн. лв.), компютри, металдетектор и друга техника са били прехвърлени за ползване от прокуратурата.


Прехвърлянето на имуществото е станало със заповеди, подписани от заместници на Гешев, а само месец и половина след като най-скъпите автомобили отиват за ползване от прокуратурата, Гешев твърди, че тя вече няма нужда от тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK