Прокуратурата си запазила хладилници, косачка и малък трактор от Бюрото по защита

С промени в законодателството в последния работен ден на 46-ото Народно събрание Бюрото по защита на свидетелите бе преместено от прокуратурата в министерството на правосъдието.

© Юлия Лазарова

С промени в законодателството в последния работен ден на 46-ото Народно събрание Бюрото по защита на свидетелите бе преместено от прокуратурата в министерството на правосъдието.Прокуратурата не е предала на Министерството на правосъдието (МП) общо 60 вещи на Бюрото по защита, сред които 15 автомобила, косачка, хладилници и дори малък трактор. Това съобщи в интервю пред БНР новият правосъден министър Иван Демерджиев.


По думите на министъра Бюрото за защита, което отскоро премина на подчинение на министъра на правосъдието, работи без напрежение и трусове. Той коментира и делото за прехвърлянето на имуществото на бюрото към министерството, образувано в Конституционния съд по искане на главния прокурор.


"Ако наистина въпросът с прехвърляне на имущество от бюрото е толкова важен, че да се превръща в конституционен проблем, за мен възниква въпросът защо толкова вещи са извадени от това имущество и са разпределени в различни структури на прокуратурата. Става дума за над 15 автомобила и други вещи, включително косачка и малък трактор. Те са били зачислени на бюрото и сега не се предават на министерството. От една страна се поддържа тезата, че въпросът с имуществото е конституционен, от друга се твърди, че бюрото може да е в министерството, но без имуществото", обясни министър Демерджиев.
Той припомни, че до 2014 г., когато бюрото е било към правосъдното министерство и е разполагало с по-нисък клас автомобили и по-евтини вещи, са се охранявали два пъти повече лица от сега, когато има скъпи автомобили и техника.


"Тези вещи са за защита на свидетели, не за обслужване на този, който управлява бюрото. И никой в министерството няма да ги ползва не по предназначение", допълни министърът.


Той подчерта, че няма напрежение и трусове в Бюрото по защита след преминаването му в министерството. "Не знам защо се насажда напрежение, каквото липсва. Взаимодействието между служителите му и Главна дирекция "Охрана" ще повиши нивото на професионализъм и в двете структури и те строго и стриктно ще спазват закона", каза Демерджиев.


Министърът коментира и залегналите реформи в сферата на правосъдието в Плана за възстановяване и устойчивост. Той подчерта, че именно Европейската комисия е поставила темата за разрешаване на въпроса с отговорността на главния прокурор, както и за възможността за обжалване на отказите да се образуват досъдебни производства.


"Тези въпроси се намират в плана и са развити по инициатива на ЕК. Първият призив на комисията беше да бъдем по-решителни в мерките, които разписваме. Това е възможност да се постави началото на редица необратими процеси, които в крайна сметка да решат проблеми, натрупани в годините. Реакцията е положителна, работим интензивно", заяви министър Демерджиев.


Той допълни, че финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост идва с изискването България да вземе мерки за върховенството на правото.


"Европейската комисия поставя пред нас изискването върховенството на правото и неговото спазване да стане залог за получаването на милиарди. Реформите в сферата на правосъдието са цената за тези милиарди. ЕК повече не иска да чака реформи - иска да ги види приведени в действие", коментира министърът.


По негови думи българските депутати, които ще приведат разписаните мерки в действие, трябва да знаят, че тези реформи не са самоволно разписани, а са плод на очакванията и изискванията на европейските ни партньори. Той допълни, че кабинетът не е залагал реформи, които касаят конституционната рамка, защото подобна промяна изисква повече време, тежък дебат и по-големи мнозинства. Веднага след гласуването на законопроекта Гешев предупреди, че ще се обърне към Конституционния съд заради прехвърлянето и на всички материални активи на бюрото към правосъдното ведомство и на 13 октомври поиска от КС да се произнесе по въпроса, но решение на съда все още няма.


На 7 октомври Конституционният съд (КС) прекрати друго дело, свързано с Бюрото по защита на свидетелите. То бе образувано по искане на президента Румен Радев да обяви структурата и мястото на Бюрото по защита на свидетелите на подчинението на главния прокурор за противоконституционни.


Причината делото да бъде прекратено и да няма произнасяне по него по същество е, че в последния работен ден на 46-ото Народно събрание бяха приети законодателни промени, с които бюрото премина към Министерството на правосъдието и на практика въпросът вече е решен и няма смисъл от произнасяне по него.


В началото на октомври на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет бившият министър на правосъдието Янаки Стоилов изиска от представляващия ВСС Боян Магдалинчев да представи отчет за движимите активи на Бюрото по защита. По думите на Стоилов една значителна част от движимите активи на бюрото са били прехвърлени към прокуратурата, но са платени от общия бюджет на ВСС и би трябвало да останат за нуждите на бюрото.


На 30 септември Иван Демерджиев (по това време зам.-министър) съобщи, че са получени сигнали за това, че са разпродавани бронирани автомобили, собственост на бюрото. От доклад, представен във ВСС, се разбра, че в рамките на около две седмици, докато парламентът е обсъждал прехвърлянето на Бюрото по защита на свидетелите от прокуратурата към Министерството на правосъдието, са издадени 3 заповеди, с които общо 20 автомобила (два от тях специализирани и бронирани на стойност общо около 1 млн. лв.), компютри, металдетектор и друга техника са били прехвърлени за ползване от прокуратурата.


Прехвърлянето на имуществото е станало със заповеди, подписани от заместници на Гешев, а само месец и половина след като най-скъпите автомобили отиват за ползване от прокуратурата, Гешев твърди, че тя вече няма нужда от тях.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Boyko Popov
  Boyko Popov
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Гешев си е купил къща на село и ще сади картофи ли?

 2. 2 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2858 Весело

  Ще подстригват на някоя "специализрана прокурорка градинката" !? :)

 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 825 Неутрално

  А пръскачките?
  Халал да са им. Дайте хладилника на Каскета да си вентилира виното там, голУем разбирач симеоновския възпитаник на сержантската школа.

 4. 4 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Весело

  И за какво точно им трябва трактор на прокуратурата?😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Ово е стандарт! Трактор и хладилник.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  Уфффф!

  То било косачка, а аз първом го прочетох "касичка" ...

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Гневно

  Това ровене в "бельото" и раздухването на пикантерийни сюжети е най -сигурният начин последните оскъдни остатъци от "доверието" в институциите да се изпари окончателно и безвъзвратно!!!

 8. 8 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Ей дочакаме.

  Джипка?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  И за какво точно им трябва трактор на прокуратурата?😂😂😂
  —цитат от коментар 4 на padrino


  За оране на нивата. На правото и справедливостта!

  Само дет' им е мъничък.
  А си требе дълбока оран!
  И плевене и брануванье, брануванье ...

 10. 10 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Заравяли са пачки някъде сто процента.

 11. 11 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Гешев си запазил трактора и косачката. Един вид инвестира в собственото си бъдеще. Няма да е вечно главен прокурор.

 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2105 Любопитно

  Да не са от онези любими охладители на вино?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Прокуратурата краде?
  Че къде е новината?

 14. 14 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Българската съдебна система като цяло си е разорана нива.

 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  "Прокуратурата си запазила хладилници, косачка и малък трактор от Бюрото по защита "

  Колеги , това ли е най-важното ?

  А дъщерята на др. Комитова е в депутатската листа на ПП от Ловеч :Дъщерята на служебния министър Виолета Комитова – архитект Гиляна Комитова – е втора в листата на ПП „Продължаваме Промяната“ в Ловеч.
  Това защо не го пишете като пикантерия ????

 16. 16 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Каскета винаги си е бил аграр, а не юрист.

 17. 17 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  "Прокуратурата си запазила хладилници, косачка и малък трактор от Бюрото по защита"

  Гешев ще пришпорва трактора, докато лови престъпниците,
  тананикайки си:
  "Два трактора карам,
  100 гаджета сменявам,
  никога на сухо не оставам”

 18. 18 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Абе аз за хладилници разбирам щото нали все пак прокурорите като ходят на работа си носят манджа в садинки за обяд, било боб наденица или чорба. Навсякъде фирмите си имат хладилници.

  Но трактора ? Не разбирам. Освен това кой кара трактора ? Има ли специално назначен към прокуратурата шофьор с категория да управлява трактор. Иначе как

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2858 Весело

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Винаги има един СТЪЛБ за институциите , и да е СЕЛЯНИН :)

 20. 20 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Това ровене в "бельото" и раздухването на пикантерийни сюжети е най -сигурният начин последните оскъдни остатъци от "доверието" в институциите да се изпари окончателно и безвъзвратно!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Болшевишкия манталитет трябва да бъде насърчаван! газетата е в челните редици!Добре, че има добър олигарх!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2858 Весело

  До коментар [#15] от "doroteus":

  Колеги ? Те ти булка Спасов ден :)

 22. 22 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":
  „Това защо не го пишете като пикантерия ????“

  „Жената до главния прокурор Иван Гешев е направила впечатляваща кариера от танцьорка на пилон до адвокат, като пътьом е работила за лидер на организирана престъпна група и за фирма на Ковачки – установи проверка на Биволъ. Тя се прочу и с имотните врътки за придобиване на рекордно евтин апартамент от прокурорския свидетел Ваклин.
  Детелина Филипова Ханчева е родом от Севлиево. През 2002 г. тя влиза в новините като танцьорка в нощен бар в зимния курорт Боровец, похитена от известния самоковски бандит Юрий Галев. Инцидентът се случва на 21 срещу 22 Януари 2002. Бойко Борисов, тогава в качеството си на главен секретар на МВР съобщава, че Галев ги е завлякъл от заведение в апартамент в София. Според публикациите от онова време, Галев качил насилствено в личния си мерцедес едното от момичетата, а другото хукнало след тях и също се качило в колата. След разиграването на тази брутална сцена управителката на бар “Рай” съобщила в местния полицейския участък, че танцьорките са отвлечени. Едната от похитените също така успяла да изпрати по мобилния си телефон съобщение, че е в беда. Полицията веднага била вдигната на крак и няколко часа по-късно Галев е задържан на адреса си в столичния кв. Св Троица, докато момичетата са в дома му. Галев е арестуван първоначално по подозрение в отвличане и изнасилване, но му е повдигнато обвинение за блудство. Той прекарва повече от месец в следствения арест.
  Следовател по делото срещу Галев е Иван Гешев, който тогава работи в трета следствена служба. Неясно как в хода на разследването част от веществените доказателства, уличаващи самоковеца, изчезват.
  Самата Ханчева също изчезва от делото. Както най-често се случва с делата, водени от Гешев, обвиняемият е оправдан.“, 16.07.2020 г. - https://bivol.bg/hancheva-gesheva.html

 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Весело

  До коментар [#18] от "skw42563365":

  Питай Алексей Петров. Той е по тракторите...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2858 Весело

  До коментар [#20] от "Синдбад-мореход":

  Още един ??? Ама вие тук оценки ли давате на колегите си ?? Или по ГЕРБЕРСКИ навик гледате да обезсмислите коментарите ?? Защо не дебатирате по във вашите меди ??
  Гледам ПИК, БЛИЦ, 24, ТРУД.......са без коментари :)))

 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Щом е лошо за прокуратурата, да се пише.

  Окръжно

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#1] от "Boyko Popov":

  Гешев си е купил къща на село и ще сади картофи ли?
  —цитат от коментар 1 на Boyko Popov


  Градската мълва говори, че косачката и тракторът са във вилен имот собственост на Детелина Ханчева - жената, с която живее Гешев. А самата вила е строена от фирмата на Ваклин - онзи от делото срещу Иванчева.

 28. 28 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#26] от "Полковник Паликъщов":

  Недей казва така, че ей сега съдиите и прокурорите ще се скарат и хванат за гушите за тоз трактор. Златен ще излезе

 29. 29 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Каскета ше се връща към корените си .

  SHADOWS of SOFIA
 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  ....Дъщерята на служебния министър Виолета Комитова – архитект Гиляна Комитова – е втора в листата на ПП „Продължаваме Промяната“ в Ловеч.
  Това защо не го пишете като пикантерия ????
  —цитат от коментар 15 на doroteus


  Защото не е. Нещо друго да питате? Като например не е ли явен хайдуклък главният прокурор с нашите пари да си купува косачки, трактори, коли, хладилници и т.н. за лично ползване?

 31. 31 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6192 Любопитно

  Новият министър на правосъдието, сложен на този пост след като старият бе издигнат на по-добра работа за заслуги към президента, е забравил да спомене няколко малки лъжички и чаши за кафе?

  ДБ: Време е да спечелим България
 32. 32 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6192 Весело

  До коментар [#15] от "doroteus": Като например не е ли явен хайдуклък главният прокурор с нашите пари да си купува косачки, трактори, коли, хладилници и т.н. за лично ползване?
  —цитат от коментар 30 на Един препатил


  Това, че са за лично ползване между редовете ли го прочете или ти го каза една птичка?

  ДБ: Време е да спечелим България
 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Любопитно

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Това ровене в "бельото" и раздухването на пикантерийни сюжети......
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Да не би да намеквате, че Бюрото за защита на свидетели е купувало и бельото на Гешев? Както някога УБО на партийните величия?

 34. 34 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1761 Весело

  Лейтенант Грубер пасти да яде с малкия си танк - идва Гешев с малкия си трактор.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 35. 35 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 244 Весело

  [quote#32:"Полковник Паликъщов"][/quote]

  Прав сте, колега ... ТракторЪТ и косачката са изключително свързани с правното естество за защита на свидетелите!!! Дегизират ги като селско-стопански работници, дават им по един трактор и/или косачка и лошите, срещу които те са защитени свидетели, няма да могат да ги познаят, дори да им косят тревата в градината или подкопават лозето и нивите ... :):) Поредният изключителен ход на Бюрото за защита, смел и брилянтен, като подвизите на Щирлиц, чийто наследници са самите служители там .... :):):)

 36. 36 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#1] от "Boyko Popov":
  —цитат от коментар 27 на Един препатил


  А защо да не секвестират и да ги прехвърлят на Виолета Комитова ?

  Прясно назначеният министър на регионалното развитие Виолета Комитова и дъщеря й Гиляна са придобили две вили близнаци на морето с пари от Програмата за развитие на селските райони преди няколко години. Виолета Комитова е била собственик и управител на дружеството „Вая Холидей ООД“, което е получило субсидията. От 3 февруари 2017 г. – денят, в който Виолета Комитова беше назначена в първото служебно правителство на Румен Радев като зам.-министър на регионалното развитие, едноличен собственик става дъщеря й Гиляна Комитова.

  Получените безвъзмездни средства са в размер на 388 563,34 лева и са отпуснати с мотива, че Комитова ще развива селски туризъм. Виолета Комитова се е възползвала от пълния размер на допустимата безвъзмездна помощ, т.е. 200 000 евро.

 37. 37 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1567 Весело

  Косачка и трактор са много символични.

  КОСИ и ГАЗИ

  LOL

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 859 Неутрално
 40. 40 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Гешев е радост! Няма такъв смях! Трактор!

 41. 41 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  С трактор и косачка прокуратурата ще прави обвинителни актове!

  хихихи!

 42. 42 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 867 Неутрално

  И за какво точно им трябва трактор на прокуратурата?😂😂😂
  —цитат от коментар 4 на padrino


  Защото са текезесари по душа.

 43. 43 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Милиционер без трактор е като рибар без въдица!

 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3028 Весело

  Тракторчето е за косене на големи тревни площи които трябва да радват окото на главният прокурор след тежкият работен ден в който неуморно се е борил с организираната престъпност по високите етажи на властта.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Ей така прокуратурата бори престъпността!

 46. 46 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 397 Неутрално

  "Прокуратурата си запазила хладилници, косачка и малък трактор от Бюрото по защита"
  Това ли е имуществото, което толкова много държеше да си запази Гешев!? хахахха Явно е решил да се преквалифицира в аграрен инженер като го освободят от Прокуратурата хаххаха

  danitoledov
 47. 47 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#32] от "Полковник Паликъщов":

  Остави се толкова са закъсали с чегъртапето, че феновете на льотчига и в косенето на трева видяха борба с мафията. Нещастна работа.

 48. 48 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Оставете го хбадилника и косачката на прокуратурата.Вчера и днес 400 българи загубиха живота си заради пълната некадърност на радевите малинки. Надменност, безгранично самочувствие, бруталност, злоба, отмъстителност, които сега преляха в нерешителност, паника и ужас. Хладилника - добре. Но за 1 месец тези негодници направиха дълг от близо 2 милиарда. За къде, за какво? В прословутия актуализиран бюджент няма един лев допълнително за образование, селско стопанство, армия, спорт... Нали събраха 2 милиарда допълнително. Защо теглят заем от други два милиарда. Къде са отишли онези милиарди? А половин милиард, заделен за Хемус, който авантосаха? Докато се занимаваме с охраната и хладилника на Гешев се върши нечуван грабеж.


 49. 49 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Пази Боже от глисти и симеоновски / МВР пишман прависти !

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Може ли да попитаме Гешев, за какво са му трактор и косачка.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Може ли да попитаме Гешев, за какво са му трактор и косачка.

 52. 52 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  А мултитемпературния охладител къде е?

 53. 53 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Медиите публикуваха, че по данни на прокуратурата, тя не може да намери Боян Расате!
  Каскетът продължава да се излага.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK