Здравното министерство избра тестовете за децата, връща ги присъствено от 8 ноември (обновена)

Здравното министерство избра тестовете за децата, връща ги присъствено от 8 ноември (обновена)

© Цветелина Белутова, КапиталЗдравното министерство е избрало два доставчика на тестове за учениците от 1 до 4 клас, съобщи в интервю за "Дневник" министърът Стойчо Кацаров. Първоначално договореното количество е 400 хил. теста, които по думите му ще стигнат поне за няколко седмици, а впоследствие ще се обявят нови поръчки. Тестовете ще бъдат правени единствено под формата на плюене на децата в торбичка, без да се бърка в устата им, и при негативен резултат те ще могат да учат присъствено от 8 ноември.


По-големите ученици също ще могат да учат присъствено при негативен тест, когато такива бъдат осигурени. С нова заповед здравният министър дава възможност в общините със заболеваемост над 500 на 100 хил. души това да се случва само при отрицателен тест, а училищните власти в общините със заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. за две седмици ще решават дали с тестове да осигурят изцяло присъствено обучение или да не тестват, но 50% от учениците да учат онлайн.


В края на октомври министерството получи 28 оферти от фирми, предоставящи щадящи тестове за ученици. Едно от условията бе доставката им да бъде извършена в срок до три работни дни след сключване на договор. Пред "Дневник" Кацаров заяви, че са избрани фирмите, предложили най-ниска цена и които общо ще доставят нужната бройка. На 27 октомври правителството отпусна 13 милиона лева, с които да се закупят общо над 1.6 млн. теста.
Проби ще се взимат два пъти седмично - в понеделник и четвъртък, по време на първия час. В началото на тази седмица председателят на учителския синдикат Янка Такева заяви, че родителите трябва да водят децата на училище с направен тест, защото иначе преподавателите ще губят по цял учебен час, за да взимат пробите.


Междувременно от Министерството на образованието съобщиха, че организацията на връщането на учениците от 1 до 4 клас в училище при тестване два пъти в седмицата ще бъде обсъдена на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование от 16 ч., след което министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и социалните партньори ще говорят пред медиите. В понеделник, по повод протест на родители срещу тестването, министърът заяви, че те ще имат възможността да изберат децата им да продължат да бъдат обучавани в електронна среда.


Отпада прагът за присъствено обучение на по-големите


По-големите ученици в общини със заболеваемост над 500 на 100 хил. души за 14 дни (досега заявката беше, че ще е за тези със заболеваемост над 750 - бел. ред.) също ще могат да се върнат в клас при направен тест, съобщи Кацаров, който ще подпише днес заповедта. Поръчката за тестовете, предназначени за тях, ще бъде направена "през следващите седмици". На учителите пък ще бъде изискван сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, като изследванията и за тях ще бъдат безплатни и ще се правят на място в училище. Към тази седмица заболеваемостта в почти цялата страна пък е над предела от 500 на 100 хил. души на двуседмична база.


В излязла в 16.30 ч. заповед Кацаров потвърди условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 хил. население. В общините, където 14-дневната заболяемост е между 250 и 500 на 100 хил., училищните власти могат да избират между два варианта - 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболеваемост под 250 на 100 хил. население не се изисква тестване на деца и персонал.


Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки. Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация. По-късно през деня образователният министър даде брифинг, на който уточни, че връщането в класните стаи ще може да стане на 10 ноември, като това се налага заради организационни дейности по доставката и разпределението към училищата на тестовете.


Според предишната заповед на здравния министър всички ученици в областите със заболеваемост над 750 на 100 хил. души за двуседмичен период трябва да учат дистанционно, а в тези между 500 и 750 - половината. Да бъдат върнати максимално бързо децата в класните стаи изиска президентът Румен Радев от министрите на здравеопазването и на образованието на среща с правителството на 24 октомври.


На въпрос на "Дневник" защо в общини с висока заболеваемост, като София например, при настоящите мерки учениците могат да ходят където поискат, след като приключат онлайн обучението си, въпреки че заявката бе училищата да бъдат затворени последни, Кацаров отговори, че е било така и когато са посещавали присъствено училище. "Това къде ходят извън училище (децата) е нещо, което техните родители...", каза Кацаров. Преди въвеждането на сертификатите столичната РЗИ беше забранила на децата да влизат в търговските центрове без пълнолетен придружител.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK