Съдът определи 3000 лв. гаранция за шеф Андре Токев

Прокуратурата поиска постоянно задържане под стража за Андре Токев, но съдът определи мярка за неотклонение парична гаранция

© Юлия Лазарова

Прокуратурата поиска постоянно задържане под стража за Андре Токев, но съдът определи мярка за неотклонение парична гаранцияСъстав на Софийския районен съд (СРС) реши, че шеф Андре Токев може да излезе от ареста срещу 3000 лв. гаранция, след като преди дни бе заловен на Околовръстното да шофира пикапа си "Мерцедес" след употреба на алкохол. При проверка на място с дрегер полицейският екип е отчел 1.9 промила алкохол. По-късно кръвна проба е отчела наличието на 1.7 промила алкохол в кръвта.


Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд, а на Токев е даден срок от 10 дни да внесе гаранцията си.


Пред съдебния състав той обясни, че не знае какво се е случило и че е объркан. Токев каза, че съжалява, и добави, че работи по 15-18 часа на ден, след което помоли съда за по-лека мярка за неотклонение. В залата бе и съпругата му.

В началото на заседанието прокуратурата поиска постоянно задържане под стража за Токев. От държавното обвинение се позоваха на разпитите на 7 свидетели, които са видели автомобила му да се движи неадекватно по Околовръстното. Изготвена е и съдебна химико-токсикологична експертиза във ВМА, която е доказала наличието на алкохол в кръвта му.


От прокуратурата посочиха, че му е повдигнато обвинение, което предвижда наказание от 1 до 3 години и от 200 до 2000 лв. глоба, но обвинението му може да бъде прецизирано. Престъплението е извършено при пряк умисъл. От прокуратурата посочиха и че има реална опасност Токев да извърши друго престъпление, ако бъде освободен от ареста.


От държавното обвинение посочиха, че на 30 август 2019 г. е осъден за същото престъпление, след като бил спрян да шофира пиян във Варна. Той е сключил споразумение с прокуратурата и е бил наказан с 3 години условно. Определен му е изпитателен срок 3 години, а Токев отново е хванат зад волана след употреба на алкохол преди изтичането на този срок.


На 24 февруари 2020 г. шофьорската му е била върната, но само година и няколко месеца по-късно той извършва няколко нарушения. От прокуратурата посочиха и че има многократни нарушения на Закона за движение по пътищата.


От показанията на свидетелите и от кадри, които бяха разпространени по-рано днес, се разбира, че пикапът на Токев е бил без една гума, а останалите три били спукани. Освен това той се движел в интензивен трафик на Околовръстното шосе в София. На тел. 112 са били подадени множество сигнали от притеснени граждани, а по-късно Токев бил спрян от полицейски екип. На полицаите обяснил, че е спукал гума, но така и не се разбра колко време е шофирал по този начин и какво разстояние е изминал.Той се яви с двама адвокати - Христо Куцаров и Иван Антонов, които обясниха, че Токев е обществена личност и няма опасност да се укрие. Защитата посочи, че той се грижи за 25 души персонал и плаща наем на 3 заведения, а вечер работи в ресторантите си. Адвокатите поискаха да му бъде определена по-лека мярка за неотклонение като парична гаранция или домашен арест.


Съдебният състав прие, че има доказателства, че той е шофирал белия пикап "Мерцедес" и има такива свидетелски показания. Според съда обаче няма опасност Токев да се укрие, въпреки че има двойно гражданство, тъй като е роден в Германия. Той има известен адрес, на който живее и може да бъде открит там. Освен това съдът прие, че няма риск да извърши друго престъпление, тъй като е оказал съдействие на полицейските служители.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK