На живо

Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Велко Ангелов"Дневник" следи на живо развитието на епидемията в страната. Статията се обновява.
Паралелките със заразен ученик ще се карантинират, ако и вторият му тест е положителен. Това уточнение направи образователният министър Николай Денков пред Би Ти Ви.


"Идеята на тестовете е да осигурят безопасност, да хванем дете, което носи вируса, преди да започне да заразява другите. Ако вторият тест е отрицателен, детето се връща обратно в клас, а другите деца не се карантинират и учебният процес си продължава", добави Денков.

Oбразователното министерство показа как ще бъде тестван началният курс

Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Велко Ангелов


Тестовете за децата от 1 до 4 клас, които ще се върнат в класните стаи, ще бъдат два вида – при първия вариант детето отделя слюнка в торбичка, която се смесва с реактив, разклаща се и три капки от течността се поставят върху плочката за отчитане резултат. Подобна е процедурата и при втория тест, където вместо торбичка, се използва фунийка, съобщава Би Ти Ви.


Резултатите ще са готови след 15 минути. При поява на една черта тестът е отрицателен, а при две е положителен.


Вчера образователният министър проф. Николай Денков заяви, че присъственото обучение ще започне от 10 ноември.


COVID тестовете, избрани за учениците от 1 до 4 клас, са подходящи за 16-17-годишни ученици. Такова мнение изрази председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов, който е директор на 119-о училище в София. Според него децата ще се затруднят с тестването. Вчера пред "Дневник" здравният министър д-р Стойчо Кацаров съобщи, че децата ще бъдат тествани с щадящи тестове, при които ще трябва да плюят в торбичка.


"Очакванията ни бяха това да бъдат близалки, тестовете да са лесни за използване и децата от 1 до 4 клас да ги ползват игрово", каза Стаматов. Добави, че ве още не е уточнено как ще се прави дезинфекцията на стаите след тестването и кой ще изхвърля отпадъците.


Според Стаматов тестването трябва да продължи в следващите пет-шест месеца, за да се гарантира безопасно присъствено образование на учениците от начален курс.

Доклад сочи слабости в управлението на приложението за проследяване на контакти

Правителството на България е сред зле справилите се с управлението на приложенията, които бяха създадени за по-лесно проследяване на контактите при разпространението на COVID-19. Това сочи доклад на правозащитната мрежа Съюз за граждански свободи за Европа (Либъртис), от която Българският хелзинкски комитет (БХК) е част. Обект на изследването са 10 държави-членки на Европейския съюз. В доклада пише още, че технологията не е допринесла значително, ако изобщо е, за ограничаване разпространението на заболяването.
Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Велко Ангелов


В България приложението ViruSafe е пуснато в употреба през април 2020 г. До юли 2021 г. е било изтеглено от около 50 000 потребители, които са докладвали своя здравен статус общо около 400 000 пъти. В около 10 000 случая потребители са докладвали повече от два симптома.


Министерството на здравеопазването първоначално е отказало да предостави на БХК данните, които комитетът иска относно функционирането на приложението Virusafe. След съдебно дело организацията научава, че въпреки високия риск при обработка на данните, които приложението събира, то не е предварително консултирано с Комисията за защита на личните данни, какъвто е задължителния ред в такива случаи.


"Здравното ведомство продължава да твърди, че не са необходими допълнителни мерки за минимизиране на заплахите за безопасността на личните данни", информират от БХК.


Анализът на Програмата за правна защита показва още, че не е ясен принципът, на който трети лица получават достъп до данните в приложението. Въпреки неефективността на ViruSafe в борбата с разпространението на COVID-19 на територията на страната, българските здравни власти декларират, че не планират да спрат използването му или да спрат да съхраняват събраните данни до "края на пандемията".

Здравното министерство получава почти 71 млн. лева за ваксини и лекарства за COVID-19

Министерството на здравеопазването ще получи допълнителни почти 71 млн. лв. за покупка на ваксини срещу COVID-19 и лекарствения продукт Vekluri (INN Remdesivir), предназначен за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, реши правителството днес. Общо 24.3 млн лв. с ДДС се дават за 30 хил. флакона от лекарството. Почти 46.5 млн. лв. ще се използват да покупката на 1 533 037 дози ваксини срещу COVID-19.
Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Юлия Лазарова


Средствата са осигурени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи за 2021 г. по централния бюджет в частта за допълващи и компенсиращи мерки във връзка с COV1D-19 и други.

И университетите получават допълнителни 15 млн. лв.

С 15 милиона лева допълнително за последните три месеца на тази година ще бъдат подпомогнати държавните висши училища в условията на извънредна епидемична обстановка, реши правителството. Средствата са от актуализацията на държавния бюджет, приета от 46-ото Народно събрание през септември т.г. Според гласувания от депутатите текст парите се разпределят по ред, определен от Съвета на ректорите на висшите училища.
Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Юлия Лазарова


Съгласно решението на ректорите, съгласувано с национално представителните синдикати и Националното представителство на студентските съвети, с 11,5% ще бъде повишена субсидията на университетите за издръжка на обучението. За целта ще са необходими 13,6 млн. лв. Тези пари ще се разпределят като добавка към възнагражденията на преподавателите и останалите служители във висшите училища за последните три месеца от 2021 г. Целта е да се гарантира по-високо качество на обучението от дистанция в пандемията.


От 1 октомври т.г. с 10% ще се повишат средствата за стипендии на студентите и докторантите, за което ще се използват останалите 1.4 млн. лв. от актуализацията на тазгодишния бюджет.

Недостатъчната ваксинация пречи на икономиката, смята европейска банка

Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Юлия Лазарова


Ниското ниво на ваксинация намалява възможностите за икономически растеж на България, се казва в най-новия доклад "Регионални икономически перспективи" на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Този извод кара банката да понижава прогнозата си за ръста на БВП на страната за тази година от 4.5 на 4.2%. Предишната прогноза беше направена през юни. Според доклада другият риск пред страната ни е продължаващата политическа криза.

Седмица след най-малките в училище могат да се върнат и по-големите ученици

Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Велко Ангелов


Седмица, след като учениците от първи до четвърти клас се върнат в училище, което най-рано може да стане на 10 ноември, присъствено обучени могат да започнат и тези от следващите класове, каза днес министърът на образованието Николай Денков пред "Нова телевизия". Условието обаче е тестването при малките да тръгне успешна, да бъдат осигурени още средства за закупуване на тестове и обществената поръчка за доставката им да мине без проблеми. "Имам известен опит с обществените поръчки и затова съм предпазлив с това обещание", каза министърът. Денков посочи, че големите ученици ще могат да си правят тестовете сами.

Според една трета от работодателите със зеления сертификат се нарушават човешки права

За една трета от работодателите въвеждането на т.нар. "зелен сертификат", като условия да се работи и да се посещават редица обществени места е ограничаване на човешките права, показва проучване, проведено от Българската търговско-промишлена палата в периода 25 октомври – 31 октомври 2021 г. сред близо 200 ръководители на предприятия и представители на браншови организации. За 22% от анкетираните това е спънка за работните процеси във фирмата. Все пак 49% от участниците в анкетата посочват, че е по-добре да работят, макар и при условия на "зелен сертификат", отколкото да бъдат затворени.
Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Юлия Лазарова


55% от анкетираните посочват, че са въвели строг контрол за спазване на всички разпоредени противоепидемични мерки. Близо половината от мениджърите на предприятия препоръчали на служителите да се ваксинират ако имат възможност, но посочват, че това е личен избор на всеки един служител.

Училищата и детските градини ще получат допълнителни 15.4 млн лв.

Допълнителни 15.4 млн. лв. ще получат училищата и детските градини за справяне с пандемията, реши правителството днес, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието. Те ще бъдат разпределени по два критерия – брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответната образователна институция. Парите могат да бъдат използвани за противоепидемични мерки, включително за тестване на персонала без "зелен сертификат" с антигенни тестове, както и за допълнителни възнаграждения на учители и непедагогически специалисти, които участват в тестването на децата.
Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Георги Кожухаров


Осем милиона лева от отпуснатата сума са предвидени в актуализацията на бюджета за 2021 г. Останалите 7,4 млн. лв. са от преструктуриране на разходите на Министерството на образованието и науката за тази година.
Основната част от финансирането - 13 691 607 лева, се разпределя по бюджетите на общините, тъй като повечето училища, детски градини и центрове са общински.

Решение за сертификат при антитела ще има следващата седмица

През следващата седмица от Министерството на здравеопазването ще решат дали COVID сертификат ще се издава при наличие на антитела срещу коронавируса. Това съобщиха зам.-министрите д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов на брифинг пред сградата на ведомството. Те заявиха, че решението ще е на база експертни становища и няма да е политическо. Допитали са се до съвети по вирусология и имунология, като становищата им се очакват до края на седмицата. През миналата седмица като срок за същото беше посочена средата на тази седмица.
Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Георги Кожухаров


Зам.-министрите съобщиха още, че при желание за ваксинация, но наличие на противопоказания, медицинското лице на място ще попълва формуляр за отлагане на имунизацията, за да "поеме отговорност". Тома Томов повтори противопоказанията за ваксинация срещу COVID-19:
-наличие на анафилаксия
-остро възпалително или инфекциозно заболяване, което може да отложи ваксинацията
-период на декомпенсация на основно заболяване, заради който също се налага отлагане

Двамата заявиха, че преди ваксинация не е необходимо да се изследват антитела.


Зам.-министър Златанов повтори казаното от Стойчо Кацаров пред "Дневник" – затягане на мерките засега не се налага.


"Имаме съвсем дискретни данни за обръщане тренда на пандемията. Положителните тестове на база 14 дни започват да намаляват. При много заболели има по-малко хора, настанени в лечебни заведения", каза той.


​Локдаунът е твърде далеч, ако изобщо има такъв.


д-р Александър Златанов,

заместник-министър на здравеопазването

Брифинг на здравното министерство.

Преболедували и ваксинирани деца няма да се тестват при връщане в училище

Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Велко Ангелов


При анонсираното от Министерството на образованието възобновяване на присъственото обучение няма да се тестват за COVID-19 само ученици с валиден документ за преболедуване или за ваксинация при децата над 12 години, съобщават от ведомството.


Частните училища също ще получат безплатни тестове за малките ученици, а децата със специални образователни потребности ще се тестват от родителите вкъщи.

След призива на ВМА за ден се появиха 30 доброволци

Ден след призива на ВМА, че са нужни доброволци, които да помагат в лечението на болни от COVID-19, са се явили 30 желаещи, съобщи "Нова телевизия". Част от тях са с медицинско образование и ще помагат на лекарите и сестрите. Останалите ще се включат в хигиенно-санитарната дейност и ще помагат на болните, като ги хранят или просто си говорят с тях, каза пред телевизията Лили Иванова, която е доброволец във ВМА повече от година и половина.
Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Връзки с обществеността ВМА


Всеки, който има желание да помогне на екипите на болницата, може да пише на е-mail: [email protected]. Няма фиксирано работно време, а всеки може да се включи, когато може. Условието е желаещият да има т.нар. "зелен сертификат".

Министър Денков обяви, че е счупена кривата на нарастване на броя на заразените деца

Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Велко Ангелов


Със затварянето на училищата счупихме кривата на нарастване на броя на заразените деца с COVID-19, каза днес по "Нова телевизия" министърът на образованието Николай Денков. Той обясни, че преди две седмици са се заразявали над 500 деца на ден. Сега те вече са 350.


Министърът посочи, че днес ще се заснемат видеоклипове, които да покажат как ще се тестват децата. "Децата просто ще плюят в едни контейнерчета. Всичко останало ще се прави от учителите. Избраните тестове не са достатъчно лесни, за да ги правят учениците от 1 до 4 клас сами, но те са по-точни и селективни. Освен това не се бърка в устата", каза Денков.


Той очаква след информационната кампания повече родители да са съгласни децата им да бъдат тествани. Както е известно в училище ще се връщат само класовете, в които повече от половината родители са съгласни децата им да се тестват. Министърът подчерта, че родителите на деца, чиито съученици са се върнали в клас, а те учат дистанционно, ще трябва да се ангажират по-активно с тяхното обучение.


Където има възможност уроците от класните стаи ще се излъчват и онлайн. Нямало начин обаче учителите веднъж да преподават на децата в училище, а после на тези, оставени от родителите им вкъщи.

Две седмици след ограниченията нивата на зараза остават високи

Две седмици след въвеждането на новите правила за влизане на редица обществени места с т.нар. зелен сертификат и затварянето на училищата броят заразени за денонощие остават на нивата от преди заповедта на здравния министър, действаща от 21 октомври. За последните 24 часа новите случаи са 4922 (на 21 октомври бяха 4522). На седмична база има спад с 4% на новозаразените.


11% от всички тестове са положителни, като същият е бил резултатът и на 21 октомври. Починалите са 135 при 107 две седмици по-рано.


Всички данни вижте тук

Нови правила за сертификата, спира плановият прием в болниците

Плановият прием в болниците в цялата страна спира от днес след издадена вчера нова заповед на здравния министър Стойчо Кацаров. Тя въвежда и промени в издаването на т.нар. зелен сертификат. Документ, важащ само за България, ще се издава 15 дни след поставянето на първата доза ваксина. В предходните две седмици такъв се получаваше веднага след имунизацията.
Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

© Надежда Чипева, Капитал


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  Крайно време е да сеопуши системата с издаване на сертификати на всеки с доказано наличие на антитела като тестовете са за сметка на държавата при едно условие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#1] от "jmf29537805":

  В България болните са като бедните- охлаждат супата на здравите и богатите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ваксините са ефективни, безопасни и безплатни. Който не се е ваксинирал, да се сърди на себе си.

 5. 5 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Крайно време е да сеопуши системата с издаване на сертификати на всеки с доказано наличие на антитела като тестовете са за сметка на държавата при едно условие.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  ЗабрАви да сложиш редовното клеймо:

  ГАРАНТИРАНО ОТ...
  —цитат от коментар 0 на КМЕТ В СЯНКА

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 6. 6 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#1] от "jmf29537805":

  А болните, които са ваксинирани да си пръскат заразата на воля и с достъп навсякъде. С тоя аршин скоро няма да има читава статистика и противоепидемичен резултат.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Ти си знаеш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#1] от "jmf29537805":

  В България болните са като бедните- охлаждат супата на здравите и богатите.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Е то щото само в България е така, и то само 12 години. Едни специални години...

  Преди тези "12 години" беше обратното- другарите от Политбюро идваха да ми охлаждат супата, а сега- пак "другарите от Политбюро" ми я охлаждат.

  Та въпросът ми е- ти що се пОти 12 години? Де са медът и маслото- че голям го вадеше...

  ОТГОВОР: Масло и мед няма, стана малко по- зле- с жилото.

  Накрая- хОди се бОцни- ако още не си се.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Милото дневниче да отвори една постоянна рубрика "Пре-Кациране", щото до довечера на "министъра" ще му дойдат поне още три акъла, облечени в съответните "нови правила".

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":Ти си знаеш.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Именно. Дойде време и ти да научиш- гледам- почнал си да проглеждаш. Имам предвид, че като сменихме грохналата лада с изгнила зазка- цъфнахме- всеки момент ще вържем.

  И ти си знаеш, де...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 12. 12 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 950 Весело

  Нескопосаният здравен министър го сложи на цялата държава..
  Какво се хванаха за ръчички на сред 200 починали дневно ?
  —цитат от коментар 9 на svetlio_rm


  Това е само приембюлът- малце преди 14-ти ноември е планувано да застанат в кръг, а по средата шаман щял да танцува- окичем с мисирчи пера. Най- дрбрлото от перата щало да е навряно в на шамана елбигиби-то.

  И готово- вирусът спира, а ние само ядем и пием... :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 13. 13 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 557 Гневно

  Спирайте ги, зер нова вълна от умрели трябва за догодина,че да поддържат терора

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  След достигане на рекорд от 4783 регистрирани заразени дневно на 23-29.10 броят им леко спадна. Не я ясно дали това не е в следствие на усиленото тестване след въвеждането на зеления сертификат, просто статистически шум на фона на реално растяща заболеваемост.
  Регистрираните последните седем дни надвишават пролетния рекорд /3669 от 24-30 март/ с 23%, а ланския /3387 от 13-19 ноември/ с 33%.

  24-30.6 - 70
  ...
  7-13.7 - 54 /минимум/
  ...
  25-31.7 - 204

  25-31.8 - 1521
  26.8 - 1.9 - 1541

  9-15.9 - 1499

  24-30.9 - 1820
  25.9-1.10 - 1847

  9-15.10 - 2680

  14-20.10 - 3421

  19-25.10 - 4244

  23-29.10 - 4783
  24-30.10 - 4709
  25-31.10. - 4721
  26.10-1.11 - 4742
  27.10-2.11 - 4606
  28.10-3л11 - 4503

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Знаеш ли какво ме учеше дядо ми преди още да се родиш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  Броят на регистрираните починали от ковид също леко спадна - до 142 души среднодневно. Това все още е повече от ланския връх (140 дневно /29.11-5.12.2020). Трябва да почакаме няколко дни за да се убедим доколко тенденцията за спадане е устойчива. Движението на броя на починалите от ковид изостава със седмица-две от движението на броя на заразените, но стабилно от юли насам се държи на ниво 5% от регистрираните заразени преди две седмици.Тъй като допреди няколко дни броят на регистрираните заразени нарастваше, в скоро време можем да очакваме и достигане стойности от над 200 починали среднодневно.
  24-30.6 - 7

  25-31.7 - 3

  25-31.8 - 47

  9-15.9 - 68


  24-30.9 - 76
  25.9-1.10 - 78

  9-15.10 - 86
  10-16.10 - 88
  11-17.10 - 88
  12-18.10 - 96
  13-19.10 - 101
  14-20.10 - 102
  15-21.10 - 105
  16-22.10 - 112
  17-23.10 - 115
  18-24.10 - 114
  19-25.10 - 118
  20-26.10 - 118
  21-27.10 - 125
  22-28.10 - 126
  23-29.10 - 128
  24-30.10 - 126
  25-31.10 - 132
  26.10-1.11 - 142
  27.10-2.11 - 145
  28.10-3.11 - 142

 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса последните дни спада, но остава над единица. То е по-ниско, отколкото лани есенес, защото голямата част от населението вече е преболедувала или се е ваксинирала. И Слава Богу - ако репродуктивното число беше през октомври колкото лани, когато броят на заразените се увеличи десетократно за месец, бихме имали по 18 000 заразени дневно и стотици починали всеки ден.
  30.9-10.10 - 1,08 /30.9-10.10.2020 - 1,34/
  1-11.10 - 1,10 /1-11.10.2020 - 1,36/
  2-12.10 - 1,11 /2-12.2020 - 1,44/
  3-13.10 - 1,14 /3-13.2020 - 1,51/
  4-14.10 - 1,15 /4-14.2020 - 1,59/
  5-15.10 - 1,17 /5-15.2020 - 1,63/
  6-16.10 - 1,17 /6-16.2020 - 1,62/
  7-17.10 - 1,17 /7-17.2020 - 1,58/
  8-18.10 - 1,20 / 8-18.2020 - 1,54/
  9-19.10 - 1,24 /9-19.2020 - 1,48/
  10-20.10 - 1,27 /10-20.2020 - 1,47/
  11-21.10 - 1,28 /11-21.2020 - 1,55/
  12-22.10 - 1,29 /12-22.2020 - 1,54/
  13-23.10 - 1,30 /13-23.10.2020 - 1,52/
  14-24.10 - 1,27 /14-24.10.2020 - 1,48/
  15-25.10 - 1,26 /15-25.10.2020 - 1,41/
  16-26.10 - 1,28 /16-26.10.2020 - 1,44/
  17-27.10 - 1,29 /17-27.10.2020 - 1,50/
  18-28.10 - 1,25 /18-28.10.2020 - 1,54/
  19-29.10 - 1,21 /19-29.10.2020 - 1,55/
  20-30.10 - 1,17 /20-30.10.2020 - 1,54/
  21-31.10 - 1,14 /21-31.10.2020 - 1,51/
  22.10-1.11 - 1,11 /22.10-1.11.2020 - 1,48/
  23.10-2.11 - 1,06 /23.10-2.11.2020 - 1,43/
  24.103.11 - 1,05 /24.10-3.11.2020 - 1,45/

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  Съобщени са вече предварителните, т.е. още непълни данни на НСИ за общия брой на смъртните случаи през 42-та седмица на годината /18-24 октомври/ . Те са по-лоши отколкото през предишната.
  Общият брой на починалите е 37 22- с 1565 повече отколкото през аналогичната седмица лани или с 1791 души повече отколкото през аналогичната седмица на предковидната 2019 година, когато са починали 1931 души. Увеличението е от 93%.
  Отново, както и през миналата есен и пролет, регистрираната свръхсмъртност надвишава над два пъти броя на официалните жертви на коронавируса /799 през тази седмица/. Тъй като през следващата седмица броят на регистрираните смъртни случаи от ковид нарасна до 926 души можем да очакваме и ново увеличение на свръхсмъртността.
  За 68 седмици с повишена смъртност през 2020-2021 година са починали с 48651 души повече отколкото за аналогичните седмици на 2019-2020 година. Един областен град като Кърджали или Кюстендил.
  Към настоящия момент надвишената смъртност вероятно над 50 хиляди....

  Бог да пази България от глупостта на антиваксъри и антиковидисти и от алчността и глупостта на нейните управници!
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W42.png

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  Досега са регистрирани за 42 седмици от 2021 година 111354 починали в България. Ако общата смъртност през останалите 71 дни намалее до нивото на 2019 година от 2033 седмично /което изглежда невероятно/, 2021 година ще имаме 132 000 починали и ще бием рекорда от 2020 година. Ако приемем по-реалните 2651 умирания седмично,като през изминалите 42 седмици ще имаме към 138 200 починали. Ако ли смъртността се задържи на средното ниво за 42-ва седмица ще имаме към 149 100 починали. Ако смъртността бъде на нивото на последните десет седмици от 2020 година /3834 седмично/ ще имаме към 150 200 починали. Засега смъртността е значително по-голяма отколкото лани есента. Тази година ще бъде най-малко втората по абсолютна обща смъртност в България след 1918 година, а може и да надминем починалите тогава...
  Починали в България:
  1918 - 151 525 /испански грип, трудности с прехраната в разорена от войната страна/
  2020 - 124 735 /коронавирус/
  1997 - 121 861 /Виденовата зима, имаше починали от недояждане в квартала, макар официално да не се съобщаваха/
  1913 - 121 500 /холера, трудности с прехраната заради мобилизацията/
  Други години с над 120 000 починали сред гражданското население в България не е имало. https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W42.png

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  Според данните от нощес, ваксините намаляват вероятността да се заразиш с 52%, да бъдеш хоспитализиран - с 66%, а да умреш от ковид - със 79%.
  Горните изчисления са направени при 1,5 млн ваксинирани и 4,4 млн неваксинирани над 18 години.

 21. 21 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това е само приембюлът- малце преди 14-ти ноември е планувано да застанат в кръг, а по средата шаман щял да танцува- окичем с мисирчи пера.
  —цитат от коментар 12 на Дедов'та Колюуа Унукя!


  Аз очаквах една бяла роза да опънат. Така или иначе се бяха хванали за ръце, колко им е да опънат едно хорце. Тъжното е, че това са хората "каймака", който взима решенията свързани със здравните мерки и явно идеите им е силно ограничени.
  Не случайно за всичко гледаме как се прави в чужбина.

  Нашият здравен елит, просто са една безидейна сбирщина. Не случайно всеки ден поне по 1-2 пъти сменят правила за сертификати, идейните си правила за учениците, обещанията и все..

 22. 22 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 835 Любопитно

  "Две седмици след въвеждането на новите правила за влизане на редица обществени места с т.нар. "зелен сертификат" и затварянето на училищата броят заразени за денонощие остават на нивата от преди заповедта на здравния министър, действаща от 21 октомври."
  Наложи ми се да вляза в Мол , приготвих си телефона да си покажа сертификата но охранителя само ме попита имам ли такъв .Нито имаше телефон да ми провери кю ар кода нито ми погледна в телефона .
  Единственото добро нещо от тези правила е увеличението на тестваните .
  Ако действително има ограничения и те се спазват след тези две седмици трябва да започне намаляване на случаите на заразени .

 23. 23 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Единственото добро нещо от тези правила е увеличението на тестваните .
  —цитат от коментар 22 на lout66


  То сертификатите са само с тази цел въведени - официален начин да ни принудат да се боцкаме с фалшив предтекст за ограничаване на заразата.
  При положение, че боледували и ваксинирани могат да се заразят и да заразяват, невиждам каква е другата полза от тях.

 24. 24 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#12] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":
  И калинки, хартиени калинки, закачени по лампите…

 25. 25 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Трябва да си назначат лекари за директори на училищата и без това от ковида зависи, дали въобще ще има учебен процес. Училищата се оказаха най-необезопасените места от всички

 26. 26 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 893 Любопитно

  В ОК през 2020 от ковид са умряли 72к:

  https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-reported-sars-cov-2-deaths-in-england/covid-19-confirmed-deaths-in-england-to-31-december-2020-report

  До момента жертвите там са 164К.
  Това прави 92к за 21-ва (ваксинациона) година или с 28% повече от 2020:

  https://coronavirus.data.gov.uk/details/deaths?areaType=overview&areaName=United Kingdom

  В задачата се пита ефективността на ваксините отговаря ли на показаните при изследвания 90+ процента?


  През последните 4 месеца в UK общата смъртност е по-висока от същия период на 2020 . При запазване на тенденцията През 21-ва година в UK ще загинат повече хора, отколкото през 2020. Спасяват ли мерките и зеления сертификат?

  https://www.statista.com/statistics/1131428/excess-deaths-in-england-and-wales/

 27. 27 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В интерес на истината понеже следа с интерес статистиките..
  В Европа като цяло тръгна вълната, която ние в момента борим с мъки. Вчера по новозаразени бройки сме чак на 16то място, а преди няколко дни бяхме в топ-а.
  Интересно ще бъде след 2 седмици какви статистики ще покажат масово ваксинираните страни. Към момента ваксините изглежда не намаляват количеството на болни, но успяват да стопят броя на починалите, което е и основната цел. Но ще видим при пиковете на вълната какво ще покажат данните.

 28. 28 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2019 Гневно

  Значи сега, ако си счупиш нещо, което иска наместване и имплант примерно, заради идиотите няма да ти направят операцията и ще останеш инвалид за цял живот? Колкото и да умрат от короната, ще са твърде малко.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 29. 29 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#28] от "fpyyh":

  Ориентирай се към частните клиники.

 30. 30 Профил на Агент Провокатор
  Агент Провокатор
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Когато числата говорят...
  Мартенска вълна - 20 % по-малко случаи от сега. 10600 пик в болница. 20-25 хил.теста дневно.
  ------
  Сегашна вълна - ~ 100 % повече тестове от направените през мартенската вълна. 20 % повече случаи. 20 % по-малко в болница.
  ------
  Според мен мартенската вълна е била двойно по-голяма от отчетената, но заради малкото тестове дневните случаи са били занижени.

 31. 31 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Значи сега, ако си счупиш нещо, което иска наместване и имплант примерно, заради идиотите няма да ти направят операцията и ще останеш инвалид за цял живот? Колкото и да умрат от короната, ще са твърде малко.
  —цитат от коментар 28 на fpyyh


  Що годе всичко, което не се води спешно ще се оставя за по-нататъка.
  При нас едната баба имаше запушени вени с посинявания в единият крак и ходи на изследвания точно преди да преустановят приема (мисля беше пролетта мин година). Така и не и извършиха никакви действия, само и изписаха няколко вида хапчета за разреждане на кръвта и я оставиха да го кара на късмет.

 32. 32 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#14] от "Patsis":

  Те гледат процента на заразени,а не бройката тествани и положителни

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 33. 33 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Усещам как накрая ще дадем доста жертви, но ще имам най-здравия имунитет. Естествен. Иначе това с ваксините май ще продължи до... следващият вирус.

 34. 34 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Пак струи евтин популизъм в коментарите!

  Гарантирано от Кмета в сянка.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#30] от "Агент Провокатор":

  Прост отговор - ние (3ма възрастни и 1 дете 7г) го боледувахме Януари/Февруари.
  С 4 негативни антигенни тестове и отказ да приемат бабата в болница (да не се заразила с ковид). Нито сме в статистиката, нито имаме право на сертификат..
  Сестра ми и нейните го минаха по сходен начин през Юни..

  С фалшивите антигенни тестове статистиката никога няма да е адекватна.

 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":Ваксините са ефективни, безопасни и безплатни. Който не се е ваксинирал, да се сърди на себе си.
  —цитат от коментар 4 на Калник


  Безплатно е само сиренето в капана за мишки. Ваксините са платени от бюджета, през един договор на ЕС, в който доста страници са почернени, защото са засекретени.

 38. 38 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#1] от "jmf29537805":А болните, които са ваксинирани да си пръскат заразата на воля и с достъп навсякъде. С тоя аршин скоро няма да има читава статистика и противоепидемичен резултат.
  —цитат от коментар 6 на enter_k


  Ако си пръскат заразата сред ваксинирани, много по-малко ще мрат! Това не се ли разбра вече? От собствен опит го казвам като ваксиниран през април-май и преболедувал миналия месец без никакви симптоми.

 39. 39 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#20] от "Patsis":Според данните от тази сутрин няма никакъв шанс психиатричните клиники да останат без пациенти в близките години в следствие ковид облъчване.
  —цитат от коментар 35 на iceland


  Данните от тази сутрин потвърждават добрата тенденция от последните няколко седмици, а именно, че смъртността за целия период на пандемията като процент от заразените е намаляла от 4,20% на 3,97%. Малко е засега, но дано продължи да спада, въпреки вироглавието ни по отношение на ваксините. Когато фактите говорят и вирусите си траят.

 40. 40 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#37] от "Лео":

  То е ясно, че ваксините са платени пак от нас, но при 20 евро на доза са нищо в сравнение с машините за обдишване и месеците престой в болница, които също ние плащаме, дори в сравнение с разходите за карането на труповете в моргите за специалните генийчета, които са решили, че от тяхната мизерна личност се интересува някой и иска да ги чипира или пороби.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 41. 41 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#39] от "kmat":

  Данните от последните години показват, че България е страната с най-висока смъртност в Европа. Това дори и най-заклетите привърженици на Ковид смятам, че не могат да го отрекат. Или пък могат, ако продължават да си заравят главата в пясъка.

 42. 42 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 293 Неутрално

  В интерес на истината понеже следа с интерес статистиките.. В Европа като цяло тръгна вълната, която ние в момента борим с мъки. Вчера по новозаразени бройки сме чак на 16то място, а преди няколко дни бяхме в топ-а. Интересно ще бъде след 2 седмици какви статистики ще покажат масово ваксинираните страни. Към момента ваксините изглежда не намаляват количеството на болни, но успяват да стопят броя на починалите, което е и основната цел. Но ще видим при пиковете на вълната какво ще покажат данните.
  —цитат от коментар 27 на svetlio_rm


  Ти се надаявай на истински данни във ваксинираните държави. До един да измрат, един няма да е написан, че е от коронка.

  Иначе гадна заповед, жена ми трябваше да влезе в болница в петък за едни важни изследвания, явно ще чакаме няколко седмици.

 43. 43 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Две седмици след въвеждането на зелен сертификат
  - броят заразени за денонощие,
  - % на положителните тестове и
  - починалите
  остават високи и не са спаднали спрямо 21 октомври.

 44. 44 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  За да сервилничи на Радев, Денков си плю на репутацията. Колко ниско може да падне един човек!

 45. 45 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Министър Денков обяви, че е счупена кривата на нарастване на броя на заразените деца
  ===========================
  Браво! Значи е крайно време да се ваксинират и всички деца.
  Засега само тези над пет години, но Пфайзер работи по въпроса и за останалите.

 46. 46 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Нови ограничителни мерки влизат в сила от 4 ноември:

  - забраняват се всички масови мероприятия, групови занятия
  - затварят се кина, театри, спортни зали, езикови центрове.
  - спортните състезания ще са без публика.
  - затварят се ресторанти и големи търговски центрове.

  Тези мерки не важат, когато 100 процента от персонала и посетителите имат зелен сертификат.

  - на всички пазари трябва да бъде въведено еднопосочно движение.
  - спира се плановият прием и плановите операции в лечебните заведения в цялата страна.
  - работодателите трябва да осигурят дистанционна работа на поне половината от персонала си.

 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Разстроено

  До коментар [#41] от "iceland":

  Вашата логишка е логиката на циганина, дето рекъл: Аз съм свикнал да ям бой, сто тояги повече или по-малко не ми пука.

 48. 48 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Ти се надаявай на истински данни във ваксинираните държави. До един да измрат, един няма да е написан, че е от коронка.
  —цитат от коментар 42 на Ipolit


  Надявам се поне данните за допълнителната смъртност да не манипулират, макар че британците през март-април тази година преизчислиха средния брой очаквани починали и объркаха статистиката.
  https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker

 49. 49 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  До коментар [#48] от "Лео":

  Ще задам един въпрос. Един напълно ваксиниран напр. 80 годишен , умира месец след втората доза. Според вас като починал от какво ще влезе в статистиката?

  Вследствие на странично действие на ваксината, или вследствие на придружаващите хората в тази възраст заболявания?

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 50. 50 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 866 Неутрално

  "Със затварянето на училищата счупихме кривата на нарастване на броя на заразените деца с COVID-19, каза днес по "Нова телевизия" министърът на образованието Николай Денков. Той обясни, че преди две седмици са се заразявали над 500 деца на ден. Сега те вече са 350."

  Или просто не ходят на училище. Не им трябват извинителни бележки, затова не ходят на лекар и не попадат в системата.
  Те карантинираните деца са 1%, а заразените 0.? Статистиката не ги хваща. Каква крива?

 51. 51 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 746 Неутрално


  Зеленият сертификат е форма на слаб локдаун, защото мерките не се спазват.

 52. 52 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  50% от учениците трябва да имат алтернативна форма на обучение с индивидуална практика на учителите в малки групи. Но за това от министерството нямат готовност. Онлайн при присъствено водене на часовете е губене на време и отбиване на номера, че са на училище.

 53. 53 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Добре де.. ако ваксинирано е заразено и не го проверят нали ще зарази всички? Баси и глупостите.

 54. 54 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  "Преболедували и ваксинирани деца няма да се тестват при връщане в училище"

  Защо?!? Те също могат да разнасят заразата. А забравих, ваксинираните по принцип стават супер хора и имат повече права да разнасят заразата.

 55. 55 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Как човек завършил начална педагогика, ще ръководи тестването на 500-1500 души?

 56. 56 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Ще го постана това и тук, да не би някой да го е пропуснал в другия фийд с ваксинациите днес. ;-)

  Другари и другарки, Genossinnen und Genossen, вчера, по време на официална пресконференция, Лотар Виеле, дирekтор на Института "Роберт Кох", който институт практически дава тона на немското правителство в решенията относно пландемията, заяви следното:“"Разбира се, че ще трябва ПОСТОЯННО да буустваме всички хора!".
  За тези, които поназнайват немски, видеото с цялата пресконференция е на YT канала на информационния и не-конспиративен немски портал WELT. Превъртете до минута 52:47.

  https://youtu.be/GOQ8xeXyolc

  Да ни е честит доживотният ваксинационен абонамент и сертифициране!
  И нека обхаватът на сертиДикТатите да се разшири, като на първо време се включат и ваксините за грип...а един ден, дай Боже и въглеродния отпечатък на всеки.
  Да здравствует глобальный заговор!

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 57. 57 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Да проверят колко лекари като Кацаров не са си платили таксите и не работят като лекари, но имат необходимото медицинско образование и да им предложат да станат директори на училищата

 58. 58 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 177 Весело

  в мола само със сертификат
  --------------
  Със сертификат..... ама до вчера.
  :)
  Точка 13 от заповедта :
  13. Преустановяват се посещенията в търговските центрове тип МОЛ, магазините с нетна търговска площ над 300 кв м, базарите и изложенията на закрито.
  --------------------------------------------------------
  Заповед пусната вечерта на 03.11 с незабавно действие.
  Естествено, моловете не знаят, така че днес може и да мине номерът.
  Абе въобще и най-тъпия гербаджия изглежда направо като титан на мисълта пред тия човекоподобни природни недоразумения.
  Абе какво да чудим ,какъвто е рубложопия глупак Радеф - такива са и слугите Му.

 59. 59 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Ще го постана това и тук, да не би някой да го е пропуснал в другия фийд с ваксинациите днес. ;-)Другари и другарки, Genossinnen und Genossen, вчера, по време на официална пресконференция, Лотар Виеле, дирekтор на Института "Роберт Кох", който институт практически дава тона на немското правителство в решенията относно пландемията, заяви следното:“"Разбира се, че ще трябва ПОСТОЯННО да буустваме всички хора!".За тези, които поназнайват немски, видеото с цялата пресконференция е на YT канала на информационния и не-конспиративен немски портал WELT. Превъртете до минута 52:47.https://youtu.be/GOQ8xeXyolc Да ни е честит доживотният ваксинационен абонамент и сертифициране!И нека обхаватът на сертиДикТатите да се разшири, като на първо време се включат и ваксините за грип...а един ден, дай Боже и въглеродния отпечатък на всеки.Да здравствует глобальный заговор!
  —цитат от коментар 56 на no_bs


  Те 2/3 от германците "другарю" си се ваксинират профилактично срещу грип от две петилетки. Благодарение на такива профилактични мерки имат около 10 години по-висока продължителност на живота. Пък ние тука си умираме по-раничко, но за сметка на това сме устояли геройски на световните конспиратори.

 60. 60 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#56] от "no_bs":

  В Израел вече и на ваксинираните изтича сертификата и се удължава само при 3-та игла. Скоро и в ЕС. :-)

 61. 61 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#4] от "Калник":

  Я да погледнем какво пише в British Medical Journal, популярно фейк издание.

  A regional director who was employed at the research organisation Ventavia Research Group has told The BMJ that the company falsified data, unblinded patients, employed inadequately trained vaccinators, and was slow to follow up on adverse events reported in Pfizer’s pivotal phase III trial.

  In a list of “action items” circulated among Ventavia leaders in early August 2020, shortly after the trial began and before Jackson’s hiring, a Ventavia executive identified three site staff members with whom to “Go over e-diary issue/falsifying data, etc.” One of them was “verbally counseled for changing data and not noting late entry,” a note indicates.

  The next morning, 25 September 2020, Jackson called the FDA to warn about unsound practices in Pfizer’s clinical trial at Ventavia. She then reported her concerns in an email to the agency. In the afternoon Ventavia fired Jackson—deemed “not a good fit,” according to her separation letter.

  Jackson has provided The BMJ with dozens of internal company documents, photos, audio recordings, and emails.

  https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635

 62. 62 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#59] от "petiopit":
  Ами аз затова съм предложил да се разшири действието на сертификата с грипната ваксина бе Другарю.
  Ти текста ми не четеш ли или ако го четеш не го ли разбираш?
  Всеки е заразен със всичко до доказване на противното и нека удължим живота на всички с по средно десет години. Да живей!

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 63. 63 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#26] от "dwr30648311":

  Манипулатор.
  Миналата година Великобритания наложи стриктни мерки и много пъти локдаун, за да ограничава заразата. Тази година, особено от лятото насам, там не се налагат почти никакви мерки и хората живеят както преди ковид.

 64. 64 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#61] от "pantyshot":
  А, тъкно щях да го пускам това. Мерси! Аз тука само ще добавя към него, че вчера смела (не-мисирка) журналистка в Германия, по време на официална пресконференция, попита министъра на здравеопазването Йенс Шпан и шефа на Роберт Кох Инсититута, Лотар Виеле, какво знаят за Whistleblower-а и информацията му за фалшификация на данни от Pfizer по време на процедурата по одобрение на ваксината им и как ще го коментират. Йенсчо както винаги не знае нищо (все пак е адвокат), а ветеринарния доктор Виеле, каза че "от тази сутрин го знае и ако това е истина е неприемливо."

  И пак за тези, които поназнайват немския, двам линка към официалното видео от пресконференцията - минута 55:55, с описаното по-горе.

  https://youtu.be/GOQ8xeXyolc

  Еееех, тежък ден за вакстремистите...а толкова се надяваха, че ще се боцнат два-три пъти и това е...то и аз така се надявах като се ваксинирах...ама...

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 65. 65 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Дневник, къде ви е статистиката за преносители, умрели и т.н. за днес? Нещо май прекалено ниски са числата вече и не е удобно да я публикувате, а? Голята "зараза" взе че изчезна или пак някой политик е пипал статистиката.

  Един Българин
 66. 66 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Благодарение на такива профилактични мерки имат около 10 години по-висока продължителност на живота. Пък ние тука си умираме по-раничко, но за сметка на това сме устояли геройски на световните конспиратори.
  —цитат от коментар 59 на petiopit


  Пропускате фактора "стрес"! Германците живеят в пъти по-спокойна среда. Неминуемо това се отразява на продължителността на живота. Здравната им система пък въобще няма да обсъждаме.

 67. 67 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#30] от "Агент Провокатор":

  Вълната от миналата есен ми се струва, че беше още по-висока. Тогава бяха отчетени пикови стойности на новозаразени около 4800, но тогава в официалната статистика влизаха само положителните PCR-и. За сравнение, вчера са отчететни 2340 положителни PCR-а ...

 68. 68 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 369 Неутрално

  "...Преболедували и ваксинирани деца няма да се тестват при връщане в училище..."

  Айде пак глупости! Като са вкасиниране, не значи че не се заразяват и не пренасят вируса. Ей затова не ви вярваме! Ако тествате, тествайте всички наред. Аман от малоумници.

 69. 69 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#39] от "kmat":Данните от последните години показват, че България е страната с най-висока смъртност в Европа. Това дори и най-заклетите привърженици на Ковид смятам, че не могат да го отрекат. Или пък могат, ако продължават да си заравят главата в пясъка.
  —цитат от коментар 41 на iceland


  И ето къде лъжеш: да, България и преди Ковид е имала висока смъртност, но с какви абсолютни числа и защо абсолютният брой починали на месечна и годишна база се различава значително от всички години преди Ковида?!
  Как така хората започнаха да умират с ~30% повече на дневна база? Как така им се активизараха така тези 'придружаващи заболявания'? Любимата тъпанарщина: не бил починал от Ковид, а от 'придружаващи заболявания'!!
  ----

 70. 70 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#49] от "Vivian Apostolov":

  Имайте предвид, че ваксинираните не стават безсмъртни. Ако 100% от населението на България е ваксинирано, всеки ден починалите ще са 100% ваксинирани ... :-)

 71. 71 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Частните училища също ще получат безплатни тестове за малките ученици
  __________
  Е щом трябва!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 72. 72 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#70] от "Холдън Колфийлд":
  Абсолютно вярно. Аз само да попитам, при евентуално 100% ваксинирани, тези които ще умират, ще ги тестват ли за Корона и ако да, както починали от какво ще ги пишат ако теста е положителен?

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 73. 73 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 881 Любопитно

  До коментар [#48] от "Лео":Ще задам един въпрос. Един напълно ваксиниран напр. 80 годишен , умира месец след втората доза. Според вас като починал от какво ще влезе в статистиката?Вследствие на странично действие на ваксината, или вследствие на придружаващите хората в тази възраст заболявания?
  —цитат от коментар 49 на Vivian Apostolov


  А ако почине след 1 или пет години?
  Ами кои са тези 'странични ефекти'?
  Опишете ги?
  А дали ваксината не му е удължила живота?
  ----
  Ако сте виждали смъртен акт през живота си няма да питате подобни глупости.

 74. 74 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#70] от "Холдън Колфийлд":

  Ти осъзнаваш ли каква глупост каза? В БГ смъртността от ковид е 4%, реално може да е по-ниска, но така броят.

  Тоест ако сме 100% ваксинирани, пак ще има заразени и починали - отчасти поради мижавия ефект на ваксината, отчасти поради начина на отчитане.

  И накрая ще излезе, че същите 4-5%, които са застрашени от вируса, си умират с ваксина или без.

  Е тогава защо е упражнението, че дори и за децата? Колко тийнейджъра трябва да се хванат за сърцето, за да може...да има нулев ефект върху податливите, които и ваксината не опазва?

 75. 75 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#72] от "no_bs":

  При 100% ваксинирано население вече на никой няма да му дреме за КОВИД. Извънредната епидемична обстановка ще е отменена и всичко ще изглежда като отшумяващо ехо ... :-)

 76. 76 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Весело

  До коментар [#75] от "Холдън Колфийлд":

  Само още едно въпросче: от каква възраст и колко дози ще е режимът за "пълна ваксинация" на 100% от населението. Щото да не се набодем и някой фигурант да излезе и да каже - да, ама нямате четвърти бустър и децата под 2г. развъждат заразата, така че айде земи тия маски и локдаун до безкрай:)

 77. 77 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1565 Весело

  До коментар [#76] от "lil_alex":

  Децата са зараза. Дезинфекцирайте децата си или искате баба да умре !

  Бъдете отговорни.. Дръжте внуците далеч от бабите и дядовците. По добре да си отидат сами в празната къща, отколкото 1 - 2 седмици по рано от корона вирус !

 78. 78 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 41 Неутрално

  При положение, че боледували и ваксинирани могат да се заразят и да заразяват, невиждам каква е другата полза от тях.
  —цитат от коментар 23 на svetlio_rm

  Ползата е очевидна - в държави, където населението се изповаксинира, вече на практика са забравили, че има пандемия, понеже дори ваксинираните да се заразят, не задръстват болниците.

  Мен като цяло това пънене като магаре на мост от страна на бая българи вече съвсем откровено ме дразни, ако трябва да съм честен. Всички, които бучат против ваксинирането сега, със сигурност познават все някой ваксиниран, видели са, че нито е умрял, нито е получил тежки последствия от ваксинирането - понеже това не се случва на практика с никого. Може да има леко неприятни странични ефекти, обаче те се преживяват за ден-два макс.

 79. 79 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Според една трета от работодателите със зеления сертификат се нарушават човешки права
  ================================
  Мнението на работодателите е без знаèние.
  Питайте Конституционният Съд.
  Или народа, чрез референдум.

 80. 80 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#78] от "feniks_na_gril":

  В коя държава са отпаднали мерките?

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1264 Весело

  "Според една трета от работодателите със зеления сертификат се нарушават човешки права"

  Според 100% от педофилите с криминализираното на дейността им са нарушени човешките им права!

 83. 83 Профил на Николай Огнянов
  Николай Огнянов
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Никога не съм смятал, че господин министъра Ангелов и НОЩ ще ми се струват адекватни, но с това подобие на здравен министър кацаров...

 84. 84 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#72] от "no_bs":При 100% ваксинирано население вече на никой няма да му дреме за КОВИД. Извънредната епидемична обстановка ще е отменена и всичко ще изглежда като отшумяващо ехо ... :-)
  —цитат от коментар 75 на Холдън Колфийлд


  Аха, ясно. Ама да не стане като ония приказки и реклами за стадния имунитет - 70% ваксинирани или преболедували и го постигаме, и приключваме с пландемията...пък сега ще гоним 100% ваксинирани и бустърчета на всеки 6 месеца...нещо shooting on moving targets? :-)))

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 85. 85 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 94 Неутрално

  "Според една трета от работодателите със зеления сертификат се нарушават човешки права"

  Най-компетентните юристи на планетата сме попитали какво мислят. (Не че много от тях действително не го мислят де, ама е смешно да се анкетират засегнатите бизнеси по темата и това да се изнася като "новина".)

 86. 86 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 103 Неутрално
 87. 87 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#78] от "feniks_na_gril":Имаш предвид, че не ги задръстват така ли:https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-31/singapore-boosts-icu-beds-as-serious-infections-remain-high Или така? https://www.dutchnews.nl/news/2021/11/coronavirus-risk-severe-as-hospital-admissions-hit-highest-level-since-may/
  —цитат от коментар 86 на pacioglu


  Имам предвид, че се случват такива неща на закрито и не са проблем:
  https://www.youtube.com/watch?v=qHGBD7yzU_k
  Примерно.

 88. 88 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#87] от "feniks_na_gril":

  Е, кво да са проблем. Само малко умират по 1500 души на ден там, но иначе няма проблеми. Ми то и тука аз си ходя на кръчми и е мазало вътре, какъв е проблемът за мен тогава?

  Громя ваксъри!
 89. 89 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#87] от "feniks_na_gril":Е, кво да са проблем. Само малко умират по 1500 души на ден там, но иначе няма проблеми. Ми то и тука аз си ходя на кръчми и е мазало вътре, какъв е проблемът за мен тогава?
  —цитат от коментар 88 на pacioglu


  Какви хиляда и петстотин бе, интелект? В Денвър, откъдето е клипът, който дадох, на седмица има средно по един смъртен случай от КОВИД:
  https://usafacts.org/visualizations/coronavirus-covid-19-spread-map/state/colorado
  Толкова по въпроса.

 90. 90 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 866 Неутрално

  "През следващата седмица от Министерството на здравеопазването ще решат дали COVID сертификат ще се издава при наличие на антитела срещу коронавируса."

  Ето още една отдавна чакана стъпка.
  Доколкото разбирам ще се регламентира и отлагането на ваксинация след медицинско становище. Това също е беше пропуск досега.

 91. 91 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  Добре, де! Като се ваксинират, за двама ли ще работят? Или за трима? Пуста нечегарена дряновица, да заиграе по гърбовете на тези михлюзи!

 92. 92 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Докато нашите паляци го измислят, хората направиха хапче. Е, бързичко е, да, така е, вероятно фризьорката ви ще ви посъветва да изчакате https://www.bbc.com/news/health-59163899

 93. 93 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  "Ниското ниво на ваксинация пречи на развитието на икономиката, смята ЕБВР"

  Да да, точно тия несложени ваксини пречат на икономиката, дивашките, безсмислени и доказано неработещи ограничите "мерки" нямат нищо общо, за всичко са виновни несложените ваксини, повервахме.

 94. 94 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#89] от "feniks_na_gril":

  Говорим за държавата бе, не се прави на алтав. То и в Карлово сигурно има един и кво?

  И докога ще ви оборвам тъпотиите, писна ми вече. Ето колко е добре ситуацията в Денвър, по-специално Колорадо:

  https://www.cpr.org/2021/11/01/colorado-covid-cases-hospitalizations-polis-order-hospitals-refuse-patients/

  Громя ваксъри!
 95. 95 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  "Ниското ниво на ваксинация пречи на развитието на икономиката"

  Бай Ганя не е дорасъл за такива сложни мисли 🤣🤣🤣

  По-яко е да врещи по форумите, как ще го чипират и ще му ограничат свободата. Това докато не влезе в интензивното. А след това е по-нисък от тревата в съвсем буквалния смисъл 🤣🤣🤣

 96. 96 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  "Решение за сертификат при антитела ще има следващата седмица"

  Ако на база антитела ще дават тази зелена глупост, то трябва и ваксинираните да бъдат тествани, антителата от ваксините са доказано много по-неблагонадеждни от най-добрия имунитет - естествения. Но пък ваксърите ще се почувстват много ощетени, когато и ние дето сме изкарали тоя бацил без да правим и един тест успеем да се сдобием с жадувания код, който ти дава право на живот :).

 97. 97 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#89] от "feniks_na_gril":Говорим за държавата бе, не се прави на алтав. То и в Карлово сигурно има един и кво?
  —цитат от коментар 94 на pacioglu


  Държава с петдесет пъти по-голямо население от България, да. Точно така се правят сравнения. В целия щат Колорадо, който е сравним с България откъм население, за трети ноември има три смъртни случая от КОВИД - справка - същия линк. За сравнение, в България за същия ден са отчетени 145 смъртни случая от КОВИД. Сам си прави сметките сега. Ако искаш по-интересно сравнение, виж Калифорния. Близо 40 милиона души население - девет смъртни случая от КОВИД седмично:
  https://usafacts.org/visualizations/coronavirus-covid-19-spread-map/state/california

 98. 98 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#95] от "Гражданин":

  Разбира се и лекарите дето в прав текст ти обясняват, че естествения имунитет е много по-добър от тая течност дето я пробутват за ваксина, също са "бай Ганя". Само ти ги разбираш нещата.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  До коментар [#73] от "ali_ibn_isa":

  Виждала съм и смъртни актове, както и видяха как десетки 75-80+ годишни си заминаха след пълен курс на ваксинация. Мед. сестра съм, не ме занимавай с глупости.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK