Прокуратурата за инхаус поръчките: Не може да се водят две паралелни разследвания

Прокуратурата за инхаус поръчките: Не може да се водят две паралелни разследвания

© Надежда Чипева, КапиталПрокуратурата също извършва разследване за финансови злоупотреби при строителството на автомагистрала "Хемус". То е възложено на Националната следствена служба и е наблюдавано от Софийската градска прокуратура, потвърди днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя бе потърсена от "Дневник" по повод задържането на над 15 души в акцията на МВР след претърсвания и изземване на документи от офиси на строителни фирми във връзка с предварителните плащания чрез инхаус поръчки на строителни фирми.


Сийка Милева: Не може да се извършват паралелни разследвания


Според прокуратурата обаче не може да се извършват две разследвания едновременно. Сийка Милева изрично цитира принципа non bis idem, който означавал, че не може да вървят едновременно разследвания с един и същи предмет, визирайки акциите на МВР. Милева не прогнозира какво ще следва, ако продължат едновременно и прокуратурата и МВР да работят по един и същи проблем, но от думите й се разбра, че не са изключени процесуални проблеми
Задържането на 15-те души е извършено по Закона за МВР, което означава, че не може да продължи повече от 24 часа, след което те трябва да бъдат освободени или събраните материали да бъдат представени на прокуратурата, която да реши дали да им повдигне обвинения и да поиска постоянен арест.


На въпрос за това Рашков отвърна с коментар: "Ще поискаме от прокуратурата да не отклонява вниманието в различни посоки на разследването в Националната следствена служба". И добави, оставяйки журналистите да гадаят: "...А да обърне внимание /прокуратурата - бел. ред./ на десетките милиони лева, изтекли от българския бюджет и преминали през една банка, бивша собственост на Бойко Борисов.


До днес - четвъртък, прокуратурата не е получила материали от МВР за задържани лица, нито за събраните материали във връзка с акцията на ГДБОП. Макар че "МВР е задължено след като се добере до данни или събере доказателства за престъпления да ги представи на прокуратурата", заяви Сийка Милева.


Още през юли прокуратурата беше сезирана от служебните министри на регионалното развитие и на финансите, но прокурорското разследване не беше образувано по техните сигнали, а по медийни публикации с данни от одитен доклад на Сметната палата за "Автомагистрали" АД.


Милева описа досъдебното производство на прокуратурата като изключително мащабно, иззети били огромно количество документи - "кабинет с кашони". Разпитани са 100 свидетели, предстои разпит на 800.


Задържаните във връзка с разследване на финансови злоупотреби при строителството на автомагистрала "Хемус" вече са над 15 души. Информацията потвърди пред журналисти в Симеоновград тази сутрин вътрешният министър и вицепремиер Бойко Рашков, без да уточнява броя и длъжностите на задържаните. Акцията се провежда от ГДБОП, извършени са претърсвания на офиси на строителни фирми в три областни града, най-мащабно в Благоевград. Проверени са 17 адреса, седем от тях са офиси на голяма строителна фирма. Рашков добави, че операцията се подготвя повече от месец и половина "не въз основа на един дрон", а с "достатъчно предварителна оперативна информация и срещи със стотици хора".


Арестуваните са предимно счетоводители и служители на фирми, задържането им е по Закона за МВР. По повод на тази информация Бойко Рашков заяви, че очакванията му са да се стигне и до собственици на строителните фирми, които са получили парите за строежа предварително.


Тази акция не е първа по разкриване на нередности и злоупотреби в строителството на аутобана "Хемус". Миналата седмица полиция и данъчни инспектори влязоха в държавното дружество "Автомагистрали", което се води официално строител на магистрала "Хемус", но е сключило поредица договори с частни фирми. Миналата седмица Рашков изрази мнение, че чрез предварителните плащания са акумулирани средства и за купуване на гласове.


"Някои от фирмите вече казват, че парите не са при тях",


заяви Рашков, припомняйки за "онзи голям строител, който изнесъл 21 млн. лв. в Обединените арабски емирства", и обеща пресконференция в петък с конкретна информация.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK