Бой с тояга, плесници, ритници: Съветът на Европа установи, че властите нехаят за психично болните

Бой с тояга, плесници, ритници: Съветът на Европа установи, че властите нехаят за психично болните

© Цветелина Николаева, КапиталФизическото насилие над психично болни в България продължава, като освен плесници има случай и на човек, удрян с тояга. Нечовешки и унизителни са санитарните условия и тези на живот в повечето домове за социални грижи. България е постигнала много малък или никакъв напредък в изпълнението на ключови препоръки.


Това са част от акцентите в специално публично изявление за България на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията (КПИ) към Съвета на Европа. До него се стига заради конвенцията срещу изтезанията, според която "ако страната не сътрудничи или откаже да подобри положението в светлината на препоръките на комитета, той може, след като страната е имала възможност да изрази своето становище, да реши с мнозинство от две трети от членовете си да обяви публично становището си по въпроса".


Комитетът следи ситуацията в домовете за социални грижи от години и докладите му винаги са били критични и разобличаващи за състоянието на грижата за една от най-уязвимите групи в обществото, но и за отношението на властите към този проблем. На практика с публичното си изявление, Съветът на Европа казва, че не вярва на уверенията на властите, че системата ще бъде реформирана, защото България изостава с десетилетия от очакванията за модерно държавно осигуряване на грижи за психичното здраве и продължава да демонстрира незачитане и неприоритизиране на психичното здраве на своите граждани.
В публичното изявление има акцент и за психиатричните болници, в които пациентите са малтретирани от персонала, "включващо блъскане, удряне на плесници и понякога удряне или ритане на пациент". "Това свидетелства за продължаваща липса на решителен отговор от страна на българските власти за предотвратяване на всякакви форми на малтретиране и изпращане на ясно и недвусмислено послание до персонала на психиатричните болници, че малтретирането на пациенти няма да бъде толерирано и ще бъде санкционирано по подходящ начин", е записано още в публичното изявление.


"Всъщност голяма част от опасенията, повдигнати в доклада на КПИ относно физическото малтретиране от страна на персонала на пациенти с психични разстройства и на лица, настанени в социални институции, както и относно неподходящото (или дори незаконно в институциите за социални грижи) използване на средства за имобилизация, бяха омаловажени или по тях не бяха предприети цялостни действия по начин, който да осигури подобрения за потребителите на различните услуги. В отговора постоянно се говори за планове за затварянето на някои социални институции, стратегии за деинституционализация и намерения за подобряване на стандартите на грижите, докато същевременно се обяснява, че настоящата липса на действия се дължи на бюджетни ограничения и недостиг на специалисти (лекари, медицински сестри, психолози и други свързани здравни работници) - въпроси, които изглежда няма да бъдат решени в рамките на приемливи срокове", пишат от комитета в публичното изявление.


При посещението си през 2021 година експертите от комитета отново получават "твърдения за санитари, удряли плесници на домуващите, както и за пазач, удрял домуващите, включително понякога с тояга".


Според комитета констатациите за насилие в домовете, което експертите са отразявали и други години, разкриват "по-масова и устойчиво установена традиция в българските социални институции, при която се наблюдават опити за поддържане на дисциплина и подчинение сред домуващите чрез честото използване на строги режими и принудителни мерки и многократното напомняне за възможни наказания".


"Това е очевидно неприемливо в среда за социални грижи. За съжаление, на Комитета се налага да заключи, че българските власти не са предприели необходимите мерки за премахването на тази напълно неприемлива практика въпреки няколкократните подробни препоръки по този въпрос", се отбелязва в публичното изявление.


Мухи, смрад на урина и ръждясали легла


Комитетът констатира отново, че в много от местата за социална грижа, условията за живот и хигиена са напълно неприемливи и неотговоарящи на стандарта за подобен тип институции.


"Всъщност в един от блоковете в Дома за социални грижи в град Баня за лица с умствена изостаналост домуващите лежаха без всякакво достойнство в мръсни спални помещения, върху ръждясали легла, някои направо върху полиетиленови калъфи без чаршафи или възглавници. При тях нямаше членове на персонала, които да ги успокояват, и те си говореха сами или крещяха, в помещението цареше отвратителна смрад на урина, а по хората, леглата им и всички повърхности наоколо лазеха множество мухи", отбелязват експертите.


Според тях настанените в социални домове в България са хора, изоставени от държавата, която не е успяла да им осигури "човешки контакт, удобство, грижи и помощ, нито достойнството, което заслужават".


"Освен това остарялата практика, при която социалните грижи в институции често се ограничават до предоставяне на хората с умствена изостаналост и психични разстройства на храна три пъти дневно и покрив над главата, без почти никакви трудотерапевтични или възстановителни дейности, е крайно недостатъчна и очевидно се нуждае от неотложно преразглеждане", твърдят от комитета.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK