От отпуснатите авансово пари за лот 5 на "Хемус" 60 млн. лв. били изнесени в сакове и чували

От отпуснатите авансово пари за лот 5 на "Хемус" 60 млн. лв. били изнесени в сакове и чували

© Велко АнгеловОт отпуснати авансово 84 млн. лв. от "Автомагистрали" АД на "Водно строителство - Благоевград" АД, за строителството на Лот 5 на магистрала "Хемус" 60 милиона лева са изтеглени и изнесени от банки в сакове и чували, съобщиха днес от МВР на брифинг. Парите първо били преведени по сметките на т.нар "буферна фирма", имаща за цел да прекъсне връзката между търговското дружество, подписало договора и крайните изпълнители на строително-монтажните работи.


От буферната фирма средствата са прехвърлени по сметки на кухи фирми, собственост на малограмотни и социално слаби лица. Формално плащанията били за строителни услуги. Установени са хората, които са наредели прехвърлянето на парите, и тези, които са ги изтеглили.


Материалите по случая са докладвани на прокуратурата, като от МВР чакат от прокуратурата да им възложи последващи действия за разследване на престъпната схема. Акцията в сряда, при която са претърсени офиси на замесени в схемата фирми, била предизвикана от сигнали, че се подготвя унищожаване на документи.
Според ръководителя на Национална агенция по приходите Румен Спецов по тази схема от неплатен ДДС държавата е ощетена с 20 млн. лв.


От МВР припомниха, че парите са преведени на "Водно строителство - Благоевград" за доставка на строителни материали и наем на механизация преди март 2021 година, когато не е било възможно по него да се работи, защото не е имало одобрен Подробен устройствен план и разрешение за строеж.


Дружеството е от орбитата на благоевградската фирма "Грома холд" (позната по-рано като "Агромах"), с която са сключени договори за 260 млн. за изграждане на други участъци от автомагистрала "Хемус". Днес беше съобщено, че за бъдещи дейности по лот 7 на аутобана, тя е получила авансово 130.75 млн. лв.


Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че има данни за подготовка в Гърция на среща на шефове на пътни фирми, на която да се планират действия срещу служебното правителство, включително и нови протести с тежка техника в центъра на София.


Колко пари са авансово платени и кой ги е взел


От МВР обобщиха, че за лотове от 1 до 6 на магистрала "Хемус" са сключени договори за общо 1.609 млрд. лв. За доставка на материали и наем на строителна механизация авансово за лотове 4, 5 и 6 авансово са преведени общо 523.23 млн. лв. От тях "Автомагистрали Хемус" АД е получила 72.66 млн, за доставки на материали и наем на механизация. Двете свързани с "Грома холд" дружества - "Водно строителство - Благоевград" и "Европейска пътища" са взели съответно 84.108 и 95.89 млн. лв.

За лотовете на "Хемус" 7, 8 и 9 лот, по които никаква работа не е свършена, общата стойност на сключените договори е 1.15 млрд. лв. без ДДС. Авансово платените суми са 353.468 млн. лева. 130.75 млн. са получени от "Грома холд", а свързаната с нея "Европейски пътища" е взела 48.84 млн. лв.


"Хидрострой" и свързаната с нея "Битумина ГМБХ-България" са взели съответно 48.846 млн. лв. и 82.808 млн. Тук е моментът да отбележим, че Бойко Рашков намекна, че собственикът на дружеството Велико Желев е човекът, изнесъл 21 млн. лв. от парите за "Хемус" в Обединените арабски емирства.


В орбитата на "Хидротрой" гравитират също "Пътинженеринг", получила авансово 15.897 млн. лв. за временно ползване на транспортни средства и наемане на механизация и "Пътинжинерингстрой" - 26.327 млн. лв. за доставка на материали.


Бившият вицепремиер Томислав Дончев, коментира по-късно днес, че авансовите суми, отпуснати по договорите за "Хемус", са обезпечени с банкова гаранция или застраховка. "Ти ако не използваш аванса по предназначение, трябва да го върнеш", допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK