Прокуратурата преследва гражданите, но не и властта, въпреки усещането за корупция в здравеопазването, сочи анализ

Прокуратурата преследва гражданите, но не и властта, въпреки усещането за корупция в здравеопазването, сочи анализ

© Юлия ЛазароваНаказателната репресия от страна на прокуратурата по време на епидемията от COVID-19 e била насочена към гражданите, а властите са били освободени от задължението си "да внимават". Такова обобщение направиха от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) на свой анализ във връзка с дейността на прокуратурата в условията на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка.


В дейността на главния прокурор Иван Гешев липсват разследванията, свързани с корупция в здравеопазването, проследяване на целесъобразното разходване на средства, в условията на насочени големи парични потоци в сектора заради епидемията. Прокуратурата не действа проактивно въпреки обвинения от страна на служебното правителство, е записано още в доклада.


Паралелно бяха представени данни от социологическо изследване на "Глобал Метрикс" сред 1048 пълнолетни граждани, проведено през втората половина на месец май, според което 60% от анкетираните смятат, че в здравеопазването има корупция.


Ненавременен пиар и заглушаване на гласове от прокуратурата
Проверките за спекула в началото на епидемията в страната са породили недоволство в аптекарския бранш, нагнетили са напрежение и не са помогнали на бранша да си свърши добре работата, коментира Галина Гергинова от БИПИ.


Според анализа равносметката не е добра и по делата за всяване на паника. Само едно е влязло в съда и приключило с оправдателна присъда. Негативен отзвук пък са породили придобилите медийна популярност дела срещу председателя на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова и лидера на гражданско движение БОЕЦ Георги Георгиев. Според съда прокуратурата не би трябвало да преследва хора, които сигнализират за проблеми и несправяне на властите с пандемията. Много от акциите са оценени като ненавременен пиар.

"Създаде се впечатление, че прокуратурата преследва негативно настроени към дейността й личности, активисти, политически лидери. Опитва да заглушава негативните гласове. Тя не желае да не се осветяват проблемите, а не да работи за тяхното решаване", коментира Гергинова.

Тя припомни сигнала на здравния министър д-р Стойчо Кацаров за изказване на бившия премиер Бойко Борисов за изтекъл срок на ваксини, по който "една седмица прокуратурата мълчи, но за сметка на това в началото на епидемията хора от гражданското общество бяха преследвани".


Институтът е направил преглед на съдебната практика по закона за здравето - дела на хора, които са санкционирани за неносене на маски, за посещения на паркове, градинки, детски площадки. Разгледани са 300 дела, завършили на районно ниво. Гергинова уточни, че това направление не е пряко свързано с прокуратурата, но и тук статистиката не е в ползата на контролните органи. 72% от всички дела са завършили с отмяна на глобите. Изводът е, че контролните органи не са си свършили добре работата, като допускат редица формални нарушения, които са в противоречие на закона.


По наказателните дела за нарушаване на карантина прокуратурата извадка от 400 дела показва, че 389 са приключили с осъдителна присъда, а 11 с оправдателна. Тук прокуратурата е много ефективна, но според БИПИ това не е добър атестат, тъй като делата не са сложни.


Усещане за корупция и липса на прозрачност при здравните разходи


Адвокат Цветомир Тодоров от БИПИ заяви, че по време на епидемията гражданите са започнали активно да се интересуват какво се случва в здравеопазването и как се харчат парите в сектора. Според него обаче е пропусната възможността за дебат за качеството на системата на здравеопазване, а коронавирусът е показал, че тя е много уязвима.


Като основни проблеми очерта неглижиране на третирането на хронични заболявания, невзетите мерки за подобряване на здравната култура на населението, сбъркани протоколи за лечение, административен и мениджърски натиск върху персонала, неадекватна материална база на много места, като всичко изброено има връзка с корупцията.


В социологическото проучване на "Глобал Метрикс", което бе представено, са засегнати теми за наличието на корупция в частните и държавни болници и източването на здравната каса. Изследването е част от международен проект.


В проучването гражданите са посочили здравеопазването начело от всички сфери като убеждение, че там има корупция, коментира Радостина Ангелова, управител на"Глобал Метрикс". 60% от анкетираните смятат, че в здравеопазването има корупция. Това е вторият най-висок резултат, след изпълнителната власт и с преднина пред митниците. Останалите сектори, посочвани най-често, са инфраструктура и строителство, енергетика. Сфери като култура, туризъм, отбрана, спорт и образование остават в по-малка степен засегнати от усещанията за корупция на анкетираните.


52% смятат, че ресурсите в сектор здравеопазване се управляват неефективно, а 25% посочват напълно неефективно. "В здравеопазването корупцията винаги се свързва с ръководството и директорите на здравните заведения, но и лекарите специалисти са засегнати. Това показва, че целият здравен сектор функционира при обществени подозрения за корупционни практики на всички нива. Много разпространени са нагласите за това че всички болници се свързват с източване, услуги за пациенти с повече пари, искане на допълнително заплащане за екип, обслужване с предимство на пациенти с връзки", коментира Ангелова.


16% от анкетираните посочват, че са били свидетели или участвали в корупция в здравната система, но склонността за подаване на сигнал е много ниска, като едва 18% от тях са подали сигнал. 1/3 (34.7%) смятат, че и държавните, и частните болници са засегнати от корупция. 64% отговарят, че само държавните болници са засегнати, а 43% - само частните са засегнати. В държавните болници корупцията се свързва с ръководството и лекарите-специалисти, докато при частните повече с ръководството.


Силно е усещането и за липса на прозрачност при финансирането и липса на публичност за разходване на ресурсите, получени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 95% от пълнолетните смятат, че НЗОК се източва. 67% смятат, че това засяга голяма част от разходваните средства, 29% са по-умерени и смятат, че засяга малка част от средствата. Няма колебание за съществуването на този проблем. Източването се свързва с клиничните пътеки, но и назначаване на ненужни прегледи.


На 40% от пълнолетните българи се е налагало да доплащат за лечение. България е в едно от първите места в Европа с най-висок дял доплащане. Делът е почти равностоен на това, което се плаща през здравните осигуровки. От тези доплащания само 1/5 са без документ, т.е. нерегламентирани.


На половината от гражданите за последните 5 години не се е налагало да ползват болнична помощ. Ниска степен на профилактични прегледи и превенция водят до ниско използване на здравните заведения, но закъснели реакции, хронични заболявания и лош здравен статус на населението. Общата удовлетвореност от здравните грижи и лекарската дейност е висока - 69% са удовлетворени от държавните болници, а 87% от частните. 60% са определили разходите в частните като високи. 72% биха предпочели да се лекуват в частна болница. 48% посочват, че лекарите и персонала в частните лечебните заведения са по-внимателни, а държавните имат единствено предимство - достъпността и по-ниско заплащане на здравните услуги.


1/3 от доплащанията или подаръците в болниците са били като лична инициатива. 6% посочват, че им е било искано нерегламентирано доплащане, но не са го направили.


Половината от анкетираните нямат мнение дали трябва да се създадат частни здравни каси, а болниците да се приватизират. 27% подкрепят създаването на здравните каси, а 28% - не. За приватизациите на болниците доминират негативните нагласи, защото се свързват с оскъпяване на достъпа до тях. Нагласите се характеризират с представители на малките градове и селата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Има ли учудени?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не, но има погнусени.

 3. 3 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Снимката е 10/10, поздрави на фотографа!

 4. 4 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Оставка, съд и затвор за подлогата на мафията - Иванс Стоименов Гешев - Каскета!

  No Pain No Gain
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2617 Весело

  Усещанията на прокурорите са притъпени, нЕли има Covid.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Никой не се е съмнявал

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Ми да идат на доктор да им предпише успокоителни като са толкоз чуствителни тия въпросните граждани с кофти усещанията.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Къде са герберите? Пи ар севи бави опорките?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Това БИПИ нали е онова ИПИ на Христо Иванов.
  Да е ясно кой го казва де.

 10. 10 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Това БИПИ нали е онова ИПИ на Христо Иванов.Да е ясно кой го казва де.
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  Една от опорките за герберските тролове пристигна! Не е важно какво казва! Важно е кой го казва!

 11. 11 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 577 Весело

  Хммм... по повод на статията и по точно усещането за корупция, бих дал пример с изтегленините и изнесени от банки в сакове и чували 60 милиона лева, както се съобщи днес от МВР на брифинг. Ех много ми се иска, следващият път и аз да съм един, та дори и с много малко чувалче, но изживял подобно усещане.
  Всичко това е за да се знае, че МВР установява кражба на милиони и я съобщава официално, за да убеди всички жители на страната ни, че не напразно МВР си получават заплатите, това да установиш нещо и да го съобщиш също е много голема работа и чини пари. Естествено и както винаги, с това съобщение, случая с кражбите на милиони ще спре до тук, защото главния каскет гешеф... няма да си го причини. Пак същите да си изберете.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
 12. 12 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Никакво изненада, още повече като Гешев е главен прокурор.

 13. 13 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  Г-н Хаджийски, интересна е статията ви, но аз бих ви помолил да отидете до Истанбул в болницата на "Аджибадем" и да интервюивирате българите, чакащи там. Ще съберете материал за интересна статия, там поне 1/3 от чакащите са от България - продали имоти, взели заеми, и изобщо обърнали гръб на родното здравеопазване, за което чинно са си плащали осигуровки години наред.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Абе Гешев си знае работата. Има хора за преследване, има и за прикриване.

 15. 15 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#13] от "pontius_glarus":

  Всъщност убеден съм, че и вие го знаете.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  След вчерашните официални разкрития за чудовищна корупция и кражби, зад които застана практически цялата система за национална сигурност - МНР, ДАНС, ГДБОП, НСлС, МРРБ - Гешев заяви, че доказателствата не му се сторили убедителни.

  Тази отиваща си власт ще се запомни като най-корумпираната и нагла в историята на България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Вчера цяла България научи, че бившият шеф на Бойко Методиев Борисов в организираната престъпна група СИК Младен Михалев-Маджо е прекарал през банката си Интернешънъл Асет Банк парите НИ, които уж са били “усвоени” за строеж на магистрала Хемус, и ги дал на вече известни на властите лица да ги изнесат в куфари и чували от страната.

  Оставена да се строи на честна дума, без планове, разчети и разрешения за строеж, една 600-метрова отсечка от АМ Хемус се е СРУТИЛА.

  След всичко това Иван Гешев, който държа Иванчева цял ден окована с вериги пред Съдебната палата, а после година и половина вързана като в средновековен зандан за леглото, та след всички тези разкрития Иван Гешев си обърна каскета с козирката назад.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Едно изключително важно интервю на Осман Октай, описващо начина, по който вече 20 години едно и също лице присвоява и изнася националното ни богатство с ПРАВИТЕЛСТВЕНИ САМОЛЕТИ:

  https://frognews.bg/inteviu/oktai-pred-frog-chuvalite-pari-hemus-izneseni-kato-tsenni-pratki-pravitelstven-samolet-aviotriad-28-livan-dubai.html

  Ето и поантата:

  Прокуратурата, също като Бойко Борисов, ще се гърчи до парламентарните избори. Убеден съм, че след това ще има мнозинство на промяната. И трите формации – ПП, ДБ и ИТН , ще имат 125 мандата. Бойко Борисов, Иван Гешев и ДПС най-много ги тресе от това, че новото парламентарно мнозинство ще има възможност да преструктурира цялата съдебна система – през ВСС, закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, включително свалянето на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ. Има голяма вероятност Гешев да си подаде оставката, преди да бъде подменен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Пусни сега някое интервю и от друго ченге.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alarmstufe Rot":

  “Пусни сега някое интервю и от друго ченге.”


  Оооо, Камене! 😆😆

  Кое по-конкретно ти се струва невярно в интервюто и в останалото написано от мен?

  Как мислиш, Бойко Методиев дали ще го даде под съд за клевета?

  Или като възрастна жена от ромския евроатлантически електорат ще се кълне в “най-святото си” - внуците и невръстното детенце на миската в Барселона?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Любопитно

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Грънчаров, само индивид, вярващ в шкафчета може да повярва в чували с пари. Нали Борисов имал банка? Защо са му чувалите с пари? Какво ви казват от Позитано по въпроса?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alarmstufe Rot":

  “ Защо са му чувалите с пари? ”

  Не знам дали се правиш на напълно лишен от разсъдък или … не се правиш.

  По същата причина, поради която колумбийският Бойко Борисов - Пабло Ескобар - купуваше цели КЪЩИ, за да … си държи в тях парите. Виждал съм видео на ФБР - стаи и стаи, натъпкани с пари.

  Мафиотите като Пабло Ескобар, Бойко Борисов, Ел Чапо и пр. ползват пари в брой, защото всяка електронна транзакция по света - дори да си изтеглиш от банкомата до ЕфБет дневния хонорар от Pi ar Sevi в размер на 20 лева за тролене - се регистрира в компютрите на NSA (No Such Agency).

  Ако те затруднява обяснението ми, питай.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Весело

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  А как става тегленето в брой? Или това още не са ти го разяснили шефовете на Позитано!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#23] от "Alarmstufe Rot":

  “ А как става тегленето в брой? “

  Незаконно, разбира се.

  Както всичко през последните 20 години, откакто СИК стана държавата.

  За повече подробности се отнеси към Младен Михалев-Маджо, собственика на Asset Bank.

  Ако му нямаш телефона, питай оня, за когото гласуваш. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4144 Неутрално

  Каскетурата е всичко друго, но не и нормална прокура

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4144 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ядосан Октопод":

  +++++++++++++++++++++++++
  Каскетурата действа на принципа- за кокошка няма прошка, а за милиони няма закони.

 27. 27 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1405 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Както винаги Кметчето е светкавица! Статията излиза в 13:01 ч., а в 13:02 Кметът вече се е изходил научно по въпросите, повдигнати в нея! Аферим, Кмете, машалла! Кой като теб, а?

 28. 28 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1405 Весело

  Оставка, съд и затвор за подлогата на мафията - Иванс Стоименов Гешев - Каскета!
  —цитат от коментар 4 на Умен и красив но не умнокрасив


  Мда-а-а-а, за да не се мъчиш с неосъществими блянове, да ти кажа, че точно на този ще му пръднете на масура и то много заплашително! Той в момента си го мести! Не вярваш ли?

 29. 29 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Това БИПИ нали е онова ИПИ на Христо Иванов.Да е ясно кой го казва де.
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  „Това БИПИ“ е някаква мъглява фондацийка, каквато аз бих могъл да основа най-малко 16 броя и от която се напъват да ни дават акъл следните световнонеизвестни, но много амбициозни чиляци: Биляна Гяурова-Вегертседер, д-р Теодор Славев, адв. Цветомир Тодоров, Мария Маринова и Исидора Димова. Тези гръмки, "експертни" имена докарват до екстаз тукашните умни убавци и до пристъпи на истеричен смях де що има живо другаде по света! Ама умните убавци да си им верват – ние сме свободна страна!

 30. 30 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  #КОЙ е собственика на Институт за правни инициативи и защо ни занимавате с неговия бизнес!? Най-малко посочвайте, че е платена реклама.

 31. 31 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1405 Любопитно

  Едно изключително важно интервю на Осман Октай, описващо начина, по който вече 20 години едно и също лице присвоява и изнася националното ни богатство с ПРАВИТЕЛСТВЕНИ САМОЛЕТИ:https://frognews.bg/inteviu/oktai-pred-frog-chuvalite-pari-hemus-izneseni-kato-tsenni-pratki-pravitelstven-samolet-aviotriad-28-livan-dubai.html Ето и поантата:Прокуратурата, също като Бойко Борисов, ще се гърчи до парламентарните избори. Убеден съм, че след това ще има мнозинство на промяната. И трите формации – ПП, ДБ и ИТН , ще имат 125 мандата. Бойко Борисов, Иван Гешев и ДПС най-много ги тресе от това, че новото парламентарно мнозинство ще има възможност да преструктурира цялата съдебна система – през ВСС, закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, включително свалянето на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ. Има голяма вероятност Гешев да си подаде оставката, преди да бъде подменен.
  —цитат от коментар 18 на Norman Granz


  Ама разбира се, Грънчаров, веднага повярвахме, че „И трите формации – ПП, ДБ и ИТН , ще имат 125 мандата“! Безусловно! То пък, междувременно, излезе едно социологическо проучване - http://www.bta.bg/bg/c/VV/id/2511167 - „ГЕРБ води пред БСП, "Продължаваме промяната" е с най-голям резерв, според проучване на "Галъп интернешънъл болкан". Пък там, ти да видиш, пише следното: „…за "Продължаваме промяната" - 13,7 процента, за "Има такъв народ" - 11,3 процента… за "Демократична България" - 9,8 процента“! Сиреч, общо 34,8%, щото, нали, „Седни си.БГ! Ние си отиваме!“ не влизат в парламента!

  Та, значи, Грънчаров, ти като по-виден математик и политически теоретик, да вземеш да ни обясниш защо ни цитираш един явно недобър математик, който изкарва, че 34,8%, спечелени на избори, се равняват на 125 депутатски места! Или не е чел „Галъп“? И, между другото, ти успя ли да се сближиш по-интимно снощи с мис Фани, племенницата на японския шарже д‘афер – г-н Микура, на вечерята на дипломатическия корпус, на която те бяха поканили? Кажи де, гле‘й какъв си палавник!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK