Съдът пусна Боян Расате срещу 1000 лв. гаранция след погрома в ЛГБТИ център

Кандидатът за президент Боян Расате бе доведен със съдебна охрана в Софийския градски съд, а магистратите разпоредиха незабавно да бъде освободен срещу 1000 лв. гаранция.

© Цветелина Белутова, Капитал

Кандидатът за президент Боян Расате бе доведен със съдебна охрана в Софийския градски съд, а магистратите разпоредиха незабавно да бъде освободен срещу 1000 лв. гаранция.Софийският градски съд определи 1000 лв. парична гаранция за Боян Станков, известен като Боян Расате, и постанови незабавно да бъде освободен от ареста. Кандидатът за държавен глава бе задържан във вторник, 2 ноември, заради нападението над общностния ЛГБТИ център в София, а прокуратурата днес поиска постоянното му задържане под стража.


Расате е обвинен за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди и непристойни действия, нарушаващи грубо обществения ред. Той отказва да даде обяснения под случая, а на влизане в съдебната зала пред журналисти каза, че не се признава за виновен и добави: "Долу демокрацията".


Съдебният състав прие, че от свидетелските показания и от снимковия материал може да се приеме, че именно Боян Расате е извършител на престъплението, но той е реабилитиран по право, има постоянен адрес и няма опасност да се укрие или да извърши престъпление.
Според магистратите, от обстоятелствата, при които е извършено престъплението, не може да се направи извод, деянието да се отличава с изключителна дързост и в случая се касае за обикновено хулиганство.


Съдебният състав мотивира още решението си и с това, че задържането под стража би осуетило пълноценното провеждане на предизборната кампания на Расате, което пък би нарушило обществения интерес и възможността за информиран избор на българските граждани в предизборната кампания.


Определението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано или оспорено от прокуратурата в срок от 3 дни пред Софийския апелативен съд.


В събота, 30 октомври, Расате и още десетина души нахлуват в центъра, докато там тече събитие. Те изпотрошават имуществото, а Расате удря в лицето момиче. Полицията пристига малко след напускането на групата. До момента за случая няма други задържани.


Според наблюдаващия прокурор доказателствата, че Расате е извършил престъпление, са достатъчни, за да остане зад решетките, а освен това има и реална опасност да се укрие, тъй като при предприемане на действия по призоваването му той не е намерен на известните по делото адреси. Расате бе задържан на 2 ноември след предизборно участие по БНТ, а малко по-рано прокуратурата обяви, че не може да го открие, за да му връчи обвинителния акт.


Нападението беше осъдено остро от посланиците на 11 държави в България (Съединените американски щати, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция). Част от тях посетиха центъра в знак за солидарност.


Във вторник комисарят по човешки права на Съвета на Европа Дуня Миятович също осъди нападението и призова властите за бързо разследване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK