Конституционният съд отхвърли законови промени, инициирани от Фандъкова

Частна улица в софийския район "Лозенец". Асфалтът и тротоарите са дело на инвеститорите, построили сградите, а не на общината .

© Георги Кожухаров

Частна улица в софийския район "Лозенец". Асфалтът и тротоарите са дело на инвеститорите, построили сградите, а не на общината .Конституционният съд (КС) отхвърли като противоконституционни две нови разпоредби в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които задължават инвеститорите да осигуряват необходимата публична инфраструктура около обектите си.


Двата спорни текста са в чл. 148, ал. 16 и в чл. 178, ал. 3, т. 5 от ЗУТ и бяха вкарани в проекта за изменение на закона между първо и второ четене през януари в 44-тото Народно събрание. Техен вносител беше депутатът Александър Ненков от ГЕРБ по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, а разработването им бе от екипа на главния архитект на столицата Здравко Здравков.


Тогава Съюзът на архитектите критикува промените в ЗУТ, а Камарата на архитектите в България (КАБ) също възрази като сезира президента Румен Радев, който наложи вето.. Въпреки това те бяха приети на 27 януари 2021 г.
Конституционният съд преценява, че двете разпоредби нарушават принципите на правовата държава за гарантиране и неприкосновеност на частната собственост и по тази причина ги обявява за противоконституционни. С особено мнение са гласували трима съдии - Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Красимир Влахов.


Първата обявена за противоконституционна разпоредба от ЗУТ - чл. 148, ал.16, въвежда изискването разрешенията за строеж да се издават само при приложена улична регулация. В този случай е задължително земята под основната улица към обекта да бъде общинска собственост. За тази цел е необходимо да са приключили процедурите по отчуждаване на частните имоти, върху които ще се изграждат улиците. Това означава, че бизнесът и частните собственици ще бъдат принудени да изкупуват частите от имоти, попадащи в уличната регулация с цел предоставянето им на общината, както и да инвестират в изграждането на прилежащата инфраструктура, което по принцип е ангажимент на общинската администрация.


Конституционните съдии подчертават, че отчуждаването на имоти, през които минават улици и техническа инфраструктура, е отговорност на общините и срокът за това е 10 години. Ако общината бездейства и не отчужди тези имоти, като следствие се появяват т.нар. частни улици. Те са преобладаващи в новите квартали на София като "Витоша", "Кръстова вада", "Манастирски ливади" и др., където Столичната община би трябвало да отчужди или изкупи частните имоти, за да развива уличната мрежа. Двете нови разпоредби я освободиха от този ангажимент, за който иначе бяха необходими десетки милиони левове.


"Прилагането на уличната регулация е изцяло задължение на общината, като срещу бездействието й собствениците на засегнатите имоти не могат да предприемат никакви мерки. Те не могат да извършват самостоятелно и действия за прилагането на тази регулация, защото никъде в закона не е предвидена такава възможност", пише в решението на КС.


С подобен мотив е отхвърлен и чл.178, ал.3, т.5 от ЗУТ. Този текст изисква строежите да не се въвеждат в експлоатация, ако не са изградени улиците, пътищата или алеите, свързващи построения обект с уличната или пътната мрежа и осигуряващи нормален достъп до имота. По този начин общината прехвърля задълженията си по осигуряване на необходимата инфраструктура върху инвеститорите. В посочения законов текст тези изисквания отпадат "в териториите със средно и високо застрояване" и остават за другите обекти.


Според Камарата на архитектите тези ограничения са блокирали привличането на инвестиции и развитието на населените места. "Възможен резултат е поставяне в безизходица на дребните собственици в полза на предприемачи с по-голям финансов ресурс. Освен това новите разпоредби превръщат собствениците на имоти в заложници на бездействието на общинските власти. От тази гледна точка, забраната не решава проблема с транспортната инфраструктура в урбанизираните територии, а го задълбочава", смятат от КАБ.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Този път номерът не мина на Столична. 12 години Фандъкова "упрвлява" изключително некачествено и огромна корупция. Почеркът на ГЕРБ си личи от всякъде.

  Обичам нещата да са прости а не хората да са такива!
 3. 3 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  "Конституционният съд отхвърли законови промени, инициирани от Фандъкова"

  Г-жа Фандъкова, след като оправи "Топлофикация София",
  започна да оправя и българските закони.

  Г-жа Йорданка Фандъкова:
  „Родена съм в Боровец и съм била не само учителка, а и барманка, и екскурзовод”, споделя Фандъкова пред медиите."

 4. 4 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Не вярвам. КС е гербаджийски съд(нищо, че през периода 2017-2021 сигурно е отменил десетки гербаджийски текстове), как така ще отхвърли гербаджийски закон?!!!

 5. 5 Профил на coy341048611
  coy341048611
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Отвсякъде излизат огромните кражби и корупция на банкенския Заец. Отвсякъде удари и гаври. Никаква милост докато не разгртомим българската мафия. На 14-ти всички заедно да си върнем държавата.

 6. 6 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Столична община опита да прикрие, че от десетилетие не отчуждава необходимите имоти за публична инфраструктура с необходимите темпове, въпреки уж наличния бюджет. Бюджетът се прехвърля от година на година неусвоен, за да помпа кредитния рейтинг на общината, докато в някои квартали се молят да им се построят улиците, газят в кал и децата нямат детски градини, училища, паркове... Решението на КС правилно определя, че е несправедливо собствениците на имоти, строителите, да вършат работата на общината, да изкупуват имотите и да ги даряват на общината да си строи улиците. Сега очакваме Фандъкова и главният ѝ архитект да излязат възмутени как се пречи на прогреса, както и да поискат още пари от държавата за отчуждаване, щото досега са спинкали сладко.

 7. 7 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Едно добро и разумно решение на КС!

 8. 8 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Време е всеки да поеме по своя път, другарката към Сливен, а Вожда към централния.

 9. 9 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Факт е, че се строи сред полето и после се мисли за инфраструктура. Факте и че селчовците се заселват сред калта без претенции. Факт е и, че София се управлява от мафия и селтаци а общината дава пари за всичко друго само не и за отчуждаване на терени, правене на паркове и обществена инфраструктура.

 10. 10 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  още като го внесоха "чуващите" уж гербаджии се заинатиха на всички, които им говореха тогава и го приеха. нисък админ потенциал на СГО, лобизъм и тежкия правен дефицит на гербиджа в 44-то НС.
  Това е положението, всичките им закони са такива.

 11. 11 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Като няма пари за нормална инфраструктура в новите квартали, вместо да прокарва такива нелепи поправки, Фандъкова да беше взела просто да вдигне таксата за разрешение на строеж от 20 лева/кв.м. които са смешни при цена над 1200 евро.
  Да ги направи там 100-200-300 лева, според колкото се получи от сметките, че е нужно за изграждане на инфраструктура. В цял свят е така, тука няма какво да откриваме топлата вода.

 12. 12 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Факт е, че се строи сред полето и после се мисли за инфраструктура. Факте и че селчовците се заселват сред калта без претенции. Факт е и, че София се управлява от мафия и селтаци а общината дава пари за всичко друго само не и за отчуждаване на терени, правене на паркове и обществена инфраструктура.
  —цитат от коментар 9 на falcone

  Ето едно професионално мнение! Ниви стават парцели, без да има ИЗОБЩО градоустройство! Всеки си измисля строежи, до които няма и идея как ще се стига. Ако започнем от началото, трябва ВСЯКА община, не само софийската, да започне с градоустройствен план на терен, за който има перспектива да се присъедини към селище. ПЪРВО се планира уличната мрежа- с капацитет, безопасност за придвижване и т.н. ЧАК тогава се парцелира и обособяват петна за строеж. Иначе се получават гигантски строежи един до друг, до които се стига по кози пътеки, без паркинги, зеленина и други елементи на цивилизована градска среда. Но при нас винаги е от краката за главата..... И това НЕ Е от времето на Фандъкова, а още от комунистическата зора на думокрацията и дивия капитализъм.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  До коментар [#8] от "choguna":

  Какво ще прави в Сливен, тя е от Самоков.

 14. 14 Профил на KL
  KL
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Справедливо Решение на Конституционният съд. Не може да се прехвърлят задължения върху гражданите и юридическите лица, каквито те обективно нямат, включително и чрез въвеждане на съответни разпоредби в специален административен закон.

 15. 15 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":

  Чакат я в затвора, имат килия с изглед към Рила.

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Да не би онзи, от Банкя, да е родом в Централния?
  Няма данни.
  Няма данни, че е унука на унука на Цола Другарчева
  в плен на Централен затвор Царистки монархистки.

  Ако беше така, попаднал би беше на Хора.
  Човек би да станал бе в Най-горна йерархия.
  Член на ЦК. Като Цола.

  Прав беше поетът Вапцаров...

  До коментар [#13] от "Роси":
  До коментар [#8] от "choguna":

  Какво ще прави в Сливен, тя е от Самоков.

 17. 17 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Писано е и друг път, този цървул Барбалов(зам кмет по финансите) - да вземат един заем при 0% лихва поне 1 милиард лева, да отчуждава и да плащат. Да правят улици., Да изкупуват терени за паркове и градинки.
  Тук имаме и друг проблем, който може би се крие в реституцията от преди 30 години. Как така в държава(през социализма) където човек има право на 1 апартамент, 1 кола и 1 вила изведнъж всички терени се оказаха частни. Та дори за улици няма. Нещо в законите също има сбъркано.

 18. 18 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#17] от "coffee.bean":

  Този за реституцията, който предвиждаше връщането на земите в реални граници а и чрез кошаревски свидетели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK