Чатят си "от възпитание": Прокуратурата отказа да разследва Гешев и Pi ar Sevi Boiko

Проверката срещу главния прокурор е прекратена с аргумент, че срещу Севделина Арнаудова няма висящи преписки.

© Фейсбук/Николай Хаджигенов

Проверката срещу главния прокурор е прекратена с аргумент, че срещу Севделина Арнаудова няма висящи преписки.Текстът е редактиран в 22.55 ч. Коригирана е датата на прекратяване на проверката срещу Севделина Арнаудова.


Прокуратурата даде пореден нагледен пример как протичат проверките, когато има съмнения за злоупотреба от страна на главния прокурор и защо той е недосегаем според съда в Страсбург, Венецианската комисия и авторитетните юристи в България.


Специализираната наказателна прокуратура е приключила случая по сигнала на гражданското сдружение БОЕЦ за засечената неофициална комиуникация между Иван Гешев и Севделина Арнаудова, пиар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщи в. "Сега", като цитира постановлението на прокурор Венцислав Фердинандов. То е публикувано на страницата на БОЕЦ преди 8 дни.
Проверката срещу Гешев е прекратена на 27 септември с аргумента, че срещу Арнаудова няма висящи преписки, за които той евентуално би й ходатайствал. Преписка срещу нея е имало, но тя е прекратена през октомври 2020 г.


Гешев си чатил с Аранудова "от възпитание"


гласи обяснението му, а проверяващият прокурор го приема за "чиста монета" и се отказва да разследва по-нататък.


Шефът на държавното обвинение беше заснет да си пише с Арнаудова и да й праща усмивки по време на заседанието на правната комисия в парламента на 10 септември, когато се обсъждаше закриването на спецправосъдието. БОЕЦ сезира Висшия съдебен съвет, Върховната касационна прокуратура и Министерството на правосъдието с аргумента, че "това е тежък конфликт на интереси и Гешев дължи обяснение за отношенията си с Арнаудова и за действията на прокуратурата по сигнала срещу нея". Сигналът срещу Арнаудова е от миналата година и се отнася за произхода на средствата, с които са придобити скъп имот в Бистрица и апартамент в София, които тя притежава със съпруга си. Тази преписка срещу нея е прекратена на 19 октомври 2020 г., но за това се разбра едва сега.


Скоростната проверка на главния прокурор


На 27 септември прокурор Фердинандов е заключил, че срещу Арнаудова няма висящи преписки и дела и е неосъждана, следователно е абсурдно твърдяното в сигнала, че Гешев е злоупотребил с властта си, за да въздейства върху прокурори в нейна полза. Той се произнася, че няма престъпление по служба от страна на главния прокурор, нито причинени щети.


"Само за 13 дни след образуването на проверката по нашия сигнал, прокуратурата вече отказва да разследва. За общо 6 работни дни тя е образувала проверка, събрала е всички сведения, направила е задълбочен анализ и е стигнала до изводите, че няма извършени престъпления", коментират от БОЕЦ.


В прокуратурата събитията изглежда са текли скоростно - на 25 октомври прокурор Фердинандов вече е назначен за зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Плевен.

"Дневник" потърси прокурора на новото му работно място. С посредничеството на говорителя на плевенската прокуратура получихме отговор, че Фердинандов вече не е компетентен по случая и не разполага с постановлението си, затова не може нито да го предостави, нито да го коментира.

Бързото прекратяване на проверката срещу Арнаудова


Срещу Арнаудова е имало висяща преписка до 19 октомври миналата година, и тя е приключила бързо. На тази дата прокурор Албена Рачева от Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване във връзка с изнесените данни, че Арнаудова и съпругът и Делян Димитров са се сдобили със скъп имот в Бистрица и апартамент в София, стана ясно пак от сайта на БОЕЦ, който публикува и това постановление.


Въпросната проверка отново е по сигнал на БОЕЦ - от 8 юни 2020 г. за незаконно забогатяване, корупция и укриване на доходи.


Какво е разследвано по двата казуса


От постановлението за чата става ясно, че по случая е изслушан само Гешев, но не и Арнаудова. Според прокурор Фердинандов, по време на заседанието на правната комисия Гешев бил търсен на мобилния си телефон няколко пъти от различни длъжностни лица от прокуратурата чрез приложение за комуникация, инсталирано на мобилния му телефон. Наред с другите обаждания, Гешев получил текстови съобщения от Арнаудова, записана в телефона му като Pi ar Sevi Boiko.

"С първото съобщение Арнаудова посочвала името на изказващия се в момента депутат от ГЕРБ - А. Николов. Предвид течащия дебат, въпреки че не било удобно да комуникира, от възпитание, г-н Иван Гешев отговорил лаконично на съобщението със символ т. нар. "емотикон", пише в постановлението.

За Арнаудова Гешев обяснил, че знае, че се занимавала с публична комуникация към Министерския съвет до 16 април тази година, познавал я само служебно и посочил, че служебният му телефон е публично известен и той не може да контролира лицата, които му звънят или пишат. Прокурорът Фердинандов очевидно не се усъмнил в думите на началника си и не е изследвал противоречието между твърдените официални служебни отношения и фамилиарното записване на контакта в телефона на Гешев.
Чатят си "от възпитание": Прокуратурата отказа да разследва Гешев и Pi ar Sevi Boiko

"По тази причина лицето било записано в телефонния му указател по начин, че да му подскаже коя е тя и с какво се занимава", пише прокурорът. Той отбелязва, че началникът му Гешев отговорил лаконично на пиарката с емотикон. Не става ясно дали проверяващият е поискал достъп до целия чат и дали той му е предоставен.


За сметка на това прокурорът изтъква, че Арнаудова е с чисто свидетелство за съдимост и срещу нея няма висящи преписки, и без да я призове на разпит, заключава, че е абсурдно твърдяното в сигнала на БОЕЦ срещу Гешев.


В постановлението се съдържа и пространен анализ на функциите на главния прокурор и обяснение, че прокуратурата е единна, но не и централизирана, и прокурорите и следователите вече не са подчинени на главния - твърдение, което Иван Гешев повтаря в своя защита, откакто е назначен на върха на прокуратурата.


Прокурор Фердидандов посочва, че има законови гаранции за ненамеса върху вътрешното убеждение на прокурорите, защото "главният прокурор може да отменя актовете им, но само писмено и мотивирано, и то, ако съответният акт не е минал през съдебен контрол".


По проверката за имота на Арнаудова, са снети обяснения от нея и е заключено, че няма престъпление. Тя е съобщила, че покупката е с кредити и дарения от майка й. Направена е справка, че доходите на семейството са високи и няма съмнение за произхода им.


Чатят си "от възпитание": Прокуратурата отказа да разследва Гешев и Pi ar Sevi Boiko

Най-накрая въпрос и за Васил Божков


Арнаудова е питана за познанството си с Васил Божков. През юни миналата година той обяви, че е бил посещаван от нея всеки месец и призова тогавашния премиер Бойко Борисов да даде отговор защо. Това предизвика Арнаудова да му напише отворено писмо, в което се обяви за Шехерезада и отби атаките, че е ходила да получава пари за шефа си, с обяснението, че въпросът бил интимен.


Втора година в прокуратурата отлежава сигналът на Божков, че е дал подкуп от над 60 млн. лв. на Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов, но досега не беше известно по него да са извършени следствени действия. Разпитът на Арнаудова е единственото, което става известно по този казус. Тя е обяснила, че познава Божков от 2011 г., когато ги е запознал неговият пиар. Той не й бил предлагал пари, влияние или други облаги. Срещала се е с него 3-4 пъти, последно през 2013 г., а откакто работела в Министерския съвет не го била виждала и чувала. Не му била посредничила за каквото и да било, свързано с правителството. Арнаудова заявява, че Божков не е предлагал и давал подкупи на Борисов, Владислав Горанов или на други членове на кабинета.


В "писмото на Шехерезада" миналата година Арнаудова твърди: "И да, когато съм се виждала с Вас, г-н Божков, съм била наясно, че Вие сте с камера и микрофон, а аз не съм. И не аз съм искала от Вас, Вие се предлагахте! Не е мъжко да спестявате тази част от истината, вярно е, че беше отдавна преди повече от 6-7 години. Съжалявам, че помните избирателно! Аз обаче помня добре, не само първите ни срещи, но и последната - в централата на ПП ГЕРБ Ви посрещнах с г-н Флориан Скала - главен изпълнителен директор на bTV!"


Прокуратурата така и не прави опит да изясни какви са тези срещи на Арнаудова с Божков, който е един от най-преследваните обвиняеми в историята й - с близо 20 обвинения, все за тежки престъпления, но въпреки това с отказ да бъде екстрадиран от Дубай.


Престъпник все пак има - фотографът


Прокурор Фердинандов все пак установява престъпление - на хората, които са снимали и разпространили чата на главния прокурор. Според него те били погазили тайната на кореспонденцията му. Спецпрокуратурата обаче нямала компетентност да проверява по този текст от НК. По данни на БОЕЦ с това се е заела Софийската районна прокуратура.


Преди дни в профила на адвокат Николай Хаджигенов във "Фейсбук" започнаха коментари, в които той, но и други хора заявяваха, че са снимали.


От БОЕЦ заявиха, че ще обжалват двете постановления.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK