Столичната община е осъдена за бездействие спрямо замърсяването на въздуха

Столичната община е осъдена за бездействие спрямо замърсяването на въздуха


По съдебното дело, заведено от граждани и неправителствени организации за мръсния въздух в София, Софийският градски съд (СГС ) излезе с решение, че Столичната община е допуснала системно превишаване на фините прахови частици (ФПЧ) в града. В решението си съдът посочва, че Столичната община не е приела актуална програма за управление на качеството на въздуха, не е изпълнила напълно задължението си да информира обществото относно качеството на атмосферния въздух.


СГС осъжда Столичната община в срок от 12 месеца от влизане в сила на съдебното решение да преустанови бездействието си с мерки, сред които са въвеждане на стимули за използване на алтернативни методи за отопление и да направи оценка в сектор "Транспорт". С решението си съдът задължава общината да анализира възможностите за етажни паркинги и увеличаване на буферните паркинги, както и изграждане на цялостна велосипедна мрежа.


Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването на страните. По това дело Столичната община е платила 108 хил. лева за адвокатски услуги на защитник, който да я представлява. Задачата му беше съдът да излезе с решение, с което не само общината да не носи отговорност и да не бъде санкционирана, но и да бъдат възстановени разноските за адвокат.
Делото бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух" с колективен иск срещу общината заради редовното превишаване на нормите за замърсяване на въздуха в София и неадекватните мерки на столична община в периода 2015-2017 г.


В исковата молба се посочва, че според класация на Световната здравна организация (СЗО) за 2016 г., град София е бил най-мръсният европейски град, с оглед концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5). Според СЗО, вследствие на замърсяването на въздуха на годишна база в България умирали 8000 - 9000 души. Тази констатация се потвърждавала и от докладите на Европейската агенция за околна среда, както и от доклад на Европейската комисия от 2017 г. за приложението на екологичното законодателство в България.


Данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за всяка от годините от 2013 до 2016, средногодишните стойности на ФПЧ-10 във въздуха на София са надминавали допустимите норми от 35 дни в годината. Освен високи средни годишни стойности, на територията на Столичната община са се превишавали и допустимите средно денонощни концентрации на замърсяване с ФПЧ-10, които достигали изключително опасни нива. Замърсяването с ФПЧ-2.5 също било проблем, поради изключително високи емисии в отделни дни, които не се отчитали заради несъвършената регулативна рамка, въпреки общоизвестният факт, че ФПЧ 2.5 били по-опасни от ФПЧ-10 дори и в по-ниски концентрации.


Ищците твърдят, че за този увреждащ резултат, през процесния период, значително въздействие имало противоправното бездействие на Столичната община, което се изразявало в неизпълнение на нормативните задължения.


По време на делото адвокатите на Столичната община са твърдели, че ФПЧ са част от атмосферния прах. Източниците им можело да бъдат естествени - пясък, почва, цветен прашец, вулкани, пожари, или изкуствени - от човешка дейност стопанската дейност, транспортът (бензинови и дизелови двигатели, частици от износването на спирачки, катализатори, гуми), домашни нужди (напр. употреба на въглища, дърва и други твърди горива при отопление и готвене, пушене), селско стопанство (включително паленето на стърнища) и строителството.


Общината е обявила, че проблемът със замърсяването на въздуха не е бил локален, а общоевропейски, като важал и за редица други градове в като Берлин, Париж, Букурещ и др.


Съдът приема, че през септември 2008 г. Столичната община е сключила договор за изготвяне на Оперативен план за действие при превишаване на установените норми или алармените прагове на замърсители на атмосферния въздух при неблагоприятни метеорологични условия и други фактори. Посочени са и нормите за качество на атмосферния въздух: среднодневни - 50 мкгр/м3; средногодишни 40 мкгр/м3. Такива прагове са определени за озон, за серен и азотен диоксид, но за ФПЧ липсват.


По време на процедурата за изготвяне на Програма за качеството на атмосферния въздух, изготвен на база заповед на кмета от 2.11.2016 г. е бил приет Оперативен план като част от Плана за защита при бедствия на общината, като той почти не се различава от приетия през 2008 г.


В рамките на процедурата по приемане на Програмата за КАВ общината е възложила и е бил изготвен анализ и оценка на изпълнението на мерките за предходния период 2011-2014г. Отчетено е, че прекратяването на дейността на металургичния комбинат "Кремиковци" е довело до очакваното намаляване на степента на замърсяване на въздуха с ФПЧ-10, което е било видно от измерванията в пункт за мониторинг "Гара Яна". Въпреки това с изключение на пункт Копитото, за всички останали пунктове на територията на София, средногодишната концентрация (СГК) на ФПЧ-10 остава над нормата от 40 мкргр/м3. Установено е, че източници на замърсяване на въздуха в С.О. с ФПЧ10 са автомобилният транспорт и използването на дърва и въглища за отопление на жилища.


При така установената фактическа обстановка съдът приема, че Столичната община не е изпълнила задълженията си за контрол и управление на дейностите, свързани с осигуряване чистотата на въздуха на територията на София, което е причинило или съпричинило наднормено замърсяване на въздуха с ФПЧ-10 и ФПЧ-2.5, за периода от януари 2015 г. до 29 май2017 г.


Съдът постановява да да бъде осъден ответника да преустанови виновното си противоправно бездействие по отношение на задълженията си за контрол и управление на дейностите, свързани с осигуряване чистотата на въздуха, включително да преустанови нарушаването на европейските и национални норми за емисии на ФПЧ 2.5 и ФПЧ 10 в атмосферата над София.


Общината е осъдена да поправи последиците от неизпълнението на задълженията си, като предприеме конкретни мерки, чрез които да се отстрани ефектът от нарушението: информационни кампании, раздаване на безплатни респираторни маски, субсидирани от ответника прегледи при пулмолог и алерголог, мерки насочени към транспорта и отоплението на твърдо гориво и др. Кръгът на увредените лица е съставен от лицата, които живеят, работят или учат на територията на София.


"Това е голям успех за софиянци и България, тъй като показва, че гражданите могат с общи усилия чрез колективни искове да отстояват правата си на чист въздух и чиста околна среда", коментираха след произнасянето на присъдата ищците от "Група за чист въздух".


"Благодарим на всички организации, които взеха участие в делото до момента - "За Земята", "Спаси София", Център за независим живот, Асоциация Диабет тип 2, както и адвокатите - Димо Господинов, Александър Коджабашев, Иван Велов и Христо Христев. Благодарим на всички дарители, без чиято помощ нямаше да се справим с разноските", добавиха от организацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Простата Самоквска този път с какво ще се оправдава? Или ще се заканва да се бори активно с мръсния въздух, но решението на съда било несправедливо? Целият общински съвет, начело с Фандъкова, трябва да бъде изметен от коалицията на ОПГЕРБ-МВРО

 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Някой гербав може ли да изброи поне една инициатива на доминирания от мафията ГЕРБ вече 16 години Столичен общински съвет? Една инициатива само... Не говорим за краткосрочна, средносрочна и дългосрочна стратегия. Приличаме на някоя забутана провинция в Индия.

 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Гневно

  А Фандъкова, заедно с хунтата от ГЕРБ и ужпатриотите около нея трябва да будат съдени за целенасочено замърсяваневъздуха на София, заради строежа на инсинератор в центъра на града.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Голямото замърсяване идва от дейностите на едни "наши читави хора" и съпротивата там ще е жестока. Горене на отпадъци, отопление на твърдо гориво, замърсяващо производство забранено в Европа ...

  Ще си го изкарат пак на автомобилният парк, ще изпонакупим едни нови трошки и въздуха пак ще е мръсен, щото по-горните големи замърсители ще си останат.

  За да се реши проблема, трябва да се каже ясно колко замърсяване откъде точно идва и трябва да се действа информирано и целенасочено.

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Голямото замърсяване идва от дейностите на едни "наши читави хора" и съпротивата там ще е жестока. Горене на отпадъци, отопление на твърдо гориво, замърсяващо производство забранено в Европа ...Ще си го изкарат пак на автомобилният парк, ще изпонакупим едни нови трошки и въздуха пак ще е мръсен, щото по-горните големи замърсители ще си останат.За да се реши проблема, трябва да се каже ясно колко замърсяване откъде точно идва и трябва да се действа информирано и целенасочено.
  —цитат от коментар 4 на Гражданин


  Питайте Рашков , Радев и "радевчетата " . Те ще ви кажат всичко , което пожелаете !

 6. 6 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 729 Неутрално

  В едно интервю преди 3-4 години Фандъкова се изпусна и каза, че досега не били направили нищо за въздуха, понеже общественото мнение не било узряло дотогава за решаване на този проблем. Демек тя прекрасно е знаела за многократните превишавания, но не е правила нищо, защото е мерела общественото мнение, сакън да не ѝ падне рейтинга.

  С какво тази е по-добра от другаря Григор Стоичков, който навремето укриваше радиоактивното замърсяване от Чернобил, за да не пада рейтинга на Партията?

 7. 7 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 995 Разстроено

  Истината е, че няма какво да се направи срещу мръсния въздух. Не сме Брюксел или Осло, че да се забранят старите автомобили, нито печките на дърва могат да конфискуват.
  Най-много да се измъкнат с някаква информационна кампания и да мият улиците, но въздухът по-чист не могат да направят.

 8. 8 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Браво на Групата за чист въздух - За Земята, Център за независим живот, Спаси София, Асоциация Дибет тип 2 и страхотните им адвокати!
  Столична община е осъдена за бездействие! - нищоправене, лъжене, мазане и оправдаване години наред.

 9. 9 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Само да припомня данни за Пловдив, според които замърсяването от личен транспорт влиза в статистиката със само 15%. Производства и отопление 75% и останалите 10% 'други'. Та цялата дандания със еко стикери и стари МПС-та е в услуга на едни търговци на автомобили.

 10. 10 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1516 Весело

  До коментар [#7] от "redguy":

  Кога въздуха в градовете е бил чист ?!

  Сега се замърсява от коли и тнн, преди колите е мирисало на конски фъшкии.. Въздуха в градовете никога не е бил чист :)) Ако искате чист въздух отидете на село...

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Добре де тея неща не си ли решават на избори? :)

  Следващия път софиянци изберете управляващи дето да ги решат. :)

 12. 12 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 954 Разстроено

  Чакаме да завали дъжд, та да измие улиците и да поизчисти въздуха, за пушещите комини в полите на Витоша (баровските квартали) дума няма да отварям, там никой и нищо не подлежи на санкции. Малко по-нависоко да се изкачи човек и много добре вижда бозата, в която живеем. Напоследък се хващам, че (все повече) харесвам ветровитото време...

 13. 13 Профил на Z Z
  Z Z
  Рейтинг: 45 Весело

  Няма проблеми. Сега пак ще вдигнат данък МПС и всичко е точно

 14. 14 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 737 Неутрално

  СГС осъжда Столичната община в срок от 12 месеца от влизане в сила на съдебното решение да преустанови бездействието си
  И сега като се разработи тази ми ти Столична община........

  По това дело Столичната община е платила 108 хил. лева за адвокатски услуги на защитник, който да я представлява. Задачата му беше съдът да излезе с решение, с което не само общината да не носи отговорност и да не бъде санкционирана, но и да бъдат възстановени разноските за адвокат. - Този защитник май златен ще излезе на общината. Да не говорим, че сигурно си имат и назначени на щат правници. Много ми е интересно как от общината са договорили такъв хонорар (доста височък като за българските реалии)? Една прокуратура няма ли да се поинтересува?

 15. 15 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2137 Любопитно

  Кога въздуха в градовете е бил чист ?! Сега се замърсява от коли и тнн, преди колите е мирисало на конски фъшкии.. Въздуха в градовете никога не е бил чист :)) Ако искате чист въздух отидете на село...
  —цитат от коментар 10 на Ramon Asvalda


  Забележителна е твоята мазохистична способност да даваш повод на множество хора да не са съгласни с мненията ти. Как го правиш този фокус бе, майна?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  [quote#5:"doroteus"][/quote]

  Колкото томвоний може да обещЕ никой не може да направи! Та той построи 500 милиона километра магистрали!

 17. 17 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Мръсният въздух убива повече от Ковид. Това важи за целия свят. Ама нали сме много умни...

 18. 18 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Истината е, че няма какво да се направи срещу мръсния въздух. Не сме Брюксел или Осло, че да се забранят старите автомобили, нито печките на дърва могат да конфискуват.Най-много да се измъкнат с някаква информационна кампания и да мият улиците, но въздухът по-чист не могат да направят.
  —цитат от коментар 7 на redguy


  Въпрос на желание е. Ами да направят синята зона 5лв на час и ще видиш как ще се изпразни.

 19. 19 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1516 Весело

  До коментар [#15] от "дедо Андро":

  Еми живеят като мишки един върху друг и се оплакват, че мирише... Аз само посочвам, че няма как всички да живеят един върху друг и да е чисто..

  Не знам в къв утопичен свят живеете в главата си..

  Да ако хората живееха по разредено, въздуха щеше да е по чист.. Не е ли логично ?

 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  С повече от половин милион коли в София, това е.
  Цената на това да отидеш до супермаркета и детската градина, които са ти на 100 метра, се плаща с по-къс живот.

 21. 21 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Добре де тея неща не си ли решават на избори? :)Следващия път софиянци изберете управляващи дето да ги решат. :)
  —цитат от коментар 11 на realguru


  Решават се с купуване на гласове. Редовна практика на гербавата мафия която ти браниш на амбразурата.

 22. 22 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1048 Весело

  До коментар [#13] от "Z Z":

  ''мерки насочени към транспорта и отоплението на твърдо гориво и др.''

  Да се чете:

  '' мерки насочени ПРОТИВ транспорта С двг и отоплението на твърдо гориво и др.

  (бел. ред. )

 23. 23 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1516 Весело

  До коментар [#20] от "НеКой":

  По къс живот за теб, жена ти, децата ти, по голям шанс за дегенеративни заболявания и ракови образувания :)))

  Удобството си има цена :))) Ама си софиянец ! :))) Пррррресижжжж

 24. 24 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#7] от "redguy":

  Готов си за съветник -общинар.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 25. 25 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ramon Asvalda":

  А как в много градове по-големи от София въздухът е чист? Или поне не опасно мръсен?

 26. 26 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Едно НПО на хранилка при Добрия Олигарх е осъдила общината , която сега ще напъне тъмнозелените , които са под закрила на друга НПО , която е също обвързана със същия Добър Олигарх.
  Почвам да горя от нетърпение за умнокрасив кмет на София и да им гледам сеира на внуците на бившия ЦК на БКП!

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  В цяла Европа няма такъв мръсен и занемарен град, с такава отвратителна инфраструктура, такива димящи и капещи бракми по улиците, толкова калпаво строителство на публични обекти (вижде само "велоалеите" по Раковска, Дондуков, Прага и пр., които могат да се опишат с една единствена дума: ПОЗОР), такива кратери по уличните настилки, такива разбити тротоари.

  Есенната шума стои и гние до стапянето на снега, кагто постепенно се смесва с пясъка от опесъчаването на улиците.

  И като изсъхне и духне Развмигорът - цялата тая мръсотия ни влиза в дробовете.

  Благорарим ти, Йорданке, благодарим ти, ГЕРБ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1516 Весело

  До коментар [#25] от "kapitan_laino":

  По чист, но в никакъв случай не е чист.. Пак дишаш карценогени всеки ден.. Не е престижно да живееш в град :))

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Е, и? Ще положат обществено полезен труд,ли? НИЩО!

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#29] от "Свинчуга":

  "Любимата кметица на Факултета ..."

  София е жертва на издевателствата на ОПГ-то вече 16 години. За това време през бюджета на общината са минали сигурно ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ. За тези пари градът можеше да е чист и поддържан поне колкото Загреб, не смея да мечтая за Любляна.

  Вместо това е превърнат в една клоака, прилича на Калкута или Коломбо.

  Преди два-три дни се сетих - къде изчезнаха жълтите павета от градинката между Ректората и Наросното събрание, около паметника на Климент Охридски? Един ден просто ги изгребаха оттам, за да наслагат някакви сиви грозотии, и никой не ги видя повече. На чия ли баровска вила оформят алея към гаража, за да си гарира отруденият бизнесвмен Бентлито?

  А, герболяк? Имате ли представа?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  До коментар [#1] от "pspa":

  И да вадят пари от джоба си, та да плащат глобите

 33. 33 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 655 Весело

  Ама какво бездействие, Столична община първа в света въведе безплатен Зелен сертификат за градския транспорт. А със затварянето на "Кремиковци" през 2009 г., преизпълни плана за десетилетия напред.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 668 Любопитно

  Хммм... още по-точно ще бъде , ако платените „По това дело Столичната община е платила 108 хил. лева за адвокатски услуги на защитник, който да я представлява.“ средства се възстановят от годишните заплати на общинските служители. Така е в цивилизованите страни, всеки да си плаща за стореното от действие или бездействие!
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
 36. 36 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#6] от "Smoke":

  С нищо, те са от едно котило. БКП разбойници от гората, герб за техните пазванти и лакеи. Закърмени са с едни и същи идеи, които изповядват ненавист към хората.

 37. 37 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  До коментар [#18] от "Tod":

  Хората ти пишат, че колите не са основния замърсител с ФПЧ. Ама чукча е писател.

 38. 38 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Само да припомня данни за Пловдив, според които замърсяването от личен транспорт влиза в статистиката със само 15%. Производства и отопление 75% и останалите 10% 'други'. Та цялата дандания със еко стикери и стари МПС-та е в услуга на едни търговци на автомобили.
  —цитат от коментар 9 на Гражданин


  Данданията с колите е и отвличане на вниманието от основния проблем. Всичко в името на социалния мир и на гласовете на ключовите гласоподаватели.

 39. 39 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 794 Гневно

  Браво за усилията. Фандъкова е за затвор, не за кмет!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Мерките на Столична община срещу мръсния въздух:
  1. Въвеждане на Зелена зона
  2. Въвеждане на Синя зона
  3. Преобразуване на Зелена зона в Синя зона
  4., 5., 6. и т.н., и т.н.: виж 1., 2. и 3.

 42. 42 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Както в Атина са преборили тамошния смог (с подобен релеф), така и ние ще преборим софийския. Интересно е обаче дали в Пловдив ще успеят, ама те поне имат поле от три страни. Чакам с интерес развитието на казусите.

 43. 43 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  А Фандъкова, заедно с хунтата от ГЕРБ и ужпатриотите около нея трябва да будат съдени за целенасочено замърсяваневъздуха на София, заради строежа на инсинератор в центъра на града.
  —цитат от коментар 3 на Храбър


  Не е само строежа, то да започне да гори найлони и всякакви други боклуци на 1,5км от пл. св. Неделя в котловина ей тогава смъртността ще намине Ковида дори и със статистическите му хватки.

  Друго нещо, което се споменава е цявлостна веломрежа. Има квартали особено някои северни, които са забравени и самоковката. До Лъвов мост няма велотрасе - безумие!

  Един Българин
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  И като са осъдили, какви са присъдите и за кого. То иначе няма смисъл.

 45. 45 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2494 Разстроено

  До коментар [#7] от "redguy":

  Доста депресираща картина ни рисувате! И не защото нямаме демокрация и пазарна икономика, а защото имаме по-бедни наши съграждани които не им пука колко години ще живеем...

 46. 46 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#14] от "koko65bg":

  Високият размер на адвокатското възнаграждение, наред с останалото, има за цел да уплаши жалбоподателите и да пресече бъдещи опити в тая насока. Логиката е: "Ще съдят те! На ви сега едно съдене!".

 47. 47 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 954 Любопитно

  Едно време, по време на соца, ни даваха за (лош) пример Япония, че видиш ли, в Токио въздуха бил толкова замърсен, че не се виждал вулкана Фуджи (гордостта на местните), който отстоял на 100 км от града. А сега, алооооуууу, аз живея (в момента) на 5 км по права линия от Витоша и има много дни, в които я виждам само като мираж в смога, надвиснал над града...

 48. 48 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  СО има късмет, че от някоя ЕК не са я санкционирали за мръсния въздух. Май играят на принципа "Исках ама нямах желание", или просто финансирането за проблема е отишло по друго перо, разбурайте в нечие чекмедже

 49. 49 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Истината е, че няма какво да се направи срещу мръсния въздух. Не сме Брюксел или Осло, че да се забранят старите автомобили, нито печките на дърва могат да конфискуват.Най-много да се измъкнат с някаква информационна кампания и да мият улиците, но въздухът по-чист не могат да направят.
  —цитат от коментар 7 на redguy


  Това са глупости. София не е катун а жилищата в центъра се продават на цени 300-600 хиляди евро - колкото средноевропейски град! Никой няма право да вреди на здравето на другите! Който не може да си позволи да живее в София не е задължен да го прави!

  Евроатлантида
 50. 50 Профил на Геле
  Геле
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност какво казва съдът...СО да помисли какво да прави...та тя прави това вече не знам колко години и резултатът е на лице..когато съдът реши, че Фандъкова трябва да плати това и това от собствени средства..това е решение, другото е мимикрия и дъвка за нас баламурниците, които я търпим, а не я изгонихме от топлото местенце...

  геле
 51. 51 Профил на yxw38637716
  yxw38637716
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Който се е докоснал до държавна или общинска структура знае, че там не се случва нищо освен да се краде, да се взимат заплати и... "ден да мине, друг да дойде"!
  Целокупно не се прави нищо за хората и има тежък хаос и безделие, но БЪЛГАРИНА СПИ непробудно, защото е много уморен от отпора срещу маските, тестването, ваксините, затворените ресторанти, дискотеки и фитнеси, и наличието на Ковид!
  Ако досега си мислехме, че само народния фолклор ни поставя на първо място по тъпота, нехайство, незаинтересованост и мързел, вече знаем, че ОФИЦИАЛНО оглавяваме всички срамни и позорни статистики и класации!
  Отдавна смятам, че "В БЪЛГАРИЯ НИЩО НЕ Е НАРЕД", но вече съм убеден, че проблемите ни идват от това, че "В БЪЛГАРИНА НИЩО НЕ Е НАРЕД"! Ако някъде по света "има нещо гнило", тук ВСИЧКО е "скапана и мухлясало"!

 52. 52 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Като цял - дизелите и отоплението с печки. Общината щеше да купува въздухопречистватели за училищата, ама не го направи. С което признава, че въздухът е мръсен.

 53. 53 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Фандъкова прави едно нищоправене. Нищо не направи и такса смет да е ориентирана според потреблението, а не според стойността на имота. Сякаш в центъра с наследствените имоти генерират повече боклук отколкото новодомците в Малинова долина...

 54. 54 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Изборите бързо наближават,
  чудят се как да се нагрубяват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK