Антимонополната комисия върна избора на строител на завода за горене на боклука на София

Антимонополната комисия върна избора на строител на завода за горене на боклука на София

© Надежда Чипева, КапиталКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила, че "Топлофикация София" е допуснала редица грешки при оценката на офертите в търга за изграждането на инсталация за горене на т.нар. RDF от завода за боклук. Така изборът на консорицума "RDF Файърд Пауър Плант София 2021", който това лято бе класиран на първо място с цена от 291.4 млн. лв. без ДДС (с 8 хил. лв по-ниска от прогнозната), се оказва незаконосъобразен. Затова процедурата е върната на "Топлофикация София" за ново разглеждане на техническите предложения, включвайки и отстранения кандидат "Термо Атом 2021", който е свързан с Христо Ковачки, съобщава "Капитал".


За развитието по казуса първи съобщи общинският съветник от "Демократична България" Методи Лалов във "Фейсбук" днес, като от публикацията му се разбира, че решението на КЗК е от 21 октомври. На 9 ноември то е обжалвано от консорциума победител пред Върховния административен съд, но поради пропуски съдът не е насрочил дело, а е изискал допълнителна информация.


В процедурата за избор на фирма, която да изгради инсталацията за горене на RDF в София, участваха общо пет фирми, но само две от тях стигнаха до крайното класиране. Освен обединението победител, в което влизат строителна фирма "Микс-констръкшън" на Стамен Иванов и Пламен Христов и още три китайски и една турска фирма, на второ място бе "Джи Ар Си" на Богомил Манчев.
Жалби пред КЗК подадоха фирмата на Манчев, свързаната с Ковачки "Термо Атом 2021", в която влизат "Атоменергоремонт" и италианските Termomeccanica Ecologia TM.E. S.p.A и Comef. TM.E, както и консорциъмт около "Геотехмин" и две турски фирми - "Гео ран". Антимонополната комисия е уважила частично само първите две жалби, но и това се е оказало достатъчно, за да се отмени изцяло класирането.


Повече по темата четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK