Вече и с антитела, или кои са българските сертификати за COVID-19

Вече и с антитела, или кои са българските сертификати за COVID-19

© Юлия ЛазароваОт днес (11 ноември) в България се признават общо осем сертификата за COVID-19, от които половината са валидни в Европейския съюз и могат да важат и за пътуване до страните-членки. Всички обаче могат да се използват за достъп до обществени места на закрито, които, за да работят, би трябвало да проверяват дали работещите и посетителите имат някое от удостоверенията.


Последната българска интерпретация, която здравните власти обявиха във вторник, че ще заработи от четвъртък, е за удостоверение при нива на IgG антитела над 150 BAU/ml. Преди това Министерството на здравеопазването вече три пъти промени решенията си какво в България ще се признава за сертификат за COVID-19. "Дневник" обобщава какви са актуалните засега условия.


Как ще гласуваме на 14 ноември - четете тук
За какво да внимаваме на изборите четете тук


За ваксиниране


Сертификатът за ваксинация в Европейския съюз е валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза (може да бъде изтеглен с електронен подпис от сайта на Националната здравно-информационна система или да бъде поискан от мястото, където са поставени дозите).


Сертификатът за ваксинация в България е валиден от 15-ия до 30-ия ден от поставянето на първата доза, когато човек е избрал някоя от двудозовите ваксини на "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" или "Астра Зенека"/Оксфорд. При поставянето на втората доза валидността на сертификата се удължава от същия ден.


Сертификатът за ваксинация в България при еднодозовата ваксина на "Янсен" може да се използва в България от 15-ия ден след поставянето на инжекцията.


Валидността на сертификатите за ваксинация засега е неограничена.


За преболедуване


Сертификатът за преболедуване в Европейския съюз е валиден до шест месеца от установяването на заразяването, при това изследването трябва да е направено само по PCR метода.


Сертификатът за преболедуване има български интерпретации в две направления:

  • признава се и изследване с антигенен тест.
  • валидността на сертификата за преболедуване е една година.
На сертификатите за преболедуване, когато заразяването е било установено с PCR тест, пише, че са валидни половин година, тъй като са по европейски модел. Когато някой проверява тези документи, трябва да се ориентира по началната дата на валидност дали е минала половин година.
Например: по българските стандарти, ако човек има положителен PCR тест от 11 ноември 2020 г., сертификатът му е валиден до 11 ноември 2021 г., въпреки че на документа по европейски образец пише, че е бил валиден до 12 май 2021 г.

Сертификатите за преболедуване могат да бъдат изтеглени от сайта на Националната здравно-информационна система, като не е необходим електронен подпис.


За изследване


Сертификатите за изследване в България са еднакви с признатите от Европейската комисия правила.


Сертификатът за отрицателен резултат при изследване с PCR тест е валиден за 72 часа. Сертификатът за отрицателен резултат при изследване с антигенен тест е валиден за 48 часа. Изследванията трябва да са направени задължително от лицензирана лаборатория, като може манипулационната да е във външен пункт.


Вече и с антитела, или кои са българските сертификати за COVID-19

© Велко Ангелов


Сертификатите за изследване могат да бъдат изтеглени от сайта на Националната здравно-информационна система, като не е необходим електронен подпис.


За антитела


Въпреки че по света няма научен консенсус какви нива на антитела означават защита от тежко протичане на COVID-19, здравните власти разрешиха от днес да се издават удостоверения при изследване на IgG антитела, когато резултатът е над 150 BAU/ml. (За готовността на лабораториите за новите сертификати четете тук)


Вече и с антитела, или кои са българските сертификати за COVID-19

© Надежда Чипева, Капитал


Сертификатът за антитела ще важи само в България. Валидността му е за три месеца. След като изтекат, човек може да си направи ново изследване и ако IgG антителата продължават да са над 150 BAU/ml, ще получи ново удостоверение за три месеца.


Ако антителата са под този праг, се смята, че човек не е защитен и е най-добре да се ваксинира.


За удостоверенията за антитела между политиката и науката четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK