Офис сграда ще бъде построена в градината на "Синия лъв", ресторантът ще стане детска градина

Къщата на ресторант "Синия лъв" с градината вдясно.

Къщата на ресторант "Синия лъв" с градината вдясно.Сграда на шест етажа ще бъде вдигната на мястото на градината на ресторант "Синия лъв" в центъра на София. Тя ще е за офиси и проектът предвижда подземен гараж на три етажа. Градината на ресторанта сега е под високи сребристи смърчове, орехи, явор, акация и брези, но е предвидено те да бъдат изсечени.


За сградата, в която от години има ресторант, ще бъде преустроена в детска градина - идея, която се обсъжда повече от година. Това потвърди и единият от собствениците на фирмата "А-Трейд 3000", която притежава терена Димитър Борисов (той и съдружникът му са по-известни със сметосъбиращата компания "Титан").


На метри от "Синия лъв", на съседната пряка - ул. "Кузман Шапкарев" - ще бъде построена още една сграда на мястото на стара триетажна къща, чийто статут на културна ценност е свален.
Подготовката за строежите е отдавна


В района ще бъдат изсечени общо 35 дървета. Те попадат в строителното петно и това е основанието на общинската комисия по околна среда през 2018 г. единодушно да одобри премахването им.


"Повечето самонастанили се дървета не са в много добро естетическо и физиологично състояние, а 11 са в лошо състояние", е записано в становището, подписано от Лорита Радева от ГЕРБ, председател на комисията. В градината на "Синия лъв", те са по-малко от 35. "Дърветата, обозначени в схемата към становището са в няколко имота, а не само в този, където ще се строи", смятат от район "Средец".


Запитана от "Дневник" къде точно са обозначените 35 дървета за премахване, Лорита Радева каза, че трябва да провери детайлно документацията, тъй като казусът е разглеждан преди четири години, и след това ще коментира.


Ресторант "Синия лъв" (на преден план), вдясно е пететажната сграда на ъгъла на ул. "Иван Вазов" и "Кузман Шапкарев". Между тях е градината на ресторанта, където има 7-8 дървета. Останалите са в карето до ул. "Раковски" (крайно вляво) и ул. "Гурко" (в дъното).

© Георги Кожухаров

Ресторант "Синия лъв" (на преден план), вдясно е пететажната сграда на ъгъла на ул. "Иван Вазов" и "Кузман Шапкарев". Между тях е градината на ресторанта, където има 7-8 дървета. Останалите са в карето до ул. "Раковски" (крайно вляво) и ул. "Гурко" (в дъното).


На същото заседание през 2018г. общинарите са предложили като компенсация да бъдат засадени три пъти повече нова растителност, но не става ясно къде е възможно да стане това.


Под целия имот на градината ще има подземен паркинг, а бъдещото здание на ул. "Иван Вазов" 4 ще е залепено за съседното на ъгъла с ул. "Кузман Шапкарев". Отстояние само от 3 метра ще дели новата сграда от старата къща на "Синия лъв".


Кой е собственик на терена до Народния театър "Иван Вазов"


Теренът на ресторанта с градината е с площ 1.55 дка и е собственост на фирма "А-Трейд 3000" ЕООД на Иво Иванов и Димитър Борисов, по-известни със сметосъбиращата компания "Титан". Имотът е бил държавен до 2005 г., но е приватизиран след сделка с тогавашния областен управител на София.


През 2017 г. фирмата е поискала от главния архитект на София Здравко Здравков виза за проектиране, но за да я получи, трябва влязъл в сила работен устройствен план (РУП). През 2020 г. собственикът е подал заявление за изработване на проект за Подробен устройствен план за многофункционална офис сграда и РУП. Получено е разрешение и сега арх. Здравков е разпоредил в район "Средец" да се проведе процедура по уведомяване на заинтересованите лица - притежатели на съседни имоти, за възражения и предложения.


На 1 юли 2021 г. планът за застрояване е съгласуван с Министерството на културата, в чието становище се изисква провеждане на предварително спасително археологическо проучване на имота, защото попада в археологическия резерват "Сердика-Средец".


В червено е силуетът на бъдещата сграда. Вляво е къщата на ресторант "Синия лъв".

В червено е силуетът на бъдещата сграда. Вляво е къщата на ресторант "Синия лъв".


Eдноетажната къща на ресторант "Синия лъв" е общинска собственост, но земята под нея също е на частната "А-Трейд 3000". "Къщата е предоставена за клуб на ГЕРБ-СДС, но е дадена под наем за ресторант", обясниха от район "Средец" за "Дневник". Тя е защитена от Закона за културното наследство като паметник на културата и няма да се събаря. Районният кмет Трайчо Трайков предлага тя да стане детска градина, но трябва съгласието на собственика на земята.


Димитър Борисов: Ще се построят офиси на банка


Единият от собствениците, Димитър Борисов, потвърди пред "Дневник", че върху терена ще се строи офис сграда. "Предоставили сме терена на Пощенска банка да построи техни офиси. Строежът може би ще започне след две-три години, защото има процедури в общината, а и още няма проект за сградата", обясни той.


Бъдещето на къщата на ресторант "Синия лъв" е да се преустрои в общинска детска градина. "Имаме договорка да я дадем за детска градина на общината", подкрепи Борисов идеята на районния кмет.


Съседен имот също ще се застроява с офис сграда


В същото каре от улици, на "Кузман Шапкарев" 3, е друга сграда, бивша недвижима културна ценност. Тя е предвидена за събаряне, за да се вдигне голяма офис сграда на осем етажа. Имотът от 1 дка е собственост на фирма "Тулекс" на Пламен Илиев, бивш общински съветник от времето на Стефан Софиянски.


Триетажната жълта сграда на ул. "Кузман Шапкарев" 3 е набелязана за събаряне. Тя е с отпаднал статут на недвижима културна ценност.

© Максим Караджов

Триетажната жълта сграда на ул. "Кузман Шапкарев" 3 е набелязана за събаряне. Тя е с отпаднал статут на недвижима културна ценност.


От Столичната община обясниха, че през 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова предложила да се върне статута на къщата на паметник на културата и така да се защити, но Министерството на културата не откликнало на идеята. На този терен също се предвижда подземен паркинг. Той ще стига до остъкления павилион на военния тв канал (бившето заведение "Дома на покойника"), притежание на Министерството на отбраната.


След приключване на процедурата за възражения по проекта за застрояване, той трябва да бъде одобрен в Столичния общински съвет и едва тогава е възможно да започнат строежите в двата имота.


Цар Борис III предоставил терена на Народния театър "Иван Вазов"


"Синия лъв" е бил гостилница-бирария още през 1920 г. През 1941 г. цар Борис III е издал указ за предоставяне на на Народния театър "Иван Вазов" на цялото каре между ул. "Раковски", ул. "Гурко", ул. "Кузман Шапкарев" и ул. "Иван Вазов". До 1953 г. в едноетажната къща, където сега е "Синия лъв", е била администрацията на театъра. Тези сведения са изложени в писмо на бившия директор на Народния театър Павел Васев (вече покойник) до Министерството на културата.


Бъдещите два строежа ще са на височината на Народния театър "Иван Вазов" - червената сграда в дъното.

© Георги Кожухаров

Бъдещите два строежа ще са на височината на Народния театър "Иван Вазов" - червената сграда в дъното.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 454 Неутрално

  гробомутрите освен да крадат градинки и да ги окепазяват друго не моат ,ОЩЕ МАЛКО

 2. 2 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1336 Неутрално
 3. 3 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  няма отърване от гърнетата

 4. 4 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Девизът на Фандъкова - да не остане незастроена градинка!
  Видими резултати.

 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  По снимките изглежда, че сега все още може да се диша в района, но скоро ще може по-малко. Заради фирма с интелигентния, необвързан с корупция и връзки с държавата бизнес - сметосъбиране. На приватизиран терен, взет неясно как от държавата.

 6. 6 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Все от сой собственици на имоти в центъра, дейба. 14.11.2021

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
  В неделя всички да ги подкрепим заради бъдещето на децата на София!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Съсипаха го този град!

 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Весело

  Бе няма ли някой клошар да запали и ресторанта? Какви са тези детски градинки? Какъв е доходът от тях?

 10. 10 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1227 Разстроено

  Гнусни Селски мутри населяват и презастрояват центъра на София с любезното съдействие на кмета Фандъкова и партия ГЕРБ.

 11. 11 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 446 Гневно

  Защо не реставрират старите сгради, които са толкова хубави и компактни, а издигат някакви безумни неща, които задушават!

 12. 12 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 291 Неутрално

  За детската градина - повярвахме ви! Да не стане като във вица - бе аз вече 5 пъти го сглобявам тоя самовар, то все калашник излиза... Вие все детски градини строите, те все офис сгради излизат...

 13. 13 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 348 Любопитно

  Гербаджиите осребряват като за последно.

 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Застройте всичко, корумпирани нещастници. Дръвче да не остане в София .... даже стрък трева не трябва да остане. Всичко бетон и асфалт.

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  До коментар [#4] от "мики маус":

  Ама това градинка ли е!? Наостина ли смятат да застроят площ за озеленяване!?

 16. 16 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 391 Весело

  "Самонастанили се дървета".
  Туй българският чиновник, за да си оправдае извънредните постъпления в портмонето, природни чудеса измисля.

 17. 17 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 315 Разстроено
 18. 18 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1263 Неутрално
 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  От районния кмет не зависи много, но баш такъв строеж би могъл да спира и протака до безкрайност. Очаквах повече от Трайков. А че мераците да се строи в центъра са безкрайни, не сме се и съмнявали. Чудно как още не са гушнали едноетажната барака на пресцентъра на военните, който граничи с тази градинка. Това, че напълно ще се обезличи района около Народния театър, какво значение има? Както и това, че ще се премахне едно от малкото компактни зелени петна в някогашната "зелена столица" на Европа, която съперничеше само с Хелзинки.

 20. 20 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1406 Гневно

  Домусчиев и хората които стоят зад него не се наядоха.

 21. 21 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 652 Весело

  Повечето самонастанили се дървета не са в много добро естетическо и физиологично състояние

  Мамицата им на тези нагли дървета да грабят терена на народните герои! Дървета от военната комунистическа либерално красива хунта!

 22. 22 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1467 Весело

  София - расте, но не оредява. (сс)

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 850 Весело

  😀 Мен пък ме 'ФпИчтли ('ГЛИБОКУ) изразът за "самонастанилите се в градината дървета" от статията😀

  😀Това кръчме с РАСКОШНА градина (и бая голямо разстояние между масите) беше едно от любимите ми в София за периода 2010-2017😀 Там се провеждаха и част от "форумните сбирки" в доста интересни състави😀

  Е, кухнята не беше шедьовър, обслужването...според зависи, менюто беше..."интригуващо" (вижте линка), но това се компенсираше от обстановката😀

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2014/05/29/2310716_truden_izbor/

  Жалко, още едно готино място изчезва от София...

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Цар Борис явно е имал далеч по-мащабно и смислено виждане за развитието на комплекса около Народния Театър и градината с театъра пред двореца. При социализма Пенчо Кубадински започна с "модернизацията" със сградата на Министерството на транспорта, популярно наричано "К@ра на Бай Пенчо", сега негови последователи искат да продължат да модербизират...

 25. 25 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Спрете безумията в София изроди нещастни!
  Едно от "юпитата" на Кобурготски искаше да строи небостъргач в градинката на Покойника. От гражданите на София, които плащат заплатите на т.нар. общинари , които сами са си избрали зависи да не допуснат това.

 26. 26 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 850 Весело

  Цар Борис явно е имал далеч по-мащабно и смислено виждане за развитието на комплекса около Народния Театър и градината с театъра пред двореца. При социализма Пенчо Кубадински започна с "модернизацията" със сградата на Министерството на транспорта, популярно наричано "К@ра на Бай Пенчо", сега негови последователи искат да продължат да модербизират...
  —цитат от коментар 24 на daskal1  Без да искаш твоя печатна грешка звучи като ...под'пичкване😀

  "МодерБизират"-bizarre...😀
  До коментар [#24] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 27. 27 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Защо на Пощенска им трябват офиси там е трудно да се каже. Мисля, че УКБ в един момент искаха да напуснат сградата отсреща, но пък и те си построиха онова нещо на Раковска, та знам ли...

  Не цъкам плюсове и минуси.
 28. 28 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Гарантирано от ГРОБ!

  ... с двеста...
 29. 29 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 708 Неутрално

  защо се акцентира на политическия труп герб, а не на комунистическата бизнес политическа реалия която има пълен континюитет, преоблече се и сега Продължава Промените?

  Българи лъжат ви манипулатори! Долу червената хунта и 100% й политическо овладяване на партии! Българската култура е с премахнат статут на опазване от държавна сигурност!

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 30. 30 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Разстроено

  Ако изчакам още 5/6 години преди отново да отида до София май ще ми трябва карта да се ориентирам дори в центъра, всичко събориха и презастроиха тези гадове😢

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Бе вие се радвайте, че не са бутнАли и Народния. И тва само защото веждито заведе вожда на театър и се гласеше да го води и втори път.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 768 Гневно

  "На метри от "Синия лъв", на съседната пряка - ул. "Кузман Шапкарев" - ще бъде построена още една сграда на мястото на стара триетажна къща, чийто статут на културна ценност е свален."

  И КОЙ е отнел статута на културна ценност от тази сграда? Дано някой да им взриви новите бетонни коптори. Мръсни герберастко-депесарски мутри. МРЕТЕ!

 33. 33 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Такива работи като чете, на човек му се иска да псува. Държава, която е ортак с мафията.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 86 Неутрално

  в германия от плевня направиха библиотека (ум да ти вземе);пак там от плевня сътвориха театър (ума да ти открадне):до тук с изброяването (пасмина сме и нищо повече: това естетически вкус,това колективен ум,това правила на бит и смислено битие ги нямаме за нищо)

 36. 36 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Неутрално

  До коментар [#34] от "nhh18551388":

  Самият факт, че използвате думи като "европеизирали" показва достатъчно добре, че Вие конкретно сте още в категорията на "тъмен балкански субект". Колкото до мен аз съм Европеец по рождение докато Вие се мъчите (неуспешно) да се приобщите към Европа.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  "стара триетажна къща, чийто статут на културна ценност е свален."
  Фандъкова ще остави София без част от историята и.

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Разстроено

  До коментар [#27] от "Imaginary Friend":

  И пак в градинка. Добре, че я има в един игрален филм с магазина за цветя, пейките, розите и будката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#27] от "Imaginary Friend":

  Те имаха сградата срещу италианското посолство, сега там е само Turkish Airlines, с 1-2 кабинета, цялото е празно, има подземен гараж, 6 етажа А клас офиси и т.н., но се преместиха на околовръстното над Хюндай.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 40. 40 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 712 Неутрално

  "Повечето самонастанили се дървета не са в много добро естетическо и физиологично състояние, а 11 са в лошо състояние", е записано в становището, подписано от Лорита Радева от ГЕРБ, председател на комисията....."
  След като Еднокнижникът е най-умния, никой няма право да го засенчва!
  Това Нещо и Неговите съпартийци ни управляват над десет години!
  Народе....

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Спрете безумията в София изроди нещастни!Едно от "юпитата" на Кобурготски искаше да строи небостъргач в градинката на Покойника. От гражданите на София, които плащат заплатите на т.нар. общинари , които сами са си избрали зависи да не допуснат това.
  —цитат от коментар 25 на subaru


  Има признаци,че герберите в СО ще нацвъкат над 1000 разрешителни за строежи преди да се ометат.  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Естествено, че ще застроят мястото. В държавата ни никой не мисли как да прави повече зелени площи. Грешка, сигурно някой мисли, но малката група по-шумни заинтересовани да се строят повече сгради надделява над обществото. Дали съм прав? Колко новини по радио, телевизия, вестници сме видели, в които да става ясно, че даден строителен проект няма да се осъществи, защото хората в съседство са вдигнали врява? За врявата чат пат чуваме, но проектите се завършват. Последния пример е плана за разширяване на Младост 1А посока Метро на Цариградско шосе в София. На картинките се виждат трамвайни релси, улици, бизнес и жилищни сгради, но за градинки между новите сгради няма нищо. Най-вероятно и достатъчно паркоместа няма да има и т.н.

 43. 43 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 391 Весело

  За детската градина - повярвахме ви! Да не стане като във вица - бе аз вече 5 пъти го сглобявам тоя самовар, то все калашник излиза... Вие все детски градини строите, те все офис сгради излизат...
  —цитат от коментар 12 на Принц Серж


  Десетки други сгради, които родители са предлагали да стават детски градини, все се оказваха неотговарящи на изискване А, на регламент В, на правила С, пък тук изведнъж излиза, че майсторите преди 100 години баш за градина я нагласили тая.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1348 Весело

  "...Повечето самонастанили се дървета не са в много добро естетическо и физиологично състояние..."

  пхахахаха... а Лорита Радева в какво естетическо и физиологично състояние е според вас?

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Дано по-бързо реализират проекта. Направо не се издържа тая липса на достатъчно офис сгради в центъра. Някакъв ужас е. Потрябва ти спешно офис сграда - и няма...

 48. 48 Профил на bnm37477327
  bnm37477327
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Каква ще е тази детска градина без никакъв двор?! Скоро прочетох, че мястото не е подходящо за детска градина, и сега вече разбирам защо - затисната между 6-8 етажни офис-сгради ще бъде чудна детска градина. Сградата на бившата Алфа Банк си стои празна от години на Цариградско шосе до колелото на 4-и км....

 49. 49 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#47] от "buchermucher":
  Би то там да се изпи*аш няма къде, камо ли да паркираш. Изобщо центъра го таковаха отдавна, ма по негово образ и подобие и новите квартали ус*рат. Сега като чуя че някъде ще има спирка на метрото, гледам да избягвам мястото що или ще са строежи или лабиринт от гради къде си подават сол през балконите.

 50. 50 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 926 Неутрално
 51. 51 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#48] от "bnm37477327":

  Модерна, като София. И все пак ще се избият за местата там. Дано и да е частна, че и да плащат за удоволствието.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 52. 52 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 774 Неутрално

  "самонастанили се дървета"
  Ама че нахалници! Как смеят!?!

 53. 53 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Това е престъпление срещу София . Само един път съм бил там много хубава шопска салата (сиренето). Определено е по добре да има ресторант до театъра, а не офиси на банки. И каква е тази комисия по околната среда узаконила убийството на 35 дървета...Нещастници

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 54. 54 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 708 Неутрално

  И преди съм го казвал - дивашкото презастрояване ще е най-тежкото наследство от герберастките орки. Защото връщане назад няма. Останалото - некадърните ремонти, скапаната инфраструктура, все може да се оправи някак, колкото и да е скъпо.

 55. 55 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Добре бе, мама му стара , защо трябва всяка зелена площ в София да се застрои?! Не им ли стигнаха имотите на тези разбойници?
  Вместо да има повече зелени площади с дървета където човек да се чувства уютно с чаша кафе , тези гледат да оцвукат навсякъде бетон!
  Срамота е това ! Безобразие!

 56. 56 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Е, все пак това са ГЕРБ-СДС - какво друго да очакваш?

  Бетономорието се пренася успешно в София.

 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4261 Весело

  "самонастанили се дървета"Ама че нахалници! Как смеят!?!
  —цитат от коментар 52 на protoger


  Немедлено да се отсекат! Това да им е наказанието!

 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  къде виде оправдаване?

  просто контраст:
  назначавани vs самонастанявани

  До коментар [#16] от "Араламбене му е майката":

  "Самонастанили се дървета".
  Туй българският чиновник, за да си оправдае извънредните постъпления в портмонето, природни чудеса измисля.

 59. 59 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Заграбване с мирис на боклук, община и областен управител.

 60. 60 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Добре бе, мама му стара , защо трябва всяка зелена площ в София да се застрои?! Не им ли стигнаха имотите на тези разбойници?Вместо да има повече зелени площади с дървета където човек да се чувства уютно с чаша кафе , тези гледат да оцвукат навсякъде бетон!Срамота е това ! Безобразие!
  —цитат от коментар 55 на strymski


  Защото толкова им е въображението на мутрите, а Гърнетата са от най-долните такива.

 61. 61 Профил на
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Не разбирам от какво се оплакват протестиращите. Със или без гербавите, центърът на София винаги е бил кенеф. Тотал щета по отношение на чистота, а отношението към старите сгради е потрес - климатици, антени, кабеляци и никаква поддръжка откакто е построена. Стига сте се престрували, че ви пука за градстата среда. Просото търсите за какво да плюете неудобните на деня.

 62. 62
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 63. 63 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivanpopov":

  Не зависи много от районния кмет, но за компенсация НАП може да започне регулярни проверки и ревизии на собственика и строителя.

 64. 64 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Дежурните софийски плювачи, без хабер от реалното положение на нещата. Това, че някой го е кръстил "градинката на ресторанта", въобще не означава, че този двор някога е бил градина в истинския смисъл на думата. Ако има далавера, тя е извършена през "далечната" 2005г, когато ГЕРБ не е съществувал, а на власт е бил царя или тройната или БСП, а кмет кой беше, май Софиянски. А плювачите, вижте картинката, това място наоколо си е паркинг.

 65. 65 Профил на ivoyanev
  ivoyanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "bnm37477327":

  И тя не става за детска градина....

  ivo
 66. 66 Профил на ivoyanev
  ivoyanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "bnm37477327":

  И тя не става за детска градина....

  ivo
 67. 67 Профил на Qui Qui
  Qui Qui
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А къде ще е дворът за децата от детската градина? Или от малки да свикват с бетона и липсата на зеленина....?

 68. 68 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Весело

  Сега остава някое самонастанило се дърво и да се самозапали, че да разчисти терена!

 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Любопитно

  До коментар [#64] от "Oggie Petkov":

  И какво е “реалното положение на нещата”? От 10 ноември 2005 г. кмет на София е Бойко Борисов. По това време се застрои бул. “Тодор Александров” ... с офис сгради. И от три платна (от бул. “Христо Ботев” до ул. Витошка, вече не съществува) остана едно свободно. В другите паркират “офисните сгради” и техните клиенти, снабдители и техници по подръжката.
  А с построяването на тия офиси с какво ще се подобри положението? Ул. “Гурко” от “малко задръстена” ще стане “напълно ваксинирана”, а бул. Раковски ще стане “пешеходна зона”, та необходимите ремонти на театрите да се влачат петилетки като акулските зъби по Граф Игнатиев.

 70. 70 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#41] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Където минат герберите - трева не никне, те одавна са на принипа след нас и потоп, а природата, а народа - вълци ги яли. Ще застроят навсякъде, а после ще се чудят защо е мръсен въздуха в София и ще ни съветват я да караме колите само в четни дни, я да не ги ползваме, я нещо друго.

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#26] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Може и като съчетание на "модернизират" с "бизнес"-из@ират :-)

 72. 72 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 726 Неутрално

  фандъка е най-великия унищожител на градския облик и създател на инфраструктурни извращения
  не може да се опише без цензура какво заслужава тази кукла на конци

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 73. 73 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#72] от "t5eyes":

  Освен да я изпратим откъдето е дошла - да си ходи в родното място и да организира флората и фауната там, да не доразваля София, че малко остана от нея.

 74. 74 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Интересно, когато си говорим за стара София, няма нито един с добра дума за Боко и неговата команда. А под статиите на изборна тема е точно обратното. Тва да видиш колко прецизни указания дава Севи Пиар.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 75. 75 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Самонастанили се дървета!??? Такова нещо не бях чувал! Типично за нивото на административен кадър от ГЕРБ. "Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме"...

 76. 76 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1347 Гневно

  До коментар [#55] от "strymski":

  Перат се пари – много пари! Така, както и "Джи Пи Груп" (правешкото червено котило Златеви), с извинение, след като откраднаха, с помощта на партньора по белот Борисов, достатъчно много пари от строежа на метрото, се впуснаха да строят сгради.

 77. 77 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 512 Неутрално

  И ниту един комнтар за бившия общински съветник от времето на Софиянски. И само Фъндъкова ли е виновна? Като хванеш от Софиянски насам, софиянци не си избраха кмет.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 78. 78 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#12] от "Принц Серж":

  Това с детската градина и аз не го вярвам. Това е уловка, за да мине проекта и да започне строителство. И за да няма простести. После ще има измение и след няколко години още, никой няма да си спомня за детска градина.

  Бивш tww09306483.
 79. 79 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Вместо да правят София по-красива, зорлем я правят по-грозна!

 80. 80 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Още 100 години има да гърмят бомбите заложени от Софиянски и Софийски имоти.

 81. 81 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Девизът на Фандъкова - да не остане незастроена градинка!Видими резултати.
  —цитат от коментар 4 на мики маус


  Това си е мотот на главния архитект на София - уплътняване, вместо разрастване. Няма какво друго да се очаква, гражданите спят дълбок сън и такива неща не ги итнересуват, докато след години не осъзнаят на какво заприличва града ни...

 82. 82 Профил на azul26
  azul26
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alex Ivanov":

  От дърветата не могат да крадат, но от строежи вече знаят как. От бетона осребряват тия евра в чекмеджетата.
  Ужасно е, че унищожават града и държавата ни в процеса. А и ни ограбват. Крадливи гадове.

 83. 83 Профил на ch_petrov
  ch_petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivanpopov":

  Направо се чюдя, как още не са решили да построят хотел или МОЛ на мястото на Народния театър

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK