Офис сграда ще бъде построена в градината на "Синия лъв", ресторантът ще стане детска градина

Къщата на ресторант "Синия лъв" с градината вдясно.

Къщата на ресторант "Синия лъв" с градината вдясно.Сграда на шест етажа ще бъде вдигната на мястото на градината на ресторант "Синия лъв" в центъра на София. Тя ще е за офиси и проектът предвижда подземен гараж на три етажа. Градината на ресторанта сега е под високи сребристи смърчове, орехи, явор, акация и брези, но е предвидено те да бъдат изсечени.


За сградата, в която от години има ресторант, ще бъде преустроена в детска градина - идея, която се обсъжда повече от година. Това потвърди и единият от собствениците на фирмата "А-Трейд 3000", която притежава терена Димитър Борисов (той и съдружникът му са по-известни със сметосъбиращата компания "Титан").


На метри от "Синия лъв", на съседната пряка - ул. "Кузман Шапкарев" - ще бъде построена още една сграда на мястото на стара триетажна къща, чийто статут на културна ценност е свален.
Подготовката за строежите е отдавна


В района ще бъдат изсечени общо 35 дървета. Те попадат в строителното петно и това е основанието на общинската комисия по околна среда през 2018 г. единодушно да одобри премахването им.


"Повечето самонастанили се дървета не са в много добро естетическо и физиологично състояние, а 11 са в лошо състояние", е записано в становището, подписано от Лорита Радева от ГЕРБ, председател на комисията. В градината на "Синия лъв", те са по-малко от 35. "Дърветата, обозначени в схемата към становището са в няколко имота, а не само в този, където ще се строи", смятат от район "Средец".


Запитана от "Дневник" къде точно са обозначените 35 дървета за премахване, Лорита Радева каза, че трябва да провери детайлно документацията, тъй като казусът е разглеждан преди четири години, и след това ще коментира.


Ресторант "Синия лъв" (на преден план), вдясно е пететажната сграда на ъгъла на ул. "Иван Вазов" и "Кузман Шапкарев". Между тях е градината на ресторанта, където има 7-8 дървета. Останалите са в карето до ул. "Раковски" (крайно вляво) и ул. "Гурко" (в дъното).

© Георги Кожухаров

Ресторант "Синия лъв" (на преден план), вдясно е пететажната сграда на ъгъла на ул. "Иван Вазов" и "Кузман Шапкарев". Между тях е градината на ресторанта, където има 7-8 дървета. Останалите са в карето до ул. "Раковски" (крайно вляво) и ул. "Гурко" (в дъното).


На същото заседание през 2018г. общинарите са предложили като компенсация да бъдат засадени три пъти повече нова растителност, но не става ясно къде е възможно да стане това.


Под целия имот на градината ще има подземен паркинг, а бъдещото здание на ул. "Иван Вазов" 4 ще е залепено за съседното на ъгъла с ул. "Кузман Шапкарев". Отстояние само от 3 метра ще дели новата сграда от старата къща на "Синия лъв".


Кой е собственик на терена до Народния театър "Иван Вазов"


Теренът на ресторанта с градината е с площ 1.55 дка и е собственост на фирма "А-Трейд 3000" ЕООД на Иво Иванов и Димитър Борисов, по-известни със сметосъбиращата компания "Титан". Имотът е бил държавен до 2005 г., но е приватизиран след сделка с тогавашния областен управител на София.


През 2017 г. фирмата е поискала от главния архитект на София Здравко Здравков виза за проектиране, но за да я получи, трябва влязъл в сила работен устройствен план (РУП). През 2020 г. собственикът е подал заявление за изработване на проект за Подробен устройствен план за многофункционална офис сграда и РУП. Получено е разрешение и сега арх. Здравков е разпоредил в район "Средец" да се проведе процедура по уведомяване на заинтересованите лица - притежатели на съседни имоти, за възражения и предложения.


На 1 юли 2021 г. планът за застрояване е съгласуван с Министерството на културата, в чието становище се изисква провеждане на предварително спасително археологическо проучване на имота, защото попада в археологическия резерват "Сердика-Средец".


В червено е силуетът на бъдещата сграда. Вляво е къщата на ресторант "Синия лъв".

В червено е силуетът на бъдещата сграда. Вляво е къщата на ресторант "Синия лъв".


Eдноетажната къща на ресторант "Синия лъв" е общинска собственост, но земята под нея също е на частната "А-Трейд 3000". "Къщата е предоставена за клуб на ГЕРБ-СДС, но е дадена под наем за ресторант", обясниха от район "Средец" за "Дневник". Тя е защитена от Закона за културното наследство като паметник на културата и няма да се събаря. Районният кмет Трайчо Трайков предлага тя да стане детска градина, но трябва съгласието на собственика на земята.


Димитър Борисов: Ще се построят офиси на банка


Единият от собствениците, Димитър Борисов, потвърди пред "Дневник", че върху терена ще се строи офис сграда. "Предоставили сме терена на Пощенска банка да построи техни офиси. Строежът може би ще започне след две-три години, защото има процедури в общината, а и още няма проект за сградата", обясни той.


Бъдещето на къщата на ресторант "Синия лъв" е да се преустрои в общинска детска градина. "Имаме договорка да я дадем за детска градина на общината", подкрепи Борисов идеята на районния кмет.


Съседен имот също ще се застроява с офис сграда


В същото каре от улици, на "Кузман Шапкарев" 3, е друга сграда, бивша недвижима културна ценност. Тя е предвидена за събаряне, за да се вдигне голяма офис сграда на осем етажа. Имотът от 1 дка е собственост на фирма "Тулекс" на Пламен Илиев, бивш общински съветник от времето на Стефан Софиянски.


Триетажната жълта сграда на ул. "Кузман Шапкарев" 3 е набелязана за събаряне. Тя е с отпаднал статут на недвижима културна ценност.

© Максим Караджов

Триетажната жълта сграда на ул. "Кузман Шапкарев" 3 е набелязана за събаряне. Тя е с отпаднал статут на недвижима културна ценност.


От Столичната община обясниха, че през 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова предложила да се върне статута на къщата на паметник на културата и така да се защити, но Министерството на културата не откликнало на идеята. На този терен също се предвижда подземен паркинг. Той ще стига до остъкления павилион на военния тв канал (бившето заведение "Дома на покойника"), притежание на Министерството на отбраната.


След приключване на процедурата за възражения по проекта за застрояване, той трябва да бъде одобрен в Столичния общински съвет и едва тогава е възможно да започнат строежите в двата имота.


Цар Борис III предоставил терена на Народния театър "Иван Вазов"


"Синия лъв" е бил гостилница-бирария още през 1920 г. През 1941 г. цар Борис III е издал указ за предоставяне на на Народния театър "Иван Вазов" на цялото каре между ул. "Раковски", ул. "Гурко", ул. "Кузман Шапкарев" и ул. "Иван Вазов". До 1953 г. в едноетажната къща, където сега е "Синия лъв", е била администрацията на театъра. Тези сведения са изложени в писмо на бившия директор на Народния театър Павел Васев (вече покойник) до Министерството на културата.


Бъдещите два строежа ще са на височината на Народния театър "Иван Вазов" - червената сграда в дъното.

© Георги Кожухаров

Бъдещите два строежа ще са на височината на Народния театър "Иван Вазов" - червената сграда в дъното.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK