С проблеми, но в готовност: лабораториите ще издават от днес COVID сертификати за антитела

С проблеми, но в готовност: лабораториите ще издават от днес COVID сертификати за антитела

© Associated PressIgG антитела над 150 BAU/ml


Това е поредната медицинска формулировка, която широката публика ще научи покрай коронавируса, тъй като от четвъртък (11 ноември) тя ще е един от пропуските за достъп до публичните места на закрито. Изследването на този компонент от имунната защита срещу COVID-19 и преминаване на дефинирания праг ще дават право да се получи сертификат с валидност три месеца, който ще удостоверява че собственикът му е защитен от тежко боледуване при заразяване. Документът ще важи само в България. Решението беше обявено от здравния министър във вторник, ден по-късно беше публикувана и заповедта за него , а лабораториите получиха по-малко от два дни да се нагодят към изискванията. (Кои са валидните в България удостоверения за коронавируса четете тук)


Подготовка е необходима, защото не всички лаборатории в страната представят резултатите си в единицата BAU/ml. Тя е въведена от Световната здравна организация (СЗО), а производителите на тестове трябва да са предоставили на клиентите си - т.е., на лабораториите - коефициент за конвертиране на стойностите. Така се смята, че резултатите от изследванията на различните места да бъдат съпоставими.


Каква е готовността
Надеждата на здравните власти е, че хората, които смятат, че са преболедували, без да са в официалните регистри, ще изследват IgG антителата си и ако резултатите не са достатъчно високи, ще вземат решение да се ваксинират. Крайната цел е максимално голяма част от българите да са предпазени от тежко протичане и фатален изход от COVID-19, но и да са по-малко рискови за околните.


Как ще гласуваме на 14 ноември - четете тук


За какво да внимаваме на изборите четете тук


Представители на най-големите лаборатории в страната - "Рамус" и "Цибалаб" - коментираха пред "Дневник", че вече имат готовност да представят резултатите си към единицата BAU/ml. Благовеста Пенчева, която е медицински директор в лаборатории "Рамус" и Недялко Калъчев, управител на лаборатории "Цибалаб", очакват, че, ако има проблеми с преизчисляването на резултатите към единицата на СЗО, те ще бъдат при по-малките лаборатории.


Ирена Иванова, началник на клиничната лаборатория в болница "Св. Иван Рилски" в София, обясни, че ѝ е отнело няколко минути да настрои лабораторната информационна система към представянето на резултатите за антитела в BAU/mL, но отбелязва, че "не навсякъде ще е така". По думите ѝ това зависи от вида на тестовете, с които се снабдяват отделните лаборатории, каква апаратура използват, както и доколко са автоматизирани процесите, както и използването на лабораторен софтуер в работата.


Как е при по-малките лаборатории


Пред "Дневник" от по-малките лаборатории потвърдиха, че вероятно няма да успеят да започнат издаването на сертификати от първия ден, в който властите обявиха възможност за това. Представител на лаборатории "Лина" посочи, че все още очакват по-точни указания, за да се подготвят за издаването на удостоверения за антитела. Манипулационните на тази фирма са основно в градове по Черноморието.


От лабораторията в диагностично-консултативния център "Авис-Медика" в Плевен пък прогнозираха, че по всяка вероятност ще започнат да издават сертификати след понеделник (15 ноември), защото организацията ще отнеме време.


Технически опасения


Лабораториите имат известни опасения лабораториите и по техническата реализация на сертификатите заради досегашния си опит с Националната здравно-информационна система. Разработената и поддържана от държавната фирма "Информационно обслужване" платформа събира от всички официални източници данните за хората, които имат право на удостоверение за антитела, и ги съхранява, като дава възможност чрез нея всеки сам да си изтегли документа. Преди около три седмици, когато бяха въведени удостоверенията за преболедуване, базирани на антигенен тест, платформата беше подложена на хакерски атаки и често беше недостъпна.


Освен това, всички лаборатории в страната, ще трябва да се свържат с ИТ компаниите, които поддържат информационните им системи, за да ги обновят и нагодят към технологичните изисквания на "Информационно обслужване" за удостоверенията за антитела.


Как ще се издава удостоверение за антитела


Хората, които са изследвали имунната си защитата срещу коронавируса преди 11 ноември, ще трябва да повторят изследването. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров изрично заяви, че правените по-рано тестове няма да се признават.


В заповедта на министъра пък изрично е посочено, че за издаване на удостоверение се признават само изследвания на IgG антитела срещу коронавируса, които са от 150 BAU/ml нагоре. Следователно, тестовете за вируснеутрализиращи антитела и Т-клетъчен имунитет не са критерии за документи за COVID-19. На брифинг като причини за това решение бяха посочени, че тези изследвания не са правят масово от лабораториите, както и че са по-скъпи.


Удостоверенията за антитела ще се издават както от лабораториите, където е направено изследването, така и самостоятелно през сайта на Националната здравно-информационна система, от опцията "Изследван" в падащото меню за сертификатите. Няма да е необходим електронен подпис, но ще се изисква референтен номер, който тестващите се ще получават от лабораториите.


Резултат от изследването сам по себе си не се признава, защото не може да бъде гарантирана достоверността му.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK