Кратки новини

Кратки новини

© Юлия Лазарова"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Сменен е шефът на Държавния резерв

Кратки новини

© Юлия Лазарова


Правителството освободи Станимир Пеев от поста председател на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", съобщи правителствената пресслужба. Не се посочват мотиви за освобождаването.


За шеф на структурата е назначен дългогодишният полицейски шеф Николай Василев. Той е представен като дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от март 2015 г. до февруари 2020 г. е началник на Пето районно управление при Столична дирекция на вътрешните работи.


Станимир Пеев оглавяваше Държавния резерв от август 2009 г. с прекъсване по време на управлението на кабинета "Орешарски".

Министерството на културата иска допълнителни 18 млн. лева

Министърът на културата Велислав Минеков

© Лили Тоушек

Министърът на културата Велислав Минеков


Министерството на културата ще поиска на следващото заседание на Министерския съвет допълнителни 18 млн. лева по бюджета си. Десет милиона от тях ще са за проекти за създаване и разпространение на фестивали, културни прояви и промоции на български филми и копродукции с българско участие.


Останалите 8 млн. лева ще са за възстановяване на разходи по Закона за филмовата индустрия за производство на филми.

"Енерго-про" предупреди, че ще се наложи значително поскъпване на битовия ток в средата на 2022 г.

Кратки новини

© Николай Дойчинов


Електроразпределителното дружество "Енерго-про", което оперира на територията на Североизточна България, обяви, че в средата на следващата година ще се наложи значително поскъпване на тока за битовите клиенти. Това се налага заради инвестициите на дружеството в изграждането, рехабилитацията и поддръжката на мрежата. От компанията уточняват, че до края на 2021 г. очакват загубите им да достигнат над 42 млн. лв., като голяма част от тях ще дойдат от разликата в утвърдените разходи за закупуване на енергия за покриване на загубите по мрежата и реалните разходи.


"Това води до големи ликвидни проблеми за електроразпределителните дружества и необходимост от спешни мерки. Ако не бъдат компенсирани сега, тези допълнителни разходи ще натоварят сериозно тарифите на всички крайни клиенти, включително домакинствата, в средата на следващата година и ще доведат до значително поскъпване на крайната цена на електроенергията и за битовите потребители", пишат от "Енерго-про".


От компанията изразяват надежда за съдействие от страна на държавата във връзка с решаването на проблема с нарастващата ликвидна криза в електроразпределителните дружества.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK