Масови акции на полицията и прокуратурата в цялата страна срещу купуването на гласове

В Сливен полицията проверява сигнали за търговия с вот

© Пресцентър на МВР

В Сливен полицията проверява сигнали за търговия с вотМасови акции на полицията се провеждат в цялата страна, а прокуратурата наблюдава 369 преписки за купуване на гласове и изборни нарушения два дни преди изборите за парламент и държавен глава. По-рано днес служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков каза, че две партии основно купуват гласове - ГЕРБ и ДПС. Такава ситуация той представи и за предишните избори на 11 юли.


"Всички снимки и материали са за тези две партии. Така искат да заемат властови позиции някои политици - чрез извършването на престъпление. Естествено, че българският гражданин иска да знае откъде са тези суми, които се включват в изборния процес", заяви Рашков, цитиран от Би Ти Ви. Какво още каза Рашков - четете тук.


Акциите на полицията започнаха още сутринта. Специализирана полицейска операция се провежда в плевенското село Буковлък. В нея участват служители на различни структурни звена на ОДМВР - Плевен. До момента са проверени шест адреса, открити и иззети са списъци с имена на лица. С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани шестима души на възраст между 19 и 60 години, заподозрени в извършване на престъпления срещу политическите права на гражданите.
Полицията прави проверка за нарушения и престъпления и в област Стара Загора. Образувани са 10 проверки по сигнали за купуване на гласове и четири досъдебни производства за престъпления, свързани с изборите. Иззети са веществени доказателства, а материалите са докладвани на Районната прокуратура в Стара Загора.


От МВР припомнят, че специализираната полицейска операция в областта е започнала още на 3 ноември и ще продължи до 14 ноември. В нея са ангажирани максимално полицейските сили, с които разполага ОДМВР - Стара Загора. Основната цел е противодействието на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, противодействие на битовата престъпност.


Паралелна акция тече и в Шумен - инспектирани са 44 места, за които има информация, че са рискови зони или че в тях се извършва купуване или продаване на гласове. Проверени са 139 лица от активния криминален контингент и шестима, утвърдени като лидери на етнически или други общности, съобщават от полицията. Извършена е проверка на 10 собственици на фирми с цел предотвратяване на корпоративен вот.


Образувани са три досъдебни производства за престъпления, свързани с изборните права. Две от тях са в Каолиново, третото е в Нови пазар. Проверките са след получени сигнали, свързани с нарушения на изборното законодателство. При последната от тях на 10 ноември в имот, обитаван от 61-годишен мъж в село Вълнари, са намерени два списъка на лица. Изяснява се дали на вписаните в тях имена е предлагана имотна облага да гласуват за определена политическа партия на предстоящите избори. Работата по трите производства продължава под надзор на компетентната прокуратура.


Полицейски служители от областната дирекция в Шумен извършват проверка на 1279 заявления за гласуване в подвижна секция. Тя е по разпореждане на административния ръководител на Районна прокуратура - Шумен, целта е да се установи дали има неистински документи, има ли трайно увреждане на избирателя, което не му позволява да гласува в изборно помещение, и допуснати ли са нарушения от Изборния кодекс. Щателно се проверява дали положените подписи под заявленията за гласуване с подвижна избирателна кутия са на "заявителя". Ако се установи, че не са подписани от лицата, от чието име са подадени, ще им бъдат снети сведения и предприети съответните по-нататъшни действия.


След проверки на полицията в Сливен са образувани 7 досъдебни производства, а вчера (11 ноември) прокуратурата е повдигнала обвинение за купуване на гласове. Работи се активно по сигнали на граждани. Съставени са 411 протокола за предупреждение.


Подобна акция имаше и вчера във Варна и общините Провадия, Белослав и Долен Чифлик. Претърсени са 25 жилища, задържани са общо 14 души. Намерени и иззети са около 100 000 лева в различни валути; тетрадки с изписани населени места и суми срещу тях; списъци с имена и ЕГН-та; рекламни материали на политическа партия; компютърни конфигурации, телефони, флаш памет. Извършени са проверки в кметствата в селата Петров дол, Блъсково, Бозвелийско и Градинарово.


Прокуратурата отказва досъдебни производства заради липса на доказателства


От прокуратурата днес съобщиха, че наблюдават общо 369 преписки и 97 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес. От там обаче съобщават, че поради липса на събрани от органите на МВР данни за извършено престъпление са постановени откази от образуване на 251 досъдебни производства, а едно е прекратено.


От началото на предизборната кампания до 13,00 часа на 12 ноември в прокуратурите на територията на страната са образувани 369 преписки и 97 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите за изборите за президент и вицепрезидент и за Народно събрание, насрочени за 14 ноември.


Двадесет преписки и дванадесет досъдебни производства съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а 349 преписки и 85 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание. Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР.


За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.


Поради липса на събрани от органите на МВР данни за извършено престъпление едно досъдебно производство във връзка с изборите за Народно събрание е прекратено. 14 са отказите за образуване на досъдебни производства във връзка с вота за президент и вицепрезидент, а 237 са отказите, касаещи изборите за парламент.


Във Върховна касационна прокуратура е създадено дежурно звено, което да анализира постъпващите в прокуратура сигнали, свързани с изборни нарушения.


Граждани и организации могат да подават сигнали и жалби до МВР и прокуратурите в цялата страна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK